Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Πάνω από 200 συλλήψεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε μεγάλη επιχείρηση της Europol



Οι αστυνομικές αρχές σε περίπου 30 χώρες προχώρησαν στη σύλληψη 228 προσώπων και ταυτοποίησαν χιλιάδες μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) στο πλαίσιο μια ευρείας επιχείρησης ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol.

Η επιχείρηση, που κράτησε από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν πάνω από 1.000 ποινικές έρευνες, εκ των οποίων «πολλές βρίσκονται σε εξέλιξη», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

«Πάνω από 650 τράπεζες, 17 τραπεζικές ενώσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέβαλαν στην αναφορά 7.520 δόλιων συναλλαγών από μεταφορείς παράνομου χρήματος, αποτρέποντας έτσι τη συνολική απώλεια 12,9 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τη Europol.

Η επιχείρηση, με τη στήριξη της Europol, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη δικαστική συνεργασία Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF), επέτρεψε την ταυτοποίηση 3.833 κομιστών παράνομου χρήματος καθώς και 386 προσώπων επιφορτισμένων με τη στρατολόγηση των ‘money mules’, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 228.

Οι κομιστές παράνομου χρήματος συχνά συμμετέχουν στις δραστηριότητες που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εν αγνοία τους, λαμβάνοντας και μεταφέροντας χρήματα που έχουν αποκτηθεί παρανόμως, εξήγησε η Europol.

Oι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη στρατολόγηση --και που δραστηριοποιούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-- καταφέρνουν να πείσουν τα θύματά τους «να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς με το πρόσχημα της αποστολής ή της λήψης χρημάτων», σύμφωνα με τη Europol. Η επιχείρηση έλαβε χώρα σε 31 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντόρα : Μπορεί να μην αρέσει στον Ερντογάν, αλλά η Κρήτη υπάρχει και είναι αστακός



Για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο μίλησε, μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ, η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Θα είναι μια συνάντηση που θα χαρακτηριστεί από καθαρές κουβέντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει τα πράγματά με το όνομά τους» είπε η πρώην υπουργός εξωτερικών που ξέρει πάρα πολύ καλά τα Ελληνοτουρκικά.

Για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είπε πως «αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία με την Λιβύη δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας. Έχουμε δεδικασμένα. Μπορεί να μην του αρέσει του Ερντογάν ότι υπάρχει η Κρήτη» τόνισε και συμπλήρωσε με έμφαση «και υπάρχει η Κρήτη και είναι και »αστακός». Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς».

Τόνισε  επίσης ότι η κατάσταση έχει αλλάξει παντελώς και πως από το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα γιατί το ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία.

«Ο Μακρόν και η Μέρκελ από τους 4 μεγάλους του ΝΑΤΟ είναι στην ΕΕ και έχουν υποχρεώσεις και συμφέροντα έναντι ημών. Η Ευρώπη είναι λίγη αλλά είναι αυτό που έχουμε και μας αρκεί δεν μας αρκεί αυτό είναι. Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτά που έχουμε μέσα στην Ευρώπη. Είναι μια συνεχής και αέναη διαπραγμάτευση και πρέπει να συνεχιστεί με τα όπλα της Ελλάδος τα διπλωματικά της όπλα πάνω στο τραπέζι που είναι πολλά και όχι λίγα» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.




Φυλάκιση πέντε μηνών στον Χριστόδουλο Ξηρό για φωτιά που προκάλεσε στις φυλακές Διαβατών


Με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών τιμώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον Χριστόδουλο Ξηρό για τη φωτιά που ομολόγησε ότι προκάλεσε σε κελί των φυλακών Διαβατών τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο πολυισοβίτης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο.

Η εις βάρος του καταλογιζόμενη πράξη τελέστηκε στον χώρο του Πειθαρχείου των φυλακών Διαβατών, όπου -όπως κατήγγειλε ο ίδιος στην απολογία του- κρατείτο απομονωμένος επί μακρόν, κάτω από «απάνθρωπες» και «εξευτελιστικές» συνθήκες.

Αναφερόμενος στον εμπρησμό έκανε λόγο για «βίαιη διαμαρτυρία», την οποία συνέδεσε με τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να μεταφερθεί είτε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα είτε σε κάποιο κατάλληλο κελί.

«Ήμουν σε απόγνωση. Δεν είχα άλλη λύση. Το Πειθαρχείο είναι χώρος τιμωρίας, όχι έκτισης ποινής» είπε ο καταδικασθείς σε έξι φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη».

Κατήγγειλε δε, ονομαστικά αρχιφύλακα των φυλακών Διαβατών, με τον οποίο φαίνεται πως είχε συνεχείς προστριβές κατά τον εγκλεισμό του στα Διαβατά, απ' όπου τελικά λίγους μήνες μετά τον παραπάνω εμπρησμό έφυγε για να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού κι αφού προηγήθηκαν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας.

Νωρίτερα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, είπαν ότι από την πυρκαγιά δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλους κρατούμενους, αφού μετά τον συναγερμό που χτύπησε πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν όλοι εγκαίρως.

«Σβήσαμε τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Δεν τραυματίστηκε κανείς, ούτε χρειάστηκε να μεταφερθεί κανείς στο ιατρείο των φυλακών», είπε υπαρχιφύλακας των φυλακών, ο οποίος βεβαίωσε ότι οι προκληθείσες ζημιές περιορίστηκαν σε κλινοσκεπάσματα, σε ένα στρώμα και σε τραπέζι του κελιού.

Η δίκη έγινε κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ μέσα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου βρίσκονταν δύο πάνοπλοι άνδρες των ΕΚΑΜ.

Ντυμένος με σπορ ενδυμασία, ο Χριστόδουλος Ξηρός έφτασε το πρωί στο δικαστικό μέγαρο με ειδική μεταγωγή από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πυρ ομαδόν κατά ΝΑΤΟ για τη στάση που κρατά στην ελληνοτουρκική κρίση



Η αφωνία του ΝΑΤΟ στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το επί της ουσίας κλείσιμο του ματιού στην Άγκυρα από το Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης δυσφορίας στην Αθήνα για τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων που στρέφονται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η δυσαρέσκεια για τη στάση του ΝΑΤΟ και ιδίως του γραμματέα του, ο οποίος συμπεριφέρεται ως «Πόντιος Πιλάτος», διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και αγγίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις επισκιάζουν την διήμερη (χτες και σήμερα) παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο για την επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής, με την Ελλάδα να είναι μέλος του από το 1952, όταν τρία χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου, η χώρας μας εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την… Τουρκία.

Κυβέρνηση: Η τακτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα

Ενδεικτικές του κλίματος δυσαρέσκειας είναι οι επίσημες τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την νέα πρόκληση της Τουρκίας και την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης για την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που δεν περιορίστηκε να επαναλάβει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το ΝΑΤΟ «αδικεί» την Ελλάδα με την «τακτική των ίσων αποστάσεων» απέναντι στο «θύτη και το θύμα», αλλά υπενθύμισε με νόημα και το επεισόδιο Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο πρωθυπουργός άδειασε το γραμματέα της Συμμαχίας δημοσίως για την απάντησή του ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να παρέμβει κατά της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.

Μάλιστα οι αναφορές αυτές του κ. Πέτσα έγιναν με αφορμή τη χτεσινή δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ στην εφημερίδα «Καθημερινή» όπου ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποστήριξε για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο ότι «το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων (σ.σ. των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων με ευθύνη της Άγκυρας).

Οι αντιΝΑΤΟικές αιχμές του Σαμαρά

Αλλά δεν είναι μόνο οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας και της κυβερνητικής παράταξης. Εξόχως ηχηρή και ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο 13ο συνέδριο της ΝΔ το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτήθηκε με νόημα στηλιτεύοντας τη στάση της Συμμαχίας έναντι της Ελλάδας στα κρίσιμα και ανοιχτά εθνικά ζητήματα της χώρας: «φτάσαμε πια στο σημείο, εμείς, οι φιλο-ατλαντιστές, να αναρωτιόμαστε: Το… ίδιο το ΝΑΤΟ, ποιος θα το σταθεροποιήσει;» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

ΑντιΝΑΤΟϊκές βολές από Γεννηματά και ΚΚΕ

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο κάδρο της κριτικής για τη στάση του στις ελληνικές σχέσεις και από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης εγκάλεσε το ΝΑΤΟ επειδή είναι «ουδέτερος παρατηρητής».

Σε υψηλούς τόνους παραμένει και η πάγια κριτική του ΚΚΕ το οποίο βάλλει κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Περισσός επισημαίνοντας ότι αυτές οι «ιμπεριαλιστικές συμμαχίες» όχι μόνο δεν εγγυώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας θέτει θέμα «αποδέσμευσης» της χώρας από αυτές τις συμμαχίες και επιτίθεται στα άλλα κόμματα ότι «αποτελούν πρόκληση για το λαό οι θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων πως δήθεν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δυνάμεις σταθερότητας και ασφάλειας».

Αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ και τον Στόλτενμπεργκ

Ωστόσο μέσα στην ομίχλη των σχέσεων της Αθήνας με το ΝΑΤΟ στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της Συμμαχίας έναντι της Τουρκίας. Η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας αρκείται να κατηγορεί την κυβέρνηση για λαθεμένη στρατηγική κατευνασμού της Τουρκίας ωστόσο τηρεί σιγήν ιχθύος για τις δηλώσεις του κ. Στόλτενμπεργκ με τις οποίες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του για την τουρκική επιθετικότητα.

Πολιτικοί παρατηρητές πάντως επισημαίνουν την αντίφαση κατά την οποία ενώ τυπικά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος για τη διάλυση του ΝΑΤΟ παραμένει, εντούτοις στην τελική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαραίνουν οι επιλογές της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα επί των ημερών του οποίου οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ αναβαθμίστηκαν, σε σημείο όπου δεξιοί και αριστεροί εγκαλούσαν την Κουμουνδούρου για την πρόσδεσή της στο δυτικό άρμα. Δεν είναι χωρίς νόημα άλλωστε το γεγονός ότι στις εσωκομματικές διενέξεις ενόψει του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ τα εσωκομματικά στρατόπεδα έχουν αφήσει εκτός αντιπαράθεσης και διαλόγου τέτοιου τύπου προγραμματικά ζητήματα.

Το σκηνικό συνθέτουν σε γενικές γραμμές και η αφωνία για τη στάση του ΝΑΤΟ το τελευταίο διάστημα από το ΜΕΡΑ25 και την «Ελληνική Λύση», αν και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανύποπτο χρόνο έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης, ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει καταγραφεί ως ο πολιτικός που υποστηρίζει έναν περισσότερο φιλορωσικό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Η αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974

Βεβαίως το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα αυτές τις μέρες μπορεί να είναι βαρύ για το ΝΑΤΟ, όπως αποτυπώνεται στις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων μετά και τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με το κλίμα του 1974 όταν η Ελλάδα αποχωρούσε από το στρατιωτικό σκέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τον Αττίλα 2. Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση του τότε πρωθυπουργού ότι «το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου» και μάλιστα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσέθετε: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του».

Παρόλα αυτά η Ελλάδα –παρά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ- επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, λίγο πριν την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, επί πρωθυπουργίας Ράλλη, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να έχει μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Η προτροπή Παυλόπουλου προς το ΝΑΤΟ να μην επαναλάβει το 1974

Σε κάθε περίπτωση πάντως η στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Αττίλα σημάδεψε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς από το σύνολο του πολιτικού φάσματος της χώρας μας. Άλλωστε εκεί παραπέμπουν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κάλεσε το ΝΑΤΟ να «διορθώσει άλλες τακτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και του κύρους του».


Πηγή : in.gr


Ελεεινό κτήνος πέταξε στον δρόμο ανάπηρο σκύλο


Το ξεφορτώθηκαν στη άκρη της λεωφόρου Κακή Βίκλας στην Σαλαμίνα.


Το άτυχο ζώο ήταν τυχερό στην ατυχία του επειδή ένας ευαισθητοποιημένος οδηγός ταξί που μένει στη περιοχή, το είδε 7.00 το πρωί που πήγαινε στη εργασία του και μας επικοινώνησε με την φιλοζωική.

Μόλις το πλησίασαν το σκυλί ήταν σε σοκ, το μετέφεραν στον κτηνίατρο ο οποίος μετά από ακτινογραφία διεπίστωσε την άσχημη κατάστασή του. Παλαιό κάταγμα σπονδύλου θωρακοοσφυικής μοίρας, απουσίας αντανακλαστικών (λείαν δυσμενής πρόγνωση) και η κατάσταση του είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη.

Η απανθρωπιά του κτήνους που το εγκατέλειψε είναι απερίγραπτη και πρόκειται για εγκληματική ενέργεια παλιάνθρωπου.


Το σκυλάκι φιλοξενείτε προς το παρόν στο κτηνιατρείο που το περιέθαλψε και η φιλοζωική κάνει προσπάθειες να υιοθετηθεί σε ανθρώπους που θα το αγαπήσουν.


Οι αθλιότητες Τσίπρα! «Μακεδονικό» κρασί «κέρασε» τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ο Ζ. Ζάεφ



Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας ανίκανης καταστροφικής κυβέρνησης ακροαριστερών ανθελλήνων του Τσίπρα.

Είναι τραγικές οι συνέπειες του ανεύθυνου πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ξεπούλησε τα πάντα νομίζοντας ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Νέα πρόκληση από τα Σκόπια «υπέροχο μακεδονικό κρασί», όπως τόνισε ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, πρόσφερε ως δώρο στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων (Βόρεια Μακεδονία) κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Συνόδου για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, είπε να προκαλέσει όπως του έχει δώσει το δικαίωμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Ζάεφ νομίζοντας ότι ακόμα κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν παίρνει τα σωστά μηνύματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν ανέχεται τέτοια καραγκιοζιλίκια και δώρισε στον Γενς Στόλτενμπεργκ ένα μπουκάλι με «μακεδονικό κρασί», με ετικέτα εμφιαλώσεως του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων (Βόρεια Μακεδονία), αφού παρέθεσε το σχετικό φωτογραφικό υλικό, επισήμανε «ο Στόλτενμπεργκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους και υποστηρικτές μας».

Μάλιστα, στη δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ «θα ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ», ο Ζάεφ απάντησε: «Στην υγειά σας Γενς, απολαύστε αυτό το υπέροχο μακεδονικό κρασί».

Μία ετικέτα Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βγει από τα Σκόπια τιμής ένεκεν στον ανεκδιήγητο και επικίνδυνο πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.


ГенСек Столтенберг е еден од нашите најголеми пријатели и поддржувачи. "You will join NATO" рече во една прилика и покажа на дело дека Алијансата остварува, а со тоа и ние го остваруваме генерацискиот сон. На здравје Јенс, уживај во вкусот на ова одлично македонско вино. @NATO

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter




Ο ανθέλληνας ακροαριστερός Ν.Παππάς σιγοντάρει τους Τούρκους: «Το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο»



Μετά τολμάει το καραγκιοζιλίκι, οι ακροαριστεροί κλίκα του Αλέξη Τσίπρα να κάνει κριτική στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους σωστούς χειρισμούς στις προκλήσεις των Τούρκων.

Πώς θα κάνει την δουλειά της η σοβαρή πλέον κυβέρνηση της Ελλάδας, όταν οι αποτυχημένοι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησαν τα πάντα και διέσυραν την χώρα διεθνώς κάνουν τέτοιες προκλητικές δηλώσεις σιγοντάροντας τον Ερντογάν.

Ο ακροαριστερός ανεύθυνος Νίκος Παππάς χωρίς ίχνος ντροπής με τις δηλώσεις του δίνει θάρρος στην προκλητικότητα των Τούρκων, καλύπτοντας με τις δηλώσεις τους πλήρως τους Τούρκους και τα που επιχειρήματα στις έωλες τουρκικές αξιώσεις, και αποδέχονται όσα λένε οι Τούρκοι.

Η ξεφτίλα της χώρας Νίκος Παππάς, δεξί χέρι του Τσίπρα, που δυστυχώς ήταν κυβέρνηση δίνει πάτημα στην Τουρκία να αμφισβητήσει την ελληνικότητα του νησιού, ειδικά αυτές τις ημέρες, όπου η Άγκυρα απασφάλισε με την συμφωνία που έκανε με την Τρίπολη.

Ο κ. Παππάς ρώτησε συγκεκριμένα τον παρουσιαστή της εκπομπής: «Είναι στο Αιγαίο το Καστελόριζο; Πείτε μου εσείς σας παρακαλώ κ. Παπαδάκη».

Αυτή η ακροαριστερή ξεφτίλα ήταν κυβέρνηση και αποδεικνύεται πόσο κακό έκαναν στην Ελλάδα αυτά τα 4 μαύρα χρόνια.

Ο λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τι σημαίνει αριστερά και ακροαριστερά για την Ελλάδα.




Αφιερωμένο Σε Όλους Εμάς Που Έχουμε Σκύλο Στο Σπίτι: «Ποίημα Ενός Σκύλου»


ΠΟΊΗΜΑ ΤΟΥ ΣΚΎΛΟΥ:

Εγώ είμαι αυτός που σε περιμένει …

Το αυτοκίνητό σας έχει έναν ιδιαίτερο ήχο και μπορώ να το αναγνωρίσω ανάμεσα σε χίλια.

Τα βήματά σου έχουν μαγικό ήχο, είναι μουσική για μένα.

Η φωνή σου είναι το μεγαλύτερο σημάδι της ευτυχούς στιγμής μου και μερικές φορές, δεν είναι απαραίτητο να το αναφέρω: ακούω τη θλίψη σας.

Αν βλέπω τη χαρά σου, με κάνει ευτυχισμένο!

Δεν ξέρω τι είναι καλή ή κακή μυρωδιά, ξέρω μόνο ότι το άρωμά σου είναι το καλύτερο.

Μερικές φορές μου αρέσουν κάποιες παρουσίες. Άλλοι, όχι τόσο. Αλλά η παρουσία σου είναι αυτό που κινεί τις αισθήσεις μου. Το ξύπνιο μου, ξυπνάς.

Κοιμήσου είσαι ο Θεός μου, αναπαύσου στο σπίτι και εγώ φροντίζω τα όνειρό σου.

Το βλέμμα σου είναι μια ακτίνα φωτός, όταν συνειδητοποιώ την αφύπνιση σου …

Τα χέρια σου πάνω μου, έχουν την ελαφρότητα της ηρεμίας. Και όταν βγεις έξω, όλα είναι και πάλι άδειά …

Και πάντα σε περιμένω και για πάντα …

Για τον ήχο του αυτοκινήτου σου.

Για τα βήματά σου.

Λόγω της φωνής σου

Εξαιτίας της πάντα ασυνείδητης κατάστασής σου.



Λόγω της οσμής σου

Για το υπόλοιπο σου κάτω από την αγρυπνία μου.

Για τα μάτια σου.

Για τα χέρια σου.

Και χαίρομαι έτσι.

Είμαι αυτός που σε περιμένει:

Είμαι ο σκύλος σας!


Πηγή


9.014 προσλήψεις στο ΕΣΥ



Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.525 υπαλλήλων (1.300 λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία, 50 άτομα πλήρωμα ΕΚΑΒ στην Αθήνα και 175 γιατροί στα ΤΕΠ).

Οι προσλήψεις αυτές είναι η αρχή, καθώς ακολουθούν οι προσλήψεις περίπου 900 μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, καθώς και οι συμβάσεις με 800 ιδιώτες γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, εξαγγέλθηκε η τοποθέτηση 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ, μαζί με την παράταση 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ και 289 επικουρικών γιατρών, η συνολική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας φτάνει τις 9.014 θέσεις.





Ουκρανία: Κάιει τον Τραμπ το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων - Λευκός Οίκος: Απάτη



«Η έρευνα έδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμιξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του»

«Κατάφωρες αποδείξεις» εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώθηκαν από την έρευνα που διεξήχθη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που είχε την επίβλεψή της.

«Η έρευνα έδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμιξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Ο πρόεδρος «χρησιμοποίησε τις εξουσίες του» και «έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσκληση (σ.σ. του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι) στον Λευκό Οίκο και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ανακοίνωση ερευνών που θα ευνοούσαν την εκστρατεία του» ενώ στη συνέχεια «παρεμπόδισε» τις έρευνες. Το γεγονός ότι η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξαρτιόταν από την ανακοίνωση του Κιέβου περί έναρξης ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Η έκθεση συντάχθηκε για να υποβληθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής, η οποία θα ξεκινήσει αύριο τις ακροάσεις της, καθώς θα εξετάζει τη σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Σώματος.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι αποτέλεσε τη «δραματική κορύφωση» μιας πολύμηνης εκστρατείας που είχε ως στόχο να αποσπάσει «προσωπικά πολιτικά οφέλη».

Όσον αφορά την παρεμπόδιση της έρευνας, η έκθεση αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Τραμπ έδωσε οδηγίες σε μάρτυρες και κυβερνητικές υπηρεσίες να αγνοήσουν τις κλητεύσεις των Επιτροπών της Βουλής. Επισημαίνεται ότι «κανείς άλλος πρόεδρος στην ιστορία» εκτός του Τραμπ δεν έχει δώσει εντολή καθοδηγώντας τον εκτελεστικό βραχίονα να μην καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι ο Τραμπ επιτέθηκε δημοσίως και εκφόβισε τους μάρτυρες που κατέθεταν για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, ενώ υπενθυμίζει ότι ο εκφοβισμός μάρτυρα συνιστά «ομοσπονδιακό αδίκημα». Επίσης, απείλησε και επιτέθηκε κατ’ επανάληψη σε ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών, τον «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» που πρώτος κατήγγειλε στους ανωτέρους του το επίμαχο τηλεφώνημα Τραμπ-Ζελένσκι.

"Απάτη" υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος

«Η απάτη» της έρευνας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου δεν παρείχε «καμία απόδειξη» κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που επιβλέπει την εν λόγω έρευνα.

«Αυτή η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τίποτα άλλο παρά τις ματαιώσεις» των Δημοκρατικών, «αναφέρει τις ασυναρτησίες ενός μπλόγκερ κατώτερης βαθμίδας που προσπαθεί να αποδείξει κάτι όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρα τίποτα», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Στέφανι Γκρίσαμ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί, μολονότι η Επιτροπή Πληροφοριών θα υποβάλει τα συμπεράσματά της στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων. Και αυτό επειδή η Επιτροπή Πληροφοριών δεν μπορούσε να περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων προκειμένου να λάβει έγγραφα και να δοθεί εντολή για να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να πιστεύει ότι υπάρχουν όρια στις εξουσίες του ώστε να χρησιμοποιεί συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, τη στρατιωτική βοήθεια ή άλλες επίσημες πράξεις για να εξασφαλίσει βοήθεια για την επανεκλογή του, καταλήγει η έκθεση.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και θα ψηφίσει επί των συμπερασμάτων της. Στη συνέχεια, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων που θα ξεκινήσει αύριο τις δικές της συνεδριάσεις. Αν τελικά η ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, θα διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί ο πρόεδρος.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr


Κατάθεσε ο Μανιαδάκης για Novartis: Με πίεζαν να πω πράγματα που δεν γνώριζα


Η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή της Novartis ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο καθώς ο μάρτυρας ζήτησε να παραστεί και να καταθέσει με το δικηγόρο του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκα να δεχθούν ένα τέτοιο αίτημα λέγοντας ότι επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες και χαρακτήρισαν το αίτημα απαράδεκτο.

Λίγη ώρα αργότερα στην αίθουσα της επιτροπής μπήκε και ο δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη ο όποιος επιχειρηματολόγησε ότι ο πελάτης πρέπει να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας για το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία.

Τελικά ο κ. Μανιαδάκης απέσυρε το αίτημά του και δέχτηκε να καταθέσει ως απλός μάρτυρας

Με κατηγορούν επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν
Στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι είναι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις επειδή αρνήθηκε να παραδεχτεί πράγματα που δεν έγιναν. «Βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή . Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ».

Μανιαδάκης: Δεν έχω καμία σχέση με Λοβέρδο
Στη συνέχεια ο κύριος Μανιαδάκης ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κ. Λοβερδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό. Ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου Δέδε και Καραπάνος. Επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου δεν υπήρξα σύμβουλος στο υπουργείο υγείας. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κ. Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα οτι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Δέκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει την ζωή την δική μου και της οικογενείας μου ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν και από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχέση με τον κ. Λοβέρδο.»

Ο κ. Μανιαδακης ανέφερε οτι συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχε το αντικείμενο.

«Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα της υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δια ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ. Συμβούλευα ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις. Μέχρι και στην Ινδονησία και στο Καζακστάν. Ταξίδευα συνεχώς».

Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του μνημονίου συνεισέφερε προκειμένου να μπουν τα οικονομικά της υγείας σε τάξη

«Το καλοκαίρι του 2012 επειδή το μνημόνιο της υγείας ήταν τεράστιο, με παρακάλεσε ο κ. Σαλμάς να αναλάβω συντονιστής του μνημονίου στην υγεία . Το έκανα για τρεις μήνες. Μετά επανέκαμψα με υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Έκανα εκτιμήσεις για δαπάνη φαρμάκων. Ο υπολογιστής μου έχει 6500 αρχεία. Όλες τις επικοινωνίες με τους Θεσμούς. Από εκεί προκύπτει αβίαστα ο ρόλος και η συνεργασία μου με υπουργούς».

Η εισβολή της οικονομικής αστυνομίας και οι διαρροές στον Τύπο
Ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό τον Φεβρουάριο του 2017 όταν η οικονομική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και λίγες μέρες αργότερα η αλληλογραφία του με τον τότε υπουργό υγείας Αδωνι Γεωργιάδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ντοκουμέντο

«Τον Φεβρουάριο του 2017 ενώ έμπαινε η οικονομική αστυνομία σπίτι μου κατ´εντολή της εισαγγελίας ο υπουργός υγεία κ. Ξανθός ζητούσε να δοθεί η αλληλογραφία μου με τον κ. Γεωργιάδη. Την αλληλογραφία την είδαμε μετά στο Ντοκουμέντο και μπήκε στο πόρισμα Παπασπύρου.

Πρόκειται για mail με την τρόικα. Όμως πως ο κ. Ξανθός την ημέρα που διατάσσει η εισαγγελέας έρευνα στο σπίτι μου ζητά την αλληλογραφία. Η σύμπτωση μου προκαλεί απορίες»

Ακόμη ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε επαφή που είχε με Ελληνα δικηγόρο προκειμένου να καταθέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση της Novartis.

«Το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος ήλθε και μου έκανε πρόταση συνεργασίας στις ΗΠΑ προκειμένου να καταθέσουμε για τις οποίες παράνομες πρακτικές της Novartis στην Αμερική μαζί με άλλους δυο μάρτυρες. Του είπα πως δεν γνωρίζω τίποτα. Τότε λοιπόν έγιναν ορισμένες ανώνυμες καταγγελίες στους εισαγγελείς εις βαρος μου. Πως ενδεχόμενα λειτουργούσα προς όφελος έξι εταιρειών εκτός Novartis. Εντός των οποίων και σε τρεις ελληνικές. Είχα στοχοποιηθεί από το 2015.

Διατάχθηκε αρχικά οικονομικός έλεγχος τον Μάρτιο του 2015 κι ολοκληρώθηκε το 2017. Στη συνέχεια διατάχθηκε δεύτερος έλεγχος . Κατόπιν διατάχθηκε έλεγχος στις 4/10/2017 από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μετα από ΣΕΥΠ. Κατόπιν από τον ΣΕΕΔ και μετά από μεικτό κλιμάκιο. Αυτοί οι έλεγχοι με ώθησαν να συνεργαστώ με δικαιοσύνη. Οι έλεγχοι διέρρεαν στην εφημερίδα Ντοκουμέντο. Δεν μπορούσα να εργαστώ.»

Μανιαδάκης: Πώς μπήκα στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα
Ο κ. Μανιαδάκης στη συνέχεια περιέγραψε πως τελικά δέχτηκε να ενταχθεί στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Η υπόθεση αυτή άρχισε να με θίγει οικονομικά. Είχα σταματήσει να εργάζομαι ουσιαστικά κι έτρεχα στους δικηγόρους και τους λογιστές. Συνειδητοποίησα πως η ανώνυμη καταγγελία του 2015 συσχετίστηκε το 2017 με τη δικογραφία της Novartis. Πήγα στην κ. Ράικου για να δω τι τρέχει. Είδα τρεις επίκουρος εισαγγελείς. Η εμπειρία ήταν τραυματική. Πήγα μόνος, άνοιξα τους λογαριασμούς μου και με αντιμετώπισαν ως ύποπτο. Εκεί μου προτάθηκε να συνεργαστώ μαζί τους. Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες . Είπα πως δεν είδα τίποτα. Μου είπαν “σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι”. Δεν με ξανακάλεσαν».

Κατόπιν τον Οκτώβρη 2017 κι ενώ συνεχίζονταν οι διαρροές στον Τύπο πηγαίνω ξανά στην εισαγγελέα. Είδα την κ. Τουλουπάκη και τους κ. Μανώλη και Ντζούρα. Μου είπαν πως ήθελαν να με εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας. Ήμουν αρχικά αρνητικός.

Μου είπαν και πάλι πως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ήθελαν να με προστατεύσουν. Μετά από κάμποσες συναντήσεις με έπεισαν να ενταχθώ στο πρόγραμμα. Με αξιολόγησαν στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Την ένταξη μου δεν τη γνώριζε κανείς. Ούτε οι δικηγόροι. Η ένταξη μου έγινε στις 20/12/2017. Πριν υπήρξαν τέσσερις πέντε συναντήσεις με εισαγγελείς κατά διαφθοράς χωρίς πρακτικά. Άτυπες».

Στη συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης ανάφερε πως όταν το θέμα του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων έφτασε στη Βουλή και προκλήθηκε έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πώς έδρασαν οι εισαγγελείς έγινε υπαγωγή του στο καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Φεβρουάριο του 2018

«Τότε με κάλεσαν στη ΓΑΔΑ και μου ανακοίνωσαν πως υπήρξε ενισχυμένη διάταξη. Οταν ξεκίνησα να καταθέτω στην εισαγγελία, μου δόθηκαν παρά πολλά στοιχεία από τιμολογήσεις φαρμακείων για τιμές φαρμάκων. Μου ζητήθηκε να φτιάξω ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να βρουν αυξήσεις τιμών Novartis. Μου πήρε τέσσερις εβδομάδες. Έφτιαξα ένα τεράστιο αρχείο λοιπόν. Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις τιμών τους υπέδειξα υπεύθυνους για τις αυξήσεις και τη νομοθεσία και προέτρεψα τους εισαγγελείς να ζητήσουν εξηγήσεις από όσους βρίσκονται στις αρμόδιες επιτροπές τιμών.

Μου θύμιζαν την περίπτωση εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου
Για να συνεχίσει ο μάρτυρας Μανιαδάκης: «Τότε όμως υπήρξε εμπλοκή . Μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας Κελέση με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από Novartis Μου είπαν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή έως ισόβια. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος – κατηγορούμενος. Επειδή δεν ήθελα να μιλήσω με νομικό μου θύμισαν την περίπτωση του εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου! Και οι τρεις εισαγγελείς. Εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ήξερα πως δεν είχα κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες. Έδωσα 650 αρχεία αναλύσεων στους εισαγγελείς που ποτέ δεν ήλθαν στην Βουλή. Σε εσάς ήλθε μόνο μια κατάθεση. Δεν τα έστειλαν οι εισαγγελείς».

Οι εισαγγελείς με πίεζαν να «δώσω» Σαμαρά, Λοβέρδο, Στουρνάρα, Βενιζέλο και κυρίως Άδωνι
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στους βουλευτές οι αναφορές Μανιαδάκη ότι πιεζόταν από τους εισαγγελείς προκειμένου να δώσει πληροφορίες για τους κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Λοβέρδο και Βενιζέλο. Μάλιστα όπως ανέφερε ιδιαίτερη ήταν η πίεση για τον κ. Γεωργιάδη

«Έδινα καταθέσεις σε ένα διαμέρισμα πλησίον της Μιχαλακοπούλου. Με οδηγούσε εκεί μια γυναίκα αστυνομικός. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι κ.κ. Σαμαρας και Αδωνις Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνι Γεωργιάδη. Μου ασκούσαν έντονες πιέσεις για τον κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Επίσης για Λοβέρδο και Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα του Documento και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο. Μου τα υποδείκνυαν! Μου έλεγαν πως τα έχουν δέσει και πως ήθελαν να τα επιβεβαιώσω».

Επειδή τους υποδείκνυα και τους αποδείκνυα τις αντιφάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων άρχισαν να δυσανασχετούν και με πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Μανιαδάκης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι είδε στη γενική αστυνομική διεύθυνση τόσο τον κ.Δεστεμπασιδη όσο και την κ. Μαραγγέλη λέγοντας ότι κι αυτοί ήταν μάρτυρες.

«Τον Νοέμβριο 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς σταμάτα την κατάθεση σου γιατί έρχεται ο άλλος μάρτυρας. Έπεσα επάνω στον Δεστεμπασιδη! Τον είδα στο ασανσέρ. Η Μαραγγελη επίσης ήταν εντός στη ΓΑΔΑ. Την είδα επίσης. Η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 με την υπαγωγή μου στο Ελληνικό πρόγραμμα ταυτόχρονα με προέτρεψε να μπω στο αμερικανικό πρόγραμμα. Μου είπαν πως θα υπάρξει και οικονομικό όφελος. Η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της κ. Τουλούπακη. Ο Ντζουράς μου κανόνισε το ραντεβού. Με πράκτορες . Όχι με εισαγγελείς».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια εμπλοκής του Ανδρέα Λοβέρδου στην όλη υπόθεση ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι η μάρτυρας Κελέση κατέθεσε λανθασμένα πράγματα στην αρχική της κατάθεση και στην πορεία τα άλλαξε.

«Μου είπαν ότι ήξεραν ότι μέσω της εταιρείας της γυναίκα μου που λεγόταν Ψημίτη δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Εκεί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι ήταν εντελώς ασόβαροι. Τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα αλλά επίσης τη γυναίκα μου δεν τη λένε Ψημίτη.

Η μάρτυρας είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον του κ. Λοβέρδου. Ουσιαστικά είχε καταθέσει ψέματα που γράφτηκαν στην εφημερίδα. Και τους το είπα: Τι είναι αυτά τα ψέμματα; Μετά από αυτό η μάρτυρας Κελέση προσήλθε αυτοβούλως και θέλησε να διορθώσει την κατάθεση της και είπε ότι τελικά δεν την έλεγαν Ψημίτη τη γυναίκα μου αλλά ούτε και για τα του Λοβέρδου επέμεινε. Ήρθε δηλαδή η Κελέση ξανά και είπε ότι είχα εγώ πει στους Εισαγγελείς».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ: Μην αδιαφορείτε στις καταγγελίες πολιτών


Nα σταματήσει η επιδεικτική αδιαφορία των αστυνομικών απέναντι σε πολίτες που καταγγέλλουν κλοπές στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.». Αυτό είναι το περιεχόμενο έγγραφης εντολής που δόθηκε προ μερικών ημερών από την ηγεσία της Αστυνομίας προς αξιωματικούς, και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Πλέον στη λεωφόρο Κατεχάκη και σε άλλες κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών αλλά και τουριστών για αστυνομικούς σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα που αποφεύγουν τα τελευταία χρόνια να ασχοληθούν με καταγγελλόμενες εγκληματικές επιθέσεις. Και ακόμη χειρότερα, να φέρονται απρόθυμοι να εντοπίσουν κλοπιμαία όπως κινητά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ, που έχουν σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS). Επιπλέον, παρότι πολίτες τούς υποδεικνύουν σημεία – όπως σε τραπεζικά καταστήματα – όπου υπάρχουν κάμερες που έχουν καταγράψει κλοπές ή ληστείες σε βάρος τους, εκείνοι να αρνούνται να παραλάβουν το οπτικό υλικό.

Στις τράπεζες

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Αθήνας έχουν καταγγελθεί κλοπές σε βάρος πολλών πολιτών στην είσοδο τραπεζών, στην πρώτη πύλη ελέγχου, όπου φωτογραφίζονται οι νεοεισερχόμενοι. Με επιτήδειους που παριστάνουν τους πελάτες να εκμεταλλεύονται την κλειστότητα του χώρου ελέγχου και να αρπάζουν πορτοφόλια, τσάντες, κινητά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει αναφορές αλλά και εκκλήσεις τόσο από πελάτες όσο και από υπευθύνους του πιστωτικού ιδρύματος να παραδοθεί το σχετικό υλικό με τα πρόσωπα των δραστών, χωρίς όμως οι τοπικοί αστυνομικοί να ενδιαφέρονται. Κάτι που στερεί και τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. από κρίσιμα στοιχεία για τη δράση συμμοριών και δημιουργούν μεγάλα εμπόδια στην εξάρθρωσή τους, αφού αστυνομικά τμήματα δεν καταγράφουν τα περισσότερα χτυπήματά τους.

Τι δείχουν οι αριθμοί

Κάθε μήνα στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δηλώνονται περίπου 100-200 κλοπές και διαρρήξεις. Συνολικά σημειώνονται περίπου 45.000 κλοπές και διαρρήξεις ετησίως στην Αττική. Εξ αυτών, περίπου 13.000 αφορούν κλοπές τσαντών και άλλων αντικειμένων μέσα από ΙΧ, 2.800 κλοπές σε μέσα μεταφοράς, 5.800 αρπαγές σε δημόσιους χώρους, όπως εξάλλου και 1.300 ληστείες καταμεσής του δρόμου για αρπαγή κινητών, χρημάτων κ.λπ.

Ο αριθμός των κλοπών υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον εξαπλάσιος, αφού πολλές από αυτές δεν δηλώνονται ως εγκληματικές ενέργειες αλλά ως απλές «απώλειες» αντικειμένων. Και αυτό ύστερα από προτροπές αστυνομικών προς τους πολίτες, όταν αυτοί προβαίνουν σε καταγγελία στα τμήματα, με αιτιολόγηση την «αποφυγή γραφειοκρατίας»…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, κάθε χρόνο στην Αθήνα δηλώνονται περίπου 40.000-60.000 κλοπές κινητών ή υπολογιστών με σύστημα εντοπισμού. Με πολλούς από τα θύματα να επανέρχονται στα αστυνομικά τμήματα, να υποδεικνύουν μέσω του συστήματος GPS και της εφαρμογής ανεύρεσης κινητού από πού εκπέμπει σήμα το κινητό. Ζητώντας από τους αστυνομικούς την αρωγή τους για τον εντοπισμό των συσκευών. Η απώλεια των κινητών, υπολογιστών κ.λπ. είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τους τουρίστες που απευθύνονται κυρίως στις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται.

Το έγγραφο


Η προκλητική αδιαφορία των αστυνομικών επιβεβαιώνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συνέταξε – στις 27 Νοεμβρίου 2019 – η ηγεσία της Αστυνομίας όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Με αφορμή αιτήματα, καταγγελίες πολιτών και τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, με τις οποίες εκφράστηκαν παράπονα και δυσαρέσκεια για πλημμελή ανταπόκριση των εμπλεκομένων υπηρεσιών κατά τον εντοπισμό κλεμμένων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητών τηλεφώνων, φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών τύπου «tablet» που διαθέτουν εφαρμογή εντοπισμού θέσης -γεωγραφικού στίγματος με επίκληση φερόμενη αναρμοδιότητα διαφόρων υπηρεσιών, όπως Ασφαλείας, Αμεσης Δράσης κ.λπ., με αποτέλεσμα την εμφάνιση εικόνας αναποτελεσματικότητας και την πρόκληση δυσμενών σχολίων σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητούνται τα εξής. Πρώτον, η ΕΛ.ΑΣ. να λογίζεται ως ενιαίο σύνολο και οποιαδήποτε παράλειψη ή παρέκκλιση του προσωπικού της πλήττει συλλήβδην το κύρος της. Δεύτερον, να δοθούν εντολές για την άμεση επέμβαση για πληρέστερη δραστηριοποίηση και ανταπόκριση του προσωπικού σε περιπτώσεις γεωγραφικού εντοπισμού κλαπέντων αντικειμένων, καθορίζοντας σαφές πλαίσιο συνεργασίας και εμπλοκής κάθε ενός. Ετσι ώστε να υπάρξει εντοπισμός και διασφάλιση των κλοπιμαίων, τη συλλογή του απαραίτητου αποδεικτικού υλικού και να υπάρξουν οι απαραίτητες δικονομικές ενέργειες για να παραπεμφθούν οι υπαίτιοι στις εισαγγελικές αρχές».

Το παρασκήνιο της επίθεσης στον καθηγητή

Εντυπωσιακό παρασκήνιο αποκαλύπτεται πίσω από την επίθεση που δέχθηκε με απειλή όπλου και ξυλοδαρμό από κουκουλοφόρους στις 9 Οκτωβρίου 2019, στην οδό Πινδάρου στο Κολωνάκι, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου. Με την υπόθεση αυτή ασχολούνται ήδη αστυνομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με καταγγελίες του θύματος, η επίθεση συνδέεται με αντιδικία που είχε με 11 έλληνες και ρουμάνους χρηματιστές, στελέχη τραπεζών και άλλους ιδιώτες σχετικά με επενδύσεις – μέσω εταιρειών του Λουξεμβούργου – σε αγοραπωλησίες ακινήτων στις βαλκανικές χώρες σε φωτοβολταϊκά πάρκα και άλλες χρηματοοικονομικές ενέργειες. Σε ορισμένα από αυτά τα εταιρικά σχήματα φαίνεται να συμμετείχαν και ρώσοι μεγιστάνες. Το θύμα της επίθεσης μάλιστα προχώρησε σε μηνύσεις όπου περιγράφει πλήθος ύποπτων συναλλαγών με τις επενδυτικές εταιρείες αλλά και την πίεση που του ασκείτο για να δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στους εμπλεκομένους.


Λαμπρόπουλος Βασίλης
TO BHMA


Όλο και λιγότερα διδακτορικά από τα ελληνικά πανεπιστήμια


Το 2018, τα ελληνικά ΑΕΙ χορήγησαν μόλις 1.624 διδακτορικά, τα λιγότερα των τελευταίων 12 ετών, σύμφωνα με έρευνα του  του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Η τάση είναι συνεχώς καθοδική από το 2014 (2.072 νέοι διδάκτορες). Το 2015 είχαν αναγορευθεί 1.831, το 2016 1.733 και το 2017 1.650. Το ρεκόρ της περιόδου 2005-2018 ήταν το 2009 (2.274 νέοι διδάκτορες), ενώ λιγότερα διδακτορικά σε σχέση με το 2018 είχαν να χορηγηθούν από το 2006 (1.529). 

Συγκεκριμένα, το  2018,  1.624 νέοι διδάκτορες αναγορεύθηκαν από ελληνικά ΑΕΙ, οι περισσότεροι (26,7%) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ οι πιο πολλές διδακτορικές διατριβές (το 31,5%) αφορούσαν την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη νέα έκδοση «Στατιστικά στοιχεία για τους διδάκτορες που αποφοίτησαν από τα ελληνικά ΑΕΙ το 2018».

Όσον αφορά την κατανομή των νέων διδακτόρων που αναγορεύθηκαν από ελληνικά ΑΕΙ πέρυσι, στο ΕΚΠΑ και στο ΑΠΘ εκπονήθηκαν οι περισσότερες διδακτορικές διατριβές, με ποσοστά 26,7% και 19% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούσαν οι διδάκτορες που υποστήριξαν τη διατριβή τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών (8,5%), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (7,3%) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (6,8%).

Οι περισσότερες διατριβές του 2018 αφορούσαν την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας (31,5%), ενώ ακολουθούσαν οι Φυσικές Επιστήμες (22,7%), οι Κοινωνικές Επιστήμες (22,0%), οι Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας (15,7%), οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες (13,5%) και οι Γεωργικές Επιστήμες (2,4%).

Σε ό,τι αφορά την κατανομή ανά φύλο των νέων διδακτόρων, είναι απολύτως ισομοιρασμένη σε άνδρες και γυναίκες, ενώ σε ό,τι αφορά την ηλικία, οι περισσότεροι ήσαν έως 35 ετών (46%) και ακολουθούσε η ηλικιακή ομάδα 36-44 ετών (35%). 

Στα πεδία των Γεωργικών Επιστημών, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας, καταγράφεται υπεροχή των γυναικών (58,6%, 57,8%, 53,8% και 52,1% αντίστοιχα), ενώ οι άνδρες υπερτερούν στα πεδία των Επιστημών Μηχανικού και Τεχνολογίας και στις Φυσικές Επιστήμες (64,6% και 53,4%, αντίστοιχα).

Όσον αφορά τη βασική πηγή χρηματοδότησης των διδακτορικών σπουδών, για το 39,4% βασική πηγή ήταν οι προσωπικές αποταμιεύσεις και η υποστήριξη από την οικογένεια, ενώ για το 25,1% ήταν η λήψη υποτροφίας από ελληνικό ίδρυμα.

Αναφορικά με τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής, για τους μισούς (51%) ήταν μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών. Ακολουθούν όσοι χρειάστηκαν επτά, οκτώ και εννέα έτη για την ολοκλήρωση της διατριβής τους (ποσοστά 12,8%, 10,6% και 6,1% αντίστοιχα). Το 6,1% των διδακτόρων ολοκλήρωσε τη διατριβή του σε διάστημα τριών ετών.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΤ για την περίοδο 2015-2018, οι περισσότεροι από τους διδάκτορες ολοκληρώνουν τη διατριβή τους σε τέσσερα έως επτά έτη, ενώ αποτυπώνεται μια σταθερή μείωση της διάρκειας από έτος σε έτος.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σκότωσε την αδελφή του επειδή τον διέγραψε από το Facebook


Ένας άνδρας από την Αλάσκα σκότωσε την αδελφή του την ημέρα των Ευχαριστιών επειδή εκείνη αποφάσισε να τον διαγράψει από τους φίλους της στο Facebook.

Η αστυνομία του Άνκορατζ συνέλαβε τον 27χρονο Moses Tony Crowe, αμέσως μετά τον θανάσιμο καβγά με την μικρότερη αδελφή του Amanda Rose Owen.

Στην ανακοίνωση των αρχών, αναφέρεται ότι έλαβαν κλήση για πυροβολισμούς από σπίτι της περιοχής και όταν έφθασαν βρήκαν την 23χρονη μέσα σε μια λίμνη αίματος, έχοντας δεχθεί πυροβολισμό στο πάνω μέρος του κορμιού της.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

Μάλιστα στα δικαστικά έγγραφα τονίζεται ότι έγιναν δύο κλήσεις, μία από τον θείο της άτυχης κοπέλας και μία από τη γιαγιά της.

Ενώ ο θείος δεν ανέφερε κάτι για τον δράστη, η γιαγιά είπε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είδε τον εγγονό της να πυροβολεί την εγγονή της.

'Όπως περιέγραψε, η ίδια καθόταν στο κρεβάτι και μιλούσε με την εγγονή της, η οποία καθόταν σε μια καρέκλα κρατώντας αγκαλιά τον ενός έτους γιο της. Τότε ο Crowe μπήκε στο δωμάτιο, εξαγριωμένος με την απόφαση της αδελφής του να τον διαγράψει ή να τον κάνει μπλοκάρει στο facebook. Η γιαγιά είπε ότι ο εγγονός της έβγαλε το όπλο από την τσέπη του, αν και στην αρχή δεν είδε τι ήταν το αντικείμενο που έπιασε. Στη συνέχεια σημάδεψε στο κεφάλι της αδελφής του και πυροβόλησε.




Αλλοδαποί έβαλαν φωτιά στο Μεταγωγών στην Θεσσαλονίκη



Όλα ξεκίνησαν μετά από συγκρούσεις μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων, από τις φασαρίες, κάποιοι κρατούμενοι άναψαν φωτιά πάνω σε ένα στρώμα, με την φωτιά να αρχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας πυρκαγιά στον πρώτο όροφο όπου κρατούνταν.

Αντιμετωπίστηκε γρήγορα από τους αστυνομικούς του μεταγωγών και η πυροσβεστική απλά πραγματοποίησε έλεγχο και αποχώρησε. 

Για να ηρεμήσει η κατάσταση στο τμήμα αλλοδαπών, ΜΑΤ εγκαταστάθηκαν στους χώρους όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια.


Μετά την Βουλή της Λιβύης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κρεμλίνο αποδοκιμάζει την παράνομη συμφωνία πρόκληση



«Προκλητική ενέργεια που δεν είναι χρήσιμη» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβυης αναφέροντας ότι «έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Αν Μεσόγειο».
«Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα αγγλικά

While the United States generally does not take a position on other states’ maritime boundary disputes, we call on all parties to refrain from all actions that risk heightening tensions in the Eastern Mediterranean at this sensitive time.  These developments highlight the risk of the Libyan conflict taking on wider regional dimensions and the urgent need for all interested parties to work toward a negotiated solution.  In particular, the announcement of a signed Turkish-GNA delimitation memorandum of understanding has raised tensions in the region and is unhelpful and provocative.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μήνυμα στην Άγκυρα και την Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο, έστειλε η Μόσχα.

«Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.




Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη Συμφωνία με την Τουρκία



Μετά το τελεσίγραφο της Αθήνας στον πρέσβη της Λιβύης, και τις αντιδράσεις και άλλων κρατών για τις προκλήσεις Ερντογάν, ο Τούρκος έφαγε το πρώτο του "χαστούκι" από εκεί που δεν το περίμενε.

Τέλος η συμφωνία αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων της  Λιβύης, τόσο στην κυβέρνηση της Λιβύης όσο και στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Βουλή που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται   στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ απέρριψε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Στο πλαίσιο επανακαθορισμού των συμμαχιών στην Αθήνα κλήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, επίσης αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη και συντάσσεται με την πλευρά Χαφτάρ, Αγκίλα Σάλεχ Ισα.

Ο Ισα, με επιστολή του στον γ.γ. του ΟΗΕ ζητεί την άρση της αναγνώρισης στην κυβέρνηση Σαράζ, καταγγέλλοντας τα μνημόνια Αγκυρας – Τρίπολης, τα οποία και χαρακτηρίζει ως απειλή για το κράτος της Λιβύης και την ασφάλειά του στο μέλλον.