Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: οι υπερωρίες πλέον καταγράφονται και πληρώνονται κανονικά

 



Το πρώτο 7μηνο του 2024, οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν τις 1,53 εκ., σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο 7μηνο των προηγούμενων ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών ανά κλάδο αποτελούν τα σούπερ-μάρκετ όπου, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2%.

  • Η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθότι έτσι παρακολουθείται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και καταπολεμώνται οι καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
  • Από το 2022, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται με επιτυχία στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, από το 2023 στις ασφαλιστικές εταιρίες, στις ΔΕΚΟ και στις εταιρίες φύλαξης, ενώ, από την 1η Ιουλίου 2024, η εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, κλάδους στους οποίους εργάζονται περίπου 750.000 εργαζόμενοι. Εκτιμάται δε ότι, με την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε εστίαση και τουρισμό, η οποία πιλοτικά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 1.500.000 εργαζόμενους.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου