Καθημερινή
Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
Ενισχύεται το ενδεχόμενο βόμβας στο Airbus
Δεν ανήκουν εντέλει σε αεροσκάφος τα συντρίμμια στα χρώματα του Airbus της πτήσης MS804 της EgyptAir που εντόπισαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού χθες, λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, στη θαλάσσια περιοχή του Λιβυκού πελάγους, 230 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων, Αθανάσιου Μπίνη. Παρ’ όλα αυτά, το επικρατέστερο σενάριο θέλει το Airbus A320 να συνετρίβη λίγο αφότου εξήλθε από το FIR Αθηνών, χάρη στις καταγραφές των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των τελευταίων επικοινωνιών μέσω ασυρμάτου, που είχε ο πιλότος με υπαλλήλους των υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 56 επιβάτες, επτά μέλη πληρώματος και τρεις φρουροί, όπως επιτάσσει ο κανονισμός ασφαλείας της αιγυπτιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Τριάντα από τους επιβάτες ήταν Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, δύο Ιρακινοί και ένας από κάθε μία από τις παρακάτω χώρες: Βρετανία, Καναδάς, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αλγερία, Σουδάν, Τσαντ, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν ένα μικρό αγόρι και δύο βρέφη.
Παρότι οι Αρχές σε Αίγυπτο και Γαλλία απέφευγαν μέχρι χθες το βράδυ να προβούν σε εκτιμήσεις για τα αίτια της συντριβής, η ταχύτητα καθόδου του Airbus και οι ελιγμοί, που φέρεται να πραγματοποίησε λίγο πριν χαθεί από τα ελληνικά στρατιωτικά ραντάρ, ενισχύουν το ενδεχόμενο έκρηξης βόμβας στην άτρακτο, σχηματισμού ρήγματος και απότομης αποσυμπίεσης της καμπίνας.
Η Αίγυπτος θα ηγηθεί των ερευνών
Εφόσον τα συντρίμμια εντοπισθούν στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, την ευθύνη των ερευνών θα αναλάβει η Αίγυπτος, σύμφωνα με τον κανονισμό της IATA, ενώ βοήθεια θα προσφέρει η Γαλλία, ως χώρα όπου συναρμολογήθηκε και ελέγχθηκε για τελευταία φορά το αεροσκάφος, αλλά και οι ΗΠΑ, κατασκευάστρια χώρα των κινητήρων του.
Πέντε μήνες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στο Σινά, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας τον θάνατο 224 επιβαινόντων, οι περισσότεροι από αυτούς Ρώσοι τουρίστες, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει νέα αεροπορική τραγωδία, ικανή να πλήξει για μία ακόμη φορά μία από τις κύριες πηγές συναλλάγματος της χώρας: τον τουρισμό.
Τον Μάρτιο, αεροπειρατεία είχε εκδηλωθεί σε αεροσκάφος της EgyptAir, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια - Κάιρο, με τον ψυχικά διαταραγμένο αεροπειρατή να υποχρεώνει τους χειριστές να οδηγήσουν το αεροσκάφος στην Κύπρο, προτού παραδοθεί στις τοπικές αρχές.
Η συντριβή στο Σινά, αλλά και η αεροπειρατεία του Μαρτίου έθεσαν τότε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης του στρατηγού Σίσι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νέα εξτρεμιστική απειλή που εκφράζει το Ισλαμικό Κράτος.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα εις βάρος της εκλεγμένης κυβέρνησης της Ισλαμικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, αντί να σημάνει τη λήξη του «ισλαμικού πειράματος», οδήγησε σε παραγκωνισμό του πολιτικού ισλαμικού κινήματος, με το κενό που δημιουργήθηκε να καλύπτεται από την εξτρεμιστική ουαχαμπίτικη (στα πρότυπα της αυστηρότατης ερμηνείας του Ισλάμ από τον ιεροκήρυκα του 18ου αιώνα, Αλ Ουαχάμπ) εκδοχή του Ισλάμ, που ευαγγελίζεται το Ισλαμικό Κράτος.
Παρότι τα αίτια της συντριβής του Airbus ίσως να μη γίνουν ποτέ γνωστά, η εμπειρία από τη βομβιστική ενέργεια στο αεροσκάφος της Metrojet έδειξε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν διαθέτει τα αντανακλαστικά παλαιότερων οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα. Μετά τη βομβιστική ενέργεια με στόχο το ρωσικό αεροσκάφος, η οργάνωση χρειάσθηκε τρία 24ωρα έως ότου εκδώσει ανακοινωθέν ανάληψης ευθύνης, το οποίο αντιμετωπίσθηκε αρχικά με δυσπιστία από τις αιγυπτιακές και ρωσικές αρχές.
Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου