Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Νέα πλατφόρμα καταγγελιών και νέος τρόπος προσδιορισμού των εκπτώσεων

 


Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων -πέραν του 4ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1520 που υπάρχει για καταγγελίες καταναλωτών- δημιούργησε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (kataggelies.mindev.gov.gr) στην οποία κάθε καταναλωτής, εφόσον θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα παραπλάνησης ή εξαπάτησης, μπορεί να καταθέσει την καταγγελία του.


Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες για 7 κατηγορίες παραβάσεων (καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες, τραπεζικές υπηρεσίες, ασφαλιστικές και λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, ζητήματα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα για υποβολή όχι μόνο επώνυμων αλλά και ανώνυμων καταγγελιών, και μάλιστα σε 24 διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΔΙΜΕΑ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή, Ρ.Α.Ε., Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Ε.Ο.Φ., ΕΦΕΤ, Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κλπ).

Ένα ακόμη βήμα για την προστασία των καταναλωτών αφορά στις εκπτώσεις -οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα και διαρκούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Έχει ως στόχο να βάλει τέλος σε τεχνάσματα από επιτήδειους που για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές προχωρούσαν σε τεχνητή αύξηση της τιμής ενός προϊόντος λίγες μέρες πριν και παρουσίαζαν στις εκπτώσεις δήθεν μεγάλες μειώσεις τιμών. Τώρα δεν μπορούν να επαναλάβουν την ίδια πρακτική, διότι από αυτήν την εκπτωτική περίοδο ως τιμή αναφοράς δεν λαμβάνεται αυτή που εμφανιζόταν μία μέρα πριν την έναρξη των εκπτώσεων, αλλά η χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν αυτό τις 30 μέρες πριν την έκπτωση. Πρόκειται για μια νέα ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας παρακολουθείται αυστηρά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου