Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

«Μικρές ΔΕΗ» και Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου

 




Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», το οποίο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Υπερταμείου. Με το νομοσχέδιο αυτό ο ρόλος του Υπερταμείου αλλάζει σημαντικά και γίνεται περισσότερο αναπτυξιακός. Ο τρόπος λειτουργίας των θυγατρικών του γίνεται πιο ευέλικτος κατά το πρότυπο της ΔΕΗ. Ενώ, παράλληλα, δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του Υπερταμείου και συγκεκριμένα:

  • Την θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο,
  • Τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με το «μοντέλο ΔΕΗ», του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσλήψεις προσωπικού και την προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά, καθώς και σε προμήθειες κρίσιμες για τη λειτουργία τους (λ.χ. προμήθεια, συντήρηση και επισκευή αστικών λεωφορείων),
  • Την απορρόφηση του Τ.Χ.Σ. και του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. από το Υπερταμείο,
  • Την σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιό του το ήμισυ από το αντιστάθμισμα από την επαναπόκτηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. από το Δημόσιο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το «Μοντέλο-ΔΕΗ» στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείουγια καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αφορά τις εξής εταιρείες:

  • Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).
  • ΔΕΘ-Helexpo.
  • Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
  • Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
  • ΓΑΙΑΟΣΕ.
  • Ελληνικές Αλυκές.
  • Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).
  • Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ)


Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο”

 



Με στόχο την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής του ναυλοσυμφώνου στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και των λοιπών διαδικασιών που εμπίπτουν στον κύκλο της εκμετάλλευσης επαγγελματικών πλοίων αναψυχής στην Ελλάδα, θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e - Ναυλοσύμφωνο”, με διευρυμένο πεδίο εφαρμογής περίπου 7.500 επαγγελματικά πλοία αναψυχής. Ειδικότερα, η εφαρμογή προβλέπει, ενδεικτικά, τα κάτωθι:

  • Να διαλειτουργεί, κατ’ αρχήν, με έξι πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.
    Αυτοματοποίηση της διαδικασίας υπολογισμού της διάρκειας ναύλωσης, η οποία μέχρι σήμερα υλοποιείται μέσω μιας εξαιρετικά σύνθετης γραφειοκρατικής διαδικασίας.
    Ψηφιοποίηση – απλούστευση των διαδικασιών υποβολής στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Υ.ΝΑ.Ν.Π., του ΥΠ.ΕΘ.Ο.Ο. και της Α.Α.Δ.Ε. των απαιτούμενων στοιχείων (i) του ναυλοσυμφώνου ή (ii) της ιδιοχρησιμοποίησης πλοίου ή (iii) της εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων πλοίου κενού επιβατών.
  • Κατάργηση υποχρέωσης υποβολής στις Λιμενικές Αρχές, με φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου, των ναυλοσυμφώνων, για τον έλεγχο και τη θεώρησή τους και της γνωστοποίησης, προς έγκριση, των κινήσεων της ιδιοχρησιμοποίησης του πλοίου ή των “empty runs”, ανά ταξίδι.
  • Ψηφιοποίηση της κατάστασης των επιβαινόντων και ψηφιακή τήρηση των απαιτούμενων στοιχείων.
  • Επιβεβαίωση, από τις Λιμενικές Αρχές, της λήψης άδειας απόπλου μέσω της εφαρμογής.
    Εκσυγχρονισμός του προτύπου του έντυπου ναυλοσυμφώνου, το οποίο θα τηρείται μεταβατικά, παράλληλα με το ψηφιακό.
  • Η εφαρμογή αποτελεί τον “προπομπό” για την σύναψη σύμβασης ολικής ναύλωσης, πλήρως, με ψηφιακό τρόπο.


«Digispect»: η ψηφιακή εφαρμογή για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών μετά από φυσικές καταστροφές

 



Με την  εφαρμογή «Digispect» οι αρμόδιοι μηχανικοί θα πραγματοποιούν πλέον τις αυτοψίες μετά από φυσική καταστροφή ταχύτερα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Επιπλέον, θα διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Με τρόπο απλό και φιλικό θα εισάγουν τα Δελτία Ταχείας Αυτοψίας, Επανελέγχου, Απογραφικά, Εκθέσεις Αυτοψίας και τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.). Επίσης, θα επισυνάπτουν φωτογραφίες και θα υπογράφουν τα Δελτία.

  • Η εφαρμογή θα είναι εγκατεστημένη σε φορητές συσκευές (tablets) και η είσοδος των αρμόδιων μηχανικών θα πραγματοποιείται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης, παρέχοντας πρόσβαση  μόνο στους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) με το αντίγραφο του Δελτίου.
  • Η εφαρμογή θα λειτουργεί τόσο όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο (online mode), όσο κι όταν είναι εκτός σύνδεσης (off line mode), δίνοντας τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης των δελτίων και συγχρονισμού στην πλατφόρμα μόλις το tablet εισέλθει σε δίκτυο.
  • Επιπλέον, θα παρέχεται άμεσος εποπτικός έλεγχος των αυτοψιών που θα διενεργούνται και των αποτελεσμάτων τους, καθώς τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω διασταύρωση και επεξεργασία.


Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται έργο για τον εντοπισμό αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα


 

Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο: «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 123.988.840 ευρώ, εκ των οποίων τα 23.997.840 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τετρ. χιλιόμετρα.
  • Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης.
  • Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων.
  • Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων.
  • Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά.
  • Υπουργείο ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Φορέας υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε:

  • «Με την ένταξη του έργου “Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα” στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γίνεται ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση της σημαντικής μεταρρύθμισης που σχεδιάσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, κ.λπ.), κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου θα εντοπίζει τις αυθαίρετες κατασκευές.
  • Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, που αποτυπώθηκε σε νόμο του Κράτους την περασμένη άνοιξη, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων. Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση των νέων αυθαίρετων κτισμάτων, για να μηδενίσουμε τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων και να θέσουμε έτσι τέλος σε πρακτικές δεκαετιών, που υπονομεύουν διαχρονικά τη άσκηση πολεοδομικής πολιτικής. Παράλληλα, θα επιλέγεται κάθε χρόνο και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων, προς κατεδάφιση με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια».


Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα


 

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον:

  • Είναι η στιγμή που η Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά περίπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων. Είναι, επίσης, η στιγμή που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία.
  • Έχω υπάρξει σταθερός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν χρειάζεται απλώς να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τους πόρους προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας άμυνα. Και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ.
  • Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε.
  • Θα γίνουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα σεβαστούμε, φυσικά, την απόφαση του αμερικανικού λαού. Προσωπικά έχω συνεργαστεί τόσο με τον Πρόεδρο Trump όσο και με τον Πρόεδρο Biden. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτόν τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό, ο οποίος ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας.

 



Αμοιβαίο το όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

  • Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
  • Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
  • Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
  • Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. 

 



Κύκλωμα εκβιαστών έκρυβαν τα χρήματα των εκβιασμών σε απίστευτα σημεία

 


Μέσα σε περιοδικά, εφημερίδες, χαρτοπετσέτες και τάπερ έκρυβαν τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών τα χρήματα που εισέπρατταν από τη δράση τους.

Το Open έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ εντοπίζουν τα χρήματα που εισέπραττε η σπείρα από εκβιασμούς. Τα χρήματα βρίσκονταν μέσα σε τάπερ τα οποία τυλίγονταν με εφημερίδες και περιοδικά μέσα σε σακούλες. 

Η ομάδα της οποίας αρχηγός ήταν η Νάνσυ είχε «δομή» εγκληματικής οργάνωσης, με «εγκεφάλους», «ταμία», «εισπράκτορα», αλλά και οδηγό, παρέχοντας με το... αζημίωτο, προστασία σε καταστηματάρχες της πρωτεύουσας, εκβιάζοντάς τους. 





Σπίρτζης: «Εύχομαι να διαγραφώ από τον Κασσελάκη»

 


Μετωπική επίθεση εξαπέλυσε χθες από μεριάς του ο πρώην Υπουργός και σταθερός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Χρήστος Σπίρτζης, στον τηλεοπτικό σταθμό Attica.

Ο πρώην Υπουργός τοποθετήθηκε απέναντι στην επιστολή 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πλήρως ελεγχόμενους από τον τυχοδιώκτη Κασσελάκης που ζητούν τη διαγραφή του για «αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά», απαντώντας πως «όποιος διαφωνεί θα τον διαγράφει ο Κασσελάκης; Ας τον διαγράφει, κακό του κεφαλιού του. Εμένα καλό θα μου κάνει προσωπικά». «Το εύχομαι» δήλωσε για την πιθανότητα διαγραφής του, ενώ «θα ήταν τιμή μου να διαγραφώ από ομάδες ανθρώπων που μιλούν με υβριστές του ΣΥΡΙΖΑ, από ανθρώπους που κατηγορούν και ρίχνουν λάσπη στον Αλέξη Τσίπρα για μαύρα χρήματα και μετά το αλλάζουνε», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Μάλιστα, «να μαζέψουμε 70 υπογραφές να τον διαγράψουμε, γιατί προφανώς άδειασε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ανακοίνωση που είχε κάνει» σχολίασε ο κ. Σπίρτζης για τη διαφοροποίηση του πρώην Υπουργού, Νίκου Παππά για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. «Ή και να μαζέψουμε 70 υπογραφές να διαγράψουμε τον Στέφανο Κασσελάκη σε ό,τι έχει διαφοροποιηθεί από τις βασικές αρχές και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή γιατί έκανε την ανάρτηση που έκανε, για τα παιχνίδια του Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως «μπαίνουν τα εξής ερωτήματα: Οι υβριστές μας στο διαδίκτυο και μάλιστα με πολύ ανοίκειο τρόπο, με σεξιστικά υπονοούμενα, με χαρακτηρισμούς, μιλάμε για αθλιότητες, όχι για βούρκο, για βόθρο…», ενώ «αν δεν τον εκφράζουν οι 70 που είναι στρατός του, αν δεν τον εκφράζει ο αδελφός του, αν δεν τον εκφράζουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που μας υβρίζουν, δεν τον εκφράζει ο Νίκος ο Μωραΐτης που μιλάει με το διευθυντή του, τότε ποιος τον εκφράζει; Ας τους απομακρύνει τότε», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.



Συλλήψεις σε Μύκονο και Ζάκυνθο για μαφία και μπραβιλίκια προαναγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης



Είναι αλήθεια ότι η Μύκονος και η Ζάκυνθος έχει γίνει φωλιά κακοποιών, μπράβων, μαφιόζων που είναι επικίνδυνοι για ασφάλεια όλων των τουριστών αλλά και των κατοίκων.

Η Ζάκυνθος έχει βαριά εγκληματικότητα, με συμμορίες να κλέβουν τουρίστες, προσπαθώντας μάλιστα να τους σταματάνε με τα μηχανάκια για να τους κλέψουν. Μπράβοι αλωνίζουν το νησί, και δεν διστάζουν για το οτιδήποτε.

Συλλήψεις για την αποκαλούμενη «μαφία της Μυκόνου» προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και προχώρησε στην εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξουν συλλήψεις για εγκληματικές οργανώσεις στη Μύκονο και άλλα νησιά.

«Υπάρχουν μέλη ομάδων εγκληματικών που συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες και στη Μύκονο, το τελευταίο περιστατικό είναι και η "κορυφή του παγόβουνου" και η αφορμή για μια σειρά διερευνητικές διεργασίες που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η ΕΛΑΣ μαζί με τους εισαγγελείς για τη συγκεκριμένη δολοφονία. Φαίνεται ότι υπάρχει εκεί μια δραστηριότητα με πολλές επιμέρους που συγκροτούν εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ήδη η ΕΛΑΣ έχει ανοίξει δικογραφίες, εξετάζει με λεπτομέρειες και διερευνά τα μέλη και τις δραστηριότητες και από την άλλη πλευρά με αφορμή την εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα αναλάβουν να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση και θα πάμε μέχρι τέλους», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Υπάρχουν μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δυο δικογραφίες και να είστε βέβαιοι ότι έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια προκειμένου σύντομα να οδηγηθούμε στον εντοπισμό ποινικών πράξεων, συλλήψεις και προσαγωγές στη Δικαιοσύνη. Αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο στη Ζάκυνθος αλλά και σε άλλα νησιά, στις Κυκλάδες που αναπτύσσονται ραγδαία όλα αυτά τα προβλήματα, δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο τους κατοίκους και στους υγιείς τουρίστες και επιχειρηματίες. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.




Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα - Ακρίβεια και μετανάστευση προβληματίζει

 



Το μήνυμα ότι όλες οι χώρες της συμμαχίας πρέπει να κάνουν περισσότερα για την κοινή άμυνα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιπρόσθετες αμυντικές δαπάνες, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley τη 01:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα τους και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης είπε ο πρωθυπουργός. .

Ο πρωθυπουργός είπε για τον Μπάιντεν "Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον στο θέμα, αλλά δεν θα σχολιάσω για προφανείς λόγους. Ο Μπάιντεν ήταν πάντα εκεί στο ΝΑΤΟ και μίλησε με ευχέρεια για σύνθετα θέματα. Του μίλησα, αλλά σε αυτό το πλαίσιο δεν έχεις πάντα χρόνο να μιλήσεις πολύ με τον οικοδεσπότη, αλλά ήταν ευχάριστος. Καταλαβαίνω την αμηχανία, ορισμένες φορές συμβαίνει. (Αναφερόμενος στη γκάφα για Ζελένσκι)"

Αυτό που ήταν σαφές είναι ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας είναι μη αναστρέψιμη. Και στο τέλος η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Υπάρχει σαφής δέσμευση των μελών της Συμμαχίας να ξοδέψουν 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα ξοδεύει κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Και ήδη μερικές χώρες που δεν το έκαναν στο παρελθόν το κάνουν.

Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα μας, είναι ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας. Αυτό είναι συμπληρωματικό στο ΝΑΤΟ και έτσι το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρότερο.

Πρέπει να ξοδέψουμε 2% του ΑΕΠ και ίσως δεν είναι αρκετό σε αυτούς τους γεωπολιτικά σύνθετους καιρούς. Πολλές χώρες αντιλαμβάνονται ότι αυτό

Πρέπει να σκεφτούμε στην Ευρώπη μια κοινή αμυντική δομή που θα συμπληρώσει το οπλοστάσιό μας με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους. Το έχω θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Ντόναλντ Τουσκ με την πρόταση για την ευρωπαϊκή αεράμυνα και αυτή είναι μια συζήτηση που θα συνδέσει το οπλοστάσιό μας με τις φιλοδοξίες μας.

Στη χώρα μας το Κέντρο αντέχει, ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Και έχουμε πολλές άλλες κυβερνήσεις αυτής της φύσης στην Ευρώπη. Και ο φόβος της ανόδου της Ακροδεξιάς ήταν κάπως υπερβολικός, η άνοδος δεν ήταν αυτή που αναμενόταν.

Αλλά τα προβλήματα είναι αληθινά, η ακρίβεια, η μετανάστευση. Αλλά οι απαντήσεις των λαϊκιστών είναι απλουστευτικές και μη εφαρμόσιμες. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, ίσως έχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε μερικά νησιά, οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των υποδομών. Αλλά οι τουρίστες που έρχονται, έρχονται ξανά. Θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, γι’ αυτό και έχουμε περισσότερες επενδύσεις στον τουρισμό.

Η Ελλάδα έχει πενθήμερη εργασία, προσφέρουμε και τετραήμερη εργασία. Αλλά υπό εξαιρετικές συνθήκες και σε επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας, σε συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη και με επαυξημένη αμοιβή, μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρξει και έκτη μέρη.

Αλλά έχουμε πενθήμερη εργασία και παίρνουμε την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας πολύ σοβαρά.

Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Guterres για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσουν οι δύο κοινότητες στην επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της κ. Ολγκίν, αλλά αναφέρθηκε ότι η έκθεση παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στη Κύπρο.

Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.



Ο Κασσελάκης με το σκοτεινό παρελθόν πόθεν εσχες θέλει να διώξει τον Τσίπρα να του πάρει το κόμμα


 

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μια χυδαία τυχοδιωκτική προσωπικότητα, με σκοτεινό παρελθόν για το πόθεν έσχες των χρημάτων του ίδιου και της οικογένειας του, και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων.

 Το νέο χτύπημα Κασσελάκη κατά Τσίπρα, δείχνει ότι κάποιοι έχουν συμβουλέψει τον τυχοδιώκτη του ΣΥΡΙΖΑ να διώξει τον Αλέξη Τσίπρα που έφτιαξε το κόμμα για να το αλώσει εντελώς αφού τον βρήκε εύκολο με γελοία στελέχη του ανέχονται έναν επικίνδυνο για αρχηγό.

Ευθεία βολή κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, καταλογίζοντάς του ακέραιη την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση του Talk Radio για το εάν ο κ. Τσίπρας γνώριζε την οικονομική κατάσταση του κόμματος, ο τυχοδιώκτης Κασσελάκης που θέλει να τον λένε μόνο πρόεδρο απάντησε: «Προφανώς, γιατί υπήρξε πρόεδρος του κόμματος 15 χρόνια» και σημείωσε πως ό,τι προσπαθεί ο ίδιος να διορθώσει σήμερα «είναι προϊόν μιας ηγεσίας 15 χρόνων».

«Πριν από τις ευρωεκλογές, του είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα», συνέχισε ο  Κασσελάκης για τον κ. Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι «το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαν όλοι γνώση για τα ζητήματα του κόμματος». «Μέσα σε αυτά και τα οικονομικά ζητήματα», διευκρίνισε, αναφέροντας επί λέξει: «Και αυτό είναι λυπηρό κατά τη γνώμη μου».

Ο τυχοδιώκτης, δείχνοντας ότι έχει σκοπό να το πάει ως την τελική ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ακόμα ότι «έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα (σε προμηθευτές) πέρυσι στις εκλογές, και μάλιστα μεταξύ των δύο εκλογών, όπου ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο» και πρόσθεσε: «Αναγκαζόμαστε, αυτή τη στιγμή, να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Με διάθεση να αποκαλύψει κάθε δυσώδη υπόθεση επί Τσίπρα για να τον καταστρέψει, ο Κασσελάκης υποστήριξε ότι «η διαφημιστική σύμβαση που είχε η “Αυγή” δεν συνάδει με την κουλτούρα της εφημερίδας» και υπενθύμισε ότι «αυτή η σύμβαση σταμάτησε την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών». Αναφέρθηκε, δηλαδή, στη διαφήμιση συγκεκριμένου εκδοτικού ομίλου προς την «Αυγή» και «έδειξε» ξεκάθαρα τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Προφανώς αυτή τη σύμβαση τη σύναψε όποιος είχε δικαίωμα να τη συνάψει πριν γίνω εγώ πρόεδρος».

Για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη των κομματικών ΜΜΕ, ο Κασσελάκης είπε ότι «οι ευθύνες, όσες υπάρχουν, θα αναληφθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή», ενώ για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε πως «την απόφαση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα την πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίασή της».

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Καλογρίτσα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως «όσα λάθη έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τα αναλύσουν οι ιστορικοί, οι πολιτικοί αναλυτές και προφανώς ο τέως πρόεδρος».