Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Τέλος με νομοσχέδιο οι αγροτικές φυλακές για τον Κουφοντίνα

 



Tο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο "Ρυθμίσεις Σωφρονιστικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη" βάζει τέλος στο καθεστώς ευνοϊκών συνθηκών κράτησης στις Αγροτικές φυλακές (που ισχύουν για όλους τους κρατούμενους που κρατούνται εκεί) για τον Δημ. Κουφοντίνα.

Με βάση τις διατάξεις που εισάγονται ο πολυϊσοβίτης της 17Ν δεν θα έχει δικαίωμα παραμονής εκεί, αλλά θα πρέπει να μεταχθεί σε άλλη φυλακή και να χάσει τα προνόμια που παρέχονται στο καθεστώς κράτησης των αγροτικών φυλακών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται τα κριτήρια για να μεταχθεί κάποιος ή να παραμείνει σε αγροτικές φυλακές. Αν βαρύνεται με δίωξη για πλημμέλημα ή κακούργημα τότε θα πρέπει να επαναμεταχθεί στη φυλακή από την οποία έφυγε. Υπενθυμίζεται πως στις αγροτικές φυλακές βρίσκεται ακόμη ο Δημ. Κουφοντίνας. Εφόσον του έχει ασκηθεί στο παρελθόν δίωξη (εκκρεμεί για παλαιότερη στάση στις φυλακές) τότε θα πρέπει να φύγει και να μεταχθεί σε άλλη φυλακή.

Η διάταξη

Το άρθρο 3 για "Μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές" αναφέρει:

Η παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4356/2015 (Α΄181), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/10 της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής τους ή γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους ή δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δώδεκα (12) έτη. Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη".


Πηγή: Capital.gr



Μέτρα από Κεραμέως για να μην γίνει υποχείριο η παιδεία σε ακροαριστερούς, αντιεξουσιαστές και αριστερούς Κηφήνες!!

 



Υποχρεωτική είναι η τηλεκπαίδευση από σήμερα, Πέμπτη, για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, ενώ όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις θα παίρνουν απουσίες στην τηλεκπαίδευση.

Μιλώντας στο MEGA η Νίκη Κεραμέως, σημείωσε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών και είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, ωστόσο αυτές θα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία.

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Από σήμερα, η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών. Όσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση», είπε ακόμα η κα Κεραμέως.

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η υπουργός τόνισε πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Ο διευθυντής, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποία γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Αναφερόμενη στα κρούσματα στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αυτά κινούνται στο 0,01%. Η χρήση της μάσκας είναι «ένα από τα 16 μέτρα που έχουμε λάβει, αλλά εξαιρετικά σημαντικό».

«Η σωστή πληροφόρηση είναι όπλο απέναντι στον κορονοϊό και κάλεσε σε συστράτευση για τις «πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε».

Σχετικά με ένα από τα αιτήματα των μαθητών, για νέες αίθουσες και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι τάξεις άνω των 25 μαθητών είναι το 3% των τμημάτων της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη αιθουσών λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες προκειμένου να μεταφερθούν τμήματα.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (4264/Β'/30.09.2020) η υπουργική απόφαση, με βάση την οποία καθίσταται υποχρεωτική η σύγχρονη εξ αποστάσεων εκπαίδευση σε περιπτώσεις έκτακτων ή απρόβλεπτων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων και των καταλήψεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. 

Οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι οι απουσίες από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, θα προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και θα λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. 



Κακοποιοί αντιεξουσιαστές έχουν παρεισφρήσει μέσα στους μαθητές στο Σύνταγμα και επιτίθενται σε αστυνομικούς

 


Ένταση δημιουργήθηκε στο Σύνταγμα, όταν πέρασε από μπροστά η πορεία των μαθητών και των καθηγητών που αντιδρούν στην λειτουργία των σχολείων. 

Η ένταση προκλήθηκε από κακοποιούς κουκουλοφόρους ακροαριστερούς, και εκτοξεύθηκαν φωτοβολίδες και φονικές μολότοφ προς τη Βουλή, με τους αστυνομικούς να απαντούν με κροτίδες κρότου λάμψης, χημικά και δακρυγόνα για να μην γενικευτεί η επίθεση των κακοποιών.

Η κατάσταση ευτυχώς δεν ξέφυγε, καθώς η κεφαλή της πορείας του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατέβηκε την οδό Πανεπιστημίου και συνέχισε προς την Ομόνοια όπου και θα διαλυθεί, πριν οργανωθούν οι ακροαριστεροί και συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά αστυνομικών, με κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών την οποία φυσικά και δεν υπολογίζουν οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές.




40 τα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα και αναμένονται και άλλα

 


Εγκληματική ανευθυνότητα των νοσηλευτών του γηροκομείου;

Τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα θα ξεπεράσουν τα 45 όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αποκαλύπτοντας ότι, όπως φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους, κάποιοι από τους νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες.

Τα κρούσματα στο γηροκομείο είναι ήδη μέχρι στιγμής 40 και υπάρχουν φόβοι πως θα ξεπεράσουν τα 45, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως τα κρούσματα στο γηροκομείο ήταν 32. Όμως ο απολογισμός αυξήθηκε, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει, αφού θετικοί έχουν βρεθεί εκτός από ηλικιωμένους και εργαζόμενοι στο γηροκομείο. 



Επτά προσαγωγές από κτίριο υπό κατάληψη στα Εξάρχεια

 



Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε σήμερα νωρίς το πρωί, σε κτίριο στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Κάνιγγος, στην περιοχή των Εξαρχείων, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από το 2018 με τις ευχές και την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κτίριο εντοπίστηκαν επτά άτομα, τα οποία προσήχθησαν, ενώ βρέθηκε και μικροποσότητα ναρκωτικών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Αυτή την ώρα το κτίριο σφραγίζεται.



Το μέγεθος των μασκών για τον Ραγκούση είναι λόγος καταλήψεων και δεν ντρέπεται που το υποστηρίζει

 


Η θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Ολομέλειας είναι προκλητική για γονείς και παιδιά που θέλουν να κάνουν μάθημα.

Ο προκλητικός Ραγκούσης για να λαϊκίσει ώστε να δείξει ότι υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «σήμερα οι καταλήψεις στα σχολεία είναι αποτέλεσμα της απώλειας εμπιστοσύνης των μαθητών στην κυβέρνηση, μετά το φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα στους μαθητές».

Το μέγεθος των μασκών για τον Ραγκούση είναι λόγος καταλήψεων και υποστηρίζοντας το αυτό χάνει την όποια σοβαρότητα του είχε απομείνει.

Όσα είπε ο Ραγκούσης προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για σαφή και ρητή πολιτική υιοθεσία των κινητοποιήσεων στα σχολεία, με τις οποίες, μειοψηφίες εμποδίζουν μαθητές να λάβουν τη μόρφωση στα σχολεία τους.

«Οι μαθητές είναι εν δικαίω. Οι καταλήψεις είναι μέσο για την αυτοπροστασία τους», είπε για να ξεσηκώσει και άλλο τα παιδιά ο Ραγκούσης χωρίς ίχνος ντροπής.

Είπε και άλλα ο Ραγκούσης για να λαϊκίσει αλλά η επίκαιρη ερώτηση ήταν η μάσκα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η προσωπική του συμβολή είχε να κάνει με την επιτάχυνση του ελέγχου της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή της συμπλήρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τον φάκελο που κατατέθηκε στο ελεγκτικό συνέδριο, ο οποίος κρίθηκε απολύτως νόμιμος. Είχε, επίσης, όπως είπε, και την ευθύνη της έγκαιρης διανομής στα σχολεία, η οποία ήταν μία «πολύ σύνθετη άσκηση», όχι μόνο γιατί ήταν πολύ σύντομος ο χρόνος και για τη διαγωνιστική διαδικασία, και για την παραγωγή και για την διανομή αλλά και διότι ένα μέρος της προμήθειας ερχόταν από το εξωτερικό, γεγονός που απαίτησε διπλωματικές ενέργειες για να απελευθερωθούν τα φορτία και να διανεμηθούν στη χώρα. «Πράγματι, παρότι ο χρόνος ήταν σύντομος, την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους όλα τα παιδιά είχαν τη μάσκα στα σχολεία τους», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας. Ως προς το ζήτημα της ευθύνης που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Εγώ, κύριε Ραγκούση, αντιλαμβάνομαι πάντοτε την ευθύνη ως συλλογική. Η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και η κυβέρνηση συλλογικά χρεώνεται την αστοχία. Ποτέ, σε ό,τι με αφορά, δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε άλλη κυβερνητική ή διοικητική μονάδα, πολλώ δε μάλλον δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε μία υγειονομική επιτροπή, η οποία μας έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα και πιστώνεται ένα μεγάλο κομμάτι τις επιτυχούς αντιμετώπισης του ιού».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία διένειμε δωρεάν στα σχολεία μάσκες ώστε να παιδιά να έχουν αυτήν την προστασία.

«Πράγματι, σε ένα υποσύνολο των μασκών, δηλαδή στις μάσκες που απευθύνονταν σε παιδιά κάτω των 10 ετών, υπήρξε μία μη ευκρινής αποτύπωση των διαστάσεων, η οποία κατέλειπε ένα περιθώριο παρερμηνείας σε ό,τι αφορά την πραγματική διάσταση», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε ότι αυτή η παρερμηνεία οδήγησε να φτιαχτούν μάσκες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν δυσανάλογες για ορισμένα από τα παιδιά. Η δε ΚΕΔΕ, η οποία διηνήργησε τη σχετική διαδικασία, κατόπιν των προδιαγραφών που έθεσε η αρμόδια υγειονομική επιτροπή, πράγματι προμηθεύτηκε μάσκες για όλα τα παιδιά, οι οποίες διανεμήθηκαν.

«Επειδή αντιλήφθηκαμε στο τέλος ότι υπήρχε ένα ζήτημα μεγάλου μεγέθους, εξαντλήσαμε τα αποθέματα των μικρών μασκών ώστε ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά, από 10 έως 15 ετών, να πάρουν τις μικρές μάσκες, αφού υπήρχε πρόνοια για μεγαλύτερο αριθμό», τόνισε και ενημέρωσε: «Σήμερα, η υγειονομική επιτροπή έχει δώσει ήδη νέες προδιαγραφές μασκών και έχει εκκινήσει η διαδικασία της δεύτερης παρτίδας που θα διανεμηθεί εντός του Οκτωβρίου και η τρίτη παρτίδα θα δοθεί εντός του Νοεμβρίου, χωρίς κόστος για το ελληνικό Δημόσιο αφού θα γίνει μεταποίηση των μασκών, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της ΚΕΔΕ και πλέον όλα τα παιδιά στο τέλος της ημέρας θα έχουν τις τρεις μάσκες που τους αναλογούν».



Ότι δεν έγινε με Πολάκη έγινε με άλλους βουλευτές : Αρση ασυλίας για Ανδρέα Πάτση και Σουλτάνα Ελευθεριάδου

 


Πριν από λίγο καιρό δόθηκε η ευκαιρία στους βουλευτές της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων να δώσουν πακέτο τον Παύλο Πολάκη στην δικαιοσύνη για να τιμωρηθεί όπως του πρέπει μήπως και βάλει μυαλό.

Και ενώ όλοι περίμεναν ότι οι βουλευτές θα δώσουν ένα μάθημα στον προκλητικό τραμπούκο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη μερίδα των βουλευτών της Νέας Δημοκράτιας τον έσωσαν από τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, αφήνοντας άφωνους στελέχη της Ν.Δ. και κοινή γνώμη.

Αυτό όμως δεν έγινε για άλλους βουλευτές!!

Η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά και με τη χρήση της λεγόμενης επιστολικής ψήφου (από απόσταση), ενώ δεν είχε τις προκλητικές εκπλήξεις του πρόσφατου παρελθόντος. Ωστόσο και οι δύο υποθέσεις αφορούσαν σε προσωπικές διενέξεις με την εισήγηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής δεοντολογίας να είναι ομόφωνα υπέρ των άρσεων.

Συγκεκριμένα υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ κ. Πάτση, ψήφισαν 236 βουλευτές (δεν υπήρχε κατά ούτε παρών). Αντίστοιχα για την κυρία Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της άρσης ψήφισαν 231 βουλευτές σε σύνολο 232 (υπήρχε ένα κατά).

Σημειώνεται πως ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης ζήτησε ο ίδιος την άρση ασυλίας του. Πρόκειται για ένα προσωπικό θέμα από το 2013.




Εντυπωσιακός ο φωτισμός της Ακρόπολης παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

 


«Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει πλέον την Ακρόπολη. Τα εγκαίνια του νέου φωτισμού της Ακρόπολης είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και γλώσσες. Γιατί οι αξίες που γεννήθηκαν εδώ, αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του έργου αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

«Ξαναφωτίζοντας το οχυρό της Ακρόπολης, στέλνουμε κι ένα σήμα διαχρονικής άμυνας σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την πορεία μας προς την πρόοδο», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως «πριν από τρία χρόνια, στο ίδιο περίπου σημείο, στην Πνύκα, ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε, πρώτη φορά, για μια «νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία». Και όσα μεσολάβησαν από τότε, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα της».

«Γιατί προβλήματα όπως η επίθεση του κορονοϊού, το Μεταναστευτικό και η ασφάλεια στην Μεσόγειο δεν μπορούν να απαντηθούν μεμονωμένα. Παρά μόνο με τη συνεργασία όλων των χωρών και όλων των λαών της ηπείρου μας, που είναι, πλέον, η κοινή μας πατρίδα. Είναι στο χέρι μας, συνεπώς, να κερδίσουμε τα κρίσιμα στοιχήματα των καιρών μας, αν τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Για να συμβεί αυτό, οφείλουμε να ξαναφωτίσουμε με την λάμψη της εμπειρίας τις γενέθλιες αρχές της Δημοκρατίας. Και, ταυτόχρονα, να μην αφήσουμε καμία σκιά να θαμπώσει τις αξίες της σύγχρονης Ευρώπης. Αλλά να τις αγκαλιάσουμε με ακόμα περισσότερο φως. Από αυτό το φως, που αιώνια θα εκπέμπει μέρα και νύχτα τώρα, η Ακρόπολη», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασσικής Αθήνας, λοιπόν, χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας, καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρνει ισότητα, αλλά και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν, όμως, και διαφορετικό φωτισμό: Ανάδειξη δηλαδή εκείνων των πλευρών, που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων, στη σκιά των νέων προκλήσεων με τις οποίες αναμετρώνται», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.



Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφκσι – Μητσοτάκη, παρακολούθησε τη φωταγώγηση του Ιερού Βράχου, που έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, του Προέδρου της Microsoft Brad Smith και της Σχεδιάστριας Φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:


Εξοχότατη Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε της Βουλής


Κυρίες και κύριοι,


Πριν από περίπου δυόμισι χιλιετίες, περίπου σε αυτόν τον ίδιο χώρο, 40 νέοι της Αθήνας μετέφεραν το «ιερόν πυρ» από την Ακαδημία και από τον βωμό του Προμηθέα, στην Ακρόπολη. Καθένας έτρεχε 80 μέτρα για να παραδώσει τον δαυλό στον επόμενο.

Και, έτσι, απλωνόταν μία λαμπαδηδρομία δυόμισι χιλιομέτρων, που στεφάνωνε πανηγυρικά τα Παναθήναια, την κορυφαία γιορτή της πόλης.

Εικοσιπέντε αιώνες μετά, το δώρο του μυθικού ήρωα προς τον άνθρωπο προσέλαβε αμέτρητες μορφές. Πυροδότησε τις επιστήμες και τις ανακαλύψεις, βελτιώνοντας τη ζωή μας.

Και σήμερα, επιστρέφει σε εκείνην την πρώτη διαδρομή: Η αρχαία φλόγα μετατρέπεται σε μία σύγχρονη φωτεινή πορεία.

Αναζητώντας, όμως, και πάλι τον παντοτινό της προορισμό: τον Ιερό Βράχο. Το φως του 21ου αιώνα, λοιπόν, αγκαλιάζει πλέον την Ακρόπολη.

Πράγματι, αυτά τα εγκαίνια του νέου φωτισμού της Ακρόπολης είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και από γλώσσες. Γιατί οι αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο, αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα.

Αλλά με δυναμική, προορισμένη να δοκιμάζεται μέσα στους αιώνες. Γιατί θεμελιώθηκαν στην Πνύκα. Στην πρώτη Βουλή της Ιστορίας.

Οικοδομήθηκαν, μετά, στην ήπειρό μας για να απλωθούν σε ολόκληρη τη γη. Και έγιναν, έκτοτε, η μόνη σωστή και δοκιμασμένη απάντηση για την οργάνωση της κοινωνίας.

Μία απάντηση, ωστόσο, που διαρκώς θα αναρωτιέται για το πώς θα γίνεται πιο αποτελεσματική. Ιδίως στην εποχή μας, όπου αντιμετωπίζουμε τόσα περίπλοκα προβλήματα.

Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας, λοιπόν, χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας, καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα αλλά και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία.

Απαιτούν, όμως, και διαφορετικό φωτισμό: Ανάδειξη δηλαδή εκείνων των πλευρών, που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων, στη σκιά των νέων προκλήσεων με τις οποίες αναμετρώνται.

Ακριβώς, όπως συμβαίνει, τώρα, και με το νέο τρόπο γνωριμίας μας με την Ακρόπολη.

Όπως είπε και η Υπουργός Πολιτισμού ο προηγούμενος φωτισμός του Ιερού Βράχου μετρούσε, ήδη, 15 χρόνια. Ο χρόνος τον έφθειρε. Η τεχνολογία τον ξεπερνούσε. Ενώ τα νέα βλέμματα στην Ιστορία απαιτούσαν και νέους αισθητικούς δρόμους προκειμένου να τον συναντήσουν και πάλι.

Η αλλαγή, συνεπώς, που δρομολογείται σήμερα δεν ήταν μία απλή τεχνική απόφαση. Ήταν μία συνειδητή πολιτική επιλογή.

Nα επανενταχθεί δυναμικά στη σύγχρονη καθημερινότητα, το σύμβολο της κλασικής Ελλάδας. Και μαζί του, να ξαναγίνουν πρωταγωνιστές οι ακατάλυτες αξίες της.

Ο πρακτικός στόχος ήταν διττός: Από την μία πλευρά, να αναδειχθεί ο χώρος με τον όγκο και τη γεωμετρία του.

Ώστε, μαζί με τα κομψοτεχνήματα, να φανεί και η ποικιλία των γεωλογικών στρωμάτων. Αλλά και η διαδοχή των πολλών ιστορικών φάσεων ενός ενιαίου και διαρκούς πολιτιστικού αλλά και φυσικού τοπόσημου.

Και, από την άλλη πλευρά, να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις, αποκτώντας μεγαλύτερη αντοχή και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Ώστε ο Ιερός Βράχος να εξακολουθεί να είναι ένα θαύμα του παρελθόντος. Με προορισμό, όμως, να εμπνέει και νέα θαύματα στο μέλλον.

Με την επανατοποθέτηση των προβολέων, για πρώτη φορά θα είναι ορατά και τις νυχτερινές ώρες τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος.

Και το φως θα διαχέεται, πλέον, όπως βλέπετε, σε τρεις ζώνες: Στον Βράχο, στο χαμηλότερο επίπεδο. Στα Τείχη, στο μέσον. Και, τέλος, στα ίδια τα Μνημεία, στο υψηλότερο σημείο.

Με διαφοροποιημένη την ένταση, όλα τα μέρη θα προβάλλονται ως αυτοτελή αλλά και, ταυτόχρονα, ως αναπόσπαστα τμήματα ενός ενιαίου συνόλου.

Ενώ οι χρωματικές διαβαθμίσεις θα τονίζουν, στο εξής, το βάθος, το ανάγλυφο, αλλά και την πλαστικότητα του κάθε έργου.

Σε τρεις διαστάσεις, άλλωστε, βιώνεται κι ο ίδιος ο χρόνος πάνω στα μάρμαρα: Το παρελθόν στην έμπνευση. Το παρόν στον αναστοχασμό. Και το μέλλον στην προοπτική.

Γιατί και η ίδια η Ακρόπολη αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα ορυχείο μνήμης, έναν πυροδότη δημιουργίας, αλλά και μια αιώνια πυξίδα.

Τα φωτιστικά σώματα είναι πλέον λιγότερα. Είναι, όπως με διαβεβαιώνουν, σχεδόν αόρατα την ημέρα. Με νέου τύπου λαμπτήρες, με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας κατά 60%.

Κυρίως, όμως, όπως είπε και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, σε ένα περιβάλλον πια απόλυτης προσβασιμότητας: Το σημερινό αναβατόριο αντικαθιστά ένας ευρύχωρος ανελκυστήρας.

Και ξυλόστρωτες διαδρομές θα οδηγούν, πλέον, σε κάθε σημείο της Ακρόπολης τους επισκέπτες, τους συμπολίτες μας με μειωμένη κινητικότητα. Είναι ένα έργο το οποίο θα παραδοθεί σε χρήση απ’ την Πολιτεία στις 3 Δεκεμβρίου, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Αξίζουν συγχαρητήρια για όλα αυτά στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κινήθηκε, κυρία Υπουργέ, και αυτό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Θερμές ευχαριστίες, όμως, και στο Ίδρυμα Ωνάση για τη χορηγία του. Που συμπληρώνει, μάλιστα, και τη σημαντική του συμβολή στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μας συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήσαμε αυτήν την καταπληκτική ιδέα και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας τηρήσαμε τα χρονοδιαγράμματά μας ώστε να είμαστε σήμερα εδώ, να υποδεχθούμε το νέο φωτισμό της Ακρόπολης.

Ξεχωριστά συγχαρητήρια, ξεχωριστοί έπαινοι στην Ελευθερία Ντεκώ και στην ομάδα της, για αυτήν την πρωτοπόρα μελέτη. Γιατί, πράγματι, είναι βαρύ το χρέος να καλούνται Έλληνες καλλιτέχνες να φωτίσουν έργο Ελλήνων προγόνων που επί αιώνες φωτίζει -και θα φωτίζει- ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Στο μεγάλο λοιμό της αρχαίας Αθήνας οι κάτοικοι στρέφονταν απελπισμένοι στην Παλλάδα Αθηνά για να διώξουν το κακό.

Στην πανδημία που πολιορκεί, σήμερα, τον κόσμο ολόκληρο, καταφύγιο και όπλο μας είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας που δίδαξε η δημοκρατική πολιτεία. Αυτές που χάραξαν στο ναό της Αθηνάς ο Φειδίας, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης.

Κι εκείνες που μετουσιώθηκαν στις ιατρικές συμβουλές του Ιπποκράτη, αλλά και στην πολιτική οξυδέρκεια του Περικλή. Στο συνδυασμό, δηλαδή, της επιστήμης με τη δημόσια δράση.

Ξαναφωτίζοντας, λοιπόν, σήμερα, την Ακρόπολη, θα έλεγα ότι τους δίνουμε, συμβολικά, ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Ταυτόχρονα, οι προβολείς στρέφονται και στα τείχη της Ακρόπολης, που άρχισαν να οικοδομούνται μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Φέτος, με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων απ’ εκείνη τη νίκη, η Ιστορία μοιάζει να αλληλοσυμπληρώνεται.

Γιατί, αν δεν απέκρουαν, τότε, οι Έλληνες τους εξ Ανατολών επιδρομείς, δεν θα ακολουθούσαν η κλασική φιλοσοφία και η Δημοκρατία. Ούτε η Ευρώπη με το Κράτος Δικαίου και τον δυτικό πολιτισμό. Η Ευρώπη που αργότερα ξεπέρασε και το σκοτάδι του Μεσαίωνα, προσφεύγοντας και πάλι στην κλασική Ελλάδα. Ξαναφωτίζοντας, λοιπόν, το οχυρό της Ακρόπολης, στέλνουμε κι ένα σήμα διαχρονικής άμυνας σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την πορεία μας προς την πρόοδο.

Πριν από τρία χρόνια, στο ίδιο περίπου σημείο, στην Πνύκα, ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε, πρώτη φορά, για μια «νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία». Και όσα μεσολάβησαν από τότε, επιβεβαίωσαν ακριβώς αυτήν την αναγκαιότητά της.

Γιατί προβλήματα, όπως η επίθεση του κορονοϊού, το Μεταναστευτικό και η ασφάλεια στη Μεσόγειο, δεν μπορούν να απαντηθούν μεμονωμένα. Παρά μόνο με τη συνεργασία όλων των χωρών και όλων των λαών της ηπείρου μας, που είναι, πλέον, η κοινή μας πατρίδα.

Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να κερδίσουμε τα κρίσιμα στοιχήματα των καιρών μας, αν τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Για να συμβεί αυτό, οφείλουμε να ξαναφωτίσουμε με τη λάμψη της εμπειρίας τις γενέθλιες αρχές της Δημοκρατίας.

Και, ταυτόχρονα, να μην αφήσουμε καμία σκιά να θαμπώσει τις αξίες της σύγχρονης Ευρώπης. Αλλά να τις αγκαλιάσουμε με ακόμη περισσότερο φως. Από αυτό το φως, που αιώνια θα εκπέμπει, μέρα και νύχτα τώρα, η Ακρόπολη.


Σας ευχαριστώ.






Ένα βήμα πριν το lockdown περιοχές σε Θήβα και Χαλκίδα, Ανακοίνωση Χαρδαλιά

 


Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης ημεδαπής που βρέθηκε θετική στον Covid_19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ», με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους των κάτωθι οικισμών 

του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας: Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,

για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:

Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και

Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.

Σημειώνεται ότι από αύριο, 01-10-2020 το πρωί, τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.



Τσιόδρας : Η Αθήνα δεν πάει καλά

 


Ανησυχία Σωτήρη Τσιόδρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα δεν πάει καλά», με αφορμή τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων σε γηροκομείο του Άγιου Παντελεήμονα,  ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα», οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.

«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι η διασπορά του κορωνοϊού σε παρόμοιους χώρους όπως το γηροκομείο στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, γίνεται συνήθως από το προσωπικό, εξέφρασε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας  : «Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε.