Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ντόρα : H ΝΔ είχε μεγάλες εκλογικές νίκες μόνο όταν προσέλκυε προσωπικότητες από το κέντρο και την κεντροαριστερά



Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews και το δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Πως σχολιάζετε την ένταση εκ μέρους της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα; Σε αυτή την συγκυρία και όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία θεωρείτε καλό να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας τη γείτονα χώρα;

Οι υψηλοί τόνοι στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με προβληματίζουν και σίγουρα δυσκολεύουν το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Οι επαφές και ο διάλογος με την ηγεσία της γειτονικής χώρας όταν είναι καλά προετοιμασμένες είναι θετικές. Ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σηκώθηκαν ιδιαίτερα και στον προϋπολογισμό. Μπαίνουμε σε περίοδο σκληρής πόλωσης;

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της σκληρής πόλωσης. Άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό και αφού διαψεύστηκαν όλα τα αφηγήματά της, η πόλωση αποτελεί τη βασική στρατηγική της. Ο Σύριζα προσπαθεί να πολώσει με την ελπίδα να συσπειρώσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων του. Αυτό όμως έχει τεράστιο κόστος. Έχει κόστος για το πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά κυρίως έχει κόστος για τη δημοκρατία μας. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το θέμα της τρομοκρατίας, καθώς και οι παρεμβάσεις της σε θέματα δικαιοσύνης είναι πρωτοφανής, προκαλεί προβληματισμό, δημιουργεί τοξικότητα και οδηγεί σε ευτελισμό των θεσμών. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για το αύριο της χώρας, ταυτόχρονα όμως δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη.

Στο Σκοπιανό πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει τους βουλευτές να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών; Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος υποστηρίζει πως δεν ψηφίζει το Σκοπιανό.

Καταρχήν οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου έχουν όση αξία τους έχει αποδώσει ο ελληνικός λαός. Δεν είμαι καν σίγουρη ότι ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση έχει τους 151 για την επικύρωσή της. Πάντως αν δεν τους έχει, οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Εάν τελικά δεν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από αυτή τη Βουλή και εσείς κερδίσετε τις εκλογές τι θα κάνετε; Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσαρέσκεια των αμερικανών και των ευρωπαίων;

Ακούστε κ. Σιαδήμα, εμείς επιζητούμε λύση, αλλά λύση που θα προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα εξασφαλίζει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ακόμη και η τροπολογία που κατέθεσε η αλβανική μειονότητα των Σκοπίων αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα ενισχύει τον αλυτρωτισμό στην περιοχή και άρα ενισχύει την αστάθεια. Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις σας υπενθυμίζω ότι αντίστοιχες αν όχι μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις που δεχτήκαμε στο Βουκουρέστι και αντέξαμε. Εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε τη Συμφωνία αυτή και θα διαπραγματευτούμε από την αρχή.

Για τον Πάνο Καμμένο είπατε πρόσφατα μεταξύ άλλων πως είναι κότα τρίλειρη. Γιατί αυτή η επίθεση σε προσωπικό επίπεδο;

Ξέρετε ότι αποφεύγω τις προσωπικές επιθέσεις, όμως ο κ. Καμμένος έχει ξεπεράσει τα όρια επανειλημμένως. Κατακεραυνώνει το σύμπαν υποστηρίζοντας την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του νόμου για την ασυλία των βουλευτών και οποτεδήποτε τίθεται θέμα της δικής του ασυλίας κρύβεται πίσω από αυτή. Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όταν ετέθη θέμα ζήτησα από όλες τους βουλευτές να άρουν την ασυλία μου. Μετά από ένα υβριστικό και συκοφαντικό tweet το οποίο έκανε σε βάρος μου, του έκανα μήνυση και αγωγή και σήμερα αρνείται να προσέλθει στη δικαιοσύνη. Ζήτησε την υποστήριξη των βουλευτών του Σύριζα για να μην απολογηθεί στη δικαιοσύνη όπως όλοι πολίτες. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω μια τέτοια συμπεριφορά;

Μετά την προσχωρήση του Πέτρου Τατσόπουλου στη ΝΔ ήρθε και αυτή του Χάρη Θεοχάρη. Θεωρείται ότι μπορούν να συνδράμουν στη εκλογική μάχη; Ανησυχείτε μήπως χάνετε από τα δεξιά;

Πιστεύω ότι πρόσωπα που έχουν πολιτικό λόγο, έχουν κοινές απόψεις με τη ΝΔ στα σημαντικά ζητήματα και είναι αποφασισμένα να δουλέψουν για να γυρίσει σελίδα η χώρα μας και να μπούμε σε ένα κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας, προσθέτουν και δεν αφαιρούν. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ είχε μεγάλες εκλογικές νίκες μόνο όταν προσέλκυε προσωπικότητες από το κέντρο και την κεντροαριστερά και αυτός δεν ήταν λόγος για να χάσει από δεξιά. Άρα δεν ανησυχώ, αντίθετα είμαι πεπεισμένη ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η συστράτευση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η μόνη ελπίδα για τον τόπο.

Μετεκλογικά με ποιον θα συνεργαστείτε; Όλο αυτό το διάστημα το Κίνημα Αλλαγής ανέβασε τους τόνους απέναντι στη ΝΔ ειδικά με την υπόθεση Σημίτη.

Τις συνεργασίες θα τις επιβάλει ο λαός το βράδυ των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει καθαρά για μια κοινωνική αλλά και κοινοβουλευτική συμμαχία ακόμη και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας καθώς και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη δημοσία διοίκηση και την παιδεία απαιτούν τη συμμαχία όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θέλουν μια δημοκρατική και φιλελεύθερη Ελλάδα.


Ατομικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος για όλους



Στο υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος των επικεφαλής στην Καραγιώργη Σερβίας είναι το νέο έτος, η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί από τώρα οδηγίες και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες για να τρέξουν γρηγορότερα τις διαδικασίες. Ειδικά οι διευθύνσεις μισθοδοσίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχουν στείλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδοχές  και τις συντάξεις των φορολογούμενων. Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.


Το νέο στοιχείο της δηλώσεων του 2019  είναι η υποβολή των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους. Οι σύζυγοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλει ο καθένας ξεχωριστά τη δήλωσή του και να έχει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ατομικό εκκαθαριστικό

Στο τραπέζι όμως βρίσκεται η ιδέα να εκδοθούν ξεχωριστά εκκαθαριστικά για όλους. Δηλαδή και για τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Με την έκδοση ατομικού εκκαθαριστικού ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου.  Αν αυτό γίνει, τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, οι παντρεμένοι θα κάνουν ξεχωριστή δήλωση μόνο στην περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στον άλλο ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός και των χρεωστικών αλλά και των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Αυτή τη στιγμή, ατομικά εκκαθαριστικά, εκδίδονται για την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Στις περιπτώσεις των συζύγων ακόμα και αν υπάρχουν κοινές ιδιοκτησίες, δηλαδή σε ένα ακίνητο ο κάθε σύζυγος έχει για παράδειγμα το 50% της κυριότητας, ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει αυτό που του αναλογεί αυτός είναι ο λόγος που εκδίδονται πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

Με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το ύψος του φόρου αφού και σήμερα ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για το κάθε σύζυγο ανάλογα με τα εισοδήματά τους, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί.  Δηλαδή, ο καθένας έχει το αφορολόγητό του ενώ η κλίμακα ενεργοποιείται για τα εισοδήματα του καθενός ξεχωριστά (σ.σ προστίθενται μόνο τα εισοδήματα των παιδιών κάτι που ούτως ή άλλως θα εξακολουθήσει να συμβαίνει).

H βασική αλλαγή που θα επιφέρει το ατομικό εκκαθαριστικό θα είναι ότι αν ο ένας σύζυγος έχει χρεωστική εκκαθάριση και ο δεύτερος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, η εφορία δεν θα συμψηφίζει τα δυο ποσά. Ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό.

Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος ενώ αν δικαιούται επιστροφής θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν χρέη) και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει το εκκαθαριστικό του ή της συζύγου.


Πηγή : newsbeast.gr


Επιμένει ο Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» σφυρίζει αδιάφορα ο Τσίπρας που ξεπούλησε



Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, επανήλθε στο ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας και ανέφερε ότι «Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα ούτε την γλώσσα της πΓΔΜ που είναι Μακεδονική.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται η αξιοπρέπεια της χώρας ενώ εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και σημείωσε ότι θα βρεθούν οι 80 βουλευτές που απαιτούνται για την Τρίτη ψηφοφορία στην Βουλή της πΓΔΜ στις 9 Ιανουαρίου.


Έκρηξη στο Κολωνάκι, έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου ένας τραυματίας αστυνομικός και ένας πολίτης



Έκρηξη σημειώθηκε στις 7:10 το πρωί της Πέμπτης στο Κολωνάκι, ήταν μικρής ισχύος και σημειώθηκε σε μεταλλικό κουτί που είχε αφεθεί στο πεζοδρόμιο έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στη Σκουφά.

Το κουτί εντόπισε ο νεωκόρος της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου και ειδοποίησε τον αστυνομικό του τμήματος Εξαρχείων, όταν ο αστυνομικός έφτασε στο σημείο και άρχισε να περιεργάζεται το μεταλλικό κουτί που φέρεται να είχε μέσα έναν ωρολογιακό μηχανισμό, προκλήθηκε η έκρηξη που τον τραυμάτισε ελαφρά στα χέρια και το πρόσωπο και ελαφρά τραυματίστηκε και ο νεωκόρος.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως την αστυνομία είναι ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αν και η περιοχή είναι πολυσύχναστη! Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την πρώτη στιγμή, ενώ επί τόπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.