Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Επαναλειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως


Επαναλειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως

Με απόφαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, από σήμερα επαναλειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρεται ότι, με τη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως αναβαθμίζεται το επίπεδο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, που αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα βελτιώνεται αισθητά η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Υλοποιώντας τη δέσμευση που έδωσα λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, από σήμερα δύο σημαντικές Υπηρεσίες, το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και το Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, ενισχύουν ουσιαστικά την καθημερινή ασφάλεια των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας. Επαναλαμβάνω ότι στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας προς όφελος του πολίτη, για να αισθάνεται ασφαλής όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας, όλο το χρόνο».

Η επανίδρυση και λειτουργία των Υπηρεσιών αυτών πραγματοποιήθηκε με  υπουργική απόφαση του Βασίλη Κικίλια, ενώ με σχετική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Τσακνάκη, καθορίστηκαν ειδικότερα θέματα που αφορούν στη τοπική αρμοδιότητα, τη στελέχωση, την υλικοτεχνική υποδομή των Υπηρεσιών αυτών κλπ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι εσωτερικοί χώροι των Υπηρεσιών ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική τους υποδομή και οι Υπηρεσίες προμηθεύτηκαν με επαρκή εξοπλισμό, προκειμένου να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Παράλληλα, στον ισόγειο χώρο του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως λειτουργεί και πάλι λέσχη, που καλύπτει τις ανάγκες σίτισης του αστυνομικού προσωπικού και άλλων Υπηρεσιών.

Το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Λεωχάρους 4, στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης υπάγεται διοικητικά στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως

Διοικητής: 210-3259653, 210-3226585

Υποδιοικητής: 210-3259655, 210-3234746

Αξιωματικός Υπηρεσίας: 210-3259660. 210-3238996

Γραμματεία: 210-3259657, 210-3259659

e-mail: atakropoleos@astynomia.gr

fax: 210-6991926

Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως

Διοικητής: 210-3259670

Αξιωματικός Υπηρεσίας: 210-3259673

Γραμματεία: 210-3259672

e-mail: taakropoleos@astynomia.gr

fax :210-3214520



enikos.gr


«Καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι ο Σουμάχερ»


«Δύσκολο να ανακάμψει ο Μίχαελ Σουμάχερ. Δεν μπορεί να μιλήσει, είναι παράλυτος και έχει κενά μνήμης», όπως δήλωσε ο Φίλιπ Στράιφ σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιόφωνο.
Ένα χρόνο μετά το σοβαρό ατύχημα του Μίχαελ Σουμάχερ, στις γαλλικές Άλπεις κάνοντας σκι, η κατάσταση της υγείας του είναι απογοητευτική, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο φίλος του Φίλιπ Στράιφ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Συγκεκριμένα ο πρώην πιλότος της Φόρμουλα 1, δήλωσε πως ο Σουμάχερ δεν μπορεί πλέον να μιλήσει, είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και παρουσιάζει προβλήματα μνήμης.

«Το να λέμε ότι ο Σουμάχερ πάει καλύτερα…εν τέλει όλα είναι σχετικά. Είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν μπορεί να μιλήσει: είναι όπως κι εγώ, σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτος, με προβλήματα μνήμης και ομιλίας. Το γεγονός ότι βρίσκεται με την οικογένειά του θα του επιτρέψει να ανακάμψει πιο γρήγορα, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο. Φαίνεται ότι επικοινωνεί με τα μάτια», δήλωσε ο Στράιφ.

Επιμέλεια: Στελλίνα Βυθούλκα 

sport - fm.gr


Χαμόγελο του Παιδιού: Εκατοντάδες καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών μέχρι 6 ετών


Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τις αρχές της χρονιάς μέχρι τον Οκτώβριο έχει λάβει 629 καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης παιδιών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανώνυμες.

Οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) κορίτσια και 157 (13%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους.

Να σημειωθεί ότι 42% των παιδιών αυτών ήταν το πολύ 6 χρόνων.

Σε ποσοστό 43% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες ήταν οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή, 19η Νοεμβρίου, διεθνώς αναγνωρισμένη Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

«Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία.
» Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά» σημείωσε ο πρόεδρος του φορέα, Κώστας Γιαννόπουλος, και πρόσθεσε: «Με αφορμή και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα ήθελα για μία ακόμα φορά να τονίσω ότι "Το Χαμόγελο του Παιδιού" 20 χρόνια βρίσκεται εδώ, ακριβώς για αυτό, για την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των 896.990 παιδιών στα οποία έχουμε ουσιαστικά σταθεί δίπλα τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, στο διάστημα 1/1/2014 έως και 31/10/2014, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 92 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Αφορούσαν 151 παιδιά από τα οποία σε ποσοστό 91% είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, 8% είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και 1% άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, 17 (11%) παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλονται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Επιπλέον, 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).

Η εκδήλωση του Χαμόγελου συνδυάστηκε με την παραμονή, για τέσσερις ημέρες (έως τις 22 Νοεμβρίου) στην πλατεία Αριστοτέλους, του «ΟΔΥΣΣΕΑ», του 1ου Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας και έχουν ήδη προγραμματιστεί πολλές παρεμβάσεις σε μαθητές από σχολεία, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και φυσικά στο ευρύ κοινό.


Πηγή : ethnos.gr


Φυλάκιση 4 ετών με αναστολή στον Παπαντωνίου


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

 H κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του αφορά τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2009, ενώ το ζευγάρι αναμένεται να δικαστεί -και πάλι στο Πλημμελειοδικείο- την ερχόμενη Πέμπτη για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά το οικονομικό έτος 2008.

«Πρόγευση» για τις ποινικές εκκρεμότητες που διαθέτει, δόθηκε χθες στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του από το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας, που προχώρησε σε απόφαση καταδίκης τους για παραβάσεις του «πόθεν έσχες», που σχετίζονταν με την παράλειψη του πρώην υπουργού να δηλώσει λογαριασμό της συζύγου του που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ.

Το Δικαστήριο, χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων, τους καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, καθώς το αδίκημα για παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων αφορούσε το έτος 2009, όταν η εν λόγω παράβαση ήταν ακόμη πλημμέλημα.

Πέραν της φυλάκισης, επιβλήθηκε χρηματική ποινή, 10.000 και 15.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το Δημόσιο που παρέστη ως πολιτική αγωγή (ζήτησε αποζημίωση) έλαβε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο πρώην υπουργός δικάζεται προσεχώς για το ίδιο αδίκημα αλλά σε σχέση με το 2008, ενώ αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου Εφετών προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν θα δικαστεί και για κακούργημα, καθώς έχει ήδη παραπεμφθεί με το σκεπτικό ότι ούτε το 2010 (τότε η κατηγορία ήταν κακούργημα) δήλωσε τον επίμαχο λογαριασμό στο «πόθεν έσχες» που υπέβαλε στη Βουλή.

Κι ενώ οι εκκρεμότητες του Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με παραλείψεις του περί το «πόθεν έσχες» και τον λογαριασμό της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, στη λίστα Λαγκάρντ είναι ακόμη στην αρχή, έρευνες διενεργούνται από τις δικαστικές αρχές και για την ουσία της υπόθεσης. Τον ακριβή, δηλαδή, εντοπισμό της προέλευσης των περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Γ. Κανδαλέπας

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του υποστηρίζουν ότι το εν λόγω ποσό αποτέλεσε καταπίστευμα (νομική έννοια) για τα παιδιά της κ. Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Το άνοιγμα, ωστόσο, του λογαριασμού της οδήγησε τις δικαστικές αρχές στον στενό συνεργάτη του Γιάννου Παπαντωνίου και μετέπειτα κουμπάρο του, Γιώργο Κανδαλέπα. Ο Κανδαλέπας κατέθεσε τα χρήματα στον λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου, αλλά δεν έχει συναινέσει έως σήμερα για το άνοιγμα και του δικού του λογαριασμού προκειμένου να φανεί γιατί και πώς κατατέθηκαν αυτά τα χρήματα.

Για τον λόγο αυτό οι δικαστικές αρχές έχουν αποστείλει ήδη στην Ελβετία αίτημα δικαστικής συνδρομής και αναμένουν τα αποτελέσματα που θα δώσουν απάντηση για το ποια ήταν η προέλευση των χρημάτων που εντοπίστηκαν –τυχαία– στον λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου.


Πηγή : kathimerini.gr



Απίστευτο: Άφησαν χωρίς οδοντίατρο ανάπηρα παιδιά στη Λευκάδα! Γιατί έκλεισε η μονάδα


Της Μαρίας Γλένη

Μια μονάδα η οποία εξυπηρετούσε την περιφέρεια Πελοποννήσου, της Ηπείρου, των Ιονίων νήσων, της Πάτρας, της Λακωνίας και άλλων περιοχών. Το επιχείρημα που προβάλλεται από τα επίσημα χείλη είναι ότι δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν δυο τέτοιες μονάδες. Η μία μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο Λευκάδας και η άλλη στο Ασκληπιείο της Βούλας ώστε να περιθάλπονται παιδιά με ειδικές ανάγκες που λόγω της ηλικίας τους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στοματική τους υγεία.
Ήδη έχει σχηματιστεί μια μεγάλη «λίστα» ατόμων με αναπηρία γιατί αυτή η ειδική μονάδα, ήταν η μοναδική στην Περιφέρεια για όλα τα Επτάνησα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο

Σχετική επερώτηση στη Βουλή έκανε ο πρώην προέδρου της Βουλής και νυν βουλευτής Β΄ Αθήνας Απόστολος Κακλαμάνης προς τον υπουργό Υγείας για τη μη λειτουργία της Ειδικής Οδοντιατρικής Μονάδας για ΑΜΕΑ του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Όπως ανέφερε ο Απόστολος Κακλαμάνης στην σχετική του επερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, με τη νέα διοίκηση σταμάτησε να λειτουργεί η μονάδα, ενώ λειτουργούσε κανονικά επί τρία ολόκληρα χρόνια και μάλιστα ως μονάδα ενταγμένη κανονικά στον Οργανισμό πλέον του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με στοιχεία υπάρχουν τρεις αναισθησιολόγοι και ένας οδοντίατρος που υπηρετούν εκεί και είναι διαθέσιμοι, άλλοι δύο.. Ο ένας, υπηρετεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, του οποίου επιτρέπει η Διοίκησή του και αυτός αμισθί δέχεται να πηγαίνει στη Λευκάδα, όπως και μία οδοντίατρος που υπηρετεί, σε μισή ώρα απόσταση.

Απαντώντας ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λ.Γρηγοράκος αφού παραδέχθηκε ότι η πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου έκανε σημαντικό έργο δήλωσε ότι τα παιδιά αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολα στην αναισθησία, στη διασωλήνωση, σε όλο αυτό τον χειρισμό της στοματικής κοιλότητας. Ωστόσο δεσμεύθηκε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί άμεσα.


Πηγή : iatropedia.gr


Αντιδρούν δικηγόροι και δικαστές στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας




Τόσο οι φορείς της Δικαιοσύνης (δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι, κ.λπ.) όσο οι κοινωνικοί φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, κ.ά.) εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ σκληρή ήταν και η κριτική που άσκησαν επί των νέων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, η οποία θα συνέλθει μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα, θα καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος, καθώς την ημέρα αυτή λήγει η τριήμερης πανελλαδική αποχή των δικηγόρων. Πάντως, όπως λέγεται, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, οι πρόεδροι όλων των δικαστικών Ενώσεων, των δικαστικών επιμελητών, των Δικηγορικών Συλλόγων, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΕ, κ.λπ., παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ και ενώ οι δικηγόροι βρίσκονται στο μέσο των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

Ο κ. Αλεξανδρής, υπογράμμισε καταρχάς ότι οι τροποποιήσεις του επίμαχου νομοσχεδίου αφορούν στον κάθε πολίτη και συνεπάγονται «επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του, ενώ επιδρούν εν τέλει καθοριστικά στην πραγμάτωση του δικαίου σε κάθε ατομική περίπτωση». Ακόμη, ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής, ότι η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν «άκρως προσχηματική», ενώ αγνοήθηκαν οι θέσεις του δικηγορικού κόσμου.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε ότι καταργείται η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο και προσέθεσε: «Αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί μάλιστα να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων ή πληρεξουσίων δικηγόρων!

Στη συνέχεια, προβλέπεται η δυνατότητα να επαναληφθεί η συζήτηση, δηλαδή να υπάρξει κατ’ αντιδικία προφορική εξέταση του μάρτυρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο και σε περίπτωση Πολυμελούς Δικαστηρίου τούτη διεξάγεται μόνον ενώπιον του εισηγητή και όχι της όλης σύνθεσης! Είναι ευνόητο ότι έτσι τίθεται εκποδών η «ουσία» της διάσκεψης του δικαστηρίου, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση. Καταστρατηγείται δε ουσιαστικά η αρχή του φυσικού δικαστή».

Παράλληλα, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων στην πράξη για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς) και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».

Αποκλειστικά τις Τράπεζες εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμοί, κ.λπ.), ενώ είναι «σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΔΣΑ επικαλέστηκε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης».

Και προσέθεσε ο κ. Αλαξανδρής: «Τούτο ομολογούν δημόσια –επιτρέψτε μου κατά κυνικό τρόπο- και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση». Δηλαδή δίνουν προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας!».

Ακόμη, την αντίθεσή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «στην διατήρηση των υψηλών παραβόλων και της καταβολής του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, ακόμη κι αν το αίτημα είναι αναγνωριστικό», αλλά και στην «επαναφορά της επιβολής προσωρινής κράτησης και κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις» κάτι που είναι «αμφίβολης συμβατότητας με την ΕΣΔΑ».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, τόνισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχεται η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και αναβαθμίζεται σε κυρίαρχο αποδεικτικό μέσο η ένορκη βεβαίωση, δηλαδή, «ενός μέσου το οποίο κατά την εκτίμηση όλων μας, θεωρείται το ολιγότερο αξιόπιστο».

Την ίδια στιγμή η κυρία Θάνου, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε τις παρατηρήσεις των φορέων της Δικαιοσύνης, για την εμμάρτυρη κατάθεση, παρά τη σημείωσή τους ότι «η εξέταση του μάρτυρα ενώπιον του δικάζοντος δικαστή, αποτελεί το κλειδί για την εξεύρεση της αλήθειας και την ορθή επίλυση της διαφοράς».

Η κυρία Θάνου κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να σεβαστεί το θεσμό της Δικαιοσύνης, ενώ κατήγγειλε και πάλι την από μέρους της κυβέρνησης παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσής της να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και να καταλύει έτσι το κράτους Δικαίου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη επισήμανε ότι ο νομοθέτης κωφεύει στα προβλήματα της Δικαιοσύνης. «Καλή πρόθεση, αλλά για την κόλαση» χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Βλαχάκης και προσέθεσε ότι από το νομοσχέδιο ωφελούνται μόνο οι Τράπεζες, ενώ καθιερώνεται το «δίκαιο του δυνατού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Ευθύμιος Πρεκετές, ανέπτυξε διεξοδικά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα των πλειστηριασμών και πολύ περισσότερο, όταν θα ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης κάλεσε τους φορείς της Δικαιοσύνης σε κοινές κινητοποιήσεις, αλλά τους παρότρυνε να συμπορευθούν σε έναν κοινό αγώνα.


Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθη ύποπτος για την δολοφονία της Μις Ονδούρα και της αδελφής της


Οι αρχές συνέλαβαν τον αρραβωνιαστικό της αδελφής της για την δολοφονία και τον δύο γυναικών.

Οι σοροί της Μις Ονδούρα Μαρία Χοσέ Αλβαράδο και της αδελφής της Σοφία Τρινιδάδ Ερνάντες βρέθηκαν στις όχθες ενός ποταμού λίγο μετά τη σύλληψη τους αρραβωνιαστικού της Σοφίας, ο οποίος είναι ο κύριος ύποπτος για τη διπλή ανθρωποκτονία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Ονδούρας.

Η Μαρία Χοσέ, που αγνοείται από την Πέμπτη, αναμενόταν να μεταβεί σήμερα στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Μις Κόσμος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του Πλουτάρκο Ρουίς, του αρραβωνιαστικού της Σοφίας, ο οποίος φέρεται να σκότωσε τις δύο αδελφές το ίδιο βράδυ που της απήγαγε.



Η Μις Ονδούρα, 19 ετών, και η αδελφή της είχαν εξαφανιστεί από την προηγούμενη Πέμπτη, αφού πήγαν σε ένα πάρτι γενεθλίων κοντά στην γενέτειρά τους Σάντα Μπάρμπαρα.

Το Σάββατο η μητέρα τους ενημέρωσε την αστυνομία για την εξαφάνισή τους.

Τα δύο πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Αράντα, στις όχθες του ποταμού Αγουαγουάλ και έχει βρεθεί και το όπλο του εγκλήματος καθώς και το όχημα που μετέφερε τα πτώματα.

Ο αστυνομικός εκτιμά ότι στην απαγωγή και τον φόνο των δύο αδελφών εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα.

Η Ονδούρα θεωρείται η πιο βίαιη χώρα του κόσμου με μια αναλογία ανθρωποκτονιών που ανερχόταν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις 90,4 ανά 100.000 κατοίκους το 2012.




Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα


Μέχρι το μεσημέρι είχαν σημειωθεί 127 μετασεισμοί από 0,9 μέχρι 3,9 Ρίχτερ

Αποκλιμακούμενη βαίνει η σεισμική δραστηριότητα στον Βόρειο Ευβοϊκό απ’ όπου προήλθαν οι δύο σεισμικές δονήσεις 5,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης. Μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι είχαν σημειωθεί 127 μετασεισμοί από 0,9 μέχρι 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού, όχι όμως και μια σεισμική δόνηση μεγέθους ανάλογου των δύο χθεσινών. Αντίθετα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, έχει δηλώσει από χθες ότι θα περιμένει πέντε 24ωρα για να αποφανθεί αν ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ουδεμία σχέση έχει το ρήγμα της Αταλάντης, με αυτό που έδωσε τους δύο χθεσινούς σεισμούς.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα παραδώσει μέχρι το βράδυ στον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το πόρισμά της.

Θεωρεί ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, επισημαίνει, ωστόσο, ότι απαιτείται να περάσουν μερικά ακόμη εικοσιτετράωρα, προκειμένου να εξαχθούν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή : newsbeast.gr


Αλλοδαποί 6 στους 10 κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές – Οι περισσότεροι κρατούνται για κλοπές και ληστείες


Την “ανθρωπογεωγραφία” των ελληνικών φυλακών αποκαλύπτουν στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατέθεσε ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κρατούμενοι για κλοπές και ληστείες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα στις ελληνικές φυλακές. Ακολουθούν οι κρατούμενοι για ναρκωτικά και παράνομη μεταφορά μεταναστών. Από τους 11.988 κρατούμενους στα καταστήματα κράτησης, οι 7.000 είναι αλλοδαποί, ποσοστό που αγγίζει το 63%.

Αλλοδαποί το 63% των κρατουμένων

Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τον αριθμό των κρατουμένων δείχνουν ότι την 1η Νοεμβρίου 2014 αυτοί ανέρχονται σε 11.988, με τον αριθμό των θέσεων να ανέρχεται σε 9.886 για όλα τα καταστήματα κράτησης. Όπως επισήμανε ο υπουργός το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων αγγίζει το 63%. 

Από το σύνολο των κρατουμένων, την 1.1.2014:
      - 2.560 είναι υπόδικοι.
      - 7.025 είναι αλλοδαποί κρατούμενοι.
      - Οι κρατούμενες γυναίκες είναι 588.
      - Οι ανήλικοι κρατούμενοι είναι 380.
      - Οι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών είναι 2.994.
      - Οι κρατούμενοι για χρέη είναι 12.
      - Οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη είναι 979.
      - 3.026 κρατούμενοι είναι με ποινές από 5- 10 έτη.
      - 1.873 κρατούμενοι είναι με ποινές από 10- 15 έτη.
      - 2.207 κρατούμενοι είναι με ποινές από 15 έτη και πάνω.
      - 83 κρατούμενοι είναι με ποινές έως 6 μήνες.
      - 126 κρατούμενοι είναι ποινές από 6 μήνες έως 1 έτος.
      - 199 κρατούμενοι είναι με ποινές από 1-2 έτη.
      - 471 κρατούμενοι είναι με ποινές από 2-5 έτη.
      - 455 είναι φιλοξενούμενοι.

Η γεωγραφία των φυλακών με βάση τα αδικήματα

Τα στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων με βάση τα αδικήματα δείχνουν ότι η πολυπληθέστερη ομάδα όσων κρατούνται είναι για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία) και αυτοί ανέρχονται σε 3.607. Μεγάλος είναι ο αριθμός όσων κρατούνται για ναρκωτικά, καθώς ανέρχεται σε 3.093 κρατούμενους. Ακολουθούν ως πολυπληθέστερη ομάδα 1.241 κρατούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών και 1.204 κρατούμενοι για εγκλήματα κατά της ζωής. Την 1η Νοεμβρίου του 2014, στις φυλακές κρατούνται 149 άτομα για φοροδιαφυγή και χρέη στο δημόσιο και 16 άτομα για ξέπλυμα χρήματος.  Αναλυτικότερα στις φυλακές σήμερα:
      - Για προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας (167-182 Π.Κ.), - στάση, απόδραση, οι κρατούμενοι είναι 73.
      - Για επιβουλή της δημόσιας τάξης (183-197 Π.Κ.)-εγκληματική οργάνωση, είναι 634 κρατούμενοι.
      - Για εγκλήματα σχετικά με το νόμισμα (207-215 Π.Κ.)-Παραχάραξη, κρατούνται 58 άτομα.
      - Για εγκλήματα σχετικά με τα υπομνήματα-Πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση (216-223 Π.Κ.): κρατούνται 160 άτομα.
       - Για κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα (264-289 Π.Κ.) Εμπρησμός-έκρηξη: 104 κρατούμενοι.
      - Για εγκλήματα κατά της ζωής (299-307 Π.Κ.)-ανθρωποκτονία: 1.204 κρατούμενοι.
      - Για σωματικές βλάβες (308-315 Π.Κ.)-απλές επικίνδυνες: 120 κρατούμενοι.
      - Για εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (322-335 Π.Κ.)-αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, απαγωγή: 279 κρατούμενοι.
      - Για εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (336-353 Π.Κ.)-βιασμός, ασέλγεια, αποπλάνηση, μαστροπεία, σωματεμπορία: 516 κρατούμενοι.
      - Για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας-υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία (372-384 Π.Κ.): 3607 κρατούμενοι.
      - Για εγκλήματα κατά περιουσιακών δικαιωμάτων (385-406 Π.Κ.)-απάτη, εκβίαση, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος: 219 κρατούμενοι.
      - Για παράνομη υιοθεσία: 12 κρατούμενοι.
      - Για αρχαιοκαπηλεία: 6 κρατούμενοι.
      - Για φοροδιαφυγή-χρέη στο δημόσιο: 149 κρατούμενοι.
      - Για ναρκωτικά: 3.093 κρατούμενοι.
      - Για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών (Ν. 3386/05): 1241 κρατούμενοι.
      - Για παράνομη είσοδο στη χώρα: 53 κρατούμενοι.
      - Για πνευματική ιδιοκτησία (Ν. 2121/93): 18 κρατούμενοι.
      - Για ξέπλυμα χρήματος: 16 κρατούμενοι.
      - Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων: 2 κρατούμενοι.
      - Για λοιπές κατηγορίες αδικημάτων: 424 κρατούμενοι.
       
Αποφυλάκιση με ευεργετικές διατάξεις

Βάσει των ευεργετικών διατάξεων του ν. 4274/2014 έχουν ήδη αποφυλακισθεί περίπου 800 κρατούμενοι, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για αποφυλάκιση το σύνολο των κρατουμένων που δύναται να ευεργετηθεί από αυτές.

Μεταγωγές

 Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή για πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις μεταγωγής σε Αγροτικές Φυλακές και Κεντρικές Αποθήκες Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα Κλειστά Καταστήματα Κράτησης της Χώρας προκειμένου να δύνανται να απορροφήσουν τον πλεονάζοντα πληθυσμό των κρατητηρίων των Αστυνομικών Τμημάτων αλλά και να καλυφθούν τα κενά των Αγροτικών Καταστημάτων με εργατικά χέρια.

Οροθετικοί κρατούμενοι

Ο υπουργός είπε ότι αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικές οι συνθήκες κράτησης των οροθετικών και λοιπών κρατουμένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, με τη μεταφορά ικανού αριθμού οροθετικών σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Παραρτήματος Γυναικών του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία έχει ανακαινισθεί και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τεχνικές λεπτομέρειες. 

Ηλεκτρονική επιτήρηση


Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε πρωτοποριακές τις διατάξεις για το «βραχιολάκι» και ενημέρωσε την επιτροπή ότι κατατέθηκαν προσφορές από τρεις εταιρείες. Δύο από αυτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για τον ανάδοχο. Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από τη δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή η υπόθεση της ηλεκτρονικής επιτήρησης βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής προσφοράς. Με βάση τον νόμο, το κόστος για τη συσκευή θα το καταβάλει εκείνος που θα κάνει χρήση του μέτρου, εκτός από τους οικονομικά αδύναμους, για τους οποίους το κόστος θα βαρύνει το δημόσιο. Το σύνολο της δαπάνης υπολογίζεται στα 15 ευρώ και αφορά τον κάθε κρατούμενο σε ημερήσια βάση.


Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr


CNN: Οι τζιχαντιστές έφτασαν απέναντι από την Κρήτη


Η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια. Αυτοκίνητα της αστυνομίας περιπολούν στους δρόμους με τα διακριτικά της εξτρεμιστικής οργάνωσης κολλημένα πάνω. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει γίνει χώρος δημόσιων εκτελέσεων.

Όχι αυτό δεν είναι μια πόλη του Ιράκ ή της Συρίας. Είναι η πόλη Ντέρνα της Λιβύης. Μια πόλη πολύ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και ακριβώς πάνω στα παράλια της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, σημειώνει το CNN.



Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται το πολιτικό χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, και επεκτείνονται ραγδαία σε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Μάλιστα στα περίχωρα της Ντέρνα, περίπου 800 τζιχαντιστές, σύμφωνα με το CNN πάντα, έχουν στήσει στρατόπεδα όπου εκπαιδεύονται μαχητές.

Στην περιοχή οι τζιχαντιστές του ΙΚ βρήκαν ισχυρούς "συνεργάτες" σε μια άλλη εξτρεμιστική οργάνωση, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα την Ταξιαρχία του Αμπού Σάλεμ.

Η πτέρυγα του ΙΚ που ελέγχει τη Ντέρνα μάλιστα αυτοαποκαλείται "Μπάρκα", το όνομα που είχε η ανατολική επαρχία της Λιβύης όταν πέρασε υπό τον έλεγχο των Ισλαμιστών όταν είχε καταρρεύσει η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η Λιβύη έχει ισχυρό εξτρεμιστικό ισλαμικό στοιχείο, εδώ και αιώνες. Ο Καντάφι τους είχε απομονώσει σε μεγάλο βαθμό, όμως οι εκ Λιβύης εξτρεμιστές ισλαμιστές εδώ και δεκαετίες "εφοδίαζαν" εξτρεμιστικές ισλαμιστικές σέχτες και οργανώσεις.

Ειδικοί αναλυτές λένε ότι μετά τη Συρία και το Ιράκ, δεν αργεί η ίδρυση χαλιφάτου ή εμιράτου και στη Λιβύη.


Πηγή : news,gr


Φάμπρικα γραφείου τελετών με μειωμένα δημοτικά τέλη κηδείας

Ο ιδιοκτήτης προκάλεσε συνολική οικονομική βλάβη στον Δήμο ύψους 21.000 ευρώ τουλάχιστον!


Σε ψευδείς δηλώσεις στοιχείων θανόντων στο Δήμο, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται μειωμένα δημοτικά τέλη ταφής, προχωρούσε ιδιοκτήτης γραφείου τελετών.

Η "φάμπρικα" αυτή, που είχε ανακαλύψει προκειμένου να προσελκύει πελάτες με μειωμένες τιμές και να "τσεπώνει" και πάλι περισσότερα χρήματα από αυτά που του αναλογούσαν, προκάλεσε συνολική οικονομική βλάβη στον Δήμο, ο οποίος όμως δεν έγινε γνωστός, που ανέρχεται στις 21.000 ευρώ τουλάχιστον!

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας ολοκληρώθηκε έρευνα σχετικά με υπόθεση απάτης, από γραφείο τελετών, σε βάρος Δήμου της Αττικής.

Ειδικότερα, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο παραγγελίας κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διερεύνηση τέλεσης αδικημάτων σε βάρος του εν λόγω Δήμου και ιδίως σε βάρος των οικονομικών του συμφερόντων, από γραφείο τελετών, ιδιοκτησίας 54χρονου ημεδαπού.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, σε συνδυασμό με στοιχεία που συλλέχθησαν από άλλες Υπηρεσίες και Αρχές, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του γραφείου, κατά τα έτη 2011 και 2012, προέβαινε σε ψευδείς δηλώσεις στοιχείων θανόντων ατόμων.

Πιο αναλυτικά, ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών "εμφάνιζε" άτομα, που είχαν αποβιώσει και των οποίων είχε αναλάβει τις φροντίδες ταφής, ως δήθεν κατοίκους του Δήμου, ενώ ήταν κάτοικοι άλλων, γειτονικών κυρίως Δήμων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταβάλλονται μειωμένα τέλη, καθώς τα προβλεπόμενα δημοτικά τέλη ταφής ανέρχονταν για τους κατοίκους - δημότες στα 350 ευρώ, ενώ για τους ετεροδημότες στα 1.400 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, εξιχνιάστηκαν 21 τέτοιες περιπτώσεις, για τις οποίες η συνολική βλάβη του Δήμου ξεπερνά τις 21.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Πηγή : news.gr


ΠΕΡΑΜΑ: Βρήκαν ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ στο δρόμο


Μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου εντοπίστηκε σήμερα  σε δρόμο στο Πέραμα.

Τη χειροβομβίδα βρήκαν περαστικοί στις 6 τα ξημερώματα στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου 21, κάτω από μία πινακίδα της τροχαίας.

Αμέσως στο σημείο έσπευσαν άνδρες των ΤΕΕΜ οι οποίοι την απομάκρυναν από το σημείο.

Ο άγνωστος που την πέταξε την είχε απασφαλίσει, δηλαδή η χειροβομβίδα από κάποια αστοχία δεν εξερράγη.

Πηγή : newsbomb.gr


Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό παράβολο



Άμεση πλέον η χρήση για το ηλεκτρονικό παράβολο Περισσότερα από 1,2 εκατ. ηλεκτρονικά παράβολα, «e-παράβολο» μέσης μηνιαίας αξίας 10 εκατ. ευρώ, έχουν εκδοθεί στη διάρκεια του τελευταίου δεκάμηνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών τα ηλεκτρονικά παράβολα είναι πλέον διαθέσιμα για άμεση χρήση την ίδια στιγμή, αμέσως μετά την πληρωμή τους από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες που υποστηρίζουν μέχρι στιγμής την εφαρμογή on-line πληρωμής του παραβόλου είναι η Alpha Bank, Εθνική και τράπεζα Πειραιώς οπότε ο συναλλασσόμενος μπορεί άμεσα να αξιοποιήσει το e-παράβολο στον φορέα στον οποίο έχει εκδοθεί.

Σύντομα θα υποστηρίξουν και την on-line πληρωμή και άλλες ελληνικές τράπεζες.
Η άμεση (on-line) πληρωμή έχει ξεκινήσει από τις 5 Νοεμβρίου 2014 και έχουν ήδη πληρωθεί πάνω από 30.000 ηλεκτρονικά παράβολα.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή μπορούν να πληρώσουν τα e-παράβολα με τη χρήση πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας και με αυτό τον τρόπο έχουν πραγματοποιηθεί 67.000 ηλεκτρονικές πληρωμές παραβόλων μέχρι στιγμής.

Κατά μέσο όρο, ανά μήνα εκδίδονται περί τα 150.000 ηλεκτρονικά παράβολα με μέσο ύψος πληρωμών 10 εκατ. ευρώ.



Σε διαθεσιμότητα 4 αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε κοσμοπολίτικο νησί των κυκλάδων



Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών, σε κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχημάτισε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων (4) αστυνομικών (δύο Αρχιφυλάκων, Υπαρχιφύλακα και Αστυφύλακα), οι οποίοι υπηρετούν σε νησί των Κυκλάδων, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και των διατάξεων της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Όπως προέκυψε, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, οι αστυνομικοί εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, 17.11.2014 το απόγευμα, όταν τους παραδόθηκαν από υπαλλήλους εταιρείας εννέα  αλλοδαποί, οι οποίοι αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν στη Βιέννη με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αντί να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, κατέστρεψαν τα πλαστά έγγραφα και τους άφησαν ελεύθερους.

Οι τέσσερις αστυνομικοί, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.



.


Λογική και Ευαισθησία

Eικονογράφηση: Έργο του Benoit Pare


Η Μελίνα Μάνου μας συστήνει τον εξωτικό πλανήτη των σχέσεων



Πίνοντας κρασί με τον αγαπημένο φίλο Β., η κουβέντα ήλθε σχεδόν φυσικά στην εποχή «μετά τον Απόλυτο». Από τη στιγμή που άρχισα να βγαίνω ραντεβού με άλλους άνδρες και μάλιστα έκανα σεξ με τον έναν εξ’ αυτών (βέβαια τον πιο ακατάλληλο από όλους), το προηγούμενο ερωτικό κεφάλαιο της ζωής μου θεωρήθηκε επισήμως λήξαν.

Έτσι νομίζαμε δηλαδή αλλά ο Απόλυτος δεν είχε την ίδια γνώμη, σαν να μην του αρκούσε όλη η καταστροφή που είχε προκαλέσει και να ήθελε sequel. Κάτι σαν τον Godzilla δηλαδή, με τον οποίο μπορούσε να ταυτιστεί άνετα λόγω διαστάσεων. Βρήκε μία εντελώς ανόητη πρόφαση για να μου ζητήσει να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Τρεις μέρες απέφευγα αυτήν τη προγραμματισμένη συνομιλία, ώσπου αποφάσισα ότι πρέπει να την κάνω. Ωστόσο επειδή στη ζωή δεν υπάρχουν τόσο διαβολικές συμπτώσεις, μου φάνηκε εξαρχής περίεργο ότι επανήλθε μόλις πληροφορήθηκε την παρουσία ενός άλλου στη ζωή μου.

Ανάμεσα σε φθηνές δικαιολογίες και προσχήματα ξεστόμισε και την πρόταση που κάποιοι-λιγότερο αθώοι φίλοι μου-είχαν ήδη προβλέψει: «Τι θα έλεγες να συναντηθούμε για έναν καφέ;». Έκανα ότι δεν άκουσα την ερώτηση και άλλαξα ευγενικά θέμα. Τι θα μπορούσε να μου πει άλλωστε; Να μείνουμε φίλοι μετά από μια τέτοια ασυγχώρητη προδοσία; Ή ακόμη χειρότερα να γίνω η δεύτερη γυναίκα στη ζωή του; Σα να μην έφτανε η πρόταση που με τάραξε τόσο πολύ, δύο-τρεις νύχτες μετά, το τηλέφωνο χτύπησε με απόκρυψη στις 4 τα χαράματα. Στην άλλη άκρη της γραμμής μία ψιθυριστή απόμακρη φωνή: «Μελίνα κοιμάσαι;». Μεταξύ ύπνου και ξύπνιου προσπάθησα να καταλάβω ποιος ήταν. «Μη μιλάς τόσο δυνατά σε παρακαλώ» είπε πριν κατεβάσω το ακουστικό.

«Εκείνος ήταν! Σου είπε να μη φωνάζεις για να μην ακούσει η γυναίκα του» παρατήρησε ο Β. «Αλλά το ερώτημα είναι: Μπορείς να τον συγχωρέσεις;». Αντέδρασα σα να είχα δεχτεί σφαίρα. Υπάρχουν διλήμματα για τα οποία είναι κανείς προετοιμασμένος και άλλα που δε φαντάζεσαι ότι θα χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσεις, όπως να σκέφτεσαι αν θα πρέπει να συναντηθείς με τον παντρεμένο πρώην και αν θα πρέπει να δεχτείς-έστω ανθρώπινα- να ακούσεις αυτά που έχει να πει.
Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στο φιλοσοφικό ερώτημα αν στη ζωή συμφέρει να πορευόμαστε με τη λογική ή με τα συναισθήματά μας. Από τη στιγμή που βγήκα από αυτή τη σχέση αποφάσισα να ακολουθώ το μυαλό μου και όχι την καρδιά μου, δύο διαφορετικά εντελώς διαφορετικά όργανα που ενίοτε βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Μόνο με τον Α. αφέθηκα σε αυτό που ένιωθα και το πλήρωσα ακριβά, βιώνοντας το γνωστό συναίσθημα «στυμμένη λεμονόκουπα» την επόμενη μέρα.

Οι ψυχαναλυτές συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, αλλά το να είσαι συναισθηματική είναι μάλλον συνταγή καταστροφής και όχι επιβίωσης. Κάνοντας προβολή στο υποσυνείδητό μου το ενδεχόμενο να βγω ραντεβού με τον Απόλυτο μου ήλθε αυθόρμητα ο στίχος «χάνω τον έλεγχο, το μάτι μου θολώνει, κάτι με σπρώχνει να σου ρίξω μια μπουνιά» από ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι.

Σκέφτηκα αυτομάτως όλους τους πολύ ευαίσθητους ανθρώπους που ξέρω και τους τοίχους στους οποίους χτυπάνε επειδή έχουν τον πλοηγό στη ρύθμιση «συναίσθημα». Ο φίλος μου ο Κ. είναι εξαιρετικός και συμπαθέστατος αλλά δείχνει να έχει ανάγκη από μία γυναίκα, με αποτέλεσμα να φαίνεται υπερβολικά διαθέσιμος σε όσες του αρέσουν. Και εμένα άρχισαν να με διεκδικούν περισσότεροι άνδρες, όταν τελικά άφησα πίσω το μεγάλο έρωτα της ζωής μου και άρχισα να χτίζω την εικόνα μου εκ νέου χωρίς να χρειάζομαι την αποδοχή ή την επιβεβαίωση κανενός. Κυρίως όμως όταν σταμάτησαν να μου έρχονται δάκρυα στα μάτια κάθε φορά που θυμόμουν τι έγινε με την Κάντυ Κάντυ και τον Άντονι.

Εγώ όμως που στη «μετά τον Απόλυτο» εποχή σήκωσα ψηλά τη σημαία του κινήματος κατά των συναισθημάτων, διαφώνησα έντονα με τη σκέψη μίας φίλης να κάνει παιδί με έναν υποψήφιο πατέρα που δεν αγαπάει. «Και ο έρωτας; Θα εγκαταλείψουμε;». Μου φάνηκε εντελώς ανήθικο ξαφνικά να αφήσουμε όσα πιστεύαμε όλα αυτά τα χρόνια, ήτοι τη γνωστή θεωρία του άλλου μισού και του απόλυτου έρωτα, για να γίνουμε σαν αυτές που κοροϊδεύουμε, ολοκληρωμένες με κοινωνικά κριτήρια (γάμος, παιδιά) πλην ανολοκλήρωτες στην ψυχή.

Καθώς ετοιμαζόμουν να βγω με τον Θ., έναν συμπαθέστατο αθλητή που με φλέρταρε, σκεφτόμουν ότι λίγοι άνθρωποι ευτυχούν να ζήσουν το μεγάλο έρωτα της ζωής τους με αίσιο φινάλε. Για τους περισσότερους μπαίνει στο μίξερ μία μεγάλη δόση πόνου, αρκετή απουσία, φόβος και η αμφιβολία σαν γαρνιτούρα στο κοκτέιλ. Όμως αν η καρδιά σου δείχνει ένα δρόμο και το μυαλό έχει ενστάσεις, τι επιλέγεις για να είσαι περισσότερο ευτυχισμένος;

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια» έλεγε ο Μικρός Πρίγκιπας. Αλλά εκείνος είχε και μία εξημερωμένη αλεπού που τον θυμόταν, κοιτάζοντας τα στάχια. Εγώ είχα μόνο δεκάδες μηνύματα στο Messenger, δύο SMS, 20+ ραντεβού που δεν οδήγησαν πουθενά και τη συνειδητοποίηση ότι ακόμα με «εξημερώνει» με τη φωνή του αυτός που δεν θα έπρεπε, αν ήμουν λίγο λογική.

Πηγή : athensvoice.gr




Μείωση 2% στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου



Μειωμένη κατά 2% σε σχέση με πέρυσι ήταν η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, τον Σεπτέμβριο, έναντι μείωσης 2,8% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2013 προς το 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, αυξήθηκε τον ίδιο μήνα κατά 1,6%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2013 προς το 2012.


Πηγή : naftemporiki.gr


Στον «αέρα» πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ λόγω λήξης συμβάσεων εργαζομένων



Στον "αέρα" έχει μείνει σημαντική δομή του ΟΚΑΝΑ, το "Streetwork", μετά τη λήξη των συμβάσεων των πέντε εργαζομένων του προγράμματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χρήστες που ωφελούνταν των υπηρεσιών του, να μείνουν "ακάλυπτοι", τη στιγμή που η οικονομική κρίση, όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, αυξάνει τα περιστατικά τοξικοεξάρτησης.

"Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, έληξε στις 5 Νοεμβρίου, παρά τη συμβατική υποχρέωση συνέχισής του από τον ΟΚΑΝΑ. Έκτοτε, το κτίριο που φιλοξενείται η δομή, έμεινε χωρίς ρεύμα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, που αποκαταστάθηκε και τρεις υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ μετακινήθηκαν σ' αυτό προκειμένου να συνεχίσουν την λειτουργία του. Ωστόσο, τα άτομα που απασχολούνταν επί διετίας στο πρόγραμμα ήταν τα πλέον στελεχωμένα, είχαν κάνει επαφές στις 'πιάτσες' με τους χρήστες και είχαν 'χτίσει' πολύτιμες σχέσεις εμπιστοσύνης" ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Άγγελος Αγγελίδης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο τρόπος που ακολούθησε η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για τη συνέχιση του προγράμματος, στην ουσία "αφαίρεσε προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες μονάδες" ενώ η ίδια ... μοίρα περιμένει αλλά δύο προγράμματα, τα οποία λήγουν τον Ιανουάριο του 2015. Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένως ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχουν κατατεθεί, για το θέμα, δύο ερωτήσεις στη Βουλή από τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή : dikaiologitika.gr



Πρώτο βήμα για την παραπομπή της Πιονγκγιάνγκ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο



Ενα πρώτο βήμα προς την παραπομπή της Βόρειας Κορέας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έγινε σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη προκαλώντας την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Επειτα από έντονους διαξιφισμούς, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε κείμενο απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Πιονγκγιάνγκ, με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές.

Η απόφαση, η οποία δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο απο τη Γενική Συνέλευση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την οργή του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Σιν Σο Χο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την προώθηση του κειμένου της απόφασης μαζί με την Ιαπωνία.

Ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής απηύθυνε προειδοποίηση για σοβαρές συνέπειες και δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος η Πιονγκγιάνγκ να συγκρατηθεί στην πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Οι έχοντες την πρωτοβουλία του σχεδίου απόφασης και οι υποστηρικτές τους θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις συνέπειες, διότι αυτοί κατέστρεψαν τη δυνατότητα και τις συνθήκες συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε.

Το πρωί, το σχέδιο απόφασης έδωσε χώρο για μία τεταμένη συζήτηση, με την Κούβα να προσπαθεί ματαίως να επιτύχει την εισαγωγή τροπολογίας η οποία θα είχε αφαιρέσει την ουσία από το κείμενο, αφαιρώντας το αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο πρεσβευτής της Κούβας Ροντόλφο Ρέγες Ροντρίγκες δήλωσε ότι αυτό το είδος της απόφασης που επικεντρώνεται σε μία μόνο χώρα όπως είναι η Βόρεια Κορέα "θα γίνει εργαλείο για επιθέσεις σε άλλες" και ζήτησε την τροποποίηση του κειμένου ώστε να απευθύνεται έκκληση προς την Πιονγκγιάνγκ για "εποικοδομητική συνεργασία".

Η Λευκορωσία, ο Ισημερινός, το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα συντάχθηκαν με την Κούβα με το επιχείρημα ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι ισορροπημένο.

Τελικά, η κουβανική τροολογία απορρίφθηκε από 77 χώρες έναντι 40 και 50 αποχών.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίζεται σε έκθεση εκ 400 σελίδων του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, η οποία , έπειτα από μακρά έρευνα, έφθανε στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στη Βόρεια Κορέα σε βαθμό άνευ προηγουμένου στον σύγχρονο κόσμο.

Επί έναν χρόνο, τα μέλη της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ συγκέντρωσαν μαρτυρίες εξόριστων Βορειοκορεατών και στοιχεία για το τεράστιο δίκτυο των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα όπου κρατούνται μέχρι και 120.000 άνθρωποι, περιπτώσεις βασανισμού, βιασμών και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ευθύνη για την εκτεταμένη αυτή και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην κορυφή του Κράτους, σύμφωνα με την έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αυστραλός Μάικλ Κίρμπι.

Μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα είναι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ακολουθήσει καταδικάζοντας το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Η Κίνα, ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, και η Ρωσία, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαθέτοντας δικαίωμα βέτο. Οι δύο αυτές χώρες δεν ψήφισαν κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που κατά τη γνώμη τους θα πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση.

"Η σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης διατυπώνει την ανάγκη που υπάρχει ώστε δικαστήριο να επιληφθεί των φοβερών εγκλημάτων της βορειοκορεατικής κυβέρνησης", δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch Κένεθ Ροθ.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ακολουθήσει παραπέμποντας τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να ερευνηθεί ο μακρύς κατάλογος των εγκλημάτων της κατά της ανθρωπότητας", πρόσθεσε.


Πηγή : real.gr


ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνάντηση με Σαμαρά, περιττός ο Βενιζέλος



Το ενδεχόμενο πρόσκλησης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ώστε να λάβει γνώση των δεδομένων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά «αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να καλέσει τον κ. Τσίπρα θα το δούμε. Ωστόσο εκ των προτέρων πάμε με τη θέση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης στα ζητήματα του χρέους. Τα πράγματα είναι σαφή. Αν μια συνάντηση γίνεται για αναζήτηση συνενόχων δεν έχει αντίκρισμα. Αν πρόκειται για συνάντηση ως ενδιάμεσο βήμα για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τότε ενδεχομένως να έχει θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός έναντι μίας συνάντησης μεταξύ των κ. Σαμαρά και Τσίπρα αποκλειστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά «θεωρούμε περιττό τον κ. Βενιζέλο. Δεν πάμε σε μία τριμερή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να εκφραστεί με μία θέση είναι δικό της πρόβλημα».

Πηγή : kathimerini.gr


Αθανασίου: Δυνατότητα ερωτικής συνεύρεσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών


Τη δυνατότητα ερωτικής συνεύρεσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές με τις συντρόφους τους, θα δώσει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που μελετά το Σωφρονιστικό Σύστημα της χώρας και τις συνθήκες εγκλεισμού των κρατουμένων, αποδέχτηκε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών δεσμευόμενος να προχωρήσει στην παραπάνω καινοτομία για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα και σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική διάταξη για την ερωτική συνεύρεση συντρόφων, θα εφαρμόζεται όπου υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι και τους κρατουμένους θα μπορούν να επισκέπτονται οι σύζυγοι ή οι μόνιμοι σύντροφοί τους.

Πάντως, οι συνθήκες «συνωστισμού» που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές προκαλούν εύλογα το ερώτημα για το που θα βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να συνευρίσκονται τα ζευγάρια...

Πηγή: skai.gr


Τέλος εποχής: Έκλεισε το Egomio, το πιο νότιο cafe της Γλυφάδας


Το τελευταίο διάστημα είχαν ακουστεί οι πρώτες φήμες, ότι το Egomio Ache θα αναστείλει τη λειτουργία του, αλλά οι φανατικοί θαμώνες του ήλπιζαν πως επρόκειτο για μια λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης. Ωστόσο, η κακή πορεία των τελευταίων μηνών και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην περιοχή της πλατείας Εσπερίδων οδήγησαν στο κλείσιμο ένα από τα πιο αγαπημένα και διάσημα cafe των νοτίων προαστίων.

Την Τρίτη 18/11, ήταν η πρώτη μέρα όπου οι πόρτες και το μαγαζί ήταν κλειστό, οπότε πλέον αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις στο χώρο της Κύπρου. Να θυμίσουμε ότι το Ache Egomio ήταν η 2η εποχή του Egomio, μετά τις μεγάλες μέρες που βίωσε κατάστημα και θαμώνες στη δεκαετία του 90 και στις αρχές των 00's, στη Ζησιμοπούλου.


Πηγή : nou-pou.gr


Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα



Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα, όπως επισημαίνει η ετήσια έκθεση για την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και τις τουαλέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το γεγονός αυτό  συνιστά εν δυνάμει αιτία μετάδοσης ασθενειών, όπως αποδείχθηκε από την επιδημία ιού Έμπολα.
Υπήρξαν εκκλήσεις στη Νιγηρία ώστε η πρακτική της αφόδευσης στην ύπαιθρο να σταματήσει εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού μέσω των υγρών που αποβάλλει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Στη Λιβερία, την πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, σχεδόν οι μισοί από τα 4,2 εκατομμύρια κατοίκους δεν χρησιμοποιούν τουαλέτα.
Στη Σιέρα Λεόνε, άλλη εστία της επιδημίας, η αναλογία εκτιμάται στο 28% του πληθυσμού.
Πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και την τουαλέτα, υπογραμμίζει η έκθεση αλλά «η έλλειψη χρηματοδότησης συνεχίζει να περιορίζει την πρόοδο αυτή».
Στην υποσαχάρεια Αφρική όπου το 25% του πληθυσμού αφοδεύει στην ύπαιθρο, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε δυόμισι λεπτά μετά την κατανάλωση μη πόσιμου νερού ή λόγω έλλειψης τουαλέτας και συνθηκών υγιεινής.
Σε αυτό το δισεκατομμύριο των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, 825 εκατομμύρια είναι συγκεντρωμένα μόλις σε 10 χώρες, πέντε στην Ασία, με πρώτη στον κατάλογο την Ινδία, με 597 εκατομμύρια κατοίκους χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ ακολουθούν η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και η Κίνα (10 εκατομμύρια). Στην Αφρική οι χώρες αυτές είναι η Νιγηρία (39 εκατομμύρια), η Αιθιοπία, το Σουδάν, ο Νίγηρας και η Μοζαμβίκη (10 εκατομμύρια).
«Είναι καιρός να δράσουμε, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη μετά το 2015, αλλά ξέρουμε ότι το νερό και η τουαλέτα πρέπει να αποτελούν σαφείς προτεραιότητες, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέπει στον κάθε πολίτη να έχει τις βασικές συνθήκες υγιεινής, να ζει με αξιοπρέπεια και σε ευημερία», τόνισε κατά την παρουσίαση τη έκθεσης ο Μισέλ Ζαρό, υπεύθυνος για το Νερό στον ΟΗΕ και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Πηγή : crashonline.gr


Tαυτοποιήθηκε και δεύτερος Γάλλος τζιχαντιστής στο βίντεο της ISIS


Το Παρίσι επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δεύτερος Γάλλος στο βίντεο, χωρίς να δίνει ακόμη τα στοιχεία του στη δημοσιότητα -τα γαλλικά ΜΜΕ δείχνουν τον εικονιζόμενο ως τον 22χρονο Μικαέλ ντος Σάντος

Παρίσι 

H γαλλική κυβέρνηση ανέφερε πως δεύτερος Γάλλος τζιχαντιστής εμφανίζεται χωρίς κουκούλα στο πρόσφατο βίντεο της ISIS. Επισήμως, το Παρίσι δεν αναφέρει ακόμη το όνομά του, το οποίο όμως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα ασφαλείς πηγές. Πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι ένας Γάλλος, ο 22χρονος Μαξίμ Οσάρ, βρισκόταν μεταξύ των δήμιων του Κάσιγκ και σύρων στρατιωτών κι ότι υπήρχε η πιθανότητα ύπαρξης και δεύτερου γάλλου τζιχαντιστή στο ίδιο βίντεο.

Το Παρίσι επισήμως δεν ανέφερε το όνομα του δεύτερου. Συγκλίνουσες αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ όμως υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον 22χρονο Μικαέλ ντος Σάντος, από το Βαλ-ντε-Μαρν, προάστιο του Παρισιού, ο οποίος ασπάσθηκε το ισλάμ και έφυγε το 2013 για να πολεμήσει στη Συρία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, έχει υιοθετήσει το όνομα Αμπού Οτμάν.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε τη Δευτέρα ότι η έρευνα από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) επιβεβαίωσε πως ένας από τους τζιχαντιστές που εμφανίζονται να οδηγούν στον τόπο εκτέλεσης ομήρους ήταν ο Μαξίμ Οσάρ, ένας Γάλλος από την Νορμανδία ο οποίος μετέβη στη Συρία τον Αύγουστο του 2013.

Το βίντεο διάρκειας 15 λεπτών που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τους αποκεφαλισμούς τουλάχιστον 14 ανδρών, οι οποίοι σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος ήταν πιλότοι και αξιωματικοί που πρόσκεινται στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ίδιο βίντεο δείχνει και το κεφάλι του αμερικανικού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ μετά την εκτέλεσή του.


Πηγή : tovima.gr



«Προχωρημένη» πρόταση από την Οξφόρδη: Η ΕΚΤ να δωρίσει 500 ευρώ σε κάθε ενήλικα


Μια «τρελή» ιδέα που δίνει τροφή στο πνεύμα, ήρθε από την Οξφόρδη αλλά με τις πιθανότητες να μπορεί να πραγματοποιηθεί να είναι απειροελάχιστες…

Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει η ΕΚΤ να δωρίσει 500 ευρώ σε κάθε ενήλικα για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, εκκινεί από την κοινή διαπίστωση ότι η ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ανάπτυξη και ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να προμηθευτούν χρήματα από το τίποτα. Αρκεί να πατήσουν ένα κουμπί, όπως υποστηρίζει ο Τζον Μυλμπάουερ, καθηγητής Οικονομίας στην Οξφόρδη.

«Τόνωση της ανάπτυξης»

«Εάν ο καθένας από τα 275 εκατ. εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΕ έπαιρνε από ένα τσεκ των 500 ευρώ, τότε η ζήτηση θα ανέβαινε στα 34 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 1,4% του ΑΕΠ», εκτιμά ο Βρετανός καθηγητής, που στους υπολογισμούς του λαμβάνει υπόψη ότι δεν πρόκειται να ξοδέψουν όλοι ολόκληρο το ποσό. «Οι χώρες της ευρωζώνης θα εισέπρατταν περισσότερους φόρους και θα μπορούσαν να μειώσουν το δημόσιο χρέος, ενώ θα δινόταν αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη», συμπληρώνει ο Μυλμπάουερ.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήταν ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι που το 2002 έβγαλε από το «ψυγείο» την εικόνα «χρήματα από το ελικόπτερο», που είχε χρησιμοποιήσει ο φημισμένος μονεταριστής Μίλτον Φρίντμαν. Πίσω της βρίσκεται η ιδέα ότι μια κεντρική τράπεζα σε περίοδο αποπληθωρισμού θα πρέπει -μεταφορικά ιδωμένο-να ρίξει δολάρια με το «ελικόπτερο» στους καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εθνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κόψουν και να ρίξουν στην αγορά όσα χρήματα θέλουν. Όμως αυτό το μέτρο θεωρείται το τελευταίο όπλο κατά του αποπληθωρισμού, σε μια οικονομία που λόγω της συνεχούς μείωσης των τιμών οδηγείται στην καταστροφή. Η Ιαπωνία το βιώνει αυτό πάνω από μια δεκαετία.

«Ακαδημαϊκής σημασίας»

Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γίνονται σκέψεις για την περίπτωση που κανένα μέτρο -από όσα έχει λάβει μέχρι τώρα και θα λάβει προσεχώς- δεν επιφέρει τόνωση της ανάπτυξης. Μεμονωμένα και ανεπίσημα γίνονται συζητήσεις στους διαδρόμους του Eurotower της Φρανκφούρτης και στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος για την λύση του «ελικοπτέρου με χρήματα», αλλά σε καμιά περίπτωση σε επίπεδο διευθυντηρίου της ΕΚΤ. Επίσημα η «Ευρωτράπεζα» αποκαλεί το μέτρο αυτό ως ένα «συμπαθητικό ακαδημαϊκής φύσεως θέμα», που όμως δεν πρόκειται η «επίσημη μηχανή της ΕΚΤ» να το εφαρμόσει.

Η συγκρατημένη στάση είναι απόλυτα κατανοητή αφού υπάρχουν καταρχήν νομικοί ενδοιασμοί για το κατά πόσο η ΕΚΤ επιτρέπεται καταστατικά να δωρίσει χρήματα στους πολίτες. Το μήνυμα θα ήταν καταστροφικό: η ΕΚΤ δίνει χρήματα, άρα προς τι η εργασία; Και γιατί αντί για 500 να μην δώσει 1000 ευρώ; Το άρθρο υπενθυμίζει πάντως τα τρισεκατομμύρια που έδωσε η ΕΚΤ κυρίως στις τράπεζες. Και διαπιστώνει ότι παρά το φτηνό χρήμα με το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο σχεδόν οριακό 0,05% οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζουν ελάχιστα για να προκαλέσουν ένα νέο «μπουμ». Με ελάχιστες επενδύσεις και μικρή ζήτηση, η οικονομία της ευρωζώνης διακατέχεται από «φλεγματισμό»…


Πηγή: Deutsche Welle

topontiki.gr


Τρίτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών



Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2014 (FDI Moot - http://www.fdimoot.org) στις Η.Π.Α. μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου 2014, κατέκτησε την τρίτη θέση στον κόσμο.
Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας αλλοδαπών επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King's College London. Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.
Στο φετινό διαγωνισμό FDI Moot συνολικά έλαβαν μέρος 79 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Μετά και την ολοκλήρωση τον Αύγουστο 2014 των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού FDI Moot για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού (Asia Pacific), Νοτίου Ασίας (South Asia) και Λατινικής Αμερικής (Latin America), στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Pepperdine (Malibu, California – Η.Π.Α.) μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου 2014, συμμετείχαν οι 41 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού FDI Moot συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.
Το φετινό θέμα του διαγωνισμού FDI Moot παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την υπόθεση Poštová banka, a.s. and ISTROKAPITAL SE v. Hellenic Republic, που επί του παρόντος εκκρεμεί εναντίον της Ελλάδας ενώπιον διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου του International Centre For Settlement of Investment Disputes (ICSID). Ειδικότερα, το φετινό θέμα του διαγωνισμού αφορούσε σε προσφυγή ξένου hedge fund, κατόχου κρατικών ομολόγων, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων αυτών στο πλαίσιο αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους του 
κράτους-εκδότη, η οποία διευκολύνθηκε μέσω της επιβολής, δια νόμου, ρητρών συλλογικής δράσης (CACs). Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων, ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής, τη δίκαιη και επιεική μεταχείριση του προσφεύγοντος, καθώς και την επίκληση της άμυνας της κατάστασης ανάγκης από το κράτος-εκδότη των ομολόγων.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό FDI Moot, και η Ομάδα της αποτελείτο από τουςπροπτυχιακούς φοιτητές Λεωνίδα Βυζά- Ασημακόπουλο, Ειρήνη Κικαρέα, Θεοδώρα-Θέτιδα Κουτεντάκη, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη, συνεπικουρούμενου από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ιωάννη Μηλιώνη, Νικόλαο Μπουραζέλη και Μαρία Σουρβάνου, μέλη της Ομάδας που εκπροσώπησε τη Σχολή μας με εξαιρετική επιτυχία στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2013, ως student coaches.
Στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αναμετρήθηκε με επιτυχία με τις αντίστοιχες ομάδες των πανεπιστημίων Johannes Gutenberg University Mainz, Moscow State Institute of International Relations, National Law University (Delhi) και Howard University. Η Ομάδα της Σχολής μας τερμάτισε αήττητη και πρώτη στον όμιλό της, συγκεντρώνοντας συνολικά την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης. 
Επιπρόσθετα, η Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και η Ειρήνη Κικαρέα βρέθηκαν στο top-15 των αγορητών της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot, καταλαμβάνοντας την 5η και 12η θέση αντίστοιχα. Στη Φάση των 16 του διαγωνισμού, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέκλεισε την ομάδα του Mykolas Romeris University, επικράτησε στα Προημιτελικά της ομάδας του University of Barcelona - IELPO, και προκρίθηκε στον Ημιτελικό όπου αντιμετώπισε την ομάδα του New York University.
Στη συνέχεια αναμετρήθηκε στον Μικρό Τελικό του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot με το Jagiellonian University, καταλαμβάνοντας τελικά ex aequo την τρίτη θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας πανεπιστήμια όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το Georgetown University, το King's College London, το Hong Kong University, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa κ.λ.π.
Η συμμετοχή των φοιτητών της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού FDI Moot δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη χορηγία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), η οποία κάλυψε το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στις Η.Π.Α., στο πλαίσιο χορηγικού προγράμματός του Ιδρύματος με την Εθνική Τράπεζα, και το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Επιπλέον, αρωγοί στην προσπάθεια της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν οι δικηγορικές εταιρείες Καρατζά & Συνεργάτες,Μπαχάς, Γραμματίδης και Ποταμίτης Βεκρής, τις οποίες επίσης ευχαριστούμε θερμά.
Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών εκφράζει και πάλι την ελπίδα ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις των Ομάδων της Σχολής μας, οι οποίες, από καιρό, συμμετέχουν με διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης, θα διευκολύνουν την προσπάθειά που συνεχίζεται για την εξασφάλιση των αναγκαίων 
οικονομικών πόρων για τη συμμετοχή τους.


Σήμερα το απόγευμα το πόρισμα για τον Γιώργο Καρατζαφέρη


Συνεδριάζει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής


Συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα η Επιτροπή Ελέγχου οικονομικών της Βουλής, υπό την προεδρία του Γιώργου Καλαντζή, με αποκλειστικό θέμα την υπόθεση του Προέδρου του ΛΑΟΣ. Στη συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιαστεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών από την έρευνα του Πόθεν Έσχες του κ. Καρατζαφέρη και από αυτό θα κριθεί και η απάντηση της Επιτροπής στη Δικαιοσύνη για το εάν ο κ. Καρατζαφέρης είχε δηλώσει της off shore.


Πηγή : parapolitika.gr