Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Ο Κασσελάκης καθαίρεσε τον Πολάκη από συντονιστή και τον έκανε διαφάνειας για να γελάει ο κόσμος

 



Ε όχι και διαφάνειας ο Πολάκης, γελάει η δικαιοσύνη και όλες οι ανεξάρτητες αρχές!!!

Ο τουρίστας θέλω να γίνω πρωθυπουργός αδιαφορώντας για την ακαταλληλότητα μου Στέφανος Κασσελάκης, απομάκρυνε τον Παύλο Πολάκη από τη θέση του συντονιστή και τον έκανε διαφάνειας!!!

Όπως ανακοινώθηκε:

Α) Στις θέσεις του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ και της Αναπληρώτριας Συντονίστριας ΕΠΕΚΕ ορίζονται οι Γιάννης Σαρακιώτης και η στελεχάρα Ραλλία Χρηστίδου αντίστοιχα.

Τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Τομεάρχης Ναυτιλίας η Νίνα Κασιμάτη.

Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιώργος Ψυχογιός.

Τομεάρχης Διαφάνειας ο Παύλος Πολάκης.

Ο Τομέας Ανάπτυξης εντάσσεται στον Τομέα Οικονομικών και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών ορίζεται η Μαρίνα Κοντοτόλη. Σε περιπτώσεις ανάγκης Αναπλήρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τα καθήκοντα αυτών θα ασκούνται από τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη.

Στη θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης.

 Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος

Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης

Tομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου

Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς

Τομεάρχης Διαφάνειας: Παύλος Πολάκης

Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών για θέματα Ανάπτυξης: Μαρίνα Κοντοτόλη

Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Τομεάρχης Παιδείας: Διονύσης Καλαματιανός

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά

Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Αλέξανδρος Αυλωνίτης Αναπληρωτής

Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας

Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης

Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού

Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος

Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας

Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου

Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου

Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα

Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Νίνα Κασιμάτη

Β) Στο εκτελεστικό Γραφείο πλέον θα μετέχει και η η Όλγα Γεροβασίλη. Το Ε.Γ. θα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς θα προσκαλούνται και οι: Νίκος Παππάς Ευάγγελος Αποστολάκης Κυριακή Μάλαμα Πάνος Ρήγας Λευτέρης Κρέτσος Γιάννης Μπουρνούς

Γ) Κατόπιν της παραίτησης του Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, για τη θέση του Συντονιστή Οργανωτικού Γραφείου προορίζεται ο Γιάννης Βουλγαράκης.




Συνελήφθησαν -3- άτομα για διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων

 


Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της 26-2-2024 στα Άνω Λιόσια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Φυλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, -3- ημεδαποί, ηλικίας 55, 49 και 45 ετών, για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με άτομα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση και την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων στην περιοχή της Αττικής, ταυτοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι και πιστοποιήθηκε η δράση τους.

Κατόπιν αστυνομικής έρευνας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε σε οικία που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι ως χώρο αποθήκευσης των λαθραίων καπνικών προϊόντων, εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι και στην κατοχή τους βρέθηκαν -87.643- λαθραία καπνικά προϊόντα και το χρηματικό ποσό των -2.900- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Φυλής, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στην κατοχή του συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -465- πακέτα τσιγάρα τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης καθώς και χρηματικό ποσό -35- ευρώ.




Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 οδηγών για επικίνδυνη οδήγηση - Τους πρόδωσαν τα video που ανάρτησαν

 



Στο πλαίσιο στοχευμένων τροχονομικών δράσεων και κατόπιν επισταμένων ερευνών αστυνομικών των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χτες (29-2-2024) σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -2- οδηγών, ηλικίας 62 και 29 ετών, για επικίνδυνη οδήγηση.

Η ταυτοποίηση των -2- ανωτέρω οδηγών κατέστη δυνατή καθώς είχαν αναρτήσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο ως οδηγοί οχημάτων ανέπτυσσαν μεγάλη ταχύτητα σε οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής, εγκυμονώντας κατά τον τρόπο αυτό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και επαυξάνοντας τον κίνδυνο για τους λοιπούς οδηγούς.

Συγκεκριμένα ανωτέρω οδηγοί διαπιστώθηκε από το ανηρτημένο βιντεοληπτικό υλικό κατά περίπτωση ότι:

Κινούνταν καθ’ υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων, με ταχύτητες μεταξύ εκατό (100) και εκατόν εβδομήντα οχτώ (178) χιλιομέτρων ανά ώρα, επί της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου, από το ύψος Βάρης Αττικής έως το ύψος της περιοχής Αγίας Μαρίνας Αττικής ενώ προέβαιναν στην τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, διενεργώντας ταυτόχρονα συνεχείς, επαναλαμβανόμενους και επικίνδυνους ελιγμούς χωρίς τη χρήση δεικτών αλλαγής κατεύθυνσης και προβαίνοντας σε αντικανονικό προσπέρασμα λοιπών οχημάτων.

Κινούνταν καθ’ υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων, με ταχύτητες μεταξύ εκατόν είκοσι (120) και διακοσίων δεκαπέντε (215) χιλιόμετρων ανά ώρα, επί της Λεωφ. Σχιστού, στο ρεύμα κυκλοφορίας Κερατσίνι.

Κινούνταν καθ’ υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων, με ταχύτητες μεταξύ εκατόν εξήντα (160) και διακοσίων είκοσι (220) χιλιομέτρων ανά ώρα, επί της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής των Μεγάρων.

Κινούνταν καθ’ υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων, με ταχύτητες μεταξύ διακοσίων είκοσι τριών (223) και διακοσίων ενενήντα δύο (292) χιλιομέτρων ανά ώρα, επί μη προσδιοριζόμενου εθνικού οδικού άξονα.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής θα συνεχιστούν οι εξειδικευμένες τροχονομικές δράσεις και οι επισταμένες έρευνες, με στόχο την προστασία των οδηγών και την επαύξηση της οδικής ασφάλειας, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των οδηγών για τους κινδύνους της επικίνδυνης οδήγησης.




Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εντοπίστηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη άνω του 1 εκατομμύριο ευρώ


 

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε έλεγχος φορολογικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων  σε -2- άτομα και εντοπίστηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, συνολικού ύψους 1.050.832,75 ευρώ και 23.000 δολαρίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, προέβησαν σε έλεγχο των φορολογικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τα φορολογικά έτη 2019-2022, σε δύο άτομα, τα οποία δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και όπως προέκυψε:

για τον πρώτο διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη προερχόμενη από αδικαιολόγητη πηγή, την οποία ο έλεγχος θεωρεί μη δηλωθέν εισόδημα, συνολικού ύψους 774.890,75 ευρώ και 23.000 δολαρίων,

ενώ για το δεύτερο, διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη προερχόμενη από αδικαιολόγητη πηγή, την οποία ο έλεγχος θεωρεί μη δηλωθέν εισόδημα, συνολικού ύψους 275.942 ευρώ για τα φορολογικά έτη 2019-2022.

Ενημερώθηκε η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) για την βεβαίωση σχετικών παραβάσεων και σε συντρέχουσα περίπτωση την απευθείας υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες  ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.




Σε ΜΕΘ παραμένει η 22χρονη φοιτήτρια που μαχαιρώθηκε πισώπλατα από Ιρανό στην Ερμού

 


Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 22χρονη κοπέλα που δέχτηκε επίθεση το μεσημέρι της Παρασκευής από αλλοδαπό Ιρανό στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η 22χρονη έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή της και έχει ανακτήσει την επαφή της με το περιβάλλον.

Η νεαρή κοπέλα στάθηκε τυχερή, μέσα στην ατυχία της, καθώς το σακίδιο που φορούσε στην πλάτη της, όπου δέχτηκε τη μαχαιριά από τον Ιρανό δράστη της επίθεσης, φαίνεται πως κατάφερε να την προφυλάξει από τα χειρότερα.

Το σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα στη συμβολή των οδών Ερμού και Φωκίωνος, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, γύρω στις 13:30 το μεσημέρι με πολύ κόσμο, την ώρα που η νεαρή κοπέλα κατευθυνόταν στο κατάστημα ρούχων που εργάζεται, και η περιοχή να είναι γεμάτη απο τέτοιους επικίνδυνους λαθρομετανάστες.

Λίγο πριν η 22χρονη φτάσει στον προορισμό της, ο 42χρονος Ιρανός λαθρομετανάστης ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, την προσέγγισε από πίσω και τη μαχαίρωσε δύο φορές στην ωμοπλάτη.

Ο ίδιος, στη συνέχεια, παρέμεινε στη μέση του δρόμου, κραδαίνοντας το μαχαίρι της επίθεσης, μέχρι που συνελήφθη από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.



«Η κοπέλα ήταν κατάσκοπος και με παρακολουθούσε. Τη μαχαίρωσα για να την αποφύγω», φέρεται να είπε ο δράστης στις Αρχές, υποστηρίζοντας ότι η 22χρονη είναι «πράκτορας των Γερμανών». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 42χρονος έφερε γερμανικό διαβατήριο, ενώ έφτασε στην Ελλάδα την προηγουμένη της επίθεσης.

Οι Αρχές αρχικά ερευνούσαν το ενδεχόμενο δράστης και θύμα να γνωρίζονται και να υπήρχε κάποια προσωπική διαφορά, αλλά και το ενδεχόμενο της απόπειρας ληστείας. Πλέον, φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο που έκανε μια τυχαία επίθεση στον δρόμο.



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ



Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.



Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και για τη στήριξή σας στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή και στην κυβέρνηση, αγαπητοί Γραμματείς της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, νέες και νέοι της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΠίτισσες και ΔΑΠίτες, αγαπητέ Κυριαζή, αγαπητέ Ορφέα, θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή σας. Είναι πάντα δυναμική και ενθουσιώδης και είναι αντάξια της πίστης που έχετε στις αρχές της παράταξής μας, αλλά είναι και ανάλογη της καθημερινής σας δράσης.
 
Θέλω ξεκινώντας να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από καρδιάς για τον αγώνα τον οποίον δώσαμε πλάι-πλάι στις μεγάλες εκλογικές επιτυχίες της περασμένης χρονιάς. Σε κάθε περιοδεία μου, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σας έβλεπα πάντα στην πρώτη γραμμή. Και το χαμόγελό σας, το χειροκρότημά σας, μου έδινε πάντα δύναμη, για να δώσουμε μαζί αυτόν τον καλό αγώνα, για να προκόψει η πατρίδα.
 
Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε μία ακόμα Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα σημαντική. Γιατί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα -για την ακρίβεια, την επόμενη Παρασκευή- ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο που εσείς πρώτοι σχεδιάσατε ήδη από το 1987. Ενώ σε λίγο θα γιορτάσουμε μισό αιώνα δημοκρατίας και μαζί τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.
 
Έχουμε λοιπόν όλοι μας κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη διαδρομή προσφοράς, και εμείς οι λίγο μεγαλύτεροι και εσείς οι πολύ νεότεροι. Αυτή η διαδρομή που έδειξε τελικά ποιο είναι το κόμμα του υπεύθυνου  πατριωτισμού, ποιο είναι το κόμμα του αληθινού εκσυγχρονισμού, αλλά και ποια είναι η σπουδαστική παράταξη που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έμεινε ανυπότακτη, με ψηλά τη σημαία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία.
 
Είναι η Νέα Δημοκρατία μας το κόμμα που έβαλε και κράτησε τη χώρα μας στην Ευρώπη, οδηγώντας την τώρα σε οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ανάταση. Αλλά είναι πρωτίστως η ΔΑΠ που βλέπει σήμερα να δικαιώνονται οι αγώνες της.
 
Θυμάμαι ακόμα -το θύμισε και ο Κυριαζής- την συνδιάσκεψή σας το 2018, ήμασταν τότε ακόμα στην αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς συμμάχους του. Τότε οι νέοι πτυχιούχοι -δεν ήταν πολύ μακριά αυτό, ήταν πριν από έξι χρόνια- είχαν την επιλογή είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να αναζητήσουν δουλειά τότε με κατώτατο μισθό τα 510 ευρώ. Με τις σχολές στο έλεος των μπαχαλάκηδων, με την ανεργία στο 18%, τα νοικοκυριά να στενάζουν κάτω από το βάρος 50 φόρων και την πατρίδα μας στο περιθώριο της διεθνούς σκηνής, ουραγό στην ανάπτυξη, αιχμάλωτη των μεταναστευτικών ροών και με διάτρητα τα σύνορά της.
 
Κι όμως, έξι χρόνια μετά και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν, όλα εκείνα μοιάζουν πια σαν έναν μακρινό εφιάλτη. Ο τόπος μας ξεπέρασε μια τριετή πανδημία, στάθηκε όρθιος τόσο απέναντι σε εθνικές δοκιμασίες όσο και σε καταστροφικές θεομηνίες και κλείνοντας τις πληγές του λαϊκισμού προχώρησε μπροστά.
 
Η Ελλάδα του 2024 έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μετά από δεκαετίες έχει πια μονοψήφια ανεργία. Οι Έλληνες πολίτες, πρωτίστως η μεσαία τάξη, απαλλάχθηκαν από δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών βελτιώθηκε αθροιστικά κατά 20%. Ο κατώτατος μισθός αναβαθμίστηκε τρεις φορές. Σε λίγο θα αναβαθμιστεί και τέταρτη, θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν καλύτερες αποδοχές, 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά από 14 χρόνια.
 
Και ναι, είχαμε βάλει έναν στόχο όλοι μαζί, το θυμάστε, στις προεκλογικές ομιλίες που κάναμε σε όλη την Ελλάδα σας είχα πει τότε ότι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι τη δεύτερη τετραετία να πετύχουμε καλύτερους μισθούς για όλους, κυρίως για τους νέους μας. Είχα πει: στόχος τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός και 950 ευρώ κατώτατος μισθός. Τον στόχο αυτό είμαι σήμερα περισσότερο σίγουρος παρά ποτέ ότι θα τον πετύχουμε.
 
Και όλα αυτά, βέβαια, μέσα σε μια νέα μεγάλη εικόνα: τη χώρα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, την άμυνά μας πιο θωρακισμένη, την εθνική φωνή να ηχεί παντού δυνατή και πειστική. Νομίζω ότι υπάρχει και μία αλλαγή που νομίζω η δική σας γενιά την αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους. Δεν την λέω, κ. Υπουργέ Παιδείας, για να κάνω διαφήμιση στην προηγούμενή σας κυβερνητική θέση, αλλά το ψηφιακό κράτος, το gov.gr, οι 1.500 υπηρεσίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία απλώνεται τώρα παντού, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής σε όλα τα επίπεδα: την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας, μέχρι το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της αυθαίρετης δόμησης.
 
Ανοίγω μια παρένθεση: ψηφίσαμε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των παραλιών και του αιγιαλού. Θα μπορούμε πια με σύγχρονες τεχνολογίες, με drones, να ελέγχουμε πραγματικά τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει στις παραλίες και με ειδικά applications οι ίδιοι οι λουόμενοι, οι επισκέπτες στις παραλίες, να μπορούν να βλέπουν ποιο είναι εκείνο το ποσοστό της παραλίας το οποίο έχει παραχωρηθεί στον επιχειρηματία και οι ίδιοι να μπορούν να μας βοηθούν ώστε να εξασφαλίζουμε ότι τηρεί τη νομιμότητα.
 
Αυτή είναι η νέα Ελλάδα της ψηφιακής εποχής, την οποία βήμα-βήμα οικοδομούμε: από τον ιατρικό φάκελο μέχρι το «112», που σώζει ζωές όταν η φύση επιτίθεται.
 
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι από όλες τις χώρες του κόσμου ο «Economist» ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023, υπογραμμίζοντας την πρόοδό της σε όλους τους τομείς. Όπως δεν είναι τυχαία και η ανάδειξη της πατρίδας μας από το ίδιο έντυπο ως κράτος «πλήρους δημοκρατίας», σε πείσμα όλων όσοι επιμένουν να φωτογραφίζουν την Ελλάδα με μελανά χρώματα, διασύροντάς την στο εξωτερικό.
 
Γιατί είναι πράγματι οι πολιτικές μας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους συμπολίτες μας τους αναπήρους, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους νέους, που δηλώνουν τον διαρκή προσανατολισμό μας στην προστασία των πιο ευάλωτων. Ενώ για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, ένα θέμα που ξέρω ότι αφορά ειδικά εσάς τους νέους, μιλά από μόνη της η πρόσφατη γενναία μας απόφαση καθιέρωσης της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Είναι κι αυτή μία ιδέα της οποίας η ώρα είχε πια έρθει.
 
Πρόκειται συνεπώς για μία ιστορική αλλαγή σελίδας, που έχει θέσει την πατρίδα μας για τα καλά στην τροχιά του 21ου αιώνα, κάτι που επιβεβαιώνει και η εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι μόνο με την καταλυτική σφραγίδα της κάλπης, αλλά και με την κατανόησή τους στα λάθη μας.
 
Άλλωστε, από το καλοκαίρι του 2019 για ένα πράγμα οι πολίτες έχουν πειστεί: αυτή η κυβέρνηση, αυτή η παράταξη, έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και να βγαίνει ακόμα πιο δυνατή, ακόμα κι όταν δέχεται άδικες κατηγορίες και βολές.
 
Φτάνουμε έτσι στο σήμερα και στην πρώτη φάση, στους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας μας. Έχουμε θέσει έναν κεντρικό στόχο: η χώρα μας να συγκλίνει σε όλα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να αντιμετωπίσει παθογένειες στη λειτουργία του κράτους και με τολμηρές μεταρρυθμίσεις να βελτιώσει την καθημερινότητα στα πιο κρίσιμα πεδία: στο εισόδημα, στην υγεία, στην παιδεία, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια. Αυτές οι προτεραιότητες διαπερνούν όλες τελικά τις επιλογές μας και με βάση αυτές θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.
 
Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και φίλοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ξέρω ότι μιλώ σε νέους και σε νέες που σπουδάζουν στα πανεπιστήμιά μας, στα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Στα πρόσωπά σας, όμως, βλέπω όλα τα κορίτσια και τα αγόρια αυτού του τόπου που έχουν δικαίωμα στη χαρά της ζωής. 
 
Επιτρέψτε μου λοιπόν μία αναφορά σε δύο θέματα που ξέρω ότι απασχολούν ιδιαίτερα τη νέα γενιά: στην κατάσταση στην παιδεία πρώτα απ’ όλα και στο πρόβλημα της στέγης. Το λέω όχι για να πανηγυρίσω, αλλά για να αποδείξω ότι και στα δύο αυτά μέτωπα γίνονται μεγάλες προσπάθειες, με σημαντικά αποτελέσματα που δεν πρέπει να χάνονται κάτω από τις εντυπώσεις της επικαιρότητας.
 
Γιατί είναι αλήθεια, πριν έρθω στο νομοσχέδιο για τα ελεύθερα πανεπιστήμια, αξίζει να θυμίσουμε ότι ποτέ άλλοτε η εκπαίδευση δεν ενισχύθηκε τόσο πολύ και σε όλες τις βαθμίδες της, όχι μόνο στα πανεπιστήμια. Θυμίζω ότι φέτος η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια -το επαναλαμβάνω, διπλάσια-  αυτής που ήταν το 2018.
 
Θυμίζω ότι στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγιναν 25.000 διορισμοί δασκάλων και καθηγητών. Άνοιξαν 1.850 θέσεις πανεπιστημιακών. Καθιερώθηκε το ξενόγλωσσο νηπιαγωγείο δύο τάξεων. Διπλασιάστηκαν τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, αυτά τα οποία η αριστερά πολέμησε με τόσο μένος.
 
Τα γυμνάσια και τα λύκεια μας περνούν πια στην ψηφιακή διδασκαλία, με διαδραστικούς πίνακες παντού.  Η επαγγελματική εκπαίδευση ενισχύεται από αυτή την κυβέρνηση, το «αποπαίδι», δυστυχώς, για πολλά χρόνια της εκπαιδευτικής μας πολιτικής ενισχύεται και μπορεί να προσφέρει στους νέους μας εξειδικευμένη γνώση και σίγουρη απασχόληση.
 
Και βέβαια, στο ίδιο διάστημα η τριτοβάθμια παιδεία απέκτησε ξενόγλωσσα τμήματα, εσωτερικό Erasmus και διεκδικεί τώρα, ναι, να καταστήσει επιτέλους την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό πόλο με το νέο νομοσχέδιο το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο το οποίο εμπλουτίζει το διδακτικό δυναμικό μας με επιστήμονες από το εξωτερικό. Ανοίγει τις σχολές μας σε ξένους φοιτητές.
 
Θέλω να θυμίσω σε όσους επιμένουν να παρουσιάζουν το νομοσχέδιο αυτό ως ένα νομοσχέδιο το οποίο αποκλειστικά ασχολείται με τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια ότι παραπάνω από το 70% του νομοσχεδίου αφορά άρθρα ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Καθιερώνουμε το Δημοκρίτειο ως το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην επικράτεια λόγω της στρατηγικής του θέσης. Αναβαθμίζουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ως κέντρο δια βίου μάθησης.  
 
Είναι το ίδιο νομοσχέδιο που ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλέπει και τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία έκανα λόγο στην αρχή: τη  λειτουργία επιτέλους και στον τόπο μας μη κρατικών,  μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
 
Γενιές ΔΑΠιτών έδωσαν αγώνα για να επιτύχουμε αυτήν την μεταρρύθμιση. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και επιτέλους την κάνει πράξη. Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων, με εμβέλεια, ακαδημαϊκοί, θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές. Είναι μία επιλογή που θα κρατά πλέον στην πατρίδα της τη νέα γενιά, ανακουφίζοντας όμως και από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους.
 
Μπορώ να σας πω ότι ήδη το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων παραρτημάτων μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην πατρίδα μας είναι πολύ έντονο. Αλλά το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται γνωρίζοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει σε σχέση με τις οικονομικές και τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές. Δεν πρόκειται εδώ να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων σε μία πολυκατοικία. Δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα, δεν είναι αυτό το οποίο θα επιτρέψουμε με τον νόμο τον οποίο θα ψηφίσουμε.
 
Διατηρούμε τη βάση εισαγωγής που ισχύει για κάθε υποψήφιο φοιτητή και εξασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία εξάλλου -όπως ξέρετε- ελέγχει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία πρωτοβουλία καλά μελετημένη, με βάση τα όσα ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας.
 
Χθες συμμετείχα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και αναφέρθηκα ακριβώς στην ανάγκη επιτέλους να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εκείνες τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες κράτησαν την πατρίδα μας πίσω. Ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, ήταν αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος.
 
Εμείς λοιπόν ερχόμαστε αυτό το μονοπώλιο και το σπάμε. Δίνουμε την ελευθερία επιλογής σε κάθε νέα και σε κάθε νέο αντί να θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό και να πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό, να μπορούν να σπουδάσουν στην πατρίδα μας.
 
Ακριβώς αυτός ο συντονισμός με την κοινωνική πραγματικότητα είχε προκαλέσει και τόση αμηχανία αλλά και τόσο εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση. Ο κ. Κασσελάκης λέει «όχι», αλλά, προσέξτε, ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου τώρα εσείς αυτή την αντίφαση. Αν δηλαδή, προσέξτε, το πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε ο κ. Κασσελάκης θέλει να έρθει και να ιδρύσει παράρτημα εδώ στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης; Ότι δεν πρέπει να έρθει;
 
Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά, θα τα πούμε βέβαια στη Βουλή. Θα πω μόνο ότι μου κάνει πολλή εντύπωση πώς κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση, μπερδεύοντας ακόμα και τους ίδιους τους συνεργάτες του. Την ώρα που, προσέξτε, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της συνταγματικότητας αλλά και της αναγκαιότητας της ρύθμισης. Αυτά πάντως είναι προβλήματα εκείνων που ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα και όσων φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή.
 
Δικοί μας αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα, είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι η συνέχιση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να κάνει. Και ναι, είναι η αποκατάσταση του δημόσιου πανεπιστημίου ως ενός χώρου ελευθερίας, ανταλλαγής απόψεων. Ενός χώρου όπου θα επικρατεί η ελεύθερη έκφραση γνώμης και όχι η βία, όπως αυτή επιβλήθηκε εδώ και δεκαετίες στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, ως ο κανόνας όλων εκείνων που δεν μπορούσαν να επικρατήσουν με τη δύναμη των επιχειρημάτων τους.
 
Και θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω, γιατί ξέρω τον αγώνα που κάνατε για να κρατήσετε ανοιχτές τις σχολές σας, εν μέσω της τρομοκρατίας μιας μικρής μειοψηφίας που πίστευε ότι με τη δύναμη της βίας μπορεί να επιβάλλει την άποψή της στην πλειοψηφία. Όχι, όχι, δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές. Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, ανήκει σε μια άλλη εποχή.
 
Φύγαμε μπροστά πια. Το είπε και ο Γραμματέας της ΔΑΠ, ο Κυριαζής, στην εισαγωγική του τοποθέτηση: αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε επί της ουσίας το πανεπιστημιακό άσυλο. Και όποτε χρειάζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο θα το κάνει, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Αν αυτό ενοχλεί κάποιους είναι δικό τους πρόβλημα. 
 
Γιατί αυτό θέλει η πλειοψηφία των φοιτητών. Και όχι μόνο οι φοιτητές της ΔΑΠ, εσείς που δώσατε τον αγώνα για να γίνει επιτέλους πράξη το αυτονόητο, αλλά και εκείνοι οι φοιτητές οι οποίοι ενδεχομένως να μην είναι κομματικοποιημένοι, να μην ανήκουν σε κάποια παράταξη. Οι φοιτητές οι οποίοι δούλεψαν σκληρά -οι οικογένειές τους τους στήριξαν για να μπορέσουν να περάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο- θέλουν να τελειώσουν στην ώρα τους, να αποφοιτήσουν, να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους, να αναζητήσουν μια δουλειά. Δεν πρόκειται  όλοι αυτοί οι φοιτητές πια να είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών. Αυτό το εγγυόμαστε και θα το κάνουμε επιτέλους πράξη.
 
Επιτρέψτε μου όμως να πω και δύο λόγια για το άλλο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο πάντα μου μιλούν οι νέοι, όπου και αν πηγαίνω στην πατρίδα μας.  Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Το ξέρω καλά πόσο αυτό απασχολεί την καθημερινή ζωή σας. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και σε παράλληλα πεδία. Δεν μπορεί να βρει μια αυτόματη λύση. 
 
Σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.
 
Γνωρίζω την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη, όμως, δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία.
 
Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο.
 
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.000 νέους ή νέα ζευγάρια, που την αποκτούν αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο, με μικρές δόσεις, μικρότερη δόση από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι και τελικά το σπίτι θα είναι δικό τους.
 
Επαναλαμβάνω όμως ότι το κλειδί αυτής της εξίσωσης είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση, ώστε να μειωθούν και οι πιέσεις στα μισθώματα. Γι’ αυτό θέτουμε ήδη πρόσθετους περιορισμούς στην Golden Visa, βάζουμε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ παράλληλα δίνουμε κίνητρα ανακαίνισης σε ιδιοκτήτες που κρατούν κλειστά τα ακίνητά τους. Προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ», το «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» έχουν την προοπτική να προσθέσουν στην αγορά δεκάδες χιλιάδες νέα διαμερίσματα. Στην ίδια κατεύθυνση παραμένει και η αναστολή του ΦΠΑ για καινούριες οικοδομές, ώστε να τονωθεί και η κατασκευή νέων σπιτιών.
 
Και θέλω να θυμίσω κάτι που αφορά κάποιους από εσάς ως αποδέκτες περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τους γονείς σας: την ουσιαστική εξάλειψη του φόρου στις γονικές παροχές, ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα ενός οικογενειακού ακινήτου στα παιδιά. Είναι ένα μέτρο που οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια σε 140.000 μεταβιβάσεις.
 
Φίλες και φίλοι, δεν θα μιλήσω σήμερα πολύ για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που δυστυχώς έχουμε. Εσείς, εξάλλου, τη βιώνετε στους δικούς σας χώρους, στα πανεπιστήμια, πολύ περισσότερο καθώς δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Πρώτον, υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα-ντροπή στο Ευρωκοινοβούλιο που διασύρει τη χώρα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο κάποιοι να ζητούν τι; Να διακοπεί η χρηματοδότηση της πατρίδας μας από ευρωπαϊκά κονδύλια, να τα στερηθούν δηλαδή όλοι οι πολίτες.
 
Και πότε, όπως τις μέρες αυτές, μετατρέποντας σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος, ένα πένθος το οποίο δεν έχει χρώμα, για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι πραγματικά ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη όλης της πατρίδας. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα απ’ όλα οι νέες και οι νέοι μας. 
 
Όλα αυτά όμως -και επειδή απευθύνομαι σε αγωνιστές της παράταξης- δείχνουν πόσο χυδαία συμπεριφορά μπορεί να συναντήσουμε και στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μια εκστρατεία λάσπης για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη κεντρική εθνική πολιτική μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα μπορεί τα ποσοστά να σημαίνουν απλά εσωτερικές ανακατατάξεις στην «επετηρίδα» της αντιπολίτευσης. Όμως για την πατρίδα οι εκλογές αυτές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ευρωεκλογές θα είναι μια αναμέτρηση διπλά σημαντική: από τη μια πλευρά θα δείξει αυτή η αναμέτρηση αν η Ελλάδα θα παραμείνει  πολιτικά σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με μια φλεγόμενη Μέση Ανατολή, με την οικονομία σε ανάπτυξη εν μέσω φόβων όμως για ύφεση στην Ευρώπη. Ενώ, από την άλλη, η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.
 
Είναι ανάγκη, φίλες και φίλοι, νέες και νέοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και -όταν χρειάστηκε- κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά, συνδιαμορφώνοντας τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια αποτελεσματική πολιτική για το μεταναστευτικό. 
 
Είναι σημαντικό να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε στον τόπο μας πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται στην παιδεία και ειδικά στα δημόσια πανεπιστήμια. 
 
Είναι σημαντικό να στηριχθεί η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία: για την στρατηγική αυτονομία -αμυντικά, ενεργειακά, τεχνολογικά-, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τόσο ενδιαφέρει τους αγρότες μας και ασφαλώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
 
Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται συνεπώς κρίσιμη, γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, αλλά να  το διαδώσετε και στους συνομήλικούς σας, τη δυνατότητα που έχει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας εντός και εκτός συνόρων, εάν το επιθυμεί, να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση δημοκρατίας, δημοκρατικής συμμετοχής, την οποία αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε.
 
Αν εκείνη την εποχή έχετε εξετάσεις, μπορεί να υπάρχουν νέες και νέοι που ήδη έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν σεζόν και να μην μπορούν να επιστρέψουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους, εκεί που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα μπορούν να ψηφίζουν πια επιστολικά. Φίλοι σας που μένουν στο εξωτερικό για σπουδές, μαζί με τους συγγενείς που ίσως δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα εκλογικά τμήματα, παππούδες, γιαγιάδες, ανάπηροι συμπολίτες μας. Όλοι αυτοί μπορούν πια να δώσουν το «παρών» τους μέσα από την επιστολική ψήφο.
 
Ρόλος μας και ρόλος σας είναι να κάνουμε όλα τα παραπάνω υπόθεση όλων των πολιτών, στο επόμενο διάστημα να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι δείχνει ο χάρτης, αλλά και ότι κάθε εθνική απόφαση έχει άμεσο αντίκτυπο στη θέση της χώρας μέσα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. 
 
Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Για να το πω διαφορετικά: οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική.
 
Από σήμερα λοιπόν μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή, με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή. Και, αγαπητέ Ορφέα, θα αναμένω τις προτάσεις σας και τις προτάσεις της ΔΑΠ για την εκπροσώπηση της νεολαίας στο ευρωψηφοδέλτιό μας.
 
Ξεχάστε λοιπόν το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης, το κοντέρ μηδενίζει ξανά. Το είχα πει και πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Και αυτές οι κάλπες του Ιουνίου θα είναι άδειες, αλλά θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Και έτσι θα γίνει, επικυρώνοντας ότι μία είναι η παράταξη που ξέρει και μπορεί να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης, με πολιτική σταθερότητα μέσα στα όριά της και με ασφάλεια έξω από αυτά. 
 
Άλλωστε, για όλες και για όλους εμάς τους Νεοδημοκράτες, αυτές οι εκλογές -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό- έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος: συμπίπτουν με τον μισό αιώνα της Γ΄ Δημοκρατίας και τα 50 χρόνια ζωής και πολιτικής δράσης της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης πολιτικής μας οικογένειας που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είναι δύο ορόσημα τα οποία όμως υπενθυμίζουν ότι η ιστορία αυτής της μεγάλης παράταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πολίτευμα και την εξέλιξή του. Γίνονται έτσι, όμως, ευθύνη αλλά και προνόμιο. Γίνονται κυρίως σύνθημα σκληρής δουλειάς.
 
Σας καλώ λοιπόν και πάλι δίπλα μου, δίπλα μας. Τώρα χτίζουμε το μέλλον. Το μέλλον είστε εσείς. Όταν σχεδιάζουμε τις πολιτικές μας, το μυαλό μας είναι πάντα στη νέα γενιά, στο δικαίωμα το οποίο έχετε, όπως το είχε και η δική μας γενιά, να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών σας.
 
Αλλά θέλω να σας κάνω και μία έκκληση: κλείστε τα αυτιά σας στην απάθεια και στον κυνισμό, στην ισοπέδωση ότι όλοι είναι το ίδιο. Συνεχίστε να διεκδικείτε τα όνειρά σας. Συνεχίστε να παλεύετε για τις ιδέες σας. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι.  Μπολιάστε την παράταξή μας με την φρεσκάδα σας, με τον δυναμισμό σας, με τις νέες σας ιδέες. Να δίνετε δροσιά με τη δική σας σκέψη στους δικούς μας προβληματισμούς. Να διαδίδετε παντού τις θέσεις σας, σε κάθε συνομήλικό σας στη σχολή, στη γειτονιά, στο γήπεδο, στους χώρους διασκέδασης.
 
Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Είμαστε νέοι γιατί έχουμε τους νέους μαζί μας. Θυμάστε τις απαισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν διάφοροι δημοσκόποι πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου; Είναι αυτοί που μας έλεγαν «η Νέα Δημοκρατία δεν τα πάει καλά στους νέους, είσαστε ένα κόμμα το οποίο κάνει κυρίως “γκελ” στους ηλικιωμένους». Εσείς δώσατε την απάντηση: ήμασταν μακράν πρώτη δύναμη και στην ηλικιακή ομάδα των 17-34.
 
Και θέλουμε να σκεφτόμαστε με νέους τρόπους. Θέλουμε συνέχεια να θέτουμε νέους στόχους. Μας περιμένουν, λοιπόν, νέα στοιχήματα, με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Σας ζητώ και είμαι σίγουρος ότι και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί.
 
Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας, για τους αγώνες σας για τη Νέα Δημοκρατία, για τους αγώνες σας για ανοιχτά, ελεύθερα, δημοκρατικά πανεπιστήμια.
 
Και σας ζητώ και πάλι να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί. Θα την κερδίσουμε. Καλή επιτυχία στη συνδιάσκεψή σας. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.


Πολιτική Προστασία: αναβάθμιση δύο Super Puma και προμήθεια 10 νέων ελικοπτέρων

 


Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο- μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ- συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώκαι η αναβάθμιση των δύο Super Puma περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών αεροπυρόσβεσης.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους διαγωνισμούς για την προμήθεια 10 νέων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, τα οποία θα υπηρετούν τους σκοπούς της πυρόσβεσης, της μεταφοράς και της διάσωσης, διαγωνισμοί που όπως είπε θα βγουν στον "αέρα" εντός Μαρτίου.

 



Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών

 



Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου.

  • Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:
    • για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.
    • για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.
  • Μέχρι σήμερα η πρόοδος της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα εξής:
    • Πάνω από το 85% των λογισμικών των POS και των ταμειακών μηχανών έχει αναβαθμιστεί. Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των συστημάτων είναι προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.
    • Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 60.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.
    • Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού με τεχνικούς εγκατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.
    • Έχουν αποσταλεί πάνω από 130.000 ενημερωτικού χαρακτήρα emails σε επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και έχουν αναβαθμισμένα τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές.
    • Προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που καλύπτει και επιπλέον ΚΑΔ, όπως δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κ.ά. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η έγκριση για τη λήψη του voucher ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο υπόχρεος να προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων του. Θα πρέπει να προχωρήσει στη διασύνδεση άμεσα και όταν εγκριθεί το voucher που του αναλογεί θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).
    • Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν ολοκληρωθεί 12 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Παράλληλα, λειτουργεί καθημερινά ειδική ομάδα διαχείρισης του έργου και αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, ενώ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους υπόχρεους (τόσο επιχειρήσεις όσο και παρόχους POS, ταμειακών καθώς και τεχνικούς εγκατάστασης) δεν εργάζονται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
    • Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
    • Διευκρινίζεται πως οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30.000) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

 



Από τις αρχές Μαρτίου οι αρχικές τιμές σε παραπάνω από 1500 προϊόντα αναμένεται να είναι μειωμένες

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου:

  • Όπως ξέρετε, εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μία διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη. Όπως ξέρετε: 
    • έχουμε ήδη θέσει όριο στο κέρδος των εταιρειών στο βρεφικό γάλα, όπου οι αυξήσεις πράγματι ήταν μεγάλες και, θα έλεγα, συχνά αδικαιολόγητες.Ταυτόχρονα, 
    • περιορίζουμε κατά 30% τις παροχές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η διαφορά αυτή να μπορεί να μετακυληθεί και ως όφελος προς τον καταναλωτή.
  • Τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές -το τονίζω- σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες. Και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές.