Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Κατάθεσε ο Μανιαδάκης για Novartis: Με πίεζαν να πω πράγματα που δεν γνώριζα


Η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή της Novartis ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο καθώς ο μάρτυρας ζήτησε να παραστεί και να καταθέσει με το δικηγόρο του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκα να δεχθούν ένα τέτοιο αίτημα λέγοντας ότι επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες και χαρακτήρισαν το αίτημα απαράδεκτο.

Λίγη ώρα αργότερα στην αίθουσα της επιτροπής μπήκε και ο δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη ο όποιος επιχειρηματολόγησε ότι ο πελάτης πρέπει να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας για το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία.

Τελικά ο κ. Μανιαδάκης απέσυρε το αίτημά του και δέχτηκε να καταθέσει ως απλός μάρτυρας

Με κατηγορούν επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν
Στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι είναι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις επειδή αρνήθηκε να παραδεχτεί πράγματα που δεν έγιναν. «Βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή . Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ».

Μανιαδάκης: Δεν έχω καμία σχέση με Λοβέρδο
Στη συνέχεια ο κύριος Μανιαδάκης ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κ. Λοβερδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό. Ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου Δέδε και Καραπάνος. Επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου δεν υπήρξα σύμβουλος στο υπουργείο υγείας. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κ. Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα οτι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Δέκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει την ζωή την δική μου και της οικογενείας μου ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν και από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχέση με τον κ. Λοβέρδο.»

Ο κ. Μανιαδακης ανέφερε οτι συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχε το αντικείμενο.

«Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα της υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δια ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ. Συμβούλευα ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις. Μέχρι και στην Ινδονησία και στο Καζακστάν. Ταξίδευα συνεχώς».

Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του μνημονίου συνεισέφερε προκειμένου να μπουν τα οικονομικά της υγείας σε τάξη

«Το καλοκαίρι του 2012 επειδή το μνημόνιο της υγείας ήταν τεράστιο, με παρακάλεσε ο κ. Σαλμάς να αναλάβω συντονιστής του μνημονίου στην υγεία . Το έκανα για τρεις μήνες. Μετά επανέκαμψα με υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Έκανα εκτιμήσεις για δαπάνη φαρμάκων. Ο υπολογιστής μου έχει 6500 αρχεία. Όλες τις επικοινωνίες με τους Θεσμούς. Από εκεί προκύπτει αβίαστα ο ρόλος και η συνεργασία μου με υπουργούς».

Η εισβολή της οικονομικής αστυνομίας και οι διαρροές στον Τύπο
Ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό τον Φεβρουάριο του 2017 όταν η οικονομική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και λίγες μέρες αργότερα η αλληλογραφία του με τον τότε υπουργό υγείας Αδωνι Γεωργιάδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ντοκουμέντο

«Τον Φεβρουάριο του 2017 ενώ έμπαινε η οικονομική αστυνομία σπίτι μου κατ´εντολή της εισαγγελίας ο υπουργός υγεία κ. Ξανθός ζητούσε να δοθεί η αλληλογραφία μου με τον κ. Γεωργιάδη. Την αλληλογραφία την είδαμε μετά στο Ντοκουμέντο και μπήκε στο πόρισμα Παπασπύρου.

Πρόκειται για mail με την τρόικα. Όμως πως ο κ. Ξανθός την ημέρα που διατάσσει η εισαγγελέας έρευνα στο σπίτι μου ζητά την αλληλογραφία. Η σύμπτωση μου προκαλεί απορίες»

Ακόμη ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε επαφή που είχε με Ελληνα δικηγόρο προκειμένου να καταθέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση της Novartis.

«Το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος ήλθε και μου έκανε πρόταση συνεργασίας στις ΗΠΑ προκειμένου να καταθέσουμε για τις οποίες παράνομες πρακτικές της Novartis στην Αμερική μαζί με άλλους δυο μάρτυρες. Του είπα πως δεν γνωρίζω τίποτα. Τότε λοιπόν έγιναν ορισμένες ανώνυμες καταγγελίες στους εισαγγελείς εις βαρος μου. Πως ενδεχόμενα λειτουργούσα προς όφελος έξι εταιρειών εκτός Novartis. Εντός των οποίων και σε τρεις ελληνικές. Είχα στοχοποιηθεί από το 2015.

Διατάχθηκε αρχικά οικονομικός έλεγχος τον Μάρτιο του 2015 κι ολοκληρώθηκε το 2017. Στη συνέχεια διατάχθηκε δεύτερος έλεγχος . Κατόπιν διατάχθηκε έλεγχος στις 4/10/2017 από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μετα από ΣΕΥΠ. Κατόπιν από τον ΣΕΕΔ και μετά από μεικτό κλιμάκιο. Αυτοί οι έλεγχοι με ώθησαν να συνεργαστώ με δικαιοσύνη. Οι έλεγχοι διέρρεαν στην εφημερίδα Ντοκουμέντο. Δεν μπορούσα να εργαστώ.»

Μανιαδάκης: Πώς μπήκα στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα
Ο κ. Μανιαδάκης στη συνέχεια περιέγραψε πως τελικά δέχτηκε να ενταχθεί στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Η υπόθεση αυτή άρχισε να με θίγει οικονομικά. Είχα σταματήσει να εργάζομαι ουσιαστικά κι έτρεχα στους δικηγόρους και τους λογιστές. Συνειδητοποίησα πως η ανώνυμη καταγγελία του 2015 συσχετίστηκε το 2017 με τη δικογραφία της Novartis. Πήγα στην κ. Ράικου για να δω τι τρέχει. Είδα τρεις επίκουρος εισαγγελείς. Η εμπειρία ήταν τραυματική. Πήγα μόνος, άνοιξα τους λογαριασμούς μου και με αντιμετώπισαν ως ύποπτο. Εκεί μου προτάθηκε να συνεργαστώ μαζί τους. Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες . Είπα πως δεν είδα τίποτα. Μου είπαν “σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι”. Δεν με ξανακάλεσαν».

Κατόπιν τον Οκτώβρη 2017 κι ενώ συνεχίζονταν οι διαρροές στον Τύπο πηγαίνω ξανά στην εισαγγελέα. Είδα την κ. Τουλουπάκη και τους κ. Μανώλη και Ντζούρα. Μου είπαν πως ήθελαν να με εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας. Ήμουν αρχικά αρνητικός.

Μου είπαν και πάλι πως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ήθελαν να με προστατεύσουν. Μετά από κάμποσες συναντήσεις με έπεισαν να ενταχθώ στο πρόγραμμα. Με αξιολόγησαν στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Την ένταξη μου δεν τη γνώριζε κανείς. Ούτε οι δικηγόροι. Η ένταξη μου έγινε στις 20/12/2017. Πριν υπήρξαν τέσσερις πέντε συναντήσεις με εισαγγελείς κατά διαφθοράς χωρίς πρακτικά. Άτυπες».

Στη συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης ανάφερε πως όταν το θέμα του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων έφτασε στη Βουλή και προκλήθηκε έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πώς έδρασαν οι εισαγγελείς έγινε υπαγωγή του στο καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Φεβρουάριο του 2018

«Τότε με κάλεσαν στη ΓΑΔΑ και μου ανακοίνωσαν πως υπήρξε ενισχυμένη διάταξη. Οταν ξεκίνησα να καταθέτω στην εισαγγελία, μου δόθηκαν παρά πολλά στοιχεία από τιμολογήσεις φαρμακείων για τιμές φαρμάκων. Μου ζητήθηκε να φτιάξω ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να βρουν αυξήσεις τιμών Novartis. Μου πήρε τέσσερις εβδομάδες. Έφτιαξα ένα τεράστιο αρχείο λοιπόν. Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις τιμών τους υπέδειξα υπεύθυνους για τις αυξήσεις και τη νομοθεσία και προέτρεψα τους εισαγγελείς να ζητήσουν εξηγήσεις από όσους βρίσκονται στις αρμόδιες επιτροπές τιμών.

