Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη Συμφωνία με την Τουρκία



Μετά το τελεσίγραφο της Αθήνας στον πρέσβη της Λιβύης, και τις αντιδράσεις και άλλων κρατών για τις προκλήσεις Ερντογάν, ο Τούρκος έφαγε το πρώτο του "χαστούκι" από εκεί που δεν το περίμενε.

Τέλος η συμφωνία αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων της  Λιβύης, τόσο στην κυβέρνηση της Λιβύης όσο και στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Βουλή που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται   στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ απέρριψε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Στο πλαίσιο επανακαθορισμού των συμμαχιών στην Αθήνα κλήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, επίσης αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη και συντάσσεται με την πλευρά Χαφτάρ, Αγκίλα Σάλεχ Ισα.

Ο Ισα, με επιστολή του στον γ.γ. του ΟΗΕ ζητεί την άρση της αναγνώρισης στην κυβέρνηση Σαράζ, καταγγέλλοντας τα μνημόνια Αγκυρας – Τρίπολης, τα οποία και χαρακτηρίζει ως απειλή για το κράτος της Λιβύης και την ασφάλειά του στο μέλλον.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου