Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Απίστευτη αλητεία και πρόκληση από τον Τσίπρα που έβγαλε βίντεο με το ξεπούλημα της Μακεδονίας



Απίστευτη αλητεία και πρόκληση από αυτόν που κάνει τον πρωθυπουργό σε βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδας "Θα είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη Βόρεια Μακεδονία" αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το βίντεο κλείνει με το γνωστό "Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη".

Παρακολουθήστε την αλητεία πρόκληση προς τους Έλληνες από τον Αλέξη Τσίπρα :




Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής



Συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω, πρώτες πρωινές ώρες της 10-7-2018 στο Χαλάνδρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 36 ετών, για διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες από κοινού με άγνωστους συνεργούς τους, νυχτερινές κυρίως ώρες, εντόπιζαν οικίες και αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων χτυπώντας το κουδούνι, προέβαιναν στην διάρρηξη των εισόδων ή των παραθύρων.

Χαρακτηριστικό του επαγγελματικού τρόπου δράσης τους, ήταν ότι στις περιπτώσεις που αδυνατούσαν να παραβιάσουν τις κεντρικές εισόδους των πολυκατοικιών, αναρριχούνταν στα μπαλκόνια.

Επιπλέον, για την διάπραξη των κλοπών χρησιμοποιούσαν γάντια, ενώ τα κλοπιμαία (κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη) τα διοχέτευαν άμεσα σε δίκτυο κλεπταποδοχών.

Στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δαχτυλίδι, δύο αλυσίδες, ένα κατσαβίδι, ένα γάντι και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ επιπλέον κατασχέθηκε και το όχημα ως μέσο μετακίνησης.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάσθηκαν δέκα (10) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών από οικίες στο Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή και στα Βριλήσσια.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι ο 36χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για διάπραξη όμοιων αδικημάτων και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Νέα Δημοκρατία για Ζουράρι - Αντωνοπούλου : Mας ταράξατε στο ηθικό πλεονέκτημα



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Ν.Δ. για την κ. Αντωνοπούλου και τον κ. Ζουράρι.

«Δεν πέρασε λίγος καιρός που έμεινε η κ. Αντωνοπούλου χωρίς επίδομα στέγασης και η Κυβέρνηση φρόντισε να την αποκαταστήσει διορίζοντας την ως εκπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΟΣΑ, όπου θα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο μισθό και ακόμη μεγαλύτερο επίδομα στέγασης.

Ο κ. Ζουράρις, ο οποίος εκδιώχθηκε από υφυπουργός Παιδείας επειδή χυδαιολογούσε κατά οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, αποκαθίσταται ως αντιπρόεδρος της Βουλής, προφανώς για να συντονίζει καλύτερα την “κερκίδα” των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Άνθρωποι που κρίθηκαν ακατάλληλοι να παραμείνουν στην κυβέρνηση για ηθικούς λόγους, εντός ολίγων μηνών όχι μόνον κρίνονται κατάλληλοι, αλλά επιβραβεύονται με άλλες αξιοζήλευτες θέσεις.

Με δυο λέξεις: Mας ταράξατε στο ηθικό πλεονέκτημα...». 


«Η Μακεδονία είναι δική μας»: Θέατρο σκιών Τσίπρα – Καμμένου



Το θέατρο του παραλόγου που παίζει η κυβέρνηση για το «Μακεδονικό» συνεχίζεται μεν, με τοποθετήσεις στο γνωστό μοτίβο, αλλά η «αυλαία» του προσδιορίστηκε -και επισήμως πλέον από τον Αλέξη Τσίπρα- ότι θα πέσει τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά θέσεων με τον Πάνο Καμμένο για το «Μακεδονικό», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό μας εταίρο πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία».

Μέχρι τον Φλεβάρη, όμως, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν μια «εναλλακτική πραγματικότητα» για το Σκοπιανό, όπως προκύπτει και από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «παρέδωσαν ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο» στα Σκόπια και έκανε μνεία στη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ στο BBC: «Δώσαμε στους Έλληνες erga omnes το όνομα, κι εμείς πήραμε erga omnes την ταυτότητα», για να υπογραμμίσει: «Erga omnes επικίνδυνοι είστε για τα συμφέροντα της χώρας. Είστε το δίδυμο της ντροπής».

Οι ΑΝΕΛ δεν… κατάλαβαν την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ
Σε μια «οργισμένη» αντίδραση, με την οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη: «Ο απελπισμένος Σκοπιανός πρωθυπουργός μέσα από ένα όργιο προπαγάνδας, προσπαθεί να πείσει τους σλαβόφωνους και αλβανόφωνους συμπατριώτες του ότι μπήκαν στο ΝΑΤΟ, μήπως και έτσι καταφέρει να κερδίσει το δημοψήφισμα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη, και είναι πάντα πιο ισχυρή» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε:

«Θυμίζουμε λοιπόν, τη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ και την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πρώτον, η δήλωση Στόλτενμπεργκ: «Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στον ευρωατλαντικό οργανισμό είναι η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης». Δεύτερον, η απόφαση της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ: «Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών… Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».»

Και η δήλωση Τοσουνίδη συνεχίζει: «Και τέλος, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι υπάρχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος. Για ακόμα μια φορά ο ηγέτης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δήλωσε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι «όσο τα Σκόπια δεν θα αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με το συστατικό Μακεδονία, δεν θα μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και μπορεί ως τότε να συλλέγουν προσκλήσεις, να βγαίνουν οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά δεν θα γίνουν μέλη». Οι Έλληνες γνωρίζουμε ποια είναι η αλήθεια. Τα ψέματα του Κυριάκου και του Ζάεφ δεν θα μας διχάσουν» καταλήγει στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η δήλωση Τοσουνίδη αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο Πάνος Καμμένος με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μπήκε με πανηγυρικό τρόπο η υπογραφή στην πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αν και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έπαιξε κρυφτούλι με τους φωτογράφους προκειμένου να μην αποτυπωθεί σε οικογενειακή φωτογραφία, η συμμετοχή του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ισοδυναμεί επί της ουσίας με την υπογραφή της πρόσκλησης στην ενταξιακή διαδικασία βάσει της αποδοχής ότι υπάρχει η συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή η παραχώρηση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Αυτό το πικρό ποτήρι είναι που ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να μην πιει, αλλά τα γεγονότα είναι αμείλικτα. Αυτό που ο κ. Τοσουνίδης «ξέχασε» να αναφέρει στην ανακοίνωσή του ήταν ότι η ΠΓΔΜ πήρε ήδη την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πως είναι στο χέρι των Σκοπίων και του Ζόραν Ζάεφ να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα καταστήσει τη γειτονική χώρα το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Αρκεί, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα και να πραγματοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που ο Ζάεφ έχει τοποθετήσει χρονικά στον Ιανουάριο του 2019.


Αλλά στην ΠΓΔΜ πανηγυρίζουν

Παρά τα όσα ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν, απευθυνόμενοι σε ένα μάλλον ανύπαρκτο ακροατήριο, η ΠΓΔΜ πήρε πανηγυρικά την Πέμπτη την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον Ζόραν Ζάεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε μια ειδική τελετή ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συγκινημένος αγκάλιασε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και… φίλησε το στυλό με το οποίο μπήκε η ιστορική για την γειτονική χώρα υπογραφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφερόταν στην υπό ένταξη χώρα ως FYROM ή Σκόπια, ενώ ο Ζάεφ χρησιμοποιούσε τον όρο «Μακεδονία» -χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πανηγύρισε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο twitter, όπου ανέφερε ότι  η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γίνεται «μέλος της οικογένειας» του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι το ιστορικό γεγονός θα εορταστεί σε 15 πόλεις της χώρας το Σάββατο.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι μακεδονική», «ξεχνώντας» κι αυτός τον γεωγραφικό προσδιορισμό που επικυρώθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Μακεδονία είναι δική μας»
Αλλά δεν είναι μόνο ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ που αισθάνονται την πίεση από τη λαϊκή κατακραυγή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον είναι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζεται. Έφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι η Μακεδονία είναι δική μας.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όταν ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδονίας», απάντησε:

«Πρόκειται για μια βαθιά υποκρισία όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων που έχουν την ευθύνη που έχουμε φτάσει ως εδώ. Κυρίως όσοι συμμετείχαν κατά καιρούς σε διεθνή φόρα από το 1992 και μετά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που λαμβάνουν μέρος όταν αναφέρονται στη γειτονική χώρα δεν αναφέρονται στην ΠΓΔΜ, αλλά αναφέρουν τη συνταγματική τους ονομασία. Αυτό, λοιπόν, αλλάζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών άμα ολοκληρωθεί, φυσικά, από τους βόρειους γείτονες μας. Η μοναδική Μακεδονία που θα υπάρχει πια θα είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα στη Βόρεια Ελλάδα και το κράτος στα βόρεια σύνορα μας θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και δεν θα μπορεί κανείς, μα κανείς, σε Συνόδους και στο δημόσιο λόγο να αναφέρεται σε Μακεδονία εννοώντας τους βόρειους γείτονες μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι υιοθετεί τακτική Πάνου Καμμένου, όμως, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα σε ανάλογη ερώτηση είχε παραχωρήσει στον Ζάεφ το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού», λέγοντας ότι «έχουν το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου και της συμφωνίας οι βόρειοι γείτονές μας να αυτοπροσδιορίζονται, αυτό είναι απολύτως σωστό. Όπως κι εμείς έχουμε το σαφές δικαίωμα να αποκαλούμε τους γείτονες μας Σλαβομακεδόνες ή πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Κοντολογίς η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα θέατρο του παραλόγου που είναι ολοφάνερο ότι οφείλεται στην δημοσκοπική κατάρρευση η οποία καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες έρευνες. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα μπει ένα τέλος σε αυτό, καθώς η Βουλή θα κληθεί να λάβει θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τότε ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να δείξει πόσο «Μακεδονομάχος» είναι και να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ο δρόμος έχει ήδη στρωθεί άλλωστε με τις διπλές ή και πολλαπλές κάλπες που σχεδιάζονται τον Μάιο του 2019.



Πηγή : in.gr


Interfax: «Στον αέρα» η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα μετά τις απελάσεις




«Στον αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, έπειτα από το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας, δήλωσε στο πρακτορείο «Interfax», ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αλλά οι προετοιμασίες έχουν σταματήσει.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν βλέπει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει αν πρόκειται για οριστική ακύρωση.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας»,

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Πάντως, η επίσημη ρωσική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα, παρά το γεγονός ότι το θέμα απασσχόλησε τα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη μέρα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντόρα Μπακογιάννη : Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία, χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή



H Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάζονται στην τακτική Ενδιάμεση Έκθεσή της, επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό της στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη το 2018 θα παραμείνει κάτω του 2% του Α.Ε.Π. (1,9%). Την ίδια στιγμή, χώρες που ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανακτώντας την απώλεια πλούτου που υπέστησαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. 

Η στάσιμη εγχώρια κατανάλωση, η περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης, το μεγάλο επενδυτικό κενό και η αδύναμη αύξηση των εξαγωγών δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στην ισχυρή και διατηρήσιμη ανάταξη της οικονομίας. 

Μοναδική διέξοδος από το φαύλο κύκλο των ασθενικών οικονομικών επιδόσεων και των χαμηλών προσδοκιών είναι η εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης που θα προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα αποκαταστήσει την πολιτική αξιοπιστία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία, χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή».


Αυτός είναι ο παιδεραστής που ασελγούσε σε 10χρονη



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 74χρονου ημεδαπού, κατηγορούμενος για τις κακουργηματικές πράξεις της αποπλάνησης σε βάρος παθόντος που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη κατ΄ εξακολούθηση και της ασελγείας με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 10 έτη έναντι αμοιβής κατ΄ εξακολούθηση που προβλέπονται από το άρθρο 98 παρ. 1, 339 παρ.1α΄ , 351Α παρ.1α΄ Π.Κ. καθώς και της ανωτέρω ασκηθείσας σε βάρος του ποινικής δίωξης από την Ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για τον:

1) ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ Λουκά του Κωνσταντίνου και της Καλλιόπης, που γεννήθηκε το 1944 στο Ηράκλειο Κρήτης.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας ενός (1) μήνα, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό του παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, τηλεφωνικά στον αριθμό 28210-25703 και 28210-25704, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Πάγο στην Αθήνα για δόση, waiver, QE και περικοπή συντάξεων



Η Γερμανία μπλόκαρε χθες την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. προς την Ελλάδα, επειδή η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο πράσινο φως των θεσμών. Μία εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ότι η παράταση επιτεύχθηκε κατόπιν συμφωνίας. Για να ξεμπλοκάρει η δόση μέχρι τις αρχές Αυγούστου υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος να δεσμευτεί σε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το μέτρο θα καταργηθεί από την 1/1/2019 και δεύτερον, ότι θα καλύψει τις απώλειες εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέσω άλλων πηγών. Το ποσό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, ωστόσο με την κίνησή του αυτή το Βερολίνο στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πρόγραμμα.

Ετσι, στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες, θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου, αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατ. και πάρει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου. «Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά», είπε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατ.», οι οποίες σύμφωνα με έγγραφο που είδε η «Κ» θα γίνουν στον τομέα των αμυντικών δαπανών.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να μη γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. «Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και για αυτό πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος», ανέφερε ο κ. Σεντένο.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ο. Σολτς χθες από το ευρωκοινοβούλιο, όπου μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα «πλαίσιο εμπιστοσύνης» με την έξοδό της από το πρόγραμμα. Σε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κύρτσο για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ευελιξία στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως π.χ. οι περικοπές συντάξεων, ο κ. Σολτς ήταν ξεκάθαρος και δήλωσε «θα είναι μεγάλο λάθος να αλλάξουν κομμάτια του προγράμματος που έχουν οριστεί» και τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και από τους πολίτες, από τις επιχειρήσεις και από τα άλλα κράτη-μέλη και πρόσθεσε ότι παρόλο που μπορεί να υπάρχει ένα «νέο περιθώριο ελιγμού με την έξοδο από το πρόγραμμα, θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο αυτών που έχουν συμφωνηθεί».

Συγχρόνως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ έβαλε τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver). Το waiver δίνεται μόνο αν μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της Ε.Ε./ΔΝΤ ή του EΜΣ, «η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τίποτα από τα δύο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ, ενώ πρόσθεσε ότι καθώς πλέον έχει αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το απόλυτο ξεπούλημα Τσίπρα - Καμμένου δίνουν δικαίωμα σε Ζάεφ - Ντιμιτρόφ να φωνάζουν είμαστε Μακεδόνες



Δεν υπάρχει πουθενά το βόρεια Μακεδονία σε καμία συνέντευξη και από κανένα αξιωματούχο των Σκοπίων και αυτό δείχνει το πόσο επικίνδυνοι ήταν και είναι για την χώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ειδικά οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Για τα Σκόπια υπάρχει μόνο "Δημοκρατία της Μακεδονίας" με τον Αλέξη Τσίπρα να πανηγυρίζει και να χειροκροτεί από κάτω τον Ζάεφ.

Αμέσως μετά την παράδοση της επίσημης πρόσκλησης από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον Ζόραν Ζάεφ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε περιχαρής ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας» και όχι η βόρεια Μακεδονία, αδιαφορώντας για τη διεθνή ονομασία FYROM παρά το ότι ο γ.γ. της Συμμαχίας αναφερόταν μόνο σε FYROM.

Το τραγικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι ότι η ντροπή της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτούσε στους πανηγυρισμούς Ζάεφ.

Τέλος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αγκάλιασε τον γραμματέα του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και φίλησε το στιλό με το οποίο μπήκε η πολυπόθητη υπογραφή της πρόσκλησης της Συμμαχίας, που έγινε μετά το ξεπούλημα και την προδοσία Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο άλλος περιχαρής και δικαίως, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ «Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα» όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο European Western Balkans. Συνέχισε λέγοντας «καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε να διακρίνουμε επαρκώς και σε ικανοποιητικό βαθμό το τι εννοούμε Μακεδονία εδώ στην ΠΓΔΜ και τι εννοούν Μακεδονία εκεί στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι γι’ αυτούς, αλλά και πάλι πρόκειται για έναν δύσκολο συμβιβασμό» 



Η αναξιοπιστία του Τσίπρα δεν βοήθησε στη συνάντηση με Ερντογάν για τους 2 στρατιωτικούς



Η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν δεν τελείωσε όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός Αλέξης και έτσι αφού ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πήρε ένα ΟΧΙ.

«Δε ζητάμε χάρη, αλλά να ακολουθηθούν οι διαδικασίες» και ότι «δεν περιποιεί τιμή στη γείτονα να κρατά χωρίς κατηγορίες δύο στρατιωτικούς μίας σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ». 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας που θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις σχέσεις των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

Τελειώνοντας ανέφερε για πιθανή ανταλλαγή των 8, ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δυο στρατιωτικών μας, καθώς είναι άλλο όταν κάποιος ζητά άσυλο και ακολουθούνται διαδικασίες της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και άλλο η κράτηση δυο στρατιωτικών, που δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να δικαστούν.





Κυριάκος Μητσοτάκης : Δίδυμο ντροπής οι Τσίπρας - Καμμένος



Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, πριν από τρεις μήνες, για την ακρίβεια στις 19 Απριλίου, από το βήμα του κοινού συνεδρίου των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, είχα επισημάνει την απουσία του πρωθυπουργού από τις εργασίες του. Είχα πει τότε, ότι το να αποφεύγει ο κ. Τσίπρας μία τόσο σοβαρή συζήτηση σε ένα τόσο σημαντικό φόρουμ, αποτελούσε μια προσβολή για την Αυτοδιοίκηση. Δήλωνε είτε προσωπική αδιαφορία, είτε έλλειμμα θέσεων. Συνιστούσε επίσης μια δημόσια υποτίμηση του πιο βασικού κυττάρου της Δημοκρατίας, δηλαδή της πολιτικής που ασκείται με σημείο αναφοράς την καθημερινότητα του πολίτη. Λυπάμαι που σήμερα αναγκάζομαι να επανέλθω στα ζητήματα αυτά, καθώς ο πρωθυπουργός θέλησε και πάλι να απουσιάζει κατά την εξέταση ενός νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και, για να προλάβω τις ενστάσεις σας, εξηγούμαι αμέσως: Ασφαλώς και γνωρίζω -και γνωρίζουμε όλοι- πού βρίσκεται ο κ. Τσίπρας. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνεδρίαση αυτή θα μπορούσε να προγραμματιστεί σε κάποια άλλη στιγμή. Πολύ περισσότερο, που ο κυβερνητικός αυτός προγραμματισμός τη σπιλώνει με ένα πρόσθετο ιστορικό στίγμα: ένας κακός νόμος για τις τοπικές κοινωνίες εντός συνόρων συζητείται ταυτόχρονα με την εφαρμογή τετελεσμένων μιας κάκιστης συμφωνίας εκτός συνόρων. Ενώ εδώ στην Ελλάδα, υπονομεύονται  οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος παραδίδουν επί της ουσίας στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο. Και το κάνουν, έχοντας εκχωρήσει,  πριν από τρεις εβδομάδες  την «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα.

«Δώσαμε στους Έλληνες erga omnes το όνομα Βόρεια Μακεδονία και εμείς πήραμε erga omnes την μακεδονική ταυτότητα» είπε επί λέξει -επαναλαμβάνω επί λέξει- ο κ. Ζάεφ στη συνέντευξή του στο BBC. Εrga omnes επικίνδυνοι, είστε για τα συμφέροντα της χώρας, σας λέω εγώ. Και σταματήστε, επιτέλους, να επικαλείστε αυτό το φαιδρό επιχείρημα, ότι τάχα παραδώσατε την ιθαγένεια, αλλά όχι την εθνότητα. Πείτε μία χώρα στον κόσμο, που το σύνολο των κατοίκων της θα έχει άλλη εθνότητα και άλλη ιθαγένεια. Δώσατε στους Σκοπιανούς το όνομα και τον εθνικό προσδιορισμό «Μακεδόνες», κάτι που είχαν απορρίψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και 27 χρόνια. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια, όσο και αν  εσείς επιμένετε να την αρνείστε. Διπλή ντροπή, λοιπόν, από ένα δίδυμο ντροπής. Είναι βαριά θα μου πείτε λέξη η ντροπή. Δεν πρέπει όμως να φοβίζουν οι λέξεις, όταν  αποτυπώνουν την αλήθεια. Και, βέβαια, δεν οδηγήσαμε εμείς τα πράγματα εκεί. Δεν είπαμε ποτέ εμείς «ή τους τελειώνουμε ή μάς τελειώνουν». Ούτε κάνουμε εμείς αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, όπως εσείς ασκείτε διακυβέρνηση καμένης γης. Έχουμε όμως μια ευθύνη να ανταποκριθούμε στο θεσμικό μας ρόλο και να δώσουμε σε κάθε ψέμα της κυβέρνησης την απάντηση που πρέπει. Και θα το κάνουμε με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα μιας Παράταξης που έχει και αξίες και πεποίθηση και σχέδιο για το που θέλει να οδηγήσει τη χώρα. Εμείς δεν θα εξαπατήσουμε τους πολίτες με φτηνά σλόγκαν του τύπου «είναι δίκαιο και γίνεται πράξη», όπως οι σημερινοί κυβερνώντες, που έχουν το θράσος ακόμη και σήμερα να παίζουν με την αγωνία των πολιτών, τους οποίους εσείς  οδηγήσατε στη φτωχοποίηση και την απόγνωση. Και που αντιμετωπίζουν την άσκηση της εξουσίας με πρωτοφανή πολιτικό κυνισμό. Όπως συμβαίνει και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, οι οποίοι ενώ εξακολουθούν να παριστάνουν ότι τάχα διαφωνούν, την ίδια στιγμή δένονται ακόμα  πιο σφιχτά στις καρέκλες τους, τρέμοντας μην τις χάσουν.

Στις Βρυξέλλες χθες και σήμερα, οι ΑΝΕΛ συναινούν στην πράξη σε μία συμφωνία, που στα λόγια την καταγγέλλουν και για την οποία λένε ότι, όταν έρθει η ώρα, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα ρίξουν την Κυβέρνηση. Παραμένουν όμως όλοι υπουργοί. Και ο κ. Καμμένος στρογγυλοκάθεται δίπλα στον κ. Τσίπρα, την ώρα που τα Σκόπια παίρνουν διαβατήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Θλιβερό το θέαμα και των δύο. Και στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ένα νόμο για τον οποίο τάχα είχαν επιφυλάξεις οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι εξακολουθούν όμως να δίνουν πλειοψηφία στην Κυβέρνηση. Σε ένα δρόμο μόνο συναντώνται  αυτοί οι παράταιροι εταίροι: Στο δρόμο της καρέκλας, στο δρόμο του προσωπικού συμφέροντος, στο δρόμο του ψέματος, στο δρόμο της δημαγωγίας και στο δρόμο της προσωπικής διάσωσης, καθώς ήδη στριμώχνονται στην έξοδο κινδύνου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει 250 άρθρα, δύο είναι όμως οι βασικές του προβλέψεις: Η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και η αλλαγή της θητείας αλλά κυρίως του χρόνου ανάδειξης των τοπικών αρχόντων. Μάλλον η αρχική απόπειρα αλλαγής του χρόνου γιατί επανήλθαμε σε αυτό το οποίο αρχικά είχε νομοθετηθεί με μια μικρή τροποποίηση. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν γραφειοκρατικές και μόνο ρυθμίσεις  μικροαλλαγές στην καθημερινότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Ακριβώς λοιπόν σε αυτές τις δύο κεντρικές επιλογές θέλω να σταθώ:

Σημείο πρώτο και ελαφρώς τραγελαφικό, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, ο χρόνος των εκλογών. Οι τελευταίες εξελίξεις και αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι ακόμη και τις εκλογές Δημάρχων και Περιφερειαρχών θέλετε να τις μετατρέψετε σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας. Κύριε Σκουρλέτη εσείς δεν είχατε πει επί λέξει ότι «τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές δεν πρέπει να συμπίπτουν, διότι έτσι νοθεύεται το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών»; Εσείς τα είχατε πει αυτά, έτσι δεν είναι; Δεν τα διαψεύσατε ποτέ. Τώρα όμως, καθώς αντιλαμβάνεστε -δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε εσείς ή ενδεχομένως κάποιοι άλλοι- πως οδεύετε σε  αλλεπάλληλες ήττες, επιχειρείτε να αλλάξετε και πάλι τις ημερομηνίες των τοπικών εκλογών. Βάλατε λοιπόν -εσείς, ο Πρωθυπουργός, δεν το ξέρω- δεκαέξι πρόθυμους βουλευτές σας να αναιρέσουν τη δική σας ρύθμιση. Και μάλιστα δύο φορές, την πρώτη φορά το κάνατε και λάθος. Αν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι, θα ήσασταν απλώς γραφικοί. Αναρωτιέμαι  πραγματικά κύριε Σκουρλέτη -σας βλέπω σε μια κατάσταση δυσθυμίας αυτές τις δύο μέρες στη Βουλή- πώς αισθάνεστε, όταν σας αδειάζει ευθέως ο πρωθυπουργός σας; Δεν ιδρώνει καθόλου το αυτί σας; Είπαμε, εντάξει  το καταλαβαίνω, όλα για την καρέκλα, αλλά εδώ ήρθε μια τροπολογία από δεκαέξι βουλευτές, προφανώς κατευθυνόμενη από το Μαξίμου και σας άδειασε στεγνά. Αμφιβάλω αν το γνωρίζατε και εσείς κάθεστε ατάραχος και αμέριμνος. Πραγματικά δεν θα σταματήσετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να μας αιφνιδιάζετε για το τι θα κάνετε για να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα. Και βέβαια με αυτό το οποίο κάνετε και το υπονοούμενο ότι μπορεί να έχουμε τριπλές, τετραπλές εκλογές το Μάιο του 2019 υπονομεύετε την Αυτοδιοίκηση, κανιβαλίζετε τους θεσμούς, επιχειρείτε πρωτοφανείς –ακόμα θα έλεγα και για άγριες εποχές του  πρόσφατου παρελθόντος– εκλογικές μεθοδεύσεις. Είναι όμως μάταιο. Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν: Εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές,  αυτοδιοικητικές; Θέλετε να τις κάνετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το. Θα καταλάβετε ότι η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει με την ψήφο της και η λαϊκή δυσαρέσκεια ούτε θα μπερδευτεί, ούτε θα μοιραστεί, αν στήσετε περισσότερες κάλπες. Θα μεταβληθεί σε μια μετωπική απόρριψη της κυβέρνησης. Μην έχετε λοιπόν και σε αυτό αυταπάτες. Αν το επιχειρήσετε θα χάσετε παντού και θα τα χάσετε όλα μονομιάς.
Σημείο δεύτερο. Απλή αναλογική στις τοπικές εκλογές. Αναρωτιέμαι, κ. Σκουρλέτη και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι απόψεις της ΚΕΔΕ, της μεγάλης πλειοψηφίας των Δημάρχων, δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου; Αυτοί δεν είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι κυβερνούν τους Δήμους καθημερινά; Και δεν αναγνωρίζετε ότι με αυτό το οποίο κάνετε, οδηγείτε στην πράξη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το κύτταρο της Δημοκρατίας -Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου βαθμού- στη διάλυση και την παράλυση. Σας το λένε όλοι. Σας το είπαν όλοι με μια φωνή. Σας το είπε η ΕΝΠΕ. Σας το είπαν όλοι οι Περιφερειάρχες. Σας το είπαν σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις τους Δημάρχους που έχουν απευθείας αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το κάνετε, λοιπόν, αυτό κ. Σκουρλέτη; Και εάν η διοίκηση -και πρέπει να το ακούσουν όσοι παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση- εάν η διοίκηση ενός Δήμου παραλύσει με αυτόν τον εκλογικό νόμο - έκτρωμα, τον οποίο φέρατε, αυτό θα έχει επιπτώσεις. Θα έχει επιπτώσεις στα σκουπίδια, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στο φωτισμό, στις παιδικές χαρές, στους παιδικούς σταθμούς, στις προνοιακές υπηρεσίες, στα αναπτυξιακά προγράμματα, στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Σε αμέτρητα μικρά και μεγάλα θέματα που σχετίζονται με τη ζωή των πολιτών. Κάνετε τους Δήμους και τις Περιφέρειες πειραματόζωα των μικροπολιτικών σας σχεδιασμών. Και παίζετε ουσιαστικά με τις ζωές των ανθρώπων για να διασωθείτε. Και είναι τουλάχιστον προκλητικό, είναι προκλητικό και θρασύ σε αυτήν εδώ την αίθουσα να μιλάει για κουλτούρα συναινέσεων και συνεργασιών, το κόμμα του «ή εμείς ή αυτοί». Το Κόμμα του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Η πιο διχαστική και πολιτικά ανέντιμη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Και ο άνθρωπος που εξαπάτησε και ζητούσε «να τελειώσουν» τους Πολιτικούς Αρχηγούς που του έβαλαν πλάτη για να μην τιναχθεί η χώρα στον αέρα τον Αύγουστο του ‘15. Τους εξαπάτησε φυσικά και όλους αυτούς.

Εσείς, θα μιλήσετε για συνεργασίες; Αυτό που επιδιώκετε δεν είναι αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, αλλά η θεσμοθέτηση της πολιτικής συναλλαγής. Κάτι που θα φέρει είτε αλλεπάλληλες εκλογές είτε μόνιμη αδυναμία λήψης αποφάσεων και παραγωγής έργου. Και κάτι που θα οδηγεί τελικά στην υπονόμευση κάθε τοπικής Αρχής, ώστε και πάλι η κεντρική εξουσία να αποφασίζει και να διατάζει. Και κάτι ακόμα που πρέπει να το σκεφτείτε καλά: Με το σύστημα αυτό δίνετε τη δυνατότητα σε κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη, αλλά και στην Χρυσή Αυγή, να φτιάξει ερείσματα στους Δήμους. Από πολιτικός χορηγός γίνεστε τώρα και εκλογικός της ευεργέτης. Αυτός είναι ο καθρέφτης της δικής σας πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξαναπώ αυτό που είχα διακηρύξει και στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ: Για μένα δεν υπάρχουν «μπλε», «πράσινοι», «κόκκινοι», «ροζ» οργανισμοί Αυτοδιοίκησης. Ούτε και «μπλε», «πράσινοι» ή «κόκκινοι» Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες. Αυτά τελείωσαν. Η πολιτική, η κοινωνία, η χώρα τα έχει αφήσει πίσω. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στην κεντρική εξουσία, οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν. Και αυτό το οποίο πρέπει να μας χωρίζει μόνο είναι η τομή με το παρελθόν στο οποίο δεν πρέπει με τίποτα να γυρίσουμε. Και, βέβαια, η μάχη με τα καθημερινά προβλήματα, η οποία πρέπει να είναι σταθερή και συνεχής: Η ασφάλεια, η καθαριότητα, οι ελεύθεροι χώροι και τα ασφαλή πάρκα. Αλλά και η ευρύτερη ανάπτυξη της κάθε περιοχής, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της. Κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τις Περιφέρειες της χώρας. Και η ένταξή της κάθε Περιφέρειας σε ένα συνολικό σχεδιασμό, καθώς και η αυτόνομη και πρωτοπόρος δράση της. Και γιατί όχι και ο ανταγωνισμός, ο θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των Περιφερειών, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκής συνεργασίας και ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης. Όλα αυτά, βεβαία, δεν μπορούν και δεν θα συμβούν όταν παρακρατούνται πόροι από ένα υπερτροφικό κεντρικό Κράτος. Και δεν μπορούν να σχεδιαστούν εν μέσω του σημερινού γραφειοκρατικού κυκεώνα, που πνίγει κάθε δημιουργική τολμηρή και καινοτόμα πρωτοβουλία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και, ασφαλώς, δεν γίνεται να υποστηριχθούν τέτοιες δράσεις με προϋπολογισμούς των Δήμων και των Περιφερειών που αντιστοιχούν σε περίπου -το είχα πει και στο Συνέδριο- στο ⅓  του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε όλοι μαζί μια μεγάλη θεσμική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι αυτό όμως. Δεν ανοίγει δρόμους. Ακριβώς γιατί αποτυπώνει μία κλειστή αντίληψη ελέγχου της δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόλα αυτά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έχει, ήδη, δείξει τις δυνατότητές της. Παρά την αδιαφορία ή και τον ανοιχτό πόλεμο της κεντρικής εξουσίας, κατορθώνει να στέκεται όρθια. Πρωτοστατεί στην κοινωνική αλληλεγγύη, δίνει άνισες μάχες με τα προσφυγικά κύματα, ξεπερνά μόνη της προβλήματα κακοδιαχείρισης, που υπήρξαν στο παρελθόν. Και γι’ αυτό το λόγο έχω βάσιμο λόγο να μπορώ να αισιοδοξώ. Όσο για το δικό μας ειδικότερο σχέδιο, δεν διστάζω να πω ότι σε πολλά συμπίπτει με τις θέσεις των ίδιων των τοπικών αρχόντων. Και οι προτάσεις μας αυτές είναι οδηγός για τις νομοθετικές ρυθμίσεις της επόμενης κυβέρνησης, που θα κατατεθούν, μάλιστα, εντός του πρώτου εξαμήνου της θητείας της.

Αυτό σημαίνει τέσσερα πράγματα: Πρώτον, τολμηρός αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων. Προσδιορισμός του τι σημαίνει αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Και μεταφορά με θάρρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίσιμων τομέων, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Οι γενικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται και πρέπει να υπακούονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά δεν νοείται η τελική απόφαση για ένα Σχέδιο Πόλης να αποφασίζεται από έναν υπηρεσιακό υπάλληλο σε ένα υπουργείο στην Αθήνα και όχι από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεύτερον, μια τολμηρή απονομή πόρων στην Αυτοδιοίκηση αντί της πειρατείας των αποθεματικών της, που γίνεται σήμερα προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανίζει κίβδηλα πλεονάσματα. Θα συζητήσουμε κάποια στιγμή για τη δυνατότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να επιβάλλει η ίδια φόρους και να εισπράττει τα έσοδα από αυτούς τους φόρους. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιεί με μεγαλύτερη ευελιξία την περιουσία της. Και βέβαια να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που τις δίνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη αυτονομία. Τρίτον, η εποπτεία από το κεντρικό κράτος, πρέπει να γίνεται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αλλά πρέπει, ταυτόχρονα, να γίνεται με γρήγορες και απλές διαδικασίες, που δεν θα εμποδίζουν το έργο της Αυτοδιοίκησης. Στους προϋπολογισμούς, για παράδειγμα, ναι, ο έλεγχος πρέπει να είναι απολογιστικός, αλλά δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των αποφάσεων. Γι’ αυτό, άλλωστε, εκλέγονται οι τοπικοί άρχοντες: Για να αποφασίζουν με τόλμη, να πράττουν με συνέπεια και να αναλαμβάνουν βέβαια την ευθύνη των αποφάσεών τους και των πράξεών τους. Και τέταρτον, απαιτείται μια γενναία εσωτερική αναδιοργάνωση των δήμων και των περιφερειών, αποσαφήνιση των αναγκών του δυναμικού που απαιτείται. Σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων αποτελεσματικό. Αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμα: Συστήματα αξιολόγησης τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη  την άποψη του πολίτη. Συστήματα μέτρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Και τέλος, ένα ευέλικτο σύστημα κινητικότητας μόνο, όμως, με τη συμφωνία του φορέα προέλευσης του προσωπικού και με αντικειμενικά κριτήρια. Δεν γίνεται, το έχω πει πολλές φορές, η κινητικότητα να είναι το εργαλείο με το οποίο τελικά αποψιλώνονται μικροί, νησιωτικοί, ορεινοί δήμοι με αποτέλεσμα να αιμορραγούν σε προσωπικό και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους. Θα μπορούσα να περιγράψω αναλυτικότερα το σχέδιό μας. Νομίζω, όμως, ότι σήμερα χάρη της συζήτησης, αυτές οι τέσσερις κεντρικές κατευθύνσεις επαρκούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στα ζητήματα των αλλαγών που η κυβέρνηση προωθεί στον εκλογικό νόμο. Στον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές. Επισημαίνω καταρχήν τον απόλυτο παραλογισμό ότι η κυβέρνηση προωθεί εν μέσω μιας θητείας, δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου, που αφορά μάλιστα στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε καν να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση. Όμως εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό και προτείναμε στην κυβέρνηση μια έντιμη και σωστή λύση. Μαζί με την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, κίνηση σωστή, κίνηση επιβεβλημένη –την έχω εξάλλου ο ίδιος υποστηρίξει από το 2004, όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά πρώτος βουλευτής στην αχανή Β΄ Αθηνών– μαζί, λοιπόν, με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής να δώσουμε τώρα -επαναλαμβάνω, τώρα- τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας, εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Τι φοβάστε κ. Σκουρλέτη και δεν το κάνετε τώρα; Η επιμονή της κυβέρνησης πρώτα να αρνείται τη συζήτηση -δεν τόλμησε καν η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής να προγραμματίσει την προ ημερησίας συζήτηση που είχαμε ζητήσει για το θέμα αυτό, δεν την προγραμματίσατε καν, απεμπολήσαμε το δικαίωμα της μειοψηφίας επειδή δεν θέλατε ποτέ να γίνει αυτή η συζήτηση- και τώρα, βέβαια, η σπουδή σας να παραπέμψετε το θέμα σε κάποια επιτροπή, άρα στις καλένδες, μην κοροϊδευόμαστε, είναι ερμηνεύσιμη. Φοβάται η κυβερνητική πλειοψηφία την πολιτική ετυμηγορία των νέων που κορόιδεψε και έδιωξε από τη χώρα. Όπως φοβάστε και την κρίση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, που έχουν ποια εμπειρία μέσα από την καθημερινότητά τους σε σύγχρονα κράτη και σύγχρονες δημοκρατίες. Αυτών που ξέρουν πώς θα μπορούσε να ήταν η χώρα αν δεν είχαν βάλει την «όπισθεν» οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το να μένουν όμως τα πράγματα έτσι, κάνει πολύ κακό στη δημοκρατία μας. Είναι προσβολή σε ένα εκλεκτό τμήμα του έθνους μας, στο οποία σήμερα η Βουλή οφείλει να απευθυνθεί και να δεσμευτεί, ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, και θα αλλάξει τώρα. Ειδικά στη γενιά του brain drain. Τι λέτε κ. Σκουρλέτη σε αυτούς τους 400.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια; Γιατί τους απαγορεύετε τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη δική τους ζωή; Έχουμε άραγε δημοκρατία πολλών ταχυτήτων, περισσότερη για κάποιους και λιγότερη για κάποιους άλλους; Γιατί φοβάστε την κρίση τους; Και κάτι ακόμα: Είναι απορίας άξιον εκείνοι οι οποίοι εργαλειοποιούν τα πάντα, τα πάντα σε μια "ταξική" βάση, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το προφανές: Ότι η άρνησή σας να δεχθείτε την τροπολογία την οποία έχουμε καταθέσει θεμελιώνει μια βαθιά αντιδημοκρατική διάκριση: συνδέετε ουσιαστικά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού με την οικονομική τους ισχύ. Όποιος έχει λεφτά μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να γυρίσει. Όποιος δεν έχει, στερείται του δικαιώματος να αποφασίσει για το μέλλον του. Δεν είστε απλά κυνικοί, είστε βαθιά αντιδημοκράτες με αυτήν την νοοτροπία την οποία εκπέμπετε σήμερα.

Αυτή την ώρα είναι απόγευμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι βράδυ στην Αυστραλία, είναι πρωί στην Αμερική. Όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό, όμως, θα πάρουν το μήνυμα από τη σημερινή συνεδρίαση. Θα δουν τις αντιδράσεις σας. Τις θλιβερές σας αντιδράσεις. Μην ανησυχείτε. Μπορεί να μην μπορέσουν σε αυτές τις εκλογές να ‘ρθουν να ψηφίσουν, θα θυμούνται, όμως, ποιος τους στέρησε τη δυνατότητα, όταν είχαμε τη ευκαιρία να το κάνουμε τώρα και δεν το κάνατε. Θα το θυμούνται. Και τις θλιβερές σας αντιδράσεις. Θα μπορούσαμε να τους πούμε ότι ναι, είναι απλό, τεχνικά γίνεται, και θα βρούμε τον τρόπο να ψηφίζετε από τον τόπο στον οποίον βρίσκεστε. Εδώ είναι η τροπολογία, πολύ αναλυτική, πολύ τεκμηριωμένη. Μπορείτε να τη δεχτείτε σήμερα κ. Σκουρλέτη. Και θέλω τη ρητή σας απάντηση αν δέχεστε ή όχι την τροπολογία την οποία έχουμε καταθέσει. Και αν δεν τη δέχεστε, γιατί δεν τη δέχεστε. Δεν σας αρέσει αυτό το οποίο έχουμε προτείνει; Ή μήπως δεν τη δέχεστε για να παραπέμψετε το θέμα στο μέλλον και κάποια στιγμή να ξεχαστεί μέσα στη θολούρα και στην ένταση της προεκλογικής περιόδου; Εμείς πρέπει να πούμε κανονικά -αν είχατε το θάρρος- σε όλους τους Έλληνες εκτός Ελλάδος, ναι σας θέλουμε συμμέτοχους στην κριτική των λαθών μας και αρωγούς στην υπέρβασή τους. Αλλά, κυρίως, θέλουμε όλους τους Έλληνες που ζουν σήμερα εκτός Ελλάδος συνεργάτες στην οικοδόμηση μιας χώρας σύγχρονης, υπερήφανης και ισχυρής. Δημιουργικής και αισιόδοξης. Και τη συμμετοχή σας στις εκλογές δεν την αντιλαμβανόμαστε μόνο ως μια γέφυρα πάνω από σύνορα, χρόνο και αποστάσεις. Αλλά και σαν βήμα σύνδεσης και συμμετοχής σας με την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Γιατί εσείς που ζείτε σήμερα στο εξωτερικό είστε αύριο οι επιχειρηματίες που θα επενδύσετε εδώ στη χώρα μας. Και, βέβαια, τα παιδιά που έφυγαν, ναι, εσείς είστε οι νέοι που κάποια στιγμή θα επιστρέψετε να μεταφυτεύσετε τις γνώσεις σας, τις εμπειρίες σας και τη δημιουργικότητά σας.

Προσωπικά, έχω και έχουμε αποδείξει ως Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη μας πίστη στους Έλληνες της Διασποράς. Τους θέλουμε όλους δίπλα μας. Για να πάμε, επιτέλους, όλοι μαζί μπροστά. Αλλά είναι φανερό -φάνηκε ξεκάθαρα και από τη σημερινή θλιβερή σας αντίδρασή- ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ θέλουν την Ελλάδα χώρα απομονωμένη – κλεισμένη πίσω από ένα παραπέτασμα ψεύδους και αυταρχισμού. Αυτές είναι μεθοδεύσεις από το παρελθόν. Δεν θα αντέξουν στο παρόν και, βεβαίως, δεν έχουν μέλλον. Και το λέμε ξεκάθαρα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που μας ακούνε σήμερα. Ελάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές για να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψετε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. Γιατί, στο νέο εκλογικό νόμο που θα ψηφίσουμε αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές –δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι θα μείνουμε για πολύ καιρό με την απλή αναλογική– θα δώσουμε επιτέλους την αυτονόητη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ακόμη κι αν απορριφθεί τώρα η πρότασή μας, δεσμεύομαι ότι θα την επαναφέρουμε αμέσως μόλις γίνουμε κυβέρνηση και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από επιτροπές και άλλα προσκόμματα. Αν θέλετε λοιπόν κύριε Υπουργέ να κάνετε μια στοιχειώδη δημοκρατική υπέρβαση, για να ξεφύγουμε λίγο από αυτό το κλίμα της αχρείαστης τοξικότητας που μεθοδικά καλλιεργείτε, ψηφίστε, σήμερα, εδώ, την τροπολογία μας.

Εμείς κάνουμε τη δική μας υπέρβαση, κ. Σκουρλέτη, για λόγους αρχών –τους έχω εδώ και πολλά χρόνια διατυπώσει- είμαστε υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Γι’ αυτό και σήμερα θα ψηφίσουμε το άρθρο με το οποίο γίνεται η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής. Γιατί υπερασπιζόμαστε την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία στην πολιτική αλλά και για ένα λόγο ακόμα. Γιατί δεν σας χαρίζουμε μια πολιτική που πρώτοι εμείς εισηγηθήκαμε πριν από δύο χρόνια σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Η πρόκληση λοιπόν προς όλους σας είναι σαφής: Η ΝΔ δίνει σήμερα το πράσινο φως για να σπάσουν από τις επόμενες κιόλας εκλογές οι δύο μεγάλες περιφέρειες.  Φανείτε λοιπόν κ. Τσίπρα, μια φορά και εσείς συνεπής. Τολμήστε να κάνετε το ίδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω την ομιλία μου, με μία ευρύτερη πολιτική παρατήρηση. Ζούμε το λυκόφως ενός καθεστώτος που θέλει να  δώσει την εντύπωση ότι λειτουργεί για τους πολλούς, ενώ στην ουσία επιδιώκει μόνο να κάνει τα χατίρια λίγων κομματικών πελατών. Όλα αυτά ενώ επιχειρεί με κάθε τρόπο και όπως μπορεί να υπονομεύσει την πορεία της χώρας και της επόμενης κυβέρνησης. Γιατί όπως το εθνικό συμφέρον καταπατήθηκε με δημαγωγία και ψέματα το 2015, έτσι υποσκάπτεται με νομοσχέδια όπως το σημερινό, που στρεβλώνουν τους θεσμούς το 2018. Πρόκειται, βεβαίως, για μια μόνο πτυχή μιας συνολικά σκοτεινής εικόνας. Αυτοί που πριν από ένα χρόνο υπόσχονταν  «δίκαιη ανάπτυξη», έφεραν τελικά το άτυπο 4ο Μνημόνιο μέχρι το 2022 και πάνε να το κρύψουν με το ψέμα της εξόδου στις αγορές και του δήθεν τέλους της λιτότητας. Δημαγωγούν ότι κάποτε θα έρθουν αυξήσεις, ενώ φόροι και εισφορές έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στις τσέπες των Ελλήνων -11 δις θα χρειαστεί να πληρώσουν οι Έλληνες από τώρα μέχρι το τέλος του έτους. Είναι αυτοί που ανταλλάσσουν τα εύκολα λόγια των ξένων στο εξωτερικό με σκληρά και ακριβά μέτρα στο εσωτερικό. Είναι αυτοί που προπαγανδίζουν επιδόματα, την ίδια ώρα που κόβουν τις συντάξεις. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθούν να κάνουν πολιτική με το ψέμα και χρησιμοποιούν την εξουσία ως εργαλείο για να διχάσουν. Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα, με την κλεψύδρα της θητείας τους να τελειώνει, γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι, γίνονται όλοι και πιο κυνικοί, όλο και χειρότεροι –και γι’ αυτό όλο και πιο επικίνδυνοι. Εμείς το ξέρουμε αυτό και δεν είναι κάτι που μας φοβίζει. Είμαστε εδώ για να ξαναβάλουμε τη χώρα στο δρόμο της δημοκρατικής ομαλότητας. Έχουμε εμπιστοσύνη και στους πολίτες αλλά και στην ωριμότητα της κοινωνίας. Και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε την μεγάλη ευθύνη της αναγέννησης της πατρίδας μας, μαζί με όλες -επαναλαμβάνω, με όλες- τις δημιουργικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Έχουμε σχέδιο, στελέχη, γνώση, όραμα και είμαστε ένα ανοιχτό κόμμα, στραμμένο στο μέλλον. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και πράττουμε με μέτρο και ρεαλισμό, και κυρίως, ενώνουμε -και δε διχάζουμε- τους Έλληνες. Γι’ αυτό αισιοδοξούμε. Γιατί μπορούμε να δούμε πίσω από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής και πίσω από θλιβερά νομοσχέδια όπως το σημερινό, τη χώρα να ξεφεύγει από τον κατήφορο του λαϊκισμού, να σηκώνεται ξανά και να πηγαίνει ψηλότερα. Εκεί που της αξίζει. Γιατί όλοι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.