Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Πέτσας: Τουρκικό fake news το βίντεο για «νεκρό Σύρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα»



Διαψεύδει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση, μέσω ανάρτησης στο Twitter του Στέλιου Πέτσα, βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο που παρουσιάζει υποτιθέμενο θάνατο μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Με tweet στα αγγλικά, ο κ. Πέτσας αναφέρει ότι πρόκειται για fake news και καλεί τα άπαντες να χρησιμοποιούν με προσοχή πληροφορίες που μπορεί να είναι τουρκική προπαγάνδα.


Video showing fatality on Greek-Turkish border is fake news. We call upon everyone to use caution when reporting news that furthers Turkish propaganda.


Αυτό είναι το εν λόγω βίντεο:

This is the first reported death among migrants trying to cross from Turkey to Greece.

One syrian man was shot dead by Greek border guards. Here is the video.@akhbar












Εθνικά επικίνδυνος ο Τσίπρας έχει εξαφανιστεί και δεν στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη



Ένας σοβαρός πολιτικός που έχει διατελέσει έστω ανίκανα και επικίνδυνα πρωθυπουργός της χώρας θα στήριζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προστατέψει την χώρα και τα σύνορα απο την εισβολή παράνομων μεταναστών με την βοήθεια της Τουρκίας.

Αντί λοιπόν να είναι δίπλα στην κυβέρνηση σε τόσο σοβαρό εθνικό θέμα έχει εξαφανιστεί από την Παρασκευή με σχέδιο, ο μικρόψυχος και εθνικά επικίνδυνος Αλέξης Τσίπρας, νομίζοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν θα τα καταφέρει. 

Αντί να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας έχει επιλέξει την αφωνία και κρύβεται, βάζοντας μπροστά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ανθελληνικές δηλώσεις, και την νεολαία του να ξεφτιλίζεται προκαλώντας τους Έλληνες πολίτες. 
Είναι σίγουρο ότι αναμένει τις εξελίξεις για να τοποθετηθεί και ποντάρει σε μιά αναποδιά για την κυβέρνηση σε βάρος της χώρας, για τόσο μικρόψυχο και εθνικά επικίνδυνο άτομο πρόκειται. 

Η ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής «την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός» λέει η Κουμουνδρούρου και από αυτή την δήλωση φαίνεται καθαρά γιατί κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας μήπως και του βγει.

Ντροπή του για ακόμα μία φορά να παρακαλάει να παραβιαστούν τα σύνορα, και καλό θα είναι να προσέξουμε στα νησιά ποιος υποκινεί τους μετανάστες γιατί ίσως να κρύβονται Συριζαίοι πίσω για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.


Άλλος επικίνδυνος για την Ελλάδα - Ο Βαρουφάκης ζητάει άσυλο για τους μετανάστες



Και άλλος επικίνδυνος και προκλητικός, «Άσυλο στους κατατρεγμένους» ζητάει ο Γ. Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ την ώρα που χιλιάδες μετανάστες επιδιώκουν να περάσουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 καταδικάζει «τη στρατιωτικοποίηση και τα τείχη», όπως λέει χωρίς να ντρέπεται.

Ο Γ. Βαρουφάκης χωρίς ίχνος ευθύνης και σεβασμό στην Ελλάδα, αναφέρει πως το κόμμα του στέκεται κόντρα στην εργαλειοποίηση ανθρώπων, «εξισώνοντας» Ευρωπαϊκή Ένωση και Ερντογάν και ζητάει να ασκήσει «βέτο σε όλα η Ελλάδα» έως ότου οι Βρυξέλλες «συμμορφωθούν με τον Δυτικό Ανθρωπισμό».

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει την στρατιωτικοποίηση, τα τείχη, την εθνική υστερία. Κόντρα στην εργαλειοποίηση ανθρώπων από ΕΕ&Ερντογάν. Ανθρωπιά παντού, άσυλο στους κατατρεγμένους, και ΒΕΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΕ έως ότου οι Βρυξέλλες συμμορφωθούν με τον Δυτ. Ανθρωπισμό https://mera25.gr/o-diakommatikos-mnimoniakos-ethnikismos-enischyi-to-provlima-rizospastikos-diethnismos-i-moni-lysi/ 



Υποκινούμενα επεισόδια στη Μόρια, επίθεση μεταναστών με πέτρες κατά αστυνομικών



Υποκινούμενα επεισόδια από μετανάστες στην Μόρια.

Πετροπόλεμος κατά των αστυνομικών από λαθρομετανάστες και ρίψη χημικών εκτυλίσσεται αυτή την ώρα στο hot spot στη Μόρια.

Οι μετανάστες υποκινήθηκαν για να ξεκινήσουν φασαρίες και επιτέθηκαν στις αστυνομικές αρχές με πέτρες, οι οποίοι απαντούν με ρίψη χημικών.






Πάνω από 1.000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο



Στη διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

 Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ποινική δίωξη σε βάρος ιστοσελίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορά το χωριό Καστανιές



Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών σε ιστοσελίδα με αφορμή δημοσίευμα του Σαββάτου για την κατάσταση στον Έβρο, που ανέφερε ψευδώς ότι εκκενώνεται το χωριό Καστανιές όπου και βρίσκεται το τελωνειακό σημείο στα σύνορα με την Τουρκία.

Για αυτή την ψευδή είδηση ασκήθηκε ποινική δίωξη, με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη και κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε ψευδώς οτι εκκενώνεται το χωριό Καστανιές όπου και βρίσκεται το τελωνειακό σημείο στα σύνορα με την Τουρκία και είχε τίτλο "Καστανιές: οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό" 

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη ο οποίος έγραψε στο facebook: “ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ. Π Α Ρ Α Κ Λ Η Σ Η: ΜΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ!”


Τρόφιμα και νερό δίνουν καταστηματάρχες εστίασης σε Στρατό και Αστυνομία στα σύνορα του Έβρου.



Τη βοήθειά τους προσφέρουν με τη σειρά τους οι καταστηματάρχες του Έβρου στον στρατό και την αστυνομία, διαθέτοντας νερό και τρόφιμα.

Τρόφιμα και νερό διαθέτουν καταστηματάρχες εστίασης στις δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας στα σύνορα του Έβρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου Καταστηματαρχών Εστίασης Έβρου

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών Επαγγελμάτων στηρίζει τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας που βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα σύνορα και δίνουν μάχη να κρατήσουν ασφαλή τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Γεωργιάδης Νικόλαος ανακοίνωσε: «Με απόφαση του ΔΣ του Σωματείου μας και μετά από επικοινωνία με ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορα μας αποφασίστηκε και καλούμε όλα τα μέλη μας να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο για να προσφέρουν Νερά, Χυμούς, Σπαστους καφέδες, κρουασάν και ενεργειακά ποτά για να μεταφερθούν την Δευτέρα το απόγευμα σε σημεία που υπάρχουν δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς με την σειρά μας τους ανθρώπους που φυλάνε τα σύνορα μας κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Σας ευχαριστούμε».


Πηγή: voria.gr


Ο Βαξεβάνης αναπαράγει την προπαγάνδα του Τσαβούσογλου


Στην αναπαραγωγή της φωτογραφίας που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να κατηγορήσει την Ελλάδα για κακομεταχείριση των παράνομων μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά σύνορα με προτροπή της δικής του κυβέρνησης, προχώρησε ο εκδότης της εφημερίδας "Documento" και γνωστός υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα, Κώστας Βαξεβάνης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης πήρε τη φωτογραφία που ανήρτησε ο Τούρκος υπουργός και απομόνωσε το σημείο όπου φαίνονται τρία ανήλικα παιδιά, τα οποία προσπαθούν να καλυφθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στην τουρκική πλευρά, στον Έβρο. Μάλιστα, συνόδευσε την ανάρτησή του -προϊόν αναπαραγωγής όσων «έδειχνε» νωρίτερα ο Τσαβούσογλου- με ένα κείμενο για να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να πει ούτε λέξη για αυτά που κάνει η τουρκική: «Όταν εμφανίζονται πρόσφυγες στα σύνορα τους πιάνει ο πατριωτισμός του κανίβαλου. Αλλά όταν τα τουρκικά πλοία αλωνίζουν στην ελληνική ΑΟΖ "τα παρασέρνει ο άνεμος" και δεν μιλάνε γιατί αλλάζουν μπεϊμπιλινο. Η γενναιότητα του επαγγελματία απατεώνα».

Η ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου:


Η επίμαχη φωτογραφία :


Και η ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη:


Όταν εμφανίζονται πρόσφυγες στα σύνορα τους πιάνει ο πατριωτισμός του κανίβαλου. Αλλά όταν τα τουρκικά πλοία αλωνίζουν στην ελληνική ΑΟΖ "τα παρασέρνει ο άνεμος" και δεν μιλάνε γιατί αλλάζουν μπεϊμπιλινο. Η γενναιότητα του επαγγελματία απατεώνα
View image on Twitter



Οι αντιδράσεις κάτω από την ανάρτηση ήταν πολλές, όπως μπορείτε να δείτε και εδώ


Πηγή : omadaalithias.gr





















Ξεφτίλα ανθελληνική ακροαριστερή δήλωση Τζανακόπουλου υπέρ Ερντογάν και κατά Μητσοτάκη




Όλη η Ελλάδα νιώθει ασφάλεια με τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, και είμαστε περήφανοι για τα σώματα ασφαλείας που κάνουν άψογη δουλειά προστατεύοντας τα σύνορα, εκτός των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μόνοι ανθέλληνες στην όλη υπόθεση είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ντροπιάζονται στα μάτια των Ελλήνων πολιτών με τις δηλώσεις τους.

Δείγμα ακροαριστερής και ανθελληνικής αθλιότητας  είναι και ο Δ. Τζανακόπουλος  που εξαπολύει επίθεση προσωπικά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να μετατραπεί σε «Ορμπάν της νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Συγκεκριμένα, προκαλώντας τους Έλληνες και δείχνοντας ακόμα μία φορά ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ευτυχώς γλιτώσαμε, ο Τζανακόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 δήλωσε «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης καθυστερεί να ζητήσει έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Εκτός αν σκοπεύει να μετατραπεί στον Όρμπαν της νοτιοανατολικής Ευρώπης» επιχειρώντας ουσιαστικά να ανοίξει εκ νέου θέμα συμπεριφορών και ενεργειών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα καραβάνια παράνομων μεταναστών, και όχι των προσφύγων από την Συρία, που προέρχονται από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και σκληρών ποινικών και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ανθελληνική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Μάλλον επειδή δεν έχει πρακολουθήσει καθόλου τις κινήσεις της κυβέρνησης, η δεν μπορεί να τις καταλάβει ο Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση πρέπει να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να αναλάβει άμεσα τις ανάλογες πρωτοβουλίες, καθώς αυτή την κρίση δεν μπορεί να τη διαχειριστεί η Ελλάδα μόνη της».

Φυσικά και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχει επικοινωνήσει με τους ηγέτες της Ε,Ε διεθνοποιώντας το θέμα που έχει προκύψει από τους εκβιαστικούς χειρισμούς Ερντογάν, αλλά δεν έχει την ικανότητα αντίληψης ο Τζανακόπουλος για να το αντιληφθεί φορώντας τις ακροαριστεράς παρωπίδες του.


Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τους νόμους πάνω στα σύνορά της




«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της. Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Προέτρεψε επίσης την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.


Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα 2/3 σε Αιγαίο και Έβρο



Ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανακοίνωσε η ΑΣΔΕΝ,  για βολές με πραγματικά πυρά σε όλα τα φυλάκια της μεθορίου παράλληλα με τον ποταμό Έβρο.

Σϋμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε γνωστή το ΓΕΣ, οι ασκήσεις στην ΑΣΔΕΝ θα καλύψουν όλο το Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο (Μεγίστη).

Δείτε την ανακοίνωση:

Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .
β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού
εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ
Μανίτσας.
ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα
Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.
Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.

Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.


Προκλητική ενέργεια από την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει να ανοίξουν τα σύνορα να μπουν οι μετανάστες


Εγκληματική άγνοια από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: "Πρόσφυγες καλωσήλθατε!"

Να ανοίξουν τα σύνορα ζητά η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για "εικόνες ντροπής σε Έβρο και σε Λέσβο". Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα διαλαλεί στην ανακοίνωσή της: " Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!"

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών! Κανένα κλειστό κέντρο κράτησης!

Τα τελευταία 24ωρα, η κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τεταμένη, με τις αυξημένες προσφυγικές ροές που στέλνει η Τουρκία ως μοχλό πίεσης και γεωπολιτικού χαρακτήρα τακτική. Η παντελής έλλειψη σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι να είναι εγκλωβισμένοι στον Έβρο και διωκόμενοι στα νησιά, κυρίως στη Λέσβο.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας το δόγμα "αποτροπή" και κλειστές δομές κρίνει πως θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές, τη στιγμή που άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι εικόνες ντροπής από τον Έβρο και τη Λέσβο κάνουν το γύρο του κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι περιμένοντας την δυνατότητα να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ παράλληλα δέχονται επιθέσεις από την αστυνομία. "Αγανακτισμένοι πολίτες" με καταφανώς ρατσιστική και φασιστική ρητορική, χυδαιολογούν εναντίον προσφύγων, μεταξύ των όποιων μικρά παιδιά, απαγορεύοντάς τους ως αυτόκλητοι συνοριοφύλακες να αποβιβαστούν στην ακτή. Στήνονται μπλόκα στους δρόμους περιμετρικά του καταυλισμού της Μόριας, ώστε να αποτραπούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το να προσεγγίσουν το σημείο. Τα περιστατικά των ημερών αποπνέουν μόνο ρατσισμό και μίσος, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία.

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να τύχουν της προστασίας που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει και η ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μην το εφαρμόζει. Η κυβέρνηση με την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού είναι η μόνη υπεύθυνη για το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Καλούμε όλους τους/τις αλληλέγγυους/-ες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους νέους και τις νέες, και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Να μπει ένα τέλος στην Ακροδεξιά κατηφόρα.
Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!


Τα 5 μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνόρων



Εχθές στις 18:00 ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα το μεταναστευτικό. Η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διήρκεσε 3,5 ώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή : «τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.». Και σημείωσε : «λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε και τα 5 μέτρα για την ενίσχυση των ελληνικών συνόρων στα οποία κατέληξε το ΚΥΣΕΑ :

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4.Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πέμπτο μέτρο που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ ανέφερει επί λέξει πως η Ελλάδα αποφασίζει «την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το άρθρο 78, παράγραφος 3 προβλέπει ακριβώς πως «εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση θέλει να θωρακιστεί θεσμικά για όσα μέτρα ανακοίνωσε, όπως η προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου και «η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος».