Ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο – και ψηφίστηκε από 75.000 ανθρώπους για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – με ένα βίντεο που δημοσιοποίησε στις 27 Αυγούστου του 2023, μέσω του οποίου αυτοπαρουσιαζόταν στην κοινή γνώμη.
Ποια ήταν η ιστορία της ζωής του με τα δικά του λόγια; Είπε ότι μεγάλωσε σε ένα παλάτι της Εκάλης μέσα στα πλούτη που χάρισαν σε εκείνον και τον αδελφό του οι αυτοδημιούργητοι γονείς του, ότι στη συνέχεια όλα χάθηκαν εξαιτίας ενός παραδικαστικού κυκλώματος κι εκείνος έφυγε σε ηλικία 14 ετών «όχι για πολυτέλεια, αλλά από ανάγκη» για να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ, με μία υποτροφία Δρακόπουλου.
Μετά, δούλεψε στην Goldman Sachs - όπου έμαθε, όπως είπε, πώς αγοράζεις τον κόπο του άλλου φθηνά - και στη συνέχεια με ένα δάνειο ίδρυσε μία ναυτιλιακή βγάζοντας εκατομμύρια κέρδη «για τους επενδυτές του». Σε ένα κόμμα που παρέπαιε έχοντας χάσει τα αυγά και τα καλάθια στις διπλές εθνικές εκλογές που είχαν προηγηθεί, αυτό το λαμπερό life story εκτιμήθηκε δεόντως.
Πολύ σύντομα, ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι η αυτοβιογραφία του Στέφανου Κασσελάκη «έμπαζε». Ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στα όσα διηγείται.
Για παράδειγμα, το σπίτι της Εκάλης δεν το άρπαξε κανένα παραδικαστικό κύκλωμα – πουλήθηκε την ίδια χρονιά που ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε για τις ΗΠΑ και η οικογένειά του έβαλε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ε, με δύο εκατομμύρια ευρώ στην άκρη, δεν φεύγεις στις ΗΠΑ «από ανάγκη», όσο κι αν το κόστος ζωής είναι αυξημένο εκεί. Ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους μία απάντηση Κασσελάκη επ’ αυτού; Προφανώς – ένας πολιτικός που δεν λέει την αλήθεια για την ζωή του, πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών; Εδωσε κάποια απάντηση ο κ. Κασσελάκης επ’ αυτού; Καμία…
Υστερα, είναι αυτό το «παραδικαστικό»: Ρωτήθηκε σχετικά σε ένα πρωινάδικο, αλλά απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο, οι δικαστικές υποθέσεις δεν κλείνουν στα λόγια, αλλά με δικαστικά έγγραφα. Και τα χαρτιά βρέθηκαν από το Πρώτο Θέμα. «Παραδικαστικό» λοιπόν, ήταν ο συνεταίρος του πατρός Κασσελάκη. Ενας δικηγόρος – μακαρίτης σήμερα – ο ο οποίος τον κατηγόρησε ότι του είχε φάει λεφτά – αρκετά λεφτά, γύρω στις 700.000 ευρώ. Τον μήνυσε, του πήρε την εταιρεία με τα ναυτιλιακά χρώματα με δικαστική απόφαση και η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό στις αρχές του 2018, λίγες ημέρες αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αναλάβει CEO στη ναυτιλιακή. Πώς γίνονται οι συμβιβασμοί για οικονομικές υποθέσεις στα δικαστήρια, όλοι γνωρίζουμε. Ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους αν έχει πει την αλήθεια για τα παραδικαστικά ο κ. Κασσελάκης; Προφανώς – αν έχει πει ψέματα για το πώς χάθηκε η οικογενειακή επιχείρηση, τότε θα πει ψέμματα και για την ακρίβεια και για τα ελληνοτουρκικά και για τις εργασιακές σχέσεις και για τα κοινωνικά δικαιώματα και για όλα. Έδωσε κάποια απάντηση επ’ αυτού ο κ. Κασσελάκης; Καμία…
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η «φορολογική εκκρεμότητα» του πατέρα Κασσελάκη, όπως κομψά έγραψε το Πρώτο Θέμα. Πόθεν προέκυψε η «εκκρεμότητα» που έχει φτάσει με τις προσαυξήσεις τα 11 εκατομμύρια ευρώ; Προέκυψε από το γεγονός ότι οι γονείς του αγόρασαν τη βίλα της Εκάλης μέσω μίας offshore εταιρείας τους – μία από τις πολλές - και στη συνέχεια εμφανίστηκαν... να τη νοικιάζουν στους εαυτούς τους. Πού βρήκε τα έγγραφα της συναλλαγής το ΣΔΟΕ; Όταν έκανε έφοδο στο γραφείο του δικηγόρου – συνεταίρου του πατρός Κασσελάκη. Ναι, του «παραδικαστικού». Ποια ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη επ’ αυτού; Ότι έχει αθωωθεί ο πατέρας του από τον Άρειο Πάγο για υπόθεση φοροδιαφυγής – και μπράβο του. Μόνον που τα φετεινά δικαστικά έγγραφα που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα για την «εκκρεμότητα» του πατρός Κασσελάκη είναι από το ΣτΕ και το μόνο που απομένει είναι μία συνεδρίαση της Ολομέλειας για το ύψος του προστίμου. Προφανώς, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ευθύνη για τα πεπραγμένα των γονιών του, αλλά άλλο η ευθύνη και άλλο η αλήθεια, με την οποία δεν έχει την καλύτερη σχέση.
Τα παραπάνω είναι μόνον τρία από τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν από τα όσα έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης – χωρίς να ερωτηθεί - για τη ζωή του. Το Πρώτο Θέμα ήταν από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που «σκάλισε» τις διηγήσεις του – και αυτό ενόχλησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε – ή μάλλον νόμισε ότι βρήκε – έναν τρόπο για να εξαναγκάσει το μέσο ενημέρωσης να σιωπήσει, αναδεικνύοντας το θέμα του δανείου του Πρώτου Θέματος, το οποίο του χαρίστηκε κλπ.
Λοιπόν, το δάνειο – παρότι εξυπηρετούμενο – πέρασε στα «κόκκινα» με κυβερνητική πρωτοβουλία το 2017. Ήταν η εποχή που μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα όπως ο ΔΟΛ και ο Πήγασος κατέρρεαν και η κυβέρνηση Τσίπρα είχε τον πλήρη έλεγχο των συστημικών - και μη -τραπεζών και τα μη αρεστά ΜΜΕ έπρεπε είτε να υποταχθούν, είτε να κλείσουν. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Πρώτου Θέματος: Το δάνειο αγοράστηκε – και μάλιστα με το χαμηλότερο ποσοστό «κουρέματος» που προέβλεπε και εξακολουθεί να προβλέπει ο νόμος, χρήση του οποίου έχουν κάνει χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ματαιοπονεί, επομένως, ο κ. Κασσελάκης όταν θεωρεί ότι θα απαντά «κι εσείς κουρέψατε το δάνειό σας» στο Πρώτο Θέμα και έτσι θα αποφεύγει τις ενοχλητικές ερωτήσεις για τα του οίκου του. Ας ψάξει για απαντήσεις, διότι κάποια στιγμή θα τις χρειαστεί, ακόμα και στα πρωινάδικα.
Στέφανος Τζανάκης
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου