Νέες αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή, η οποία κατηγορείται από τη Χαριλάου Τρικούπη (τον Ανδρουλάκη) για «προσβολή και μομφή στο πρόσωπο του προέδρου» μέσω δηλώσεών της.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε για ακόμα μία φορά την ανεπάρκεια του να ηγείται όχι κόμματος ούτε 15μελούς σε σχολείο.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάσσονται κατά της διαγραφής της πρώην υπουργού για ένα χρόνο από το κόμμα, όπου εντάχθηκε το 1979, όταν δεν υπήρχε ο Ανδρουλάκης. Ο Χάρης Δούκας με δήλωσή του «θυμίζει» ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται η παράταξη είναι οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και τάσσεται ευθέως κατά της βαριάς ποινής εναντίον της κυρίας Μπατζελή στην κρίσιμη συγκυρία.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα» δηλώνει το μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας ο οποίος μέσω συνεργατών είχε από την ημέρα παραπομπής στο Πειθαρχικό της κυρίας Μπατζελή ότι δεν μπορεί να ισχύουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» όσον αφορά στις κρίσεις στελεχών.
Τα τρία μέλη της μειοψηφίας στο Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ που τάχθηκαν κατά της απόφασης για τη διαγραφή για ένα χρόνο της κυρίας Μπατζελή (Γιώργος Αναγνώστου, Παντελής Καμάς και Ειρήνη Σενετάκη) κατέθεσαν και εγγράφως το σκεπτικό της διαφωνίας τους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση η βούληση της συντρόφισσας Μπατζελή, να θίξει ή να κρίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον Πρόεδρο του Κινήματος σ. Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμα και στην περίπτωση, που η δήλωση θεωρηθεί, υπερβαίνοντας τα ανωτέρω προβληματική. Εξάλλου η κριτική σε ένα Δελτίο Τύπου, δεν μπορεί να θεωρηθεί, επ΄ουδενί, ως αμφισβήτηση του Προέδρου του Κινήματός μας, ο οποίος και προφανώς, έχει τη στήριξη όλων μας, στην προσπάθεια την οποία κάνει να διατυπώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, απέναντι στην καταστροφική πορεία της χώρας που έχει καταστρώσει το καθεστώς Μητσοτάκη».
Η πλειοψηφία του Πειθαρχικού που εκφράστηκε μέσω της εισηγήτριας Εύας Ζούπη και της προέδρου, Νανάς Βρύωνη (στήριξαν την επανεκλογή Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές) υποστηρίζει επιπλέον την ανάγκη αποβολής της κυρίας Μπατζελή από τα κομματικά όργανα για ένα χρόνο. Συγκεκριμένα αναφέρουν στην απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ:
«Στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά οι διαφορετικές τάσεις και απόψεις, που είναι καταστατικά κατοχυρωμένες, συνιστούν πλούτο και αξιοποιούνται στη χάραξη πολιτικών, πάντα προς όφελος της κοινωνίας. Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να εξαπολύονται με τον μανδύα της "πολιτικής κριτικής" και δε χωρούν μεταξύ συντρόφων, πολλώ δε μάλλον στο πρόσωπο του Προέδρου του Κινήματός μας.
Σε μία χρονική στιγμή που το Κίνημά μας δίνει έναν διαρκή αγώνα ενάντια στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνει προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και οφείλει να είναι ενωμένο και τα στελέχη του να τοποθετούνται δημόσια με ενιαίο λόγο, ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και σιγουριά στον ελληνικό λαό, για να πετύχει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, η κα. Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε.
Για τους λόγους αυτούς
Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 3 του Κώδικα Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,
Η ΕΔΕΚΑΠ αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κας. Κατερίνας Μπατζελή, για ένα έτος από τη δημοσίευσή της, το οποίο συνεπάγεται και την ταυτόχρονη αποβολή της από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα οποία συμμετέχει.»
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ η Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για ακραία απόφαση και πρόσθεσε ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει... Αναλυτικά η δήλωσή της:
«Δηλώνω ότι, δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμής του Κινήματος. Πάντα πίστευα ότι οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων και ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να επανατοποθετηθούμε στην συνείδηση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ στην διαχρονική του πορεία, εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική του βάση διότι γνώριζε, ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει.
Στην ΕΔΕΚΑΠ, τόνισα ότι δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικής δίωξης μου και ότι πρέπει να απαλλαγώ. Η κατά πλειοψηφία απόφαση της για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο, αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου