Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να κάνει τον βιασμό από κακούργημα πλημμέλημα

 



Λίγο πριν φύγει από κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να κάνει ένα τελευταίο έγκλημα και να αλλάξει για δεύτερη φορά τον ποινικό κώδικα, προς όφελος των κακοποιών και σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Τον Ιούνιο του 2019 και λίγο πριν τις εκλογές το θράσος και η ανηθικότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε όλο το του μεγαλείο και η αλλαγή του ποινικού κώδικα είχε προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά για την αλλαγή στον ορισμό του εγκλήματος του βιασμού, το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, στον νέο Ποινικό Κώδικα που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και πέρασε μόνο με τις δικές της ψήφους αλλά και εκείνες του Ποταμιού, από την αρμόδια Επιτροπή, μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα. 

Οι μεταβολές στο ποινικό αδίκημα του βιασμού, είχαν ως εξής:

Μέχρι σήμερα, με το ισχύον άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα, ο βιασμός είναι ένα κακούργημα που τιμωρείται ως εξής:

«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών»

Το προτεινόμενο νέο άρθρο 336 που έρχεται σε ψηφοφορία θα ορίζει τα εξής:

«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κίνδυνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη. 

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

5. Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.»

Εδώ λοιπόν, στον νέο ποινικό κώδικα, έχουμε τέσσερις περιπτώσεις βιασμού. 

Το κακούργημα της πρώτης παραγράφου που όμως δεν αρκεί για την τέλεσή του η σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου, όπως μέχρι σήμερα, αλλά πρέπει  αυτός ο κίνδυνος να αφορά την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα του ατόμου. Δηλαδή, η βία πρέπει να είναι μόνο σωματική, όχι ψυχολογική όπως π.χ. «αν δεν μου κάτσεις θα αναρτήσω το βίντεο μας στο διαδίκτυο». Αυτή η δεύτερη, ψυχολογική βία, πηγαίνει στην τέταρτη μορφή βιασμού που είναι και η προβληματική, βλέπε παρακάτω.

Η δεύτερη μορφή είναι από περισσότερους δράστες, μορφή τέλεσης που υπάρχει και σήμερα και η οποία είναι κακούργημα όπως σήμερα και μάλιστα τουλάχιστον δέκα ετών (άρα μέχρι είκοσι), όπως ισχύει και σήμερα.

Η τρίτη περίπτωση ο θανατηφόρος βιασμός, αυτός που έχει αποτέλεσμα τον θάνατο του θύματος, ο οποίος τιμωρείται είτε με ισόβια κάθειρξη, είτε πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών. Εδώ η διάταξη έχει σαφές πρόβλημα, διότι ενώ ορθώς επιβάλλει την ισόβια κάθειρξη που είναι η ποινή της ανθρωποκτονίας (άρθρο 299 ΠΚ), αίφνης παρουσιάζεται ως εναλλακτική ποινή που μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο η πρόσκαιρη κάθειρξη των, τουλάχιστον, δέκα ετών! Νομίζω ότι είναι λάθος.

Η τέταρτη περίπτωση είναι ο βιασμός που θα αποτελεί πλημμέλημα κι όχι κακούργημα. Είναι ο βιασμός που επιτυγχάνεται όχι με σωματική βία, αλλά με απειλή παράνομης πράξης. Δηλαδη με ψυχολογική βία. Για κάποιον ακατανόητο λόγο, αυτός ο βιασμός, μολονότι μέχρι σήμερα θα ήταν κανονικά το κακούργημα της παραγράφου 1, αίφνης υποβιβάζεται σε πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (δηλ. έως πέντε) ετών. Το θεωρώ εξόχως προβληματικό. Το θύμα ενός βιασμού υφίσταται την ίδια σωματική συνέπεια, είτε η απειλή που του ασκείται είναι σωματική, είτε είναι ψυχολογική!

Σε έναν νόμο που το έννομο αγαθό είναι η σεξουαλική αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση του ατόμου, η διακύμανση που φτάνει μέχρι το πλημμέλημα είναι ανεπίτρεπτη και απομειώνει την ηθική απαξία που η κοινωνία μας αποδίδει στο έγκλημα του βιασμού, είτε αυτός γίνεται με σωματική είτε με ψυχολογική απειλή». 

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το έγκλημα που πήγε να διαπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έκανε πίσω στο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που αφορά στο βιασμό.




Κακός απολογείται η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ - Να κάνει σημαία την φωτογραφία Τσίπρα πρέσβη της Βενεζουέλας

 


Κακός η Νέα Δημοκρατία απολογείται παίζοντας το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία και χωρίς ίχνος αλήθειας, πετώντας λάσπη με την γνωστή ακροαριστερή άθλια τακτική, όπως έκαναν χρόνια και στελέχη τους είναι κατηγορούμενα αυτή την στιγμή. Η προσπάθεια είναι να πλήξουν το προφίλ του πρωθυπουργού μήπως επιβιώσει ο μεγαλύτερος φαιδρός πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξςη Τσίπρας.

Το θέμα είναι απλό σε κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναρτάται παντού η παρακάτω φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρέσβη της Βενεζουέλας.

Ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλύψει κακούργημα συντρόφου του και μάλιστα με αποδεικτικά στοιχεία επιστολή του προς τον δικτάτορα της Βενεζουέλας Μαδούρο. Θα έπρεπε επίσης μιας και έχει ανοίξει το απόστημα των σεξουαλικών κακοποιήσεων, να καλέσει εισαγγελέας τις κοπέλες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον πρέσβη της Βενεζουέλα και τον Αλέξη Τσίπρα ως ύποπτο συγκάλυψης του κακουργήματος με τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του.

Καταγγελία 1: Κόρης πρώην υπουργού του Συριζα 

«Μου χάιδευε τα οπίσθια και το μπούτι»

Σε μια άλλη επιστολή, που φέρεται έχει συντάξει Ελληνίδα υπάλληλος και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση του Βενεζουελάνου πρέσβη. «Πάντα όταν μπαίνω στο γραφείο του με θέλει δίπλα του, πάντα με φιλάει στα μάγουλα και μου χαϊδεύει τα οπίσθια και την πλάτη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο δημαρχείο της Πεύκης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, ο πρέσβης μού χάιδευε το μπούτι. Μετά στο αυτοκίνητο μου είπε ότι πρέπει να φοράω μίνι φούστα για να φαίνομαι περισσότερο γυναίκα. Μια μέρα, τον ίδιο μήνα, εκείνος είχε μια συνάντηση με μαθητές που είχαν πάει για να μάθουν πληροφορίες για τη Βενεζουέλα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν σταμάτησε να με χαϊδεύει. Δεν μπορούσα να αντιδράσω μπροστά στους μαθητές. Οταν αντιδρούσα μου έλεγε ότι αν ήθελε μπορούσε να έχει πέντε Κινέζους να δουλεύουν στη θέση μας στην πρεσβεία».

Καταγγελία 2 

«Μου ζήτησε γυμνός να του κάνω μασάζ»

Μία από τις υπαλλήλους περιγράφει την απόπειρα βιασμού της και πώς πάλεψε μαζί του και κατάφερε να γλιτώσει. «Ηρθε και έπιασε τα οπίσθιά μου. Αιφνιδιάζομαι, είναι η αλήθεια. Πέρασαν λίγες μέρες χωρίς να συμβεί κάτι παράξενο. Εκανα λάθος, σκέφτομαι, και ησύχασα. Μέγα λάθος! Επιστρέφοντας από τη δουλειά το μεσημέρι, με καλεί στην κρεβατοκάμαρα. Ηταν γυμνός από τη μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική ρώμη του. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και επειδή αυτό υπερβαίνει τα καθήκοντά μου, φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω τραβώντας με με βία από τα χέρια. Αρχισα να αρνούμαι μεγαλόφωνα και προσπάθησα να ξεφύγω. Μετά από αυτό το γεγονός σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να μείνω μόνη στο σπίτι με τον πρέσβη, ο οποίος δεν λογάριασε κανένα ηθικό ή λογικό παράγοντα, ούτε την επαγγελματική του ιδιότητα για να με παρενοχλήσει σεξουαλικά. Του ζήτησα να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας στην επαγγελματική μας σχέση. Εκείνος μου είπε στα αγγλικά: «I want you for sex!» («Σε θέλω για σεξ!») 

Καταγγελία 3 

«Εσύ τώρα είσαι υγρή ή στεγνή;»

Μια άλλη υπάλληλος αναφέρει: «Στις 7 Νοεμβρίου έλαβα ένα μήνυμα από τον πρέσβη που έλεγε: “Κάτσε φρόνιμα με τον πρέσβη”. Μια μέρα έβαλε το χέρι του μέσα από τη ζακέτα μου και μου χάιδευε την πλάτη και μια άλλη φορά μού χάιδευε τα μπούτια. Μια μέρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος Ελληνικών που έκανε, με ρώτησε: “Εσύ τώρα είσαι υγρή ή στεγνή;”, κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα και με προσέβαλε. Τόσο σε εμένα όσο και στις άλλες συναδέλφους μου πάντα αναφέρει ότι ο μισθός μας είναι πολύ υψηλός και ότι πρέπει να λάβει μέτρα».

Καταγγελία 4

«Ασκούσε φυσική σεξουαλική βία»

Σε άλλη επιστολή εργαζόμενης αναφέρεται: «Ο πρέσβης Φρανκλίν Γκονσάλες μάς έχει βλάψει προσωπικά, έχει φθάσει στο σημείο να ασκήσει φυσική σεξουαλική βία. Η σιωπή μας δεν σβήνει τις συνέπειες που προβλέπουν οι νόμοι για εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις αλλά και για εκείνους που τους καλύπτουν. Ο Φρανκλίν Γκονσάλες ανέφερε ότι έχει τη στήριξη του υφυπουργού Πόρας, ο οποίος του είπε να γυρίσει στην πρεσβεία σαν να μην έχει συμβεί τίποτα». Επιπλέον, διευκρινίζει ότι μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν καταγγείλει το γεγονός στην Αστυνομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία και συνεχίζει: «Το μοναδικό που απαιτούμε είναι σεβασμός, δικαιοσύνη, τα δικαιώματά μας, ισότητα και προστασία από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες. Δεν θέλουμε να το πάμε πιο πέρα το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα δικαιώματά μας, πολλές από εμάς δουλεύουμε πολλά χρόνια στην πρεσβεία και ποτέ κανένας δεν μας είχε βλάψει με τέτοιο τρόπο». 

Καταγγελία 5 

«Μου έλεγε κάτσε φρόνιμα και μου χάιδευε την κοιλιά»

Μία άλλη υπάλληλος της πρεσβείας αναφέρει στο περιεχόμενο της καταγγελίας της απευθυνόμενη στο Νικολάς Μαδούρο: «Ο πρέσβης Φρανκλίν Γκονσάλες με φίλησε δυο φορές στα μάτια και μια φορά στα χείλη (με τα χέρια του έπιασε τα μάγουλά μου και με φίλησε στα χείλη) και στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 προσπάθησε να με ξαναφιλήσει αλλά αντιστάθηκα. Του υπενθύμισα ότι είμαι μια παντρεμένη γυναίκα και ότι επίσης και εκείνος ήταν παντρεμένος και ότι δεν έπρεπε να το κάνει αυτό και μου απάντησε: «Μη ξεχνάς ότι είμαι 100% Βενεζολάνος». Μου έστελνε μηνύματα στο κινητό μου με περιεχόμενο που δεν αρμόζει σε έναν μορφωμένο άνθρωπο και μου χάιδευε την κοιλιά. Στο τέλος μού έλεγε συνεχώς «κάτσε φρόνιμα», γεγονός που μου προκάλεσε μεγάλο άγχος. Αυτό το πρόβλημα σεξουαλικής και εργασιακής παρενόχλησης υφίστανται ακόμη τρεις γυναίκες συνάδελφοί μου, ελληνικής υπηκοότητας, που αποφάσισαν να μιλήσουν για τους φόβους τους και την ανασφάλεια που νιώθουν. Φοβόμαστε και απευθυνόμαστε σε εσάς για να σταματήσει αυτή η σεξουαλική παρενόχληση. Η κατάσταση αυτή μας έχει προκαλέσει πανικό, συμπτώματα πίεσης, απόγνωση, ανασφάλεια, έλλειψη συγκέντρωσης, εργασιακό στρες κ.λπ.».


Η επιστολή συγκάλυψης Αλέξη Τσίπρα 



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ
«Σύντροφε Νικολάς, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα» 
Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Μαρτίου του 2013 προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει ως εξής: 

«ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αξιότιμε Πρόεδρε της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Αξιότιμε σύντροφε Νικολάς, 
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σας εύχομαι να καταγάγετε μια λαμπρή νίκη υπέρ του ηρωικού λαού της Βενεζουέλας στις εκλογές της 14ης Απριλίου. 

Η νίκη αυτή θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για να συνεχίσουν, στην προοπτική του 21ου αιώνα, στον δρόμο της αντίστασής τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παράλληλα, και στην Ευρώπη ο αγώνας των ευρωπαϊκών λαών για τη διεθνή αλληλεγγύη, για τη δημοκρατία και το για σοσιαλισμό θα συνεχιστεί αμείωτος και πιο δυνατός.

Σύντροφε Νικολάς, 
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η σφραγίδα σας θα μείνει ανεξίτηλη και θα σημαδέψει την ιστορία της χώρας προς προοδευτική κατεύθυνση, καθώς θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μετά την άδικη και πρόωρη απώλεια του αξέχαστου ιστορικού ηγέτη Ούγο Τσάβες Φρίας. 
Επιτρέψτε μου να τονίσω τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ και το PSUV. Οι λαοί μας, αν και βρίσκονται πολύ μακριά από χιλιομετρικής άποψης, εντούτοις είναι πολύ κοντά από άποψη ιδιοσυγκρασίας, κουλτούρας και θεώρησης των πραγμάτων. Μοιραζόμαστε παρόμοιες εμπειρίες δημοκρατικής παράδοσης και μια ηρωική ιστορία αγώνων για την ελευθερία, που συνιστούν τη στέρεη βάση για να αναπτυχθεί ένας νέος, σύγχρονος διεθνισμός. 

Οπως γνωρίζεις, η Αριστερά στη χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι επιλογών και αποφάσεων. Η Ευρώπη ακολουθεί τις επικίνδυνες ατραπούς του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και οι λαοί της, κυρίως αυτοί της Νότιας Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τη μαζική ανεργία, την ακραία φτώχεια, τη λεηλασία της δημόσιας και της εθνικής περιουσίας των χωρών τους, μέσα από τα μνημόνια που επιβάλλει η τραπεζική ολιγαρχία της Γερμανίας και μέσα από την υπεροψία που χαρακτηρίζει το άκαμπτο τραπεζικό σύστημα, μέσα από το οποίο υπαγορεύονται οι απαιτήσεις των ισχυρών. 

Μια επίσκεψή σου στην Ευρώπη και την Ελλάδα, το 2013, ενταγμένη στο πλαίσιο του κυβερνητικού σου προγράμματος, θα αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη κυρίως για την Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ διαθέτει πλέον σημαντική δυναμική για να επιφέρει αλλαγές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με σκοπό να συγκροτήσει μια κυβέρνηση προοδευτικής Αριστεράς στη Νότια Ευρώπη, που θα αποτελέσει καθοριστική πολιτική εξέλιξη. Μια πιο στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία θα αντιμετωπίσει τις πολλαπλές μετωπικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα από τους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου, και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντισταθεί αποτελεσματικά στους εκβιασμούς και στις πολιτικές υποταγής που θέλουν να επιβάλουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει χαράξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι να παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχουν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στην Ευρασία και την Ανατολή. 

Εχοντας συζητήσει διεξοδικά με τον σύντροφο Τεμίρ Πόρας, όταν μας επισκέφθηκε στην Αθήνα, για το πώς θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, και έχοντας την πλήρη στήριξη του πρεσβευτή σας στο Βερολίνο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, περιμένουμε τη δική σου σημαντική στήριξη, που θα εκφραζόταν με έμπρακτα, έτσι ώστε η προετοιμασία μας για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης να έχει προοπτικές επιτυχίας. Αυτή η προοπτική θα είχε πολλαπλές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του Νότου, καθώς θα ανέτρεπε το στάτους κβο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. 

Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα. 

Σύντροφε Νικολάς,
Είμαστε στη διάθεσή σου και από την πλευρά μας θα πάρουμε κάθε θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία ώστε να πραγματοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψή σου εδώ, η οποία, για να αποδώσει σημαντικά οφέλη στους λαούς μας, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το προεδρικό πρωτόκολλο της χώρας μας. 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς αλληλεγγύης, δηλώνουμε και πάλι την απόλυτη στήριξή μας στον ελπιδοφόρο αγώνα σου.

Αλέξης Τσίπρας 
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς»


Καθηγητής συνελήφθη στο Περιστέρι γιατί κακοποιούσε σεξουαλικά μαθητή επί 7 χρόνια

 



Για επτά ολόκληρα χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά ένα παιδί, που σήμερα είναι 15 ετών, ένας 62χρονος καθηγητής ο οποίος από χθες έχει συλληφθεί μετά από ένταλμα που βγήκε σε βάρος του.

Ο καθηγητής που δουλεύει σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης έφτασε μάλιστα στο σημείο να κακοποιεί τον 15χρόνο παρουσία τεσσάρων ακόμη ατόμων μέσα στο σπίτι του, στο οποίο πήγαινε συχνά ο μαθητής.

Οι γονείς του μαθητή έχουν μακρινή συγγένεια με τον καθηγητή και τον είχαν εμπιστευθεί λόγω αυτής της οικογενειακής σχέσης του, δίνοντας ακόμη και τα κλειδιά του σπιτιού τους. 

Στη δικογραφία που σχημάτισε η υποδιεύθυνση ανηλίκων, περιγράφεται όλη η δράση του καθηγητή ενώ οι αστυνομικοί κατέσχεσαν κινητό και ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς εκτιμούν ότι θα εντοπίσουν υλικό από τη συνομιλία του με τον ανήλικο.

Ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για βαριά αδικήματα κατά του καθηγητή και συνελήφθη.





Γιάννης Μπέζος: «Δεν είναι άγιοι όσοι βγαίνουν και μιλάνε»

 


Στο περιοδικό Τηλέραμα μίλησε ο καταξιωμένος ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, αναφερόμενος στις καταγγελίες που γίνονται σε συναδέλφους του.

«Με ενοχλεί πάρα πολύ που είναι στο στόχαστρο κάποιοι άνθρωποι, δικαιολογημένα, και ότι οι υπόλοιποι είναι άγιοι! Δεν είναι ακριβώς έτσι… Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας ως ένα σημείο. Δεν μιλάω για τις εξαιρέσεις με τις καταγγελίες. Αυτά έχουν πάρει τον δρόμο τους, έχουν καταγγελθεί, ορισμένα έχουν αποδειχτεί, άλλα μένει να αποδειχτούν», είπε.

«Επειδή ακούω πάρα πολλούς να μιλάνε και επειδή σε αυτόν τον χώρο λίγο πολύ γνωριζόμαστε, ε, δεν είναι και οι πιο άγιοι άνθρωποι όλοι, δεν είμαστε τόσο άγιοι! Μη λέμε μεγάλες κουβέντες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρέπει κάθε φορά να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε και πριν ενεργήσουμε στον χώρο που εργαζόμαστε. Να δούμε τη δουλειά μας σοβαρά και να καταλάβουμε ότι αυτή η δουλειά έχει σκοπό τη χαρά και όχι την κλοτσοπατινάδα και την γκρίνια! Όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι της εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει πως θα καταργήσουμε την ιεραρχία. Άλλο όμως κρατάω την ιεραρχία και άλλο εκμεταλλεύομαι τη θέση μου. Καλό θα ήταν σιγά σιγά να πέφτουν οι τόνοι και να κρατάμε την ουσία. Γιατί, αν δεν την κρατήσουμε, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε αυτά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπέζος.


 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Σεξουαλική κακοποίηση: Η ζωή μετά

 


Στο άκουσμα και μόνο των λέξεων «σεξουαλική κακοποίηση» οι περισσότεροι μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα βίωμα που χωρίζει τη ζωή των θυμάτων σε «πριν» και «μετά». Μπορεί άραγε κανείς να την αφήσει ποτέ πίσω του;

Η επαναφορά από τη σεξουαλική κακοποίηση στην κανονική ζωή δεν είναι μια απλή διαδικασία. Παίρνει χρόνο, κόπο και έχει μεγάλο κόστος σε πόνο και σθένος. Για αρκετά από τα θύματα, η διεργασία που χρειάζεται να γίνει ώσπου να μάθουν να ζουν με το τραύμα τους παίρνει πολύ χρόνο. Όλα εξαρτώνται από την προσωπικότητά του, τις περιστάσεις τόσο της κακοποίησης όσο και της ζωής του θύματος συνολικά αλλά και από την υποστήριξη και τη βοήθεια που δέχεται.

Με τι έρχεται αντιμέτωπο το θύμα

Η σεξουαλική κακοποίηση δε συνιστά παραβίαση και τραυματισμό μόνο του σώματος του ανθρώπου που την υφίσταται. Παραβιάζει και τραυματίζει τα συναισθήματά του, την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή του και τελικά επηρεάζει τον ψυχισμό του. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάτι τόσο αποτρόπαιο βιώνουν μία γκάμα και μία μίξη συναισθημάτων που ίσως δεν είχαν καν φανταστεί ότι ήταν ποτέ δυνατή.

Πόνος, ντροπή, θυμός, φόβος, ανασφάλεια, έλλειψη εμπιστοσύνης, ματαίωση, αμφιβολία για την αυταξία τους, κατάθλιψη, άγχος… Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (2014), το 70% των θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης κάθε είδους, έρχονται αντιμέτωπα με συμπτώματα μέτριου έως πολύ έντονου άγχους, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτά που συναντάμε σε οποιαδήποτε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Η κάθε μέρα τους σημαδεύεται από την ανάμνηση της κακοποίησης και η κάθε νύχτα τους από εφιάλτες. Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αισθάνονται εξουθενωμένα σωματικά και πνευματικά, μουδιασμένα, συχνά νιώθουν αποκομμένα από το σώμα τους και βιώνουν αποπροσωποποίηση (η αίσθηση ότι απλά παρατηρούν τη ζωή τους από απόσταση αντί να τη ζουν όντως). Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να βρουν σκοπό και νόημα ξανά ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν χρήση ουσιών ή να υιοθετήσουν άλλες αυτοκαταστροφικές συνήθειες και συμπεριφορές.

Σύμφωνα με την έρευνα των Kilpatrick, Edumuds & Seymour «Rape in America: A Report to the Nation, 1992» 33% των γυναικών που έχουν υποστεί βιασμό έχουν αυτοκτονικές σκέψεις ενώ το 13% επιχειρεί όντως να βάλει τέλος στη ζωή του. Επίσης, είναι 3,4 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση μαριχουάνας, 6 φορές πιο πιθανό να πάρουν κοκαΐνη και 10 φορές πιο πιθανό άλλα πιο σκληρά ναρκωτικά. Οι περισσότεροι φοβούνται ότι δε θα αντέξουν ποτέ ξανά το άγγιγμα κανενός ανθρώπου, βάζοντας έτσι φρένο στην προσωπική τους ζωή ενώ γενικά οι σχέσεις τους μετά από ένα τέτοιο γεγονός, περνάνε σοβαρή κρίση.

Στοιχεία του 2014 από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, δείχνουν ότι 38% των συνολικών θυμάτων σεξουαλικής βίας αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολικό ή εργασιακό τους περιβάλλον μεταξύ των οποίων και σοβαρή διαταραχή στη σχέση με τον εκεί περίγυρό τους.

Επιπλέον, 37% αντιμετωπίζει προβλήματα στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, μεταξύ των οποίων η έλλειψη εμπιστοσύνης και εγγύτητας.

Το 84% των θυμάτων που κακοποιήθηκαν από τον σύντροφό τους και το 79% των ανθρώπων που κακοποιήθηκαν από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους επίσης ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά ζητήματα στο σχολικό ή εργασιακό τους περιβάλλον. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ανθρώπους που κακοποιήθηκαν από κάποιον άγνωστο, κυμαίνεται στο 67% γεγονός που καταδεικνύει και ότι όσο πιο κοντά ήταν το θύμα με τον θύτη τόσο σοβαρότερη και η επίπτωση.

Πολλά από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης βιώνουν επίσης Διαταραχή Μετατραυματικού στρες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Συμμαχία για τη Διαταραχή Μετρατραυματικού Στρες – PTSD Alliance. Υπολογίζεται ότι το 49% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης θα βρεθούν σε αυτή τη θέση, ποσοστό συντριπτικά μεγαλύτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες αιτίες της Διαταραχής. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι η αμέσως επόμενη κυριότερη αιτία μετατραυματικού στρες είναι η σωματική επίθεση και ο ξυλοδαρμός (31,9%) και τρίτη, η σεξουαλική επίθεση πλην του βιασμού με ποσοστό 23,7%.

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες περιλαμβάνει πολλά από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω (αδυναμία να αντιμετωπίσουν τον κόσμο, κόπωση, θυμός, άγχος, αναμνήσεις της κακοποίησης, εφιάλτες , διαταραχή στον ύπνο , στη διατροφή, ευερεθιστότητα κ.ο.κ.). Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι το 94% των γυναικών που είχαν βιαστεί, βίωσαν τα συμπτώματα της διαταραχής τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν το περιστατικό ενώ 9 μήνες μετά, το 30% από αυτές, δεν τα είχαν ξεπεράσει ακόμα (Rothbaum, Foa, Riggs, Murdock, Walsh, 1992).

Ξαναζώντας κανονικά βήμα βήμα

Βήμα 1: Προσπαθήστε να ανοιχτείτε

Ναι, αυτό που συνέβη είναι κάτι απολύτως προσωπικό σας. Συνέβη σε εσάς και φοβάστε ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Επίσης, είναι ένα θέμα που δυστυχώς κουβαλάει κοινωνικό στίγμα ακόμα και σήμερα. Άλλος μπορεί να πει «κρίμα, η καημένη» και κάποιος άλλος «γύρευε πώς θα κυκλοφορούσε έξω». Όλα αυτά και πολλοί ακόμα λόγοι όπως ο φόβος ότι κανείς δε θα σας βοηθήσει, ότι θα σας θεωρήσουν «μολυσμένη», ότι ο θύτης θα σας εκδικηθεί, μπορεί να κρατάνε το στόμα σας κλειστό. Μπορεί επίσης να νιώθετε ότι αν δε μιλάτε γι’ αυτό, θα φύγει από μόνο του και θα ξεχαστεί. Όμως η σιωπή μπορεί να ενθαρρύνει τα αρνητικά συναισθήματα και να σας κάνει να νιώσετε ακόμα περισσότερο θύμα. Κι επιπλέον, όταν δε μιλάμε για κάτι που συμβαίνει σε αμέτρητους ανθρώπους δίπλα μας, συμβάλλουμε και στη δική τους εσωστρέφεια γιατί φοβούνται –όπως κι εσείς- πως κανείς «εκεί έξω» δε θα τους υποστηρίξει. Γι’ αυτό μιλήστε, αν όχι στις αρχές, σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και που ξέρετε ότι θα σας υποστηρίξει με κάθε τρόπο και θα σας ακούσει χωρίς να κρίνει. Ακόμα καλύτερα, προσεγγίστε και σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα σας βοηθήσει να επουλώσετε το τραύμα προσεκτικά και συστηματικά.

Βήμα 2: Βοηθήστε τον εαυτό σας και τους άλλους

Μπορεί τώρα να νιώθετε σα να μην έχετε να πιαστείτε από πουθενά και να νιώθετε ότι δεν αξίζετε τίποτα, όμως κανένα από τα δύο δεν είναι αλήθεια. Η αξία σας δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο από αυτό που σας συνέβη και αν εσείς δεν είστε τώρα σε θέση να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αναζητήστε βοήθεια αλλού. Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης που έχουν φτιαχτεί από άλλους ανθρώπους που βρέθηκαν στη θέση σας πριν από εσάς, μπορείτε να στραφείτε σε αυτές. Και ίσως καταφέρετε κι εσείς να στηρίξετε ένα άλλο θύμα κακοποίησης με τη σειρά σας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε νέο σκοπό π.χ. με την εγγραφή σας σε έναν εθελοντικό οργανισμό. Η προσφορά στο κοινό καλό μας βοηθάει να νιώθουμε ότι η ζωή μας έχει νόημα, μας κάνει να νιώθουμε ότι προσφέρουμε και μας κινητοποιεί.

Βήμα 3: Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Δε φταίτε εσείς

Η ενοχή και η ντροπή που πιθανό να σας κατακλύζουν επειδή δεν αντισταθήκατε, επειδή εμπιστευθήκατε τον λάθος άνθρωπο, επειδή είχατε πιει, επειδή, επειδή, επειδή… πρέπει να απομακρυνθούν από μέσα σας. Ο μόνος υπεύθυνος για ό,τι συνέβη είναι ο θύτης και κανένας άλλος απολύτως. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσετε και αποδεχτείτε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα συγχωρήσετε τον εαυτό σας και θα βρείτε τον δρόμο για να επανέλθετε.

Βήμα 4: Προλάβετε τα συμπτώματα

Μετά από μια τέτοια εμπειρία, είναι πολύ πιθανό να επανέρχονται στη μνήμη σας τραυματικές εικόνες ή άλλα πράγματα που έχετε συνδέσει με αυτήν. Αν λοιπόν γνωρίζετε ότι κάποιες καταστάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν επίπονα συμπτώματα, προσπαθήστε να τα προλάβετε. Π.χ. να μην περνάτε από το σημείο που συνέβη η κακοποίηση. Ή αν νιώθετε ότι πλησιάζει μια κρίση πανικού (αν π.χ. σας πιάνει δύσπνοια, ταχυκαρδία, εφίδρωση κ.λπ.), καθίστε κάπου ήρεμα και πάρτε βαθιές ανάσες. Επίσης, όταν σας έρχονται ξαφνικά φλάσμπακ από το περιστατικό, καθησυχάστε τον εαυτό σας ότι αυτό είναι κάτι που έχει περάσει και ότι τώρα έστω είστε ασφαλής.

Βήμα 5: Μη χάνετε την επαφή

Είναι απολύτως κατανοητό, ότι μετά από κάτι τέτοιο, η πρώτη σας αντίδραση είναι να αποτραβηχτείτε από όλους. Δε θέλετε να δείτε ούτε να ακούσετε κανέναν, δεν έχετε όρεξη για τίποτα. Νιώθετε ότι τίποτα δεν έχει σημασία, όλα και όλοι σας ενοχλούν και το μόνο που θέλετε είναι να σας αφήσουν στην ησυχία σας. Αυτό όμως δε γίνεται να κρατήσει πολύ γιατί τότε κινδυνεύετε να παγιδευτείτε στην απομόνωσή σας. Η υποστήριξη και η παρηγοριά που μπορούμε να πάρουμε από τους δικούς μας ανθρώπους είναι ένα γιατρικό που δεν πρέπει να στερούμε από τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν δεν τους έχετε μιλήσει για ό,τι ζήσατε, αφήστε τους να σας τυλίξουν με τη ζεστασιά τους και να σας ξανατραβήξουν στη ζωή σας όπως την ξέρατε σιγά σιγά, μέχρι να ξανανιώσετε αρκετά ασφαλείς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να «περάσει καλά». Όμως μην του το αρνείστε και πεισματικά. Εκμεταλλευτείτε τις μέρες που νιώθετε λίγο καλύτερα για να δείτε τους φίλους σας ή να πάτε μια βόλτα και να δείτε κόσμο στους δρόμους. Ξεκινήστε επίσης να ξαναασχολείστε με τα παλιά σας χόμπι ή βρείτε κάποιο καινούργιο.

Βήμα 6: Φροντίστε τον εαυτό σας

Ακούγεται κλισέ όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για να μη χάσουμε τον εαυτό μας, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι είναι ακόμα εκεί και να τον φροντίζουμε με κάθε τρόπο. Μπορεί το σώμα και η ψυχή σας να παραβιάστηκαν όμως είναι ακόμα εκεί και είναι ακόμα δικά σας και πρέπει να τα ξανααγαπήσετε και να τα ξαναδιεκδικήσετε. Γι’ αυτό μην παραμελείτε τις βασικές συνήθειες υγιεινής και στραφείτε σε ρουτίνες που θα δράσουν παρηγορητικά. Διαλογισμός, κολύμβηση ή κάποιο άλλο σπορ θα σας βοηθήσουν να ξανασυνδεθείτε με το σώμα σας και θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τη σκέψη και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Η ισορροπημένη διατροφή και ο ύπνος είναι επίσης πολύ σημαντικά. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και ουσιών όσο κι αν σας βοηθάνε να ξεφεύγετε από την πραγματικότητα. Ξέρετε καλύτερα απ’ όλους ότι η αγχολυτική τους επίδραση είναι πρόσκαιρη και απολύτως αμελητέα μπροστά στο κακό που μπορούν να κάνουν.

Βήμα 7: Αποκαταστήστε την προσωπική σας ζωή στους δικούς σας ρυθμούς

Όταν κάποιος έχει ζήσει σεξουαλική κακοποίηση, σχεδόν αναπόφευκτα καταλήγει να συνδέσει το σεξ και την προσωπική του ζωή με αυτή την εμπειρία. Είναι απολύτως λογικό και κατανοητό να μην αντέχετε καν στην ιδέα να ξαναβρεθείτε με κάποιον, είτε με τον τωρινό σας σύντροφο, αν έχετε, ή στο μέλλον. Ξεκαθαρίστε ότι σε αυτή τη φάση οι σκέψεις και οι ανάγκες σας είναι άλλες. Είναι δικαίωμά σας να βάλετε τα όρια που εσείς επιθυμείτε στο σώμα σας. Όμως, μη λέτε ότι δε θα ξαναμπορέσετε ποτέ να κάνετε σεξ με κανέναν. Πείτε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος, όμως θα καταφέρετε να την ξεπεράσετε όταν νιώσετε ότι μπορείτε.

Βήμα 8: Εμπιστευθείτε τους ειδικούς

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται. Όλοι μπορεί να τα λέμε ή να τα γράφουμε όμως αυτό που ζει πραγματικά ένας άνθρωπος που επιβιώνει από ένα τέτοιο τραύμα είναι κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί να καταλάβει σε όλη του την έκταση και ένταση. Όμως, ένα είναι βέβαιο. Ότι ένας ειδικός ψυχικής υγείας, ειδικά κάποιος με εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, μπορεί να γίνει ο πιο πολύτιμος σύμμαχός μας. Γιατί θα μας βοηθήσει να αντικρίσουμε κάθε πτυχή από το βίωμά μας και να βοηθήσουμε όλα μας τα συναισθήματα –καταπιεσμένα και μη- να βρούνε διέξοδο. Με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορούμε να επεξεργαστούμε καλύτερα ό,τι μας άφησε αυτό που ζήσαμε και να δουλέψουμε για να το ξεπεράσουμε ουσιαστικά και όχι απλά να το απωθήσουμε ή να το καταχωνιάσουμε και να του επιτρέψουμε να μας περιμένει «στη στροφή».


Πηγή: akappatou.gr

marieclaire.gr



Οι ΗΠΑ εξέδωσαν στη Γερμανία 95χρονο πρώην φρουρό ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης

 



Ένας πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που βαρύνεται με υποψίες περί «συνέργειας σε δολοφονίες», ηλικίας σήμερα 95 ετών, εκδόθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία, όπου η δικαιοσύνη θα μπορούσε να ασκήσει εκ νέου διώξεις σε βάρος του.

Ο Γερμανός Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ, που αναχώρησε από το Τενεσί με ιατρικό αεροσκάφος, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (κεντρικά) όπου αναμένεται να υποβληθεί σε ερωτήσεις από τους ερευνητές της αστυνομίας της Έσσης.

«Λάβαμε εντολή από τη γενική εισαγγελία του Τσέλε να ανακρίνουμε τον κ. Μπ. σχετικά με τις κατηγορίες περί συνέργειας σε δολοφονία», εξήγησε στο AFP ο Σεμπάστιαν Βολφ, ο εκπρόσωπος τύπου της εγκληματικής αστυνομίας της περιοχής.


Παρά την ηλικία του, ο Μπέργκερ έχει καλή υγεία και μπορεί να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις των ερευνητών.

Εντούτοις, η εισαγγελία του Τσέλε, που έχει αναλάβει την υπόθεση, όμως που εγκατέλειψε, στα τέλη Δεκεμβρίου, την όλη διαδικασία σε βάρος του ελλείψει επαρκών αποδείξεων, παραμένει απαισιόδοξη σχετικά με το ενδεχόμενο μιας δίκης: δεν θα υπάρξει «πιθανόν» νέα έρευνα εκτός αν ο Μπέργκερ «προχωρήσει σε λεπτομερή ομολογία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός εισαγγελέας Μπερντ Κολκμάιερ.

Ο Μπέργκερ μετακόμισε στο Τενεσί το 1959 και έζησε εκεί για πολλά χρόνια, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παρελθόν του.

Όταν έγγραφα της ναζιστικής περιόδου, όπου αναφερόταν το όνομά του, ανακαλύφθηκαν το 1950 σε ένα πλοίο, που είχε ναυαγήσει στη Βαλτική, τότε οι ερευνητές άρχισαν να τον αναζητούν.

Θεωρείται ύποπτος, από την αμερικανική δικαιοσύνη, για συνέργεια στον θάνατο κρατουμένων, όταν ήταν φρουρός, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 1945 στο στρατόπεδο Nόιενγκαμε, νοτιοανατολικά του Αμβούργου και σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Μέπεν, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκένωσης τον Μάρτιο του 1945.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε τον Μάρτιο την έκδοσή του στη Γερμανία διότι «υπηρέτησε εθελουσίως ως ένοπλος φρουρός σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έλαβαν χώρα διώξεις».


Κατά τη διάρκεια ανακρίσεων στις ΗΠΑ, ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα φρουρός στο στρατόπεδο, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε για κακοποίηση των κρατουμένων ή θανάτους μεταξύ τους. Τόνισε ότι απλά υπάκουγε σε εντολές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν ποτέ καταφύγιο σε αυτουργούς παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε εγκληματίες πολέμου», δήλωσε, σε ένα δελτίο τύπου, ο διευθυντής της αμερικανικής τελωνειακής αστυνομίας Τάε Τζόνσον.

Η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε το 1979 ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην αναζήτηση και έκδοση πρώην ναζιστών που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Έκτοτε, 68 άνθρωποι έχουν απελαθεί σε αυτό το πλαίσιο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Πόλο Ανδρών, Ελλάδα-Ρωσία 13-10

 


Ανανέωσε το ραντεβού της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών.

Οι πολίστες του Θοδωρή Βλάχου επικράτησαν της Ρωσίας με 13-10 και προκρίθηκαν για 11η σερί χρονιά στην μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Μετά το τέλος της αναμέτρησης πανηγύρισαν για την νέα τους επιτυχία στα αποδυτήρια, φωνάζοντας «Ελλάς ολό, ολέ, δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ».



Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι ασθενείς – Ο ένας στους πέντε πεθαίνει

 



Υπολογίζεται ότι 28 ημέρες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο ο ένας στους πέντε διαβητικούς ασθενείς με κορωνοϊό καταλήγει από τις επιπλοκές της Covid-19. Έρευνα αποκαλύπτει τι καθιστά τους διαβητικούς τόσο ευάλωτους

Ένας στους πέντε ασθενείς με διαβήτη που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης COVID-19 χάνουν τελικά τη ζωής τους εντός 28 ημερών, ενώ μόνο οι μισοί καταφέρνουν να πάρουν εξιτήριο, σύμφωνα με την μελέτη CORONADO που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ίδιας μελέτης είχαν δείξει ότι το 10% των ασθενών με διαβήτη που νοσούν από COVID-19 πεθαίνουν εντός επτά ημερών από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Τώρα, οι Δρ. Bertrand Cariou και Samy Hadjadj από το Πανεπιστήμιο της Νάντης στη Γαλλία ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 2.796 ασθενείς από 68 κλινικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία. Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) ήταν άνδρες, κατά μέσο όρο 70 ετών, με μέσο δείκτη μάζας σώματος  28 kg/m² (δηλαδή υπέρβαροι). Μικροαγγειακές και μακροαγγειακές διαβητικές επιπλοκές εντοπίστηκαν στο 44% και 39% των ασθενών, αντίστοιχα.

Εντός 28 ημερών, 1.404 (50%) ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο με ενδιάμεσο χρόνο παραμονής στο νοσ0οκομείο τις εννέα ημέρες, ενώ 577 (21%) απεβίωσαν. Το υπόλοιπο 12% των ασθενών παρέμεινε στο νοσοκομείο έως και την 28η ημέρα, ενώ 17% χρειάστηκε να μεταφερθούν σε δομές άλλες από το νοσοκομείο.

Ηλεκτρονικός αλγόριθμος αποκάλυψε τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εξόδου από το νοσοκομείο: η αγωγή με μετφορμίνη, η μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων και η μικρότερη ηλικία.

Το ιστορικό μικροαγγειακών επιπλοκών, η χρήση αντιπηκτικής αγωγής, η δύσπνοια κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τα μη φυσιολογικά ηπατικά ένζυμα, ο υψηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων και η αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (δείκτης φλεγμονής), συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες εξιτηρίου και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Οι ασθενείς με διαβήτη που λάμβαναν ινσουλίνη είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν ινσουλινοθεραπευόμενοι.

Ένα μη αναμενόμενο εύρημα της μελέτης CORONADO ήταν ο κατά 42% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου των ασθενών με διαβήτη που ελάμβαναν στατίνες για τη διαχείριση της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξηγούν ότι επειδή η έρευνα είχε στόχο την παρατήρηση ενός συσχετισμού, δε μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τη σχέση των στατίνων ή άλλων θεραπειών, με τη θνησιμότητα των διαβητικών ασθενών με λοίμωξη COVID-19.

Τέλος, από τη μελέτη προέκυψε ότι ο μακροχρόνιος έλεγχος του σακχάρου και τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) πριν ή κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο δεν επηρέαζαν την πορεία των ασθενών με COVID-19, και δεν υπήρχε συσχετισμός με τη θνησιμότητα ή το εξιτήριο εντός 28 ημερών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αντίθετα, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα αίματος ήταν ισχυρός προγνωστικός δείκτης θανάτου και άρα χαμηλότερης πιθανότητας για εξιτήριο.


Μαίρη Μπιμπή

ygeiamou.gr



MKO SolidarityNow: Καμία εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου και με δραστηριότητες του Λιγνάδη

 



Η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow διαψεύδει αναφορές στον Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπλοκή της σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων.

Σε ανακοίνωση της δηλώνει «κατηγορηματικά» ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή «με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αναφορές στον Τύπο και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων.

Το SolidarityNow δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αναφορές στον Τύπο και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων.
Το SolidarityNow δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης.



Ένταλμα σύλληψης για τον Καρυπίδη, για χρέη προς το Δημόσιο - Ελέγχεται και για απάτη

 


Όπως αποκάλυψε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, εναντίον του προέδρου του Άρη έχει εκδοθεί από την εισαγγελία της Βέροιας ένταλμα σύλληψης για χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΣΚΑΙ, τον Μάρτιο του 2020 η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για 500.000 μάσκες, στην οποία συμμετέχει η Amani Swiss. 

Στις 10 Απρίλη επικυρώνεται στην εταιρία του Καρυπίδη την προμήθεια των 500.000 μασκών, έναντι του ποσού του 1.590.000 ευρώ. 

Τον Ιούνιο η Amani Swiss ζητά και παίρνει παράταση ενός μηνός για να τις παραδώσει και έναν μήνα μετά επιθυμεί τη λύση της σύμβασης, καθώς δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στην προμήθεια των μασκών, κάτι για το οποίο ελέγχεται.

«Πρόκειται για μία φάμπρικα απευθείας αναθέσεων στην ουσία, χωρίς να διασφαλίζεται η παραμικρή δυνατότητα ανταγωνισμού πράγμα το οποίο οδηγεί σε σημαντική βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος. Και βεβαίως σε όφελος συγκεκριμένων οικονομικών φορέων» ανέφερε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρήστος Καραμάνος.

Ο ισχυρός άνδρας του Άρη, Θόδωρος Καρυπίδης αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά του καναλιού, του Γιάννη Αλαφούζου, όπως έγινε γνωστό από την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ.

Όπως αναφέρουν στην Αλκμήνης «μέχρις εδώ ήταν! Μετά και τις σημερινές αθλιότητες και τα ψεύδη από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Θοδωρής Καρυπίδης θα ακολουθήσει την νομική οδό».