Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Νέα πρόκληση από κακοποιούς αντιεξουσιαστές που κατέλαβαν την ΕΣΗΕΑ

 


Κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιούν σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ αντιεξουσιαστές διαμαρτυρόμενοι για τον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ έξω από το κτίριο στην οδό Ακαδημίας βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι κακοποιοί αντιεξουσιατές αναφέρουν σε γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου πως «πραγματοποιείται παρέμβαση της Συνέλευσης στην ΕΣΗΕΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ έχει επιθετική στάση απέναντι στους συντρόφους και τις συντρόφισσες και απειλεί ότι θα δώσει εντολή για εισβολή της αστυνομίας στον χώρο.

Στην είσοδο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ βρίσκονται ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, με τους παρευρισκόμενους να ζητούν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν».



Πολίτης αυτοπυρπολήθηκε στην Τουρκία και ζευγάρι έβγαζε selfie


 


Σοκαριστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στον Πύργο του Γαλατά, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ένας 28χρονος άνδρας, φορώντας στολή Χάρου, αυτοπυρπολήθηκε φωνάζοντας ο θεός είναι μεγάλος.



Ο κόσμος τον κατέγραφε με κινητά την ώρα που τυλιγόταν στις φλόγες και σφάδαζε από τους πόνους, χωρίς κανένας να τον βοηθά.

Οι καταστηματάρχες από τα γύρω μαγαζιά προσπάθησαν να σώσουν τον άνδρα χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες, ενώ το πλήθος παρακολουθούσε απαθέστατο. 

Κάποιοι αναίσθητοι τραβούσαν σέλφι την ώρα που ο 28χρονος καιγόταν ζωντανός σφαδάζοντας απο τους πόνους.





Interview: Στις 9,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Σε απαξίωση ο Αλέξης Τσίπρας


 

H έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό της σελίδας politic.gr.

Μεγάλη  υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης με 56,4%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 19 μονάδες διαφορά από τον Τσίπρα που παλεύει να επιβιώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εκλογές.

Προβάδισμα 9,7 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Interview με το κυβερνών κόμμα μάλιστα να καταγράφει άνοδο.



Συγκεκριμένα : 

H ΝΔ συγκεντρώνει 31,7% (έναντι 31%), 

ο ΣΥΡΙΖΑ 22% (έναντι 22,2%), 

το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενισχύει το ποσοστό του στο 13% (έναντι 12,5%),

το ΚΚΕ με 5,7%, 

η Ελληνική Λύση με 5,3% 

και το ΜέΡΑ25 με 3%.



Συντριπτική είναι η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης, καθώς το 56,4% πιστεύει πως θα κέρδιζε η ΝΔ, έναντι μόλις του 21,6% που τάσσεται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που την επομένη Κυριακή διεξαγόταν εκλογές.



Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», οι πολίτες απαντούν «Κυριάκος Μητσοτάκης» σε ποσοστό 45%, «Αλέξης Τσίπρας» τρίτος να παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ σε ποσοστό 26% και ο ΚΑΝΕΝΑΣ δεύτερος με ποσοστό 29%.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, το 39,7% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 25,3% ενώ κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 4,4%.

Η πλειοψηφία λέει «όχι» στις πρόωρες κάλπες καθώς το 55,6% πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στη λήξη της θητείας.

Η ακρίβεια με ποσοστό 36% αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Ακολουθούν η τουρκική προκλητικότητα (15%) και η ανεργία (14%).

Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, είναι πιο ικανοί σε σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαχειριστούν όλα τα θέματα.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά της ΝΔ (51%) και του ΣΥΡΙΖΑ (19,1%) στον τομέα της εξωτερικής / πολιτικής άμυνας, αλλά και στο ζήτημα των οικονομικών επενδύσεων (ΝΔ 47,9%, ΣΥΡΙΖΑ 16,8%).



Και άλλος Τράπερ συλλαμβάνεται από την αστυνομία για οπλοφορία

 


Σε λίγο δεν θα υπάρχει Τράπερ στην Ελλάδα που να μην έχει συλληφθεί για διάφορα αδικήματα, και αυτό δείχνει ότι είναι πολύ κακά πρότυπα για τα παιδιά μας.

Σε τυχαίο έλεγχο στο Μπουρνάζι βρέθηκε γνωστός τράπερ με όπλο στην κατοχή του. Δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ο συγκεκριμένος τράπερ και πλέον πρέπει να κριθεί επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.

Ο 22χρονος βρισκόταν το βράδυ της Τρίτης με την παρέα του στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Μπουρνάζι, εκεί όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν στην κατοχή του, μετά τον έλεγχο, ένα όπλο και ένα στιλέτο.

Ο τράπερ υποστήριξε το γνωστό παραμύθι που λένε οι τράπερ, πως το όπλο θα το χρησιμοποιούσε σε video clip, ωστόσο δεν έπεισε τους έμπειρους αστυνομικούς, καθώς δεν διαθέτει άδεια οπλοκατοχής.

Ακολούθησε η σύλληψη του και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.



Εμπρηστική επίθεση σε μάντρα αυτοκινήτων στο Παλαιό Φάληρο


 


Εμπρηστική επίθεση σε έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη τη νύχτα στο Παλαιό Φάληρο, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε πέντε σταθμευμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η υπηρεσία κλήθηκε λίγο πριν τις 02.00 για πυρκαγιά σε έκθεση αυτοκινήτων που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμφιθέας.

Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή πέντε αυτοκινήτων.





O Τσίπρας, παραμυθιάζει το κόμμα του για πρόωρες εκλογές - Τον διαψεύδει ο Μητσοτάκης

 


Τσίπρας ο απόλυτος ψεύτης, εθισμένος στο ψέμα, δεν σταματάει να παραπληροφορεί.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας τις φοβάται και γιαυτό κάνει ότι της θέλει. Άλλωστε ο Τσίπρας έχει κάνει τα πάντα στο εσωτερικό του κόμματος για να μην τον κουνήσει κανένας και μετά την προδιαγεγραμμένη νέα ήττα του.

Η δηλώσεις Τσίπρα στην προσπάθεια του να παραμυθιάσει το εσωτερικό του κόμματος του :

«Τα σημάδια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εμφανή, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και οργανωτικά και προγραμματικά. Θα νικήσουμε στις εκλογές, αλλά χρειάζεται δουλειά και σχέδιο για την επόμενη μέρα. Να είστε σίγουροι ότι ένας είναι ο δρόμος για τη νίκη μας από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα στους πολίτες, σε όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη με την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και... προέβλεψε κάλπες ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια. Και για αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει ατζέντα από την σαρωτική ακρίβεια που καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολιτών, επενδύει σε τεχνητή ένταση και ψευδεπίγραφα λαϊκιστικά διλήμματα. Καλλιεργεί την ένταση στα πανεπιστήμια και ακολουθεί γενικευμένη στρατηγική όξυνσης για να κρύψει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα», είπε αδιαφορώντας για τα δημοσκοπικά στοιχεία που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω και τον ίδιο απαξιωμένο να παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ.

Ο Μητσοτάκης διέψευσε Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

Το ψέμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την φημολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα περί πρόωρων εκλογών διέψευσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Βρυξέλλες.

Το σχετικό ερώτημα τέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί;» διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά: «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευθεί πολλές φορές. Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, πολιτισμένο διάλογο, αντιπαράθεση αρχών, αξιών, θέσεων, λιγότερη πόλωση και προκλητική ρητορική, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, που έχουμε αφήσει -ευτυχώς για την Ελλάδα- οριστικά πίσω. Η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δική τους -κατά την άποψή μου- εξαιρετικά μοναχική διαδρομή, που θα κριθεί και αυτή όταν με το καλό γίνουν εθνικές εκλογές».




Απόλυτη στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα


 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα καταδικάζοντας της δηλώσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά.

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».




ΥΠΕΘΑ : «Δίνουμε ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και παίρνουμε άρματα μάχης Marder»


 

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Καγκελάριου της Γερμνανίας, Όλαφ Σολτς, από το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό πως συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.



Η ανακοίνωση : 

“Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή”.



Η αυτοκτονία του γυμναστή αποκαλύπτει κύκλωμα εκβιαστών και φόνους

 


Η αυτοχειρία ενός 50χρονου γυμναστή στη Θεσσαλονίκη, δίνει στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα εκβιαστών που εκβιάζει επιχειρηματίες, για δολοφονίες και μια γυναίκα που συνδέεται με αυτές τις κατηγορορίες.

Ο άνδρας έδωσε τέλος στη ζωή του το μεσημέρι της Τρίτης, μέσα στο γυμναστήριο που διατηρούσε επί της οδού Γαμβέτα στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Πριν δώσει τέλος στην ζωή του, έστειλε σε γνωστούς του email, λέγοντας ότι οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη καθώς εξαπατήθηκε από μια γυναίκα, με την οποία φέρεται να είχε ερωτικές σχέσεις και του απέσπασε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Αυτή η γυναίκα τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή, και στο email αναφέρεται και σε διάφορες άλλες παρανομίες που του είχε αποκαλύψει η ίδια.

Στο μήνυμά του ο αυτόχειρας περιγράφει τη συγκεκριμένη γυναίκα, σημειώνοντας ότι κατοικεί στην Άσσηρο, ενώ σημειώνει ότι την εμπιστεύτηκε τόσο που εκείνη κατάφερε να του αποσπάσει όλα του τα χρήματα. Όπως γράφει μάλιστα, μία ημέρα πριν από τα γενέθλιά του, η συγκεκριμένη γυναίκα εξαφανίστηκε και διέκοψε κάθε επικοινωνία μαζί του.

Ο αυτόχειρας κάνει αναφορά στο σημείωμά του, για κύκλωμα που προέβαινε σε εκβιασμούς επιχειρηματιών, ακόμη και φόνους, καθώς και σε κύκλωμα που εκμεταλλευόταν ανήλικα κορίτσια. 

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του μηνύματος που έστειλε ο 50χρονος γυμναστής, δόθηκε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σημείωμα, η συγκεκριμένη γυναίκα προέτρεπε και την κόρη της, να συμμετέχει σε διάφορα πάρτι στα οποία  θα βρίσκονταν και παιδιά εύπορων οικογενειών.

«Ζητάω συγνώμη από τον Θεό, από τον πνευματικό μου που τον στεναχώρησα και από όλους αυτούς που με αγαπάνε, από όλους τους αθλούμενους», καταλήγει ο 50χρονος στην ανάρτησή του –η οποία λίγο αργότερα κατέβηκε από το λογαριασμό του.



Χωρίς μάσκα από σήμερα - Πού καταργείται και πού παραμένει υποχρεωτική

 


Από σήμερα 1η Ιουνίου, αίρεται και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε και αναμένεται  νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Από σήμερα, η μάσκα καταργείται  τόσο στα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας μπαίνει στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς. Αναμένονται οι αποφάσεις για τα πλοία που δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει.

Υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, το ίδιο και για τα Πανεπιστήμια.

Σημειώνεται, πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.



Πρακτική άσκηση με αμοιβή για 400.000 φοιτητές



Την πρακτική άσκηση για περίπου 400.000 φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ, με αποδοχές στο 80% του κατώτατου μισθού καθιερώνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασίες ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να μπορούν να κάνουν συνεργασίες με επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν σε αυτές την πρακτική τους εξάσκηση και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία.

Η πρακτική άσκηση θα αφορά και τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και θα είναι μια διακριτή εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Η πρακτική άσκηση θα μπορεί να γίνεται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ΟΤΑ, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να γίνει έλεγχος της υλοποίησης της πρακτικής άσκησης του φοιτητή, από τον επόπτη πρακτικής άσκησης.

Η πρακτική άσκηση θα είναι ενταγμένη στον χρόνο διάρκειας των σπουδών του φοιτητή και η χρονική διάρκεια θα είναι ανάλογη με το αντικείμενο. Συνήθως θα είναι από 3 έως 6 μήνες.

Σε όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης, οι φοιτητές θα ασφαλίζονται από τους φορείς υποδοχής για τον κλάδο του ατυχήματος, μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Η αποζημίωση βαρύνει κυρίως τους φορείς υποδοχής, αλλά προβλέπονται πρόσθετες δυνατότητες, έτσι ώστε το κόστος αυτής να μπορεί να βαρύνει και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τα πανεπιστήμια.



e-ΕΦΚΑ: Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης ιδιωτικού τομέα από 1η Ιουνίου

 



Από την 1η Ιουνίου 2022, η υποβολή των νέων αιτήσεων απονομής και μεταβίβασης επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται η δυνατότητα προσκόμισης με φυσικό τρόπο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν για την υποβολή της αίτησης και μειώνονται δραστικά οι χρόνοι έκδοσης των επικουρικών συντάξεων. Επιπλέον, η υποβολή των αιτήσεων με αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης επικουρικών συντάξεων, που θα περιορίσει στο ελάχιστο τους χρόνους απονομής.

Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους 12 μήνες υποβλήθηκαν 94.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού τομέα. Από αυτές, οι 13.000 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και οι υπόλοιπες 81.000 με επίσκεψη στις τοπικές διευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται πως ήδη εδώ και αρκετούς μήνες υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις, ενώ, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, πρόκειται να υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις μεταβίβασης, λόγω θανάτου, για τις επικουρικές συντάξεις του δημοσίου τομέα, όπου τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

Δυνατότητα αίτησης με φυσικό τρόπο στις τοπικές διευθύνσεις θα συνεχίζει να υπάρχει μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου στην κύρια σύνταξη παρουσιάζεται πρόβλημα κατά την ηλεκτρονική υποβολή (λ.χ. αλλοδαποί).

Στους ενδιαφερόμενους παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους μέσα από τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/parakoloythese-poreias-aiteses.



Η πρόληψη στο επίκεντρο της αντιπυρικής περιόδου

 


Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου οφείλουμε να είμαστε  προετοιμασμένοι, ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τις περιούσιες τους, αλλά και τις κρατικές υποδομές και τον εθνικό μας πλούτο. Στον αγώνα αυτό καλούμε ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, αλλά και εγρήγορση.


Στην προσπάθεια αυτή, μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Για τη δράση τους έχει, ήδη, θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας. 

Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Θα είναι εδώ νωρίτερα με στόχο αφενός μεν την άμεση πρόσβαση εκεί που θα χρειαστεί ανάγκη και αφετέρου δε την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας, καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική.

Τα εναέρια μέσα φέτος αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό:  


Αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται  οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται Αντιπυρικές Ζωνες, συντηρούνται  δασικοί δρόμοι.

Όλα αυτά με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ.  Για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α..



Κ. Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου


 

Βασικά θέματα στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  ήταν η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας, η ενέργεια και η άμυνα, το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:


Θα ενημερώσει τους ομολόγους για την τουρκική προκλητικότητα: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Θα επαναλάβει την πρότασή του για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση: «Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Θα υπογραμμίσει σχετικά ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Θα επαναλάβει την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας με δεδομένη ωστόσο την απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο: «Η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.  Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι ήδη η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό της Εθνικό Σχέδιο στήριξης που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 και την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.