Με 188 χρόνια καθυστέρηση, όταν το 1836, σε διάταγμα του βασιλιά Οθωνα προβλεπόταν η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.
Τώρα οι πρώτοι 500 αρχιφύλακες και φρουροί του νέου Σώματος αποφοίτησαν χθες από τη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.
«Αργήσαμε 188 χρόνια. Ωστόσο, συμπεριλάβαμε στη λειτουργία του Σώματος όλες τις διατάξεις που προβλέπονταν σε εκείνο το διάταγμα», είπε στην ομιλία του ο κ. Φλωρίδης και υπογράμμισε ότι η πρακτική εξάσκηση που έκαναν όλα τα στελέχη του Σώματος στις Εισαγγελίες της χώρας, μετά την τρίμηνη εκπαίδευσή τους, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, γεγονός που φανερώνει την ετοιμότητα, τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια που διακρίνει τους άνδρες και τις γυναίκες που θα υπηρετήσουν στο νέο Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Δικαστικοί Αστυνομικοί θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο, καλύπτοντας τις ανάγκες των κατά τόπους Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών της χώρας.
Το νέο Σώμα διακρίνεται στον πολιτικό και τον αστυνομικό τομέα. Ο πολιτικός τομέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις και την υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Σύντομα θα αναλάβουν υπηρεσία τα 150 άτομα που θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα και με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων.
Αντίστοιχα, ο αστυνομικός τομέας είναι αρμόδιος για την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση των πιστοποιητικών φοίτησης σε κάθε έναν από τους αποφοιτήσαντες, ο υπουργός σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτεία αποφάσισε να συστήσει το συγκεκριμένο Σώμα, που έχει να προσφέρει σημαντικό έργο. «Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο των Ελλήνων απέναντι στις όποιες αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας, τις υπερβολές της νομοθετικής εξουσίας και τις παράνομες συμπεριφορές κάποιων συμπολιτών μας. Και καλείται να διαδραματίσει αυτόν τον εγγυητικό ρόλο, ότι η κοινωνία μπορεί να ζει ειρηνικά. Κάνουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες αποσκοπούν στο να βρίσκουν οι Ελληνες τη δικαστική προστασία στον σωστό χρόνο και με την απαιτούμενη ποιότητα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας τα πράγματα θα έχουν αλλάξει σημαντικά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας μας. Η σύσταση του Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας συντελεί προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τον ατομικό οπλισμό που θα φέρουν οι δικαστικοί αστυνομικοί, ενώ αναμένεται σύντομα η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Στην τελετή αποφοίτησης και επίδοσης των πιστοποιητικών σπουδών παρέστη το σύνολο της ηγεσίας των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.