Μου θύμιζαν την περίπτωση εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου
Για να συνεχίσει ο μάρτυρας Μανιαδάκης: «Τότε όμως υπήρξε εμπλοκή . Μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας Κελέση με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από Novartis Μου είπαν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή έως ισόβια. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος – κατηγορούμενος. Επειδή δεν ήθελα να μιλήσω με νομικό μου θύμισαν την περίπτωση του εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου! Και οι τρεις εισαγγελείς. Εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ήξερα πως δεν είχα κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες. Έδωσα 650 αρχεία αναλύσεων στους εισαγγελείς που ποτέ δεν ήλθαν στην Βουλή. Σε εσάς ήλθε μόνο μια κατάθεση. Δεν τα έστειλαν οι εισαγγελείς».

Οι εισαγγελείς με πίεζαν να «δώσω» Σαμαρά, Λοβέρδο, Στουρνάρα, Βενιζέλο και κυρίως Άδωνι
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στους βουλευτές οι αναφορές Μανιαδάκη ότι πιεζόταν από τους εισαγγελείς προκειμένου να δώσει πληροφορίες για τους κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Λοβέρδο και Βενιζέλο. Μάλιστα όπως ανέφερε ιδιαίτερη ήταν η πίεση για τον κ. Γεωργιάδη

«Έδινα καταθέσεις σε ένα διαμέρισμα πλησίον της Μιχαλακοπούλου. Με οδηγούσε εκεί μια γυναίκα αστυνομικός. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι κ.κ. Σαμαρας και Αδωνις Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνι Γεωργιάδη. Μου ασκούσαν έντονες πιέσεις για τον κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Επίσης για Λοβέρδο και Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα του Documento και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο. Μου τα υποδείκνυαν! Μου έλεγαν πως τα έχουν δέσει και πως ήθελαν να τα επιβεβαιώσω».

Επειδή τους υποδείκνυα και τους αποδείκνυα τις αντιφάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων άρχισαν να δυσανασχετούν και με πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Μανιαδάκης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι είδε στη γενική αστυνομική διεύθυνση τόσο τον κ.Δεστεμπασιδη όσο και την κ. Μαραγγέλη λέγοντας ότι κι αυτοί ήταν μάρτυρες.

«Τον Νοέμβριο 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς σταμάτα την κατάθεση σου γιατί έρχεται ο άλλος μάρτυρας. Έπεσα επάνω στον Δεστεμπασιδη! Τον είδα στο ασανσέρ. Η Μαραγγελη επίσης ήταν εντός στη ΓΑΔΑ. Την είδα επίσης. Η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 με την υπαγωγή μου στο Ελληνικό πρόγραμμα ταυτόχρονα με προέτρεψε να μπω στο αμερικανικό πρόγραμμα. Μου είπαν πως θα υπάρξει και οικονομικό όφελος. Η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της κ. Τουλούπακη. Ο Ντζουράς μου κανόνισε το ραντεβού. Με πράκτορες . Όχι με εισαγγελείς».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια εμπλοκής του Ανδρέα Λοβέρδου στην όλη υπόθεση ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι η μάρτυρας Κελέση κατέθεσε λανθασμένα πράγματα στην αρχική της κατάθεση και στην πορεία τα άλλαξε.

«Μου είπαν ότι ήξεραν ότι μέσω της εταιρείας της γυναίκα μου που λεγόταν Ψημίτη δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Εκεί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι ήταν εντελώς ασόβαροι. Τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα αλλά επίσης τη γυναίκα μου δεν τη λένε Ψημίτη.

Η μάρτυρας είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον του κ. Λοβέρδου. Ουσιαστικά είχε καταθέσει ψέματα που γράφτηκαν στην εφημερίδα. Και τους το είπα: Τι είναι αυτά τα ψέμματα; Μετά από αυτό η μάρτυρας Κελέση προσήλθε αυτοβούλως και θέλησε να διορθώσει την κατάθεση της και είπε ότι τελικά δεν την έλεγαν Ψημίτη τη γυναίκα μου αλλά ούτε και για τα του Λοβέρδου επέμεινε. Ήρθε δηλαδή η Κελέση ξανά και είπε ότι είχα εγώ πει στους Εισαγγελείς».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου