Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ορκίστηκαν τα στελέχη της δικαστικής αστυνομίας

 


Με 188 χρόνια καθυστέρηση, όταν το 1836, σε διάταγμα του βασιλιά Οθωνα προβλεπόταν η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας. 

Τώρα οι πρώτοι 500 αρχιφύλακες και φρουροί του νέου Σώματος αποφοίτησαν χθες από τη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

«Αργήσαμε 188 χρόνια. Ωστόσο, συμπεριλάβαμε στη λειτουργία του Σώματος όλες τις διατάξεις που προβλέπονταν σε εκείνο το διάταγμα», είπε στην ομιλία του ο κ. Φλωρίδης και υπογράμμισε ότι η πρακτική εξάσκηση που έκαναν όλα τα στελέχη του Σώματος στις Εισαγγελίες της χώρας, μετά την τρίμηνη εκπαίδευσή τους, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, γεγονός που φανερώνει την ετοιμότητα, τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια που διακρίνει τους άνδρες και τις γυναίκες που θα υπηρετήσουν στο νέο Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Δικαστικοί Αστυνομικοί θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο, καλύπτοντας τις ανάγκες των κατά τόπους Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών της χώρας.

Το νέο Σώμα διακρίνεται στον πολιτικό και τον αστυνομικό τομέα. Ο πολιτικός τομέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις και την υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Σύντομα θα αναλάβουν υπηρεσία τα 150 άτομα που θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα και με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων.

Αντίστοιχα, ο αστυνομικός τομέας είναι αρμόδιος για την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση των πιστοποιητικών φοίτησης σε κάθε έναν από τους αποφοιτήσαντες, ο υπουργός σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτεία αποφάσισε να συστήσει το συγκεκριμένο Σώμα, που έχει να προσφέρει σημαντικό έργο. «Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο των Ελλήνων απέναντι στις όποιες αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας, τις υπερβολές της νομοθετικής εξουσίας και τις παράνομες συμπεριφορές κάποιων συμπολιτών μας. Και καλείται να διαδραματίσει αυτόν τον εγγυητικό ρόλο, ότι η κοινωνία μπορεί να ζει ειρηνικά. Κάνουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες αποσκοπούν στο να βρίσκουν οι Ελληνες τη δικαστική προστασία στον σωστό χρόνο και με την απαιτούμενη ποιότητα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας τα πράγματα θα έχουν αλλάξει σημαντικά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας μας. Η σύσταση του Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας συντελεί προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τον ατομικό οπλισμό που θα φέρουν οι δικαστικοί αστυνομικοί, ενώ αναμένεται σύντομα η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Στην τελετή αποφοίτησης και επίδοσης των πιστοποιητικών σπουδών παρέστη το σύνολο της ηγεσίας των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.



Αποδομήθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών σε περιοχές της Αττικής

 



Αποδομήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτική Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από την ανωτέρω υπηρεσία με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Μεγαρέων και Ασπροπύργου, της Ο.Π.Κ.Ε. και αστυνομικού σκύλου, πρωινές ώρες της 19-7-2024 στο Μαρκόπουλο Αττικής, συνελήφθησαν -4- μέλη της οργάνωσης, -3- αλλοδαποί, ηλικίας 31, 43 και 55 ετών και 29χρονος ημεδαπός.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Κατά την προανακριτική έρευνα, προέκυψε ότι πρόκειται για εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση, ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, που επιδίδονταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης και κάνναβης σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, αποφεύγοντας την αναφορά των ονομάτων τους κατά τις συνομιλίες, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες  για τις ναρκωτικές ουσίες που διακινούσαν.

Ως προς τους ρόλους των μελών της:

  • ο 43χρονος, ήταν το ηγετικό μέλος, ο οποίος λάμβανε κάθε απόφαση που αφορούσε την οργάνωση, ενώ ενημερωνόταν προτού πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια από τα υπόλοιπα μέλη,
  • ο 31χρονος, ως βασικό μέλος της οργάνωσης, αντικαθιστούσε τον 43χρονο όπου ήταν αναγκαίο, ενώ διατηρούσε νομιμοφανή επιχείρηση που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για τις συγκεντρώσεις των μελών και τη λήψη αποφάσεων,
  • ο 55χρονος, ήταν επιφορτισμένος με τη διακίνηση των ναρκωτικών και την επικοινωνία με τους «πελάτες», ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ηγετικών μελών της οργάνωσης και
  • ο 29χρονος, προμηθευόταν από τους ανωτέρω και διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης, ενώ διακινούσε επιπλέον ποσότητες κάνναβης.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην κατοχή τους, σε οικίες και σε κατάστημα στην περιοχή του Μαρκοπούλου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • -70,66- γραμμ. κοκαΐνης,
  • -269,8- γραμμ. κάνναβης,
  • κυνηγετικό όπλο,
  • -2- πιστόλια,
  • περίστροφο,
  • αεροβόλο όπλο και μαχαίρι,
  • -84- φυσίγγια,
  • το χρηματικό ποσό των -8.420- ευρώ, -52- δολάρια, -500- λίρες Σουηδίας και -1.600- Λεκ Αλβανίας,
  • -2- ζυγαριές,
  • -9- κινητά τηλέφωνα και
  • -8- αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους.

Σημειώνεται ότι ο 29χρονος είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές, ως μέλος έτερης εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες και απάτες μέσω υπολογιστή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Κώστας Βουκελάτος


Συμμορία προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας διέπρατταν κλοπές στα Νότια Προάστια


 

Διακριβώθηκε η δράση συμμορίας τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Συνελήφθησαν -2- μέλη της

Εξιχνιάστηκαν -8- περιπτώσεις κλοπών

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε.,  μεσημβρινές ώρες της 24-7-2024 στα Άνω Λιόσια,  2 ημεδαποί, 35 και 40 ετών, ως μέλη συμμορίας που διέπρατταν κλοπές από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2024, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς και εναλλασσόμενους, ανά περίπτωση, ρόλους μεταξύ των μελών της.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι κυρίως πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους.

Επέλεγαν ηλικιωμένα άτομα τα οποία παραπλανούσαν, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους.

Αφού εξασφάλιζαν την είσοδό στις οικίες και κρατώντας απασχολημένα τα θύματά τους, αφαιρούσαν τεχνηέντως χρηματικά ποσά και τιμαλφή από το εσωτερικό τους.

Προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη λεία τους, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τυλίγουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα  «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα αφαιρούσαν.

Μετά από έρευνες στις οικίες και στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -350- ευρώ, κινητό τηλέφωνο, καθώς και διάφορα κοσμήματα, τιμαλφή και αξεσουάρ.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί -8- περιπτώσεις κλοπών από οικίες ηλικιωμένων στις περιοχές της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης και της Βούλας. Η έρευνα για την εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Κώστας Βουκελάτος



Ενημέρωση σχετικά με νέα ψευδεπίγραφη – απατηλή ιστοσελίδα

 



Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, με διακινούμενη ψευδεπίγραφη – απατηλή ιστοσελίδα, με τη χρήση του λογότυπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, οι δράστες έχουν δημιουργήσει και διακινούν με ηλεκτρονικό τρόπο (email, sms κ.ά.), υπερσύνδεσμο (link), που παραπέμπει σε απατηλή ιστοσελίδα, μέσω της οποίας, υποστηρίζεται ότι ένα θύμα απάτης, μπορεί να υποβάλλει αίτηση, προκειμένου να αποζημιωθεί, παραθέτοντας για το σκοπό αυτό προσωπικά του στοιχεία.

Μάλιστα, χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλων επίσημων συμβόλων και Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στην απατηλή ιστοσελίδα και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, η ιστοσελίδα που παραπέμπει ο υπερσύνδεσμος (link), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφη και απατηλή και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» υπερσυνδέσμους από άγνωστες πηγές ή συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από την απατηλή ιστοσελίδα:




Κώστας Βουκελάτος



Ακόμα αναζητούνται οι κρητικοί κακοποιοί που σακάτεψαν τον Ελληνοκαναδό

 



Δέκα ημέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού χρηματιστή, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους δύο ταυτοποιημένους κακοποιούς, παρά τα βίντεο που έχουν στη διάθεση τους, και στα οποία φαίνονται πεντακάθαρα τα πρόσωπα όλων όχι μόνο των δύο που αναζητούνται. 

Η αρχική ολιγωρία των αστυνομικών αρχών να κινητοποιηθούν άμεσα έδωσε το χρονικό περιθώριο στους κακοποιούς να αναζητήσουν καταφύγιο, και μέχρι σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι υπόλοιποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες , κατάφεραν να καταφύγουν σε ένα χωριό-άβατο, όπου η παρουσία της αστυνομίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Όταν οι Αρχές αποφάσισαν να κάνουν έρευνες στις οικείες τους, ήταν ήδη αργά, καθώς οι κακοποιοί είχαν εξαφανιστεί. 

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι πιθανότατα κρύβονται σε κάποιο μιτάτο βοσκών στα ορεινά του Ψηλορείτη, και επειδή υπάρχουν εντάλματα σύλληψης δεν μπορούν να κρύβονται για πάντα.

Η επιλογή τους να καταφύγουν στα βουνά φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα της ενημέρωσής τους ότι οι προσπάθειες για σασμό δεν είχαν αποτέλεσμα, και έρχονται εντάλματα σύλληψης.

Η σύζυγος του θύματος, ο οποιος μάλιστα κατάγεται από την Κρήτη, έχει κάνει εκκλήσεις για την άμεση σύλληψη των κακοποιών, επισημαίνοντας τη βαρβαρότητα της επίθεσης και τον κίνδυνο που διατρέχει η οικογένειά της. 

Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν ότι συνεχίζουν τις έρευνες με εντατικούς ρυθμούς, αλλά το δύσβατο της περιοχής και η τοπική αλληλεγγύη προς τους δράστες δυσχεραίνουν την κατάσταση. 


Κώστας Βουκελάτος



"Πρώτο Θέμα" Η αυτοβιογραφία του Στέφανου Κασσελάκη «έμπαζε». Υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στα όσα διηγείται για την περιουσία του

 



Ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο – και ψηφίστηκε από 75.000 ανθρώπους για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – με ένα βίντεο που δημοσιοποίησε στις 27 Αυγούστου του 2023, μέσω του οποίου αυτοπαρουσιαζόταν στην κοινή γνώμη.

Ποια ήταν η ιστορία της ζωής του με τα δικά του λόγια; Είπε ότι μεγάλωσε σε ένα παλάτι της Εκάλης μέσα στα πλούτη που χάρισαν σε εκείνον και τον αδελφό του οι αυτοδημιούργητοι γονείς του, ότι στη συνέχεια όλα χάθηκαν εξαιτίας ενός παραδικαστικού κυκλώματος κι εκείνος έφυγε σε ηλικία 14 ετών «όχι για πολυτέλεια, αλλά από ανάγκη» για να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ, με μία υποτροφία Δρακόπουλου.

Μετά, δούλεψε στην Goldman Sachs - όπου έμαθε, όπως είπε, πώς αγοράζεις τον κόπο του άλλου φθηνά - και στη συνέχεια με ένα δάνειο ίδρυσε μία ναυτιλιακή βγάζοντας εκατομμύρια κέρδη «για  τους επενδυτές του». Σε ένα κόμμα που παρέπαιε έχοντας χάσει τα αυγά και τα καλάθια στις διπλές εθνικές εκλογές που είχαν προηγηθεί, αυτό το λαμπερό life story εκτιμήθηκε δεόντως. 

Πολύ σύντομα, ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι η αυτοβιογραφία του Στέφανου Κασσελάκη «έμπαζε». Ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στα όσα διηγείται. 

Για παράδειγμα, το σπίτι της Εκάλης δεν το άρπαξε κανένα παραδικαστικό κύκλωμα – πουλήθηκε την ίδια χρονιά που ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε για τις ΗΠΑ και η οικογένειά του έβαλε στους τραπεζικούς  λογαριασμούς της περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ε, με δύο εκατομμύρια ευρώ στην άκρη, δεν φεύγεις στις ΗΠΑ «από ανάγκη», όσο κι αν το κόστος ζωής είναι αυξημένο εκεί. Ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους μία απάντηση Κασσελάκη επ’ αυτού; Προφανώς – ένας πολιτικός που δεν λέει την αλήθεια για την ζωή του, πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών; Εδωσε κάποια απάντηση ο κ. Κασσελάκης επ’ αυτού; Καμία… 

Υστερα, είναι αυτό το «παραδικαστικό»: Ρωτήθηκε σχετικά σε ένα πρωινάδικο, αλλά απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο, οι δικαστικές υποθέσεις δεν κλείνουν στα λόγια, αλλά με δικαστικά έγγραφα. Και τα χαρτιά βρέθηκαν από το Πρώτο Θέμα. «Παραδικαστικό» λοιπόν, ήταν ο συνεταίρος του πατρός Κασσελάκη. Ενας δικηγόρος – μακαρίτης σήμερα – ο ο οποίος τον κατηγόρησε ότι του είχε φάει λεφτά – αρκετά λεφτά, γύρω στις 700.000 ευρώ. Τον μήνυσε, του πήρε την εταιρεία με τα ναυτιλιακά χρώματα με δικαστική απόφαση και η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό στις αρχές του 2018, λίγες ημέρες αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αναλάβει CEO στη ναυτιλιακή. Πώς γίνονται οι συμβιβασμοί για οικονομικές υποθέσεις στα δικαστήρια, όλοι γνωρίζουμε. Ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους αν έχει πει την αλήθεια για τα παραδικαστικά ο κ. Κασσελάκης; Προφανώς – αν έχει πει ψέματα για το πώς χάθηκε η οικογενειακή επιχείρηση, τότε θα πει ψέμματα και για την ακρίβεια και για τα ελληνοτουρκικά και για τις εργασιακές σχέσεις και για τα κοινωνικά δικαιώματα και για όλα. Έδωσε κάποια απάντηση επ’ αυτού ο κ. Κασσελάκης; Καμία… 


Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η «φορολογική εκκρεμότητα» του πατέρα Κασσελάκη, όπως κομψά έγραψε το Πρώτο Θέμα. Πόθεν προέκυψε η «εκκρεμότητα» που έχει φτάσει με τις προσαυξήσεις τα 11 εκατομμύρια ευρώ; Προέκυψε από το γεγονός ότι οι γονείς του αγόρασαν τη βίλα της Εκάλης μέσω μίας offshore εταιρείας τους – μία από τις πολλές - και στη συνέχεια εμφανίστηκαν... να τη νοικιάζουν στους εαυτούς τους. Πού βρήκε τα έγγραφα της συναλλαγής το ΣΔΟΕ; Όταν έκανε έφοδο στο γραφείο του δικηγόρου – συνεταίρου του πατρός Κασσελάκη. Ναι, του «παραδικαστικού». Ποια ήταν η απάντηση του Στέφανου  Κασσελάκη επ’ αυτού; Ότι έχει αθωωθεί ο πατέρας του από τον Άρειο Πάγο για υπόθεση φοροδιαφυγής – και μπράβο του. Μόνον που τα φετεινά  δικαστικά έγγραφα που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα για την «εκκρεμότητα» του πατρός Κασσελάκη είναι από το ΣτΕ και το μόνο που απομένει είναι μία συνεδρίαση της Ολομέλειας για το ύψος του προστίμου. Προφανώς, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ευθύνη για τα πεπραγμένα των γονιών του, αλλά άλλο η ευθύνη και άλλο η αλήθεια, με την οποία δεν έχει την καλύτερη σχέση. 

Τα παραπάνω είναι μόνον τρία από τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν από τα όσα έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης – χωρίς να ερωτηθεί - για τη ζωή του. Το Πρώτο Θέμα ήταν από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που «σκάλισε» τις διηγήσεις του – και αυτό ενόχλησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε – ή μάλλον νόμισε ότι βρήκε – έναν τρόπο για να εξαναγκάσει το μέσο ενημέρωσης  να σιωπήσει, αναδεικνύοντας το θέμα του δανείου του Πρώτου Θέματος, το οποίο του χαρίστηκε κλπ. 

Λοιπόν, το δάνειο – παρότι εξυπηρετούμενο – πέρασε στα «κόκκινα» με κυβερνητική πρωτοβουλία το 2017. Ήταν η εποχή που μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα όπως ο ΔΟΛ και ο Πήγασος  κατέρρεαν και η κυβέρνηση Τσίπρα είχε τον πλήρη έλεγχο των συστημικών - και μη -τραπεζών και τα μη αρεστά ΜΜΕ έπρεπε είτε να υποταχθούν, είτε να κλείσουν. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Πρώτου Θέματος: Το δάνειο αγοράστηκε – και μάλιστα με το χαμηλότερο ποσοστό «κουρέματος»  που προέβλεπε και εξακολουθεί να προβλέπει ο νόμος, χρήση του οποίου έχουν κάνει χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ματαιοπονεί, επομένως, ο κ. Κασσελάκης όταν θεωρεί ότι θα απαντά «κι εσείς κουρέψατε το δάνειό σας» στο Πρώτο Θέμα και έτσι θα αποφεύγει τις ενοχλητικές ερωτήσεις για τα του οίκου του. Ας ψάξει για απαντήσεις, διότι κάποια στιγμή θα τις χρειαστεί, ακόμα και στα πρωινάδικα.


Στέφανος Τζανάκης

protothema



Βραβείο φαιδρότητας στον Γιαννούλη - Ο Πολάκης δεν είπε στην Συρέγγελα "βούλωσε το" αλλά " βουλώστε το"

 



Ο Γιαννούλης μας έχει συνηθίσει στην φαιδρότητα, αλλά αυτή την φορά και στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον τραμπούκο Παύλο Πολάκη κάνει τον "ακριβολόγο", προκαλώντας όσους τον ακούν και γράφοντας άλλη μία ξεφτίλα στο ενεργητικό του.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, αναφορικά με τις χυδαιότητες του Παύλου Πολάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Γιάννη Κολοκυθά και Παναγιώτη Στάθη, είπε να προκαλέσει και να γελοιποιηθεί.

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κοροιδεύει τον κόσμο, αφήνει ελεύθερο ένα τραμπούκο να κάνει και να λέει ότι θέλει και δεν λαμβάνει μέτρα εναντίον του, υποστήριξε ότι παρά τους κακούς του τρόπους, στον τομέα της διαφάνειας έκανε καλή δουλειά, κάτι που δεν έχει δει κανένας πολίτης αντίθετα τον βλέπει συνέχεια κατηγορούμενο για συκοφαντική δυσφήμιση και μάλιστα έχει και καταδίκες. 

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι όταν «είπε ξαφνικά στην κυρία Συρεγγέλα "βούλωσέ το εσύ και πήγαινε κάνε καμιά δουλειά", οπότε τελείωσε το θέμα» ο φαιδρός με βραβείο Γιαννούλης είπε ότι ο Παύλος Πολάκης «για την ακρίβεια είπε "επιτέλους βουλώστε το"». 

Με λίγα λόγια εάν κάποιος σου μιλήσει άσχημα στον πληθυντικό και όχι στον ενικό κατά τον φαιδρό συριζαίο Γιαννούλη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Οι δημοσιογράφοι ακούγοντας αυτή την γελοιότητα που ξεστόμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασαν λέγοντας «ναι, "βουλώστε το", έτσι είπε. Αυτό δικαιολογεί τη στάση του;» και «δηλαδή θα μιλάγατε έτσι την κόρη σας - στην κόρη μου να μιλήσει κάποιος έτσι;», ο κύριος Γιαννούλης είπε «όχι βέβαια» για να συνεχίσει λέγοντας «επιμένετε σε ένα πράγμα που σας το έχω πει».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι του κάνει εντύπωση για το άλλοθι που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Παύλο Πολάκη σε πολλές περιπτώσεις, ο κύριος Γιαννούλης είπε ότι δεν δίνει κανένα άλλοθι, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του δημοσιογράφου που είπε «εδώ σας είπα ότι είπε "βούλωσέ το" και λέτε ότι "είπε βουλώστε το". Επειδή - πληθυντικό. Πάμε να το μαζέψουμε από όλες τις πλευρές», με τον Χρήστο Γιαννούλη να απαντά ότι «δεν πάμε να το μαζέψουμε από πουθενά. Θέλω να είμαστε ακριβείς»! 

Δικαιολογημένα λοιπόν βραβείο φαιδρότητα στον Χρήστο Γιαννόπουλο.





Smart Cities: ένταξη 52 Δήμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»

 



Την ένταξη 52 Δήμων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» ανακοίνωσαν σήμερα, 25 Ιουλίου, οι Υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

  • Η δράση για τις Smart Cities υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ. Το πόσο για κάθε Δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του.
  • Τα έργα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 ανά Δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων έργων από τους ίδιους τους Δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 Δήμοι, οι πέντε δημοφιλέστερες είναι οι ακόλουθες:
    • Η ολοκληρωμένη υποδομή  προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας που επιλέχθηκε από 165 Δήμους 
    • Η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ που επιλέχθηκε από 149 Δήμους
    • Η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων που επιλέχθηκε από 145 Δήμους
    • Ο έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων που επιλέχθηκε από 144 Δήμους
    • Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 Δήμους

Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και των επισκεπτών των Δήμων. Ειδικότερα οι δράσεις έχουν στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών. 




Στηρίζουμε με σημαντικά εργαλεία την επιχειρηματικότητα

 



Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης για τις δράσεις που υλοποιούνται μέσω του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων:

  • Αναφορικά με το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ -το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στην Ε.Ε. οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 44,41% του συνολικού προϋπολογισμού, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% στο τέλος του 2025. Στο πλαίσιο των προσκλήσεων De Minimis για μικρές και πολύ μικρές, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, έχουν κατατεθεί 840 αιτήσεις, προϋπολογισμού 50,6 εκατ. ευρώ και η κάλυψη της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στο 101%. Στις προσκλήσεις του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού για ΜμΕ και μεγάλες, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι αντίστοιχες αιτήσεις είναι ήδη 136 με προϋπολογισμό 392,58 εκατ. ευρώ και 140% υπερκάλυψη της δημόσιας δαπάνης.
  • Ταυτόχρονα, στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα όπως οι φοιτητικές εστίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αρδευτικά έργα και έργα διαχείρισης απορριμμάτων, οι οδικοί άξονες Θεσσαλονίκη- Έδεσσα και Δράμα- Αμφίπολη, ενώ δημοσιεύτηκε ήδη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το νέο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης».
  • Για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τονίστηκε ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, ο προϋπολογισμός των δανείων στο σκέλος του Ταμείου Εγγυήσεων ανέρχεται στα 1,79 δισ. ευρώ και στο σκέλος του Ταμείου Δανείων στα 466 εκατ. ευρώ. Από τα δάνεια του Ταμείου Εγγυήσεων, το 90,1% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, και το 91,5% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ. Από τα δάνεια του Ταμείου Δανείων, το 84% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, και το 84% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός δανείων από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας φτάνει στα 107 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ στα 67,5 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Οπτικοακουστικών Μέσων στα 62,5 εκατ. ευρώ. Στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» τα έργα ανέρχονται στα 3,9 δισ. ευρώ με τους ωφελούμενους να φτάνουν τους 236.950.
  • Σημαντική για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι και η συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας και προοπτικές κλιμάκωσης και εφαρμογή κριτηρίων ESG. Οι επενδύσεις –συμμετοχές από τα fund της ΕΑΤΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2024, αριθμούν ήδη 114 επιχειρήσεις.
     


Στην Κάσο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βάσει του αρχικού σχεδιασμού - Καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

 



Η Ελλάδα έχει να εκπονήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας πρωτίστως για την Κύπρο και γεωστρατηγικής σημασίας. Αυτό λοιπόν το έργο περιλαμβάνει ένα στάδιο ερευνητικό και στη συνέχεια είναι η πόντιση του καλωδίου. Για την έρευνα απαιτείτο να υπάρξει ένα σχέδιο από την πλευρά του ιταλικού πλοίου και των αναδόχων του έργου.

Το έργο έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ. Εκπονήθηκε πράγματι μια στρατηγική. Η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως με βάση τον σχεδιασμό. Δηλαδή δεν υπήρξε καμία απολύτως παραχώρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Η έρευνα έλαβε χώρα όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και άρα αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συνέβη είναι ότι εμείς αναδείξαμε το ζήτημα ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων, σε δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Άρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου.

Όμως σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Υπήρχε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση, μια κρίση η οποία οδήγησε τους δύο στόλους να βρεθούν στο σύνολό τους στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τι συνέβη στην περίπτωση της Κάσσου; Μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του εικοσιτετραώρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα.

Αυτή η στάση όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας κι επιπλέον κάναμε τη δήλωσή μας ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Ζώνη.



Εξαιρετικά θετική η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

 



Εξαιρετικά θετική είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανταπόκριση της χώρας μας σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της. Επίσης χαιρετίζει την εμβληματική νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της. Μάλιστα, στα συμπεράσματα της φετινής Έκθεσης:

  • Αναγνωρίζονται τα βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ταχύτητα απονομής της, για παράδειγμα μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Υπογραμμίζεται η προτεραιότητα που έχει δώσει η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Αναγνωρίζεται η περαιτέρω πρόοδος της χώρας μας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.
  • Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς ότι επισημαίνονται από την Επιτροπή τα βήματα προόδου στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης που αφορούν στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς καθώς και στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τις κακόβουλες αγωγές, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης από τον Ποινικό Κώδικα.
  • Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος που καταγράφεται στη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας.
  • Τέλος, υπογραμμίζονται τα περαιτέρω θετικά βήματα που σημειώθηκαν στη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Έκθεση καταγράφει σειρά συστάσεων αλλά και παρατηρήσεων, οι οποίες αποτελούν έναν οδικό χάρτη προτεραιοποίησης παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Η ανταπόκριση της χώρας μας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ως προς τις φετινές συστάσεις, δικαιώνει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία του κράτους, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτελούν την καλύτερη και πιο ηχηρή απάντηση σε όσους συστηματικά επιχειρούν με fake news να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε σταθερά να βελτιώνουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της.