Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής ΣΥΡΙΖΑ : Στον εισαγγελέα όποιος έχει στοιχεία για «μαύρα»

 



Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος έδωσε μέσω Facebook μία «οφειλόμενη», όπως τη χαρακτήρισε, απάντηση, σε αυτούς που «υπονομεύουν» και εννοεί ξεκάθαρα τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος απολύθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη τον περασμένο Φεβρουάριο, απαντώντας σε «πηγές» του κόμματος, τονίζει πως «και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες έχουν συνταχθεί αναλυτικές καταστάσεις εσόδων-δαπανών, έχουν υποβληθεί εντός διμήνου από την ημερομηνία διεξαγωγής της κάθε μίας εκλογικής αναμέτρησης, έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές του δημοσίου και δεν μας έχει καταλογιστεί (έστω για τυπικούς λόγους) ούτε ένα ευρώ».

Μάλιστα, εξαπολύει και επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «αφωνία» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Και υπογραμμίζει στην ανάρτησή του πως «επειδή κάποια στιγμή αυτό το καλαμπούρι πρέπει να τελειώνει, οι ''πηγές'' ή ο υπεύθυνος των ''πηγών'', ο οποίος έχει την άποψη της διακίνησης ''μαύρων'' χρημάτων, ας καλέσει επιτέλους Οικονομικό Εισαγγελέα, Ελεγκτική Εταιρεία ή Ορκωτούς λογιστές για να βεβαιώσει τα όσα διαρρέει ή καταγγέλλει, όπως τόνισα ΚΑΙ στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή. Να σταματήσει όμως να υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταντάει απίστευτα κουραστικό…».

Ολόκληρη η ανάρτηση :

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μόλις το προηγούμενο Σάββατο (6/7) από το βήμα της Συνέλευσης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (και μετά από τετράμηνη αναμονή) έδωσα καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις (χωρίς να λάβω την παραμικρή ανταπάντηση) για όσα εδώ και πολλούς μήνες, συνεχώς και αδιαλείπτως διαρρέονται ή και ευθέως καταλογίζονται για την κατάσταση των οικονομικών του κόμματος που παρέλαβε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης. 

Κυριαρχούν «ειδήσεις» για: Ελλείμματα, Χάος και Μαύρα ταμεία.

Μετά την προεδρική αφωνία στο κορυφαίο όργανο, είδα σήμερα την ανάρτηση του Georghy Zhukov, γνωστού υποστηρικτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη πλατφόρμα X, που αναπαρήγαγε το ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA (που έχει και το σχετικό βίντεο) κατά το οποίο «πηγές της Κουμουνδουρου» -σύμφωνα με την έμπειρη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή- συκοφαντούν το ίδιο μας το Κόμμα για δήθεν υπέρβαση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ της εκλογικής χρηματοδότησης που έλαβε το κόμμα μας για τις διπλές εθνικές εκλογές (Μαΐου και Ιουνίου) το 2023.

Οι συκοφάντες ας μάθουν ότι: και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες έχουν συνταχθεί αναλυτικές καταστάσεις εσόδων - δαπανών, έχουν υποβληθεί εντός 2μήνου από την ημερομηνία διεξαγωγής της κάθε μίας εκλογικής αναμέτρησης, έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές του δημοσίου και δεν μας έχει καταλογιστεί (έστω για τυπικούς λόγους) ούτε ένα ευρώ.

Επειδή κάποια στιγμή αυτό το καλαμπούρι πρέπει να τελειώνει, οι «πηγές» ή ο υπεύθυνος των «πηγών» ο οποίος έχει την άποψη της διακίνησης «μαύρων» χρημάτων, ας καλέσει επιτέλους  Οικονομικό Εισαγγελέα, Ελεγκτική Εταιρεία ή Ορκωτούς λογιστές για να βεβαιώσει τα όσα διαρρέει ή καταγγέλλει, όπως τόνισα ΚΑΙ στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή. 

Να σταματήσει όμως να υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταντάει απίστευτα κουραστικό…



Ευθύνες σε Πυροσβεστική και Λιμενικό για λάθη και παραλείψεις στην φωτιά της Ύδρας

 


Πόρισμα-κόλαφος προκύπτει από την έρευνα για τη φωτιά στην Ύδρα, που αφορά τη θαλαμηγό με τους μεγιστάνες από το Καζακστάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και η παράλειψη καθήκοντος προκύπτουν για τον αρχιπύραρχο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος και για κάποια στελέχη του Λιμεναρχείου Ύδρας, σύμφωνα με το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας που ολοκληρώθηκε από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαλατά δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την υπόθεση, παρότι ήταν στον χώρο της ευθύνης της.

Επίσης, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα, το Λιμεναρχείο Ύδρας ενημερώθηκε μεν από το παραπλέον σκάφος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» ότι το πλήρωμα ή οι επιβάτες εμπλέκονται στη φωτιά που ξέσπασε, αλλά το σκάφος που έφτασε εκεί δεν ακινητοποίησε τη θαλαμηγό και δεν προέβη σε έρευνα στο σκάφος.

Σε ό,τι αφορά τον αρχιπύραρχο του πυροσβεστικού σώματος, την επόμενη ημέρα, στις 22 Ιουνίου, κατά τις πληροφορίες αυτές, πήγε στη Βουλιαγμένη για να λάβει καταθέσεις από τους 10 επιβάτες, Καζάκους μεγιστάνες, και μετά από μια προφορική εξέταση τους άφησε ελεύθερους για να φύγουν με ιδιωτική πτήση, παρότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο. Μάλιστα, ενημέρωσε τον εισαγγελέα αφότου τους είχε αφήσει ελεύθερους.



Κάηκαν εργοστάσια χαρτικών και πλαστικών στις Αχάρνες


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις Αχαρνές.

Η φωτιά ξέσπασε στις 11 το βράδυ της Τρίτης (9/7) σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Καραμανλή στον Δήμο Αχαρνών Αττικής, και συγκεκριμένα σε οικοπεδικούς χώρους ανάμεσα σε δύο εργοστάσια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η επιχείρηση με τα χαρτικά κάηκε ολοσχερώς, ενώ η φωτιά στην επιχείρηση με τα πλαστικά έχει σχεδόν σβήσει.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ανακριτικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος «δείχνουν» πως η χθεσινή πυρκαγιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από υπαίθριο χώρο πλησίον εγκαταλελειμμένου εργοστασίου και επεκτάθηκε στο ρέμα που ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο δείχνει βελτιωμένη.

Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο τελική αποτίμηση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά αναζωπυρώθηκε από την πλευρά όπου έχει οικόπεδα, ενώ βγαίνουν πυκνοί καπνοί από εργοστάσιο χαρτικών, καθώς η πυρκαγιά σημειώθηκε σε βιομηχανική ζώνη.

Συγκεκριμένα, δύο εργοστάσια τυλίχθηκαν στις φλόγες -ένα με χαρτικά είδη και ένα με πλαστικά-, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων μεταξύ τους. Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, στο εργοστάσιο με τα πλαστικά η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη.

Τα οικόπεδα που βρίσκονται στο σημείο έχουν πεταμένες παλέτες, ξερά χόρτα και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η φωτιά ξεκίνησε από εκεί, δηλαδή μεταξύ των δύο εργοστασίων.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 88 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες.




Στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη παρέστη στην Ουάσιγκτον στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.






Και άλλη ανάρτηση Κασσελάκη χωρίς να έχει ενημερωθεί τον ξεφτιλίζει το ΥΠΕΘΟ


 

Με αιχμηρό τρόπο σχολίαζαν κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την ανάρτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη σχετικά με την Τράπεζα Αττικής.

«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτικής της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο» ανέφεραν οι κύκλοι του ΥΠΕΘΟ.






Σημαντική η πρόοδος στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών

 



Σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αναγνώρισε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Ψηφιακή Δεκαετία. Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό κατά 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Άνοδο σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. Αν και δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας σημείωσε αύξηση 10,56 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και στην κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Σήμερα το Gov.gr αριθμεί 1.820 υπηρεσίες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες, από 503 που είχε στην έναρξή του, τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, 8.5 εκατομμύρια πολίτες για να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να ολοκληρώσουν κάποια ψηφιακή υπηρεσία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 290 εκατομμύρια έγγραφα μέσω του gov.gr. Επιπλέον στο gov.gr Wallet έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 9 συνολικά έγγραφα. Πάνω από 3.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το mAiGov, είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια Διοίκηση και έχει δεχτεί σχεδόν 1 εκατ. ερωτήματα έως σήμερα.



Fake news τα περί -δήθεν- 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα


 


Δεν θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα εξαήμερη εργασία. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή η οποία διακινήθηκε και υιοθετήθηκε και από κάποια ξένα ΜΜΕ και εμείς έχουμε υποχρέωση να αποκαθιστούμε την αλήθεια

  • Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που νομοθέτησε τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, πρωταγωνιστώντας μαζί με άλλες χώρες στην Ευρώπη. 
  • Η ρύθμιση η οποία ισχύει από 1η Ιουλίου αφορά πολύ λίγες επιχειρήσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων 24ωρης συνεχούς λειτουργίας, που δουλεύουν δηλαδή 7 ημέρες ή κάποιες πενταήμερης ή εξαήμερης λειτουργίας που δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα υπό την προϋπόθεση αυξημένου φόρτου, που πρέπει να δηλώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Δεν πρόκειται για μια παγιωμένη εξαήμερη εργασία, ακόμα και σε αυτή την μικρή υποκατηγορία επιχειρήσεων. 
  • Υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
  • Το μέτρο αυτό ουσιαστικά προστατεύει τους εργαζόμενους αυτών επιχειρήσεων, από αδήλωτη εργασία και οδηγεί σε μια προσαύξηση του ημερομίσθιου κατά 40% αν είναι Σάββατο ή κατά 115% αν είναι Κυριακή

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την πραγματικότητα, η οποία είναι που -τελικά- θα καταρρίψει άλλον ένα μύθο.  Θυμίζουμε ότι δεν είναι λίγοι οι μύθοι οι οποίοι έχουν διακινηθεί -και τελικά καταρριφθεί- όπως ήταν η δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού ή η -δήθεν- κατάργηση του το 8ώρου. 




Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Στο Υπουργείο αυτό έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά ολόκληρη αυτή την πενταετία. Μια δουλειά η οποία αποτυπώνεται καταρχάς στην εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας,στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

  • Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ψηφιακή κάρτα, η οποία αποτελεί πράγματι μια πολύ τολμηρή μεταρρύθμιση, η οποία έχει έναν και βασικό σκοπό: να καταγράφεται και κατά συνέπεια να  αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας… Αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησής μας η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Και νομίζω ότι ήδη τα οφέλη ως προς την αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής εργασίας, προς όφελος των εργαζόμενων, είναι ήδη αισθητά.
  • Για τα ζητήματα του κατώτατου μισθού εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αλλά βέβαια δεν είναι το μόνο ζήτημα αυτό το οποίο αφορά την αγορά εργασίας.
  • Θέλω να κάνω ειδική μνεία στην ανάγκη να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να βελτιώσουμε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, πρωτίστως των γυναικών, των νέων μας, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των συνταξιούχων. Και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η τολμηρή μεταρρύθμιση της κυβέρνησής μας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς περικοπή της σύνταξής τους και μόνο με φορολόγηση του πραγματικού χρόνου εργασίας τους, έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ενημερώθηκα ότι 170.000 συμπολίτες μας συνταξιούχοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο εργασίας…
  • Και βέβαια, να επισημάνω και πάλι την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στις ενεργητικές πολιτικές εργασίας και στη δουλειά την οποία κάνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με πολλά νέα προγράμματα τα οποία βγαίνουν συνέχεια “στον αέρα”, χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία νομίζω ότι μας δίνουν πρόσθετα “πολεμοφόδια” για να γεφυρώσουμε αυτή την, θα έλεγα, κατάσταση στην αγορά εργασίας όπου αρχίζουμε να βλέπουμε πια μία σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της προσφοράς του εργατικού δυναμικού και της ζήτησης εργαζόμενων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Και βέβαια, εκεί εντάσσεται και το ζήτημα του εξορθολογισμού του πλαισίου των μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό. Θέλω να το τονίσω, αυτή είναι μία λύση ανάγκης, απαραίτητη όμως για συγκεκριμένους κλάδους, η οποία πρέπει να διεκπεραιώνεται πρώτα και πάνω απ’ όλα με ταχύτητα.
  • Για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, να τονίσω πόσο σημαντική δουλειά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση ενός πολύ μεγάλου χρόνιου προβλήματος, που ήταν ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Δεν έχει λυθεί πλήρως το ζήτημα, αλλά έχει λυθεί στον μεγαλύτερο βαθμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν.
  • Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία, κα Υπουργέ, στην επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, γι’ αυτό και η περαιτέρω ενίσχυση του “1555” νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητη.
  • Και βέβαια, μεριμνούμε πάντα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όλες οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα ΚΕ.Π.Α. και την επικοινωνία των ανάπηρων συμπολιτών μας με το κράτος πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου, διότι εκεί δίνουμε πραγματικά διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας.
  • Τέλος, θέλω να επαναλάβω ότι όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχει μία έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Και θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.


10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί στη δημόσια Παιδεία

 



Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, ανακοινώνουν 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025. Οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ διαρθρώνονται ως ακολούθως:

  • 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023).
  • 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς μετά από μελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης  κενών. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.

Η μόνιμη κάλυψη 10.000 θέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω στοχευμένων επιμορφώσεων. Η αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας απαιτεί συνεκτικό πλαίσιο και ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών που εντοπίζονται οριζόντια σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα διενεργηθούν διορισμοί με έμφαση:

  • στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
  • στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.
  • στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.

Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.