Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Πώς ομάδα χάκερς απέσπασε $1 δισ. από 100 τράπεζες σε όλο τον κόσμo



Η Kaspersky Lab, η INTERPOL, η Europol και αρχές από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο συνεργάστηκαν για να αποκαλύψουν μια πρωτοφανή ψηφιακή ληστεία. Συγκεκριμένα, έως $1 δισ. κλάπηκαν από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς απ' όλον τον κόσμο, μέσα σε περίοδο δύο ετών. Οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με την έρευνα, αναφέρουν ότι την ευθύνη για τη ληστεία έχει μια διεθνής συμμορία ψηφιακών εγκληματιών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, άλλες χώρες της Ευρώπης και την Κίνα.

Η εγκληματική συμμορία Carbanak, η οποία είναι υπεύθυνη για την ψηφιακή ληστεία, χρησιμοποίησε τεχνικές απευθείας από το οπλοστάσιο των στοχευμένων επιθέσεων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας φάσης στην εξέλιξη της ψηφιακής εγκληματικής δραστηριότητας, στην οποία οι κακόβουλοι χρήστες κλέβουν χρήματα απευθείας από τις τράπεζες, αποφεύγοντας να βάλουν τους τελικούς χρήστες στο στόχαστρο.

Από το 2013, οι εγκληματίες προσπάθησαν να επιτεθούν έως και σε 100 τράπεζες, συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε περίπου 30 χώρες.

Οι επιθέσεις τους παραμένουν ενεργές. Σύμφωνα με δεδομένα της Kaspersky Lab data, στους στόχους της εκστρατείας Carbanak περιλαμβάνονταν χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ουκρανία, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ταιβάν, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μαρόκο, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Τσεχία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία και την Αυστραλία.

Εκτιμάται ότι τα μεγαλύτερα ποσά αποσπάστηκαν με το "χακάρισμα" τραπεζικών συστημάτων και την κλοπή $10 εκατομμυρίων σε κάθε "επιδρομή" της συμμορίας. Κατά μέσο όρο, κάθε ληστεία πραγματοποιούταν σε 2 έως 4 μήνες, από τη στιγμή της προσβολής του πρώτου υπολογιστή στο εταιρικό δίκτυο μιας τράπεζας έως την τελική κλοπή των χρημάτων.

Οι ψηφιακοί εγκληματίες αποκτούσαν πρόσβαση σε υπολογιστές εργαζομένων μέσω τεχνικών spear-phishing, "μολύνοντας" τα θύματα με το malware Carbanak. Έπειτα ήταν σε θέση να διεισδύσουν στο εταιρικό δίκτυο, να εντοπίσουν τους υπολογιστές των διαχειριστών και να προχωρήσουν σε παρακολούθηση μέσω video.

Αυτό τους επέτρεπε να βλέπουν και να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε στις οθόνες του προσωπικού που ασχολούταν με τα συστήματα μεταφοράς χρημάτων. Με αυτό τον τρόπο, οι απατεώνες μπορούσαν να μάθουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για τη δουλειά των εργαζομένων και να μιμηθούν τις δραστηριότητες του προσωπικού, ώστε να μεταφέρουν και να ρευστοποιήσουν χρηματικά ποσά.

Πώς γίνονταν οι κλοπές

Όταν ερχόταν η ώρα να ρευστοποιήσουν τα ποσά που απέσπασαν από τις δραστηριότητες τους, οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν online τραπεζικά συστήματα ή διεθνή συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, για να μεταφέρουν τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους δικούς τους.

Σε αυτή την περίπτωση, τα κλεμμένα χρήματα καταθέτονταν σε τράπεζες στην Κίνα και την Αμερική. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα κι άλλες τράπεζες, σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούνταν ως "παραλήπτες".

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ψηφιακοί εγκληματίες διείσδυαν απευθείας στην "καρδιά" των λογιστικών συστημάτων, "μολύνοντας"τα λογιστικά υπόλοιπα των λογαριασμών πριν αποσπάσουν τα έξτρα χρήματα, μέσω συναλλαγών απάτης. Για παράδειγμα, αν ένας λογαριασμός είχε 1.000 δολάρια, οι εγκληματίες άλλαζαν την αξία του σε 10.000 δολάρια και έπειτα μετέφερα τα 9.000 σε δικούς τους λογαριασμούς. Ο κάτοχος του λογαριασμού δεν υποπτευόταν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα, γιατί το κεφάλαιο των 1.000 δολαρίων ήταν ακόμη εκεί.

Επιπλέον, οι εγκληματίες αποκτούσαν τον έλεγχο των ATM των τραπεζών και μέσω εντολών τα ρύθμιζαν, ώστε να δίνουν μετρητά σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Όταν η πληρωμή ολοκληρωνόταν, ένα από τα "πρωτοπαλίκαρα" της συμμορίας περίμενε δίπλα στο μηχάνημα για να πάρει τα λεφτά που προέρχονταν από την "εθελοντική" πληρωμή.

"Οι ληστείες αυτές αποτέλεσαν έκπληξη, γιατί για τους εγκληματίες δεν έπαιζε κανένα ρόλο τι λογισμικό χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες. Οπότε, ακόμη κι αν μια τράπεζα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό λογισμικό, μια τράπεζα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη. Οι εγκληματίες δεν χρειάστηκε καν να "χακάρουν" τις υπηρεσίες των τραπεζών.

Μόλις αποκτούσαν πρόσβαση στο δίκτυο, μάθαιναν πώς να κρύψουν τις κακόβουλες δράσεις τους πίσω από νόμιμες ενέργειες. Ήταν μια πολύ επιδέξια κι επαγγελματική ψηφιακή ληστεία", σχολίασε ο Sergey Golovanov, Principal Security Researcher στην Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab.

"Για μια ακόμη φορά, οι επιθέσεις αυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι εγκληματίες θα εκμεταλλευτούν κάθε ευπάθεια, σε κάθε σύστημα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι κανένας κλάδος δεν μπορεί να θεωρεί ότι έχει "ανοσία" απέναντι στις επιθέσεις κι ότι πρέπει συνεχώς να καλύπτει τις διαδικασίες του για την ασφάλεια.

Η αναγνώριση των νέων τάσεων στο ψηφιακό έγκλημα είναι μια από τις βασικές περιοχές της συνεργασίας της INTERPOL και της Kaspersky Lab, η οποία έχεις ως στόχο να βοηθήσει τόσο τον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα να προστατευθούν καλύτερα από τις εξελισσόμενες απειλές", δήλωσε ο Sanjay Virmani, Διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακού Εγκλήματος της INTERPOL.

Η Kaspersky Lab προτρέπει όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να ελέγξουν προσεκτικά τα δίκτυα τους για την πιθανή ύπαρξη του malware Carbanak και αν το εντοπίσουν, να αναφέρουν την εισβολή στις διωκτικές αρχές.


Πηγή : pathfinder.gr


O Δήμος Πειραιά ανέλαβε για ένα χρόνο τη σίτιση 160 απόρων οικογενειών


Την σίτιση 160 οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης ανέλαβε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά μετά από προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Προέδρου της  κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι εν λόγω οικογένειες θα παραλαμβάνουν ανά δεκαπέντε ημέρες για έναν ολόκληρο χρόνο πακέτα που περιέχουν  βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης.

Τα πρώτα πακέτα διαμενήθηκαν τη Δευτέρα στα γραφεία της ΚΟΔΕΠ παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη ενώ εκ μέρους της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραβρέθηκαν η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων κυρία Κατερίνα Μυλωνά αλλά και ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Τάσος Αυλωνίτης.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Δήμος Πειραιά, η χώρα αλλά και όλοι οι Έλληνες περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει πρόβλημα στέγασης και σίτισης. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε σήμερα την ΠΑΕ Ολυμπιακός στα γραφεία της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και την ευχαριστούμε για την ευγενική χειρονομία της να καλύψει τη σίτιση 160 οικογενειών. Για ένα χρόνο αδύναμοι οικονομικά συνάνθρωποί μας θα παραλαμβάνουν ανά δεκαπενθήμερο πακέτα που περιέχουν βασικά αγαθά. Πρόκειται για μια κίνηση που βοηθάει πάρα πολύ και είναι στην κατεύθυνση που και εμείς ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να κινηθούμε» δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης:

«Όπως ξέρετε οι δυνατότητες του Δήμου Πειραιά είναι πολύ περιορισμένες. Θα θέλαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Παρόλα αυτά και ο Δήμος Πειραιά έχει προβεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του σε σημαντικές ενέργειες, όπως είναι η απαλλαγή τελών για τους άπορους με βάση το Νόμο που πήραμε το Νοέμβριο και θεωρώ ότι υποδέχθηκαν θερμά αυτήν μας την απόφαση. Είναι ενέργειες που γίνονται έτσι και αλλιώς από την ΚΟ.Δ.Ε.Π. και από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας που δεν είναι μεγάλες να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Οφείλω να ευχαριστήσω την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την προσφορά της. Είχαμε προαναγγείλει πριν τις εκλογές και το βλέπετε να γίνεται πράξη, ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα ήταν στο πλευρό του Δήμου και το πράττει καθημερινά με διάφορους τρόπους. Αυτή η πρωτοβουλία είναι η σημαντικότερη έως τώρα γιατί λύνει προβλήματα σίτισης σε πολλούς συνδημότες μας και αυτό είναι σπουδαίο. Εκτιμώ ότι θα έρθουν και άλλοι να προσφέρουν εκτός της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και άλλοι άνθρωποι που αγαπούν τον Πειραιά και έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδράμουν για να αυξήσουμε τις παροχές αυτές προς τους αδύναμους οικονομικά συνδημότες μας».

Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κα Κορίνα Λαουλάκου επισήμανε:

«Λέγοντας απλώς ένα ευχαριστώ προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν εκφράζω αυτά που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό, στο δύσκολο έργο που έχει η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση, ειδικά στις μέρες μας, δηλαδή να προσπαθεί να συμπαρασταθεί και να προσφέρει σε ανθρώπους, οικογένειες, μοναχικά άτομα, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να νιώθουμε ότι έχουμε συμπαραστάτη την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Πρόεδρο  κ. Μαρινάκη. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, ξέρει από δύσκολους αγώνες και πάντα τα καταφέρνει. Με την ελπίδα, τη σιγουριά, τη βεβαιότητα, ότι πάντα θα είναι δίπλα μας και εμείς προσπαθούμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανταποκρίθηκε σε δικό μας αίτημα, η ανταπόκριση ήταν άμεση και ουσιαστική και μετά από απόφαση του ΔΣ της ΚΟ.Δ.Ε.Π. σύντομα θα απευθυνθούμε και σε άλλους φορείς, οργανώσεις, σωματεία και ελπίζουμε ότι και η δική τους ανταπόκριση θα είναι το ίδιο ανάλογη».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κυρία Κατερίνα Μυλωνά, δήλωσε:

«Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά        κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της ΚΟ.Δ.Ε.Π. για ενίσχυση των οικογενειών που έχουν πρόβλημα, πήρε την πρωτοβουλία με τη συμβολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός, και έτσι μπορούμε να προσφέρουμε δύο φορές το μήνα, για έναν χρόνο, σε 165 οικογένειες ή μοναχικά άτομα, είδη πρώτης ανάγκης. Αποδεικνύει κάθε στιγμή, κάθε μέρα, ότι είναι δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Από τα Χριστούγεννα, που φροντίσαμε ώστε η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα να απλωθεί στον Πειραιά, με την ανακαίνιση και ανακατασκευή των πλατειών και τη δημιουργία παιδικών χαρών, αλλά για να περάσουμε σε αυτό που καθημερινά ο άνθρωπος έχει ανάγκη, ειδικά τα παιδιά, τα είδη διατροφής, δηλαδή. Ελπίζουμε να βρούμε μιμητές, γι’ αυτό δίνουμε δημοσιότητα σε αυτή την ενέργεια και την πρωτοβουλία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ώστε και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι ζουν και εργάζονται στον Πειραιά, να μιμηθούν την πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη».

Στις δηλώσεις του ο  Τάσος Αυλωνίτης τόνισε: «Η πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά, με τη συνεισφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για τις οικογένειες του Δήμου Πειραιά, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Μακάρι να το κάνουν όλες οι ομάδες και όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα αυτό. Θα βοηθήσουν πολλούς φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι ειδικά στην εποχή που ζούμε, με την κρίση, το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα αγαθά αυτά, τα τρόφιμα, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε αυτές τις οικογένειες, αφού δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν. Όποιος μπορεί, φυσικά τον καλούμε να βοηθήσει. Αν έρθουμε εμείς στη θέση των οικογενειών αυτών, θα αντιληφθούμε ότι για εκείνες είναι κάτι παραπάνω από ένα αγαθό, παραπάνω από ένα τρόφιμο. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τους τα προσφέρουμε».


Πηγή : protothema.gr


Ωμός εκβιασμός απο τους δανειστές! Μόνο παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου - Η Ελλάδα έχει περιθώριο μία εβδομάδα


Με πλοίαρχο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ήρθε το ναυάγιο στο  Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε καθαρά ότι με τον πλέον οι δανειστές είναι απογοητευμένοι από την Αθήνα, μετά τα αποτελέσματα της συνεργασίας που υπήρχε το Σαββατοκύριακο με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε περιθώριο  μία εβδομάδα  στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ζητήσει παράταση του Μνημονίου δηλαδή του προγράμματος χωρίς δεύτερη κουβέντα και αυτό είναι ωμός εκβιασμός.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, αλλά όπως είπε κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί αργότερα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως πλέον είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν εάν θέλουν παράταση λέγοντας πως υπάρχει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας.
Και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να το κάνει η Ελλάδα.

Μόνο παράταση ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος, αλλά αφού δεσμευτεί πρώτα.

 Στό ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ξεκαθάρισε και εκείνη από την πλευρά της, πως θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει εκ νέου η αξιολόγηση του προγράμματος.



Καταργείται η πολιτική επιστράτευση



Κοινή υπουργική απόφαση προωθούν Κατρούγκαλος - Στρατούλης

Κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καταργείται ο θεσμός της πολιτικής επιστράτευσης προωθούν οι αναπληρωτές υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.  

Από το νέο πλαίσιο θα εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά και θέματα υγείας.   Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια είχαν είχαν δημιουργηθεί έντονες αντιδράσεις για την πολιτική επιστράτευση των υπαλλήλων της ΔΕΗ, των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, των ναυτεργατών και των εργαζομένων στο Μετρό και τους ΟΤΑ.

Από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης ήταν η απόφαση άρσης της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στις εταιρείες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.


Πηγή: lifo.gr


NYT: Επαναφέρουν τον θάλαμο αερίων για τη θανατική ποινή οι ΗΠΑ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα κοινό σημείο με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, το Ιράν και την Υεμένη: είναι οι χώρες που εκτελούν περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο. Η Σαουδική Αραβία τους αποκεφαλίζει. Η Κίνα τους τουφεκίζει, όπως και η Υεμένη. Το Ιράν τους απαγχονίζει και τους λιθοβολεί. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τον τρομακτικό θάλαμο αερίων. Αυτά αναφέρονται

Στην Οκλαχόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον μία από τις τρεις ουσίες που χρησιμοποιούνται στο φονικό κοκτέιλ με το οποίο τερματίζεται η ζωή των καταδικασμένων σε θάνατο παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα. Και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προετοιμάζονται ήδη να καταστήσουν αυτή την πολιτεία την πρώτη που θα χρησιμοποιεί το άζωτο για την εκτέλεση της θανατικής καταδίκης.

Η χρησιμοποίηση αζώτου ώστε να στερείται ο καταδικασμένος σε θάνατο το οξυγόνο στο αίμα του αντιστοιχεί για τους υποστηρικτές αυτής της μεθόδου σε έναν ανώδυνο θάνατο, ανάλογο μ' αυτόν ενός πιλότου όταν πέφτει η πίεση στο αεροπλάνο. «Δεν χρειάζεται καν γιατρός για να το κάνει», λέει ο βουλευτής Μάικ Κρίστιαν, πρώην αστυνομικός. «Είναι πολύ πρακτικό και πολύ αποτελεσματικό».

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούσαν την πιο ανθρώπινη μορφή τερματισμού της ζωής ενός κατάδικου στο όνομα του κράτους. Αφού αποκλείστηκαν ο τουφεκισμός, το ηλεκτροσόκ και ο θάλαμος αερίων, προκρίθηκε η θανατηφόρα ένεση. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση ήταν ένας ιατροδικαστής, υπέρμαχος της θανατικής ποινής, που θεωρούσε όμως ότι τα ζώα θανατώνονταν με πιο ανθρώπινο τρόπο απ' ότι οι άνθρωποι. Παραδόξως, ο ιατροδικαστής αυτός, ονόματι Τζέι Τσάπμαν, κατοικούσε στην ίδια πολιτεία που ετοιμάζεται τώρα να υιοθετήσει την πιο απάνθρωπη μορφή εκτέλεσης, τον θάλαμο αερίων. Ο πατέρας της θανατηφόρας ένεσης δεν μπορούσε να φανταστεί το 1982 – οπότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτή η μέθοδος, στο Τέξας – ότι θα έφτανε η ημέρα που η ιδέα του θα απορριπτόταν για λόγους όχι ζήτησης, αλλά προσφοράς: τα εργαστήρια δεν θέλουν πλέον να πωλούν αναισθητικές ουσίες για χρήση στις φυλακές.

Οι σωφρονιστικές αρχές της Οκλαχόμα γνωρίζουν καλά ότι η μινταζολάμη - ένα ηρεμιστικό που θεωρείται το πιο αποτελεσματικό απ' όσα διατίθενται στην αγορά - δεν είναι η καλύτερη λύση για τη θανάτωση ενός ανθρώπου. Τον περασμένο Απρίλιο, χρειάστηκαν 40 μαρτυρικά λεπτά για να πεθάνει ο Κλέιτον Λόκετ, στον οποίο είχε χορηγηθεί αυτή η ουσία. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την εκτέλεση «απάνθρωπη» και η Οκλαχόμα ανέβαλε τις επόμενες εκτελέσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται τώρα να κρίνει αν η χορήγηση μινταζολάμης είναι πράγματι απάνθρωπη. Στο μεταξύ, οι βουλευτές έχουν έτοιμο ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την επαναφορά του θαλάμου αερίων. Έχουν υπολογίσει ήδη και το κόστος της κατασκευής του: 300.000 δολάρια.

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν επιτέλους τη φρικτή πρακτική της θανατικής ποινής, τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα θα αντιμετωπίζονται ως μια ιστορική πρωτοτυπία, στη διάρκεια της οποίας άνθρωποι λογικοί κατά τα άλλα συζητούσαν για το πώς θα σκοτώνουν άλλους ανθρώπους προκαλώντας τους τον συνταγματικά μικρότερο δυνατό πόνο»: αυτά σημείωνε στις 27 Ιανουαρίου κύριο άρθρο των New York Times, με θέμα τη φάρσα που συνιστά η αναζήτηση «ανθρωπιάς» στην ποινή του θανάτου.

Πηγή: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ


huffingtonpost.gr


Μεγαλώνει η αγωνία για τον 20χρονο Βαγγέλη


Συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος εξαφανίστηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου φοιτά για δεύτερο χρόνο.

Παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών, των συγγενών του και των εθελοντών να βρουν ένα σημάδι ζωής από τον νεαρό, έως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.
Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του αστυνομικού τμήματος Κατσικάς, που διεξάγουν την έρευνα, αξιολογούν κάθε πληροφορία που φτάνει, ενώ αύριο αναμένεται να φτάσει στα Ιωάννινα κλιμάκιο ειδικών από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες, καθώς εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, βγήκε από το δωμάτιο όπου διαμένει με συμφοιτητή του λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της προπερασμένης Παρασκευής. Πήρε μαζί του τα κλειδιά του δωματίου, ενώ ήταν ελαφριά ντυμένος παρά το τσουχτερό κρύο. Όταν, αργά το απόγευμα, τον αναζήτησε η μητέρα του εκείνος δεν απάντησε στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να ανησυχήσει και να ενημερώσει την αστυνομία.
Οι πιο αξιόπιστες πληροφορίες που εξετάζουν οι αστυνομικοί είναι ότι στις 2 παρά 10 της ίδιας μέρας αγόρασε από περίπτερο, που βρίσκεται απέναντι από την Γαλακτοκομική, εισιτήριο και πως συμφοιτήτριά του τον είδε στους χώρους της Σχολής μία ώρα αργότερα. Ωστόσο, χωρίς αποτέλεσμα είναι οι ενέργειες των αστυνομικών, που αναζητούν τη φιγούρα του μέσα από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας, που υπάρχουν σε διαφορές επιχειρήσεις της περιοχής.
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, σύμφωνα με την Αστυνομία δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο.
Αξιωματικοί της Ασφάλειας επικεντρώνουν ιδιαίτερα τις έρευνες μέσα στη Σχολή, γιατί εκεί πιστεύουν ότι υπάρχει και το κλειδί του μυστηρίου.
Καθηγητής στη Γαλακτοκομική Σχολή επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως κατά καιρούς διαδραματίζονταν λεκτικά και άλλα επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές κυρίως από την Κρήτη, και πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, νεαρός ηπίων τόνων, πολλές φορές προκλήθηκε.
Στις έρευνες για τον εντοπισμό μαζί με την ΕΜΑΚ, που χτενίζει για ακόμη μία μέρα τις παραλίμνιες περιοχές, συμμετέχει ένα ελικόπτερο ιδιώτη, που πετάει πάνω από απόκρημνα σημεία.


Πηγή : ethnos.gr


Ενταλμα σύλληψης σε βάρος πρώην υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών





Ελέγχεται η εμπλοκή του στο σχέδιο «Πυθία» που φέρεται να αφορούσε σε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή

Ενταλμα σύλληψης εξέδωσε ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Δημήτρης Φούκας για το κακούργημα της κατασκοπείας σε βάρος ενός αμερικανού πολίτη, τα στοιχεία του οποίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες (William B). Το πρόσωπο αυτό φέρεται ότι ήταν επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής έφτασε στο ένταλμα σύλληψης αφού προηγουμένως διασταύρωσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο αγόρασε τον Ιούνιο του 2004 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά, τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά- σκιές στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Επιπλέον, από την άρση του απορρήτου που ακολούθησε προέκυψε ότι η μια τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή στην οποία ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή «Πρεσβεία ΗΠΑ Βας. Σοφίας 91».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών απομακρύνθηκε από την Ελλάδα και επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Προέκυψε από την έρευνα ότι την αγορά των τηλεφωνικών συσκευών είχε κάνει η σύζυγός του η οποία και αναγνωρίστηκε από την υπεύθυνη του καταστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «δίχτυ» η οποία αφορούσε στην απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003.

Ελέγχεται ακόμα η πιθανή εμπλοκή του και στο σχέδιο «Πυθία» που φέρεται να αφορούσε σε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.


Πηγή : tanea.gr


Σκηνές πανικού σε ληστεία στα Πετράλωνα. "Πλούσιο" το παρελθόν των δραστών




Ομηρία, ένοπλη αντιπαράθεση με αστυνομικούς και καταδίωξη, είναι μερικά μόνο από τα όσα συνέβησαν νωρίς το πρωί κατά τη διάρκεια της απόπειρας ληστείας στην περιοχή


Θοδωρής Παναγιωτίδης

Μία κινηματογραφική ληστεία που ως εκ θαύματος δεν έχει θύματα αθώους πολίτες που κατέληξαν να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα ένα τέταρτο μετά τις 7, στα Πετράλωνα, στο σούπερμάρκετ "Βερόπουλος" επί της οδού Τρώων 38.
Αρχικά, τρεις άγνωστοι και ένοπλοι δράστες εισήλθαν από την είσοδο της τροφοδοσίας εντός της επιχείρησης και με προτεταμένα τα όπλα ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους, τον καφετζή από το διπλανό καφενείο που είχε πάει τους καφέδες στους υπαλλήλους, ακόμα και τον οδοκαθαριστή που εκείνη την ώρα σκούπιζε το πεζοδρόμιο και τον έβαλαν και αυτόν μέσα στο κατάστημα με την απειλή των όπλων. Ο ένας από τους τρεις δράστες ανέβηκε στον 1ο όροφο και ακινητοποίησε μία υπάλληλο και τον διευθυντή της επιχείρησης και οι άλλοι δύο κάτω ακινητοποίησαν τους υπόλοιπους. Υπό την απειλή των όπλων φώναζαν διαρκώς ληστεία, ενώ κάποια εκ των υπαλλήλων κατάφερε πάνω στο πανζουρλισμό που επικρατούσε να πατήσει το μπουτόν πανικού και να κληθεί έτσι η Αστυνομία.

Σύντομα και καθώς στη γύρω περιοχή υπήρχαν περιπολικά, εξαιτίας των συχνών ληστειών σε παρόμοιες επιχειρήσεις αυτές τις ώρες, μεγάλη δύναμη της Άμεσης Δράσης και της Ομάδας ΔΙΑΣ έφτασε στο σημείο. Ακούγοντας τις σειρήνες των περιπολικών, οι δράστες πανικοβλήθηκαν. Οι δύο που βρίσκονταν κάτω βγήκαν έξω πυροβολώντας προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν στα πυρά, ενώ οι όμηροι έτρεχαν να καλυφθούν μέσα και έξω από το κατάστημα.
Την ίδια στιγμή, ο 25χρονος συνεργός τους που είχε μείνει στον επάνω όροφο βγήκε από την πίσω πόρτα και επιχείρησε να διαφύγει πηδώντας από έναν μαντρότοιχο στην ταράτσα ενός ακατοίκητου διπλανού σπιτιού, με αποτέλεσμα να πέσει, να χτυπήσει το πόδι του και να συλληφθεί άμεσα από τους προστρέξαντες αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ που τον αντιλήφθηκαν.
Λίγα λεπτά μετά και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού της Αστυνομίας για τους υπόλοιπους δράστες που διέφυγαν με μοτοσικλέτα, ένας 28χρονος νεαρός κάλεσε από την περιοχή της Καλλιθέας το ΕΚΑΒ και ενημέρωσε ψευδώς πως είχε πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος με τη μηχανή του.

Αμέσως ασθενοφόρο που έφτασε στο σημείο, τον παρέλαβε και τον μετέφερε με το πόδι του να αιμορραγεί στον Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Εκεί όμως οι γιατροί, ανακάλυψαν στις ακτινογραφίες που του έκαναν, πως είχε βληθεί από σφαίρα στο πόδι και κάλεσαν την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και αυτός και όπως προέκυψε ήταν ένας εκ των δραστών της απόπειρας ληστείας στα Πετράλωνα.
Στη γύρω περιοχή ακόμα και μέχρι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και του τρίτου δράστη.
Οι δύο πρώτοι που συνελήφθησαν είναι Έλληνες προσεσημασμένοι κακοποιοί για πλήθος υποθέσεων κλοπών, διαρρήξεων, ληστειών, ναρκωτικών κλπ., από το 2004 κιόλας, έχουν συλληφθεί πολλές φορές και έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης άλλες τόσες. Μάλιστα ο τελευταίος είχε μόλις στις 26 Ιανουαρίου συλληφθεί για κλοπές-διαρρήξεις στη γύρω περιοχή και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.


Πηγή : news247.gr


Σοκ! Ληστές έδεσαν και φίμωσαν τον δήμαρχο Κηφισιάς και τη γυναίκα του




Τον εφιάλτη έζησαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, και η οικογένειά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας στο σπίτι του με σκοπό τη ληστεία. Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα.

Οι κακοποιοί, μάλιστα, έδεσαν και φίμωσαν τον δήμαρχο και τη γυναίκα του, προκειμένου να δράσουν ανενόχλητοι και να κλέψουν ό,τι μπορούν.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 9χρονος γιος του με ψαλίδι έλυσε τον ίδιο και την σύζυγό του, μετά από 3 ώρες.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμαρχος επέστρεψε αργά χθες το βράδυ στο σπίτι του και κοιμήθηκε με τα ρούχα στον καναπέ του διαμερίσματος του. Στις 02:40 οι τρεις δράστες μπήκαν από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα. Ο Γιώργος Θωμάκος πάλεψε με τους ληστές, οι οποίοι κατάφεραν να ακινητοποίησουν τον ίδιο και τη
σύζυγό του.
Οι δράστες έδεσαν και φίμωσαν το ζευγάρι και άρχισαν να ερευνούν το εσωτερικό του σπιτιού. Άρπαξαν χρήματα, κοσμήματα, ρολόγια, διακοσμητικά και ότι άλλο πολύτιμο βρήκαν στο εσωτερικό του διαμερίσματος, στο οποίο παρέμειναν για περίπου 1,5 ώρα. Τοποθέτησαν να κλοπιμαία σε ένα σακβουαγιάζ που βρήκαν στο σπίτι και διέφυγαν από την κεντρική πόρτα του διαμερίσματος. Ο 9χρονος γιος του ζευγαριού, φαίνεται να ξύπνησε από τις πνιχτές φωνές των γονιών του και με ένα ψαλίδι κατάφερε να κόψει τα δεσμά τους και να τους απελευθερώσει.
Λίγο αργότερα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έφθασαν εκεί προκειμένου να εξερευνήσουν τους χώρους προν αναζήτηση τυχόν αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού των δραστών.


Πηγή : imerisia.gr



Ρωμανιάς: Αναζητούμε 6 δισεκ. ευρώ για καταβολή 400.000 συντάξεων




Περί τα 6 δισεκ. ευρώ αναζητεί η κυβέρνηση ώστε να καταβληθούν 400.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς.

Ο κ. Ρωμανιάς είχε δηλώσει στα τέλη Ιανουαρίου ότι «έχω την αίσθηση ότι το Γενάρη και το Φλεβάρη προβλήματα καταβολής συντάξεων, δεν υπάρχουν. Το Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε, όμως, θα βρούμε λύση».

Η δήλωση Ρωμανία για τις συντάξεις Μαρτίου είχε διαψευστεί  από υπουργικά στελέχη όπως ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.




Σκληρή απάντηση σε Σόιμπλε για την "υπευθυνότητα"



Σκληρή απάντηση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών που εξέφρασε τη λύπη του για τους Έλληνες, όπως ανέφερε και χαρακτήρισε ανεύθυνη την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό».

Τί δήλωσε ο Σόιμπλε

«Λυπάμαι για τους Έλληνες» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Σημείωσε ότι το θέμα κατά την συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην ΕΕ αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Σκληρή απάντηση από Σακελλαρίδη

Σκληρή απάντηση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στον Παραπολιτικά FM, δήλωσε ότι «το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό. Θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη. Δεν θέλω όμως να ανταλλάξουμε χαρακτηρισμούς».

Δήλωσε αβέβαιος για το εάν θα υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μία «αμοιβαία και επωφελής λύση», ενώ για τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια δήλωσε πως «δεν έχει βοηθήσει πολύ» καθώς «υπήρξαν εμμονές πάνω στις οποίες οι δικοί μας εκπρόσωποι δεν μπήκαν στη διαδικασία να τα συζητήσουν».

«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα δε λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».


Πηγή : Nooz.gr


Τα πάνω – κάτω στο Δημόσιο – Τριπλή κινητικότητα, αξιολόγηση υπαλλήλων και μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους



Νέα κυβέρνηση, νέο σχέδιο για σαρωτικές αλλαγές στο πολύπαθο Δημόσιο. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά η κινητικότητα και η αξιολόγηση θα συνεχιστούν με στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών με την καλύτερη δυνατή απόδοση των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει τεχνική βοήθεια από τη Γαλλία για την αναδιοργάνωση του Δημόσιου τομέα.

Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια νέου τύπου αξιολόγηση των υπαλλήλων με το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν ριζικά τα οργανογράμματα των υπουργείων με εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών μέσω εξοικονόμησης προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει ένα ευρύτατο πρόγραμμα κινητικότητα, εθελοντικής όπως τονίζουν σε όλους του τόνους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να εξευρεθεί το απαραίτητο προσωπικό χωρίς επιπλέον προσλήψεις για την καλή λειτουργία των νέων δομών.

Θα υπάρξουν τρία κύματα κινητικότητας με το πρώτο να αφορά στους 3.900 απολυθέντες, το οποίο τοποθετείται ως το τέλος του μήνα, ένα ακόμη κύμα που θα αφορά στους 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, ενώ ένα τρίτο θα ακολουθήσει στα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016, όπου αφού καταμετρηθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους να τις καλύψουν εθελοντικά, έτσι ώστε να καθοριστούν και οι ανάγκες του δημοσίου για να γίνουν στη συνέχεια οι προσλήψεις που χρειάζονται με πιο ορθολογικό τρόπο.


Πηγή : newsit.gr


Σε εγρήγορση για τα κρούσματα ιλαράς και ερυθράς σε Κροατία και Σλοβενία



Αυξημένα κρούσματα ιλαράς και ερυθράς σε Σλοβενία και Κροατία έχουν οδηγήσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να στείλουν οδηγίες επιτήρησης στους γιατρούς.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Καταρχάς, σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε το γραφείο επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ στους γιατρούς της χώρας, ζητείται να ελέγχουν την εμβολιαστική κάλυψη όλων των παιδιών και να ενημερώνουν το γραφείο  για όλα τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ιλαράς και ερυθράς.

Επίσης στο έγγραφο τονίζεται ότι στόχος της ΠΟΥ είναι η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς από την Ευρώπη ως το 2020 και την παγκόσμια μείωση κατά 95% της θνησιμότητας παγκοσμίως από τα νοσήματα αυτά.

Πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι ο εμβολιασμός του 95% των παιδιών και η αναμνηστική δόση σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται ως ύποπτα για ιλαρά είναι ο βήχας ή καταρροή ή επιπεφυκίτιδα, ο υψηλός πυρετός και το χαρακτηριστικό κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα. Για την ερυθρά τα αντίστοιχα συμπτώματα είναι το εξάνθημα με διόγκωση των λεμφαδένων και οι αρθραλγίες.


Πηγή : iatropedia.gr


Η Ντόρα μιλάει για την Ελλάδα “μετά τη διαπραγμάτευση”….




Με άρθρο της στη “Real News”, η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει την αναγκαιότητα να κλείσει “αβλαβώς” για την Ελλάδα και την Ευρώπη η εθνική διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, και την ίδια στιγμή να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει ένα ρεαλιστικό καλύτερο μέλλον.

Το άρθρο του κορυφαίου στελέχους της Κεντροδεξιάς στη “Real News”, έχει ως εξής:

“Η Ελλάδα της μεγάλης, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων ετών, θα πρέπει να διεκδικήσει το ιστορικό δικαίωμά της να έχει κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει στη σημερινή δύσκολη και οριακή συγκυρία, η κυβέρνηση Τσίπρα να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εταίρους μας, και το βράδυ της Δευτέρας, ο λευκός καπνός που θα βγει από τη συνεδρίαση του Eurogroup, να σηματοδοτήσει ένα ρεαλιστικά καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες.

Σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, ευχόμαστε όλοι η κυβέρνηση να τα καταφέρει. Και να επιτευχθούν βασικοί στρατηγικοί στόχοι, όπως είναι η διατήρηση ρεαλιστικών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση και εμβάθυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η επιβράβευση των πολυετών θυσιών των Ελλήνων πολιτών, που “μάτωσαν” για να αντέξει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Και μαζί με την Ελλάδα, να αντέξει και η Ευρώπη, αντί να ακρωτηριαστεί.

Στη νέα εποχή στην οποία διέρχεται σταδιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί επιτέλους να παράγει, αντί να στηρίζεται στα δανεικά. Να μην ζούμε με το άγχος του επόμενου “πακέτου στήριξης”, αλλά να έχουμε κάνει οι ίδιοι και εγκαίρως το κουμάντο μας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο, που θα πείσει την Ευρώπη ότι δεν προσπαθούμε απλώς να κερδίσουμε χρόνο, ή να αποφύγουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές. Όχι επειδή μας το ζητούν, αλλά επειδή καταλαβαίνουμε οι ίδιοι τις εθνικές προτεραιότητες που οφείλουμε να θέσουμε, και τις ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα πλήρωσε πολλές φορές στο παρελθόν το φλερτ με τον λαϊκισμό. Τις επιδερμικές προσεγγίσεις. Το κυνήγι των εντυπώσεων και την αδιαφορία για την ουσία. Το να χαϊδεύουμε αυτιά, αντί να λέμε την αλήθεια.

Γι’ αυτό και σήμερα ο ιστορικός ρόλος της Παράταξής μας είναι να παλέψουμε και πάλι για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, χωρίς μίζερες αντιπολιτευτικές κορώνες, αλλά ταυτόχρονα με σκληρή, δημιουργική κριτική, όταν αυτή χρειάζεται, και φυσικά σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Οι οποίοι είναι ακριβώς αυτό: Εταίροι. Δεν είναι εχθροί. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους αποξενώνουμε με τη συμπεριφορά και τη ρητορική μας.

Στην κρίσιμη αυτή ώρα, η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να πείσει και να συνθέσει.

Να παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης που αλλάζει, όχι το παράδειγμα προς αποφυγή, ούτε μια διαρκής ενόχλησης, την οποία αρκετοί θα αισθάνονται ως “βάρος”.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει “αβλαβώς”. Και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Ώστε να ανταποκριθούμε από κοινού στις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που περιβάλλουν την περιοχή μας”.


Πηγή : ysterografa.gr 


Η Αίγυπτος υπόσχεται «ανάλογη απάντηση» στη δολοφονία των 21 κοπτών




Επταήμερο πένθος στη χώρα

H Αίγυπτος θα απαντήσει ανάλογα στο αποτρόπαιο έγκλημα του αποκεφαλισμού των 22 κοπτών χριστιανών, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση λίγες μόλις ώρες μετά την ανάρτηση του βίντεο, ο Σίσι δήλωσε ότι το Κάιρο θα επιλέξει «τα απαραίτητα μέσα και τη χρονική στιγμή για να εκδικηθεί για τις αποτρόπαιες αυτές δολοφονίες».

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε πως εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι οι 21 Αιγύπτιοι χριστιανοί που κρατούνταν όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος θεωρούνται νεκροί.

Το βίντεο που δείχνει τους θανάτους των Αιγυπτίων αναρτήθηκε στο Twitter σε λογαριασμό ιστοσελίδας που υποστηρίζει τους τζιχαντιστές.

Ο Σίσι συγκάλεσε επειγόντως το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, στο οποίο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, όπου συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Αιγύπτου στις μαζικές δολοφονίες.

Ο ίδιος κήρυξε επταήμερη περίοδο πένθους ως φόρο τιμής τους νεκρούς.

Η Κοπτική Εκκλησία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την βεβαιότητά της ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα επιδιώξει την απονομή δικαιοσύνης.

Το Αλ-Αζχαρ, μία από τις ύπατες αρχές του σουνιτικού ισλάμ, ανακοίνωσε ότι καμία θρησκεία δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια «βάρβαρη πράξη».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την «αποτρόπαια και άνανδρη δολοφονία» των 21 Αιγυπτίων στη Λιβύη και προέτρεψε για την ανεύρεση πολιτικής λύσης στις συγκρούσεις που μαστίζουν τη χώρα.

«Η απρόκλητη δολοφονία αθώων είναι η πιο πρόσφατη από τις πολλές μοχθηρές πράξεις που διαπράττονται από τρομοκράτες που συνδέονται με το ΙΚ κατά ανθρώπων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δεκάδων Αιγυπτίων στρατιωτών στο Σινά και η οποία ωθεί την περαιτέρω την συσπείρωση της διεθνούς κοινότητας κατά του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.


Πηγή : tovima.gr



«Κίνημα» 1.000 καταξιωμένων Ελλήνων πανεπιστημιακών: «Μην ξηλώνετε τις αλλαγές στα ΑΕΙ»



Της Χαράς Καλημέρη

«Κίνημα» εναντίον της κατάργησης των Συμβουλίων των ΑΕΙ δημιουργείται από Έλληνες πανεπιστημιακούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μέσα σε λίγα 24ωρα από την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα καταργήσει τον ισχύοντα νόμο - πλαίσιο, ξεκινώντας από τα Συμβούλια, συγκεντρώθηκαν, μέσω του διαδικτύου, περισσότερες από 1.000 υπογραφές καταξιωμένων Ελλήνων καθηγητών που ζουν και εργάζονται σε όλο τον κόσμο: από την Αυστραλία, τον Καναδά και την Αμερική μέχρι την Κορέα, τη Ζάμπια και το Γιβραλτάρ.
Μεταξύ των «σοφών» της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας που τάσσονται υπέρ του θεσμού των Συμβουλίων είναι ο διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Νίκανδρος Μπούρας και ο πρωτεργάτης της μεταβολικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας, καθηγητής του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, Γρηγόρης Στεφανόπουλος.

«Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας.
Τα Συμβούλια εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων.

Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα», αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφουν οι Έλληνες πανεπιστημιακοί και προστίθεται: «Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε, η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων».
Από την πλευρά της, ωστόσο, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαμηνύσει ότι τα Συμβούλια των ΑΕΙ, με την υπάρχουσα μορφή, θα καταργηθούν άμεσα, ενώ δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τον θεσμό που θα τα αντικαταστήσει.

«Ο νόμος Διαμαντοπούλου υπήρξε η απόλυτη καταστροφή για την ανώτατη εκπαίδευση. Κάποιος, πέρασε από την Αμερική, κάτι νόμισε πως κατάλαβε με τα Συμβούλια και ήρθε να τα επιβάλει εδώ. Κατεδάφισε ό,τι έμεινε όρθιο σε συνάρτηση με μια απόλυτα συστηματική διαδικασία κατασυκοφάντησης του οτιδήποτε είχε πετύχει το ελληνικό πανεπιστήμιο από το '82 και μετά», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς από το βήμα της Βουλής, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στις στρεβλώσεις, με την αποθέωση της κομματοκρατίας στα πανεπιστήμια μέσω των φοιτητικών παρατάξεων, που παρήγαγε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε το 1982.

Τις παθογένειες αυτές θέλησαν να αντιμετωπίσουν ο νόμος 4009/2011, ο οποίος καταρτίστηκε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου με βασικό συγγραφέα τον αείμνηστο καθηγητή του ΕΜΠ Βασίλη Παπάζογλου και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από περισσότερους από 255 βουλευτές, αλλά και ο προηγούμενος, του 2007, επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου. Με το νόμο Διαμαντοπούλου θεσμοθετήθηκε ως νέο όργανο διοίκησης, δίπλα στον πρύτανη και τη Σύγκλητο, το Συμβούλιο Ιδρύματος το οποίο αποτελείται από 15 μέλη (8 εσωτερικά, 6 εξωτερικά και έναν εκπρόσωπο φοιτητών) και έχει εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες. Η φοιτητική συμμετοχή στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ καταργήθηκε και, πλέον, η εκλογή πρυτάνεων γίνεται μόνο από τα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού μεταξύ τριών υποψηφίων που έχει προεπιλέξει το Συμβούλιο από το σύνολο των υποψηφιοτήτων.
Ο «πόλεμος» εναντίον των Συμβουλίων
«Θα άξιζε, πράγματι, μια απόπειρα αποτίμησης του ρόλου των Συμβουλίων αν αυτή γίνονταν καλοπροαίρετα, δηλαδή προς την κατεύθυνση βελτίωσής τους. Είναι τουλάχιστον άδικο να εξαγγέλλει η κυβέρνηση ότι θα καταργήσει τον θεσμό μόλις στα δύο χρόνια λειτουργίας του και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα», τονίζουν πανεπιστημιακοί που υπογράφουν το κείμενο.

Πόσω, μάλιστα, όταν τα Συμβούλια υπονομεύθηκαν από το εσωτερικό των πανεπιστημίων, αφού πρυτάνεις οι οποίοι είχαν εκλεγεί με το παλαιό καθεστώς ήταν εχθρικοί απέναντί τους και στην ουσία τα «αντιπολιτεύονταν», ενώ πολεμήθηκαν από μειοψηφίες που προσπαθούσαν με κάθε μέσο -καταλήψεις, εξαφάνιση κάλπης, αλλά και ιούς στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας- να παρεμποδίσουν τις διαδικασίες εκλογής των μελών τους.
Τελικά, υιοθετώντας τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στα Συμβούλια, συμμετέχοντας μαζικά στις διαδικασίες εκλογής των μελών τους. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στα πανεπιστήμια Πειραιά (98,4), Πελοποννήσου (96,9%), Χαροκόπειο (96,7%) και Μακεδονίας (96,4%). Και στα κεντρικά ιδρύματα, όμως, η συμμετοχή ήταν υψηλή: στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έφθασε στο 79,3%, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης στο 76,6%, στο Πάντειο το 75,7% και στο ΕΜΠ στο 65,5%.
Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τα Συμβούλια Ιδρύματος αποτέλεσαν το «άλλοθι» για να προχωρήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε αλλαγές που αλλοίωναν τον βασικό κορμό του νόμου 4009/2011. Έτσι, με δικό του νόμο (τον 4076/2012) παρατάθηκε κατά δύο έτη η θητεία των πρυτάνεων που είχαν εκλεγεί με το παλιό καθεστώς, ενώ αφαιρέθηκε από τα Συμβούλια η αρμοδιότητα να εκλέγουν κοσμήτορες και μεταφέρθηκε στα μέλη ΔΕΠ της σχολής.

Την ίδια ώρα, ανεφάρμοστες παραμένουν έως σήμερα άλλες βασικές διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου. Για παράδειγμα, δεν έχει υπάρξει από την πολιτεία μια κινητροδότηση των ιδρυμάτων ώστε αυτά που προσπαθούν, μέσω των Συμβουλίων, να βρουν πόρους εκτός κράτους να έχουν πρόσθετη χρηματοδότηση. Ούτε, όμως, έγιναν οι τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ πολιτείας και ΑΕΙ, όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να καθοριστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα οικονομικά των ιδρυμάτων και ο αριθμός των εισακτέων τους.
«Τα Συμβούλια δεν έπαιξαν τον ρόλο τους όχι γιατί δεν μπορούσαν, αλλά γιατί δεν τους το επέτρεψαν. Όμως, αυτό το οποίο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι κατάφεραν να κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» μεταξύ των κομμάτων και των πανεπιστημίων μέσω της συμμετοχής, στη διοίκηση, των φοιτητικών παρατάξεων.

Η σημαντικότερη, ίσως, συμβολή των Συμβουλίων είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν οι πρυτάνεις, οι οποίοι εξελέγησαν με το νέο καθεστώς, έχουν και τι είδους κομματικές δεσμεύσεις», αναφέρουν πανεπιστημιακοί. Εξαίρεση αποτελεί ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης που παραιτήθηκε από τη θέση του για να βρεθεί στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές…
Ηχηρά ονόματα καθηγητών από Ευρώπη και Αμερική
Ποιοι «σοφοί» υποστηρίζουν τα Συμβούλια

Στο «κίνημα» των πανεπιστημιακών που τάσσονται εναντίον της κατάργησης των Συμβουλίων συμμετέχουν «ηχηρά» ονόματα.

Από το εξωτερικό, ξεχωρίζουν οι: Νίκανδρος Μπούρας, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Γιώργος Παυλάκης, διευθυντής του Τοµέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, Θεόδωρος Δ. Μουστάκας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Σταμάτιος Κριμιζής ακαδημαϊκός - διαστημικός επιστήμονας, Ανδρέας Ακριβός, ομότιμος καθηγητής των πανεπιστημίων Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ, Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ένας από τους εφευρέτες του Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων, Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητής του ΜΙΤ και πρωτεργάτης της μεταβολικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας, καθώς και υπάρχοντα μέλη των Συμβουλίων, όπως είναι οι καθηγητές του ΜΙΤ, Δημήτρης Μπερτσιμάς (πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γιάννης Τσιτσικλής, (πρόεδρος του Συμβουλίου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου). Από το εσωτερικό της χώρας, το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Δώρος Θεοδώρου από το ΕΜΠ, Βασίλης Διγαλάκης, πρύτανης του πολυτεχνείου Κρήτης, Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής της Νομικής σχολής Αθηνών.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στον ιστότοπο:
http:// http://www.gopetition.com/petitions/signatures.html


Πηγή : imerisia.gr


Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία, έρχεται και πάλι χιόνιας




Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και λίγα χιόνια. Ενισχύονται οι άνεμοι τη νύχτα στο Βόρειο Αιγαίο. Παγετός νωρίς το πρωί.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Αττική

Με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, και τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα ξεκινά η εβδομάδα στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα «δώσουν» ασθενείς τοπικές βροχές θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη. Τη νύχτα θα πέσουν και λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες, αρχικά στα ανατολικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο κατά τόπους και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά, θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη και στην ανατολική Θράκη η μεγίστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός. Στο Ιόνιο και τα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο, η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, με τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ με μικρή ενίσχυση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Παγετός θα δημιουργηθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

Πηγή: ΕΜΥ


«Πλημμύρισε» από διαδηλωτές η Ευρώπη για χάρη της Ελλάδας




Από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Ελσίνκι μέχρι τη Λισαβόνα, το Λουξεμβούργο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και τη Ρώμη, οι Ευρωπαίοι διαδήλωσαν έχοντας κεντρικό σύνθημα: «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά της λιτότητας - Ούτε βήμα πίσω - Θα νικήσουμε»

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στη «μάχη» που δίνει με τους εταίρους της κατά της λιτότητας και υπέρ της «Ανάσας Αξιοπρέπειας». Για μια ακόμη φορά, μετά την Τετάρτη - όταν και διεξήχθη το έκτακτο Eurogroup - και το Σάββατο, χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες.



Από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Ελσίνκι μέχρι τη Λισαβόνα, το Λουξεμβούργο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και τη Ρώμη, οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωσαν για τρίτη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, έχοντας κεντρικό σύνθημα: «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά της λιτότητας - Ούτε βήμα πίσω-Θα νικήσουμε».


Στο πλευρό του «Έλληνα Δαυίδ» το Παρίσι

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές εξέφρασαν στο Παρίσι την υποστήριξή τους προς τον «Έλληνα Δαυίδ» που καλείται να αντιμετωπίσει τον «χρηματοοικονομικό Γολιάθ», σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από παρατάξεις της αριστεράς και της άκρας αριστεράς.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία του Παλέ Ρουαγιάλ κρατώντας σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), του κινήματος Ευρώπη Οικολογία οι Πράσινοι και του νεοϊδρυθέντος Nouvelle Donne.

«Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή ενός λαού που αγωνίζεται για το μέλλον του, κατά των αντιδημοκρατικών επιθέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών», εξήγησε η Νορντίν Ιντίρ, των Jeunesses Communistes.

«Μία άλλη πολιτική είναι δυνατή με βάση την κατανομή του πλούτου, αλλά χρειάζεται να αλλάξει το ευρωπαϊκό λογισμικό, και η Ελλάδα ίσως ανοίγει τώρα ένα ρήγμα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στη Μασσαλία, περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά των «εντολών της τρόικας».


Το «παρών» στη συγκέντρωση του Βελγίου έδωσε ο Μανώλης Γλέζος

Εκατοντάδες Έλληνες και Βέλγοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στις Βρυξέλλες όπου διαμαρτυρήθηκαν κατά των πολιτικών λιτότητας, ενώ εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό.

Βασικός ομιλητής της διαδήλωσης ήταν ο Μανώλης Γλέζος, ενώ τον λόγο έλαβαν και Βέλγοι συνδικαλιστές.

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Γλέζος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε μαζεμένοι μπροστά στο χρηματιστήριο, ως αντίδραση απέναντι στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που έτρεξαν όλοι να το σώσουν ληστεύοντας τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς».


Μεγάλη προσέλευση και στη Βιέννη

Όχι μόνο Αυστριακοί και Έλληνες, αλλά και Ισπανοί (!) πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στήριξης των ελληνικών θέσεων στην αρχή του μεγαλύτερου εμπορικού δρόμου της Βιέννης, δίπλα στη φημισμένη «Συνοικία των Μουσείων».

Στο συλλαλητήριο, που διάρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα υπήρχαν πανό με επιγραφές όπως: «Έλληνες ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», «Τέλος με την πολιτική λιτότητας», «Σηκωθείτε και αγωνιστείτε», «Je suis Hellas», ενώ αρκετές ήταν οι ελληνικές σημαίες που κρατούσαν μερικοί στα χέρια ή είχαν ντυθεί με αυτές.

Στους χαιρετισμούς διαφόρων ομιλητών κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Αγώνας για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για όλους τους ανθρώπους», «Η Ελλάδα μάς χρειάζεται όλους , η Ευρώπη μάς χρειάζεται όλους», «Κατά της λιτότητας του θανάτου», «Όχι στη συνέχιση της πολιτικής των οικονομικών ελίτ», «Ο αγώνας αφορά όλους και πρέπει να τον κερδίσουμε», όπως επίσης «Ξεσηκωθείτε για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που τραγουδήθηκαν αυθόρμητα από τους συγκεντρωμένους.


Έξι συγκεντρώσεις στη Γερμανία, κόσμος και στη σοκαρισμένη Κοπεγχάγη

Ακόμη και στην... καρδιά του μεγαλύτερου αντιπάλου της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις «χτύπησε» ο κόσμος: Βερολίνο, Μόναχο, Βρέμη, Στουτγκάρδη, Κολονία και Φραγκφούρτη γέμισαν από διαδηλωτές, Έλληνες και Γερμανούς, που έδειξαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, στην Κοπεγχάγη που ακόμη έγλειφε τις πληγές της από την τρομοκρατική επίθεση, οι Δανοί έδειξαν ότι στηρίζουν την Ελλάδα και βγήκαν στους δρόμους.

Το ίδιο έπραξαν και οι Βρετανοί: Η πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου γέμισε από κόσμο με τους διαδηλωτές να κρατούν μεγάλα χάρτινα γράμματα με τα οποία σχημάτισαν τη φράση drop the debt (κατεβάστε το χρέος). Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Οι Ολλανδοί το... προχώρησαν ακόμη παραπάνω το συλλαλητήριο, καθώς στην πλατεία της Νταμ, στο Άμστερνταμ, διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα πλαστικά γάντια, σε ένδειξη συμπαράστασης στις δικές μας καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλευρό της Ελλάδας ήταν και οι Πορτογάλοι με παράλληλες διαδηλώσεις σε Λισσαβώνα, Μπράγκα, Πόρτο, Πορτιμάο, Φάρο και Βιζέου. Διαδηλώσεις έγιναν σε Μαδρίτη, Ζυρίχη, Λωζάννη, Βιέννη, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Όρχους, Όσλο, Όντενσε, Ρίγα, Βουδαπέστη, Σόφια, Βελιγράδι.

Ξεχωριστή αναφορά δικαιούται η Λευκωσία: Πολλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από το Σπίτι της Ευρώπης απόψε, για να διαδηλώσουν την υποστήριξη τους στην Ελλάδα, εν όψει της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα, όπως, «Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και ελπίδα» και «έξω τα αρπακτικά από την Ελλάδα και την Κύπρο». Την εκδήλωση οργάνωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ελλήνων Πολιτών της Κύπρου.


Τι έγινε στο Σύνταγμα και τις άλλες πόλεις

Η χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε, πάντως, από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου που πλημμύρισε, όχι μόνο την πλατεία Συντάγματος, αλλά και όλους τους γύρω δρόμους, κλείνοντας έτσι την κυκλοφορία καθ' όλη τη διάρκειά της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20.000 πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχαν κομματικά συνθήματα ή πανό, αλλά πολλές ελληνικές σημαίες. Έντονη ήταν επίσης η παρουσία των σχολικών φυλάκων, αλλά και της πορείας μοτοσικλετιστών που κατέληξε στο Σύνταγμα.

Περισσότερα από 8.000 άτομα εκτιμά η αστυνομία ότι βρέθηκαν στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.
Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κλειστοί παραμένουν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Νίκης, κάθετος της Διαγωνίου και της Εθνικής Αμύνης στην Τσιμισκή.

Οι διαδηλωτές, ζητούν «απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα», αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν ελληνικές σημαίες και κάποιοι σημαίες κρατών της Ε.Ε. Κρατώντας δε πλακάτ κατά της Γερμανίας, κεντρικό τους σύνθημα αποτελεί «δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε».

Συγκεντρώσεις ενάντια στην λιτότητα πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Αρτα και την Πρέβεζα με τους πολίτες της Ηπείρου να ζητούν «ανάσα αξιοπρέπειας».

Στις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές, με το βλέμμα στραμμένο στην διαπραγμάτευση που κυριάρχησε στις συζητήσεις τους. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους και την στήριξη τους στην Κυβέρνηση.

Μια ακόμη συγκέντρωση υπέρ των θέσεων της Ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μαζικά οι Ηρακλειώτες μετά από το κάλεσμα πολιτών που έγινε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι Έλληνες, θα πρέπει να στείλουμε με ομοψυχία τώρα, ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, που φτωχοποιεί ολοένα τον Ελληνικό Λαό», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική πρόσκληση την οποία είχαν απευθύνει οι οργανωτές καλώντας τους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση επισημαίνοντας ότι: «Η ιστορική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη».

Μεγάλος αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε και στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα, που μεταξύ άλλων έγραφαν «τέρμα στην λιτότητα και την ανεργία, η Ελλάδα δεν είναι αποικία», καθώς και ελληνικές σημαίες.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ενώ πολίτες του Αγρινίου μετέβησαν με λεωφορεία στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

Στην υπόλοιπη χώρα, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Κόρινθο, το Ναύπλιο, τη Βέροια, την Κέρκυρα, την Σκιάθο, τη Νάουσα, την Χίο, τη Λάρισα, το Βόλο, την Καστοριά, την Καβάλα, την Καλαμάτα, την Κάλυμνο, τη Λέσβο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τη Λαμία.



Πηγή : protothema.gr


Δύσκολη διαπραγμάτευση «βλέπει» η κυβέρνηση



Δύσκολη διαπραγμάτευση στο αυριανό Eurogroup αναμένει η κυβέρνηση, που επισημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση, αν και -όπως αναφέρουν στέλεχη της- κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Σπεύδει επίσης να ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - δανειστών δεν αναζητήθηκαν ισοδύναμα μέτρα, διαψεύδοντας σχετικές διαρροές.
Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να καταγράψουν τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρουν, κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας.
«Το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς», συνεχίζουν, «παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών».

Ακόμη, από την κυβέρνηση τονίζεται ότι η «συμφωνία – γέφυρα» αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία, άρα «δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές σχέδιό της».

Το Μαξίμου δίνει για μία ακόμη φορά ιδιαίτερη βαρύτητα στις λαϊκές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι η στήριξη του λαού είναι η δύναμη της κυβέρνησης και ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση.
Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.

Εξάλλου, επαναλαμβάνουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε καταπολέμηση φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής και της διαφθοράς. «Ο σκεπτικισμός, λοιπόν, ορισμένων πλευρών -όχι κατ’ ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων- ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενης κυβέρνησης», συμπληρώνουν.


Πηγή : naftemporiki.gr






Ο Καμμένος πρότεινε Ντόρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας




Τη Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να πρότεινε ο Πάνος Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής, πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης γνωστοποιήσει ότι η ανακοίνωση του υποψήφιου Προέδρου θα γίνει την Τρίτη από τον Πρωθυπουργό.

Η αλλαγή ονόματος ήρθε μετά τις αντιρρήσεις στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου εξέφρασε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.