Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Συνεχίζουν την αντικοινωνική ξεφτίλα στο ΜεΡΑ25 επικροτούν την αθλιότητα των μελών τους

 


Η αθλιότητα των στελεχών και των μελών του ΜεΡΑ25 σχολιάστηκε έντονα από όλη την Ελλάδα και τους οπαδούς των κομμάτων.

Η άθλια αντικοινωνική κίνηση μελών του ΜεΡΑ25 να μην δώσουν το χέρι τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν εκείνος σε μια επίδειξη πολιτικού πολιτισμού πήγε να τους χαιρετήσει και εκείνα όχι μόνο δεν έτειναν το χέρι τους αλλά μία ξεφτίλα εξ αυτών ακούστηκε να λέει προς τον πρωθυπουργό «να μου κοπεί το χέρι».

«Ετσι μπράβο, είστε υπόδειγμα ευγένειας, αναδεικνύετε τον πολιτικό πολιτισμό» σχολίασε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εάν είχε το ΜεΡΑ25 σοβαρό ηγέτη, δεν θα επέτρεπε τέτοια αντικοινωνική στάση, αντίθετα θα έβγαζε ανακοίνωση συγνώμης, αλλά επειδή είναι νούμερα, η υποψήφια βουλευτής του ΜεΡΑ25, Μαριάνα Τσίχλη, όχι μόνο δεν επέκρινε τη συμπεριφορά αυτή αλλά την επικρότησε με ανάρτησή της στο Twitter χρησιμοποιώντας τη φράση «πολύ σωστά έπραξαν οι συντρόφισσες».

Η αντικοινωνική κατάντια της υποψήφιας :




Μητσοτάκης: Θα υπάρξουν συνέπειες για την Αλβανία

 


Αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση και τον Εντι Ράμα απηύθυνε με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη - ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διακαναλική συνέντευξη ενόψει εκλογών, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα δεχτώ τέτοιες συμπεριφορές εις βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας» σημειώνοντας πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας αλλά και στην πορεία της γειτονικής χώρας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

«Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο αυτό που συνέβη με τον Φρέντι Μπελέρη. Πήγα στην Χειμάρρα, ήμουν ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την περιοχή, και δεσμεύτηκα ότι η Ελλάδα θα παραμένει πάντα αρωγός στην ελληνική εθνική μειονότητα. Το έχω καταστήσει σαφές αυτό στον Αλβανό πρωθυπουργό» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα γνωρίζει πολύ καλά η Αλβανία ότι αν μια τέτοια πολιτική συνεχιστεί θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της προς την ΕΕ. Δεν θα δεχτώ τέτοιες συμπεριφορές εις βάρος της μειονότητας και μάλιστα 48 ώρες πριν τις εκλογές. Θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και στον δρόμο της προς την ΕΕ που εμείς είχαμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.



Τι σημαίνει στην πράξη το δίλημμα «μπροστά ή πίσω»


 

Η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019 και του 2015. H Ελλάδα αλλάζει. Θα παραθέσω μόνο μερικά πρόσφατα παραδείγματα για το τι σημαίνει στην πράξη για τις ζωές των ανθρώπων το δίλημμα «μπροστά ή πίσω»:

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία των εξετάσεων της «ελληνικής PISA» για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική σε 579 από τα 600 σχολεία. Παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και την απεργία που έχει εξαγγελθεί από την ΑΔΕΔΥ η οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Τι είναι η PISA; Είναι οι εξετάσεις που θα γίνονται πανελλήνια κάθε χρόνο για να αξιολογούνται τις γνώσεις που παίρνουν τα ελληνόπουλα στα δημόσια σχολεία. Δηλαδή, πόσο καλά το εκπαιδευτικό σύστημα εξοπλίζει με γνώσεις τα παιδιά μας. Βλέποντας τα αποτελέσματα στα Μαθηματικά, στη Γλώσσα, μπορούμε να παρέμβουμε πλέον θετικά , αυτό σημαίνει αξιολόγηση και να βελτιώσουμε και το υλικό το οποίο δίνουμε στα παιδιά στα βιβλία, και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία. Είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για να έχουμε για να έχουμε καλύτερο δωρεάν δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τους πολλούς ή τους λίγους; Τους έχοντες ή είναι προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων παιδιών που θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό δημόσιο σχολείο; Αυτή η μεταρρύθμιση καταψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση.
  • Ολοκληρώθηκε η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος για τους Προσωπικούς Βοηθούς των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής που καλύπτει 1.000 άτομα. Ξεκινά η δεύτερη φάση που θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους, στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Η σχετική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι για τους λίγους όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ή για τους πολλούς και ευάλωτους;


Τι είδαμε, τι ακούσαμε και τι μάθαμε από την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών



Όσοι και όσες παρακολούθησαν τη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, αντιλήφθηκαν απολύτως αυτό που επισημαίνουμε εδώ και καιρό ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου: Ότι η μόνη σαφής, η μόνη καθαρή θέση διακυβέρνησης της χώρας είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

  • Είδαμε και ακούσαμε τον Πρωθυπουργό:
    • Να παρουσιάζει με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης -παρά τη σφιχτή διαδικασία της τηλεαναναμέτρησης- τις προτεραιότητες του για την επόμενη τετραετία ώστε να συγκλίνει η Ελλάδα περισσότερο με την Ευρώπη σε μισθούς, δυναμική ανάπτυξη οικονομίας και των επενδύσεων, στη λειτουργία του Κράτους, στην ασφάλεια των συνόρων μας, στην υγεία και την παιδεία, για να γίνουμε όλοι -συλλογικά και ατομικά- καλύτεροι.
    • Να αναγνωρίζει ότι προφανώς η Κυβέρνηση του δεν έλυσε όλα τα προβλήματα , να αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες, να αποφεύγει όμως τον τοξικό λόγο και την παρελθοντολογία και να κοιτάζει μπροστά και στις ρεαλιστικές λύσεις για να θεραπευθούν οι παθογένειες στη χώρα μας.
  • Είδαμε την πλήρη απομόνωση ενός πολιτικού αρχηγού, του κ. Τσίπρα, από την υπόλοιπη Κεντροαριστερά και Αριστερά ως προς το περιβόητο σχέδιό του για «προοδευτική διακυβέρνηση» και κυβερνήσεις συνεργασίας. Είδαμε να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα η δήθεν συμμαχία της αριστεράς, και να αναδεικνύεται αυτό που πραγματικά είναι: Μια πρόταση ακυβερνησίας και παραλυσίας, χωρίς πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις και με πολλές ετερόκλητες στρατηγικές.
    • Το ΚΚΕ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια τέτοια κυβέρνηση ούτε καν να δώσει ανοχή σε επιμέρους προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
    • Ο κ. Ανδρουλάκης ξαναείπε εμμέσως το «ούτε Μητσοτάκης-ούτε Τσίπρας» χωρίς πάλι να μας διαφωτίσει ποιον θέλει για Πρωθυπουργό.
    • Ο κ. Βαρουφάκης ήθελε αλλά δεν τον θέλουν οι άλλοι, ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν εγκαταλείπει τη «Δήμητρα» του.
  • Μάθαμε βεβαίως και κάποια πράγματα που δεν ήταν ευρύτερα γνωστά, όπως ότι:
    • ο κ. Τσίπρας έχει τελικά κρυφή ατζέντα φορολόγησης εκ νέου των επιχειρήσεων,
    • ο κ. Ανδρουλακης θα καταργήσει εν μέρει τις δωρεάν γονικές παροχές ακίνητης περιουσίας,
    • ο κ. Βελόπουλος είναι και αυτός υπέρμαχος των παράλληλων νομισμάτων,
    • ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει ιδέα πως θα διαχειριστεί μια πιθανή κρίση στα σύνορα, αν οψέποτε γινόταν κυβερνητικός εταίρος, αντιθέτως υποστηρίζει την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια σαφή πρόταση στους πολιτικούς αρχηγούς: Να στείλουν όλοι και επίσημα τα προγράμματα τους είτε στο Γ.Λ.Κ. είτε στην Τράπεζας της Ελλάδος για να κοστολογηθούν ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες -προ της κάλπης- πόσο στοιχίζει κάθε μέτρο, πόσο θα μας στοιχίσει κάθε μέτρο. Δεν ακούσαμε από κανένα αρχηγό να ανταποκρίνεται στην πρόταση του Πρωθυπουργού, η οποία παραμένει στο τραπέζι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας στην κάλπη της απλής αναλογικής της 21ης Μαΐου προς κάποιον από τους εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης ενέχει σοβαρό κίνδυνο να οδηγηθούμε σε σχήματα περιορισμένης κυβερνητικής ευθύνης με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.




Ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει το χατίρι στον προοδευτικό αχταρμά


 

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών στα Τρίκαλα:

«Τι κατέδειξε το debate φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με τους πολιτικούς αρχηγούς; Ότι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη υπάρχει ένας προοδευτικός αχταρμάς. Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι».



Οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών

 


Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βόλο:

Φίλες και φίλοι, λένε κάποιοι ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Λάθος, είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Γιατί μας βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής.  Όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία, αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία, είτε συνεχίζοντας στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου, είτε ρισκάροντας νέες περιπέτειες.

Μάθαμε πια για τα καλά ότι η διακυβέρνηση -εμείς που δοκιμαστήκαμε στη βάσανο της εξουσίας αυτή την τετραετία- δεν είναι μια άσκηση ιδεολογίας, αλλά είναι η επιτυχής διαχείριση της συγκυρίας. Και σκεφτείτε πόσες κρίσεις περάσαμε και ξεπεράσαμε από το 2019.

Αρχές του 2020 δεχτήκαμε και αντιμετωπίσαμε την μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο και προστατεύσαμε τα σύνορά μας. Μετά, κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη χειρότερη πανδημία του τελευταίου αιώνα, ύστερα έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, μια παγκόσμια έκρηξη τιμών. Διαρκώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε εθνικές απειλές.

Προσέξτε όμως, εδώ δεν μιλώ για εμπόδια τα οποία μπορούσαν να προβλεφθούν. Γιατί σε αντίθεση με την κρίση του 2015 την οποία την δημιούργησαν αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι ισχυρίζονται τώρα ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια, αφού μας έβαλαν πρώτα σε αυτά με τους πειραματισμούς τους ένα εξάμηνο, όλες οι κρίσεις που κληθήκαμε εμείς να διαχειριστούμε ξέσπασαν μακριά από την Ελλάδα. Και όμως τις ξεπεράσαμε. Τις ξεπεράσαμε μαζί. Όταν άλλες χώρες αγωνίζονται ακόμα να αναπληρώσουν τις απώλειες εκείνων των επιθέσεων, η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας όχι μόνο κέρδισε το χαμένο έδαφος αλλά σημείωσε άλματα. Δύο εικόνες δίπλα-δίπλα αρκούν: η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019.



Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω -Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

 


Ξεκινάει  σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο αριθμό ΑΦΜ των δικαιούχων,  η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

  • Προβλέπει επιδότηση έως 60% της δαπάνης αγοράς και εγκατάστασης και πρόκειται να  καλύψει τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά.
  • Ωφελούμενοι του προγράμματος που έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους  ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, δεν έχουν υποβάλλει αίτηση και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης και το  μέσο ετήσιο εισόδημά τους ανά μέλος οικογένειας δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται  από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του οποίου έχει προβλεφθεί  η διάθεση πόρων 3,6 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια με στόχο η χώρα μας να μετατραπεί στον πράσινο πρωταθλητή της Ευρώπης.



Από 10 Μαΐου o Προσωπικός Βοηθός σε όλη την Ελλάδα

 



Από 10 Μαΐου έως και τις 11 Ιουνίου 2023 και ώρα 23:59, τα άτομα με αναπηρία από όλη την Επικράτεια, που θέλουν να αποκτήσουν Προσωπικό Βοηθό, θα μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, μπορούν επίσης να υποβάλλουν αίτηση.

  • Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία, μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός και στη συνέχεια εκείνοι θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται έως 1.663€ μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν για Προσωπική Βοήθεια. Μέσα από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.
  • Αντίστοιχα, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση, που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να επιλεγούν από τους ωφελούμενους με αναπηρία.

Η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος λειτουργεί ήδη πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της και θα καλύψει 1.000 άτομα. Η β’ φάση θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Επίσης, από τα μη αναλωθέντα ποσά, θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις, οι οποίες απευθύνονται στο σύνολο των αιτούντων από όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.




Πολιτισμός και χειροτεχνία οι πρώτοι κλάδοι όπου το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται ή μηδενίζεται

 


Υπογράφηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), με τις οποίες ορίζονται οι δικαιούχοι και η διαδικασία μείωσης ή και μηδενισμού του τέλους επιτηδεύματος για αυτοαπασχολούμενους στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας, καθώς και η διαδικασία επιδότησής τους έως €5.000. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης, Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που προβλέπει, συγκεκριμένα, τα εξής:

  • Από το φορολογικό έτος 2022, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας δικαιούνται μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, δηλαδή από €650 σε €400. Η μείωση θα γίνεται κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.
  • Αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του πολιτισμού ή της χειροτεχνίας και έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης (από 1.10.2010 ως 30.6.2022) δικαιούνται μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον έχουν προχωρήσει σε επανέναρξη της δραστηριότητάς τους από 1.7.2022 ή θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τις 30.6.2023, με κύριο ΚΑΔ πολιτιστικό ή χειροτεχνικό.
  • Επιπλέον, οι πρώτοι 3.100 που θα προχωρήσουν σε επανέναρξη, δικαιούνται επιδότηση του κύκλου εργασιών τους έως 30% και με ανώτατο ύψος €5.000, μέσω ειδικού καταπιστευτικού τραπεζικού λογαριασμού.

Το έργο αποτελεί άλλο ένα κυβερνητικό μέτρο στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Παράλληλα, η δαπάνη μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και η δαπάνη επιδότησης για όσους επαγγελματίες έχουν, ήδη, τα βιβλία τους ανοιχτά θα καλυφθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.




«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές στο 95,96% των προϊόντων

 


Καθώς διανύουμε την 28η εβδομάδα εφαρμογής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές σε ποσοστό 95,69%.

Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χθες Τετάρτη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 1.206 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

  • στα 59, (ποσοστό 4,89%) η τιμή μειώθηκε,
  • στα 1.095, (ποσοστό 90,80%) παρέμεινε σταθερή και
  • σε 52, (ποσοστό 4,31%) αυξήθηκε.


Ελληνική Pisa: Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος για το 2023

 



Με επιτυχία και σχεδόν καθολική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα («ελληνική PISA») για μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά

  • Για το σχολικό έτος 2022-2023, στις διαγνωστικές εξετάσεις συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία το 96,5% των επιλεγμένων σχολικών μονάδων, με 579 από τις 600. 
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ελληνική PISA» αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των συμπερασμάτων αυτών, η εκπαιδευτική πολιτική μπορεί να σχεδιάζεται στοχευμένα, βελτιώνοντας εν συνόλω τη μαθησιακή διαδικασία.
  • Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

 



Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων κατά 25%

 


Το πρόγραμμα μας το οποίο είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει κοστολογηθεί εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι μέρος της εθνικής μας δημοσιονομικής στρατηγικής, με στόχο:

  • Να έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
  • Να μειώσουμε περαιτέρω το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει σημειώσει μείωση ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια κατά 36 μονάδες. Να μειωθεί, δηλαδή, από το 171 % που είναι σήμερα, περαιτέρω στο 130% και κάτω από το 130% έως το 2027.
  • Να επιτυγχάνουμε σταθερά, όπως το πετύχαμε ήδη το 2022, ένα χρόνο νωρίτερα, πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να παραμείνουμε στο μονοπάτι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, με δυναμική όμως ανάκαμψη και της οικονομίας και των εισοδημάτων.

Βασικός στόχος έχουμε πει ότι είναι τα εισοδήματα και ο κατώτατος μισθός και ο μέσος μισθός να αυξηθούν κατά 25%,διότι γνωρίζουμε ότι είναι χαμηλά, παραμένουν προβληματικά τα εισοδήματα των Ελλήνων, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα. Όμως, αυτό δεν αλλάζει με έναν νόμο και ένα άρθρο ή με μέτρα, τα οποία ανοίγουν τρύπες στον Προϋπολογισμό. Αλλάζει μόνο με μια φιλοεπενδυτική πολιτική που προσελκύει περισσότερες και καλύτερες ξένες και ελληνικές επενδύσεις. Και αυτό θα γίνει, με το να κατακτήσουμε, εντός του 2023, με μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, την επενδυτική βαθμίδα, που είναι ένα εργαλείο, ένα διαβατήριο, για να ανοίξουμε την πόρτα για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις, άρα περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.




Οι μουρλοκακομοίρηδες του ΜεΡΑ25 αρνήθηκαν χειραψία με τον πρωθυπουργό

 


ΜεΡΑ25, απολίτιστοι κολλημένοι, με φασιστική συμπεριφορά, μουρλοκακομοίρες και μουρλοκακομοίρηδες, έδειξαν για ακόμα μία φορά από ποιους αποτελείται το κόμμα του Βαρουφάκη.

Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού πολιτισμού προχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κυψέλη, όπου και παρευρέθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Πρωθυπουργός περπατώντας στην πλατεία της Κυψέλης πέρασε από τα περίπτερα των κομμάτων και χαιρέτησε τα μέλη των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν εκεί, τα οποία ανταποκρίθηκαν.

Στη συνέχεια πήγε και στο περίπτερο των μουρλοκακομοίρηδων του ΜεΡΑ25, που για ακόμα μία φορά απογοήτευσαν όσους παρευρίσκονταν στην πλατεία, δείχνοντας την φασιστική τους νοοτροπία.

Ο Πρωθυπουργός πέρασε και από το περίπτερο του ΜέΡΑ25 για να χαιρετήσει τους παρευρισκομένους. Τα φαιδρά μέλη του ΜέΡΑ25 αρνήθηκαν ακόμα και τη χειραψία με τον Πρωθυπουργό και ένα από αυτά μια μαυροφορεμένη μουρλοκακομοίρα αμόρφωτη και απολίτιστη του απάντησε χαρακτηριστικά: «Να μας κοπεί το χέρι!»

Η συμπεριφορά αυτή έδειξε ότι τα μέλη του ΜεΡΑ25 εκτός των άλλων δεν διαθέτουν ούτε τη στοιχειώδη παιδεία να σεβαστούν τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Έτσι μπράβο, είστε υπόδειγμα ευγένειας, έτσι μπράβο, αναδεικνύετε τον πολιτικό πολιτισμό, να είστε καλά» είπε ο πρωθυπουργός!!



Μόρια: Το «κολαστήριο» μεταναστών του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χώρος παιδείας και καινοτομίας

 



Είχε αποτελέσει κολαστήριο για χιλιάδες ανθρώπους, που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019,  διεκδικώντας μια καλύτερη τύχη. 

Ο λόγος για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου ο υπερπληθυσμός και ο συνωστισμός σε άθλιες συνθήκες δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων για τους πρόσφυγες αλλά και τους εργαζόμενους.

Η Μόρια περνά στη νέα εποχή και αφήνει πίσω της τις εικόνες ντροπής ,με υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ.



Το κέντρο θα μετατραπεί σε χώρο Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης του τόπου αλλά και της χώρας.

Η μεταβίβαση – παραχώρηση της έκτασης του πρώην ΚΥΤ Μόριας (Στρατοπέδου Παραδέλλη) στον Δήμο Μυτιλήνης ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 με την υπογραφή των τελικών συμβολαίων μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Η παραχώρηση αποτελούσε δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που βρέθηκε στον χώρο σήμερα και εκπληρώνει τα αιτήματα των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Στόχος είναι να αποτελέσει την αφετηρία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και να αντιστρέψει τα προβλήματα που δημιούργησε η μεταναστευτική κρίση στη Λέσβο.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συντόνισε όλη τη διαδικασία παραχώρησης του «ΚΥΤ Μόριας» και εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, για την αγορά, τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των εκτάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.



Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, προτάσεις και επιθυμίες του τοπικών φορέων, δηλαδή του Δήμου Μυτιλήνης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο χώρο θα ανεγερθούν:

• Ένα Μουσικό Σχολείο

• Ένα Ειδικό Σχολείο

• Φοιτητική Εστία

• Συνεδριακό Κέντρο

• Κέντρο Καινοτομίας

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον δήμο Μυτιλήνης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται σε κάθε φορέα.

«Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας. Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία»., τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.





Και δεύτερη νύχτα ακροαριστεροί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ έκαιγαν με μολότοφ

 



Επεισόδια με μολότοφ και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της Αθήνας, από ακροαριστερούς - αντιεξουσιαστές συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 00.23 μετά τα μεσάνυχτα, ομάδα περίπου 15 ακροαριστερών κακοποιών επιτέθηκαν με δολοφονικές μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, ενώ προκάλεσαν φθορές και σε ένα όχημα.

Από τις 00.30 έως τις 0.50, ομάδες ατόμων πετούσαν μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις στις οδούς Κωλέττη, Ζωοδόχου Πηγής, Ναυαρίνου και Τζαβέλλα ενώ έβαλαν φωτιές και σε κάδους.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μία προσαγωγή.

Υπενθυμίζουμε ότι η μολότοφ είναι πλέον κακούργημα!!



Παπαχρήστος για τη βίλα Τσίπρα : Πολιτική ήττα για τον Τσίπρα η δικαστική απόφαση

 


«ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ στα δικαστικά χρονικά εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναφορικά με την αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τη βίλα του 500άρικου στο Σούνιο. Απόφαση για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λογικά θα έχει μετανιώσει που προ εβδομάδων είχε δηλώσει ότι “υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήναις”. Αν και η έκδοσή της μόλις χθες, 19 ολόκληρους μήνες μετά την εκδίκασή της 7 Οκτωβρίου του 2021 και μόλις δέκα ημέρες προ των εκλογών, εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις σκοπιμότητες που την επέβαλαν» γράφει, στη στήλη του «Στίγμα» στα «Νέα», ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαχρήστο, «παρ’ όλ΄ αυτά είναι προφανές ότι ουσιαστικά η απόφαση συνιστά τεράστια πολιτική ήττα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η πολυδιαφημισμένη αγωγή του εκατομμυρίου μετεβλήθη σε ένα υποπολλαπλάσιο πρόστιμο, το οποίο ουσιαστικά επιβλήθηκε εξαιτίας της πολιτικής διάστασης που είχε λάβει το θέμα και του γεγονότος ότι ο αντίδικος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνει ο Γ. Παπαχρήστος και προσθέτει ότι «αποτελεί παράλληλα και μια κορυφαία απόδειξη του φαρισαϊσμού και της υποκρισίας τόσο του ίδιου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν κόπτονται για την ελευθερία του Τύπου αλλά επί της ουσίας και με τη συγκεκριμένη αγωγή επιχειρήθηκε να εξοντωθεί επαγγελματικά ηθικά κοινωνικά και πολιτικά ο υπογράφων. Όμως ακόμη και υπ’ αυτό το πρίσμα η απόφαση του δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι παραβλέπει το στοιχειώδες δικαίωμα του Τύπου να διερευνά ό,τι αφορά τα δημόσια πρόσωπα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι διάτρητη νομικά διότι παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το άρθρο 14 του συντάγματος και το άρθρο 367 του Ποινικού Κώδικα που ορίζουν το πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας του Τύπου».

Τα βασικά στοιχεία της απόφασης συνιστούν, όπως υποστηρίζει ο Γ. Παπαχρήστος, «τεράστια πολιτική και ηθικού χαρακτήρα ήττα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης με την αγωγή που είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2020 κατά της Alter Ego Media και εις βάρος μου απαιτούσε να αποζημιωθεί για βλάβη της προσωπικότητάς του μετά τις αποκαλύψεις που τον εξέθεσαν στο πανελλήνιο για τη βίλα του 500άρικου στο Σούνιο με 1 εκατομμύριο ευρώ από εμένα κι άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ από την Alter Ego Media, αλλά το δικαστήριο με την απόφασή του προσέξτε παρακαλώ:

-απέρριψε ολοσχερώς την αγωγή εις βάρος της Alter Ego Media, πάει το εκατομμύριο από εκεί

-καταδίκασε εμένα στην καταβολή αποζημίωσης 20.000 ευρώ συν 800 ευρώ δικαστικά για συκοφαντική δυσφήμηση διότι, όπως αναφέρεται, προσέβαλα την προσωπικότητά του με όσα ανέφερα στο Mega και έγραψα εδώ, μείον λοιπόν άλλες 980.000

-αντιθέτως, καταδικάζει εκείνον, τον Αλ. Τσίπρα, να καταβάλει στην Alter Ego Media το ποσό των 16.100 ευρώ για δικαστικά έξοδα της εταιρείας

Επιπρόσθετα, η απόφαση απορρίπτει τις έξω από κάθε λογική και εντελώς απαράδεκτες για την ελευθερία του Τύπου απαιτήσεις του Αλ. Τσίπρα για χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε μελλοντική αναφορά σε αυτόν σε σχέση με τη βίλα του 500άρικου

-την απαίτησή του να υποχρεωθούμε να αποαναρτήσουμε από το Διαδίκτυο όσα αναφέρονται στην υπόθεση για την οποία κατατέθηκε η αγωγή

-την απαίτησή του να δημοσιευθεί στα ”ΝΕΑ” τόσο η είδηση όσο και περίληψη της καταδικαστικής απόφασης επί ποινή καταβολής 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης

Αυτά επί του παρόντος, τη Δευτέρα θα έχουμε δεύτερη συνέχεια γιατί η απόφαση έχει πολύ ψαχνό, μα πολύ ψαχνό μιλάμε…»



Συνεχίζεται το καραγκιοζιλίκι Βελόπουλου, μετά τις επιστολές του Ιησού στην γραμμική Β΄

 




Ο μεγαλύτερος παπατζέμπορας στην πολιτική είναι ο Βελόπουλος, και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν αφελής που τον πιστεύουν, όπως πίστεψαν τις κηραλοιφές προς πάσαν νόσο και πάσαν μαλακίαν, τι επιστολές του Ιησού, το φάρμακο για την καράφλα, την θεραπεία του κορονοιού, έτσι πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα κυβερνήσει την χώρα.

Το προεκλογικό σποτ σε γραμμική Β’ που δημοσίευσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενόψει των ερχόμενων εκλογών της 21ης Μαΐου, δείχνει το πώς πολιτεύεται και όσοι τσιμπήσουν.

Η Ελληνική Λύση μετέφρασε το μήνυμά της στη… Γραμμική Β’, την παλαιότερη διατηρημένη μορφή γραπτού ελληνικού λόγου που γνωρίζουμε, θέλοντας να δείξει ότι εκφράζει τον αρχαίο πολιτισμό.

"Είμαστε Έλληνες, που ερχόμαστε από την Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού. Τέχνες, γράμματα, επιστήμες. Είναι δικό μας δημιούργημα. Είμαστε Έλληνες. Εμείς δώσαμε όνομα στην Ευρώπη και γλώσσα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε. Πρώτοι στον κόσμο. Είμαστε Έλληνες και υπογράφουμε ελληνικά. Δεν δεσμευόμαστε απλά, είμαστε σίγουροι ότι θα ξαναγίνουμε πρώτοι. Το υπογράφουμε με την πρώτη γραφή του πολιτισμένου κόσμου, την ελληνική" αναφέρεται στο σποτ, ενώ στο τέλος ακούγεται ο Κυριάκος Βελόπουλος να λέει: "Ψηφίζουμε Ελληνική Λύση για τη δική μας Ελλάδα".

"Το καλύτερο προεκλογικό, σποτ των τελευταίων δεκαετιών, μόνο για Έλληνες! Δείτε δύο λεπτά και θα ανατριχιάσετε, θα δακρύσετε, πραγματικά! Προσφορά στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της! Ελληνική λύση το μοναδικό πραγματικά, ελληνικό, πατριωτικό, κόμμα της Βουλής!" γράφει ο Κυριάκος Βελόπουλος στο Twitter και γελάει ο κόσμος μαζί του.