Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Αύξηση των ξυλοδαρμών στην Ελλάδα



Αυτό που καλείται το κάθε θύμα να πράττει άμεσα είναι να ζητά κλινική εξέταση από ιατροδικαστή

Αύξηση στα περιστατικά ξυλοδαρμών στη χώρα μας αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ). 

Παλαιότερη μελέτη από μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας είχε εκτιμήσει τους ξυλοδαρμούς σε ποσοστό 4% των συνολικών περιστατικών του ΤΕΠ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ενώ μεγάλος αριθμός περιστατικών δεν δηλώνεται διότι τα θύματα δεν επισκέπτονται νοσοκομεία για ιατρική βοήθεια.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία με αφορμή καταγγελίες πολιτών, ότι ενώ υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμών, ουδέποτε δικαιώθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταδικάστηκαν, ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Είναι ανάγκη τα θύματα να γνωρίζουν ακριβώς το πώς θα ενεργήσουν σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. 

Διαφορετικά, όπως βλέπουμε από την εμπειρία μας, είτε τα θύματα δεν θα δικαιωθούν είτε σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να μετατραπούν ακόμα και σε θύτες. Είναι χρέος όλων μας η υπεύθυνη ενημέρωση καθώς μόνο εάν ο κόσμος γνωρίζει πλήρως τις δυνατότητες που του παρέχει μία επιστήμη, μπορεί να την αξιοποιήσει» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΙΕ κ. Γρηγόρης Λέων.

Οι ιατροδικαστές είναι οι μόνοι ιατροί που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Συνεπώς σε αυτές τις υποθέσεις αυτό που καλείται το κάθε θύμα να πράττει άμεσα είναι να ζητά κλινική εξέταση από ιατροδικαστή. Είναι η μόνη εξέταση που μπορεί εξασφαλίσει την ορθή πιστοποίηση των σωματικών βλαβών.

Μάλιστα εάν προηγηθεί μήνυση σε αστυνομικό τμήμα ή άλλη αρμόδια αρχή, εκδίδεται εντολή εξέτασης και το θύμα παραπέμπεται για εξέταση σε κάποια δημόσια αρχή ιατροδικαστικής η οποία δεν έχει επιπλέον κόστος. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείται η άμεση νομική ενέργεια το θύμα μπορεί να εξετασθεί από ιατροδικαστή σε ένα από τα νόμιμα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας. Η συγκεκριμένη ιατρική πιστοποίηση είναι ισότιμη και στις δύο περιπτώσεις. 







Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή : protothema.gr


Με νόμο ΣΥΡΙΖΑ ελεύθεροι επικίνδυνοι κακοποιοί μέλη συμμορίας με 62 εισβολές σε σπίτια



Έγκλημα κατά της κοινωνίας και των πολιτών η απελευθέρωση μόνο με περιοριστικούς όρους 62 σκληρών και επικίνδυνων κακοποιών με τον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάζουμε στο tovima.gr το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Τεράστα έκπληξη προκαλεί τις τελευταίες ώρες στην ΕΛ.ΑΣ. το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθερα εκ νέου τα μέλη συμμορίας που διέπραξε 62 κλοπές και διαρρήξεις στη βορειοανατολική Αττική, με λεία που εκτιμάται από την Αστυνομία στο μισό εκατομμύριο ευρώ, και τα οποία είχαν συλληφθεί προ τριών ημερών. Και αυτό διότι, εκτός των άλλων, οι συγκεκριμένοι ποινικοί είχαν αποφυλακισθεί πρόωρα ,τον Μάιο του 2015, (είχαν καταδικασθεί για παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες) με τον νέο «ευεργετικό» νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και βρίσκονταν εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους...

Όπως διαπιστώθηκε από την περαιτέρω έρευνα, λίγες εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή τους το 2015 οι εν λόγω κακοποιοί ξεκίνησαν νέο κύκλο διαρρήξεων και κλοπών. Αυτό όμως φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψη στην απόφαση να αφεθούν ξανά ελεύθεροι, παρότι είχαν και αυτές τις δικαστιές εκκρεμότητες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα απόφαση μη προφυλάκισης των συγκεκριμένων κακοποιών ήλθε μόλις λίγες ώρες μετά τη συνεντεύξη Τύπου κορυφαίων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και εκπροσώπων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που μιλούσαν για «μεγάλη επιτυχία» των δωκτικών αρχών και για την εξάρθρωση μίας ιδιαίτερα επικίνδυνης συμμορίας. Μάλιστα τα μέλη της για να εφορμούν στα σπίτια χρησιμοποιούσαν μέχρι και μεγάλες τσουγκράνες (!), ενώ πολλές φορές αφαιρούσαν και όλα τα κουφώματα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβο για «ανακύκλωση του εγκλήματος». Οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονται σε «απόφαση που ακολουθεί τα δεδομένα του νέου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο κυρίως την αποσυμφόρηση των φυλακών».

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε προ δύο ημερών από το Τμήμα Ασφαλείας Ψυχικού και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.

Τις απογευματινές ώρες της 11ης Μαΐου 2016 είχαν συλληφθεί στο Ψυχικό δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 33 και 40 ετών, μέλη της σπείρας ενώ αναζητούνται και άλλοι συνεργοί τους.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εν λόγω αλλοδαποί ποινικοί είχαν συστήσει από τον περασμένο Οκτώβριο εγκληματική ομάδα και είχαν διαπράξει δεκάδες διαρρήξεις - κλοπές σε κατοικίες



H ελπίδα πεθαίνει αφού σε σκοτώσει πρώτη.




Γράφει ο Πάνος Παπαγιαννόπουλος

Κάποιος κάποτε είπε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.. 

Ειδικά στη γενόσημη Δημοκρατία που ζούμε δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα, τα αδιέξοδα μετατρέπονται σε άδειους  δρόμους με σπόνσορα το αδηφάγο σύστημα που με τους υποτακτικούς του, φροντίζει πάντα να γίνεται η δουλειά του... 

Η κατάσταση στην χώρα μας, πραγματικά, είχε φτάσει σε αδιέξοδο, με την εγκληματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων..Ο λαός είχε αρχίσει να δείχνει δείγματα επαναστατικής συμπεριφοράς, μικρής μεν αλλά εν δυνάμει, επικίνδυνης.. Τα συμβόλαια όμως έπρεπε πάση θυσία να εξυπηρετήθουν και οι συμφωνίες με τις εγκληματικές οργανώσεις των κεφαλαιοκρατών, να τηρηθούν. Ο πολιτικός αντίλογος και η αντίδραση-αντίσταση από άφθαρτους πολιτικούς, είχε άρχισει να φαίνεται ιδιαίτερα γοητευτικός σε μία τεράστια μερίδα του λαού που στο πρόσωπο τους, έβλεπε την ελπίδα για ανάταση και επανάσταση.. Οι καπελωμένες πορείες εκφυλισμένων συνδικαλιστών και οι θεατράλε απεργίες είχαν πλέον κουράσει έναν λαό που δεν ήξερε πλέον τι άλλο να υπομένει και ήταν ήδη πλήρως ευνουχισμένος για να διεκδικήσει, δηλητηριασμένος από την τηλεοπτική του θαλπωρή και όχι μόνο.. 

Έτσι λοιπόν η προσμονή του ηγέτη Μεσία που θα οδηγούσε τη χώρα μακριά από την φτώχεια και θα έσβηνε τις αμαρτίες του παρελθόντος, γέμιζε σχεδόν τους περισσότερους από εμάς,  με μία ελπίδα μη διαπραγματεύσιμη.Μία ελπίδα που μας γέμιζε μετά από πολύ καιρό από μια περηφάνια που είχαμε συνηθίσει να την χορταίνουμε μόνο στα γήπεδα.. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών και το 63% της Εθνικής μας παληγεννεσίας που εκφράστηκε από το πρώτο μετά από μισό αιώνα, δημοψήφισμα ήταν το έναυσμα για να πανηγυρίσει ο λαός μια νέα μεταπολίτευση... 

Κι όμως... Κι όμως.. Πόσο γρήγορα η ελπίδα η μη διαπραγματεύσιμη έγινε ακριβά εμπορεύσιμη και η νέα μεταπολίτευση, σε μία ακόμα συμπολίτευση συνοδευόμενη από ένα τάχα μου συναισθηματικά φορτισμένο "Αναγκαστήκαμε".. Αδέξιες κυβερνητικές κινήσεις και αποφάσεις. Μέτρα και νόμοι κόντρα στην ιδεολογική υπόσταση, που χαρακτήριζε τις πρόσφατα υψωμένες γροθιές, καθώς και τα δικά μας, τα αμέτρητα χαμόγελα τα παγωμένα σε μια Ανάσταση που έμεινε στις εξέδρες των προεκλογικων εξαγγελιών και υποσχέσεων.. 

Κάποιος κάποτε είπε ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα,μα όταν το σύστημα χωλαίνει, αντί να φάει τις σάρκες του, απλά δολοφονεί το δικό σου αύριο... Αργά,μεθοδικά,σαδιστικά, χρησιμοποιώντας ακόμα και όλους εκείνους που σε έπεισαν ότι θα του αντισταθούν.. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, πάντα.. Αντιγράφεται όμως, πιστά, και εύκολα γελοιοποιείται σαν κακόγουστο αστείο που γίνεται εφιάλτης... 

Εξ οικείων τα βέλη μοιάζουν να πονάνε λιγότερο, τουλάχιστον όταν το τραύμα είναι ακόμα ζεστό... Οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι, ήταν τα καλύτερα παιδιά της γειτονιάς... 

Όχι ήταν να γίνει έγινε.. Ότι ήταν να ξεπουληθεί, ξεπουλιέται γρήγορα, επιτακτικά,ακόμα και συνειδήσεις και ζωές.. Όπως παλιά. Όπως τότε, με όρους όμως καλύτερους και με υπογραφές συναισθηματικά φορτισμένες και στενάχωρες... Κι εσύ να αναρωτιέσαι τι έγινε.. Κι εσύ να αναρωτιέσαι γιατί δεν αντιδράς σε αυτά που κάποτε θα ξεσηκωνώσουν... Κι εσύ να ψάχνεις άλλοθι και δικαιολογίες.. Μάταια όμως... 

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Πρώτα σκοτώνουν εσένα...



Δήμαρχος Αλίμου: Στο Ελληνικό εκδίδουν βιαίως ανήλικους μετανάστες



Τα βράδια μετανάστες εξαναγκάζουν ανήλικους σε εκπόρνευση, σύμφωνα με τον κ.Κονδύλη - Καταγγέλλει ελλιπή φρούρηση από την αστυνομία 

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες του δημάρχου Αλίμου, ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr, αποκαλύπτει ότι στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, εκδίδονται ανήλικα παιδιά. 

Ο Ανδρέας Κονδύλης κατήγγειλε πως ο δήμος έχει την πληροφορία ότι τις νύχτες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ορισμένοι φιλοξενούμενοι, εκδίδουν ανήλικα παιδιά.

«Έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες και καταγγελίες ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, πάνω από την Ποσειδώνος σε έναν παράδρομο, εκεί που τερματίζουν τα λεωφορεία έχουμε ανήλικη πορνεία από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλίμου.

Στην συνέχεια υπογραμμίζει πως το φαινόμενο της παιδικής πορνείας είναι πιο έντονο τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

«Υπάρχει ένα σημείο που εκδίδονται ανήλικοι. Να μην πω από πού τα γνωρίζω, αλλά αυτά που γίνονται εκεί πραγματοποιούνται ώρες που δεν υπάρχουν λεωφορεία, δηλαδή βραδινές ώρες και κυρίως Παρασκευές με Σάββατα, αλλά και τις καθημερινές. Μου τα έχουν επιβεβαιώσει και μέσα από την αστυνομία, αλλά τα πρόσωπα δεν μπορώ να τα κατονομάσω δημόσια, καταλαβαίνετε. Για να το πω δημόσια έχω μια εικόνα, ότι υπάρχει αυτό και δεν είναι ένα φαινόμενο που δεν το γνωρίζω αλλά που έχει βάση».

Τέλος τόνισε πως η αστυνομία, παρότι γνωρίζει, έχει ελλιπή φρούρηση. Διερωτήθηκε μάλιστα πώς δέκα αστυνομικοί προστατεύουν καταυλισμό 6.000 ανθρώπων.


Πηγή : protothema.gr


Συντρίμμια της μοιραίας πτήσης βρέθηκαν ανοικτά της Αλεξάνδρειας



Συντρίμμια της πτήσης Παρίσι-Κάιρο της EgyptAir στη θάλασσα βόρεια της Αλεξάνδρειας ανακοίνωσαν πως βρήκαν οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις, μία και πλέον ημέρα μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Τα αντικείμενα -«μέρη των συντριμμιών του αεροσκάφους και αντικείμενα των επιβατών» σύμφωνα με την στρατιωτική ανακοίνωση- θα εξεταστούν από αιγύπτιους και ξένους ερευνητές που βρίσκονται στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, η Αίγυπτος ενημέρωσε την Ελλάδα ότι βρέθηκε ανθρώπινο μέλος, δύο αεροπορικά καθίσματα και βαλίτσες. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως πως τα ευρήματα ανήκουν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο πραγματοποίησε απότομες στροφές και έχασε ύψος, αλλά τόνισε ότι τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν από εμπειρογνώμονες. Είπε, πάντως, ότι ακολούθησε κανονική πορεία στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τα στοιχεία δείχνουν το αεροσκάφος κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες πραγματοποίησε έκανε στροφή 90 μοιρών αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών δεξιά με καθοδική πορεία πέφτοντας στα 15.000 και στα 10.000 μίλια οπότε χάθηκε από τα ραντάρ.

Σε ανακοίνωση των αιγυπτιακών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Reuters, αναφέρεται πως τα αντικείμενα βρέθηκαν 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας. Προτεραιότητα είναι ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών.

Λίγο μετά την ανακοίνωσή του αιγυπτιακού στρατού, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά στους οικείους των επιβαινόντων. 

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ανέφερε ότι στοιχεία από δορυφόρους δείχνουν πετρελαιοκηλίδα κοντά στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir.

Οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή αρκετών χωρών.

Συγκεκριμένα, στις έρευνες συμμετέχουν:

- Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,

- Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα. Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Την Πέμπτη, το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.

- Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.

- Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας

- Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο, και

- Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Το ελληνικό ΑΣΕΠΕ πρόκειται να αντικατασταθεί από συμμαχικό ιδίου τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε προκληθεί σύγχυση μετά από αναφορά πως είχαν εντοπιστεί συντρίμμια, η οποία τελικά είχε αποδειχθεί αβάσιμη.

Σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα την Παρασκευή η αιγυπτιακή τηλεόραση, τα μέσα των αιγυπτιακών δυνάμεων είχαν βρει αντικείμενα των επιβατών και χτενίζουν την περιοχή για τα μαύρα κουτιά.

Η αρχική αναφορά της αιγυπτιακής κρατικής τηλεόρασης μιλούσε για αντικείμενα των επιβατών και σημείωνε πως το αιγυπτιακό ναυτικό χτενίζει την περιοχή για τα μαύρα κουτιά.

Από την πλευρά της, και η αεροπορική εταιρεία ανέφερε στη συνέχεια πως έχουν βρεθεί συντρίμμια και εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της για «το τραγικό δυστύχημα».


Newsroom ΔΟΛ


Η Καρακώστα ξανακτύπησε χωρίς φιλότιμο και ντροπή



Είναι ασύστολα πλέον προκλητικοί όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης.

Δεν την πτόησε την Καρακώστα ο σάλος και το κράξιμο για την δήλωση της  λέγοντας φοροφυγάδες τους συνταξιούχους και καλά κάνουν που τους κόβεται το επίδομα του ΕΚΑΣ και είπε μα πεί και άλλα όπως «Καταφέραμε» το ΕΚΑΣ να κοπεί σταδιακά

Με νέα δήλωση της στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM είπε ότι η κυβέρνηση «κατάφερε» να εξαφανίσει το ΕΚΑΣ μέχρι το 2018. «Πάντα στο μη χείρον υπάρχει, το βέλτιστον» συμπλήρωσε η κυρία Καράκωστα.

Και μη χειρότερα!!




Αντιδράσεις των εκπροσώπων φορέων για τον διπλασιασμό των φόρων



Καθολική είναι η αντίδραση των εκπροσώπων των φορέων όσον αφορά τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου από την αύξηση των έμμεσων φόρων. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών Αλ. Καραφυλίδης «Ο διπλασιασμός του φόρου δεν είναι αύξηση. Θα διαλύσει έναν από τους μοναδικούς κλάδους παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας».

Όπως είπε από το 2009 έως σήμερα ο ΕΦΚ στην μπύρα έχει αυξηθεί κατά 130% με κόστος την απώλεια 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον τζίρο του κλάδου, την ώρα που οι ελληνικές ζυθοποιίες συμβάλουν με 2.500 θέσεις εργασίας. «Δώστε μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», ανέφερε. 

Εξίσου ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μ. Κιούσης, ο οποίος τόνισε πως αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,7 με 4,00 λεπτά η αμόλυβδη, κατά 6,5 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 0,10 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης και κατά 0,14 λεπτά το υγραέριο κίνησης, ενώ όπως υποστήριξε η τελική επιβάρυνση ανά λίτρο συμπεριλαμβανομένων άλλων παραμέτρων θα ανέλθει στα 2,5 ευρώ. Όπως σημείωσε εξάλλου από το 2009 έως σήμερα η αύξηση στα καύσιμα άγγιξε το 40%, με αποτέλεσμα η μείωση στην κατανάλωση να εκτοξευτεί στο 77%. «Αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά σε περίοδο ειρήνης», σχολίασε. 

Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τσιγάρα ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Προϊόντων Ευ. Κιτσάκης προειδοποίησε ότι «κάθε αύξηση γιγαντώνει το έγκλημα του λαθρεμπορίου», το οποίο, όπως είπε, πέρυσι έφτασε κοντά στο 25%. Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ Ν. Βασιλάκης, τόνισε ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει παρόμοιος φόρος με το τέλος χρηστών ίντερνετ που επιβάλλεται, ενώ ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων, Στρ. Παραδιάς, σημείωσε πως «έχει στηθεί διαχρονικά μία απίστευτη κρεατομηχανή εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων». 

Μάλιστα, ανέφερε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα πληρώσουν αυξημένο φόρο κατά 23% έως 25% και κατά 25% οι ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. «Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ή φόρο κληρονομιάς θα παραπέμπονται στην Αρχή Καταπολέμησης του “βρώμικου” χρήματος με κακουργηματικές κατηγορίες και δήμευση όλης της περιουσίας τους», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θ. Μάλλιος, είπε, απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές: «Αν δεν μπορείτε να το βγάλετε πέρα όλο αυτό, κάντε πολιτικό χαρακίρι. 

Ήρθατε αξιοπρεπείς και καταντήσατε όπως καταντήσατε. Θα κλείσω με τον τίτλο του βιβλίου του Μπογιόπουλου για το πώς φτάσαμε εδώ που λέει “Φταίει ο καπιταλισμός ηλίθιε”».





Μίκης Θεοδωράκης: Τυχοδιωκτικές και προδοτικές οι ενέργειες της κυβέρνησης



Λυπάμαι για τον Τσίπρα, δήλωσε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης - «Με ξεγέλασε» είπε για τον πρωθυπουργό εκφράζοντας τη βαθιά του πίκρα

«Το μνημόνιο μοιάζει με ένα δίχτυ αράχνης και όποιος κολλά εκεί τον τρώει η αράχνη», ομολογεί σηκώνοντας ψηλά τα χέρια του σε μια συνέντευξη-ποταμό ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο δίχτυ αυτό φάνηκε να μπλέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για τον οποίο ο περίφημος πολιτικός άνδρας και συνθέτης εκφράζει βαθιά στενοχώρια και πίκρα, ειδικά για τις «προδοτικές ενέργειες», όπως χαρακτηρίζει τη μεταστροφή του «Οχι» σε «Ναι», από τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλάει για τυχοδιωκτισμό αλλά και για αποδόμηση τελικά ολόκληρης της Αριστεράς «που τη βάλανε κάτω και της προσθέσανε όλα αυτά τα βάρη για να τη σιχαθεί ο κόσμος». Δεν αρνείται ότι είχε πιστέψει ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι αλλιώς, αλλά «πήγαμε και εμείς στην Αριστερά μετά από τόσα χρόνια πάλης να κυβερνήσουμε», όπως λέει κουνώντας χαρακτηριστικά το κεφάλι, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Ο Θεοδωράκης ομολογεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε στην παγίδα που του έστησαν οι Ευρωπαίοι, χωρίς βέβαια να είναι και ο ίδιος άμοιρος ευθυνών. Πάντως, παρά την αδιέξοδη περίοδο που διάγει η χώρα, ο συνθέτης, ως πολιτικό ον, φροντίζει πάντα να ανιχνεύσει μια σκέψη που θα ανορθώσει το λαϊκό φρόνημα και θα ερμηνεύσει τα πράγματα αλλιώς. Ηταν και εκείνη η μελοποιημένη ποίηση που ξεσήκωνε τα πλήθη και διαμόρφωνε τα ήθη - ακόμα και σήμερα δεν έχουν βρει άλλα άσματα από τα δικά του για να κατεβάσουν τον κόσμο στον δρόμο. Με ένα πικρό χαμόγελο στα χείλη, αλλά ιδιαίτερα ευδιάθετος και εύχαρις, ο Μίκης Θεοδωράκης μάς υποδέχεται, πέντε δημοσιογράφους όλους κι όλους, ένα ηλιόλουστο πρωινό στο σπίτι του για να συζητήσουμε για την πολιτική, την Ιστορία, τη μουσική, ό,τι τον εμπνέει και τον κάνει να μην εγκαταλείπει τον αγώνα ακόμα και στα 90 του. 

Επίσημη αφορμή η κυκλοφορία του βιβλίου «Διάλογοι στο λυκόφως», μια επιμελημένη συλλογή από συνεντεύξεις του Μίκη από τις εκδόσεις Ιανός, όπου βλέπει κανείς την πορεία του γνωστού μουσικοσυνθέτη και την πολιτική του σκέψη την τελευταία 15ετία. Σκόρπιες αναμνήσεις, συγκινητικές παρεμβάσεις και μια ομολογία ότι είναι αυτός ο «μαγικός σπάγκος» που τον έκανε να κυνηγάει πάντα τα «μεγάλα ψάρια» (σπουδαίες συνθέσεις, μεγάλο όραμα) και να μην το βάζει κάτω, αυτός ένας περήφανος Κρητικός που λάτρεψε τις επικές, μεγαλεπήβολες συνθέσεις και την ελευθερία, ένας αεικίνητος Ζορμπάς. Παρών στη συγκινητική συνάντηση που τελειώνει με αγκαλιές και υποσχέσεις για ρακές είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης, φίλος καρδιακός και αυτός που ανέλαβε να γράψει την εισαγωγή, αλλά ο εκδότης του Ιανού Νίκος Καρατζάς. 

Και είναι σίγουρα παραπάνω από συγκλονιστικό να βρίσκεται κανείς στο σπίτι ενός άνδρα που είναι συνώνυμος με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία και ολάκερο τον πολιτισμό της, με εμβληματική θέα την Ακρόπολη. Κάθομαι στο ιστορικό πιάνο, πάνω στο οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνθέσει ιστορικά άσματα, όπερες και μουσικές για θέατρο και παρατηρώ τις σημειώσεις του. Γύρω-γύρω φωτογραφίες, κάποια δερματόδετα βιβλία του Μαρξ και τόμοι Ελληνικής Ιστορίας, βινίλια από τα μουσικά του έργα, κάρτες, αναμνηστικά και φωτογραφίες αλλά και ένα μπουκάλι κρασί με ένα πρόσφατο σημείωμα από κάποιον θαυμαστή. Το μάτι μου πέφτει αυτόματα στα αμέτρητα βιβλία για τον Θουκυδίδη -«Διαβάζω για 10η φορά τον Θουκυδίδη», ομολογεί ο ίδιος- αλλά και στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που δεσπόζουν παντού. Δεν είναι να απορεί κανείς που συνέθεσε όπερες εμπνευσμένος από τον Ευριπίδη και που αγάπησε με πάθος την τραγωδία και το τραγούδι μιλώντας για τον διονυσιακό τράγο που έχει πάρει απέναντί του τη θέση της Μούσας. Καθώς εξιστορεί ατελείωτες ιστορίες για τη σχέση του με εμβληματικά πρόσωπα όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε και τη φιλία του με τον Γλέζο και πώς εκμεταλλεύτηκε και τους δύο τους ο Τσίπρας, δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι είναι ο τελευταίος των μεγάλων στην ψυχή, στο πνεύμα και το σθένος. Εχει κάθε δίκιο να λέει, μιλώντας με πλήρη διαύγεια, ότι «είμαι κατά βάθος αναρχικός», σε όλα τα επίπεδα αν το σκεφτείς, αφού τόλμησε να αφήσει πίσω το ΚΚΕ για να δημιουργήσει τους Λαμπράκηδες αλλά και να διαβλέψει, όταν όλοι τον έλεγαν ιδιαίτερα σκληρό και κριτικό, τη σημερινή αριστερή υποταγή στον κόσμο των μνημονίων. Ούτε την επανάσταση του Βαρουφάκη, όμως, λέει ότι την ασπάζεται αφού «αποσυντόνισε πλήρως τους Ευρωπαίους με τη δημιουργική του ασάφεια. Δεν μπορείς να συνδιαλέγεσαι με τους Ευρωπαίους με αυτούς τους όρους. Οι Ευρωπαίοι είναι καρτεσιανοί, ορθολογιστές, δεν αντιλαμβάνονται τέτοιες αμφισημίες». Ομολογεί ότι του έχουν προτείνει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με διαφορετικούς τρόπους και ότι κάποια στιγμή τού είπαν να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας - όχι μόνο σε αυτόν αλλά και στον φίλο του τον Μανώλη Γλέζο. «Τους απάντησα ότι έχω ήδη ετοιμάσει τον τάφο μου που λέει “Μίκης Θεοδωράκης”. Τι θα γίνει τώρα θα γράψω από κάτω “Μελλοντικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας”; Δεν γίνονται αυτά».

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το κάνουνε αυτό στους ανθρώπους»



Το χιούμορ του Μίκη Θεοδωράκη είναι ανεξάντλητο ακόμα και στα δύσκολα που πιστεύει ότι ακολουθούν αφού «η εφαρμογή των μέτρων θα πονέσει πραγματικά και η ψήφιση των μνημονίων είναι μόνο το ορντέβρ». Δείχνει πικραμένος και οργισμένος: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το κάνουνε αυτό στους ανθρώπους πραγματικά. Να γυρίζει ένας πατέρας στο σπίτι του και το παιδί του να του λέει “μπαμπά, πεινάω”. Δεν μπορεί, τρελαίνεται. Απίστευτο αίσθημα. Πώς το έκανε αυτό ο Τσίπρας σε έναν προοδευτικό λαό; Γιατί εγώ πιστεύω ότι επίτηδες έβαλαν την Αριστερά να σηκώσει τα βάρη για να τη σιχαθεί ο λαός. Ξέρουν καλά ότι ο Ελληνας, ανεξάρτητα απ’ ό,τι ψηφίζει, είναι προοδευτικός. Είναι έξυπνος, κοιτάει μπροστά και όχι πίσω. Και επιπλέον δεν φοβάται. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να βρούμε τη χαμένη μας δύναμη και από το τρίποδο ΗΠΑ - Ευρώπη - κράτος να στηριχθούμε στο δίποδο αυτάρκεια - λαός. Από εδώ άλλωστε πέρασαν οι καλύτεροι επιστήμονες, οι εκλεκτοί του κόσμου και είδαν τη διαφορά: τη γη, τον τόπο, τα ζώα, είμαστε μια ευλογία. Καιρός να κάνουμε δέκα κοινοπραξίες και να δούμε μπροστά». Συμφωνεί, πάντως, ότι ποτέ δεν πάψαμε να είμαστε ένας παράφορος λαός: «Είμαστε ένας διονυσιακός λαός εδώ και πόσες χιλιάδες χρόνια. Είναι συγκλονιστικό να ξέρεις ότι ακόμα και η λέξη “τραγούδι” αναφέρεται στην ωδή του Διονύσου, τα τραγούδια του τράγου, τον Θέσπι που ήρθε και όλοι μαζί πήρανε τους μύθους και έκαναν μελωδίες αριστουργηματικές». Σε αυτό ακριβώς το διονυσιακό στοιχείο του Μίκη αναφέρεται και ο Μίμης Ανδρουλάκης στην εξαιρετική εισαγωγή του στο βιβλίο «Διάλογοι στο λυκόφως» λέγοντας ότι ο Μίκης Θεοδωράκης «δημιούργησε το τραγούδι-ποταμός, λαϊκό ορατόριο και μετασυμφωνικό, αλλά είναι ο ίδιος ηγέτης-ποταμός. Ξεχύνεται με ορμή, παρασέρνει τα εμπόδια στο πέρασμά του, ελίσσεται με ορμή, αναζητά εναλλακτικές πορείες, κατεβάζει νερά, γόνιμα υλικά, κορμούς, πέτρες, αλλά ποιος θα ανοίξει την κοίτη, θα φτιάξει “γεφύρια”, “αρδευτικά”, και “αντιπλημμυρικά” έργα και θα παράγει “ηλεκτρικό ρεύμα”. Το ίδιο πρόβλημα, το ίδιο ιστορικό έλλειμμα σε διαφορετικές ιστορικές καμπές. Το πολιτικό υποκείμενο της Αριστεράς ήταν αδύναμο να εκμεταλλευτεί με πληρότητα την ενέργεια που αποδέσμευε ο πολύτροπος. Αν ηγέτης -όχι απλά πρωθυπουργός, πρόεδρος, υπουργός, αξιωματούχος, γραμματέας κόμματος- γίνεσαι όταν το εσωτερικό σου κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της Ιστορίας στις μεγάλες στιγμές της, ε, τότε ο Μίκης Θεοδωράκης κατέχει δικαιωματικά αυτή την αναγνώριση». 

Οι προδοτικές ενέργειες του Τσίπρα



Αντίστοιχη εντύπωση προκαλεί και το απόσπασμα από το βιβλίο όπου ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται σε ανέκδοτη συνέντευξή του στον Ισραηλινό δημοσιογράφο Γιαρόν Ενος στη μεταστροφή του μεγάλου «Οχι» σε «Ναι»: «Η μεγάλη κρίση στην οποία μας έριξαν και πάλι ξένες δυνάμεις είχε ως σήμερα καταστροφικές συνέπειες. Το δημόσιο χρέος ήταν ένα πρόσχημα. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι νομίζω 11 τρισ. Σκοπός των ξένων δυνάμεων είναι να εξοντώσουν τον λαό γιατί είναι εμπόδιο στο μεγάλο τους σχέδιο να καρπωθούν 100% τον μεγάλο μας εθνικό πλούτο που βρίσκεται μέσα στα βουνά μας και στον βυθό των θαλασσών μας. Ηδη εδώ και δεκαετίες μάς απαγορεύουν να τον εκμεταλλευτούμε εμείς οι ίδιοι. Πώς; Ειδικά μετά τον Εμφύλιο (1943-1945) έχουν μεταβάλει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο. Ενδεικτικά σας λέω ότι οι ΗΠΑ καθορίζουν την εξωτερική μας πολιτική (διπλωματία), τον εθνικό μας στρατό (Αμυνα), την πολιτική ζωή και την οικονομία μας. Σήμερα, μετά την εκλογή αριστερής κυβέρνησης από τον λαό μας, τα μέτρα που επιβάλλουν είναι εξοντωτικά! Και είμαι βέβαιος ότι η αντίσταση του λαού θα γίνεται κάθε μέρα και πιο μεγάλη. Το μεγάλο “Οχι” του ελληνικού λαού τρόμαξε όχι μόνο τους ξένους αλλά και τον “αριστερό” πρωθυπουργό μας, που έσπευσε να πει το μεγάλο “Ναι” και να υπογράψει τα σκληρά μέτρα του Eurogroup. Οι συνέπειες από αυτές τις προδοτικές ενέργειες θα είναι το 61% του “Οχι” να φτάσει κάποτε στο 90% και όποιος γνωρίζει τη νεότερη Ιστορία μας θα ξέρει ασφαλώς τον τρόπο με τον οποίο θα εκδηλωθεί. Εχουμε, όμως, ένα αρνητικό στοιχείο: την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής, που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας γιατί νοθεύει την αντίσταση του ελληνικού λαού και γιατί είναι ξένη προς τις ιστορικές μας παραδόσεις. Η παράταξη αυτή έχει ως πρότυπο τη γερμανική εμπειρία με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, με όπλο τον εκφοβισμό του λαού με τη στρατιωτική οργάνωση των οπαδών της (τα περίφημα SS των ναζιστών), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που αποτελεί έναν νομιμοφανή μανδύα. Τι θα γίνει λοιπόν τη στιγμή που θα ξεσηκωθεί ο λαός;». Κανείς δεν ξέρει. 

Το μόνο που φαίνεται να γνωρίζει με σιγουριά το πρωινό αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ότι δεν δέχεται επ’ ουδενί να συμμετάσχει σε μια «τυχοδιωκτική» Αριστερά, όπως αποκαλεί την κυβερνώσα εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ελληνικό κλέος είναι το μοναδικό που υπάρχει στον κόσμο και γι’ αυτό με πονάνε αυτές οι εικόνες. Η κατάσταση δεν αρχίζει ούτε τελειώνει ωστόσο στα μνημόνια αλλά στον πολιτισμό. Από τη στιγμή που έπεσε η χούντα και έπειτα ήξεραν ότι πρέπει να χτυπήσουν τον πολιτισμό, δηλαδή την καρδιά της Ελλάδας. Τι ξεσήκωνε τον κόσμο; Η μουσική. Ημασταν δέκα συνθέτες και γεμίζαμε στάδια με τα τραγούδια μας και ο κόσμος με το που τα άκουγε ήταν έτοιμος να ξεσηκωθεί - ακόμα και να πάρει τα χειμερινά ανάκτορα. Επομένως, είναι πολύ σοβαρό θέμα η σημερινή ένδεια όχι μόνο η πολιτική, αλλά η πολιτιστική, γιατί αυτή είναι η βασική αντίδραση του κόσμου. Αυτό είναι το όπλο μας. Αυτή είναι λοιπόν που δεν υποκαθίσταται ποτέ», λέει. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλώς μαϊμουδισμοί και προσπάθεια να φαντάζει το πολιτικό και πολιτισμικό τοπίο ως κάτι που δεν είναι. Δεν είναι μόνο που σήμερα δεν έχουμε μεγέθη όπως η Κατίνα Παξινού, όπως επισημαίνει καίρια ο Μίκης, και αντίστοιχους δημοσιογράφους που της έπαιρναν συνέντευξη, είναι που δεν έχουμε ούτε καν ουσιαστική δημοκρατία. «Η σημερινή Βουλή υπάρχει απλώς για να δίνει μια δημοκρατικοφάνεια στις αποφάσεις των ξένων». Το παν, ωστόσο, όπως λέει, είναι να μην εγκαταλείπουμε την ελπίδα μας: «Πολλοί λένε ότι οι Ελληνες έχουν παραλύσει. Εγώ, όμως, έχω δει πολλές φορές στη ζωή μου τον ελληνικό λαό να είναι παράλυτος και την επόμενη μέρα να ξεσηκώνεται. Η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν ένας λαός είναι όρθιος μπορεί να νικήσει». Κάτι ξέρει ο ίδιος, αφού δεν έχει βιώσει μόνο εξεγέρσεις αλλά πάθη, επαναστάσεις, μουσικές, εμπειρίες και μια βαθιά αγάπη για την Αριστερά ως το μεδούλι. 


Τσίπρας-Γλέζος με ξεγέλασαν


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM όπου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως τον «ξεγέλασε» μαζί με τον Μανώλη Γλέζο όταν τους παρουσίασε το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση.

«Εγώ λυπάμαι πάρα πολύ για τη χώρα μου και λυπούμαι και για τον Α. Τσίπρα,  διότι έχω την εντύπωση ότι όταν γνωριστήκαμε, είχα ένα σχέδιο που θα μας έβγαζε από την κρίση και το οποίο ο Τσίπρας και ο Γλέζος το άκουσαν με  μεγάλη προσοχή και ενθουσιάστηκαν. Αλλά προϋπόθεση ήταν το λαϊκό μέτωπο. Με ξεγέλασαν και οι δύο, διότι καλέσαμε τον λαό για να γίνει το μέτωπο αυτό, Ελλάδα το λέγαμε, και έγινε η μεγαλύτερη συγκέντρωση που είχε δει ποτέ η Αθήνα. Ο Γλέζος λιποθύμησε ,έφαγα πολλά δακρυγόνα επάνω μου, και τελικά με περιχύσανε με τα χημικά.Πρέπει να ξέρετε ότι εγώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ άλλων έχασα και τον έναν πνεύμονα. Έχω μόνον ένα εγώ, δεν έχω δύο. Και με αυτόν εδώ ζω, τα χημικά αυτά καταστρέψανε τους βρόγχους μου. Πήγαν να με σκοτώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης αποκάλυψε ότι είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης και ότι τον είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη είναι σαν τον ιστό της αράχνης. «Τους είπα ακριβώς: προσέξτε, είναι ένας ιστός αράχνης, όπου όποιος πέσει μέσα, δεν γλιτώνει με καμία κίνηση. Θα τον φάει η αράχνη. Η κυβέρνηση, πήγε δήθεν να κοροϊδέψει την αράχνη και η αράχνη τους είδε. Όσο πιο προοδευτικός ο χυμός, της αρέσει περισσότερο φαίνεται. Και γι αυτό επέβαλαν σκληρότερα μέτρα στον Τσίπρα από ότι στους άλλους. Γιατί θέλουν να τιμωρήσουν την αριστερά» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Μίκη.

Στην ερώτηση, τέλος, αν νιώθει «απογοητευμένος που μια κυβέρνηση της αριστεράς, εφαρμόζει  μέτρα που εφάρμοσαν και οι προηγούμενοι, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που μας είχαν δώσει» ο Μίκης Θεοδωράκης απαντά: «Αυτό λέω τώρα. Ότι τους προειδοποίησα εγώ. Ο Τσίπρας όταν έγινε  πρωθυπουργός ο πρώτος που επισκέφθηκε ήμουν εγώ, εδώ, επάνω .Και ενώ θέλει να ακολουθήσουμε τα σχέδια που είχα προτείνει, έχει περιβάλλον το οποίο είναι αρνητικό. Ο ίδιος είναι καλό παιδί, αλλά η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους. Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα. Ειλικρινά, λυπάμαι».



Πηγή : protothema.gr


Η Μπακογιάννη προειδοποιεί με Ειδικό Δικαστήριο για τις ιδιωτικοποιήσεις



Άστραψε και βρόντηξε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή, η οποία απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, προς τη κυβέρνηση με αφορμή τις διατάξεις του άρθρου για το υπερταμείο.

Η βουλευτής της ΝΔ, αφού χαρακτήρισε το εν λόγω σημείο του πολυνομοσχεδίου έκτρωμα, αναρωτήθηκε γιατί προβλέπεται η λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους έχει εκτιμηθεί στα 33 χρόνια και ανέφερε ότι θα διοικείται με την γνώμη των ξένων, ενώ έχουν υπαχθεί σε αυτό τα πάντα μεταξύ των οποίων και το σύνολο των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους τις περιοχές νατούρα και τους υδροβιότοπους που έχουν υπαχθεί στη σύμβαση Ραμσάρ.

«Αν δεν αλλάξει το άρθρο αυτό, κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί», είπε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε πως αν οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν νιώθουν ντροπή, τουλάχιστον θα πρέπει να φοβούνται.

Στην τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε κατά της αύξησης της φορολογίας, και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει γι' αυτό.

"Είμαι φιλελεύθερη, είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και του μικρού κράτους". 




Πηγή : newpost.gr


Ετοιμαστείτε για τα φουσκωτά : «Ξεθωριάζει» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη βίζα




Ετοιμαστείτε για νέες αφίξεις φτιάχνει και ο καιρός!!

Διαβάζουμε στο tovima.gr

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επανέρχεται στην ατζέντα κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Θα υλοποιηθεί το όνειρο των Τούρκων για ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς σύνορα, χωρίς βίζα; 

Η 4η Μαΐου ήταν ημέρα γιορτής για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τη διαπραγματευτική του ομάδα. Την ημέρα εκείνη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την ελεύθερη και χωρίς ταξιδιωτική θεώρηση είσοδο τούρκων πολιτών στη ζώνη Σένγκεν. Αλλά οι πανηγυρισμοί δεν κράτησαν για πολύ. 24 ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου υπέβαλε την παραίτησή του, μετά από σύγκρουση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Έκτοτε κάτι φαίνεται να αλλάζει στην Άγκυρα. Αρχικά ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, απορρίπτοντας μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας προς την Ευρώπη. Στις 10 Μαίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωστοποίησε ότι μπλοκάρει τη διαδικασία για την κατάργηση της βίζας και ο τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε στο Στρασβούργο ότι «χάνει τις ελπίδες του» για την επίτευξη συμφωνίας. 

Οι πρόσφυγες ως «διαπραγματευτική μάζα» 

Ο απλός κόσμος στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή. «Φοβάμαι ότι δεν θα πετύχει η συμφωνία» λέει ο φαρμακοποιός Μπερίν Αρντίν. Και συμπληρώνει: «Ελπίζω πάντως ότι αν προκύψει, δεν θα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας για τους πρόσφυγες. Δεν επιτρέπεται να γίνονται οι πρόσφυγες διαπραγματευτική μάζα για άλλα ζητήματα. Αυτό είναι απάνθρωπο». Για τον Ερντίν ο πρόεδρος Ερντογάν «δουλεύει για τον εαυτό του. Δεν τον ενδιαφέρει η βίζα, τον ενδιαφέρει μόνο να μην αντιτίθεται κανείς στις επιδιώξεις του». 

Σηματοδοτεί η παραίτηση Νταβούτογλου το τέλος της συμφωνίας για τη βίζα και την απαρχή μίας εθνικιστικής στροφής στην πολιτική του κυβερνώντος κόμματος; Πάντως ο Μπουρχάν Κουζού, ένας από τους κύριους συμβούλους του Ερντογάν, επικρίνει με σφοδρότητα το ευρωπαϊκό αίτημα για αλλαγές στην τρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας. «Η απαίτηση τροποποίησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας σε εποχές που αγωνιζόμαστε κατά του PKK και του Ισλαμικού Κράτους, αγγίζει τα όρια της στήριξης προς την τρομοκρατία και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», προειδοποίησε ο Κουζού σε πρόσφατη συνάντηση με τούρκους επιχειρηματίες στη Βιέννη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο φιλοκυβερνητικός τύπος στην Άγκυρα: «Αυτοί που απέτυχαν πλήρως στα ανθρωπιστικά ζητήματα, προσπαθούν τώρα να εξασθενήσουν και τον αγώνα της Τουρκίας εναντίον εκείνων που απειλούν την εθνική της ακεραιότητα» γράφει ο Ιμπραχήμ Καραγκούλ, επιφανής σχολιαστής της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, η οποία πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. 

Ανησυχία για κύμα προσφύγων από την Τουρκία 

Για τον Οζάν Σαρκάρ, διευθυντή της επενδυτικής εταιρίας Descartes Capital Advisors, είναι σημαντικό να τροποποιηθεί ο ορισμός της «τρομοκρατίας». Όπως επισημαίνει, «σήμερα ο ορισμός είναι ευρύτατος και το πρόβλημα είναι ότι κάποιος που θεωρείται τρομοκράτης στην Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη. Ένας από τους λόγους που η ΕΕ ζητεί την τροποίηση της νομοθεσίας, είναι ότι ανησυχεί για ένα πιθανό κύμα προσφύγων από την ίδια την Τουρκία». Άλλωστε, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, χιλιάδες Τούρκοι αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη και πολλοί από αυτούς διαμένουν μόνιμα εκεί, ακόμα και σήμερα. 

Ο Οζάν Σαρκάρ υπενθυμίζει ότι μέχρι το πραξικόπημα του 1980 οι Τούρκοι δεν χρειάζονταν βίζα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν καθιερώθηκε η βίζα, οι πολιτικοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για την κατάργησή της, καθώς οι ίδιοι διέθεταν προνομιακά διαβατήρια και μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αλλά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας το 1995, η κατάργηση της βίζας επανήλθε στην ημερήσια διάταξη και ιδιαίτερα ο Ερντογάν είχε επανειλημμένα τονίσει πόσο σημαντικό θεωρεί το ζήτημα αυτό. «Και ξαφνικά έρχεται ο Νταβούτογλου και συγκεντρώνει πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας...» λέει ο Σαρκάρ. Η εξήγηση που δίνει ο ίδιος για την κόντρα των δύο ανδρών: «Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Όμως, εξανάγκασε σε παραίτηση έναν πρωθυπουργό που κι εκείνος κατάφερε να επανεκλεγεί μόλις τον περασμένο Νοέμβριο...» 

Τόμας Στίβενσον / Γιάννης Παπαδημητρίου 



ΤτΕ: Έλλειμμα 708 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο



Έλλειμμα 708 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Μάρτιο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε, μικρότερο κατά 770 εκατ. ευρώ από εκείνο του Μαρτίου του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 438 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων ήταν αυξημένες. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων δεν παρουσίασαν μεγάλες μεταβολές (1,3% και -1,5% αντίστοιχα), αλλά το αντίστοιχο ισοζύγιο παρουσίασε βελτίωση.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 124 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών σε 392 εκατ. ευρώ από 640 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2015. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,2%, αλλά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε μικρή επιδείνωση λόγω της αύξησης των αντίστοιχων πληρωμών. Τέλος, το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών εμφάνισε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος το Μάρτιο του 2015.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,5%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 19,2%, έτσι ώστε το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να περιοριστεί τελικά κατά 314 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 432 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 74 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2015, κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων (τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής). Παράλληλα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε πλεόνασμα 47 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 52 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Το α΄ τρίμηνο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 960 εκατ. ευρώ και εμφάνισε έλλειμμα 2,3 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Το τελευταίο κατέγραψε έλλειμμα 3,4 δισεκ. ευρώ, κατά 302 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του α΄ τριμήνου του 2015. Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε κάμψη κατά 20,9%, και η αντίστοιχη αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 17,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε πτώση κατά 870 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2016, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, ενώ η μείωση των συναλλαγών που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεξαγωγή των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε το α΄ τρίμηνο, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, οφειλόμενη επίσης σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών περιορίστηκαν κατά 6,2% και οι αντίστοιχες εισπράξεις έμειναν στάσιμες.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ, κατά 487 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς επίσης και για αμοιβές και μισθούς. Η βελτίωση αυτή αντιστάθμισε τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Τέλος, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων βελτιώθηκε και αυτό.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2016, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 57 εκατ. ευρώ, κατά 264 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση. Το α΄ τρίμηνο του 2016, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 689 εκατ. ευρώ, κατά 209 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2016, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 651 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 506 εκατ. ευρώ από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Το α΄ τρίμηνο του 2016, το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 1,2 δισεκ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1,6 δισεκ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάρτιο του 2016, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 336 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούν την αγορά ύψους 245 εκατ. ευρώ νέων μετοχών της NBG Finance PLC (Μεγάλη Βρετανία) από την Εθνική Τράπεζα και την αγορά ύψους 55 εκατ. ευρώ νέων μετοχών της Eurobank Bulgaria (Βουλγαρία) από την Eurobank. Οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα δεν σημείωσαν αξιόλογες μεταβολές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, σημειώθηκε καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 587 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 764 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού (η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αντικατοπτρίζει τοποθετήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος). Στην πλευρά των υποχρεώσεων σημειώθηκε καθαρή αύξηση κατά 486 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως σε άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων κατά 1,6 δισεκ. ευρώ είναι αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης κατά 888 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων κατά 125 εκατ. ευρώ αντανακλά τη μείωση κατά 1,2 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (περιλαμβάνεται η αποπληρωμή χρεολυσίων 871 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ) και τη στατιστική προσαρμογή. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την καθαρή αύξηση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Το α΄ τρίμηνο του 2016, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 427 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν μείωση κατά 30 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 2,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων. Επίσης, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 91 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων, αλλά και τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Στην πλευρά των υποχρεώσεων σημειώθηκε καθαρή αύξηση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων και repoς μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων κατοίκων κατά 1,7 δισεκ. ευρώ.

Στο τέλος Μαρτίου 2016, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,6 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,1 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015.


Πηγή : newmoney.gr


Εκτόξευση του φόρου, αντί κατάργησης ΕΝΦΙΑ



Νέο χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται τον προσεχή Αύγουστο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Αντί της υλοποίησης των υπεσχημένων για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, η κυβέρνηση καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν. Με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο αυξάνεται ο φόρος ακινήτων για τα οικόπεδα, ενώ μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ σήμερα. Την ίδια στιγμή, η κλίμακα υπολογισμού του φόρου γίνεται σκληρότερη, αυξάνοντας κατά πολύ τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εντάξει στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το εκκαθαριστικό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα διαπιστώσουν ότι τιμωρούνται διότι κάποιοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Και αυτό καθώς οι μειώσεις των αντικειμενικών, που έφθασαν μέχρι και 30%, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα τεράστια ποσά φόρου που θα προκύψουν με τους νέου συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο φόρος ακινήτων θα είναι ακόμη και τριπλάσιος σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσαν για το 2015.

Με βάση τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, το 2016 θα καταβληθούν περισσότεροι φόροι από:

1. Τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός ή εκτός οικισμού, καθώς οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου είναι αυξημένοι από 23% έως 25%. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

2. Φορολογουμένους που κατέχουν κτίσματα, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται υπέρμετρα οι συντελεστές υπολογισμού έως και 200%. Για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται και τα αγροτεμάχια.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ, εκτός από τον βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι θα ανέλθει στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).

Αλλος ιδιοκτήτης ακινήτου με περιουσία ύψους 500.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φέτος, εκτός από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, αυξημένο συμπληρωματικό φόρο. Συγκεκριμένα, θα πληρώσει 925 ευρώ από 300 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η φορολογία του κατά 208,33%.

Ολες αυτές οι αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όχι των εσόδων, όπως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο. Μετά τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος και τους έμμεσους φόρους, όπως η βενζίνη, ο ΦΠΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά., έρχονται και τρομακτικές αυξήσεις στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, από τον επόμενο μήνα αλλά κυρίως προς τα τέλη του έτους θα εκτοξευτούν κάνοντας νέο ετήσιο ρεκόρ.

Από τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων υπάρχουν όμως και κερδισμένοι που θα πληρώσουν ελαφρώς μικρότερο φόρο σε σχέση με το 2015. Οσοι διαθέτουν κατοικίες η αξία των οποίων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερα για το ακίνητό τους, δεδομένου ότι ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές αλλά με μικρότερες αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, μικρότερο φόρο θα πληρώσει μόλις το 10% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ. από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

• Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξία άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.

• Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια. Από τον συμπληρωματικό φόρο εξαιρούνται τα κτίσματα άνω των 100 ετών, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, καθώς και των τυχόν αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.



ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


«Με οδηγό τον Διαβήτη – Κάρτα Διαβήτη»- Εκστρατεία ενημέρωσης σε 6 νησιά…



Στις 21 Μαΐου με προορισμό την Κέα ξεκινά η 2η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης κατά της νόσου του σακχαρώδους διαβήτη, από την ΜΚΟ «Με οδηγό τον Διαβήτη – Κάρτα Διαβήτη». . Συνολικά 6 νησιά θα επισκεφθεί η εκστρατεία και εκτός από την Κέα, θα βρεθεί στην Κύθνο (22/5), τη Σέριφο (23/5), τη Σίφνο (24/5), την Κίμωλο (25/5) και τη Μήλο (26/5).

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι για τον διαβήτη και να μάθουν να σκέφτονται θετικά, να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται συχνά, προλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμφάνισή του. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε προηγούμενες εκστρατείες αλλά και η διαπίστωση ότι πολλά περιστατικά διαβήτη στην χώρα μας παραμένουν αδιάγνωστα, καθιστούν τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνανθρώπων μας, εξέχουσας σημασίας. Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό καθώς από τα 400 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη σήμερα στον κόσμο, το 90% έχουν Διαβήτη τύπου ΙΙ, μια μορφή της νόσου που συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Στην Ελλάδα, o αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι αγγίζει το 8% – 9% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Η εκστρατεία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την Τετάρτη 18 Μαΐου με ομιλητές τους κ.κ. Αντώνη Λέπουρα, Παθολόγο – Διαβητολόγο, Διευθυντή Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου ΙASO GENERAL, Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.SRD, Προϊστάμενο Διαιτολογκού Τμήματος Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, Ελίνα Γκίκα, Κλινική Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια Νεανικού Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας, Γενική Κλινική «Μητέρα» και τον φοιτητή Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σπύρο Ζαρογιάννη.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα 6 νησιά θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Με προγραμματισμένα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν επίσης, δωρεάν έλεγχος συνδρόμου διαβητικού ποδιού – αρτηριακής πίεσης από εξειδικευμένους ιατρούς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές προς το ευρύ κοινό, από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κεντρικά σημεία των νησιών, καθώς και εκπαίδευση των ασθενών ,από επαγγελματίες υγείας, για τη σωστή διαχείριση της νόσου.

Όλοι όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία μ’ ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο να ανακαλύψουν μέσα από ένα δεκάλεπτο παιχνίδι γρίφων, τα μυστικά του Διαβήτη ώστε να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψή του. Σε κάθε νησί θα τοποθετείται το «Δωμάτιο Απόδρασης - Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή», το οποίο δημιουργήθηκε με την επιστημονική συμβολή του κ. Δημοσθενόπουλου. Με το Δωμάτιο Απόδρασης στόχος είναι να προσεγγίσουμε εφήβους και ενήλικες και μ’ έναν πιο ευχάριστο τρόπο να ενημερωθούν και να εμπεδώσουν σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή η οποία βοηθά αποτελεσματικά στην πρόληψη του Διαβήτη. Κάθε γρίφος που θα πρέπει να λυθεί, θα είναι και ένα βήμα γνώσης πιο κοντά στην πρόληψη του Διαβήτη, το οποίο θα οδηγεί στο επόμενο βήμα, με τελικό στόχο την απόλυτη οχύρωση απέναντι στην ασθένεια. Στο παιχνίδι πρωταγωνιστούν κυρίως η παρατηρητικότητα, η δημιουργική σκέψη και η συνδυαστική λογική, και στόχος μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας μυστηρίου είναι να βρεθούν τα λάθη, να αποφευχθεί η αλυσίδα λαθών και τελικά να αποτραπεί η εμφάνιση του διαβήτη.

Παρουσιάζοντας το παιχνίδι ο κ. Δημοσθενόπουλος τόνισε ότι «Είναι γεγονός ότι κάθε άτομο με Διαβήτη, βρίσκει τον εαυτό του καθημερινά να συμμετέχει σ’ ένα ‘παιχνίδι’, που έχει ως τελικό στόχο την κατάκτηση της καλής διατροφής. Είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γρίφους και ερωτήματα ‘μπορώ να το καταναλώσω ή όχι, θα μου ανεβάσει το ζάχαρο ή όχι;’. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γεύση, ποιοτικές διαιτητικές επιλογές - φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, σαλάτες και υγιεινές απολαύσεις - και θωράκιση του οργανισμού, που όλα οδηγούν στην καλή διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης. Η διατροφική θεραπεία του διαβήτη πρέπει να αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι της συνολικής θεραπευτικής παρέμβασης, ανεξάρτητα από τον τύπο και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ο ρόλος της δίαιτας είναι καθοριστικός αφού μία σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη αλλά και στην καλύτερη ρύθμισή του. Η συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας, η τήρηση μίας σωστής διατροφής, η τακτική και συστηματική άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελούν τους παράγοντες που εξασφαλίζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και την καλύτερη υγεία για το άτομο με διαβήτη».

Ο κ. Λέπουρας ανέφερε ότι «ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά». «Αν», είπε, «προστεθεί και το ποσοστό των ατόμων με ΠροΔιαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε το ποσοστό είναι πλέον του 25% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 30 ετών». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι, «Η εξατομίκευση, η ενημέρωση και η συνεργασία είναι η νέα αντίληψη για την αντιμετώπιση του Διαβήτη. Η καλύτερη θεραπεία για τις επιπλοκές της νόσου είναι η πρόληψη, η οποία απαιτεί συνεργασία όλων όσοι ανήκουν στον χώρο της υγείας, της Πολιτείας και των θεσμών της, των κοινωνικών φορέων και συλλόγων, των ασθενών και των συγγενών τους αλλά και όλων των απλών πολιτών. Επίσης, η θεραπεία χρειάζεται εξατομίκευση και τη συνεργασία ιατρών και εξειδικευμένης ομάδας φροντίδας. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, επιπλοκές στα πόδια, όμως σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά μπορούν να προληφθούν. Επίσης, ο διαβήτης γηράσκει πρόωρα την καρδιά, καθώς οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια».

Από την πλευρά της ψυχολογικής διάστασης η κα Γκίκα σημείωσε ότι «Ο διαβήτης τύπου1 καθώς και τύπου 2 παρουσιάζουν τρομακτικά αυξάνουσα συχνότητα, χωρίς διακρίσεις σε ηλικίες. Αν και η πάθηση χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων, η θεραπεία της ξεκίνησε μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1921) οπότε ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη, η ορμόνη που δίνει ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Για πολλά χρόνια οι πάσχοντες πάλευαν με τις επιπλοκές, τις δυσκολίες της ρύθμισης και σε αρκετές περιπτώσεις για τη ζωή τους. Η κοινωνική προκατάληψη και το αρνητικό κοινωνικό πρόσωπο του διαβήτη είχαν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των πασχόντων. Άγνοια, φόβος, απογοήτευση, άγχος, αβεβαιότητα, λύπη είναι κάποια από τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν ακόμα και σήμερα κάποιοι συνάνθρωποί μας με διαβήτη. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και την ιατρική τεχνολογία περιορίζουν τις επιπλοκές, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών και συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ψυχική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη έχει πλέον χρώματα χαράς και αισιοδοξίας και είναι βέβαιο ότι το «πρόσωπο» του διαβήτη έχει αλλάξει και είναι καιρός να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο τον σκεφτόμαστε».

Από την πλευρά του ανθρώπου που ζει με το Διαβήτη αλλά και χάρη στη φοίτησή του στην Επιστήμη της Διαιτολογίας και Διατροφολογίας o κ. Ζαρογιάννης, επισήμανε ότι «ο Διαβήτης είναι μια κατάσταση η οποία συνοδεύει τον ασθενή για όλη του τη ζωή. Δεν το έχει επιλέξει, δεν έχει αντιμετωπίσει πιθανότερα κάτι αντίστοιχο, και δεν γνωρίζει τι είναι. Ο φόβος είναι το πρώτο συναίσθημα, γιατί είναι το άγνωστο, καθώς ο ασθενής δεν ξέρει τι ακολουθεί. Στη συνέχεια, οι επιπλοκές, οι ενέσεις, τρομάζουν. Όμως η γνώση, σε συνδυασμό πάντα με την αλήθεια είναι αυτά που νικούν το φόβο, που ξεπερνούν την ανασφάλεια και τα εμπόδια. Οι αντικειμενικές πληροφορίες - επιπτώσεις, αντιμετώπιση, θεραπεία - χωρίς υπερβολές δίνουν ένα τεράστιο όπλο απέναντι στην ασθένεια. Γι’ αυτό μην ντρέπεστε να το πείτε και να το μοιραστείτε με φίλους, γνωστούς, συντρόφους. Είναι σημαντική η αποδοχή της ασθένειας καθώς αυτή βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της».

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Η προσπάθεια πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών ASCENSIA, INTERAMERICAN, BOEHRINGER INGELHEIM,

Με την ευγενική στήριξη της NOVO NORDISK και του IASO GENERAL.


Πηγή : iatropedia.gr


Στουρνάρας: Ο Βαρουφάκης μας κόστισε 86 δισ. ευρώ




Οξύτατη κριτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη διαπραγμάτευση επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη άσκησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) του London School of Economics.

Αφορμή στάθηκε ομιλία του τότε γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Θεοχαράκη, ο οποίος χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική την κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία μετείχε ως υπουργός ο κ. Στουρνάρας.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την λύπη του για την κομματικοποιημένη ομιλία του κ. Θεοχαράκη και τόνισε ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε ο κ. Θεοχαράκης μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισαν στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ.

Αυτό ήταν -όπως είπε- το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ.

«Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις "γενναίες διαπραγματεύσεις" του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη» ανέφερε.

Οι ίδιες διαπραγματεύσεις κατέληξε σκωπτικά «οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησαν την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε, τέλος, λόγο για έντονη κομματικοποίηση της ελληνικής πολιτικής, που αποκλείει τη συναίνεση και υποβαθμίζει την τεχνογνωσία στο βαθμό που δεν είναι κομματικοποιημένη. «Ο όρος "τεχνοκράτης" φέρνει στο νου αρνητικούς συνειρμούς και θεωρείται σαφώς υποδεέστερος από τον όρο "πολιτικός"», εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Κλείνοντας ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: 

«Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ κατά την περίοδο της κρίσης μάς άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη: Η ανάλυση των γεγονότων, η τεχνογνωσία και οι ακριβείς προβλέψεις είναι απολύτως αναγκαίες και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πολιτική βούληση. Ευελπιστώ ότι αυτό το παράδειγμα δεν θα ξεχαστεί και ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα διακρίνουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης, εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας».


Νewsroom ΔΟΛ


Ντόρα Μπακογιάννη : Απίστευτο το πολυνομοσχέδιο – Πνίγει την Ελλάδα στους φόρους – Μείωση φόρων η λύση



«Είναι κάτι απίστευτο αυτό που κατατίθεται. Δεν το έχω ξαναδεί. Μιλάμε για πέντε ορόφους φόρους» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας τη μείωση των φόρων «θέμα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία».

«Πρέπει με όποια θυσία να μειωθούν οι φόροι σ΄ αυτή τη χώρα. Είναι θέμα επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας« σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεωρείται πλούσιος ο κάθε ιδιοκτήτης – κληρονόμος παλιού διαμερίσματος με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ.

Στην ερώτηση αν κάποιοι βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με την κομματική γραμμή και ζητούν να καταψηφιστούν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι με όσες συμφωνεί η ΝΔ δεν θα τις καταψηφίσει.

«Θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι και πρόταση που θα φέρναμε κι εμείς. Τα υπόλοιπα θα τα καταψηφίσω και όχι μόνο θα τα καταψηφίσω, θα τα πολεμήσω σε κάθε ρούγα της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα αν η ΝΔ θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι σήμερα, ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί πάρα πολύ από πλευράς αριθμού υπαλλήλων και ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι αναδιάρθρωση.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι απολύσεις έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και επέκρινε τα μαζικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη προβολή του θέματος των 401 απολυμένων της Ηλεκτρονικής Αθηνών με αυτό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αν δεν επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να επαναπροσληφθούν οι άνεργοι, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν τα χρήματα για να δοθούν οι συντάξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή : greekmoney.gr



Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε άλλες 22 περιοχές της χώρας


Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή επιτόπιων υπηρεσιών στους πολίτες 

Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) σε άλλες 22 περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.

Αναλυτικότερα, ο θεσμός επεκτείνεται σε Αιτωλία, Ακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Θεσπρωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία και Δυτική Αττική (περιοχή Μεγάρων).

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα είχαν διατεθεί σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία, Μάνδρα Αττικής και στα Γρεβενά. Επίσης σε Αρκαδία, Ιωάννινα και Ξάνθη, όπου στο πλαίσιο της επέκτασης ενισχύονται με μια επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα (ανά περιοχή).

Με την επέκταση και ενίσχυση του θεσμού, επιχειρούν συνολικά 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, σε 32 περιοχές της χώρας μας, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο τμήμα των ακριτικών περιοχών και της ενδοχώρας, με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, παρουσίασαν την επέκταση του θεσμού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως, “Τριάντα πέντε μονάδες, αυτή τη στιγμή, διαθέσιμες, σύγχρονες μονάδες, δηλαδή αυτοκίνητα με όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, στελεχωμένα με εκπαιδευμένα στελέχη της Αστυνομίας έρχονται να καλύψουν ανάγκες άμεσης παρέμβασης, θα έλεγα, σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε περιοχές που υπάρχουν αποστάσεις, γιατί ξέρουμε πολύ καλά το ανάγλυφο της χώρας και τις δυσκολίες για συνεχή, άμεση παρέμβαση, εποπτεία και δυνατότητα. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτή η προσπάθεια είναι μια ακόμα προσπάθεια που εξελίσσεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία βεβαίως προσπαθεί να στηρίξει με όσες δυσκολίες υπάρχουν και υπάρχουν, όπως το ξέρετε, το χώρο της Αστυνομίας και της δημόσιας τάξης”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε με τη σειρά του, πως “η κατεύθυνση και η προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε και τις δυνατότητες και τον όποιο σχεδιασμό γίνεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα γενικότερα, γιατί η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται και σε άλλους τομείς, που μέχρι τώρα δεν την απασχολούσαν, όπως είναι προβλήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας, ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των Αστυνομικών είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι τα πάει πολύ καλά η Ελληνική Αστυνομία και σ’ αυτούς τους τομείς. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την κύρια δουλειά που είναι η διασφάλιση της τάξης, η εξυπηρέτηση του πολίτη, έτσι ώστε να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον, κατάλληλο για την όλη λειτουργία της χώρας μας και σ’ αυτήν την κατεύθυνση βλέπετε αυτήν την προσπάθεια και τις Κινητές αυτές Μονάδες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα εξυπηρετήσουν δυσπρόσιτες περιοχές”.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: “Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατέβηκα λίγο με την Στρατηγό την κα. Τσιριγώτη και είχα μία κουβέντα με τους συνεργάτες, γυναίκες και άντρες που θα αποτελέσουν τα πληρώματα των νέων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και τους είπα κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Όποιος πραγματικά το αγαπάει να το στηρίξει. Να το στηρίξει, όπως το στήριξαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοί τους. Όποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να το υπηρετήσει είναι σίγουρο ότι αν το ζητήσει από τη Φυσική Ηγεσία θα απαλλαχθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν την εκτίμηση και την αγάπη, όπως κέρδισαν και οι συνάδελφοί τους στις προηγούμενες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες. Θα σας πω μόνο δύο χαρακτηριστικά νούμερα. Πάνω από 25.000 άνθρωποι σε περιοχές που η αστυνομία δυστυχώς δεν μπορούσε να ήταν παρούσα όσο θα το ήθελε, έχουνε εξυπηρετηθεί. Περίπου 1.500 φορείς, σύλλογοι, είτε αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξυπηρετήθηκαν από αυτές τις αστυνομικές κινητές μονάδες. Θα ήταν αγένεια πάνω από όλα αλλά και άδικο να μην ευχαριστήσω όλους αυτούς που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και προσέφεραν σημαντική βοήθεια, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, η ιδέα. Και τον σημερινό Αρχηγό και τον προηγούμενο Αρχηγό και την Φυσική Ηγεσία, αλλά και δύο, τρεις ανθρώπους οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς, τον Στρατηγό, τον κ. Τσίγκο, τον Ταξίαρχο, τον κ. Αθανασόπουλο καθώς και τον Ταξίαρχο, τον κ. Κορμπάκη. Θερμά τους ευχαριστώ για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Θέλω να πω επίσης, δύο ακόμα στοιχεία και θα δώσω αμέσως τη σειρά στον Υπουργό. Οι κινητές αστυνομικές μονάδες εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό της Φυσικής Ηγεσίας και του Υπουργείου μας, που λέγεται Α.Ε.Τ.Ο.Σ. «Αστυνόμευση, Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων».

Δεν είναι μόνο οι κινητές αστυνομικές μονάδες που μας εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν την εξωστρέφεια και την κοινωνική συμφιλίωση. Έρχεται ακριβώς από πίσω ένα πλέγμα δράσεων όπως παράδειγμα: η επέκταση του συστήματος επιτήρησης στα σύνορά μας με την Τουρκία. 15.000.000 ευρώ η χρηματοδότηση, πολύ υψηλό ποσό και βέβαια πρέπει να σας πω, θα μας εξασφαλίσει και ανθρώπινους πόρους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η επιτήρηση θα γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και αξιοπιστίας αλλά και δυνατότητας διάθεσης των ανθρώπινων πόρων σε άλλες αποστολές.

Θέλω να σας πω επίσης, ότι από τα επείγοντα που πήρε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίστηκαν για το 2016, 600.000 σε ότι αφορά την στήριξη του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ» και βεβαίως περίπου στα 2.500.000 ευρώ, πάλι από τα επείγοντα για τη στήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά. Θα μπορούσα βεβαίως να σας μιλώ ώρα για όσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογήσει και υλοποιεί, θα κλείσω μόνο λέγοντας, ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές του 2015 από την Κυβέρνηση συνεχίζεται. Οι κοπιώδεις προσπάθειες της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας, είμαι σίγουρος ότι έχουν αλλάξει το προφίλ του Έλληνα αστυνομικού και είμαι σίγουρος ότι η αποδοχή των δράσεων από την Ελληνική κοινωνία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και βαθμό”.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας μεταξύ άλλων, τόνισε πως είναι απολύτως βέβαιος “ότι ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων θα έχει μεγάλη επιτυχία στην Περιφέρεια. Από το 2010 μέχρι το 2015 έχουν καταργηθεί περίπου 500 Αστυνομικοί Σταθμοί στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι η ύπαρξη αυτών των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει το Κράτος, η Πολιτεία, η Αστυνομία και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο πιο δυσπρόσιτο χωριό της Ελλάδος”.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες:

διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας , όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,

συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,

επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,

απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,

έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,

αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.

Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα εστιάζεται:

στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,

στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,
στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,

στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,

στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,
στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,

στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

Απώτερος σκοπός της λειτουργίας αυτού του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, είναι η ενσωμάτωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους.

Απολογισμός Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από την εφαρμογή τους (Απρίλιος 1015 - Απρίλιος 2016)

Κατά το 8μηνο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος (τέλη Απριλίου - τέλη Δεκεμβρίου 2015) αρχικά ενεργοποιήθηκαν τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε Αρκαδία, Εύβοια, Ιωάννινα και Ξάνθη. Στη συνέχεια, στο τέλος της θερινής περιόδου, ξεκίνησε η λειτουργία του θεσμού και σε Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία και Μάνδρα Αττικής. Περαιτέρω, από την 23-10-2015 ξεκίνησε η εφαρμογή του και σε περιοχές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών.
Από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση των πολιτών.

Όπως προκύπτει από την αποτίμηση του θεσμού, το χρονικό διάστημα της εφαρμογής του (Απρίλιος 2015 – Απρίλιος 2016) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.488 δρομολόγια, ενώ περισσότερα από 22.100 άτομα και 1.254 εκπρόσωποι διάφορων Φορέων ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κ.Α.Μ.

Στο πλαίσιο αυτό το προσωπικό των Κ.Α.Μ. πραγματοποίησε πλήθος προληπτικών ελέγχων σε άτομα και οχήματα και ανταποκρίθηκε σε εκατοντάδες αιτήματα πολιτών και Φορέων, παρέχοντας την απαιτουμένη υποστήριξη και συνδρομή.

Ειδικότερα διευθέτησε διαφορές με διαδικασίες διαμεσολάβησης, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές για την πρόληψη έκνομων ενεργειών, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων και τη ρύθμιση θεμάτων ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντες, ενώ παρείχε πληροφορίες και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους (δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας κλπ).

Γενικότερα, η συμβολή των Κ.Α.Μ. αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε δυσπρόσιτες περιοχές, στην πρόληψη – αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους κατοίκους και τους Φορείς των περιοχών.



Πηγή : news247.gr