Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

11 πράγματα που δεν ξέρατε για το όνομα Νίκος



Πόσοι Έλληνες ακούνε στο όνομα Νίκος; Γιατί ο Άγιος Νικόλαος εκτός από τους ναυτικούς προστατεύει… τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, και τι σχέση έχει με τον Άι Βασίλη; Τι σημαίνει το όνομα και πόσες διαφορετικές εκδοχές του Νίκου υπάρχουν σε άλλες γλώσσες; Συγκεντρώνουμε 11 μικρές κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το όνομα που γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, για να μαθαίνουν οι Νικόλες, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι.

*Είναι το πέμπτο πιο συνηθισμένο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα
Το 6,93% των Ελλήνων ακούει στο όνομα Νίκος. Μεγαλύτερο ποσοστό συναντάμε μόνο στα ονόματα Γιώργος, Γιάννης, Κώστας και Δημήτρης.

*Υπάρχουν 15 παραλλαγές του ονόματος
Ο Νικόλαος και η Νικολέτα συναντώνται στην Ελλάδα και ως: Νίκος, Νικόλας, Νικολάκης, Νικολή, Νικολός, Κόλιας, Κολιάκος και Κολιός στους άνδρες και Νικολίτσα, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίνα, Νίκη, Λέτα, Λία και Λίνα στις γυναίκες.

*Σημαίνει τη «νίκη του λαού»
Το Νίκος βγαίνει φυσικά από το Νικόλαος, που ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «νίκη» και «λαός», αυτός δηλαδή που χαρίζει νίκη στον λαό.

*Η γιορτή του συνδέεται με τα πρώτα χιόνια
Στην ελληνική λαϊκή παράδοση, εντάσσεται σε ένα τριήμερο εορτών, μαζί με την Αγία Βαρβάρα, γι’ αυτό και σε κάποια μέρη ονομάζεται «Νικολοβάρβαρα». Οι Πόντιοι λένε για παράδειγμα «άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, αε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)», ενώ είναι γνωστή και η παροιμία «Βαρβαρίτσες, Νικολίτσες, όπου να’σαι μέσα να’σαι»!

*Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στην Λυκία και βρίσκεται στην Ιταλία
Συγκεκριμένα, γεννήθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα στην σημερινή Τουρκία, βασανίστηκε από εικονολάτρες, πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 325 και τα λείψανά του, για να διασωθούν από τους Σελτζούκους Τούρκους, μεταφέρθηκαν στο Μπάρι και τη Βενετία όπου βρίσκονται ως σήμερα.

*Είναι πολιούχος επτά ελληνικών πόλεων
Ο Βόλος, το Γαλαξίδι, η Σύρος, η Αλεξανδρούπολη, η Κοζάνη, ο Πολύγυρος και η Σητεία έχουν τον Άγιο Νικόλαο για προστάτη τους.

*Στην δυτική παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος είναι ο «Άι Βασίλης»
Μπορεί εμείς τον τύπο με τα κόκκινα και τη λευκή γενειάδα να τον αποκαλούμε Άι Βασίλη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, ο Santa Claus είναι ο Νικόλαος, (εκ του Saint Nicholas-Sinterklaas), καθώς ήταν γνωστός για τις φιλανθρωπίες του και για τα δώρα που έδινε στους φτωχούς.

*Δεν είναι μόνο προστάτης των Ναυτικών
Πέρα από προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού (επειδή σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, κάποτε ταξίδεψε με πλοίο ως τους Αγίους Τόπους, αλλά ξέσπασε θαλασσοταραχή, την οποία κατάφερε να ηρεμήσει), ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται σε διάφορες περιοχές προστάτης των παιδιών, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ(!), των ενεχυροδανειστών(!), των φαρμακοποιών, των κλεφτών που το μετάνιωσαν ή όσων κατηγορήθηκαν άδικα, των κατασκευαστών βαρελιών και των εμπόρων.

*Ο Νίκος σε άλλες γλώσσες
Στα αγγλικά, συναντάται ως Nick, Nicholas ή Colin, στα γαλλικά ως Nicolas, στα γερμανικά ως Nicolaus ή Claus, στα ιταλικά ως Niccolo ή Nico, στις βαλκανικές χώρες ως Nikša, στα ουγγρικά ως Miklos και… Miksa, στα ρωσικά ως Kolya και στα σλοβακικά ως Mikulas. Δείτε περισσότερες εκδοχές του ονόματος εδώ.

*Ο Νίκος είναι… εξ ορισμού αριστερός
Ανθρωπολογικές μελέτες που απλώνονται στο φάσμα τεσσάρων γενεών Νικολάων, σύμφωνα με αυτήν εδώ την ανάλυση, πιστοποιούν τη σχέση μεταξύ του ονόματος αυτού και της αριστερής πολιτικής τοποθέτησης κατά 78%. Με άλλα λόγια, το Νικόλαος (νίκη του λαού) συνδέεται σημασιολογικά με την λαϊκή κυριαρχία και τις αριστερές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με τη θεωρία του nominalism, το όνομα που μας δίνεται μπορεί να καθορίσει και την μετέπειτα εξέλιξή μας – σε αυτή την περίπτωση, να ωθήσει υποσυνείδητα τους Νικολάους… να γίνουν αριστεροί.

*Και η Νίκη;
Η γυναικεία εκδοχή του ονόματος χάνεται στα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας: Η Νίκη ήταν θεά της δόξας του ελληνικού πολιτισμού και είχε αδέρφια το Κράτος, τον Ζήλο και τη Βία. Γνωστότερη αποτύπωσή της, είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που φυλάσσεται στο Λούβρο, ενώ σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι… τη φοράνε, αφού σε αυτήν αναφέρεται το όνομα της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών Nike.



Πηγή: in2life.gr


Η δολοφονία του μικρού Αλέξη συγκλόνισε και δημιούργησε οργανωμένα με σχέδιο επεισόδια



Δεν έχουμε να πούμε πολλά για τα γεγονότα του μαύρου Δεκέμβρη μετά την δολοφονία του άτυχου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η δολοφονία του μικρού 15χρονου Αλέξη από τον αστυνομικό Κορκονέα συγκλόνισε όλο τον ελληνικό λαό αλλά ξεκίνησε και επεισόδια  που μόνο αυθόρμητα δεν μπορείς να τα πεις αλλά με οργανωμένο σχέδιο από συγκεκριμένες αναρχικές και τρομοκρατικές ομάδες τα οποία κατέστρεψαν την Αθήνα και τις περιουσίες αθώων πολιτών.

Οι φωτογραφίες από τον μαύρο Δεκέμβρη μιλάνε από μόνες τους














Γιάννης Αθανασίου


Η Αναγνωστοπούλου διόρισε δύο ανίψια της -Τι απαντά η ίδια



Για το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τον διορισμό των ανιψιών της ρωτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Για το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τον διορισμό των ανιψιών της ρωτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα, μόλις τρεις ημέρες μετά την εκλογή της κ. Αναγνωστοπούλου, στις 25 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά ως βουλευτή Αχαΐας, αποφασίστηκε ο διορισμός της νεαρής ανιψιάς της, Ελισάβετ Σίσκου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου. Μετά από μερικούς μήνες, και μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη που η κ. Αναγνωστοπούλου ορίστηκε ως αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, η ίδια ζήτησε στις 23 Σεπτεμβρίου τονδιορισμό του ανιψιού της και αδελφού της Ελισάβετ, Στέφανου Σίσκου, σε θέση διοικητικού μετακλητού υπαλλήλου στο υπουργείο Παιδείας.

Ερωτώμενη για την υπόθεση, η κ. Αναγνωστοπούλου διερωτήθηκε αν είναι κακό να έχει κάποιος στο πολιτικό του γραφείο συγγενείς 3ου βαθμού, σημειώνοντας ότι βάσει νόμου δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη συγγενούς 2ου βαθμού.

«Είμαι υπόλογη που άλλος υπουργός προσέλαβε συγγενή μου; Κάποιος ήθελε να δημιουργήσει θέμα. Η πολιτική πρέπει να διεξάγεται με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους. Είμαι από αυτούς που λέω πάντα – και στο κόμμα μου – ότι χτυπάς τις πολιτικές, δεν χτυπάς τα πρόσωπα γιατί θα καταντήσουμε στο τέλος να βγάζουμε μαχαίρι ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε.

Ποια είναι τα ανίψια της Σίας Αναγνωστοπούλου

Γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1990 στην Πάτρα και σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Πριν βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Ελισάβετ Σίσκου, κόρη της αδερφής της Σίας Αναγνωστοπούλου, εργαζόταν σε γνωστό καφέ μπαρ του Κολωνακίου που ανήκει στο σύζυγο της Κατερίνας Λάσπα.

Τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από την αδερφή του σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΑΤΕΙ Πατρών. Μερικά χρόνια αργότερα ο Στέφανος Σίσκος πήρε πτυχίο από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και έκανε τα πρώτα του βήματα ως δημοσιογράφος στο TVXS.gr του Στέλιου Κούλογλου και στη συνέχεια βρέθηκε στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Πέρσι, εργαζόταν στην εκπομπή «LiveU» της Πόπης Τσαπανίδου.




Πηγή: iefimerida.gr


Η αποτυχία του Τζιτζικώστα να εκφράσει το “νέο και άφθαρτο”…




Όταν ξεκινούσε η μάχη ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά, βράδυ Σαββάτου, σε ώρες… Γιώργου Παπανδρέου, την υποψηφιότητά του, αρκετοί θεώρησαν ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε να… καθαρίσει το ματσάκι.

Ποντάροντας στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας να αναζητήσει το νέο και άφθαρτο, κατ’ αντιστοιχία με τη θυελλώδη διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα προς την πρωθυπουργία και την πολιτική ηγεμονία την οποία απολαμβάνει σήμερα.

Η παραπάνω επιφανειακή προσέγγιση, οδήγησε πολλούς να συγχέουν τη “φασαρία” γύρω από την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα με την τελική προτίμησή του από τους ψηφοφόρους. Υποτιμώντας την πραγματικότητα της πολιτικής και της επικοινωνίας: Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το “μου αρέσει” κάποιος υποψήφιος, μέχρι το να σηκωθώ από τον καναπέ και να πάω στην κάλπη για να τον ψηφίσω.

Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα δείχνει ήδη “τσουρουφλισμένη”. Ρεύμα δεν διαμορφώθηκε ποτέ υπέρ του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ περισσότερο ρεύμα νίκης και προσέλκυσης νέων ανθρώπων στην κάλπη, οι παρουσίες του είναι υποτονικές, αποχαρακτηρίζοντάς τον από ηγετικά γνωρίσματα που θα μπορούσαν να τον κάνουν να ξεχωρίσει.

Το σημείο καμπής που “βούλιαξε” την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ήταν τα… αποκαλυπτήριά της. Όσο περισσότερο εκτέθηκε στη δημόσια σφαίρα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο περισσότερο απογοήτευσε, και έδειξε ότι “δεν το έχει”.

Έτσι, δεν κατάφερε να διαμορφώσει “πολιτική φασαρία” γύρω από την υποψηφιότητά του σε νέα κοινωνικά ρεύματα και ομάδες, που θα έφταναν στην κάλπη για να ψηφίσουν το “νέο και άφθαρτο”, αν τους έπειθε ο Απόστολος Τζιτζικώστας ότι μπορεί να το εκφράσει.

Δεν τους έπεισε. Γιατί δεν μπορεί να το εκφράσει. Γιατί η πολιτική διαδρομή του έχει έντονα συστημικά χαρακτηριστικά, ως γόνος πολιτικής οικογένειας και μάλιστα με φιλοβασιλικές ρίζες, που ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες του παρελθόντος.

Δεν μπορεί να το εκφράσει, γιατί δίπλα του αθροίστηκαν “τοξικά” στοιχεία της Κεντροδεξιάς, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον κομματικό μηχανισμό τα τελευταία χρόνια. Πώς να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη Νέα Δημοκρατία με εκείνους που δεν κατάφεραν να την αλλάξουν τα τελευταία χρόνια, ενώ είχαν τη θεσμική εξουσία να το κάνουν;

Δεν μπορεί να το εκφράσει επειδή αδυνατεί να διατυπώσει καινοτόμο και ουσιαστικό λόγο. Ακόμη και το σύνθημα του περί… τόλμης και αλλαγής, έμεινε χωρίς φυσική συνέχεια και υποστηρικτικά υποσυνθήματα, κάτι που μαρτυρά ότι σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας η καμπάνια του και η στρατηγική που ακολουθήθηκαν ήταν… last year.

Ενώ, μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου… άνοιξαν τα στόματα για τη στρατηγική σχέση του με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος χρεώθηκε από εσωκομματικούς αντιπάλους του και την αδυναμία να αλλάξει ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία αυτά τα 3 χρόνια που ο άλλοτε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε την ευθύνη του κομματικού μηχανισμού ως Γραμματέας.

Κάπως έτσι, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στραβοπάτησε. Και αντί για το “νέο και άφθαρτο”, έδωσε στους αντιπάλους του την ευκαιρία να μιλήσουν για “το χθες που υπάρχει σε κάθε γενιά”. Και να οδηγηθεί η υποψηφιότητά του σε αποδρομή.



Πηγή : ysterografa.gr


Συγκεντρώσεις και πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου



Συγκεντρώσεις στα Προπύλαια και πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου προγραμματίζουν σήμερα μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αυξημένα είναι τα μέτρα της αστυνομίας, ενώ για δεύτερη συνεχή νύχτα χθες σημειώθηκαν επεισόδια στα Εξάρχεια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με συγκέντρωση μαθητών στις 12.00 στα Προπύλαια, ενώ στις 14.00 ξεκινούν και οι συγκεντρώσεις οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Θα ακολουθήσει πορεία.
Επεισόδια στα Εξάρχεια

Εξάλλου, ένας Πορτογάλος τουρίστας τραυματίστηκε κατά τη διάρκει των επεισοδίων που σημειώθηκαν για δεύτερη νύχτα στα Εξάρχεια, όταν δέχτηκε επίθεση το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τρεις ακόμα συμπατριώτες του.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ομάδα περίπου 80 νεαρών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στην συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαϊμη.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικά, ενώ κάποια στιγμή καταδίωξαν τους νεαρούς σχεδόν μέχρι την πλατεία Εξαρχείων.

Ο «κλεφτοπόλεμος» συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, ενώ γύρω στις 02.00 τα ξημερώματα, νεαροί επιτέθηκαν σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, στο οποίο επέβαιναν τέσσερις Πορτογάλοι τουρίστες, οι οποίοι έκαναν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί απο πέτρα στο κεφάλι ο οδηγός, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα.

Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς».
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό απο την Αστυνομία αν έγιναν προσαγωγές ή συλληψεις.
Ήταν η δεύτερη νύχτα επεισοδίων καθώς επιθέσεις κατά δυνάμεων της αστυνομίας και πετροπόλεμος σημειώθηκε και το βράδυ της Παρασκευής.

Δρακόντεια μέτρα

Όπως έχει γίνει γνωστό, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε συνδυασμό με τις άλλες δυνάμεις οι αστυνομικοί που θα κινητοποιηθούν θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

Ο προβληματισμός των αστυνομικών επιτελείων, όμως, εστιάζεται στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου σημειώθηκαν τα σοβαρά επεισόδια πέρσι και ειδικότερα από ομάδες νεαρών που «κατέλαβαν» ταράτσες κτηρίων, από όπου πετούσαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 αστυνομικοί.

Οι εντολές είναι τα ΜΑΤ να φρουρούν καλά το Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικά γραφεία και άλλα κτίρια και υπηρεσίες, ενώ θα μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πολιορκημένη» περιοχή, χωρίς όμως να μπουν μέσα και να προκαλέσουν.

Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί οδηγίες να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, ενώ ομάδες συλλήψεων θα είναι σε επιφυλακή από το πρωί και οι έλεγχοι θα είναι έντονοι σε όλη την Αθήνα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν προβληματιστεί και από το τελευταίο κάλεσμα του έγκλειστου στις φυλακές, φίλου του δολοφονηθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου, το 2008, Νίκου Ρωμανού, ο οποίος καλεί τους αναρχικούς για «Μαύρο Δεκέμβρη», αλλά αισιοδοξούν ότι δεν θα γίνουν τελικά εκτεταμένα επεισόδια.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν περιφερειακά χτυπήματα με εμπρησμούς και άλλες επιθέσεις, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες (μεταξύ αυτών είναι και τα γκαζάκια στο σπίτι του πρώην υπουργού Κώστα Λαλιώτη και η επίθεση με μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού σήμερα τα ξημερώματα). Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και επιτήρηση στόχων σε όλη την Αττική.

Ανάλογα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.



Πηγή


«Αυτό συμβαίνει όταν γ...ς τη μητέρα Συρία: «Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στο μετρό του Λονδίνου



Κρατείται ο δράστης που τραυμάτισε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους στο σταθμό Λεϊτονστόουν - Φώναζε «όλο το αίμα σας θα χυθεί» - Το χρονικό της επίθεσης και της σύλληψής του

Μετά την αιματηρή επίθεση στο σταθμό Λεϊτονστόουν στο Μετρό του Λονδίνου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, η μητροπολιτική αστυνομία χαρακτηρίζει το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο δράστης, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, κρατείται, ενώ επισημαίνεται πως λίγα δευτερόλεπτα πριν επιτεθεί στα θύματά του, φώναζε «αυτό είναι για τη Συρία».

Στη συνέχεια πέρασε από τις μπάρες ελέγχου και κουνώντας το μαχαίρι απειλούσε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας τον σημάδευαν με τα πιστόλια τους. Τελικά συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους τρεις που τραυματίστηκε στο λαιμό μεταφέρθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, αλλά να είναι προσεκτικοί, όλα αυτά, ενώ η Μεγάλη Βρετανία είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τον Αύγουστο του 2014.

Μετά το επεισόδιο που αναστάτωσε το Λονδίνο, ο σταθμός του μετρό παραμένει κλειστός για σήμερα, Κυριακή, καθώς η βρετανική αστυνομία διεξάγει έρευνα στο σημείο.

Επισημαίνεται, πως ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης όπως καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο φώναξε στον δράστη «δεν είσαι μουσουλμάνος», ενώ ο άνδρας βρισκόταν στο έδαφος, αφού τον είχαν ακινητοποιήσει οι αστυνομικοί με μηχάνημα ηλεκτρικής εκκένωσης.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγονται οι ένστολοι ενώ επιχειρούν να τον συλλάβουν, να λένε στον δράστη: «Ρίξε το μαχαίρι! Ηλίθιε. Χαζέ. Άφησέ το».

Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι, όταν οι ένστολοι τον μετέφεραν σε όχημα της αστυνομίας οι περαστικοί του φώναζαν, ενώ ένας άνδρας του πέταξε ένα μπουκάλι.

Ένας 24χρονος που βρέθηκε στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης του δράστη δήλωσε: «Είδα έναν άνδρα, έναν ενήλικα να είναι στο έδαφος με έναν ακόμα να βρίσκεται δίπλα του κραδαίνοντας ένα μαχαίρι περίπου 7.5 εκ. Φώναζε στους υπόλοιπους να τρέξουν. Βημάτιζε μπροστά και πίσω δίπλα στον άνδρα που ήταν στο έδαφος».

Αστυνομικοί διενεργούν έρευνα στο μετρό


Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός σήμερα


Ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον Guardian είπε: «Είδα πολλούς ανθρώπους να τρέχουν αλλά τους αγνόησα και συνέχισα να περπατάω για να πάω στο μετρό, αλλά ξαφνικά δε μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου όταν είδα έναν τύπο με μαχαίρι. Έλεγε “Αυτό συμβαίνει όταν γ...ς την μητέρα Συρία, όλο το αίμα σας θα χυθεί”.».

Σημειώνεται πως η Μεγάλη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη βρετανικών βομβαρδισμών στη Συρία, έπειτα από ψηφοφορία στη βρετανική βουλή, με 397 βουλευτές να λένε «ναι» στη συμμετοχή της χώρας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, μόλις λίγες ώρες από την υπερψήφιση της πρότασης, τέσσερα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Tornado εκτέλεσαν τον πρώτο βομβαρδισμό στη Συρία.



Πηγή : protothema.gr


Δεύτερη νύχτα ταραχών στα Εξάρχεια - Χτύπησαν τουρίστες!



Ομάδα περίπου 50 -100 νεαρών αποφάσισε να κάνει... επαναστατική γυμναστική στα Εξάρχεια αργά το βράδυ του Σαββάτου, μια μέρα πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μόνο που όταν είδαν μπροστά τους μια ομάδα τουριστών, τα πράγματα ξέφυγαν!



Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν οι νεαροί πέταξαν μολότοφ σε διμοιρία ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη. Το... κυνηγητό στους δρόμους των Εξαρχείων δεν άργησε να ξεκινήσει. Οι νεαροί "ταμπουρώθηκαν" πίσω από έναν κάδο και άρχισαν να πετούν πέτρες και κάποιες μολότοφ κατά των ΜΑΤ. Κι εκείνοι απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.



Τέσσερις τουρίστες που είχαν φτάσει λίγες ώρες νωρίτερα στην Αθήνα βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Οι άτυχοι άνδρες είχαν πάει με το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της Αθήνας, όταν βρέθηκαν ακριβώς στο σημείο όπου είχαν... στηθεί οι νεαροί για να "παίζουν" πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ. Και όταν τους εντόπισαν, οι "γνωστοί - άγνωστοι" δεν δίστασαν να τους σπάσουν το αυτοκίνητο και να τραυματίσουν στο κεφάλι τον οδηγό!

Και όλα αυτά ενώ τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το 2008. Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή των Εξαρχείων είναι δρακόντεια.



Πηγή : newsit.gr


Νέα Δημοκρατία - Εκλογές: Ηχηρό μήνυμα Καραμανλή! Κάντε τις... αναίμακτα!



Με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει άπαντες να εγγυηθούν την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, η αξιωματική αντιπολίτευση οδεύει προς τις κάλπες της 20ής Δεκεμβρίου.

Χωρίς... αίμα

Το ηχηρό μήνυμα του κ. Καραμανλή προς κάθε κατεύθυνση, έχει την ιδιαίτερη σημασία του για το εσωκομματικό σκηνικό και την αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων, καθώς η Ν.Δ. πρέπει, όπως λέει και ο ίδιος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, να περάσει... "αναίμακτα" τις εκλογές και να ανασυγκροτηθεί άμεσα για να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπό τη σκιά των καταλυτικών παρεμβάσεων του κ. Καραμανλή ώστε να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το κεφάλαιο ανάδειξης του νέου αρχηγού, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας ανεβάζουν... στροφές όσο περνάει ο καιρός.

Εξάλλου κι αν βέβαια εξελιχθούν όλα ομαλά με την «σφραγίδα» της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vodafone που ανέλαβε την διεξαγωγή των εκλογών, απομένουν μόλις 15 μέρες μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

Η ατμόσφαιρα, πάντως, παρά τις παραινέσεις του κ. Καραμανλή και άλλων κεντρικών παραγόντων της Ν.Δ. είναι δηλητηριασμένη, καθώς οι αιχμές, οι εντάσεις, οι μομφές και τα χτυπήματα... κάτω από τη ζώνη καλά κρατούν. Βέβαια κατά την πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού η Κ.Ο.της ΝΔ εμφανίστηκε συντεταγμένη και η ένταση έχει αποφορτιστεί, καθώς έχει συμβάλλει αρκετά και η παρουσία του Γιάννη Πλακιωτάκη ως μεταβατικού προέδρου.



Πηγή: Το Βήμα


Για ανικανότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Στ. Θεοδωράκης



«Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κεφαλαίου που πηγαίνει στα πολιτικά κόμματα.

«Η κυβέρνηση θέλει να κάνει συγκεκριμένα ρουσφέτια» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και την κατηγόρησε για ανικανότητα. «Το 2015 είχαμε μικρή αύξηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία σας, αλλά έχουμε μείωση των εσόδων. Πως χτυπάτε την φοροδιαφυγή; Υπάρχει μία απλή λέξη, ανικανότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν αυξάνεις τους φόρους και τα έσοδα μειώνονται, δεν χτυπάς την φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει ύξηση των εσόδων το 2016 με λιτότητα. «Δεν υπάρχει η διάθεση να αλλάξετε κάτι», είπε. «Η δεύτερη φορά Αριστερά έδωσε ένα προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών», τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.



Πηγή : real.gr


Αποχή των δικηγόρων από 9 έως και 15 Δεκεμβρίου





Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε το Σάββατο στην Αθήνα, αποφάσισε πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2015 ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθεται σε ισχύ την 1.1.2016 και στον οποίο αντιτίθεται ο νομικός κόσμος της χώρας.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την ολομέλεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν από λίγες ημέρες ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι τους δέχθηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε την άμεση συνδρομή της ολομέλειας στη σύνταξη ενός αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του νέου ΚΠολΔ και επισήμανε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και οργάνωσης των δικαστηρίων.

Στη συνέχεια και αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε, ο πρόεδρος της ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ολομέλειας, το δικηγορικό σώμα ανέλαβε να ενημερώσει απευθείας τους εκπροσώπους των θεσμών για τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα στα δικαστήρια, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε δικαστές, διοικητικό προσωπικό και υποδομές.

Η ολομέλεια μετά την ανταλλαγή απόψεων, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής για πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου έως και την 15η Δεκεμβρίου 2015.

Επίσης, εξουσιοδότησε τη συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Επίθεση από Μεϊμαράκη και Πλακιωτάκη στην κυβέρνηση



Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα του προϋπολογισμού από τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη και από τον υποψήφιο πρόεδρο κύριο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Για τον πρώτο δήθεν αριστερό προϋπολογισμό έκανε λόγο  ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγοντας «Δεν ξέρω αν πιστεύουν ότι θα βγει. Δεν τον αντέχει η κοινωνία και δεν τον αντέχει η οικονομία».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στα ψέμα  και σε μια πολιτική απάτη η οποία αποκαλύπτεται και διερωτήθηκε εάν υπάρχει στον προϋπολογισμό ίχνος πολιτικής συνέπειας.

Συνέχισε λέγοντας "Δυο είναι τα χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού: Φόροι και περικοπές, υπογράμμισε. Περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Φόροι στους αγρότες, φόροι στα νησιά που πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί. Εγινε η νεοφιλελεύθερη ανάλγητη αριστερά. Ο προϋπολογισμός θα μείνει ως ντοκουμέντο της απάτης που έστησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Γίνατε πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς. Μας λέγατε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν κοινωνικό πρόσημο. Τώρα τι κάνατε;», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Η συνεννόηση δεν γίνεται με κουτοπονηριές. Δεν γίνεται με ύβρεις και εκβιασμούς. Η συνεννόηση γίνεται με αρχές και ήθος και αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχει, υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Τελειώνοντας ο κύριος Μεϊμαράκης είπε : Eμείς αποκλείεται να συναινέσουμε σε πολιτικές που δεν πιστεύουμε. Δεν ψηφίζω κανένα νέο μέτρο, καμία νέα περικοπή και πιστεύω ότι και η ΝΔ το ίδιο θα κάνει.

Γιάννης Πλακιωτάκης:«Κοιμάστε ήσυχος τις νύχτες κ. Τσίπρα; Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που τους κοροϊδέψατε»,  Καταλήξατε ντροπή της Ελλάδας 

Ο προϋπολογισμός αναδεικνύει την ασυνέπεια και την ανευθυνότητά τους είπε ο κύριος Πλακιωτάκης. Περιλαμβάνει νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ. Είναι αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε τις προεκλογικές υποσχέσεις της συγκυβέρνησης σε αντιπαραβολή με το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι γεμάτος με περισσότερους φόρους, «γονατίζοντας τους πάντες», τη στιγμή που κόβεται το ΕΚΑΣ και ανοίγει παράθυρο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Οσα έλεγαν για κοινωνική ευαισθησία είναι ένας μύθος, υπογράμμισε. Οι νεοι φόροι δεν είναι μόνο υπονομευτικοί για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά είναι και κοινωνικά άδικοι.

Επίσης, τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν είναι αξιόπιστα. Είναι αδύνατον να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, τη στιγμή που στραγγαλίζει όποιον παράγει σε αυτή τη χώρα, μειώνει τα εισοδήματα, διώχνει τις επενδύσεις και αυξάνει το χρέος. Το 2016 δυστυχώς θα είναι πολύ χειρότερο από το 2015. Τον προϋπολογισμό δεν τον συνέταξε η κυβέρνηση αλλά τα στελέχη των δανειστών, υπογράμμισε. 

Ο κ. Πλακιωτάκης επιτέθηκε στην συγκυβέρνηση και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζοντας ότι είναι έγκλημα και ότι ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος αλλά και των μικρομετόχων.

Η εγώ ζω σε άλλη χώρα ή ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης βιώνουν μια άλλη πραγματικότητα, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του. «Γιατί κ. Τσίπρα δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε το μνημόνιο; Μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με την φίλη σας την Άγκελα;», σχολίασε δηκτικά.

«Κοιμάστε ήσυχος τις νύχτες κ. Τσίπρα; Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που τους κοροϊδέψατε», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι προεκλογικά υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα και οδηγεί τη χώρα σε ξέρα. Αποδειχθήκατε κατώτερος των περιστάσεων, τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, αμφισβητώντας αν έχει αίσθηση της πραγματικότητας.

Ξεκινήσατε ως επαναστάτης για να αλλάξετε την Ευρώπη και καταλήξατε σκλάβος της Ευρώπης. Από ελπίδα της Ελλάδας καταλήξατε η ντροπή της Ελλάδας, κατέληξε ο επικεφαλής της ΝΔ.  


Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2016 σύσσωμη η αντιπολίτευση




Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2016 σύσσωμη η αντιπολίτευση. Θα συνεχίσουμε και μόνοι μας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας είναι ντροπή της Ελλάδας, υποστήριξε ο Γ. Πλακιωτάκης. Πάμε όπισθεν ολοταχώς είπε η Γεννηματά. Ο προϋπολογισμός έχει τρύπες, σημείωσε ο Θεοδωράκης. Τι είπαν Τσακαλώτος, Δραγασάκης.

«Πέρασε» από τη Βουλή ο προϋπολογισμός

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2016.

Στη διαδικασία δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθώς θετικά ψήφισαν 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ τα «όχι» ήταν 145. Αρνητικά ψήφισε ο Στ. Παναγούλης ενώ και ο Ν. Νικολόπουλος, που απουσίαζε, με επιστολή του ενημέρωσε ότι θα ψήφιζε αρνητικά.

Τσίπρας: Θα συνεχίσουμε και μόνοι μας

«Θα αναλάβουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών θα προχωρήσουμε μπροστά. Θα συγκρουστούμε εάν χρειαστεί αλλά θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας στη Βουλή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ολοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία που υπογράψαμε περιλαμβάνει μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Υπάρχουν τρόποι να βρεθεί χωρίς νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις. Ζητήσαμε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στο σχεδιασμό. Δεν ζητήσαμε ούτε στήριξη ούτε συμμετοχή στην κυβέρνηση, υπογράμμισε. Ζητήσαμε εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές, να μην υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων. Να βρούμε τα 600 εκατ. με άλλο τρόπο. Αρνηθήκατε φτάνοντας στο απώτατο όριο της μικροπολιτικής. Αποφύγατε, λέει, την παγίδα που σας έστησα. Προτιμήσατε να πέσουν στην παγίδα οι συνταξιούχοι, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ηλθε ο κ. Πλακιωτάκης και μας είπε ότι πέρυσι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και φέτος δεν είναι. Αυτά ούτε στα μικρά παιδιά να μην τα λέτε. Θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις και θα τις υπερασπιστούμε μόνοι μας, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με το προσφυγικό. Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας, υπογράμμισε. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από τη συνθήκη Σένγκεν. Κάποιοι τα διακίνησαν όλα αυτά, κάποια κέντρα στο εξωτερικό, από χώρες μάλιστα που χτίζουν τείχη και φράχτες, υπογράμμισε.
Δυστυχώς, κάποιοι τα αναπαρήγαγαν εδώ, με πρώτη από όλους η ΝΔ. Αναρωτιέμαι γιατί στην προχθεσινή σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Πλακιωτάκης διετύπωσε την άποψη ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με την δημιουργία των κέντρων υποδοχής στα νησιά μας.

Οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ – που θα μας έδιωχναν από το Σένγκεν- μας έδωσαν συγχαρητήρια για τη διαχείριση του προβλήματος.

Και σε αυτό το θέμα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή. «Εκεί που υπάρχει εθνικό ζήτημα, η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Μήπως συντάσσεστε και εσείς με ορισμένες ακραίες φωνές που μας εγκαλούν γιατί δεν πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο;, διερωτήθηκε».

Ο προϋπολογισμός είναι μια δύσκολη άσκηση για εμάς, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μια άσκηση για μια κυβέρνηση που θέλει να αφήσει στίγμα, σε συνθήκες ασφυξίας. Είναι αγωνιώδης η μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Αγωνιστήκαμε εξαρχής σε ένα πλαίσιο εκ των προτέρων ναρκοθετημένο, σημείωσε, τονίζοντας ότι εξετάστηκε κάθε εναλλακτική και πετύχαμε μια συμφωνία που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν συμβιβασμός με τους δανειστές μας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι διαψεύστηκαν αυτοί που είχαν αναλάβει το ρόλο της Κασσάνδρας, καθώς

-Το δημοψήφισμα δεν οδήγησε σε έξοδο από το ευρώ.

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με συμμετοχή πολλών επενδυτών. Επίσης, σημείωσε, διασφαλίσαμε το δημόσιο συμφέρον. Το ΤΧΣ λαμβάνει κανονικές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες.

- Οι δεύτερες εκλογές δεν καθήλωσαν την οικονομία.

-Η πρόσφατη ρύθμιση για την προστασία της κατοικίας όχι μόνο δεν απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς αλλά προστατεύει απόλυτα τους συνεπείς δανειολήπτες.

-Η ύφεση για το 2015 όχι μόνο δεν άγγιξε ποσοστά διψήφια αλλά παρέμεινε μηδενική.

Κατά το 10ήμερο της εξέτασης του Φαλτσιανί οι οικειοθελείς πληρωμές φόρων από τη λίστα άγγιξε τα 80 εκατ. ευρώ. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και θέμα πολιτικής βούλησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ελέγχονται όλες οι λίστες, παλιές και νέες. Ολοκληρώνεται σύντομα και μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή ένα νέο σύστημα για διασταυρώσεις περιουσίας με τα εισοδήματα των τελευταίων 15 ετών. Ελέγχονται οι offshore.

Το περιουσιολόγιο θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2016. Όχι για να κατάσχονται τιμαλφή ή πίνακες ζωγραφικής, αλλά για να μπορούν οι φορολογικές αρχές να διασταυρώνουν πώς εξελίσσεται η περιουσιακή κατάσταση και ο αδικαιολόγητος πλουτισμός.

Ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Η ύφεση για το 2015 αναθεωρείται στο μηδέν, με το βάρος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων να μειώνεται.

Είναι συντηρητική η πρόβλεψη για το 2016 και πιστεύω ότι θα διαψευστεί όταν το καλοκαίρι θα έχουμε και ένα εξαιρετικό κύμα τουρισμού, υπογράμμισε.

Ο δημοσιονομικός χώρος από τους χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων, θα στηρίξει τα ευάλωτα στρώματα. Το 2016 εισάγεται ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, θα γίνουν προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Παράλληλα, αυξάνεται η επιχορήγηση στα νοσοκομεία κατά 300 εκατ. ευρώ. Ξεκινάμε άμεσα 12 προγράμματα απασχόλησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυξάνεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στα 6,75 δισ. ευρώ ενώ από το ΕΣΠΑ, αυξάνονται τα κονδύλια και επιταχύνονται οι διαδικασίες απορρόφησής του, ενώ εξασφαλίσαμε και διπλάσια προκαταβολή. Επίσης, μειώνονται δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες ενώ διατηρούμε παρά τις Κασσάνδρες, το καθεστώς για τις 100 δόσεις. Με τη ρύθμιση αυτή έχουμε εισπράξει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Η προοπτική βιωσιμότητας του χρέους σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις θα ανοίξουν και για την Ελλάδα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Δημιουργείται σταδιακά το κλίμα εμπιστοσύνης για να επιτρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιάσουμε το Μάρτιο, με τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας θα χρηματοδοτηθεί το νέο παραγωγικό πρότυπο που θέλουμε να καθιερώσουμε.

Τσακαλώτος: Οι τρεις αριθμοί και το τζόκερ

Οσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΝΔ ήταν στο σχέδιο Γιούνκερ, ήταν στο πλάνο που είπατε να ψηφίσουμε «ναι» στο δημοψήφισμα, απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δύσκολος ο προϋπολογισμός. Είναι δύσκολος γιατί έρχεται και συσσωρεύεται πάνω σε αυτό που προϋπήρξε.

Μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά για να αντικρούουν τα επιχειρήματα. Αρκεί να αναφερθούν σε τρια νούμερα και ένα… τζοκερ. Αυτά είναι:
* Το 25% που είναι το ποσοστό που έπεσε το εθνικό εισόδημα προ ΣΥΡΙΖΑ

* Το 28% που ήταν η ανεργία

* Το 33% είναι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι σε όριο φτώχειας

Ο τζόκερ είναι 50% γιατί είναι το ποσοστό που έχασε ο δικομματισμός.

Υποστήριξε ότι η μέση φορολογία στην Ελλάδα κινείται κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Δεν είναι στη στρατηγική μας η μείωση των φόρων. Αν υπάρχει ένα ευρώ αυτό θα πρέπει να πάει σε επενδύσεις και όχι σε φοροαπαλλαγές, υποστήριξε.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν βελτιώσεις έναντι των συμφωνηθέντων. Οι μόνοι ιδιοκτήτες που σας ενδιαφέρουν είναι αυτοί που έχουν περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ; αναρωτήθηκε για το θέμα των πλειστηριασμών.

Μιλώντας για το παράλληλο πρόγραμμα, σημείωσε ότι υπάρχει η μεταρρύθμιση στην υγεία και την παιδεία.
Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα έκανε και μια πρόταση: να βάλουμε «προαπαιτούμενα» στους υπουργούς για το παράλληλο πρόγραμμα ώστε να προχωρήσει ακόμα ποιο γρήγορα.

Πλακιωτάκης: Καταλήξατε ντροπή της Ελλάδας 

Ο προϋπολογισμός αναδεικνύει την ασυνέπεια και την ανευθυνότητά τους. Περιλαμβάνει νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ. Είναι αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο επικεφαλής της ΝΔ περιέγραψε τις προεκλογικές υποσχέσεις της συγκυβέρνησης σε αντιπαραβολή με το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι γεμάτος με περισσότερους φόρους, «γονατίζοντας τους πάντες», τη στιγμή που κόβεται το ΕΚΑΣ και ανοίγει παράθυρο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Οσα έλεγαν για κοινωνική ευαισθησία είναι ένας μύθος, υπογράμμισε. Οι νεοι φόροι δεν είναι μόνο υπονομευτικοί για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά είναι και κοινωνικά άδικοι.

Επίσης, τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν είναι αξιόπιστα. Είναι αδύνατον να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, τη στιγμή που στραγγαλίζει όποιον παράγει σε αυτή τη χώρα, μειώνει τα εισοδήματα, διώχνει τις επενδύσεις και αυξάνει το χρέος. Το 2016 δυστυχώς θα είναι πολύ χειρότερο από το 2015. Τον προϋπολογισμό δεν τον συνέταξε η κυβέρνηση αλλά τα στελέχη των δανειστών, υπογράμμισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης επιτέθηκε στην συγκυβέρνηση και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζοντας ότι είναι έγκλημα και ότι ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος αλλά και των μικρομετόχων.

Η εγώ ζω σε άλλη χώρα ή ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης βιώνουν μια άλλη πραγματικότητα, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του. «Γιατί κ. Τσίπρα δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε το μνημόνιο; Μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με την φίλη σας την Άγκελα;», σχολίασε δηκτικά.

«Κοιμάστε ήσυχος τις νύχτες κ. Τσίπρα; Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που τους κοροϊδέψατε», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι προεκλογικά υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα και οδηγεί τη χώρα σε ξέρα. Αποδειχθήκατε κατώτερος των περιστάσεων, τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, αμφισβητώντας αν έχει αίσθηση της πραγματικότητας.

Ξεκινήσατε ως επαναστάτης για να αλλάξετε την Ευρώπη και καταλήξατε σκλάβος της Ευρώπης. Από ελπίδα της Ελλάδας καταλήξατε η ντροπή της Ελλάδας, κατέληξε ο επικεφαλής της ΝΔ.

Δραγασάκης: Οι στόχοι για τις τράπεζες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι μέρος ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που προέκυψε από τη συμφωνία με τους δανειστές. Ζητούμενο, είπε, είναι να βάλουμε τις βάσεις σε ένα νέο υπόδειγμα κοιωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Το επόμενο εξάμηνο, τόνισε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Με βάση το σχεδιασμό, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και η συζήτηση για το χρέος.

Τους πρώτους μήνες θα αρθούν τα capital controls και αναμένουμε από την ΕΚΤ να προβεί σε εκείνα τα μέτρα που πρέπει να προβεί για να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2016 και όπως είπε, δεν αποκλείεται προς το τέλος του έτους να ξεκινήσει ο δανεισμός από τις αγορές.

Οσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι έχουν ακουστεί ανεύθυνα πράγματα.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική γιατί κανείς δεν περίμενε ότι και οι 4 συστημικές ανάγκες θα μπορούσαν να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια. Επίσης, περιόρισε τις δανειακές ανάγκες στα 6 δισ. από 20-25 που έλεγαν.

Απαντώντας στις «κραυγές» όπως τις χαρακτήρισε, για αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, υπογράμμισε την καθοριστική συμμετοχή του δημοσίου και των ελλήνων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των δυο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν προστάτευσαν επαρκώς τις τράπεζες, δεν εμπεριείχαν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ενώ προστατεύτηκαν σκανδαλωδώς, όπως είπε, οι προηγούμενες διοικήσεις.

Ο φάκελος των τραπεζών δεν έχει ανοίξει, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι στόχοι για τις τράπεζες είναι:

Πρώτος στόχος το πλαίσιο για κόκκινα δάνεια

Δεύτερος η αξιολόγηση των διοικήσεων – θα επανεξετασθεί και το σκέλος των υπέρογκων αμοιβών.

Τρίτος στόχος η προετοιμασία ενός νόμου που θα εγκαινιάζει ένα σύστημα διαύγειας στις τράπεζες – να γνωρίζουμε πού δίνουν δάνεια και διαφήμιση.

Τέταρτος στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας.

Πέμπτος, η κατοχύρωση και η άσκηση των δικαιωμάτων του δημοσίου.

Γεννημάτα: Πηγαίνουμε όπισθεν ολοταχώς

Ολέθριο λάθος χαρακτήρισε τη χρησιμοποίηση της Σύσκεψης των Αρχηγών για μικροκομματικές σκοπιμότητες η Φώφη Γεννηματά. Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό αλλά και την ΝΔ να μην επιμείνει στις ενστάσεις που κατέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά εστίασε στο ότι η ύφεση αποτελεί δημιούργημα της κυβέρνησης και της ανικανότητάς της.
«Πηγαίνουμε όπισθεν ολοταχώς σε όλα τα επίπεδα», τόνισε και σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδήγησε σε εξαΰλωση της αξίας της περιουσίας του ΤΧΣ.  Οι τράπεζες δωρίστηκαν στις αγορές είπε η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Με ποιους συγκρούστηκε η κυβέρνηση; Ποιο είναι το αριστερό αποτύπωμα της κυβέρνησης; αναρωτήθηκε υποστηρίζοντας ότι ψαλιδίζεται το επίδομα θέρμανσης και τα χρήματα για την ανθρωπιστική βοήθεια ενώ είναι πλέον υπαρκτοί οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.

Είπε ότι η κυβέρνηση συγκρούστηκε με οποιονδήποτε έρχεται να επενδύσει στην Ελλάδα, ενώ πλήττει τον τουρισμό με την αύξηση του ΦΠΑ. Στον αγροτικό τομέα οι αγρότες απειλούνται με φορολογική εξόντωση, υποστήριξε, ενώ δεν έγιναν νέες δημοπρατήσεις έργων από τον υπουργό Υποδομών.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περικοπές 1,7 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση. «Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν θα κόψετε συντάξεις. Παίζετε σε σενάρια». Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων, ξεκαθάρισε.

«Δεν στηρίξαμε εσάς αλλά την πατρίδα. Να σταματήσει η σπέκουλα ότι ψηφίσαμε τη συμφωνία, αλλά δεν ψηφίζουμε τα μέτρα». Είμασταν συγκεκριμένοι λέγοντας τότε τη διαφωνία μας με νέες περικοπές στις συντάξεις και φορολόγηση των αγροτών. Ο ίδιος το Αλ. Τσίπρας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη συναίνεση.

Ζήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή για το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πώς φτάσαμε στα μνημόνια αλλά και τι έγινε με το PSI και τη πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θα επιμείνουμε στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης αλλά είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία δήθεν μετώπων, «ευρωπαϊκών» με τη ΝΔ, ή «προοδευτικών» με το ΣΥΡΙΖΑ. Διάλογος ναι αλλά στη Βουλή.

Κουτσούμπας: Νέες απώλειες για τη λαϊκή οικογένεια

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλα τα μέτρα του μνημονίου, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Υπάρχει κάποια ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχε η λαϊκή οικογένεια την περίοδο της κρίσης; αναρωτήθηκε.

Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως το περιουσιολόγιο δεν στοχεύουν στον πραγματικό ένοχο, το μεγάλο κεφάλαιο.

Μεϊμαράκης: Γίνατε πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς

Για τον πρώτο δήθεν αριστερό προϋπολογισμό έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Δεν ξέρω αν πιστεύουν ότι θα βγει. Δεν τον αντέχει η κοινωνία και δεν τον αντέχει η οικονομία», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στα ψέματα και σε μια πολιτική απάτη η οποία αποκαλύπτεται και διερωτήθηκε εάν υπάρχει στον προϋπολογισμό ίχνος πολιτικής συνέπειας.

Δυο είναι τα χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού: Φόροι και περικοπές, υπογράμμισε. Περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Φόροι στους αγρότες, φόροι στα νησιά που πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί. Εγινε η νεοφιλελεύθερη ανάλγητη αριστερά. Ο προϋπολογισμός θα μείνει ως ντοκουμέντο της απάτης που έστησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ανέφερε.

«Γίνατε πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς. Μας λέγατε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν κοινωνικό πρόσημο. Τώρα τι κάνατε;», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Η συνεννόηση δεν γίνεται με κουτοπονηριές. Δεν γίνεται με ύβρεις και εκβιασμούς. Η συνεννόηση γίνεται με αρχές και ήθος και αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχει, υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Εμείς αποκλείεται να συναινέσουμε σε πολιτικές που δεν πιστεύουμε. Δεν ψηφίζω κανένα νέο μέτρο, καμία νέα περικοπή και πιστεύω ότι και η ΝΔ το ίδιο θα κάνει, ανέφερε.

Σταθάκης: Μέγα ψέμα ότι είμαι κάτοχος 37 ακινήτων

Για λυσσαλέα επίθεση εκ μέρους του έκανε λόγο ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στη Βουλή στην οποία έκανε λόγο για «μέγα ψέμα» ότι είναι κάτοχος 37 σπιτιών, απευθύνοντας αιχμές προς τη ΝΔ για το γεγονός ότι οικειοποιήθηκε την κατηγορία.

Αφού επέρριψε ευθύνες στους δημοσιογράφους που όπως είπε, δεν διασταυρώνουν στοιχεία, ξεκαθάρισε ότι έχει τέσσερα ακίνητα, τρία εκ των οποίων είναι από κληρονομιά. «Δεν είναι ούτε 34 ούτε 44», σημείωσε.

Η σύζυγός του, τόνισε, έχει «τριαντατόσα» αγροτεμάχια από κληρονομιά, στην ορεινή Κορινθία και ορεινή Αρκαδία. «Είναι στα δικαστήρια από το 2004. Αυτά έγιναν στα δημοσιεύματα ακίνητα και έγιναν και σπίτια. Σε αυτά έχει μερίδια 3 και 4%.», υπογράμμισε.

Κατάθεσε δε και τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, τονίζοντας ότι πληρώνει τιμές 0,34 ευρώ, 0,11 ευρώ, 0,08 ευρώ κ.ο.κ. «Φαντάζομαι αύριο τον τίτλο στο δελτίο του Mega: '37 ευρώ πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τα 37 ακίνητα ο Σταθάκης'», σχολίασε δηκτικά.

Επανέλαβε ότι προέρχεται από εύπορη οικογένεια (είμαστε 80 χρόνια στη ναυτιλία), τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία το γνωρίζει αφού και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος έχει αναφερθεί πολλάκις στην οικογένειά του και τον ίδιο.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι είναι ρεαλιστικός και συμβατός με τα δεδομένα. Εκανε λόγο για σταθερότητα στην εκτέλεση, για την επίτευξη των ήπιων δημοσιονομικών στόχων.

Τόνισε επίσης ότι πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο του αναπτυξιακού νόμου μετά από μεγάλη διαβούλευση.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημείωσε ότι έγινε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, «επιτυχώς κατά τη γνώμη μας».

Θεοδωράκης: Ο προϋπολογισμός έχει τρύπες παντού

Η δεύτερη φορά αριστερά παρουσιάζει προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα που είναι αδύνατο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην παιδεία, στην υγεία, την άμυνα, θα πιάσουν τόπο, υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της βουλής.

Ο προϋπολογισμός είναι ένας ακόμα αδιαφανής προϋπολογισμός. Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι, δεν υπάρχει η γνώση και δεν υπάρχει και η διάθεση να αλλάξει κάτι. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί έχει τρύπες παντού αλλά έχει σημάδια ότι πρέπει το κομματικό κράτος αλώβητο.

Το Ποτάμι χωρίς κανέναν ενδοιασμό, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό σας, σημείωσε.

Εκανε λόγο για τεράστιες σπατάλες του κομματικού κράτους τη στιγμή που υπερφορολογούνται οι πολίτες. Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις δαπάνες, τόνισε, κάνοντας λόγο για ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις (έφερε το παράδειγμα της ΕΒΖ) που αντί να αποκρατικοποιηθούν, να σωθούν, απομυζούν πολύτιμους κρατικούς πόρους.

«Το 2015 είχαμε αύξηση της κατανάλωσης, αλλά μείωση των εσόδων από ΦΠΑ. Αυτό είναι ανικανότητα. Όταν αυξάνεις τους φόρους και τα έσοδα μειώνονται, σημαίνει ότι δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή. Τώρα για το 2016 προβλέπετε αύξηση των εσόδων με ύφεση. Πώς θα γίνει αυτό», διερωτήθηκε.

Λεβέντης: «Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει»

Επίθεση κατά πάντων και πρωτίστως στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας πως «η κυβέρνηση δημιούργησε περαιτέρω ύφεση» σημειώνοντας «όχι ότι η προηγούμενη πήγαινε καλά αλλά η κατάσταση επιβαρύνθηκε από την διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη δημιουργώντας ένα χάος στην κοινωνία και την οικονομία».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά κι επί μακρόθεν στο προσφυγικό και το ασφαλιστικό. O ίδιος επανέλαβε την πρόταση του για απλή αναλογική και οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας.

«Αυτό που κατάλαβα στο τέλος της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν ότι έδινε τα πάντα στους ξένους για το προσφυγικό προκειμένου να κερδίσει κάτι για το ασφαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης συμπεραίνοντας ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό που θα έρθει στη Βουλή.

«Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Από την ΕΚ γνωρίζω πως δεν θα υπάρξει κανείς βουλευτής να στηρίξει την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών ακόμα και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίθεση Καμμένου σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων

Συζητάμε προϋπολογισμό που φέρνει τα βάρη του παρελθόντος, αλλά είναι και αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, τόνισε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος άσκησε κριτική στην ΝΔ (την χαρακτήρισε ΝΔ-Vodafone, τονίζοντας ότι δεν έχει κουράγιο να μπει στη Βουλή και να ασκήσει αντιπολίτευση), αλλά και σε Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων για τις υποστρικτικές θέσεις τους προς το ΠΑΣΟΚ και το PSI.

Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε, με σκληρές διαπραγματεύσεις και πόλεμο από τα ΜΜΕ, απέναντι σε ανθρώπους που έπρεπε να έχουν προφυλακιστεί ήδη, να κάνει μια συμφωνία που θα φέρει διέξοδο από την κρίση, υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με την είσοδο του τουρκικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός τόνισε ότι όντως εισήλθε και προσπάθησε να κάνει έρευνες. Ομως, είπε, ακολουθήθηκε από την πρώτη στιγμή από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και προ ολίγου αποχώρησε.



Πηγή : euro2day.gr