Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Τι σημαίνει στην πράξη το δίλημμα «μπροστά ή πίσω»


 

Η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019 και του 2015. H Ελλάδα αλλάζει. Θα παραθέσω μόνο μερικά πρόσφατα παραδείγματα για το τι σημαίνει στην πράξη για τις ζωές των ανθρώπων το δίλημμα «μπροστά ή πίσω»:

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία των εξετάσεων της «ελληνικής PISA» για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική σε 579 από τα 600 σχολεία. Παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και την απεργία που έχει εξαγγελθεί από την ΑΔΕΔΥ η οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Τι είναι η PISA; Είναι οι εξετάσεις που θα γίνονται πανελλήνια κάθε χρόνο για να αξιολογούνται τις γνώσεις που παίρνουν τα ελληνόπουλα στα δημόσια σχολεία. Δηλαδή, πόσο καλά το εκπαιδευτικό σύστημα εξοπλίζει με γνώσεις τα παιδιά μας. Βλέποντας τα αποτελέσματα στα Μαθηματικά, στη Γλώσσα, μπορούμε να παρέμβουμε πλέον θετικά , αυτό σημαίνει αξιολόγηση και να βελτιώσουμε και το υλικό το οποίο δίνουμε στα παιδιά στα βιβλία, και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία. Είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για να έχουμε για να έχουμε καλύτερο δωρεάν δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τους πολλούς ή τους λίγους; Τους έχοντες ή είναι προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων παιδιών που θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό δημόσιο σχολείο; Αυτή η μεταρρύθμιση καταψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση.
  • Ολοκληρώθηκε η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος για τους Προσωπικούς Βοηθούς των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής που καλύπτει 1.000 άτομα. Ξεκινά η δεύτερη φάση που θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους, στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Η σχετική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι για τους λίγους όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ή για τους πολλούς και ευάλωτους;


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου