Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Παραπομπή Λύτρα για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα για τον ξυλοδαρμό της Πολυζωγοπούλου

 



Να δικαστεί ο Απόστολος Λύτρας για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης και όχι για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης όπως είχε αρχικά διωχθεί, ζητεί ο αρμόδιος εισαγγελέας από το δικαστικό συμβούλιο.

Μάλιστα με την πρόταση του εισαγγελέας ζητεί να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση του προφυλακισμένου δικηγόρου με τους περιοριστικούς όρους της απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία, της απαγόρευσης προσέγγισης και συναναστροφής με το θύμα, της συμμετοχής του σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και της εμφάνισής του δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Μένει πλέον η εισαγγελική πρόταση να επικυρωθεί ώστε να κριθεί αν κατηγoρούμενος δικηγόρος θα δικαστεί για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα αλλά και για τον εάν θα αποφυλακίσει με όρους.




Αφού θέλει να κρυφτεί από την βάση - Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν οι 100


 

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία από το πρωί είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο με σκληρή κριτική και με τις υπογραφές τους.

Ο Παύλος Πολάκης ανέβηκε στο βήμα μετά τον Στέφανο Κασσελάκη και έθεσε θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Χανίων, «τον στήριξα, αλλά έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Υπογράμμισε δε ότι στηρίζει τη μομφή που κατατέθηκε.

Η πρόταση των «87» κατατέθηκε αμέσως μετά την λήξη της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη. Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση χρειάζεται το 50% και έναν του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μην έχοντας την σοβαρότητα να καταλάβει τι συμβαίνει εναντίον του, είπε το ίδιο παραμύθι που λέει συνέχεια, ότι προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα απέναντι σε μία «αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει. 

Κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε» και τον κατηγορούν ότι θέλει να φτιάξει ΙΧ κόμμα, κάτι που είναι πραγματικότητα γιατί νόμιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικός του.




Συνελήφθη νοσηλευτής για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του

 


Στη Χαλκίδα νοσηλεύτρια κατήγγειλε τον επίσης νοσηλευτή σύζυγό της για ξυλοδαρμό, ο οποίος σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Mega, η 55χρονη γυναίκα κάνει λόγο για συστηματική κακοποίηση από τον σύζυγό της ήδη από τη δεκαετία του '90, τόσο ψυχολογική όσο και σωματική.

«Είμαι παντρεμένη 27 χρόνια και σε σχέση 34 χρόνια με τον σύζυγό μου. Από περίπου το 1990 που ήμασταν μαζί, δεχόμουν συνεχώς ψυχολογική και λεκτική βία, καθώς και χτυπήματα στο σώμα, προξενώντας μου μελανιές, τις οποία συνήθιζα να καλύπτω με τα ρούχα που φορούσα. Ποτέ δεν τον κατήγγειλα στις Αρχές γιατί φοβόμουν. Είχα γίνει υποχείριό του και δεν είχα τη δύναμη να αντισταθώ», δήλωσε η 55χρονη.

Η γυναίκα αναφέρθηκε σε περιστατικά κακοποίησης που βίωσε στο παρελθόν στα χέρια του συζύγου της, πολλές φορές μπροστά στα μάτια του παιδιού τους.

«Μου έλεγε "εγώ δεν χωρίζω, προτιμώ να σε σκοτώσω παρά να χωρίσουμε", "θα σου στρίψω το κεφάλι". Τον Αύγουστο του 2019 που ήμασταν στο σπίτι μας μου επιτέθηκε για το ψυγείο που χάλασε και πήρε ένα μαχαίρι, πήγε στο δωμάτιο της κόρης μας και της είπε με το μαχαίρι στα χέρια "έλα στην κουζίνα να δεις πώς θα σφάξω τη μάνα σου". Πήγα για να προστατεύσω το κορίτσι μου και τότε άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο με χαστούκια», κατήγγειλε.

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας την οδήγησαν στην απόφαση να δώσει τέλος στη σχέση τους, με τον σύζυγό της να τη γρονθοκοπεί άγρια. Όπως είπε, τον κατήγγειλε γιατί το χρωστούσε στα παιδιά της.

«Του ανακοίνωσα ότι τελειώσαμε ως ζευγάρι. Με άρπαξε, με κόλλησε στον τοίχο, με έπιασε από το πρόσωπο και μου κοπάνησε το κεφάλι στον τοίχο 2-3 φορές. Φώναζα "άφησε με, βοήθεια" και τότε με αλλεπάλληλες γροθιές με χτυπούσε με δύναμη στα δύο μάγουλα ταυτόχρονα και ένιωθα ότι θα σπάσει το κεφάλι μου, ζαλιζόμουν, πήγαινα να χάσω τις αισθήσεις μου, αλλά αυτή τη φορά δεν ήθελα να σκύψω το κεφάλι, σήκωσα με περηφάνια το κεφάλι μου και μέσα μου έπαιρνα δύναμη και έλεγα στον εαυτό μου "θα τον καταγγείλω, το χρωστάω στα παιδιά μου"».




Συνελήφθη η βοηθός της κυβερνήτη Νέας Υόρκης ως «άγνωστη πράκτορας» υπέρ της Κίνας

 



Σαν «βόμβα» έσκασε χθες στη Νέα Υόρκη η σύλληψη βοηθού της κυβερνήτη της Πολιτείας, με την κατηγορία ότι ενεργούσε ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την Linda Sun, πρώην βοηθό της κυβερνήτη Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ και του πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμ η οποία συνελήφθη χθες Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Μπρέον Πιτς.

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Παραβίαση και συνωμοσία για παραβίαση του νόμου περί καταχώρισης ξένων πρακτόρων, απάτη με βίζες, λαθρεμπόριο αλλοδαπών και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος.

Η Sun ενήργησε ως «άγνωστος πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ ο σύζυγός της, Χου, διευκόλυνε τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων σε μίζες», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δελτίο τύπου .

Η Sun και ο Hu συνελήφθησαν στην κατοικία τους στο Long Island το πρωί της Τρίτης.

Ο σύζυγός της και συγκατηγορούμενος της, Κρις Χου, κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία για τραπεζική απάτη.

Ο Sun και ο Hu δήλωσαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Τρίτη το απόγευμα. 

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν εταιρείες κέλυφος, λογαριασμούς iCloud και μηνύματα WeChat – με τα πάντα στα Μανδαρινικά – στα υποτιθέμενα εγκλήματά τους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Seth DuCharme απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο την Τρίτη, λέγοντας ότι «έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην υπόθεσή μας».

«Πολλοί από τους ισχυρισμούς σε αυτό το κατηγορητήριο είναι ειλικρινά περίπλοκοι, υπερβολικά εμπρηστικοί», είπε. «Όπως ακούσατε στο δικαστήριο σήμερα, ανυπομονούμε για την ημέρα μας στο δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι ασκούν το δικαίωμά τους για ταχεία δίκη το συντομότερο δυνατό. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στον Κρις και στη Λίντα».


Ποια είναι η «άγνωστη πράκτορας»

Η Sun κατείχε αρκετούς κυβερνητικούς τίτλους για περισσότερο από μια δεκαετία. Τα δημόσια αρχεία απασχόλησης και το προφίλ της στο LinkedIn εμφανίζουν θέσεις που εκτείνονται σε διάφορους φορείς που επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη της Νέας Υόρκης, την εργασία και το εκτελεστικό επιμελητήριο.

Το 2009, ο Sun προσλήφθηκε ως επικεφαλής του προσωπικού στο γραφείο της υφυπουργού Γκρέις Μενγκ όταν η Μενγκ ήταν στη Συνέλευση της Πολιτείας. Η διοίκηση του τότε Κυβερνήτη. Στη συνέχεια, ο Andrew Cuomo προσέλαβε τη Sun το 2012, ονομάζοντας τη διευθύντρια ασιατικών υποθέσεων της Αμερικής και εκπρόσωπο του Queens. Στη συνέχεια, ο Sun έγινε διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων για το Empire State Development, το οποίο χειρίζεται την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την πολιτεία. Το 2018 η διοίκηση του Κουόμο την προσέλαβε εκ νέου, ονομάζοντας την επικεφαλής της για θέματα διαφορετικότητας. αργότερα πήρε δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών του κράτους.

Μετά την ανάληψη της Hochul στο ανώτατο αξίωμα της πολιτείας το 2021, η Sun προσλήφθηκε ως αναπληρώτρια επικεφαλής του προσωπικού, υπηρετώντας για περίπου ένα χρόνο προτού κατευθυνθεί για μια θέση ως αναπληρώτρια επίτροπος στρατηγικών επιχειρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο τερμάτισε την απασχόλησή της τον Μάρτιο του 2023.

Αυτή η απόλυση το 2023 συνέβη αφού το γραφείο του κυβερνήτη ανακάλυψε «αποδεικτικά στοιχεία ανάρμοστης συμπεριφοράς», είπε ο γραμματέας Τύπου του Χότσουλ, Άβι Σμολ, σε δήλωση στο CNN χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το παράπτωμα.

«(Εμείς) αναφέραμε αμέσως τις ενέργειές της στις αρχές επιβολής του νόμου και βοηθήσαμε τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλη αυτή τη διαδικασία», είπε ο Σμολ.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της Sun, λένε οι εισαγγελείς, ενήργησε ως άγνωστη πράκτορας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενεργώντας κατόπιν αιτήματός τους και συμμετέχοντας σε πολιτικές δραστηριότητες για την προώθηση των συμφερόντων του ΚΚΚ.

Το κατηγορητήριο περιγράφει μια προσπάθεια της Sun να εξασφαλίσει «μη εξουσιοδοτημένες επιστολές πρόσκλησης» από το γραφείο του κυβερνήτη, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση του ταξιδιού κυβερνητικών αξιωματούχων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες για συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη.

Οι μη εξουσιοδοτημένες επιστολές της Sun περιλάμβαναν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με έγγραφα μετανάστευσης και «παρέσυραν τους ξένους πολίτες να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψαν οι εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι προσπάθησε να «διευκολύνει ένα ταξίδι» στην Κίνα από έναν υψηλόβαθμο, ανώνυμο πολιτικό της Νέας Υόρκης.

Η Sun και ο σύζυγός της έλαβαν «σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη» που περιελάμβαναν εκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Hu στη ΛΔΚ, ταξιδιωτικά οφέλη, εισιτήρια σε εκδηλώσεις, απασχόληση για τον ξάδερφό της Sun στη ΛΔΚ, παράδοση «παπιών τύπου Nanjing». προετοιμάστηκε από προσωπικό σεφ αξιωματούχου της ΛΔΚ» που στη συνέχεια παραδόθηκαν στην κατοικία των γονέων της Sun, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ξεπλύθηκαν επίσης τα χρηματικά έσοδα για να αγοράσουν ακίνητα στη Νέα Υόρκη και τη Χαβάη και διάφορα πολυτελή οχήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η Sun κατηγορείται ότι ενήργησε κατόπιν αιτήματος της κινεζικής κυβέρνησης και του ΚΚΚ για να εμποδίσει εκπροσώπους της κυβέρνησης της Ταϊβάν να έχουν πρόσβαση σε κρατικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους επειδή γνώριζε ότι οι αξιωματούχοι του ΚΚΚ ήταν «αντίθετοι σε μια τέτοια διπλωματία», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ο ρόλος στην πανδημία του κορωνοϊού

Στην πανδημία, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η Sun εργάστηκε για να διασφαλίσει ότι ο Κουόμο έσπρωχνε δημόσιους επαίνους στους Κινέζους αξιωματούχους για την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα εμπόδιζε την Ταϊβάν, η οποία επίσης ζήτησε δημόσια αναγνώριση για την παροχή 200.000 μασκών στο αποκορύφωμα της πανδημίας. λυμαίνονταν τη Νέα Υόρκη.

Τον Απρίλιο του 2020, ένας αξιωματούχος της ΛΔΚ ενημέρωσε τη Sun ότι πολλά κινεζικά ιδρύματα θα δωρίσουν 1.000 αναπνευστήρες στην Ένωση Νοσοκομείων Ευρύτερης Νέας Υόρκης.

Σε αντάλλαγμα, η Sun είπε στον αξιωματούχο ότι ο Κουόμο θα τον καλούσε για να τον ευχαριστήσει για τη δωρεά. Αφού περίμενε δύο ώρες για την κλήση, ο αξιωματούχος παραπονέθηκε ότι δεν είχε ακόμη νέα από τον Κουόμο. Με τη σειρά του, η Sun ζήτησε συγγνώμη και έδειξε ότι ο Κουόμο θα τον ευχαριστούσε δημόσια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διευκόλυνση της δωρεάς που είχε προγραμματιστεί να φτάσει στη Νέα Υόρκη την επόμενη μέρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Κουόμο δεν προσδιορίζεται ονομαστικά στο κατηγορητήριο, αλλά η θητεία του ως κυβερνήτης ευθυγραμμίζεται με το χρονοδιάγραμμα των καταγγελιών.

Μια αρχειοθετημένη ανάρτηση X   δείχνει ότι ο Κουόμο δημοσίευσε ένα ευχαριστήριο μήνυμα από τον κυβερνητικό λογαριασμό του την επόμενη μέρα.

«Επιτέλους πήραμε καλά νέα σήμερα. Η κινεζική κυβέρνηση βοήθησε στη διευκόλυνση της δωρεάς 1.000 αναπνευστήρων που θα φτάσουν στο JFK σήμερα. Ευχαριστώ την κινεζική κυβέρνηση, τον Τζακ Μα, τον Τζο Τσάι, το Ίδρυμα Τζακ Μα, το Ίδρυμα Τσάι και τον Γενικό Πρόξενο Χουάνγκ», αναφέρεται στην ανάρτηση.


Η Hochul λέει ότι είναι έξαλλη και «απόλυτα σοκαρισμένη»

Η Χότσουλ είναι έξαλλη, εξοργισμένη και «απόλυτα σοκαρισμένη με το πόσο θρασύδειλ» φέρεται να ήταν η συμπεριφορά της Sun», είπε η κυβερνήτης χθες το βράδυ στο ραδιόφωνο WNYC.

«Ήταν μια προδοσία της εμπιστοσύνης μου», είπε η Χότσουλ προσθέτοντας πως την απέλυσε το 2023 για ανάρμοστη συμπεριφορά. «Ειδοποιήσαμε τις αρχές – και ως εκ τούτου καταλήξαμε σε αυτό που συνέβη εδώ σήμερα», είπε η κυβερνήτης υποστηρίζοντας ότι για την ίδια εργάστηκε μόνο 15 μήνες.


Πηγή: skai.gr



Φυσητήρες: τα γιγάντια θηλαστικά που δεν γνωρίζουμε ότι ζουν στις Ελληνικές θάλασσες

 



Όταν ακούμε για κητώδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, μας έρχονται στο μυαλό κυρίως τα δελφίνια και οι φώκιες.

Λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι στη χώρα μας ζει ένας πληθυσμός περίπου 300 φυσητήρων, οι οποίοι αποτελούν τα μεγαλύτερα σε μέγεθος θηλαστικά της Ελλάδας. Γνωστοί, λανθασμένα, ως φάλαινες φυσητήρες, τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά συγγενεύουν περισσότερο με τα δελφίνια παρά με τις φάλαινες, με τις οποίες παρουσιάζουν σοβαρές διαφορές. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κήτος που μπορεί να συναντήσει κανείς στις ελληνικές θάλασσες, με το πρώτο να είναι η πτεροφάλαινα.

Φυσητήρες στα Ελληνικά ύδατα

Οι φυσητήρες έχουν θεαθεί πολλές φορές στις Ελληνικές θάλασσες, φτάνοντας συχνά στις ειδήσεις. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς βίντεο από φυσητήρες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Εύβοια, στην Κρήτη, στο Ιόνιο Πέλαγος, ακόμα και στον Άλιμο! Σύμφωνα με τη WWF, οι περισσότεροι φυσητήρες (περίπου 200) ζουν στην Ελληνική Τάφρο, που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τα νότια της Κρήτης και της Ρόδου. Είναι ένα από τα μοναδικά μέρη της Μεσογείου όπου οι θηλυκές γεννούν και μεγαλώνουν τα μωρά τους, και όπου συνυπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κοινωνικές ομάδες και μοναχικοί αρσενικοί. Τα μεγάλα βάθη της Ελληνικής Τάφρου προσφέρονται για τις βαθιές βουτιές που κάνει το κήτος για να βρει τροφή, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και μιάμιση ώρα.

Η παρουσία του φυσητήρα στα Ελληνικά πελάγη έχει καταγραφεί ήδη από τον Αριστοτέλη, παρόλα αυτά έπρεπε να φτάσει το 1998 για να επιβεβαιωθεί και επίσημα η ύπαρξή του. Ο Αριστοτέλης φαίνεται να είχε παρατηρήσει τους φυσητήρες στη βαθιά λεκάνη μεταξύ Βορείων Σποράδων και Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν και σήμερα.


Ποιοι είναι οι φυσητήρες;


Οι φυσητήρες είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, και διαθέτουν τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο εγκέφαλο. Οι θηλυκοί φυσητήρες με τα μικρά ζουν σε κοινωνικές ομάδες που μπορούν να φτάσουν τα 13 άτομα, ενώ τα αρσενικά ζουν μοναχικά. Ο αρσενικός φυσητήρας μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα μήκος και τους 45 τόνους βάρος, ενώ τα θηλυκά φτάνουν τα 13 μέτρα μήκος και τους 15 τόνους σε βάρος. Τα νεογέννητα έχουν συνήθως μήκος 4 μέτρα και βάρος 800-1000 κιλά.

Πρόκειται για γκριζωπά ζώα με τεράστιο, στρογγυλό κεφάλι, ρυτίδες στο σώμα τους, και σχετικά μικρά πτερύγια. Οι φυσητήρες επικοινωνούν μεταξύ τους, προσανατολίζονται, και αναζητούν την τροφή τους με τη βοήθεια του ηχοεντοπισμού. Εκπέμπουν, δηλαδή, ηχητικά κύματα, τα οποία ανακλώνται στον πυθμένα ή σε άλλους οργανισμούς, και επιστρέφουν δίνοντας πληροφορίες στους φυσητήρες για το περιβάλλον τους. Δυστυχώς, η ηχορύπανση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις θάλασσες, όπως είναι τα σόναρς, και κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορεί να επηρεάσει το σύστημα ηχοεντοπισμού των φυσητήρων.

Πώς ζουν οι φυσητήρες;


Οι φυσητήρες προτιμούν τα βαθιά νερά, και η αγαπημένη τους τροφή είναι τα βαθύβια καλαμάρια. Χρειάζονται περίπου έναν τόνο τροφή την ημέρα για να επιβιώσουν, την οποία πιάνουν βουτώντας σε βάθος ενός χιλιομέτρου με μόλις μια ανάσα. Τρέφονται με ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα που ζουν σε πολύ μεγάλο βάθος, και τα οποία συνεπώς δεν αλιεύονται από τους ανθρώπους. Θηλάζουν τα μικρά τους για περίπου 2 χρόνια, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 8. Κατά μέσο όρο, οι φυσητήρες ζουν 70 χρόνια, και οι θηλυκές ωριμάζουν πλήρως γύρω στα 19.

Οι επιστήμονες ενθουσιάζονται με το γεγονός ότι οι φυσητήρες φροντίζουν και προστατεύουν το περιβάλλον τους, αλλάζοντας συνεχώς θέση για να τραφούν, αντί να μένουν στο ίδιο σημείο βλάπτοντας το οικοσύστημα της εκάστοτε περιοχής. Τα πανέξυπνα και κοινωνικά αυτά ζώα προσφέρουν στην μητριαρχική κοινότητά τους με διάφορους τρόπους: οι θηλυκές και τα νεαρά αρσενικά μιας οικογένειας φροντίζουν τα μωρά όταν οι μητέρες βουτούν για να βρουν τροφή. Τα μωρά θηλάζουν από διάφορες μητέρες, ενώ οι οικογένειες αμύνονται ενάντια στους εχθρούς συλλογικά.

Μια συμπεριφορά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι κοιμούνται κάτω από την επιφάνεια του νερού, σε κάθετη στάση. Οι ερευνητές που τους παρατήρησαν, δημοσίευσαν για πρώτη φορά τα ευρήματά τους το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. Οι γίγαντες αυτοί περνούν περίπου το 7% του χρόνου τους να κοιμούνται έτσι.


Ποιους κινδύνους διατρέχουν;


Δυστυχώς, αυτά τα τεράστια ζώα κινδυνεύουν από εξαφάνιση από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που επηρεάζουν την υγεία και το περιβάλλον τους. Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι, σύμφωνα με τη WWF, η αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση, η μείωση της τροφής, και η υποβάθμιση των οικοτόπων τους. Επιπλέον, η αλιεία με δυναμίτες, οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, και οι ρύπανση, αποτελούν κινδύνους για τους φυσητήρες. Ένα παράδειγμα που αναδεικνύει την κατάσταση, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το 50% των εκβρασμένων φυσητήρων έχει συγκρουστεί με πλοία.

Η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, εξηγεί στο Έθνος ότι, δυστυχώς, επικρατεί άγνοια στην κοινωνία σχετικά με αυτούς τους απίθανους και ευεργετικούς για το οικοσύστημα γίγαντες. Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες τους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτά τα κητώδη θηλαστικά.


Τι να κάνετε αν συναντήσετε φυσητήρα;


Όσοι συναντήσουν κατά την πλεύση τους φυσητήρα, συνιστάται να μείνουν σε απόσταση ασφαλείας, να μην τους παρενοχλήσουν, και να αλλάξουν την πορεία του σκάφους τους χωρίς πανικό.


topetmou.gr



Φαινόμενο Μπέντζαμιν Μπάτον

 



Όλα τα έμβια όντα γεννιούνται, μεγαλώνουν, γερνούν και πεθαίνουν. Όλα; Για κάποια λιγοστά, όπως αποκαλύπτεται, η γήρανση δεν είναι μονόδρομος, καθώς μπορούν να επανέλθουν στην πρώιμη μορφή τους.

Ένας θαλάσσιος οργανισμός, το κτενοφόρο Mnemiopsis leidyi που αναπτύσσεται στον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά έχει εγκατασταθεί ως χωροκατακτητικό είδος σε περιοχές της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας, έχει την ικανότητα να αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης όταν απειλείται η επιβίωσή του.

Όπως αναφέρει προδημοσίευση μελέτης που αναρτήθηκε στο BioRxiv του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος Cold Spring Harbor laboratory, η αντίστροφη ανάπτυξη παρατηρείται σε μόλις τρία είδη με την τελευταία ανακάλυψη να αφορά το παραπάνω κνιδόζωο.

Αναλυτικότερα, διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το είδος θαλάσσιου οργανισμού Mnemiopsis leidyi είναι ικανό να «γυρίσει» πίσω το χρόνο από ώριμο ζώο σε πρώιμο στάδιο.

Συγκεκριμένα, το ασπόνδυλο όταν δε μπορεί να βρει τροφή, ή όταν τραυματίζεται επιστρέφει στην προνυμφική μορφή καθώς μόνο τότε αναπτύσσονται δύο πλοκάμια, τα οποία χρησιμοποιεί για να πιάσει τη λεία του.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με 65 άτομα του είδους, τα οποία είτε άφησαν χωρίς τροφή, είτε αφαίρεσαν ιστούς ώστε να τραυματιστούν ελαφρά. Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι τα θαλάσσια πλάσματα συρρικνώθηκαν σημαντικά, σαν μικροσκοπικές σταγόνες, αλλά δεν πέθαναν. Όταν τους έδωσαν και πάλι τροφή, παρατήρησαν ότι 13 εξ αυτών είχαν αναπτύξει πλοκάμια, ένδειξη ότι είχαν επανέλθει στο στάδιο της προνύμφης. Μάλιστα, όχι μόνο ανανέωσαν τους ιστούς που είχαν αφαιρεθεί από την ερευνητική ομάδα, αλλά άρχισαν να αναπαράγονται.

Η αντιστροφή της ηλικίας στο κτενοφόρο «επιβεβαιώνει ότι η αντιστροφή μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», εξηγούν οι ειδικοί στη μελέτη.

Όπως αναφέρει το Science, μέχρι πρότινος οι βιολόγοι είχαν εντοπίσει αυτή την ικανότητα μόνο σε δύο ζώα: Η λεγόμενη αθάνατη μέδουσα, Turritopsis dohrnii, η οποία ζει στη Μεσόγειο αλλά και σε θάλασσες της Ιαπωνίας, η οποία είναι ικανή να επανέλθει σε προγενέστερο στάδιο αλλά φτάνοντας μέχρι εκείνο της σεξουαλικής ωριμότητας. Ανάλογη συμπεριφορά παρατηρείται και στον Κοκκώδη εχινόκοκκο που προκαλεί την εχινοκοκκίαση, τη γνωστή ταινία.

Το τρίτο είδος που επανέρχεται σε πρώιμο στάδιο, λοιπόν, αποτελεί «μεγάλη έκπληξη» για τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, καθώς και συντάκτης της μελέτης, Ζοάν Τζέι Σότο-Άνχελ.

Μιλώντας στο Science ο ειδικός εξήγησε ότι τα άτομα που παρατηρήθηκαν χρησιμοποίησαν τα πλοκάμια τους για να πιάσουν το φυτοπλαγκτόν, στο οποίο δεν θα είχαν πρόσβαση ως ενήλικες αφού το ανατομικό αυτό χαρακτηριστικό εξαφανίζεται στην ενήλικη ζωή τους.

Όπως τόνισε ο Σότο-Άνχελ τα άτομα με αρκετή τροφή έφτασαν ξανά στο αρχικό τους μέγεθος και αναπτύχθηκαν οι ιστοί που είχαν αφαιρεθεί, ενώ ανέκτησαν ακόμη και την ικανότητά τους να αναπαράγονται.

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι μπορεί η αθάνατη μέδουσα να «ξανανιώνει», αλλά το… φαινόμενο Μπέντζαμιν Μπάτον δεν πραγματοποιείται με τον τρόπο που παρατηρείται στην περίπτωση των Mnemiopsis leidyi, καθώς με την αντιστροφή στο χρόνο τα κύτταρά της χάνουν την ταυτότητά τους, με αποτέλεσμα να «μην είναι ακριβώς το ίδιο άτομο που επανέρχεται στο προηγούμενο στάδιο», ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος.

Αυτό δεν συμβαίνει με τα κτενοφόρα, αφού «είναι ξεκάθαρο ότι το ίδιο ακριβώς άτομο γίνεται νεότερο, σαν να πηγαίνει πίσω στο χρόνο», πρόσθεσε ο θαλάσσιος βιολόγος.


Photo: Commons.wikimedia/ Bruno C. Vellutini

newmoney.gr



Οι «87» τελειώνουν τον Κασσελάκη

 



Ένα κείμενο χαστούκι για τον Στέφανο Κασσελάκη που εάν το διάβαζε κανένας σοβαρός θα ντρεπόταν και θα είχε παραιτηθεί, κατατέθηκε στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου από την ομάδα των «87» που συνοδεύεται μάλιστα από 100 και πλέον υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και με το οποίο καλείται ο πρόεδρος του κόμματος να ζητήσει εκλογές.

Το κείμενο μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καθιστά ιστορικής σημασίας το χαρακτήρα της και ανάλογης βαρύτητας τις ευθύνες όλων. Το κόμμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση. Αν δεν απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στις αιτίες της, θα συνεχίζει να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και να απογοητεύει τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες.

Είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία. Το οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, τον κόσμο από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλιστικό χώρο, την οικολογία, το προοδευτικό κέντρο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στους αγώνες που δώσαμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα μικρό κόμμα, κυβέρνηση του τόπου και αξιωματική αντιπολίτευση. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστεί σε λίγους μήνες ό,τι χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο.

Τους τελευταίους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, με κύρια ευθύνη του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παράγει καθημερινά αρνητικά αντί για θετικά γεγονότα, παραπολιτική αντί για πολιτική, εσωστρέφεια αντί για εξωστρέφεια. Αυτή η κατάσταση, όσο συνεχίζεται, πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα του κόμματος, τραυματίζει την ενότητά του και πληγώνει τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του.

Ο κατάλογος είναι μακρύς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από τις ανυπόστατες αναφορές του Προέδρου σε μαύρα ταμεία, τις οποίες ανακάλεσε μετά την κατακραυγή, έως τις απαράδεκτες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα με μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις. Από τη διαρκή αναζήτηση εσωτερικών εχθρών έως την δημόσια στοχοποίηση στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Από τους παιδαριώδεις χειρισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έως τον διχασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αντικατάσταση του Προεδρείου της για χάρη εσωκομματικών συσχετισμών.

Σε αυτά προστίθεται η λογική των εκκαθαρίσεων. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, διότι εξέφρασε την πολιτική του άποψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα μιας αντιδημοκρατικής λογικής, ξένης μέχρι σήμερα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά συνολικά για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο.

Ταυτοχρόνως, οι χειρισμοί στο κρίσιμο ζήτημα των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, την εφημερίδα “Η Αυγή” και τον ρ/στ “Στο Κόκκινο”, με τη συστηματική απόκρυψη των πραγματικών οικονομικών δεδομένων και κυρίως με την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενούς τους, έδωσε την εικόνα της απουσίας ενσυναίσθησης και δεν τιμά το κόμμα μας ως ένα κόμμα της Αριστεράς που πάντα υπερασπιζόταν τα εργασιακά δικαιώματα.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και το οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Παρά τη ραγδαία πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποχώρησε κι άλλο κι αντί να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική, απομακρύνθηκε κι άλλο από αυτή.

Είναι αναγκαίο, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον προοδευτικό χώρο, γιατί διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς, όπως συμβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η σημερινή ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κοινωνική αντιπολίτευση, που αυτές τις ημέρες διαδηλώνει μαζικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να βρει διέξοδο και να μεταφραστεί σε προοδευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια προς όφελος των λίγων και ισχυρών και σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και προωθεί ένα παραγωγικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, έχει διαλύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει κουρελιάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, προωθεί την εμπορευματοποίηση της δημόσιας και συμπεριληπτικής Παιδείας και τη συρρίκνωση των δομών της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών ούτε και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα μας έχει επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη στήριξη Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μείωση του κόστος στέγασης, την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας παρουσίας μας η πολιτική μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία, με ευθύνη του Προέδρου απασχολούμε τη δημόσια σφαίρα συχνά με παραπολιτική.

Αντί ο Πρόεδρος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστή και κινητήριο μοχλό με στόχο μια μεγάλη προοδευτική εκλογική συνεργασία, όπως λέει άλλωστε και η απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, πλέον μιλάει απαξιωτικά για τις συνεργασίες ως δήθεν σχέδια της διαπλοκής.

Σε μια εποχή που απαιτούνται ευρύτερες συνθέσεις και υπερβάσεις, αδυνατεί ως Πρόεδρος να πετύχει τις αναγκαίες συνθέσεις μέσα στο κόμμα μας τροφοδοτώντας τον εσωτερικό διχασμό και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μια λογική περιχαράκωσης στα - όλο και πιο στενά - όρια ενός κόμματος που διαρκώς συρρικνώνεται, μακριά από τις ανάγκες της εποχής και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Την επιδίωξή του για ένα μικρό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα προδίδουν και οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό, όπως η αντικατάσταση των Οργανώσεων Μελών από λέσχες, η κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Πολιτικής Γραμματείας, η αποδυνάμωση της Κεντρικής Επιτροπής, οι υπερεξουσίες του Προέδρου κ.ά.

Προτάσεις που οδηγούν στη ρευστοποίηση του κόμματος, στη διάρρηξη της κομματικής συνοχής και των συντροφικών δεσμών, στην αποδυνάμωση της καθημερινής δράσης και παρουσίας του στην κοινωνία και εν τέλει στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών σε ένα απολύτως συγκεντρωτικό κόμμα.

Όσο για τη διαρκή επίκληση των μελών και του ρόλου τους από τον Πρόεδρο, είδαμε πόσο υποκριτική είναι όταν απέρριψε την πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα για τις συνεργασίες αλλά το βλέπουμε και τις τελευταίες ημέρες που αρνείται πεισματικά να προσφύγει στη βάση και επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από οριακούς συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιούμε ένα μεταλλαγμένο κόμμα, που δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη δημοκρατία, στις αρχές και τις αξίες μας και στη διαφορετική άποψη. Αυτό θα πρέπει να είναι και το επίδικο όλων των συντροφισσών και των συντρόφων σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία, που διακινδυνεύει εν τοις πράγμασι την ενότητα μας.

Παράλληλα, η φαρσοκωμωδία στην οποία εξελίσσεται η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο αλλαγή του ονόματος του κόμματος προσθέτει μια ακόμα ψηφίδα στην εξαιρετικά αρνητική εικόνα του κόμματος και στην απουσία οποιασδήποτε σοβαρότητας ακόμα και σε τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την ιστορία χιλιάδων ανθρώπων και αγωνιστών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική για να τον οδηγήσει στην ανάκαμψη, όχι για να τον συρρικνώσει, όχι για να τον διαλύσει και προφανώς όχι για να ιδρύσει πάνω του ένα δικό του προσωπικό κόμμα.

Είναι προφανές ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την περαιτέρω συρρίκνωση, τη φθορά και την απογοήτευση ακόμη περισσότερων αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και μόνο με καθαρές λύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με εσωστρέφεια, διχασμό, δημιουργία εσωτερικών εχθρών και παραπολιτική, όπως συμβαίνει σήμερα ή θα αλλάξει πορεία, με εξωστρέφεια, ενότητα, συνθέσεις και παραγωγή πολιτικής;

Θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ή θα ακολουθήσει μια πορεία στην περιχαράκωση και στη συρρίκνωση σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, που τον οδηγεί η σημερινή του ηγεσία;

Θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένα συγκεντρωτικό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα από τον Πρόεδρό του και από μια ομάδα ανθρώπων γύρω του ή θα παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών;

Ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση είναι τα χιλιάδες μέλη και φίλοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του κόμματός μας στη νέα συνθήκη που έχει διαμορφωθεί.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»



Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη

 



Αγαπητά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, αγαπητά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, κύριοι Περιφερειάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί εθελοντές, φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ λίγο πριν εγκαινιαστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε μία όμορφη, πολύ ζεστή σύναξη, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, για να σας πούμε, για να σας πω προσωπικά, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τις μάχες που δώσατε στο πεδίο έως σήμερα. Στο πιο θερμό καλοκαίρι το οποίο έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια, με την κλιματική κρίση πια να είναι παρούσα, με πολύ περισσότερες φωτιές από πέρυσι.

Με φωτιές, όπως είπε ο Υπουργός, με διαφορετικά χαρακτηριστικά: περισσότερες φωτιές στη Βόρεια Ελλάδα, περισσότερες φωτιές σε δάση τα οποία στο παρελθόν θεωρούσαμε ότι δεν είναι τόσο επιρρεπή σε πυρκαγιές, περισσότερες φωτιές από κεραυνούς σε υψηλά υψόμετρα, εκεί που πρέπει κανείς να σκαρφαλώσει σε βουνά, που δεν υπάρχουν συχνά δρόμοι για να φτάσει κανείς.

Κι όμως, παρότι η αντιπυρική περίοδος ακόμα δεν έχει τελειώσει και ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι φέτος έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και μέχρι σήμερα ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων, παρότι είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές και πολύ χειρότερες συνθήκες, είναι σχεδόν 30% μικρότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων είκοσι ετών.

Κι αυτό το οφείλουμε σε εσάς και θέλω πραγματικά να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Σας αξίζει το πιο θερμό χειροκρότημα, διότι ξέρουμε πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές μάχες τις οποίες πρέπει να δώσετε.

Και ξέρω και ξέρουμε πόσο πολύ μπορεί όλοι μας να στεναχωριόμαστε όταν από τις 4.000 φωτιές οι οποίες ελέγχθηκαν γρήγορα, μπορεί να ξεφύγει μία. Και ναι, ξέφυγε μία στην Αττική, μια φωτιά που έκανε μεγάλη ζημιά.

Ενδεχομένως στη συνείδηση του κόσμου να πιστεύουν κάποιοι ότι δεν άλλαξε τίποτα φέτος και να αδικήσουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε όχι εμείς, που κάνατε εσείς.

Γιατί, πράγματι, πολλά έχουν αλλάξει στο δόγμα της πολιτικής προστασίας και κυρίως της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ξεκινώντας από πρωτοφανείς δράσεις πρόληψης, καθαρισμούς των δασών. Θα μας το επιβεβαιώσουν και οι φίλοι μας οι δασάρχες: ποτέ δεν είχαν διατεθεί τέτοια ποσά όπως διατέθηκαν από τα τρία προγράμματα AntiNero, για να καθαρίσουμε δάση, για να ανοίξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίσουμε τις υφιστάμενες αντιπυρικές, να καθαρίσουμε τους δασικούς δρόμους.

Και να κάνουμε κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο αποδεικνύει ότι η κοινωνία τελικά έχει τη δυνατότητα να συστρατευθεί μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, γιατί είναι συλλογική, αφορά τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και το κράτος πρώτα και πάνω απ΄ όλα: καθαρισμοί των οικοπέδων.

Παραπάνω από 800.000 καθαρισμοί οικοπέδων έγιναν φέτος και, παρά τις όποιες δυσκολίες, του χρόνου θα γίνουμε καλύτεροι, θα μαζέψουμε πιο γρήγορα τα κλαδιά και τα ξερά χόρτα τα οποία μαζεύτηκαν από τους Δήμους. Ήταν αυτό το οποίο όλοι οι ειδικοί μάς είπαν ότι μας βοήθησε πολύ όταν οι φωτιές έφταναν σε ζώνες κοντά στον αστικό ιστό.

Είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη αυτής της αίσθησης συλλογικότητας που πρέπει να αποκτήσει όλη η κοινωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Κάναμε πολύ περισσότερα, λοιπόν, στον τομέα της πρόληψης, κάναμε πολύ περισσότερα στον τομέα της αντιμετώπισης της φωτιάς. Νομίζω ότι όλοι διαπίστωσαν την τεράστια σημασία των drones, σύγχρονων τεχνολογιών στον γρήγορο εντοπισμό των εστιών, την πρακτική πια της πρώτης προσβολής, ελικόπτερα και αεροπλάνα τα οποία πετούσαν έμφορτα τις δύσκολες μέρες, για να μπορούν να παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια φωτιά.

Νομίζω ότι αυτή είναι και η γενικότερη εικόνα όλων των πολιτών, πάλι, τονίζω, με την εξαίρεση της πολύ δύσκολης φωτιάς στην Αττική. Αν σας ρωτούσαμε πριν από τις 10 Αυγούστου, ποια είναι η εικόνα την οποία θα είχατε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τις φωτιές, πιστεύω ότι όλοι θα λέγανε -και σωστά- ότι «το κράτος ήταν εκεί, τα εναέρια ήταν εκεί, τα στελέχη της πυροσβεστικής ήταν εκεί, με καλύτερη διάταξη δυνάμεων».

Τα παιδιά της ΕΜΟΔΕ, θέλω να τους πω ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ». Είναι τα παιδιά τα οποία μπαίνουν μέσα στη φωτιά. Ένα νέο Σώμα το οποίο δημιουργήθηκε εξ αρχής με νέα παιδιά, με άλλη τεχνογνωσία, το οποίο αντιμετωπίζει πια τη φωτιά μέσα στο δάσος, δεν την περιμένουμε απλώς να έρθει στο δρόμο. Όλες αυτές είναι κατακτήσεις.

Δεν αναφέρομαι στο «112», το οποίο έχει σώσει πάρα πολλές ζωές, γιατί πρώτη και πάνω απ’ όλα βασική υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Και βέβαια, με πολλές επενδύσεις οι οποίες έρχονται ακόμα, διότι η κλιματική κρίση είναι μαζί μας. Τα πράγματα δεν θα γίνουν καλύτερα, μάλλον θα γίνουν χειρότερα και όπως τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα, εμείς πρέπει να βελτιωνόμαστε διαρκώς.

Ναι, δαπανούμε παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, το υλοποιεί τώρα ο Βασίλης Κικίλιας.

Καινούργια αεροσκάφη. Ήμουν ο πρώτος ο οποίος κινητοποίησα την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάγκη να πάμε συλλογικά ως Ευρώπη και να πείσουμε τους Καναδούς ότι πρέπει να ξαναβάλουν μπροστά τη γραμμή παραγωγής των νέων Canadair, των 515, διότι δεν αρκούσε μόνο η παραγγελία της Ελλάδας για να γίνει αυτή η δουλειά. Τα καταφέραμε και θα παραλάβουμε εμείς πρώτοι τα νέα Canadair για να αντικαταστήσουμε τα καταπονημένα παλιά Canadair 215, τα οποία ακόμα πετάνε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες όχι μόνο των πιλότων, αλλά και των μηχανικών.

Θα αποκτήσουμε νέα ελικόπτερα, πολλά περισσότερα οχήματα, νέες τεχνολογίες. Έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εντοπίζουμε τις πυρκαγιές. Όλα αυτά -επιχειρησιακά κέντρα, περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα- και πολλά ακόμα, τα οποία υλοποιούμε μέσα από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ».

Και βέβαια να πω και κάτι τελευταίο: ναι, και η αποκατάσταση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε. Ήδη γνωρίζετε πολύ καλά όσοι μπορεί να έρχεστε από τον Έβρο ή από τις περιοχές της Αττικής, πόσο επιτυχημένος ήταν ο θεσμός των αναδόχων αναδασώσεων. Ήδη από τώρα έχουμε τους πρώτους αναδόχους, λίγες εβδομάδες μετά τη φωτιά της Πεντέλης, για τις πρώτες αποκαταστάσεις οι οποίες θα γίνουν.

Και τη στήριξη, βέβαια, την οποία παρέχουμε σε κάθε τοπική κοινωνία η οποία έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Θα βρεθούμε πριν το τέλος του μήνα στον Έβρο να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα του Έβρου μετά την καταστροφική, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη πυρκαγιά την οποία αντιμετωπίσαμε πέρσι στον Έβρο και στο δάσος της Δαδιάς.

Οπότε δεν θέλω να μακρηγορήσω, γιατί ο απολογισμός θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου και θέλω πάντα να είμαι συγκρατημένος γιατί ξέρω ότι έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας.

Θα κλείσω όπως ξεκίνησα. Τίποτα από όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους ανθρώπους στο πεδίο.

Και ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους εθελοντές μας. Αξίζουν το πιο θερμό χειροκρότημα. Είναι αυτοί οι οποίοι θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους χωρίς καμία απολαβή, σε πολύ καλύτερη συνεργασία, οφείλω να το τονίσω, γιατί μία από τις μεγάλες επιτυχίες μας είναι ότι έχουμε πια καλύτερο συντονισμό.

Οι δασικές υπηρεσίες, οι οποίες στο παρελθόν ήταν κάπου χαμένες στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τώρα υπάγονται πια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και κάθονται στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους πυροσβέστες, μαζί με τους εθελοντές, μαζί με τους πιλότους μας, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες και αυτές βοηθούν στις δύσκολες μέρες τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε.

Αλλά για τους εθελοντές θέλω να πω πραγματικά ότι σας αξίζει το πιο μεγάλο «ευχαριστώ». Αυξάνονται οι αριθμοί των εθελοντών και θα αυξηθούν και άλλο και αυτό θα σας έλεγα ότι είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πια αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία ότι το κράτος τελικά είμαστε όλοι μας. Δεν υπάρχει ένα κράτος απομονωμένο, το οποίο δεν ταυτίζεται και δεν τέμνεται με την ίδια την κοινωνία.

Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, μαζί δυνατά. Θα κάνουμε τον απολογισμό μας στο τέλος της αντιπυρικής. Θα μάθουμε και από τα λάθη μας, διότι κάθε χρονιά πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και αυτό οφείλεται σε εσάς.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή δύναμη και να τελειώσει καλά η αντιπυρική περίοδος.



Απετράπη τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό κέντρο της Νέας Υόρκης

 



Οι αρχές των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες Παρασκευή πως απετράπη «τρομοκρατική» ενέργεια εναντίον εβραίων της Νέας Υόρκης.

Σχεδιαζόταν να διαπραχθεί την 7η Οκτωβρίου εν ονόματι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από πακιστανό υπήκοο, πολίτη του Καναδά, ο οποίος έχει συλληφθεί.

Ο νεαρός, 20 ετών, που ονομάζεται «Μουχάμαντ Σάχζεμπ Χαν» και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Σάζεμπ Τζαντούν» προσπάθησε να εισέλθει στην επικράτεια των ΗΠΑ «για να διαπράξει μαζική σφαγή σε εβραϊκό κέντρο της Νέας Υόρκης» αλλά «συνελήφθη την 4η Σεπτεμβρίου στον Καναδά κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας» του Μανχάταν, αποκαλύπτει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο κατηγορούμενος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση περί την 7η Οκτωβρίου φέτος με εκπεφρασμένο στόχο να σφαγιάσει, στο όνομα του ΙΚ, όσο περισσότερους εβραίους ήταν δυνατόν», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) Κρίστοφερ Ρέι, ο νεαρός Πακιστανός ήταν «αποφασισμένος να σκοτώσει εβραίους εδώ στις ΗΠΑ, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη φρικιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ» την 7η Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα του FBI και της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, ο κ. Χαν, κάτοικος Καναδά, προσπάθησε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου «είχε πρόθεση να διαπράξει με αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα μαζική σφαγή σε ένδειξη υποστήριξης του ΙΚ εναντίον εβραϊκού κέντρου στο Μπρούκλιν», το ένα από το πέντε διαμερίσματα της πολυπολιτισμικής μεγαλούπολης των ΗΠΑ, της χώρας όπου ζουν οι περισσότεροι εβραίοι στον κόσμο μετά το Ισραήλ, περίπου έξι εκατομμύρια.

Ο νεαρός είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον περασμένο Νοέμβριο, ιδίως εξαιτίας μηνυμάτων του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κρυπτογραφημένων επικοινωνιών του και της «διανομής βίντεο και γραπτής προπαγάνδας του ΙΚ», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Γκάρλαντ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων στους καναδούς εταίρους (του) διότι έδρασαν με ταχύτητα κι έθεσαν τον κατηγορούμενο υπό κράτηση».


ΑΠΕ-ΜΠΕ



Εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις απάτης με το πρόσχημα ενοικίασης διαμερίσματος – Συνελήφθη 49χρονος ταυτοποιήθηκαν 3 συνεργοί

 


Εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, -11- περιπτώσεις απάτης, τις οποίες διέπραξε 49χρονος με το πρόσχημα ενοικίασης διαμερίσματος μέσω ιστοσελίδων.

Ο 49χρονος ημεδαπός συνελήφθη πρωινές ώρες της 4-9-2024 στην περιοχή του Αμαρουσίου για απάτες και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση ενώ ταυτοποιήθηκαν και -3- συνεργοί του οι οποίοι τουλάχιστον σε μία περίπτωση συνέδραμαν τον 49χρονο κατά την εξαπάτηση των ενοικιαστών-θυμάτων του.

Ειδικότερα, ο 49χρονος τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2024 προέβαινε σε βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στη συνέχεια προέβαινε σε σχετικές αναρτήσεις σε ιστοσελίδες ενοικίασης και πώλησης ακίνητης περιουσίας και αφού ερχόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με υποψήφιους ενοικιαστές-θύματά του, τους αποσπούσε χρηματικά ποσά ως προκαταβολή μηνιαίου μισθώματος, με πρόφαση τη δέσμευση της συμφωνίας.

Προκειμένου να πείσει τα θύματά του, συνέτασσε πλαστά μισθωτήρια συμφωνητικά κατοικίας και εν συνεχεία διέκοπτε την επικοινωνία μαζί τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρέδιδε τα κλειδιά των διαμερισμάτων στα θύματα, τα οποία λίγες μέρες αργότερα γίνονταν αντιληπτοί από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να κατοικούν στα διαμερίσματα.

Από τη μέχρι σήμερα προανάκριση, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος, σε -11- περιπτώσεις απάτης που έχουν εξιχνιασθεί, έχει αποσπάσει συνολικά -59.716- ευρώ από τα θύματά του.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 49χρονου εκκρεμούσαν -2- καταδικαστικές αποφάσεις με ποινές φυλάκισης -8- μηνών και -3- ετών για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Μετά από έρευνα στην κατοχή του 49χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος προτύπων μισθωτήριων συμβολαίων,
  • το χρηματικό ποσό των -2.075- ευρώ και
  • -3- κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ διερευνάται η συμμετοχή του σε έτερες αξιόποινες πράξεις.



Παράλληλες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε οικισμούς στις Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Κορωπί, Γέρακα, Σπάτα, Κολωνό και Κορυδαλλό.


 

Από τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Δυτικής, Νοτιοανατολικής και Βορειοανατολικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιά, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πρωινές ώρες της 5-9-2024, παράλληλες επιχειρήσεις σε οικισμούς περιοχών της Αττικής και συγκεκριμένα σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Κορωπί, Γέρακα, Σπάτα, Κολωνό και Κορυδαλλό.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των ανωτέρω Υπηρεσιών με τη συνδρομή αστυνομικών των κατά τόπον Τμημάτων Ασφαλείας, της Ο.Π.Κ.Ε., της Ε.Κ.Α.Μ., Δικαστικών Λειτουργών, καθώς και συνεργείων της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Σκοπός της ευρείας κλίμακας επιχείρησης ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας που έχει καταγραφεί στους εν λόγω οικισμούς.

Ελέχθησαν συνολικά 57 άτομα, 36 οχήματα και πραγματοποιήθηκαν 24 έρευνες σε οικίες και 25 προσαγωγές ατόμων.





Στο πλαίσιο των ανωτέρω, συνελήφθησαν -29- άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες -κατά περίπτωση- για κλοπή, κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί αλλοδαπών, διατάραξη κοινής ησυχίας, παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και μη έκδοση δελτίου ταυτότητας, καθώς και για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις.

Κατασχέθηκε πιστόλι που απασχολούσε ως κλεμμένο και είχε αφαιρεθεί από οικία αστυνομικού στο πλαίσιο διάρρηξης τον Ιούλιο του 2023 καθώς και πλήθος συσκευών ήχου ήτοι ηχεία, μείκτες και ενισχυτές, πινακίδες οχημάτων, φυσίγγιο αβολίδωτου όπλου και μικροποσότητα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.





Οι στρατιώτες του δικτάτορα Πούτιν εκτελούν Ουκρανούς αιχμαλώτους

 



Οι εντολές που έχουν οι Ρώσοι στρατιώτες από τον αιμοσταγή δικτάτορα με ένταλμα σύλληψης Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να σκοτώνουν αμάχους, παιδιά και αιχμαλώτους Ουκρανούς στρατιώτες.

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εκτελέσεων Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους εισβολείς, λίγο μετά την παράδοσή τους, σύμφωνα με το CNN, το οποίο, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο από το πιο πρόσφατο περιστατικό, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Ποκρόφσκ.

Πηγές της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών παρέδωσαν στο CNN έναν κατάλογο με 15 εκτελέσεις αιχμαλώτων από τον Νοέμβριο του 2023, οι περισσότερες από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν από βίντεο και ηχητικές υποκλοπές που παρείχαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.


Παράλληλα, στις 3 Σεπτεμβρίου, κανάλι στο Telegram δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τον φερόμενο πυροβολισμό Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους. Το σχετικό μήνυμα ανέφερε ότι τρεις στρατιώτες μιας από τις ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων βγήκαν από το υπόγειο κτιρίου με τα χέρια ψηλά. Ακολούθως, οι Ρώσοι τους έβαλαν με το πρόσωπο προς τα κάτω και τους εκτέλεσαν, πυροβολώντας τους πισώπλατα δείχνοντας το πόσο κτήνη είναι οι Ρώσοι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντρίι Κόστιν δήλωσε στο CNN ότι η υπηρεσία του ερευνά 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία σκοτώθηκαν συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιώτες. Η ουκρανική εισαγγελία δήλωσε στο αμερικανικό μέσο ότι θεωρεί αυτές τις δολοφονίες εγκλήματα πολέμου και οργανωμένο σχέδιο του Κρεμλίνου.

«Εάν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδοθούν, εάν δείχνουν ότι παραδίδονται, εάν δεν έχουν όπλα στα χέρια τους, τότε οι πυροβολισμοί χωρίς την κατάλληλη καταδίκη είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Κόστιν στο CNN.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, τέτοια εγκλήματα διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας από διαφορετικές μονάδες, γεγονός που δίνει στην Ουκρανία «την δυνατότητα να ισχυριστεί ότι μια τέτοια πολιτική είναι οργανωμένη από το Κρεμλίνο. Πρόκειται για εντολή συγκεκριμένων διοικητών».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος που παρείχε το βίντεο με το drone από τον πυροβολισμό στο Ποκρόφσκ δήλωσε ότι η μονάδα του γνωρίζει πολλά παρόμοια περιστατικά στις γραμμές του μετώπου, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί και δεν έχουν διερευνηθεί.

Αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη εμφανιστεί στο δικαστήριο με την κατηγορία τέτοιων δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένου ενός στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν επίσης στο CNN ηχογραφήσεις υποκλαπέντων εντολών από έναν Ρώσο διοικητή προς τον υφιστάμενό του να σκοτώσει αιχμαλώτους στο πεδίο της μάχης.

Μια πηγή του ΟΗΕ για τις έρευνες δήλωσε στο CNN ότι ορισμένες από τις προφανείς εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών αποτέλεσαν αντικείμενο της εξέτασής τους. «Υπάρχουν πολλές από αυτές. Υπάρχει ένα μοτίβο. Περιλαμβάνει τουλάχιστον έγκριση ή εντολή να μην δείξουν έλεος», δήλωσε ο συνομιλητής του τηλεοπτικού καναλιού, αναφερόμενος στην πρακτική της δολοφονίας αιχμαλώτων.



Σάλος με τον ιερέα στα Χανιά που έδερνε και βίαζε την σύντροφο του - Συνεχίζει προκλητικά να λειτουργεί σε εκκλησία

 



Σοκ έχει προκαλέσει η νέα υπόθεση ενδοοικογενειακή βίας που έγινε γνωστή στα Χανιά, όπου ένας 74χρονος ιερέας κατηγορείται για την κακοποίηση τόσο της συζύγου του όσο και των παιδιών του.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και ήδη έχει απαγορευτεί στον 74χρονο ιερέα να πλησιάζει την σύζυγό του. Ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες, προκλητικά συνεχίζει και λειτουργεί κανονικά παρότι η υπόθεση είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία των Χανίων, και παρά την εγκληματική του δραστηριότητα που δεν επιτρέπει να ακουμπάει ούτε εικόνα.

Ο 74χρονος φέρεται να κακοποιούσε επί 50 χρόνια τη σύζυγό του, η οποία όπως κατήγγειλε από την ηλικία των 14 ετών υπέμενε τον βίαιο και ζηλότυπο χαρακτήρα του, τους βιασμούς, τη σωματική βία, τις εκρήξεις θυμού, τις απειλές και την λεκτική κακοποίηση.

Θύματα του ιερέα ήταν και τα παιδιά, τα οποία ωστόσο πριν δύο μήνες όταν η μητέρα τους χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση, κατάλαβαν τι της έκανε ακριβώς, όταν ανακάλυψαν ένα ημερολόγιό της.

Σε αυτό η 64χρονη περιέγραψε όλα όσα βίωνε, ακόμη και τα περιστατικά κακοποίησης, με ξυλοδαρμούς αλλά και συχνούς βιασμούς. Τότε η ίδια έσπασε τη σιωπή της και ζήτησε από τα παιδιά της να κινηθούν νομικά για να την προστατεύσουν. 

Επίσης, υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου, χωρίς ακόμα να είχε γνωστό το βάθος της υπόθεσης, η κόρη τον είχε μηνύσει για ενδοοικογενειακή απειλή και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω υβριστικού και προσβλητικού τηλεφωνήματος που έλαβε από τον πατέρα της.

Η υπόθεση είναι πλέον στις αρμόδιες Αρχές που την ερευνούν και αναμένεται να παραπεμφθεί αρμοδίως.



Από 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου


 

Την 30η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες σε 20 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ενώ από την 31η Οκτωβρίου δεκτές θα γίνονται αιτήσεις για ακίνητα στο σύνολο της επικράτειας. Αυτά προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  • Οι αιτήσεις για την εξαγορά των ακινήτων θα υλοποιηθούν μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «Αιτήσεις Εξαγοράς Δημόσιων Ακινήτων», που υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Με την υπογραφή της ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά ακινήτων που καταγράφονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά κατέχονται επί μεγάλο χρονικό διάστημα από ιδιώτες, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων (5113/2024 και 5024/2023).
  • Με τις πρωτοβουλίες αυτές στόχος είναι να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, να προστατευθεί η περιουσία του Δημοσίου και να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά μέσω της εισροής σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.


Κτηματολόγιο: Ο πρώτος δημόσιος φορέας που εντάσσει την τεχνητή νοημοσύνη

 



Την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου παρουσίασαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Με το εργαλείο αυτό, το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος Δημόσιος φορέας που αξιοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων και αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών.

  • Μέχρι σήμερα, οι προϊστάμενοι διάβαζαν ολόκληρα τα συμβόλαια, τα οποία μπορεί να έφταναν ακόμη και τις 200 σελίδες, προκειμένου να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου. Αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στα 30 λεπτά ανά συμβόλαιο.
  • Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λειτουργεί ήδη πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια, μπορεί:
    • Να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα,
    • Να αναγνωρίσει το είδος της πράξης, να εντοπίσει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων,
    • Να εφαρμόσει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ,
    • Και να δημιουργήσει μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.

Με τη χρήση του εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει σημαντικά το έργο του, παρέχοντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής.

Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίχως κόστος, είναι πολύ απλό στη χρήση του δίχως να απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση των χρηστών και υλοποιήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft Azure Open AI. Η ανάπτυξη και φιλοξενία του συστήματος έγινε με την υποστήριξη της Microsoft, διασφαλίζοντας την υψηλή τεχνολογική ποιότητα και αξιοπιστία του εργαλείου.



H νομιμότητα επικράτησε στις παραλίες

 



Σε συνολικά 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών σε 630 παραλίες όλης της χώρας προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις. Συνολικά ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Ειδικά τον μήνα Αύγουστο οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων ανήλθαν περί του 50% του συνόλου των αυτοψιών του έτους. Έγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα. Τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Επιπρόσθετα, ξεπέρασαν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί από τις Κτηματικές Υπηρεσίες οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας οι οποίες διενεργήθηκαν με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών.  Πιο αναλυτικά, οι παραχωρήσεις ανήλθαν σε 1.650 ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 1.200. Συνολικά διενεργήθηκαν 1.800 δημοπρασίες εκ των οποίων 150 κρίθηκαν άγονες καθώς είτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον είτε ο επιτυχών της δημοπρασίας υπαναχώρησε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης.