Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ο Ανδρουλάκης συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος, των παρακολουθήσεων, της ξεφτίλας

 


Ότι θα καταντούσε το ΠΑΣΟΚ ουρά του ακροαριστερού Αλέξη Τσίπρα, αυτό δεν το περίμενε κανένας κεντρώος και κεντροαριστερός.

Ο Νικός Ανδρουλάκης, ανεπαρκής και ακατάλληλος να ηγηθεί στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ προτιμά να κάνει την ουρά σε ένα πολιτικό απατεώνας, με ακροαριστερή ιδεολογία, αντί να προσπαθήσει να γίνει πολιτικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά του ανεπαρκή Ανδρουλάκη και στο υλικό που έχει διαλέξει να τον εκπροσωπεί και να μιλάει για λογαριασμό του, μόνο σοβαρότητα, και πολιτική κατάρτιση δεν έχουν οι δίπλα του και σίγουρα δεν είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά περισσότερο νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανικανότητα του Νίκου Ανδρουλάκη τον αναγκάζει να γίνει υποχείριο του πολιτικού απατεώνα Αλέξη Τσίπρα, και να κάνει συμφωνίες μεταξύ τους ώστε να ασκήσουν αντιπολίτευση.

Με αυτή την τακτική, νομίζουν ο ανεπαρκής Ανδρουλάκης και ο πολιτικός απατεώνας Αλέξη Τσίπρας ότι θα προκαλέσουν, δηλαδή, πέραν του πολιτικού, και ένα θεσμικό αδιέξοδο στη χώρα, ώστε να αναδείξουν σε κεντρικό το ζήτημα των υποκλοπών και καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων.

Τα σκάνδαλα όμως που σκάνε καθημερινά, και εμπλέκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι αποκαλύψεις στο ειδικό δικαστήριο που εμπλέκουν σε σακούλες και βαλίτσες μαύρου χρήματος ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνουν ότι ο Ανδρουλάκης έχει πάρει λάθος δρόμο, δεν μπορείς να το αντιληφθεί, τον σπρώχνουν στελέχη του που τα έχουν βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ στην καταστροφή και θα έχει την τύχη του Αλέξη Τσίπρα που θεωρείται πολιτικά τελειωμένος.

Το ότι το ΠΑΣΟΚ παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν απειλούνται δημοκρατικά και θεσμικά κεκτημένα, προκειμένου να εξυπηρετούνται κομματικές σκοπιμότητες, θα το πληρώσει πολύ ακριβά και δεν βλέπει το ξεκάθαρο μήνυμα των κεντρώων που φεύγουν από το κόμμα αλλά θα το δεί στις εκλογές και εκεί θα δούμε που θα κρυφτεί ο Ανδρουλάκης.

Κρίμα για το ΠΑΣΟΚ  - ΚΙΝΑΛ θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου και της Φώφης Γεννηματά με τον ανεπαρκή Νίκο Ανδρουλάκη που ανέλαβε την αρχηγία.




Ακροαριστεροί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς στου Ζωγράφου

 


Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκαν αστυνομικοί το βράδυ της Πέμπτης στου Ζωγράφου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Περίπου στις 8:30 μ.μ. άγνωστος ακροαριστερός έκανε τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση, κάνοντας λόγο για φθορές σε λεωφορείο, στο τέρμα των λεωφορείων στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου.

Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έσπευσε στο σημείο που τους υπέδειξαν από το τηλεφώνημα παγίδα των ακροαριστερών.

Τότε, ομάδα των ακροαριστερών συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε μολότοφ κατά των αστυνομικών. 

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε μία μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό των ακροαριστερών δραστών.



Προκλητική σιωπή Τσίπρα για βαλίτσες με τα λεφτά από Καλογρίτσα - Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφοβίζουν την μάρτυρα

 



Για εκκωφαντική σιωπή, τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αποκαλύψεις που έκανε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Όπως ακούμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις ενημερωτικές εκπομπές όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, έχουν αρχίσει να απειλούν και να εκφοβίζουν την μάρτυρα με μηνύσεις για να μην μιλήσει, και να ανακαλέσει.

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει, η γραμματέας του κυρίου Καλογρίτσα «κατέθεσε ενόρκως, με ονοματεπώνυμο και χωρίς κουκούλα, ο ότι ‘’έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ’’».

Ο κ. Τσίπρας, τονίζει η Πειραιώς, έχει τρεις επιλογές:

«α) Να αποπειραθεί να δικαιολογηθεί, σαν άλλος Τσουκάτος, ότι το έκανε «για το το καλό του κόμματος».

β) Να σιωπήσει, παραδεχόμενος ότι κατά σύστημα λάμβανε «μαύρο χρήμα», από διάφορες πηγές, στα πλαίσια του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

γ) Να διαψεύσει τη μάρτυρα και να στραφεί νομικά εναντίον της για να λάμψει η αλήθεια».


Η ιδιαιτέρα γραμματέας του επιχειρηματία κατέθεσε ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)».

Όπως είπε η Ευθαλία Διαμαντή, χρήματα δινόντουσαν και σε δημοσιογράφους, όπως και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας.




Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και συκοφαντεί διαρκώς την ΕΛΑΣ - Ηχηρή απάντηση από το ΥΠ.ΠΡΟ.

 


Ηχηρή απάντηση κατά του φαιδρού και προκλητικού ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται και συκοφαντεί διαρκώς την ΕΛΑΣ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδώσει ευθύνες στην ηγεσία, πολιτική και φυσική, με αφορμή δημοσιεύματα για τον Διευθυντή Ασφαλείας Αττικής.

Ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, επικαλείται δημοσίευμα των Reporters United, με τίτλο: «Ο Διευθυντής ασφάλειας της ΕΛΑΣ κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia» και στο οποίο αναφέρεται ότι «ο Ταξίαρχος, κ. Δάβαλος τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2022 Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, παρότι ήταν κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia» και ζητά εξηγήσεις.

Κατηγορεί την ΕΛΑΣ ότι δεν συνέδραμε στη δικαστική διερεύνηση και υποστηρίζει πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνώριζε για το γεγονός αυτός τονίζοντας όπως σε κάθε ανακοίνωση ότι «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί…»

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΡΟ. :

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά ακολουθεί μια θλιβερή τοξική στρατηγική επίθεσης και συκοφαντίας και στην πολιτική και στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση στη οποία τονίζει ότι «με προφανή ψέματα και συνειδητές παραλείψεις αντιστρέφει τις δικές του ευθύνες για την υπόθεση»

Προσθέτει δε αναφορικά με την υπόθεση που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει ήδη παραθέσει τα δεδομένα με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι έωλοι.  Και συγκεκριμένα:

Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ, που τότε υπαγόταν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ουδέποτε ενημέρωσε -ως όφειλε- το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την υπό διερεύνηση υπόθεση και την ενδεχόμενη εμπλοκή αστυνομικών.

Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -από το 2016 μέχρι το 2019- έχει βαρύτατη ευθύνη γιατί ουδέποτε ενημέρωσε την ΕΛΑΣ γύρω από την υπόθεση, ενώ γνώριζε τα όποια στοιχεία υπήρχαν. Εξ αυτού του λόγου συγκεκριμένοι αξιωματικοί διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και συνέχισαν να ασκούν κανονικά τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους»

Συνεχίζει δε ότι παρά το γεγονός αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα «με παροιμιώδη πολιτική επιπολαιότητα και καιροσκοπισμό, να τοποθετείται με καθεστωτική αντίληψη ενάντια στη διάκριση των εξουσιών και να αναφέρεται σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία η οποία μάλιστα σε ελάχιστες μέρες φτάνει στο τέλος της»

Και καταλήγει σημειώνοντας: «Να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν να γράψουν ενόψει των ερχόμενων εκλογών και της επερχόμενης εκλογικής τους ήττας»

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πλέον να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι έπραξε για το θέμα και πως χειρίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την υπόθεση αυτή δεδομένου ότι την περίοδο 2015 – 2019 είχε περάν της ΕΛΑΣ και την εποπτεία της ΕΥΠ.



Ειδικό Δικαστήριο:«Έφευγαν λεφτά με βαλίτσες για το κόμμα» (ΣΥΡΙΖΑ) - Αμείλικτα ερωτήματα μετά την αποκάλυψη


 

Με την κατάθεση της Ευθαλίας Διαμαντή, γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία.

Η κατάθεση αυτή είχε αποκαλύψεις που καίνε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα.

Η Ευθαλία Διαμαντή, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του Χρήστου Καλογρίτσα περισσότερο από 40 χρόνια, ξεκίνησε να καταθέτει λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας, «αν και υπήρξε σε όλη του τη ζωή καθοδηγητής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών υπήρξε καθοδηγούμενος για να βοηθήσει την ομάδα των ανθρώπων που ήθελαν αυτό το εγχείρημα», ενώ μίλησε για «χρήματα σε φακέλους που έφευγαν από τα γραφεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Υποστήριξε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας στα τέλη του 2015 προσκλήθηκε να «δανείσει» το όνομά του στην προσπάθεια να φτιαχτεί κανάλι και εφημερίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

«Οι δαπάνες Καλογρίτσα ήταν εξαψήφιες ή επταψήφιες. Έδωσε τέσσερις ορόφους στα γραφεία του για να στεγάσει τις ομάδες για κανάλι και μετά για εφημερίδα. Έφευγαν κι άλλα χρήματα από το γραφείο για το κόμμα με τσάντες και βαλίτσες. Περίμενε πως θα τα πάρει πίσω», ανέφερε η μάρτυρας σε ερωτήσεις της προέδρου.

«Άρχισαν να έρχονται πολιτικά στελέχη στο γραφείο μας μαζί με τον κ. Παππά για τη δημιουργία καναλιού και εφημερίδας. Ο κ. Παππάς ήταν επικεφαλής αυτών των 10-15 ατόμων. "Ομάδα Παππά" την ονομάζαμε. Του ζήτησαν να τους βοηθήσει να στηθεί κανάλι και εφημερίδα, χρηματοδοτώντας αυτό το εγχείρημα, αν και γνώριζαν ότι ήταν σε δύσκολη θέση οικονομικά, καθώς τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν δεσμευμένα. Ήθελαν όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά να καθοδηγήσει και να στηρίξει το εγχείρημα», κατέθεσε η κυρία Διαμαντή.

«Ο Παππάς επισκεπτόταν καθημερινά τον Καλογρίτσα, ερχόταν 8 το πρωί, πριν πάει Μαξίμου»

Ειδικότερα, για τον πρώην υπουργό, η μάρτυρας επισήμανε ότι επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά τα γραφεία της εταιρείας του Χρήστου Καλογρίτσα.

«Ερχόταν 8 το πρωί, πριν από το Μαξίμου, και μπορεί να περνούσε και μετά, το μεσημέρι ή το βράδυ. Σχεδόν καθημερινά γινόταν αυτό, και οι συζητήσεις τους αφορούσαν αυτό το εγχείρημα» είπε η μάρτυρας, και πρόσθεσε ότι και ο Χρήστος Καλογρίτσας από την πλευρά του έκανε επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόεδρος: Ως τι εκλήθη να βοηθήσει ο κ. Καλογρίτσας;

Μάρτυρας: Να δανείσει το όνομά του, να φαίνεται ότι το εγχείρημα ήταν δικό του.

Πρόεδρος: Να δώσει και χρήματα;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί χρήματα τότε δεν είχε ο ίδιος. Ο σχεδιασμός ήταν ότι χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν σε αυτό το εγχείρημα. Ήταν γνωστό ότι οι λογαριασμοί του κ. Καλογρίτσα ήταν δεσμευμένοι.

Πρόεδρος: Τότε, γιατί προτάθηκε σε αυτόν και όχι σε άλλον επιχειρηματία με οικονομική δυνατότητα;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία του στον εκδοτικό χώρο και στο χώρο της Αριστεράς. Αυτό συμπεραίνω.

«Το κανάλι θα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, κουμάντο θα έκανε ο Παππάς»

Η Ευθαλία Διαμαντή συνέχισε την κατάθεσή της, λέγοντας ότι στο υπό κατασκευή κανάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κανάλι θα ήταν του κόμματος, το κόμμα θα έκανε κουμάντο, ο κ. Παππάς. Αυτά είναι πράγματα που άκουγα και έβλεπα και συζητούσα με τον κ. Καλογρίτσα. Η πόρτα κατά τις συναντήσεις τους ήταν ανοιχτή».

Όπως είπε η μάρτυρας, ο γιος του επιχειρηματία, Ιωάννης-Βλαδίμηρος, ενεπλάκη χωρίς να το θέλει στην υπόθεση.

«Επέλεξε τον γιο του, γιατί ήταν ο λιγότερο χρεωμένος. Με δάνειο εξοφλήθηκαν τα χρέη του τότε. Ο κ. Ιωάννης δεν ήταν ποτέ παρών στις συναντήσεις, τα ήξερε από τον πατέρα του και από σεβασμό και πειθαρχία στον πατέρα του δέχθηκε να δώσει το όνομά του, παρότι δεν συμφωνούσε καθόλου».

Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας με την οικογένεια Χούρι δεν είχε καμία επαφή πριν από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Με τους Χούρι δεν είχε σχέσεις ούτε με τη CCC. Γνωρίστηκαν μέσω του κόμματος, κλείστηκε ένα ραντεβού στο Πόρτο Χέλι, με σκοπό να βρει βοήθεια για τα τρία εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής. Δεν ξέρω μετά γιατί οι Χούρι έκαναν πίσω» κατέθεσε η μάρτυρας, και πρόσθεσε ότι όταν ήρθε η ώρα της καταβολής της πρώτης δόσης και χρήματα δεν υπήρχαν, ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε τον επιχειρηματία ότι θα βρεθούν.

«''Πες του ότι τα χρήματα υπάρχουν'' έλεγε ο κ. Παππάς, και είχε πει και στον κ. Αρτέμη Αρτεμίου να του το επιβεβαιώσει. Αυτό έγινε μετά τον διαγωνισμό και πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης. Χρονικά δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετά τα ραντεβού με τους Ευ. Μαρινάκη και Δ. Κοντομηνά».

Η μάρτυρας πρόσθεσε ότι στα γραφεία του κ. Καλογρίτσα απασχολούνταν πολλά άτομα για το υπό ίδρυση κανάλι...

«Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι δικηγόροι και άλλοι ήταν επιλεγμένοι από τον κ. Παππά, όχι από τον κ. Καλογρίτσα. Αμείβονταν από τον κ. Καλογρίτσα, αλλά ο κ. Παππάς έλεγε ότι θα τακτοποιηθεί το οικονομικό θέμα», υποστήριξε.

Οικονόμου: Αμείλικτα τα ερωτήματα μετά την κατάθεση της γραμματέως του Καλογρίτσα

«Μετά από όσα φοβερά κατέθεσε ενόρκως η κ. Διαμαντή για τις διαδρομές μαύρου χρήματος μεταξύ των κυρίων Νίκου Παππά, Χρήστου Καλογρίτσα και ‘Αρτεμη Αρτεμίου, με σκοπό τη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογραφικών βραχιόνων του, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ο κ. Τσίπρας προσωπικά χρωστάει σαφεις απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Απαντήσεις για όλα αυτά που επί χρόνια υποκριτικά αρνιόταν πως είχαν συμβεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τις δραστηριότητες του κ. Παππά, του στενότερου και παλιότερου συνεργάτη του; Γιατι εξακολουθεί να τον στηρίζει και να τον καλύπτει πολιτικά; Πόσες σακούλες και με τι ποσά κατέληξαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Αντι να κάνουν κηρύγματα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να απαντήσουν σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα».




Μανιτάκης για το «ελάτε να με συλλάβετε» του Τσίπρα: «Δείχνει πολιτικό ήθος;»

 


Υποστηρίζοντας πως οι  δηλώσεις Τσίπρα του στυλ «έλα να με πιάσεις», με αφορμή τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, όξυναν την κατάσταση και ήταν «ήταν λίγο μαγκιά» ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης αναρωτιέται αν αυτό είναι «πολιτικό ήθος» και «αν δείχνει σεβασμό στους θεσμούς», ενώ διεύκρίνισε τους λόγους για τους οποίους δεν συνυπέγραψε τη δήλωση των συνταγματολόγων σημειώνοντας επίσης ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα να γνωμοδοτεί.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αντώνης Μανιτάκης αναφέρθηκε στη Γνωμοδότηση Ντογιάκου, στις εξελίξεις αναφορικά με τη διαφωνία με την ΑΔΑΕ, αλλά και στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας όλες τις πλευρές και την κυβέρνηση να μην επιχειρούν να αξιοποιήσουν μικροκομματικά τα θέματα της δικαιοσύνης.

Ο κ. Μανιτάκης αναφορικά με τις δηλώσεις Τσίπρα και τη στάση που τήρησε έναντι της Γνωμοδότησης Ντογιάκου αναρωτήθηκε: «είναι δυνατόν πρώην πρωθυπουργός να λέει σε έναν εκπρόσωπο θεσμικό εν ισχύ είτε συμφωνεί μαζί του είτε όχι, που ακόμα εκφράζει τους θεσμούς και την δικαιοσύνη να του λέει έλα, αν θέλεις, πιάσε με;»

Για να συνεχίσει: «Δείχνει πολιτικό ήθος; Δείχνει σεβασμό στους θεσμούς; Όσο και αν διαφωνεί με τον εισαγγελέα. Οφείλει να διαφωνήσει και να το πει. Αλλά στη ζωή μας υπάρχει και το ύφος, υπάρχει και ο τρόπος των ενεργειών μας. Υπάρχει και το αίσθημα του πολιτικού πολιτισμού. Αυτά είναι που λείπουν».

Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση σημείωσε «Πιστεύω ότι αυτή η αντιδικία δεν μπορεί παρά να εξεταστεί από συνταγματική σκοπιά μέσα από το πρίσμα της διάκρισης των εξουσιών, διότι περί αυτού πρόκειται. Ο εισαγγελέας αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Από την άλλη, η Ανεξάρτητη διοικητική Αρχή ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή έχει δικαίωμα από το ίδιο το Σύνταγμα, από τον ιδρυτικό της νόμο, να ελέγχει ελεύθερα εάν έχει γίνει παραβίαση από οποιονδήποτε του απορρήτου της επικοινωνίας. Αυτό φέρνει λοιπόν αναπόφευκτα σε σύγκρουση θεσμούς κρατικούς»

«η αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν δικαιολογεί θεσμικές αντιπαραθέσεις αυτού του είδους, κραυγαλέες» και υποστήριξε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με έναν άμεσο διάλογο μεταξύ των αρχών με συναίσθηση και των δύο φορέων της κρατικής εξουσίας, δηλαδή και της Ανεξάρτητης Αρχής και του εισαγγελέα, ενός διακριτικού υπεύθυνου διαλόγου» υπογράμμισε τονίζοντας πως

«Η πολιτική και θεσμική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την συγκεκριμένη γνωμοδότηση δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά αποτελεί την συνέχεια ή ένα τμήμα μιας γενικότερης πολιτικής αντιπαράθεσης που ξεκίνησε με αφορμή τις παρακολουθήσεις. Πρόκειται για μια προεκλογική περίοδο παρατεταμένη πολύ οξυμένη, για ένα κλίμα διαλόγου διχαστικό, ένα ζοφερό κλίμα, μέσα στο οποίο, οποιαδήποτε πρόθεση διατύπωσης γνώμης από θεσμικά όργανα αλλά και από εκπροσώπους της κοινής γνώμης ή από τους επαΐοντες κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο αισχρής κομματικής και πολιτικής εκμετάλλευσης»

Μάλιστα ο επίτιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τόνισε και τα εξής:

αυτός ο οποίος καθορίζει τα όρια της αρμοδιότητας της κάθε αρχής είναι ο νομοθέτης.

Ο νομοθέτης θέσπισε νόμο. Καλώς ή κακώς το θέσπισε και όρισε αυτή τη στιγμή ένα τριμελές όργανο.

ο νομοθέτης, εκτελώντας, όπως έχει την εξουσία, εκτελώντας το άρθρο 19 του Συντάγματος που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών έχει ορίσει ότι το καλύτερο θα ήταν αντί να αποφασίζει μόνη της η αρχή και ανεξάρτητα, να αποφασίζει ένα τριμελές όργανο

“Γιατί δεν υπέγραψα τη δήλωση των συνταγματολόγων”

«Δεν θέλησα να την υπογράψω όχι γιατί δεν σέβομαι τη γνώμη των άλλων συναδέλφων, αλλά γιατί δεν συμμεριζόμουν το ύφος του κειμένου αυτού που ήταν λίγο μονοκόμματο προς τη μεριά οξύτατης κριτικής απέναντι στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» είπε προσθέτοντας πως «δεν κρύβω ότι δεν συμμερίζομαι όλες τις απόψεις τις νομικές που έχουν διατυπωθεί. Αλλά για μένα το βασικό, δεν είναι αυτή τη στιγμή να διατυπώσουμε στην κοινή γνώμη και δια των εφημερίδων την γνώμη μας επί νομικών ζητημάτων.

Και συνέχισε διευκρινίζοντας πως «δεν έκρινα ότι είναι απολύτως πρωταρχικό και αναγκαίο να επικρίνω τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα, που είχε πράγματι πολλά αδύνατα σημεία, ιδίως το τελευταίο σημείο που απειλεί με ποινικές διώξεις, μια ατυχέστατη, να μην πω και απρεπής φράση του. Αυτό όμως δεν μπορεί να με εμποδίσει να δω σε ποιο κλίμα διεξάγεται αυτός ο διάλογος και να μην αναλογιστώ τις πολιτικές ευθύνες που έχω σαν διανοούμενος και σαν επιστήμονας».

Και ενώ τόνισε ότι  «Προφανώς όπως τη διάβασα, έχω ορισμένες σοβαρές αντιρρήσεις, προφανώς έχει ένα ύφος που είναι προκλητικό, αλλά αυτό είναι το ζήτημα; Να ενισχύσω ή να καταγγείλω αυτό το ύφος για να εντείνω την αντιπαράθεση την πολιτική και να μη βλέπω τις συνέπειες αυτής της αντιδικίας; Αυτό προέχει σαν ζήτημα στην κοινή γνώμη και για τη χώρα;» δήλωσε ότι:

«Είναι μια γνωμοδότηση η οποία παράγει ένα αποτέλεσμα που έχει απλώς το κύρος ενός εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας, που είναι επιφορτισμένος να κάνει τέτοιες γνωμοδοτήσεις και τις οποίες φυσικά η δικαστική εξουσία οφείλει να σέβεται, διότι είναι ο προϊστάμενος μιας Αρχής, έχει μια πείρα και ένα κύρος».

Για να καταλήξει αποσαφηνίζοντας πως «Επομένως, οι γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων είναι σύνηθες φαινόμενο και ευτυχώς διότι διαφωτίζουν πάρα πολλά νομικά ζητήματα και βοηθάνε στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, ούτε αμφισβητεί κανείς το δικαίωμα να γνωμοδοτήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».


Πηγή: ertnews.gr



Απαντητική Ρηματική Διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Πρεσβεία της Λιβύης

 


Το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε την Τρίτη στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα ρηματική διακοίνωση με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT.

Αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX.

Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά από τη λιβυκή πλευρά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Επιπλέον, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Το ελληνικό  Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει εκ νέου τα μνημόνια αυτά, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των  ιστορικών δεσμών φιλίας των δύο χωρών και των λαών τους, το  Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος, με τη ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα εκφράζει για μία ακόμη  φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.




Νέα πλατφόρμα καταγγελιών και νέος τρόπος προσδιορισμού των εκπτώσεων

 


Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων -πέραν του 4ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1520 που υπάρχει για καταγγελίες καταναλωτών- δημιούργησε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (kataggelies.mindev.gov.gr) στην οποία κάθε καταναλωτής, εφόσον θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα παραπλάνησης ή εξαπάτησης, μπορεί να καταθέσει την καταγγελία του.


Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες για 7 κατηγορίες παραβάσεων (καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες, τραπεζικές υπηρεσίες, ασφαλιστικές και λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, ζητήματα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα για υποβολή όχι μόνο επώνυμων αλλά και ανώνυμων καταγγελιών, και μάλιστα σε 24 διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΔΙΜΕΑ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή, Ρ.Α.Ε., Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Ε.Ο.Φ., ΕΦΕΤ, Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κλπ).

Ένα ακόμη βήμα για την προστασία των καταναλωτών αφορά στις εκπτώσεις -οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα και διαρκούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Έχει ως στόχο να βάλει τέλος σε τεχνάσματα από επιτήδειους που για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές προχωρούσαν σε τεχνητή αύξηση της τιμής ενός προϊόντος λίγες μέρες πριν και παρουσίαζαν στις εκπτώσεις δήθεν μεγάλες μειώσεις τιμών. Τώρα δεν μπορούν να επαναλάβουν την ίδια πρακτική, διότι από αυτήν την εκπτωτική περίοδο ως τιμή αναφοράς δεν λαμβάνεται αυτή που εμφανιζόταν μία μέρα πριν την έναρξη των εκπτώσεων, αλλά η χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν αυτό τις 30 μέρες πριν την έκπτωση. Πρόκειται για μια νέα ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας παρακολουθείται αυστηρά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.



Στο 11,4% η ανεργία το Νοέμβριο

 



Η ανεργία στην Ελλάδα -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- μειώθηκε τον Νοέμβριο  στο 11,4% από 17,5%, που ήταν το Καλοκαίρι του 2019. Παρά τη διεθνή κρίση -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης- η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και είναι ήδη έξι μονάδες πιο κάτω από εκεί που την παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Τον Νοέμβριο, οι άνεργοι ανήλθαν σε 527.758 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 85.828 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 (14%). Πρόκειται για θετική, αλλά όχι επαρκή για την Κυβέρνηση εξέλιξη και για αυτό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι πολιτικές και τα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.

Την ώρα αυτή εφαρμόζονται, ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο», το πρόγραμμα δημιουργίας 150 χιλ. νέων θέσεων εργασίας, και τα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Σημειώνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» το μεγαλύτερο πακέτο που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα μας για την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων ύψους 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό:


Έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα  κατάρτισης (προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ) για 120.000 ανέργους και το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά», (ύψους 154,5 εκατ. ευρώ) που απευθύνεται σε 150.000 εργαζόμενους και αφορά στη μετεκπαίδευσή τους σε πράσινες και κυρίως ψηφιακές δεξιότητες.

Παράλληλα, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει καταρτίσει 6 νέα προγράμματα με τον τίτλο «Δουλειά για σένα», που θα δημιουργήσουν συνολικά 68.000 νέες θέσεις  εργασίας, με χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ. Τρία από τα προγράμματα αυτά  έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή και θα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα δημιουργήσουν 37.750 θέσεις εργασίας. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

 



e-ΕΦΚΑ: Εκδόθηκαν 500.000 συντάξεις σε 24 μήνες

 


Περισσότερες από 500.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ σχεδόν 300.000 από αυτές εκδόθηκαν μόλις τους τελευταίους 12 μήνες. Παράλληλα, οι χρόνοι απονομής μίας σύνταξης έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στους δύο μήνες, με την ημερήσια παραγωγή συντάξεων να ξεπερνά τις 1.250 σήμερα από 500 που εκδίδονταν το 2019.


Αναλυτικά, οι εκδόσεις κύριων συντάξεων το 2021 και το 2022 έφτασαν στις 510.500. Το 2021, εκδόθηκαν 224.434 κύριες συντάξεις, ενώ, το 2022, εκδόθηκαν 287.000 (αύξηση 28%). Μάλιστα, το 2022, εκδόθηκαν 163.000 περισσότερες συντάξεις σε σχέση με το 2019, όπου εκδόθηκαν μόλις 123.324 (αύξηση 132%).Τον Νοέμβριο του 2022, οι εκδόσεις συντάξεων ξεπέρασαν τις 27.000, 10.000 περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (αύξηση 60%), αποδεικνύοντας πως οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ κρατούν σταθερά σε υψηλό επίπεδο τον ρυθμό των απονομών. Αντιστοίχως, τον μήνα Δεκέμβριο, οι απονομές ανήλθαν σε περίπου 22.000.

Στο μέτωπο των εκκρεμοτήτων, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί σε περίπου 7.500 (9.500 ήταν τον μήνα Νοέμβριο). Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με μη διευθετημένες οφειλές, σε δικαστική εκκρεμότητα, με απουσία ιατρικής γνωμάτευσης ή αιτήσεις για τις οποίες δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επιπλέον, το ποσοστό εκκαθάρισης των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν εντός του 2022, έχει φτάσει στο 86%, με τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που εκκρεμούν να αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, στο κομμάτι των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, το 2022 έκλεισε στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021, καθώς υποβλήθηκαν 212.500 νέες αιτήσεις, ενώ το 2021 υποβλήθηκαν 212.151 αιτήσεις.



Μετά τις εκλογές θα πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα

 



Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο:


Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω, καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά, ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, αναγκαία και ικανή, πιστεύω, συνθήκη, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Επειδή πολλά θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο, εμείς θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση της οικονομίας να επιστρέφουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν εξάλλου την μεγαλύτερη ανάγκη, και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω εν συντομία για ένα άλλο θέμα το οποίο απασχόλησε πολύ την ειδησεογραφία τις τελευταίες μέρες, και αναφέρομαι στην πολύ συστηματική, αθόρυβη προσπάθεια της κυβέρνησης να επανεργοποιήσει τον εθνικό στόχο της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, της επιστροφής τους δηλαδή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε, πιστεύω, με μεγάλη μεθοδικότητα και έχουμε ήδη να επιδείξουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιστροφές πρώτων θραυσμάτων, όπως το «θραύσμα Fagan», αλλά και θραύσματα τα οποία κατέχει το Βατικανό, επιστρέφουν μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχουμε ακόμα μία πολύ καλή απόφαση της UNESCO, αλλά το σημαντικότερο κυρία Πρόεδρε, έχουμε πλέον μια πολύ σημαντική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που έχουν άποψη για το ζήτημα αυτό, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι πια ανοιχτά επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Θα εξακολουθούμε, λοιπόν, να εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε, με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς κόκκινες γραμμές που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε, όχι εμείς οι Έλληνες μόνο, αλλά όλοι, και οι επισκέπτες, αυτό το παγκόσμιο, το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στην ολότητα του στον φυσικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.