Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Αστυνομική επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου -Πρυτανεία και ΙΝΕΔΙΒΙΜ εκκένωσαν καταλήψεις ετών

 


Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης από καταληψίες σε χώρους της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) στου Ζωγράφου έλαβε χώρα τα ξημερώματα.

Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο οποίο ανήκουν οι συγκεκριμένες εστίες, ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΛΑΣ προκειμένου να απομακρύνουν άτομα που βρίσκονταν στον χώρο και να προχωρήσουν εργασίες καθαρισμού και ανακαίνισης. Όταν έφτασε η Αστυνομία οι εξωπανεπιστημιακοί ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές, καθώς και ακροαριστεροί φοιτητές καταληψίες εκκένωσαν την κατάληψη χρόνων και πλέον μπαίνουν τα συνεργεία καθαρισμού για να αποδώσουν τους χώρους στους φοιτητές.





Κατά την επέμβαση των αστυνομικών έγιναν επτά προσαγωγές, χωρίς όμως να υπάρξουν συλλήψεις. Όπως αναφέρεται, η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη και δεν σημειώθηκαν περαιτέρω επεισόδια.





Αλβανοί και Σύριοι οι συλληφθέντες για την πώληση ναρκωτικών σε σχολεία - Σε κάθε έγκλημα και ένας Αλβανός

 


Σε κάθε έγκλημα και ένας Αλβανός, σε κάθε παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων και Αλβανοί ανάμεσα τους.

Χειροπέδες σε μέλη κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι από την Αλβανία και την Συρία, που διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη ακόμα και εντός σχολείων στην Αττική πέρασαν στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. 

Για την υπόθεση πραγματοποιήθηκαν 12 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ο 20χρονος αρχηγός, ο 19χρονος υπαρχηγός και έξι ανήλικοι. 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εγκληματική οργάνωση διεπόταν από αυστηρούς κανόνες πειθαρχίας, η μη τήρηση των οποίων επέσυρε στα μέλη χρηματικές κυρώσεις, άσκηση σωματικής βίας, ακόμα και υποβολή σε βασανιστήρια. Μάλιστα, σε μία περίπτωση μέλος της εγκληματικής οργάνωσης υπέστη βασανιστήρια με σβήσιμο αναμμένου τσιγάρου στο χέρι του, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση εγκαύματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατά την αστυνομική επιχείρηση που έγινε το πρωί της Πέμπτης σε περιοχές της Αττικής, 12 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ηλικίας από 15 έως 56 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται επτά επιπλέον μέλη. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες με συνακόλουθη την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ακόμα, συνελήφθησαν πέντε άτομα, ασκούντες τη γονική μέριμνα των ανηλίκων δραστών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας τους.

Ως προς τη δομή και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, αυτή ήταν ιεραρχικά δομημένη, με επικεφαλής αρχηγό και υπαρχηγό, στους οποίους υπάγονταν τρεις διακριτές επιχειρησιακές ομάδες.

Ενδεικτικό της θρασύτητας της δράσης της οργάνωσης αποτελεί το γεγονός ότι δύο ανήλικα μέλη της μετέφεραν ναρκωτικές ουσίες κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην περιοχή των Χανίων.

Από τη μέχρι τώρα προανακριτική έρευνα έχουν διαπιστωθεί περισσότερες από 260 αγοραπωλησίες κατά βάση στις περιοχές της Νέας Χαλκηδόνας, των Άνω Πατησίων και της Νέας Φιλαδέλφειας, πολλές εκ των οποίων λάμβαναν χώρα εντός σχολικών συγκροτημάτων ή σε χώρους πέριξ αυτών.

Όπως προέκυψε στην συμμορία υπήρχαν κανόνες πειθαρχίας, η μη τήρηση των οποίων επέσυρε στα μέλη χρηματικές κυρώσεις, άσκηση σωματικής βίας ακόμα και υποβολή σε βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν ανήλικοι. Σε μία περίπτωση μέλος της εγκληματικής οργάνωσης υπέστη βασανιστήρια με σβήσιμο αναμμένου τσιγάρου στο χέρι του, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση εγκαύματος.





Η Καρυστιανού αντί να απολογείται στους συγγενείς θυμάτων κάνει και πνεύμα για τον διοικητή της ΑΑΔΕ


 

Με περίσσιο θράσος ψωνισμένης που νομίζει ότι είναι η ευκαιρία της Ελλάδας, η σύμβουλος θηλασμού Μαρία Καρυστιανού που θα "σώσει" την Ελλάδα αντί να απολογείται στους συγγενείς των θυμάτων Τεμπών για το που είναι τα λεφτά από τις εκδηλώσει μνήμης, κάνει και πνεύμα για τον διοικητής της ΑΑΔΕ επειδή τόλμησε να την ελέγξει.

Νέα προκλητική ανάρτηση έκανε το πρωί της Δευτέρας η Μαρία Καρυστιανού για τον φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο ελεγκτών της ΑΑΔΕ από την Θεσσαλονίκη στα γραφεία του Συλλόγου Θυμάτων και Συγγενών των Τεμπών 2023, μετά τις καταγγελίες των συγγενών για τα λεφτά που αγνοούνται.

Σε αυτήν, η Καρυστιανού θέτει ερωτήματα σχετικά με το ακαταδίωκτο του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή και των Μελών της ΑΑΔΕ, μετά τη θέση της Αρχής πως «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου», ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού σε βάρος του Συλλόγου, και πάλι χωρίς να απολογείται για το που πήγαν τα λεφτά, και εδώ ίσως θα πρέπει να επέμβει και ένας εισαγγελέας.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού


1. «Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου, δήλωσε χθες η ΑΑΔΕ, χωρίς βέβαια να απαντάει στα ερωτήματα που την καίνε.

Πλην όμως ΕΜΕΙΣ είμαστε αυτοί που αληθινά πολεμάμε για την εφαρμογή του νόμου σε Ελλάδα και Ευρώπη και βέβαια για να παρακαμφθεί η ασυλία και η ατιμωρησία των Υπουργών για τα κακουργήματα που διαπράττουν.

Βλέπω όμως ότι πέρα από τους Υπουργούς, το ΣΥΣΤΗΜΑ έχει φροντίσει και για ακαταδίωκτο του Διοικητή και των Μελών της ΑΑΔΕ αφού το άρθρο 33 του ν. 4389/2016 προβλέπει ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ τους για σειρά πράξεων και παραλείψεων, ακόμη και για στοχευμένους ελέγχους!!!!! Τα έχουν προβλέψει όλα !

Αυτό που δεν έχουν προβλέψει όμως είναι η καθαρότητά μας, η δύναμη της φωνής μας, το θάρρος μας και βέβαια η γνώση που κατέχουμε. Να διαβάσει λοιπόν ο κόσμος τι προβλέπει ο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ νόμος 4389/2016 για το ακαταδίωκτο του Διοικητή και των Μελών της ΑΑΔΕ και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ να μην πετάει τη μπάλα στην κερκίδα με άστοχες δηλώσεις που τον εκθέτουν περισσότερο, αλλά να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν χθες.

Είναι δημόσιο πρόσωπο και οφείλει να απαντήσει.

Ήρθε επιτέλους η ώρα για απόλυτη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας δράσης.

Επίσης, επειδή δεν είμαστε αφελείς, γνωρίζουμε ότι ο φορολογικός έλεγχος του Συλλόγου δεν διατάχθηκε μόνο για τον εκφοβισμό μας, αλλά και για να μάθουν οι ιθύνοντες μέσα από τα στοιχεία που θα λάβουν με ποιους συνεργαζόμαστε, ώστε να ελέγχουν τα βήματά μας.

Εν αναμονή των απαντήσεών σας κ. Πιτσιλή, με έμφαση στους όρους προτεραιοποίησης του φορολογικού ελέγχου του Συλλόγου των Τεμπών. Εσείς αντιλαμβάνεστε καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει προτεραιοποίηση. Είναι βασικό αντικείμενό σας.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!




Αποχώρησε από το Κίνημα Δημοκρατίας η Κυριακή Μάλαμα

 



Την αποχώρησή της από το Κίνημα Δημοκρατίας ανακοίνωσε η Κυριακή Μάλαμα.

Σε δήλωσή της εκφράζει τις αντιρρήσεις της με τις πρακτικές που ακολουθούνται, εξαπολύοντας τα πυρά της προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Παραβιάζονται οι ιδρυτικές αρχές του Κινήματος Δημοκρατίας, αγνοούνται τα αποφασιστικά όργανα του κόμματος και εκφέρονται από εσένα θέσεις που δεν είναι επεξεργασμένες κι εγκεκριμένες από την βάση.

Αναλυτικά η επιστολή της

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Η βάση ανησυχεί. Τα μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, άνθρωποι προοδευτικοί, άνθρωποι Αριστεροί εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό. Η διφορούμενη ανακοίνωση σου περί συμμετοχής ως εταίρος της κυβέρνησης, η αμφίσημη δήλωση σου για το μέλλον του κόμματος, οι αμφισημίες σου σε σχέση με ταυτοτικά ζητήματα για τον Αριστερό κόσμο στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση αποσυσπείρωσης στη βάση, την ώρα που οι πολιτικές συνθήκες επιβάλλουν να είμαστε συμπαγείς και συγκροτημένοι.

Δυστυχώς, όμως συμβαίνει το αντίθετο. Παραβιάζονται οι ιδρυτικές αρχές του Κινήματος Δημοκρατίας, αγνοούνται τα αποφασιστικά όργανα του κόμματος και εκφέρονται από εσένα θέσεις που δεν είναι επεξεργασμένες κι εγκεκριμένες από την βάση.

Εξαγγέλεται ένα συνέδριο χωρίς να το γνωρίζει κανείς, παρά μόνο εσύ, με στόχους που τους γνωρίζεις μόνο εσύ, την ώρα που έχει παγώσει η επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων του κόμματος εδώ και πολύ καιρό, με τις οποίες θα έπρεπε να κατέλθουμε στις εκλογές.

Χωρίς καμία συζήτηση με τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος ανακοινώνεις προθέσεις για συνεργασίες με κόμματα εκτός του προοδευτικού κι Αριστερού χώρου. Δηλώνεις στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων, ότι είσαι υπέρ των εξορύξεων, δεν καταδικάζεις τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δηλώνεις ότι είσαι υπέρ της δημόσιας διαφάνειας αλλά η κομματική λειτουργία παραμένει θολή.

Η στάση σου υποβαθμίζει τις προσπάθειές όλων μας, όλων εκείνων που σε ακολουθήσαμε για να εκφράσεις μια άλλη Αριστερά, σύγχρονη, πληθυντική. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν γνωρίζουμε αν το κόμμα που υπηρετούμε θα γίνει πόλος αλλαγής ή συστημικός εταίρος.

Η δική μου πορεία όμως παραμένει αταλάντευτη. Δεν θέλω ποτέ να προδώσω τους ανθρώπους που μας ακολούθησαν τότε που ιδρύσαμε το κόμμα. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ μια πολιτική συνθήκη συνθηκολόγησης με τις δυνάμεις του συστημικού κυβερνητισμού.

Πιστεύω σε ένα προοδευτικό ρεύμα που θα αλλάξει τα δεδομένα και που θα σταθεί στο πλάι των πολλών. Δυστυχώς, οι επιλογές σου, δείχνουν μια προσωπική στρατηγική που συγκρούεται με τις ιδεολογικές και πολιτικές μου αξίες.

Διαφωνώ κάθετα με την εκβιαστική πίεση προς τα μέλη να συναινέσουν στην σύμπραξη σε κεντροδεξιά κυβέρνηση, μέσα από την απειλή διάλυσης του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό επιλέγω να αποχωρήσω. Η προσωπική μου διαδρομή εγγράφεται απόλυτα στην Αριστερά και σε καμία περίπτωση δεν είμαι διατεθημένη να την εκχωρήσω για οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο. Ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας για την στήριξη τους κι εύχομαι να συναντηθούμε ξανά σε μια καθαρή διαδρομή.


Η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη

Αγαπητά μέλη,

Σας απευθύνομαι με ειλικρίνεια και σεβασμό. Όπως από την πρώτη στιγμή.

Γιατί ό,τι έχουμε χτίσει μαζί αυτόν τον χρόνο δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε δεδομένο. Και σίγουρα δεν μας το χάρισε κανείς. Παλέψαμε για την εσωκομματική δημοκρατία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε το πρώτο κόμμα που θα δίνει τη δύναμη στα μέλη μας.

Η δημόσια τοποθέτηση που κατατέθηκε και συνοδεύτηκε από παραίτηση δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Όχι γιατί μας πληγώνει προσωπικά, αλλά γιατί αφορά όλους μας. Αφορά το ποιοι είμαστε, γιατί συναντηθήκαμε και τι Κίνημα θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί.

Το Κίνημα Δημοκρατίας γεννήθηκε από ανθρώπους που είχαν κουραστεί να μην ακούγονται. Από πολίτες που ένιωθαν πως η πολιτική αποφασίζεται γι’αυτούς χωρίς αυτούς. Πως τα πάντα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεν ιδρύθηκε για να φοβάται τις συζητήσεις, ούτε για να κλείνεται στον εαυτό του. Ιδρύθηκε για να ανοίγει δρόμους.

Γνωρίζω ότι οι δύσκολες κουβέντες φέρνουν ανασφάλεια. Γνωρίζω ότι η αβεβαιότητα κουράζει. Όμως σας το λέω καθαρά: δεν παραβιάστηκε καμία ιδρυτική μας αρχή.

Αντίθετα, την τιμούμε όταν δεν κρύβουμε τα ερωτήματα κάτω από το χαλί και όταν δεν προσποιούμαστε ότι όλα είναι εύκολα ή δεδομένα. Όταν για τις μεγάλες αποφάσεις η δύναμη πάντα επιστρέφει στα μέλη.

Το συνέδριο δεν είναι αιφνιδιασμός. Είναι μια στιγμή ευθύνης. Μια στιγμή να κοιταχτούμε στα μάτια και να αποφασίσουμε μαζί πώς συνεχίζουμε, σε μια κοινωνία που αλλάζει και μας ζητά απαντήσεις τώρα, όχι αύριο.

Δεν μιλώ από θέση αυθεντίας. Μιλώ ως ένας από εσάς. Γιατι πάντοτε ήμουν άνθρωπος της κοινωνίας και όχι των γραφείων. Ως άνθρωπος που δεν είδε ποτέ την πολιτική ως καριέρα, αλλά ως προσφορά.

Οι προβληματισμοί που ανοίγουμε δεν είναι προσωπικές εμμονές. Είναι αγωνία για να μη χαθεί αυτό που χτίσαμε πριν καλά-καλά σταθεί όρθιο.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν πιστεύω στις πιέσεις, στα τελεσίγραφα και στις αποχωρήσεις ως τρόπο επίλυσης των διαφορών μας. Η ενότητα δεν χτίζεται με σιωπή ούτε με φόβο. Χτίζεται με διάλογο, ειλικρίνεια και δημοκρατικές αποφάσεις.

Όσοι επιλέγουν να αποχωρήσουν, κάνουν μια προσωπική επιλογή που τη σέβομαι. Όμως το Κίνημα Δημοκρατίας δεν ανήκει σε πρόσωπα. Ανήκει στα μέλη του. Σε εσάς που δώσατε χρόνο, κόπο, πίστη. Σε εσάς που σταθήκατε όρθιοι όταν ήταν πιο εύκολο να φύγετε.

Ο στόχος μας είναι ένας. Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο φορέα όχι διαμαρτυρίας, αλλά δημιουργίας. Έναν ανεξάρτητο, αδέσμευτο φορέα. Να κρατήσουμε ζωντανό το Κίνημα που γεννήθηκε για να δώσει φωνή στους πολλούς, όχι για να βολέψει τους λίγους.

Συστημικοί εταίροι είναι αυτοί που προτιμούν τις σουίτες ολιγαρχών, όχι αυτοί που πάνε τη Νέα Δημοκρατία, τους υπουργούς της, τις τριγωνικές συναλλαγές της στον οικονομικό εισαγγελέα και στην ευρωπαϊκή εισαγγελία.

Όχι αυτοί που έχουν κυνηγηθεί σκόπιμα από την ελληνική δικαιοσύνη επειδή έβαλαν το χέρι στην τσέπη αντίθετα με την υπάρχουσα πολιτική κουλτούρα.

«Συστημικό» είναι αυτό που αντί να δίνει λύσεις, μένει απέξω με αγκυλώσεις του προηγούμενου αιώνα και αφήνει το υπάρχον καθεστώς να διαιωνίζεται ανεξέλεγκτο.

Η πορεία μας δεν θα καθοριστεί από μεμονωμένα πρόσωπα, μηχανισμούς και προσωπικές ατζέντες. Θα καθοριστεί από όλους εσάς.

Σας το έχω ξαναπεί η ιδρυτική διακήρυξή μας είναι η ταυτότητα μας. Και σε αυτήν υπογράψαμε πως πάνω από τη συλλογική απόφαση δεν χωράει κανένας εγωισμός. Με αυτή την απόφαση ρίξαμε τις πόρτες που ύψωσαν οι λίγοι. Και σε αυτή θα κινηθούμε.




Ήρθε η ώρα η Μαρία Καρυστιανού να ενημερώσει τους συγγενείς θυμάτων που πήγαν τα λεφτά από συναυλίες και βοήθειες;


 

Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ στον σύλλογο θυμάτων Τεμπών που είναι πρόεδρος η Μαρία Καρυστιανού, δεν έγινε έτσι για να γίνει. Ο έλεγχος έγινε γιατί υπάρχουν δημοσιευμένες ανησυχίες από τους συγγενείς των θυμάτων για το που πήγαν τα λεφτά των συναυλιών που έγιναν για τα Τέμπη, όπως και κάθε είδους βοήθεια που έδωσε ο ελληνικός λαός για την στήριξη των οικογενειών.

Ο Νίκος Πλακιάς ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι "ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος συγγενείς δεν πήραμε χρήματα από την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο", και δίκαια όλοι αναρωτιόμαστε όπως και η ΑΑΔΕ που πήγαν τα λεφτά;;;

Και δεν είναι μόνο το Καλλιμάρμαρο, γιατί έχουν γίνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς και συναυλίες, όπως και βοήθειες γενικότερα με σκοπό να στηριχτούν οι συγγενείς θυμάτων, και όχι ο προεκλογικός αγώνας της ψωνισμένης Μαρίας Καρυστιανού.

Έτσι λοιπόν το καλύτερο και ηθικό που έχει να κάνει η Μαρία Καρυστιανού είναι να ενημερώσει πριν την ΑΑΔΕ με στοιχεία γιατί δεν έδωσε σε κανένα τα χρήματα που δικαιούται, ποιος τα διαχειρίζεται και που πήγαν. Ούτως η άλλος η ΑΑΔΕ, ανεξάρτητα εάν κάνει η δεν κάνει το τίμιο και ηθικό η Καρυστιανού, θα βγάλει ανακοίνωση μετά τον έλεγχο για το τι βρήκε και εκεί οι συγγενείς εκτός την ενημέρωση που θα έχουν θα κινηθούν και ανάλογα.

Και αναφερόμαστε στους πολλούς συγγενείς, και όχι στους πολύ λίγους αριθμητικά που είναι μέλη του συλλόγου στήριξης του προεκλογικού αγώνα Μαρίας Καρυστιανού, και όχι συλλόγου συγγενών θυμάτων Τεμπών, όπως προκύπτει από τις ενέργειες της.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρη «Δεν επιβεβαιώνουμε, ούτε σχολιάζουμε συγκεκριμένες υποθέσεις ελέγχου φορολογουμένων» αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ σχετικά με την ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για τα περί ελέγχου στον Σύλλογο Θυμάτων και Συγγενών Τεμπών, ότι δήθεν της γίνεται πόλεμος, και αντιδρά χωρίς να δίνει στοιχεία για το που πήγαν τόσα λεφτά.

«Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και όποιος είναι νόμιμος και συνεπής δεν έχει λόγο να φοβάται κανέναν έλεγχο» προσθέτουν.



Εξιχνιάστηκε υπόθεση ένοπλης ληστείας σε βάρος υπαλλήλου εταιρείας με λεία 180.000 ευρώ – Συνελήφθησαν 2 δράστες

 



Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βορειοανατολικής Αττικής υπόθεση ένοπλης ληστείας σε βάρος υπαλλήλου εταιρείας με λεία -180.000- ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βορειοανατολικής Αττικής με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., των Τμημάτων Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βορειοανατολικής Αττικής και αστυνομικού σκύλου, πρωινές ώρες της 17-12-2025 στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, -2- ημεδαποί, 37χρονος και 36χρονος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστεία κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 15-10-2025 στην περιοχή της Κηφισιάς, οι -2- κατηγορούμενοι με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από ημεδαπό υπάλληλο εταιρείας τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των -180.000- ευρώ και διέφυγαν με δίκυκλο.

Άμεσα η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βορειοανατολικής Αττικής διενήργησε προανάκριση και μετά από ειδικές ανακριτικές πράξεις και ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού ταυτοποίησε τους δύο συλληφθέντες ως δράστες της ένοπλης ληστείας.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι -2- κατηγορούμενοι προσέγγισαν με δίκυκλο μεγάλου κυβισμού τον υπάλληλο της εταιρείας, γνωρίζοντας ότι μεταφέρει τις εισπράξεις της εταιρείας, και φορώντας κουκούλες και καπέλα, τον απείλησαν με όπλο και αφαίρεσαν τσάντα  που περιείχε -180.000- ευρώ.

Για τις μεταξύ τους συνομιλίες οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητών με σκοπό να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους ενώ παρατηρούσαν συστηματικά τυχόν διερχόμενα οχήματα από τις οικίες τους, τα οποία θεωρούσαν ότι ανήκαν στις Αρχές.

Επιπρόσθετα, το δίκυκλο μεγάλου κυβισμού που χρησιμοποίησαν για τη διάπραξη της ληστείας είναι ιδιοκτησίας του 37χρονου κατηγορούμενου και οι πινακίδες κυκλοφορίας του είχαν αφαιρεθεί σε προγενέστερο χρόνο από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής για τροχονομική παράβαση.

Γίνεται μνεία ότι ο 37χρονος κατηγορούμενος -7- ημέρες μετά τη διάπραξη της ληστείας αγόρασε πολυτελές όχημα μεγάλης αξίας ενώ οι -2- κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν συνολικά -19- φορές για πλήθος αδικημάτων όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες κ.α.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση βρέθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων και κατασχέθηκαν:



το «επιχειρησιακό» δίκυκλο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάπραξη της ληστείας το οποίο έφερε και φορητή συσκευή εντοπισμού θέσης (GPS tracker),

δίκυκλο και σκελετός δικύκλου για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή από τους ιδιοκτήτες τους,

πλήθος φυσιγγίων,

πλήθος κλειδιών οχημάτων,

πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim,

-2- συσκευασίες φορητών συσκευών εντοπισμού θέσης (GPS tracker),

το πολυτελές όχημα που απέκτησε ο 37χρονος καθώς και

ο ρουχισμός που χρησιμοποίησαν οι -2- κατηγορούμενοι κατά τη διάπραξη της ληστείας.

Επιπρόσθετα, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βορειοανατολικής Αττικής εξιχνιάστηκαν -4- κλοπές οχημάτων (-2- αυτοκίνητα και -2- δίκυκλα) που διέπραξαν οι δύο κατηγορούμενοι.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.





Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί Ανεστίδη, ελέγχεται από το ελληνικό FBI και την ΑΑΔΕ


 

Δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών και έλεγχο από το ελληνικό FBI υφίσταται σύμφωνα με πληροφορίες ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης τον οποίον οι αγρότες αποκαλούν και «αρχιστράτηγο» των μπλόκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί και έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς του, καθώς ελέγχεται για παράνομες επιδοτήσεις ύψους 122.765,04 ευρώ.

«Ούτε δεσμευμένο είναι το ΑΦΜ μου, ούτε οι λογαριασμοί μου» δήλωσε νωρίτερα ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ελέγχεται για παράνομες επιδοτήσεις ύψους 122.000 ευρώ, την ώρα που οι αρχές δίνουν άλλη εικόνα για δεσμεύσεις.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Ανεστίδης είπε ακόμα δεν τον έχει ειδοποιήσει κανείς για τον έλεγχο, ούτε η Εισαγγελία, ούτε η Οικονομική Αστυνομία και υποστήριξε ότι αν γινόταν έλεγχος θα είχαν δεσμευθεί οι λογαριασμοί  του...

«Πριν από 2-3 ημέρες πήρα και τις τελευταίες επιδοτήσεις τις οποίες δικαιούμαι» είπε και τόνισε ότι μέσα από το πρόσωπο του γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί το αγροτικό κίνημα. «Δεν θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό και δεν θα σιωπήσω. Δεν θα επικαλεστώ το δικαίωμα της σιωπής. Προσπαθούν με δόλιο τρόπο να πλήξουν το συμπαγές και αρραγές μέτωπο των αγροτών... Είμαι αθώος και καθαρός σαν αστραπή» τόνισε στις δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα 16 αγροτεμάχια και την επιδότηση των 122.000 ευρώ ο κ. Ανεστίδης είπε ότι όλα είναι δηλωμένα στην εφορία, είναι κανονικά δικαιώματα από ιδιόκτητα χωράφια και ένα νοικιασμένο.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή ο κ. Ανεστίδης δεν έχει λάβει κλήση ούτε σαν καταγγέλλων ούτε σαν καταγγελλόμενος ούτε καν σαν μάρτυρας από οποιαδήποτε Αρχή να δώσει κάποια εξήγηση» ανέφερε και ο συνήγορος του κ. Ανεστίδη και πρόσθεσε:

«Η πρόθεση του κ. Ανεστίδη είναι όταν κληθεί να δώσει τις δέουσες και τις αρμόζουσες εξηγήσεις... Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε λάβει καμία κλήση». 

Δεν γνωρίζουμε αν ελέγχεται αυτήν τη στιγμή το ΑΦΜ του. Αν γινόταν αυτό το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα λάμβανε επιδοτήσεις... Ο κ. Ανεστίδης έλαβε κανονικά τις επιδοτήσεις του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το έγγραφο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος που αναφέρεται στα 16 αγροτεμάχια, ο συνήγορός του απάντησε ότι «δεν το έχουν δει».




«Έπιασαν δουλειά» οι 8 κάμερες που λειτουργούν πιλοτικά


 

Από την Τρίτη έως μέχρι την Παρασκευή, η κάμερα που έχει τοποθετηθεί στη Λεωφόρο Συγγρού έχει καταγράψει περισσότερες από 1.000 παραβιάσεις χρήσης κινητού τηλεφώνου και ζώνης. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί περίπου 800 παραβάσεις ορίου ταχύτητας σε τομέα με ανώτατο όριο τα 90km/h. Άλλες σοβαρές παραβάσεις περιλαμβάνουν 480 παραβάσεις ερυθρού σηματοδότη στη Λ. Μεσογείων-Χαλανδρίου και 285 παραβάσεις στη Λ. Βουλιαγμένης-Τήνου.

Η πιλοτική εγκατάσταση καμερών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα σε οκτώ σημεία υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική, μετά από υπόδειξη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.). Πρόκειται για τις πρώτες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που εγκαθίστανται στους δρόμους της Αττικής, με τον σχεδιασμό τους να εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι οποίες το επόμενο διάστημα θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο σύστημα της Τροχαίας. 



Φωτογραφίες: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης



Τα σημεία που λειτουργούν οι κάμερες ΑΙ

Τα 8 σημεία στα οποία λειτουργούν πιλοτικά οι μοναδικές κάμερες AI (και ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), περιλαμβάνουν το Δήμο Αθηναίων στο Πανεπιστημίου και Λ. Βασ. Σοφίας, τον Δήμο Αγίας Παρασκευής στη Λ. Μεσογείων και Λ. Χαλανδρίου, καθώς και περιοχές όπως η Ραφήνα και η Καλλιθέα.

Συνοπτικά:

Δήμος Αθηναίων - Πανεπιστημίου και Λ. Βασ. Σοφίας

Δήμος Αγίας Παρασκευής - Λ. Μεσογείων και Λ. Χαλανδρίου

Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου - Λ. Μαραθώνος και Φλέμινγκ

Δήμος Καλλιθέας - Λ. Συγγρού και Αγίας Φωτεινής

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης - Λ. Ποσειδώνος και Ερμού

Δήμος Αλίμου - Λ. Ποσειδώνος και Λ. Αλίµου

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης - Λ. Βουλιαγµένης και Τήνου

Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού - Λ. Κηφισίας και Εθν. Αντιστάσεως

Οι κάμερες αυτές, όπως και οι υπόλοιπες όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο του διαγωνισμού, θα «κουμπώσουν» στο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα λειτουργήσει έως το Πάσχα.

Μέσω των καμερών θα καταγράφονται σημαντικές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπέρβαση ταχύτητας, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, καθώς και η κίνηση σε λωρίδες έκτακτης ανάγκης.

Η ένταση των ελέγχων αποσκοπεί στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Η κεντρική διάσταση της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής και Διαχείρισης Παραβάσεων (Ε.Η.Σ.), υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το σύστημα αυτό θα διασυνδέει δεδομένα ελέγχου από φορητές συσκευές και κάμερες παρακολούθησης, προσφέροντας αυτοματοποιημένη καταγραφή και επεξεργασία παραβάσεων.

Τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο και χρονικά μεταδεδομένα, με κρυπτογραφημένη διαβίβαση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις παραβάσεις τους μέσω ψηφιακής θυρίδας στο gov.gr ή μέσω μηνυμάτων και θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών ενστάσεων.

Το νέο δίκτυο καμερών θα φτάσει συνολικά τις 2.500, με 2.000 σε σταθερά σημεία υψηλής επικινδυνότητας και 500 σε λεωφορεία δημόσιων συγκοινωνιών για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων. Η Περιφέρεια Αττικής, επίσης, θα εγκαταστήσει 388 κάμερες, οι οποίες θα «κουμπώσουν» στο Ε.Η.Σ., μαζί και με εκείνες που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Αττική οδό.




Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων με τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέπει την κατηγοριοποίηση παραβάσεων και θα συμβάλλει στην ταχύτερη αναγνώριση των παραβατών. Ανάλογα, η ψηφιακή αφαίρεση άδειας οδήγησης θα γίνεται άμεσα με την καταγραφή παραβάσεων, ενισχύοντας την αίσθηση ασφάλειας στους δρόμους.

Η εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα των πολιτών, με πιο διαφανείς διαδικασίες καταγραφής παραβάσεων και ισχύς των προστίμων. Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση των προστίμων τους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

Επίσης, το νέο σύστημα θα ελαφρύνει το «φορτίο» των αστυνομικών αρχών, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη εστίαση στην αστυνόμευση και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Επιπρόσθετα, το νέο πλαίσιο διασφαλίζει τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, η οποία σήμερα είναι κάτω από 10% κατά τον πρώτο χρόνο, με στόχο τα έσοδα των Δήμων όχι μόνο να παραμένουν απολύτως ακέραια, αλλά και να εισπράττονται πραγματικά.

Το Ε.Η.Σ. θα διαθέτει ανοικτά δεδομένα, απολύτως ανωνυμοποιημένα, ώστε φορείς, ερευνητές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμη πληροφορία για τον σχεδιασμό πολιτικών οδικής ασφάλειας. Ένας από τους κύριους στόχους άλλωστε, είναι η ενίσχυση της κουλτούρας οδικής ασφάλειας στην κοινωνία. Δραστηριότητες ενημέρωσης, εκπαιδευτικές καμπάνιες και σεμινάρια θα καλλιεργήσουν μια νέα νοοτροπία γύρω από την οδική ασφάλεια.