Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Στηρίζουμε με σημαντικά εργαλεία την επιχειρηματικότητα

 



Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης για τις δράσεις που υλοποιούνται μέσω του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων:

  • Αναφορικά με το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ -το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στην Ε.Ε. οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 44,41% του συνολικού προϋπολογισμού, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% στο τέλος του 2025. Στο πλαίσιο των προσκλήσεων De Minimis για μικρές και πολύ μικρές, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, έχουν κατατεθεί 840 αιτήσεις, προϋπολογισμού 50,6 εκατ. ευρώ και η κάλυψη της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στο 101%. Στις προσκλήσεις του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού για ΜμΕ και μεγάλες, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι αντίστοιχες αιτήσεις είναι ήδη 136 με προϋπολογισμό 392,58 εκατ. ευρώ και 140% υπερκάλυψη της δημόσιας δαπάνης.
  • Ταυτόχρονα, στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα όπως οι φοιτητικές εστίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αρδευτικά έργα και έργα διαχείρισης απορριμμάτων, οι οδικοί άξονες Θεσσαλονίκη- Έδεσσα και Δράμα- Αμφίπολη, ενώ δημοσιεύτηκε ήδη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το νέο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης».
  • Για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τονίστηκε ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, ο προϋπολογισμός των δανείων στο σκέλος του Ταμείου Εγγυήσεων ανέρχεται στα 1,79 δισ. ευρώ και στο σκέλος του Ταμείου Δανείων στα 466 εκατ. ευρώ. Από τα δάνεια του Ταμείου Εγγυήσεων, το 90,1% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, και το 91,5% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ. Από τα δάνεια του Ταμείου Δανείων, το 84% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, και το 84% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός δανείων από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας φτάνει στα 107 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ στα 67,5 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Οπτικοακουστικών Μέσων στα 62,5 εκατ. ευρώ. Στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» τα έργα ανέρχονται στα 3,9 δισ. ευρώ με τους ωφελούμενους να φτάνουν τους 236.950.
  • Σημαντική για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι και η συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας και προοπτικές κλιμάκωσης και εφαρμογή κριτηρίων ESG. Οι επενδύσεις –συμμετοχές από τα fund της ΕΑΤΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2024, αριθμούν ήδη 114 επιχειρήσεις.
     


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου