Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ο Αρτέμης Σώρρας έκανε μπίζνες με θύματα τους «φανατισμένους οπαδούς του»


Στο παράθυρο του 1ου ορόφου του κτιρίου 10 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο Αρτέμης Σώρρας καπνίζει ένα ακόμα από τα τσιγάρα που έγιναν αφορμή να αποκαλυφθεί το κρησφύγετο του στον Αλιμο.

Όσο περιμένει να ακούσει την απόφαση του ανακριτή και της εισαγγελέως, ξεπροβάλλει και χαιρετάει τους οπαδούς του για μερικά δευτερόλεπτα, πριν γυρίσει στη συζήτηση με τους δικηγόρους του για να τους πει «είναι άδικο». Λίγο νωρίτερα έχει μεταφερθεί από τα κρατητήρια στο ανακριτικό γραφείο, αγνώριστος, όχι μόνο από την εμφάνιση ιερέα που είχε υιοθετήσει για να περνά απαρατήρητος κατά το 15μηνο της εξαφάνισής του, αλλά και από την καταβεβλημένη έκφρασή του, που δεν θυμίζει τίποτα από τον παλιό αγέρωχο Αρτέμη Σώρρα.

Το δρόμο για τη φυλακή τού «έδειξε» το πόρισμα της εισαγγελέως Ειρήνης Αυλίδου, που αποτυπώνει τη δράση της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις», αποδομώντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα του απένταρου… κροίσου. «Ο Αρτέμιος Σώρρας, ετών 50, ήδη φυγόποινος, δηλώνει επιχειρηματίας, αν και διαθέτει μηδενικό εισόδημα, σύμφωνα με την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος», αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός, που έκρινε ότι στοιχειοθετούνται βαρύτατες κατηγορίες για τον Πατρινό φαντομά και 10 στενούς του συνεργάτες, με τους περισσότερους από τους οποίους είναι πλέον στα μαχαίρια.

«Αδαείς και αφελείς οπαδοί»

Στις 20 σελίδες του πορίσματος, που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, η εισαγγελέας περιγράφει τις μεθόδους της οργάνωσης για την εξαπάτηση των πολιτών, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της «έκανε εκτεταμένη χρήση δημοσίων εγγράφων, προκειμένου να πείσει τους αδαείς κι αφελείς οπαδούς του ότι οι μετοχές που κατέχει είναι ανυπολόγιστης αξίας, όπως άλλωστε δήθεν αναγράφεται στα δημόσια έγγραφα που κατέχει». Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι 28 μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, που υποτίθεται ότι αξίζουν πάνω από 5 τρισεκατομμύρια ευρώ, «έχουν μηδενική πραγματική αξία, αλλά μόνο συλλεκτική αξία και πωλούνται στο Διαδίκτυο προς 75 ευρώ η κάθε μια», ενώ εξηγεί και τι πραγματικά συμβαίνει με τα 600 δισ. που… έπεσαν από τον ουρανό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι τα έξι χρεωστικά ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά αποτελούν προϊόντα απάτης», σημειώνει η εισαγγελέας, σχολιάζοντας και τους -επιστημονικής φαντασίας- ισχυρισμούς για την προέλευση των χρημάτων: «Όσον αφορά στη δήθεν πώληση αρχαίας διαστημικής τεχνολογίας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παραγωγή προωθητικού καυσίμου των διαστημόπλοιων (αυτό) συνιστά ένα χοντροειδές μύθευμα και δεν αντέχει στη βάσανο της λογικής».

Τα έσοδα

Στη συνέχεια αναφέρεται στη δομή της οργάνωσης και τους τρόπους με τους οποίους φανατίζονται οι υποστηρικτές της, παραθέτοντας αναλυτικά τις πηγές του… αμύθητου πλούτου που επικαλείται ο Σώρρας και εξηγώντας τεκμηριωμένα ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν χρήματα για να μοιράσει απλόχερα στους «συνέλληνές» του, αλλά εκείνοι τον χρηματοδοτούν με συνδρομές και χορηγίες. «Οι οπαδοί των Ελλήνων Συνέλευσις πληθαίνουν και αριθμούν περί τους 12.000 περίπου.

Η πίστη των οπαδών του Αρτέμιου Σώρρα αγγίζει τα όρια του θρησκευτικού φανατισμού. Τα νέα μέλη των Ελλήνων Συνέλευσις ορκίζονται στον πανάγαθο άρχοντα του φωτός, στη συμπαντική συνειδητότητα, στα ελάνια αξιακά πρωτόκολλα, στο κοσμικό πυρ και στον πολέμαρχο αρχηγό τους, σε μαζικές τελετές που διεξάγονται σε αρχαιολογικούς χώρους, καταβάλλουν το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για την εγγραφή τους καθώς και μηνιαία συνδρομή ποσού 5 ευρώ. Το νέο αυτό μόρφωμα συνδυάζει στοιχεία νεοπαγανισμού, αποκρυφισμού, αρχαιολατρίας, εθνικισμού και μυστικισμού καθώς, πέραν της εκστρατείας για την υποτιθέμενη διάσωση της Ελλάδας, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μεταμεσονύκτιων τελετών σε αρχαιολογικούς χώρους για το νοητικό συντονισμό όλων των Ελλήνων και τη διενέργεια επικλήσεων στους προγόνους και τους αρχαίους θεούς.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός οπαδών του Αρτέμιου Σώρρα είναι εξαιρετικά φανατισμένοι και πιστοί στις απόψεις του αρχηγού τους, τον οποίο ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια, πιστεύοντας ότι εργάζεται για το κοινό καλό και για μια Ελλάδα απαλλαγμένη οριστικά από χρέη, Μνημόνια και οικονομικά προβλήματα».

Ο Αρτέμης Σώρρας, όπως εξηγεί η κ. Αυλίδου, «εκμεταλλευόμενος την ευπιστία, αφέλεια, απελπισία και δεινή οικονομική θέση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών», τους έπεισε ότι θα πληρώσει τα χρέη τους εξασφαλίζοντας την ίδια ώρα έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. «Με τις πιο πάνω απατηλές παραστάσεις αποκόμισαν ο ίδιος, οι στενοί του συνεργάτες και η Ελλήνων Συνέλευσις παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημία σε Ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες που στερήθηκαν ζωτικής σημασίας έσοδα», τονίζεται στο πόρισμα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι 12.000 οπαδοί έχουν καταβάλει 120.000 ευρώ για εγγραφή και κάθε χρόνο πληρώνουν 60 ευρώ ο καθένας ως συνδρομή (5 ευρώ Χ 12 μήνες) που σημαίνει επιπλέον έσοδα 720.000 το χρόνο για την Ελλήνων Συνέλευσις.

Το χέρι στην τσέπη βάζουν οι οπαδοί και για τα περιβόητα εξώδικα, πληρώνοντας, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, «διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 5 έως 200 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη, αλλά και άλλα χρηματικά ποσά υπό τη μορφή χορηγιών-δωρεών».

Το μήνυμα της συζύγου με ολίγον από Ελύτη και Οσκαρ Ουάιλντ

Λίγες μέρες πριν από τη σύλληψη του Αρτέμη Σώρρα, το alter ego του, η σύζυγός του Βάγια Ρουγκλίου, είχε επανεμφανιστεί στα social media με στίχους από τα κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη. Οπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, μετά τη μείωση της ποινής από το εφετείο για την υπόθεση του κουμπάρου τους Φώτη Λεπίδα, εξαγόρασε την ποινή της και βγήκε από την κρυψώνα της. Δεν χάρηκε όμως πολύ για την ελευθερία της, αφού η Αστυνομία εντόπισε το σύζυγό της, ο οποίος δεν μπορούσε να εμφανιστεί, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σε βάρος του, το οποίο ωστόσο στον ανακριτή υποστήριξε ότι αγνοούσε.

Πριν ο Αρτέμης Σώρρας οδηγηθεί στο ανακριτικό γραφείο έστειλε το δικό της μήνυμα μέσω του facebook, επικαλούμενη αυτή τη φορά τον Οσκαρ Ουάιλντ: «Τίποτα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της» έγραψε, με τους οπαδούς να της απαντούν «γένοιτο» και «ή ταν ή επί τας». Η Βάγια Ρουγκλίου είχε σχολιάσει εμμέσως και τη σύλληψη του συντρόφου της ζωής της, αυτή τη φορά με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Νικά η περήφανη καρδιά τα μαύρα σκότη – και το γόρδιο δεσμό των πραγμάτων καθώς ξίφος η περήφανη καρδιά…». Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην Πάτρα, όπου εκείνη είχε μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη για σπουδές και είναι μαζί περίπου 30 χρόνια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Καρκίνος του προστάτη: 9 οδηγίες για να μην εμφανίσετε ποτέ



Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα πρόβλημα υγείας που απασχολεί την πλειοψηφία των ανδρών, ειδικότερα δε τους μεγαλύτερης ηλικίας...

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition and Cancer» και πραγματοποιήθηκε από το UCLA Jonson Comprehensive Cancer Center, υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή μπορούν να προφυλάσσουν έναντι της ανάπτυξης επιθετικών μορφών καρκίνου στο προστάτη.

Μάλιστα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μέσω της δίαιτας και του τρόπου ζωής είναι δυνατό να ελεγχθεί η επιθετικότητα της νόσου, ακόμη και σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από καρκίνο του προστάτη.

Δείτε ποιες είναι οι οκτώ αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της World Cancer Research Fund:

- Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους

- Η διατήρηση ενός καθημερινού επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή τουλάχιστον 30 λεπτά συστηματικής φυσικής δραστηριότητας την ημέρα.

- Η ελεγχόμενη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και γενικότερα πλούσιων σε ενέργεια ροφημάτων.

- Η κατανάλωση μιας ποικιλίας λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων.

- Ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

- Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα να μην ξεπερνά τα δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

- Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων και τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με αλάτι.

- Η αποφυγή της κατανάλωσης συμπληρωμάτων για την προστασία κατά του καρκίνου.

- Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνδρες που εφάρμοζαν λιγότερες από τις τέσσερις προαναφερθείσες συστάσεις του WCRF ήταν σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο (38% υψηλότερο) για την ανάπτυξη επιθετικών όγκων συγκριτικά με εκείνους που τηρούσαν περισσότερες από τέσσερις.


Πηγή : tro-ma-ktiko.blogspot.com


Δεν βάζουν μυαλό και στέλνουν τον Μηταφίδη στην Θεσσαλονίκη να μιλήσει για τα "οφέλη" της προδοσίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ




Διαβάζουμε στο omadaalithias.gr, και τελικά πρέπει να είναι εκτός από ψυχροί προδότες και ηλίθιοι βλάκες, ώστε να ξεκινήσουν τέτοιες ομιλίες σε μια βόρεια Ελλάδα που βράζει μετά την προδοσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Εκδήλωση με θέμα "Μακεδονικό τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια", θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 19.30, στην Τούμπα.

Την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας διοργανώνουν οι Οργανώσεις Μελών Τούμπας, Φαλήρου, Χαριλάου του ΣΥΡΙΖΑ.



Ομιλητές θα είναι:

- Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης

- Γιώργος Βερβέρης. Συντονιστής Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

- Βέμουντ Ώρμπακκε. Επίκουρος Καθηγητής Πολ. Επιστημών ΑΠΘ

Οι ομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό τον κλοιό διαμαρτυριών, όπως αναφέρει το voria.gr.

Ειδικότερα, το «Κίνημα Σφυρίζω» απηύθυνε κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς να «σφυρίξουν ειρηνικά και να διαμαρτυρηθούν για όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες χωρίς να ενημερωθούν και χωρίς τη συγκατάθεση τους πχ με σχετικό δημοψήφισμα».

Παράλληλα «θερμή υποδοχή» ετοιμάζουν και τα μέλη του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ, όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση. «Περιμένουμε τη Δευτέρα να τους υποδεχτούμε όπως τους αρμόζει και τους υποσχόμαστε ότι δεν θα λάβει χώρα μία τέτοια εξευτελιστική προπαγανδιστική εκδήλωση στην Τούμπα» σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Ούτε ο Σαρτζετάκης δεν ήταν τόσο υποταγμένος στο ΠΑΣΟΚ όπως ο Προκόπης στον ΣΥΡΙΖΑ



Ξεπέρασε και τον πλήρως υποταγμένο στον  αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου Σαρτζετάκη, υποταγμένο δικαίως αφού προερχόταν απο τον χώρο του ΠΑΣΟΚ .

Ο Προκόπης τι και εάν προέρχεται από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας και όχι από τον Σύριζα, λειτουργεί και αντιδρά με τις σούστες της καρέκλας.

Ποιος δεν θυμάται τις τεράστιες ευθύνες του Προκόπη Παυλόπουλου, που ως υπουργός προστασίας του πολίτη ανέχτηκε από ανικανότητα όχι από βίτσιο, τα αίσχη των συντρόφων του Σύριζα που έκαψαν την Αθήνα και τον εξέθεσαν στα μάτια της κοινωνίας, αναδεικνύοντας την ανικανότητα του και την αναποφασιστικότητα του σε κρίσιμες στιγμές ευθύνες για την Ελλάδα.

Ο Προκόπης τελικά είναι ΣΥΡΙΖΑ και ήταν πάντα Σύριζα τελεία και παύλα, γιατί αυτό συμφέρει την παραμονή του στην καρέκλα για όσα χρόνια του έμειναν, γιατί ανανέωση θητείας από την νέα κυβέρνηση δεν έχει και το όνομα του έχει συνδεθεί με το ξεπούλημα της  Μακεδονίας το οποίο επέτρεψε με την ανοχή του.

Παρόλα αυτά ήταν λαλίστατος μετά την μπόρα του Μακεδονικού και αφού έχει συντελεστεί το ξεπούλημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με πλήρη ανοχή του ίδιου, και έστειλε μήνυμα ενότητας και υπεράσπισης της πατρίδας από την Ύδρα κατά την κατάθεση στεφάνου στον αδριάντα του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε : 

Η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, από εδώ, την Ύδρα, στέλνει διαχρονικό μήνυμα με αποδέκτες τον Λαό μας και το Έθνος μας. Ένα μήνυμα με δύο, συμπληρωματικές μεταξύ τους, πτυχές.

I. Η πρώτη πτυχή μας θυμίζει το Εθνικό μας Χρέος, όπως το αποδίδει ανά τους αιώνες ο άρκος των Αθηναίων Εφήβων: «Την Πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι».

II. Και η δεύτερη πτυχή μας θυμίζει ότι, ιδίως τα Εθνικά μας Θέματα, Θέματα υπαρξιακά για τον Λαό μας και το Έθνος μας, οφείλουμε να τα υπερασπιζόμαστε υπό όρους αρραγούς ενότητας. Διότι η Ιστορία δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει την άγνοια του ότι εμείς, οι Έλληνες, μόνον υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο διχασμός και η διχόνοια μας στοίχισαν πολύ ακριβά, ακόμη και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού.


Η βόρεια Ελλάδα τελειώνει την καριέρα του Α. Τσίπρα και εξαϋλώνει τον Π. Καμμένο


Η βόρεια Ελλάδα τελειώνει για πάντα μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας την χειρότερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει τελειώσει πολιτικά και η ήτα στις επικείμενες εκλογές θα είναι συντριπτική, για τους ΑΝΕΛ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι αφού δεν μπορούν να πιάσουν ούτε 1% στα ποσοστά τους και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν σε λίγο ούτε σαν κτίρια γραφείων.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ αντίθετα ανεβάζουν μεγάλα νούμερα στις δημοσκοπήσεις, ειδικά η Νέα Δημοκρατία που φτάνει και το 35%.

Σε άνοδο με υπεύθυνη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το ξεπούλημα της Μακεδονίας είναι σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και η «Χρυσή Αυγή».

Επίσης σε άνοδο είναι και ο Βασίλης Λεβέντης με την Ένωση Κεντρώων.

Με λίγα λόγια η Μακεδονία τελειώνει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Ο Τσακαλώτος φρόντισε να μην παρευρεθεί στην ξεφτίλα καραγκιοζιλίκι του Ζαππείου



Ο Τσακαλώτος όπως διαβάσαμε στα ΜΜΕ είχε διαφωνία για το «σόου» που στήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το Μαξίμου και καλά έκανε γιατί τέτοια ξεφτιλίκια μόνο σε καθεστώτα γίνονται και η ακροαριστερά του Τσίπρα έχει ξεφτιλιστεί πολλές φορές προκαλώντας τον Ελληνικό λαό.

Δεν ήταν σύμφωνος και έπραξε λογικά με το καραγκιοζιλίκι των τελειωμένων Τσίπρα - Καμμένου και  την "γιορτή της γραβάτας" στο Ζάππειο την προηγούμενη Παρασκευή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες έγκυρων ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα μπορούσε να βρεθεί στο καραγκιοζιλίκι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί γύρισε από το eurogroup στις πέντε το απόγευμα, αλλά προτίμησε να πάει κατευθείαν σπίτι του αντί να παραστεί στην 25λεπτη ομιλία ντροπή της γραβάτας του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε την κοινωνία.

Η ξεφτίλα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελε να παρουσιάσει τον Τσακαλώτο, ως τον πρωτεργάτη της δήθεν επιτυχίας που μόνο επιτυχία δεν είναι αλλά έτσι κρίνει η ακροαριστερή καθεστωτική προπαγάνδα που έχει διδαχθεί στην Βενεζουέλα ειδικά ο Νίκος Παππάς για να μοιράσει σανό στα γίδια.

Η μη εμφάνιση του Τσακαλώτου δεν άρεσε στα κυβερνητικά στελέχη που νόμιζαν ότι το καραγκιοζιλίκι που στήθηκε είχε νόημα και θα είχε επιτυχία αγνοώντας ότι ο Ελληνικός λαός βλέποντας το ήθελε να τους πετάξει όλους στην θάλασσα αντί να τους ακούσει. 

Έτσι το κερασάκι που πίστευαν οι Τσίπρας - Καμμένος ότι θα συμπλήρωνε το στημένο καραγκιοζιλίκι της δήθεν επιτυχίας μιας αποτυχημένης κυβέρνησης  δεν τους έκατσε. Και αντί να είναι εκεί στην απόλυτη ξεφτίλα οι Τσακαλώτος - Χουλιαράκης για να ενημερώσουν και να παραπλανήσουν και άλλο τους Έλληνες, απέφυγαν να συμμετέχουν και να ξεφτιλιστούν και άλλο.


Αφαιρέθηκε η δικογραφία από δικαστική λειτουργό για τη «μαφία των ναρκο-πιστοποιητικών» - Tα μηνύματα με αστυνομικό που ερευνώνται


Εντυπωσιακή εξέλιξη στην δικαστική έρευνα για την επονομαζόμενη «μαφία των πιστοποιητικών» που οδηγούσε στην αποφυλάκιση ναρκοεμπόρων αποτελεί η απόφαση, προ δύο ημερών, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να αφαιρέσει τελικώς τη δικογραφία της υπόθεσης από τη δικαστική λειτουργό που την χειριζόταν. 

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου βασίσθηκε σε μηνύματα που αντήλλασσαν -μέχρι τα τέλη του 2017- μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Viber η δικαστική λειτουργός και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ (με την ιδιότητα του ψυχιάτρου) στον οποίο είχε ασκηθεί προ μερικών ημερών ποινική δίωξη για εμπλοκή στην υπόθεση. 

'Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών «η εμφανιζόμενη στα ανταλλαγέντα μηνύματα υφισταμένη κοινωνική σχέση, πέραν της υπηρεσιακής, δύναται να προκαλέσει υπόνοιες μεροληψίας στο πρόσωπο της ανωτέρω δικαστικής λειτουργού». 

Με την πλευρά του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ να χαρακτηρίζει την δίωξη σε βάρος του «σκόπιμη και εκδικητική ενέργεια για προσωπικούς λόγους με αποτέλεσμα να εκτεθεί υπηρεσιακά και κοινωνικά». Συμπληρώνοντας ότι «στη δικογραφία της υπόθεσης υπήρχαν αναφορές άλλων προσώπων ότι ποτέ ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ δεν είχε σχέση με παράνομες μεθοδεύσεις. 

Κι οι οποίες δεν ελήφθησαν υπ όψιν». Με την πλευρά της δικαστικής λειτουργού να υποβαθμίζει το περιεχόμενο των μηνυμάτων και να μιλά για απόλυτα ορθό χειρισμό του σχετικού φακέλου. Ωστόσο μετά κι από τις τελευταίες εξελίξεις, δικαστικοί και νομικοί παράγοντες μιλούν για «μία ιδιόμορφη υπόθεση με μεγάλο παρασκήνιο. Συνδέεται με προγενέστερες τριβές στον χώρο της Δικαιοσύνης και η οποία πιθανόν να έχει μεγάλη συνέχεια...».

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τη «μαφία των πιστοποιητικών» προέκυψαν από μεθοδική έρευνα αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, η οποία ξεκίνησε ύστερα από την εξέταση - στις αρχές του 2018 - της δράσης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών με τη συμμετοχή 18 Ελλήνων. 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν στη διάρκεια της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της σπείρας - πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού - ότι προχωρούσαν σε συνεννοήσεις με γιατρούς και κρατικούς υπαλλήλους ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Ετσι συνέχισαν την έρευνά τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων και μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας για την υπόθεση των ναρκωτικών. 

Μάλιστα κατέγραψαν και τέσσερα βίντεο από τις συναντήσεις για τον χρηματισμό. Μέχρι στιγμής για την εν λόγω παράνομη δραστηριότητα είχαν κατηγορηθεί πέρα από τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ κρατικοί λειτουργοί, δύο ψυχίατροι, μία δικηγόρος. 

Ομως το κατηγορητήριο αναμενόταν να επεκταθεί με βάση νεώτερα στοιχεία που προέκυπταν. Ομως οι κατηγορίες για «υπερβάσεις» στην διάρκεια της έρευνας, για έντονο παρασκήνιο κι η αφαίρεση του φακέλου από την δικαστική λειτουργό πιθανόν να αλλάξει αρκετά από τα δεδομένα της υπόθεσης.


Βασίλης Λαμπρόπουλος 
Πηγή : tovima.gr


Συνελήφθη άμεσα 46χρονος για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 60χρονης


Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 46χρονος άντρας για περίπτωση ληστείας και απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος 60χρονης ημεδαπής, η οποία έλαβε χώρα χθες (24-06-2018), στην περιοχή Χαριλάου.

Πρόκειται για ημεδαπό, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου - Ανάληψης για Απόπειρα ανθρωποκτονίας, Ληστεία, παράβαση του Νόμου περί Όπλων και Αντίσταση, ενώ διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.

Ειδικότερα, μεσημεριανές ώρες χθες (24-06-2018), ο 46χρονος άντρας εισήλθε σε μίνι μάρκετ στην περιοχή Χαριλάου και με απειλή αιχμηρού αντικειμένου αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το ταμείο. Στο σημείο βρισκόταν 60χρονη υπάλληλος της επιχείρησης την οποία και τραυμάτισε με το ίδιο αντικείμενο όταν αυτή βγήκε να καλέσει σε βοήθεια.

Το περιστατικό αντιλήφθηκε αστυνομικός που βρισκόταν εκτός διατεταγμένης Υπηρεσίας, ο οποίος καταδίωξε τον δράστη και τον ακινητοποίησε για να συλληφθεί από άμεσα προστρέξαντες συναδέλφους του της ομάδας ΔΙ.ΑΣ..

Κατασχέθηκαν:

Μαχαίρι ,
Πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος ,
Διαρρηκτικό εργαλείο και
Το χρηματικό ποσό που απέσπασε από το μίνι μάρκετ.

Σημειώνεται ότι, από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του δράστη εκκρεμούν:

Βούλευμα Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κατερίνης Πιερίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων
Ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και
Ένταλμα Βίαιης προσαγωγής του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κατερίνης με το οποίο διατάσσεται η σύλληψή του για παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Η παθούσα μεταφέρθηκε με σταθμό Ε.Κ.Α.Β. σε νοσοκομείο της πόλης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Περικλής Κοροβέσης: Προπαγανδιστικό όργανο της κυβέρνησης η «Αυγή»



Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για «συμπτώματα "νεοαυριανισμού" στην επίσημη κυβερνητική γλώσσα.

Μύδρους κατά της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Κόκκινο 105,5» εξαπέλυσε ο δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης με άρθρο του πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο κείμενό του αφού εξιστορεί το παρελθόν της εφημερίδας, στη συνέχεια έρχεται στη σύγχρονη εποχή και κάνει λόγο για «προπαγανδιστικό όργανο της κυβέρνησης», για «έντονα συμπτώματα ενός "νεοαυριανισμού" της επίσημης κυβερνητικής γλώσσας» και για «προπαγάνδα που όχι μονάχα δεν πείθει, αλλά διώχνει κόσμο».

Διαβάστε το άρθρο του Περικλή Κοροβέση με τίτλο «Αριστερά: από το «Καπνισμένο τσουκάλι» στον καπνιστό σολομό»

Η «Αυγή» είχε την καλή έμπνευση να αναπαράξει τα πρωτοσέλιδά της, τις μέρες του θανάσιμου τραυματισμού του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, από τη μέρα της δολοφονικής επίθεσης μέχρι την κηδεία του. Δηλαδή τις τελευταίες μέρες του Μάη του 1963. Τα γεγονότα αυτά τα έζησα σε κάθε τους στιγμή, ως νεαρός ακτιβιστής και μέλος της Νεολαίας της ΕΔΑ. Αρχίζοντας από μαθητής με τα συλλαλητήρια για το Κυπριακό, μέχρι την έλευση της χούντας το 1967 που αρχίζει άλλο κεφάλαιο.

Τα πρωτοσέλιδα αυτά άθελά μου αναβίωσαν μιαν εποχή που η Αριστερά ήταν μια ζώσα πραγματικότητα, μαχητική και ασυμβίβαστη και ό,τι έλεγε το πίστευε και το διεκδικούσε. Με τη δημιουργία του πολιτικού φορέα της ΕΔΑ, αμέσως μετά τη στρατιωτική και πολιτική συντριβή του ΚΚΕ, με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το ηττημένο κίνημα ανασυγκροτείται και γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια.

Για μένα προσωπικά ήταν ένα πρωτόγνωρο και πρωτοπόρο πολιτικό φαινόμενο, που δεν νομίζω να έχει αναλυθεί επαρκώς. Και ίσως θα μπορούσε να ήταν η βάση για να δημιουργηθεί μιαν άλλη Αριστερά. Παρακαταθήκη για τον 21ο αιώνα. Αλλά το ενιαίο τότε ΚΚΕ δεν χρειαζόταν πειράματα και τη διέλυσε, επαναφέροντας το οriginal brand name, ΚΚΕ, και τη «μαϊμού» ΚΚΕ εσ.

Ο εμφύλιος πόλεμος δεν τελειώνει με τον Γράμμο - Βίτσι. Συνεχίζεται για περίπου μια 25ετία και τελειώνει με την πτώση της χούντας. Με την εξής ιδιορρυθμία: Η θριαμβεύσασα Δεξιά συνεχίζει μονόπλευρα τον εμφύλιο πόλεμο, με ένα είδος κοινοβουλευτικής δικτατορίας, με παρακράτος, στρατό τραμπούκων, εκτελέσεις, φυλακίσεις και εξορίες και με ένα καθεστώς διακρίσεων που απέκλειε και περιθωριοποιούσε κάθε αριστερό πολίτη.

Χωρίς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ήταν αδύνατο να βρεις δουλειά στο Δημόσιο ή να σπουδάσεις. Υπήρχε λογοκρισία σε όλα. Και μπορούσες να συλληφθείς στα καλά καθούμενα, να φας ένα μπερντάκι ξύλο ή να σε πιάσουν στον δρόμο με την «Αυγή», να σου τη σκίσουν και να σε πλακώσουν στις σφαλιάρες. (Ενα από τα επιβαρυντικά στοιχεία του χουντικού φακέλου μου ήταν ότι με έπιασαν δύο φορές γιατί διάβαζα «Αυγή»).

Τα έντυπα και τα βιβλία της Αριστεράς ήταν επικίνδυνα. Επρεπε να είχες κουράγιο για να τα αγοράσεις και πάντα κάτι διακινδύνευες. Π.χ. αν ήσουν δάσκαλος, μπορούσες να χάσεις τη θέση σου. Γι’ αυτό τα αριστερά έντυπα ήταν γοητευτικά, με φανατικούς αναγνώστες που τα υποστήριζαν με πάθος και σθένος. Από την «Αυγή», τη «Δημοκρατική Αλλαγή» και την «Επιθεώρηση Τέχνης», τα τρία καθαρόαιμα έντυπα της Αριστεράς (υπήρχαν και άλλα, Ζυγός, Θέατρο κ.λπ. που προσέγγιζαν την Αριστερά μέσω τέχνης, πολύτιμα οπωσδήποτε, που μας άνοιγαν ορίζοντες) αντλούσαμε ζωή και ελευθερία.

Η ΕΔΑ δεν μετείχε στον μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο. Απλά δεχόταν τις επώδυνες συνέπειες. Πάλευε για τη Δημοκρατία. Σίγουρα για ένα καθεστώς όπως αυτά της Ευρώπης (θα μπορούσαμε να λέγαμε πρόδρομος της Μεταπολίτευσης;). Εντούτοις για τα μέλη και τους φίλους της ΕΔΑ ήταν ένα καθημερινό σκληρό πεδίο μάχης, που δεν προσφερόταν για καμία καριέρα και αναρρηχητισμό. Αυτά τα είδαμε στη Μεταπολίτευση.

Το σύστημα με την πτώση της χούντας, και με εκφραστή κατά βάση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον εθνάρχη), νομιμοποιεί την Αριστερά και τη βάζει να παίξει στο γήπεδο του κοινοβουλευτισμού, με τους κανόνες της FIFA του ισχύοντος πολιτεύματος. Κάτι σαν δύο αριστερά εξτρέμ. Και αυτό άλλαξε πολλά πράγματα και δημιούργησε νέες συμπεριφορές.

Η «Αυγή» της Μεταπολίτευσης δεν ήταν ίδια με αυτή του Γλέζου, του Κύρκου και του Παρασκευόπουλου. Είχε ξεθυμάνει, αν και διέθετε αξιόλογους δημοσιογράφους και έδινε βήμα σε σημαντικούς διανοούμενους της Αριστεράς, που δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής της εφημερίδας. Αυτή ερχόταν έτοιμη από τον εργοδότη-κόμμα. Εντούτοις εγώ δεν την εγκατέλειψα ποτέ, όσο και αν η ρότα μας ήταν διαφορετική.

Οπως και ψήφιζα ανελλιπώς Συνασπισμό, στη βάση της λογικής του λιγότερο κακού. Τη σταμάτησα, όχι εύκολα βέβαια, όταν έγινε φτηνιάρικο προπαγανδιστικό όργανο της κυβέρνησης αναπαράγοντας τα έντονα συμπτώματα ενός «νεοαυριανισμού» της επίσημης κυβερνητικής γλώσσας (αυτός ο όρος ανήκει στον μετριοπαθή Σ. Βαλντέν).

Το ίδιο συμβαίνει και με τον «Κόκκινο 105,5 FM». Η νέα διεύθυνση υπό τον κ. Σβέρκο ακολούθησε την ίδια γραμμή (οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» έχουν ιδία γνώμη από τα άρθρα που δημοσίευε ως συντάκτης μας). Πού είναι το κριτικό πνεύμα, πού είναι η οξυδέρκεια, πού οι αναλύσεις; Και επειδή τυχαίνει να γνωρίζω κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές, που τους χαρακτήριζε η αξιοπρέπεια και δεν τους έλειπε η ευφυΐα, τώρα τους βλέπω να γίνονται χαμερπή ανθρωπάκια σοβιετικού τύπου. Ο μόνος που φαίνεται να βλέπει και να λέει κάποια πράγματα δημόσια (αυτονόητα για πολλούς βέβαια) είναι ο Ν. Φίλης. Ολοι οι υπόλοιποι, ανθρωπάκια και νεοαυριανιστές; Αυτή είναι η Αριστερά;

Αλλά ας κάνουμε και λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου και να δεχτούμε πως ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ (γιατί υπάρχει και άλλος, ο ξεχασμένος, το κόμμα δηλαδή) έχει ανάγκη από προπαγάνδα, όπως και κάθε άλλο κόμμα. Σύμφωνοι. Αλλά τι σόι προπαγάνδα είναι αυτή, που όχι μονάχα δεν πείθει, αλλά διώχνει κόσμο; Οι πωλήσεις της «Αυγής» έχουν φτάσει στο ναδίρ και η ακροαματικότητα του «Κόκκινου» είναι τόσο μικρή, που συχνά δεν τον αναφέρουν στις μετρήσεις.

Πηγή : protothema.gr


Ισχυροί σεισμοί σε Πήλο με 5,2 και Θεσσαλονίκη με 4,3



Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:14 το πρωί και σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν έντασης 5,2 Ρίχτερ.


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης, ενώ το εστιακό βάθος του είναι στα 10 χιλιόμετρα. 

Ο σεισμός,  έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Πελοπόννησο, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές ή τραυματισμούς. 


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη στις 11:21 το πρωί,  το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5 χλμ.






Αναθεώρηση Συντάγματος η επόμενη κίνηση Τσίπρα



Αποφασισμένος να επιμείνει στη στρατηγική της ανάδειξης σαφών διαχωριστικών γραμμών και «εξώθησης» της Ν.Δ. στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, προκειμένου ο ίδιος να αποκτήσει ερείσματα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, φέρεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε το πρώτο βήμα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και ετοιμάζεται να κάνει την επόμενη κίνηση με μοχλό την αναθεώρηση του Συντάγματος, προωθώντας τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως, ως νομικό κείμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Οπως προαναφέρθηκε, η στόχευση του κ. Τσίπρα είναι κατ’ εξοχήν πολιτική, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί κατά του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Επίσης, με τη συγκεκριμένη κίνηση, που θα παρουσιαστεί ως έχουσα κατ’ εξοχήν «προοδευτικό πρόσημο», ο πρωθυπουργός θα ασκήσει εκ των πραγμάτων πίεση και προς το Κίνημα Αλλαγής και την κ. Φώφη Γεννηματά είτε να συμπλεύσει μαζί του είτε να κινηθεί, όπως και στο ονοματολογικό, «παράλληλα» με τη Ν.Δ.

Σημειώνεται πως το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει: Πρώτον, ότι καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο. Δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας. Και, τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τον κίνδυνο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας. Ομως, εκτιμά πως θα αποδειχθούν ελεγχόμενες. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει λειτουργικές σχέσεις με την ηγεσία της, όπως καταδεικνύει και η υποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση, η δρομολόγηση των διαδικασιών της αναθεώρησης του Συντάγματος εισάγει μια νέα κρίσιμη παράμετρο στο πολιτικό «παζλ» μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, που παραμένει η ισχυρή πιθανότητα να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές. Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης θα αντιταχθεί στην πρόταση για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, παρότι ο κ. Τσίπρας θα την αξιοποιήσει προκειμένου να τον κατηγορήσει ότι εγκαταλείπει οριστικά τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει, όμως, πώς θα χειριστεί συνολικά την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξετάζοντας δύο εναλλακτικές στρατηγικές. Η πρώτη είναι να κινηθεί σε μια λογική συνολικής άρνησης διαλόγου με την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι εντάσσει την αναθεώρηση στο εκλογικό παιχνίδι. Η δεύτερη, να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων, ώστε να διασφαλιστεί η υπερψήφισή της αλλαγής τους από τουλάχιστον 180 βουλευτές της παρούσας Βουλής. Ετσι, θα έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια, ως πρωθυπουργός να τις μορφοποιήσει με βάση τις δικές του πολιτικές κατευθύνσεις, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούν να υπερψηφιστούν από μόλις 151 βουλευτές από την επόμενη Βουλή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διαδικασία της αναθεώρησης θα συμπέσει σε μεγάλο βαθμό χρονικά με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές: Με το άνοιγμα της νέας συνόδου, τον Οκτώβριο, θα πρέπει να αναμένεται η κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, συγκροτείται με απόφαση προέδρου της Βουλής Επιτροπή Αναθεώρησης, και με πρότασή του που εγκρίνεται από την Ολομέλεια, ορίζεται προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της και την κατάθεση της έκθεσής της. Και αυτή η διαδικασία, δηλαδή η συγκρότηση της επιτροπής και η έναρξη λειτουργίας της εκτιμάται ότι θα γίνει το πολύ ώς τις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί τρίμηνη προθεσμία για την έκθεσή της.

Φθάνουμε έτσι το πολύ ώς τον Ιανουάριο του 2019 και τότε, έχοντας ολοκληρωθεί η διαδικασία στην επιτροπή, ορίζεται ειδική ημερήσια διάταξη για συζήτηση επί του περιεχομένου της, επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Η απόφαση, τόσο για την ανάγκη αναθεώρησης όσο και για τον καθορισμό των αναθεωρητέων διατάξεων, λαμβάνεται από την Ολομέλεια σε δύο ψηφοφορίες, που έχουν μεταξύ τους απόσταση ενός μηνός. Τούτων δοθέντων, η δεύτερη ψηφοφορία θα πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή εντός του Μαρτίου.


ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίθεση ακροδεξιών στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ Καλλιθέας



Επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν ακροδεξιοί στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ Καλλιθέας που λειτουργεί ως κοινωνικός χώρος για την υγεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 30 άτομα εξαπέλυσαν επίθεση στο κτίριο της οδού Τιμοδήμου 12, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του αναρχικού χώρου και της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Οι αρχές προχώρησαν σε έξι προσαγωγές.

Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αντιφασιστικού χαρακτήρα στην περιοχή.



Πηγή: iefimerida.gr 


Κτηνωδία μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου 15χρονο στο Μπρονξ



Μαχαίρωσαν από λάθος ένα 15χρονο στο Μπρονξ πέντε μέλη μιας συμμορίας που τον πέρασαν για άλλον.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη των πέντε εκ των έξι συνολικά εμπλεκομένων στην άγρια δολοφονία που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας που είναι όλοι μέλη της δομινικανής συμμορία Τρινιτάριος .

Οι δράστες αρχίζουν να μαχαιρώνουν ανηλεώς τον 15χρονο με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τη ζωή του λίγο αργότερα από ακατάσχετη αιμορραγία και ενώ προσπαθούσε όρθιος να ζητήσει βοήθεια.



Αυτοί είναι οι δολοφόνοι :







Και ο Γαβρόγλου στον ακροαριστερό του κόσμο Μπάτε κακοποιοί αλέστε στα Πανεπιστήμια σε βάρος των παιδιών μας



Ο Γαβρόγλου είναι ο καταστροφικότερος και ακατάλληλος υπουργός παιδείας που έχει περάσει από την χώρα όπως και το σύνολο αυτής της άθλιας και επικίνδυνης για τον τόπο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Στο ακροαριστερό μυαλό του υπουργού το να δώσει ασφάλεια όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο προστατεύοντας τα παιδιά μας και τους χώρους εκπαίδευσης, νομίζει ότι πρέπει να τα κάνει φρούρια και για αυτό και μόνο θα έπρεπε να έχει ι απομακρυνθεί από το υπουργείο.

Τι τόλμησε και είπε το ακροαριστερό επικίνδυνο μυαλό του Γαβρόγλου : «Εγώ δεν φαντάζομαι τα πανεπιστήμια με κάγκελα και λουκέτα, ούτε τους φοιτητές φρουρούς στην πόρτα επί πληρωμή». 

Μίλησε μάλιστα και για την ομάδα εργασίας που δήθεν συζήτησε για την ανομία των πανεπιστημίων και κύριο ρόλο στην ομάδα έχουν οι πλέον ακατάλληλοι Γαβρόγλου - Παρασκευόπουλος που φυσικά δεν λειτουργούν υπέρ των φοιτητών μας αλλά το πώς θα μπαινοβγαίνουν στα πανεπιστήμια κακοποιοί και ακροαριστερές ομάδες εύκολα και χωρίς πρόβλημα.

«Εμείς πρώτοι το αναγνωρίσαμε αυτό και φτιάξαμε την ομάδα εργασίας υπό τον κ. Παρασκευκόπουλο για να επεξεργαστεί τις πλευρές αυτού του ζητήματος. Όμως η δική μας λογική δεν είναι η αστυνομοκρατία των πανεπιστημίων» δήλωσε με το ακροαριστερό επικίνδυνο μυαλό του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γαβρόγλου.

«Εγώ δεν φαντάζομαι τα πανεπιστήμια με κάγκελα και λουκέτα, ούτε τους φοιτητές φρουρούς στην πόρτα επί πληρωμή» πρόσθεσε δείχνοντας ότι για το ακροαριστερό του μυαλό αυτή την ειοκόνα έχει για τα πανεπιστήμια.

Κατά τον ακατάλληλο Γαβρόγλου «το πρόβλημα της βίας - συνολικά και στην κοινωνία αλλά και στα πανεπιστήμια ως ενός μέρους της κοινωνίας - δεν απλοποιείται έτσι».

Αντί να τα βάλει και να ντραπεί για την ανικανότητα του τα έβαλε και με τις πρυτανικές αρχές λέγοντας ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε είναι σαφής ως προς τις περιπτώσεις που τελούνται αξιόποινες πράξεις και πρέπει να εφαρμόζεται. Όμως οι πρυτανικές αρχές και γενικότερα η ακαδημαϊκή κοινότητα, εκ του νόμου δεν είναι σε θέση παρατηρητή. Έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες που πρέπει κάποτε να τις ασκήσει».

Και για όσους δικαίως τον κατηγορούν ότι είναι ανίκανος και δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είπε : «όποιοι θεωρούν ότι έχουν τη μαγική λύση είναι άτομα που δεν έχουν καμία γνώση μιας σύνθετης πραγματικότητας ή, ακόμα χειρότερα, προσπαθούν να εξορκίσουν το πρόβλημα με αφορισμούς και "ριζικές" λύσεις».

Φτωχά και επικίνδυνα ακροαριστερά μυαλά που δεν έχουν καμία θέση στην Ελλάδα και ειδικά σε τέτοιες θέσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον των παιδιών μας.


Συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη για το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τους Τσίπρα - Καμμένο



Σε φορτισμένο κλίμα διεξήχθη το συλλαλητήριο για το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τους Τσίπρα - Καμμένο στη Θεσσαλονίκη με χιλιάδες διαδηλωτές να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Πάνω από 3.000 διαδηλωτές κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια πραγματοποίησαν πορεία προς το Προξενείο των ΗΠΑ, των Σκοπίων, αλλά και προς τα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.


Τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν έντονα όπως και κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Οι περίπου 3.000 διαδηλωτές κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια πραγματοποίησαν πορεία προς το Προξενείο των ΗΠΑ, των Σκοπίων, αλλά και προς τα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που τα φιλούσαν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Θα ακολουθήσουν και άλλα συλλαλητήρια της επόμενες ημέρες κατά του ξεπουλήματος της Μακεδονίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.






Σε πανικό το Μαξίμου – Οι αναλυτές διαλύουν τη συμφωνία της… γραβάτας



Κορυφαίοι οικονομολόγοι, αναλυτές και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για επιτυχημένο Eurogroup και παγώνουν τους πανηγυρισμούς.

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μετά τη φιέστα της γραβάτας. Η οικονομική πολιτική που επέλεξε, δηλαδή να μην προτιμήσει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης αλλά να μιλά για «καθαρή» έξοδο παίρνοντας ωστόσο όλα τα κακά που έχει η πιστοληπτική γραμμή (αυστηρή τριμηνιαία εποπτεία, εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων, περικοπή στις συντάξεις, αύξηση αφορολόγητου, διπλή αύξηση στις αντικειμενικές αξίες κ.λπ) οδηγεί σε νέα σοβαρά προβλήματα την οικονομία.

«Πήρε ουσιαστικά προληπτική γραμμή χωρίς να πάρει λεφτά», τονίζουν οικονομικοί αναλυτές επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στο Eurogroup υπέγραψε ένα νέο μνημόνιο διαρκών δεσμεύσεων και μέτρων χωρίς να έχει λάβει και την ανάλογη οικονομική βοήθεια.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει το Μαξίμου στο να «επικοινωνήσει» την… τεράστια οικονομική επιτυχία, πέραν των αστειοτήτων με το Ζάππειο, φάνηκε και από το νέο πόλεμο που άνοιξε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι «προκάλεσαν» τον Γιάννη Στουρνάρα να βγει και να πάρει θέση για την οικονομία και να μην σιωπά για να απαντήσει ο διοικητής πως ό,τι είναι να πει θα το πει στις 2 Ιουλίου στην έκθεση της ΤτΕ κι ότι η οικονομία δεν είναι παιχνίδι για άσχετους περί τα οικονομικά.

Αμεσα το Μαξίμου απάντησε λέγοντας ότι «δεν έχει καμιά σημασία τι λέει ο διοικητής αφού για το Eurogroup τοποθετήθηκαν ξένες κυβερνήσεις, αναλυτές και ο παγκόσμιος τύπος. Ας κάνει τουλάχιστον τη χάρη στον εαυτό του να μην εκτίθεται. Ούτως ή άλλως, ό,τι και αν πει δεν έχει απολύτως καμία σημασία.
Όπως δεν είχε καμία σημασία η πρόταση που έκανε για πιστοληπτική γραμμή, προκειμένου να δικαιώσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που υπηρέτησε».

«Ξέχασε» τις αναλύσεις
Ωστόσο, το Μαξίμου και ο γνωστός… συντάκτης των ανακοινώσεών του, δεν περιέλαβε στις αναλύσεις για την οικονομία και μια σειρά από τελευταίες τοποθετήσεις που έγιναν και αποδεικνύουν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν πέρασε κι ότι η συμφωνία του Λουξεμβούργου κάθε άλλο παρά για πανηγυρισμούς είναι.

«Η  Ελλάδα αντάλλαξε την κόλαση της διάσωσης για το αιώνιο καθαρτήριο» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στην ανάλυσή του σχετικά με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Όπως τονίζει, οκτώ χρόνια μετά από την πρώτη οικονομική βοήθεια που έλαβε, η Αθήνα μπορεί επιτέλους να υποστηρίξει τον εαυτό της, με τη βοήθεια επιπλέον κεφαλαίων από την Ευρωζώνη και της ελάφρυνσης χρέους. Αλλά θα πρέπει να έχει έναν σφιχτό προϋπολογισμό για δεκαετίες, ενώ θα παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Σύμφωνα με το άρθρο, η συμφωνία «εξυπηρετεί» τόσο τους ευρωπαίους πιστωτές όσο και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε έξοδο από τα προγράμματα στήριξης με προληπτική γραμμή. Οι χώρες της Ευρωζώνης αντιτάχθηκαν στην ιδέα χορήγησης μεγαλύτερης πίστωσης στην Ελλάδα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε ως στόχο να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει απελευθερωθεί από τη λιτότητα.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τουλάχιστον για μια δεκαετία. Αλλά η junk πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και η απουσία μιας στήριξης, σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα ως collateral για τα δάνεια της ΕΚΤ, άρα οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλες, πιο ακριβές πηγές χρηματοδότησης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για διατήρηση ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος άνω του 3,5% του ΑΕΠ –τρεις φορές το μέσο όρο της ευρωζώνης- μέχρι το 2022, και 2,2% έως το 2060. Επιπλέον, η ανεργία της Ελλάδας στο 20% είναι υπερδιπλάσια από ό,τι είναι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Τα μεγαλύτερα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν:
Süddeutsche Zeitung: «Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο, ούτε και αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους που καλείται να εκπληρώσει. Είναι ένα δύσβατο μονοπάτι, το οποίο οι άλλοι θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν ανά τρίμηνο».

Ακόμη πιο απαισιόδοξη στις προβλέψεις της η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung:

«Αν η Ελλάδα έχει όντως αλλάξει, παραμένει άγνωστο. Αν μη τι άλλο οι οικονομικοί δείκτες εμπνέουν αισιοδοξία. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον η ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη. Χωρίς κούρεμα χρέους η Ελλάδα μάλλον δεν πρόκειται να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Είναι θέμα χρόνου να το συνειδητοποιήσουν αυτό επιτέλους τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

Σκωπτική διάθεση αποπνέει το σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

«Τελείωσε η κρίση; Για πες το αυτό στους Ελληνες…» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος. Οπως αναφέρεται στο σχόλιο «οι Ελληνες έχουν κάθε λόγο να είναι δύσπιστοι. Οχι μόνο γιατί έχουν ήδη ακούσει άπειρες φορές να προαναγγέλλεται το τέλος της κρίσης. Αλλά κυρίως γιατί τα θολά οφέλη της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ έρχονται σε αντίθεση με τη βεβαιότητα ότι θα υποστούν και πάλι οδυνηρές περικοπές στο τέλος του χρόνου. ‘Ποιά συνάντηση του Γιούρογκρουπ;’ με ρώτησε ένας αξιωματικός εν αποστρατεία, ηλικίας 76 ετών. ‘Η μοναδική μου έγνοια είναι σήμερα, όπως ήταν και χθες, να μαζέψω τα χρήματα που χρειάζομαι για την κηδεία μου’. Οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν ήδη περικοπεί κατά 60% και θα περικοπούν εκ νέου το 2019» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα Die Welt τονίζει:

«Με την παρ΄ ολίγον χρεοκοπία της η Ελλάδα έφερε στο φως τις μεγάλες κατασκευαστικές ατέλειες της ευρωζώνης. Με τη συνεχή αντίσταση που προέβαλε και την κρίση διαρκείας που επακολούθησε δίχασε και πολιτικά την ευρωζώνη. Όπως και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία προβαλλόταν ως φανατικός υποστηρικτής της λιτότητας, αλλά ο κύριος λόγος για τον οποίον βασάνιζε τους Έλληνες ήταν ότι ήθελε να υποδείξει στους Ιταλούς τί θα τους περίμενε στη δική τους περίπτωση. Μετά από όλα αυτά τα επίπονα χρόνια το πιο αποφασιστικό ερώτημα για την Ελλάδα είναι: Αυτό ήταν, τελείωσε; Μπορεί η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της ή μήπως σε τρία, τέσσερα, δέκα χρόνια θα παρακαλάει και πάλι στις Βρυξέλλες για βοήθεια; Η απάντηση είναι ψυχοφθόρα: Δεν ξέρουμε…».

Αναβολή του κουρέματος

H FAZ τονίζει ότι το χρέος παραμένει δυσθεώρητο και το αναπόφευκτο «κούρεμα» αναβλήθηκε για άλλη μία φορά για το μέλλον και προσθέτει πως αυτός είναι ο βασικός λόγος, που το ΔΝΤ δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ευρωομάδα, εξακολουθεί να παραβλέπει την ισχυρή πιθανότητα ένα μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα να μην επιστραφεί ποτέ.

Κατά κάποιο τρόπο, το Eurogroup, έλαβε μία απόφαση τα ξημερώματα της Παρασκευής , ώστε να απομακρυνθεί από το τραπέζι η ελληνική υπόθεση, οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, φαινόταν να μην έχουν καμία σημασία για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις και τον δραματικό, όπως φαινόταν αρχικά, χαρακτήρα της συνεδρίασης.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει η FAZ, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας του Λουξεμβούργου είναι τόσο συγκεχυμένο που είναι δύσκολο να εξηγηθεί.

Η ποσοτικοποίησή της και ο υπολογισμός της ελάφρυνσης του χρέους είναι πρακτικά αδύνατη ενώ οι ριζικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος παραπέμπονται στο μέλλον, υπογραμμίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Πέσαμε στην παγίδα

Ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ανέφερε το πρωί:

«Η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να πετύχει υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό ήταν λάθος. Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει 2 δισεκ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, και συγκεντρώσαμε περίπου 7 δισεκ. αυτό ήταν η παγίδα… Πέσαμε στην παγίδα» ανέφερε, στη σκιά της συμφωνίας της 21ης Ιουνίου.

«Δώσαμε ένα χαρτί στους Γερμανούς, στον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε άλλαξε στάση και προσανατολίστηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι ‘’αφού τα καταφέρνετε συνεχίστε με αυτό το ρυθμό’’ άρα με τη λιτότητα» εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε για τα σαφώς υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Eurogroup δεν έφερε ριζική λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα υπάρξει λιτότητα με συνεχή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 σχολίασε ακόμα ο οικονομολόγος.

«Δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε, ρυθμίστηκε. Κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι να πάει λίγο πιο κάτω και βλέπουμε… Πρόκειται για νίκη των Γερμανών» σχολίασε ο κ. Λιαργκόβας.

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης για θέματα δημοσίων οικονομικών, Έκχαρντ Ρέμπεργκ δήλωσε: «Για τη Γερμανία έχει αποφασιστική σημασία το εξής: διαγραφή χρέους ή κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει». Ο ίδιος θεωρεί επίσης σωστό, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, να εξακολουθήσουν να ισχύουν όροι για την Ελλάδα. Έτσι θα διασφαλιστεί, υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική πορεία.

Τρεις οικονομολόγοι στα «Νέα»

Ακόμη πιο δηκτικοί για το Eurogroup είναι τρεις οικονομολόγοι που μίλησαν στα Νέα Σαββατοκύριακο:

Ανεπαρκείς για τη βιωσιμότητα του χρέους χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος του έγκυρου think tank Bruegel Ζολτ Νταρβάς τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και προβλέπουν 10ετή επέκταση των ωριμάσεων των δανείων ύψους περίπου 130 δισ. του EFSF και 10ετή αναβολή της καταβολής των τόκων. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν νευρικά, στην περίπτωση που η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδυνθεί, σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει σε νέο Μνημόνιο.

Παράλληλα, δύο έτεροι οικονομολόγοι, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου CEPS Ντάνιελ Γκρος και ο Φρίντριχ Χέινεμαν, επικεφαλής του τμήματος δημόσιων οικονομικών στο φημισμένο γερμανικό κέντρο έρευνας ZEW, επιδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο προεκλογικών παροχών και μη τήρησης των δεσμεύσεων. Επιπλέον, ο Χέινεμαν θεωρεί ότι η μη πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «αντιπροσωπεύει ένα πολύ ασθενέστερο αξιόπιστο πλαίσιο δεσμεύσεων» στην μεταπρογραμματική περίοδο.

Ο Νταρβάς προειδοποιεί ότι «οι αποφάσεις δεν θα είναι αρκετές για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», παρότι τις χαρακτηρίζει «χρήσιμες», όπως άλλωστε και τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις. Οπως επεξηγεί ο οικονομολόγος του Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, «η απόφαση αναβάλλει την αποπληρωμή των δανείων του EFSF, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί πολύ τα επόμενα χρόνια για να εξοφλήσει το πρώτο δάνειο στήριξης, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και ιδιωτικό χρέος που λήγει». Επίσης, επισημαίνει ότι «οι μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις δεν είναι τόσο ισχυρές καθώς αυτές συνδέονται μόνο με την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και την κατάργηση του αυξητικού περιθωρίου επιτοκίου». Θεωρεί, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση, καθότι τα ποσά που αντιστοιχούν στα μέτρα αυτά είναι μόλις μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, «θα μπορούσε να τα θυσιάσει για να ανακτήσει πολιτική αυτονομία».

Ο Φρίντριχ Χέινεμαν του ZEW εκτιμά ότι «η αναβολή των αποπληρωμών μέχρι το 2033 μαζί με τα χαμηλά επιτόκια του ESM συνεπάγεται χαμηλά βάρη για την εξυπηρέτηση του χρέους για τουλάχιστον 15 έτη». Ομως, σημειώνει, «η αποχώρηση του ΔΝΤ από την τελική δόση του προγράμματος αντιπροσωπεύει ένα πολύ ασθενέστερο αξιόπιστο πλαίσιο δεσμεύσεων», εξέλιξη, που αποτελεί, κατά τον γερμανό οικονομολόγο «ευκαιρία, αλλά και κίνδυνο» για την Ελλάδα. Για περίπου μια δεκαετία υπάρχουν αρκετά περιθώρια για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προώθηση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, υποστηρίζει ο Χέινεμαν, όμως, «υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κατάχρηση του νέου περιθωρίου ελιγμών και επιστροφή στις παλαιότερες συνήθειες των δαπανηρών προεκλογικών εκστρατειών και υποσχέσεων».

Κατά τον επικεφαλής του CEPS Ντάνιελ Γκρος οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν «ένα σημαντικό βήμα», αλλά εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι ανεπαρκής, καθώς θεωρεί ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» στην περίπτωση που οι ιδιωτικοί πιστωτές είχαν συμφωνήσει με τους όρους αυτούς. «Το ταμπού της αποφυγής ονομαστικής μείωσης του χρέους δεν έσπασε» επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος.


Πηγή : in.gr


Λιαργκόβας: Πέσαμε στην παγίδα Σόιμπλε με τα πρωτογενή πλεονάσματα



«Η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να πετύχει υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό ήταν λάθος» επισήμανε, o οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει 2 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, και συγκεντρώσαμε περίπου 7 δισ. αυτό ήταν η παγίδα… Πέσαμε στην παγίδα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δώσαμε ένα χαρτί στους Γερμανούς, στον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε άλλαξε στάση και προσανατολίστηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι «αφού τα καταφέρνετε συνεχίστε με αυτό το ρυθμό» άρα με τη λιτότητα» τόνισε ο κ. Λιαργκόβας.

Το Eurogroup δεν έφερε ριζική λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα υπάρξει λιτότητα με συνεχή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 σχολίασε μεταξύ άλλων  και πρόσθεσε:

«Δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε, ρυθμίστηκε. Κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι να πάει λίγο πιο κάτω και βλέπουμε… Πρόκειται για νίκη των Γερμανών».

«Εφόσον υπάρχει η υπερφορολόγηση, η λιτότητα είναι εκφρασμένη έως το 2022, αλλά επεκτείνεται έως το 2060» τόνισε. Θα δοθούν από το περίσσευμα και κάποια αντίμετρα - υπό προϋποθέσεις, αλλά τα περιθώρια είναι μικρά διευκρίνισε παραάλληλα ο κ. Λιαργκόβας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σουλτάνος και με την βούλα! Στο 55% ο Ερντογάν με καταμετρημένο το 75% των ψήφων



Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί τον Ερντογάν με 29,4%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,48% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 6,92%.

Αμφιβολίες της αντιπολίτευσης για το ποσοστό Ερτνογάν με πολλές καταγγελίες για βία και νοθεία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες ανέφεραν ότι στην πόλη Ούρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραΐμ Χαλίλ Γιλντίζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του φιλοκουρδικού κόμματος CHP μαζί με την φρουρά του. 

Στο Ντιγιάρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1.000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους. Επίσης, στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας, καθώς οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκαν ψηφοδέλτια, ενώ άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δύο φορές και σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερις σάκοi με προσφραγισμενες ψήφους.

4 άνθρωποι συνελήφθησαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Νωρίτερα, το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον δέκα Γάλλων πολιτών, οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές, αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές, αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ είχαν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές, για να επιβλέπουν τις κάλπες για νοθεία.