Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Τζούφια αυγά που τον χαρακτηρίζουν έδωσαν σε Τσίπρα στον ναύσταθμο

 


Μετά την νέα ήττα που έπαθε ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κέρκυρα που περνώντας μέσα από το πλήθος στο έθιμο της Ανάστασης, κανένας δεν του έδωσε σημασία ακόμα και την ώρα που έσπαγε στην στάμνα, πήγε για Πάσχα και στον ναύσταθμο, και εκεί τον περίμεναν οι στρατεύσιμοι με τζούφια αυγά για να τσουγκρίσει μαζί τους.

Αυτό μάλλον ήταν ένα μήνυμα απο τους στρατεύσιμους για να του θυμίσουν το πόσο τζούφιος είναι ο ίδιος για τα τζούφια λόγια που λέει, και γιατί έχει μουρλάνει τους Έλληνες στο ψέμα και την απάτη.

Στον ναύσταθμο Κέρκυρας βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Κυριακής του Πάσχα όπου συνομίλησε με αξιωματικούς και ναύτες με τους οποίους έσπασε και αυγά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τσούγκρισε αβγά με τους ναυτές γνωρίζοντας τις περισσότερες φορές την «ήττα». «Με έχετε διαλύσει; Έσπασα και έναν. Τι γίνεται, τα τζούφια μου δίνετε; Δεν είναι κατάσταση αυτή;» είπε χαριτολογώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχοντας μια πικρία μέσα του για το ότι τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι και τον αντιμετωπίζουν όπως του πρέπει.





Δωρεάν πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για τα ΑμεΑ

 


Ένα ακόμη βήμα για την ισότιμη πρόσβαση, την ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, πραγματοποιήθηκε με την παραμετροποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Πλέον, οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με ένα απλό  σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας τους, έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου. Με τον ίδιο τρόπο εισέρχεται και ο συνοδός, όπου αυτό προβλέπεται βάσει του κλιμακίου αναπηρίας.


Επαναφέρουμε -δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη- την Κάρτα Πολιτισμού, η οποία θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Παρέχει το δικαίωμα στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους να έχουν πρόσβαση στους χώρους Πολιτισμού, με αξιοπρέπεια-χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η επί τόπου πιστοποίηση της αναπηρίας τους- και την ελεύθερη είσοδό τους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία.



Ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας

 



Μετά την κωδικοποίηση του ατομικού εργατικού δικαίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Δεκέμβριο (ΦΕΚ Α' 222/4-12-2022) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης του συνόλου της εργατικής νομοθεσίας, που περιλαμβάνει επιπλέον το συλλογικό εργατικό δίκαιο καθώς και τις διατάξεις που διέπουν την διοικητική εποπτεία της αγοράς εργασίας.


Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας που γίνεται για πρώτη φορά και θέτει στη διάθεση των ενδιαφερομένων, σε ενιαίο κείμενο και σε κεφάλαια με νοηματική συνάφεια το σύνολο των κανόνων που διέπουν την εργασία στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το ατομικό εργατικό δίκαιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για τη σύμβαση εργασίας, την κατάρτιση και την καταγγελία της, τον χρόνο εργασίας (ωράριο και άδειες), τις αμοιβές κ.α. Στο συλλογικό εργατικό δίκαιο εντάσσονται μεταξύ άλλων τα θέματα των απεργιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ στην διοικητική εποπτεία τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα εργατικά ατυχήματα, η Επιθεώρηση Εργασίας κ.α.

Όπως ισχύει πάντοτε με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, δεν επέρχεται καμμία αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις αλλά αυτές συγκεντρώνονται σε ενιαίο κείμενο με λογική και θεματική συνέχεια. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κείμενο του Κώδικα και στην αρχική διάταξη, εφαρμόζεται η αρχική διάταξη.

Τα επόμενα βήματα είναι η αποστολή του κειμένου στην Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και εν συνεχεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την έκδοση Π.Δ.

 



Η παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδος των τελευταίων 40 ετών

 



Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατά την τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια εν είδει απολογισμού:


Η παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδος των τελευταίων σαράντα ετών, είναι αυτή που ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαϊου. Είναι η ΙΗ περίοδος που διήρκησε από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και σήμερα 11 Απριλίου 2023 και κατά την οποία:


Ψηφίστηκαν 423 νόμοι (270 νόμοι και 153 διεθνείς συμβάσεις), σημειώνοντας μια ανοδική μεταβολή κατά 49% σε σύγκριση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (από 1η Οκτωβρίου έως 11 Ιουνίου του 2019) κατά την οποία ψηφίστηκαν 284 νόμοι.

Τα επείγοντα και κατεπείγοντα «τα οποία μας είχαν ενοχλήσει και ιδιαίτερα την αντιπολίτευση τους πρώτους δύο μήνες της παρούσας θητείας» περιορίστηκαν στον πολύ μικρό αριθμό των 10 νομοσχεδίων (τρία επείγοντα, επτά κατεπείγοντα) έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων της προηγούμενης τετραετίας.

Οι τροπολογίες, για τις οποίες δεχόμαστε μεγάλη κριτική μειώθηκαν κατά 50% μέσα στην παρούσα τετραετία και για την ακρίβεια ψηφίστηκαν 717 τροπολογίες έναντι 1.422 την προηγούμενη περίοδο. 

Επίσης:


Έγινε μία συνταγματική αναθεώρηση ενώ η επόμενη Βουλή - όπως έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό - θα είναι προτείνουσα στο πως θα πάμε σε μια νέα συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, πέντε δηλαδή χρόνια μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019.

Διεξήχθησαν δύο προανακριτικές Επιτροπές και δύο εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην προηγούμενη Βουλή

Συνεδρίασε 98 φορές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έναντι 90 της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως για θέματα άσκησης κριτικής προς την κυβέρνηση

Διεξήχθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 της προηγουμένης τετραετίας (31% αύξηση)

Συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι 1.687 επίκαιρων ερωτήσεων της προηγούμενης τετραετίας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τις προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις συζητήθηκε το 76% με το υπόλοιπο 24% να μην συζητείται κατόπιν συνεννόησης, υπουργών και ερωτώντων βουλευτών. Είναι πολύ εντυπωσιακό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο συζητήθηκε το 51% των προγραμματισμένων επίκαιρων ερωτήσεων με 30% αδικαιολόγητα κωλύματα υπουργών.

Αυτή η Βουλή είναι η παραγωγικότερη των τελευταίων 40 ετών. Την πλησιάζει από πλευράς νομοθετικής παραγωγής η Βουλή του 2000- 2004, που είχε 408 νομοθετήματα. Την ξεπερνούν οι Βουλές της Μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν περισσότερα από 400 νομοθετήματα μέχρι το 1981, λόγω του ότι έπρεπε να αλλάξουν οι νόμοι της δικτατορίας.


Σχετικώς με το κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο της Βουλής, στην «κορωνίδα» αυτού είναι οι 50 θέσεις εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία. Προσφάτως επίσης η Βουλή, ενίσχυσε το νοσοκομείο της Αεροπορίας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούσαν στην βάση της Ανδραβίδας και βοήθησε αποφασιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.


 



Πάγωμα επιτοκίων των ενήμερων στεγαστικών δανείων

 



Μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων και προκειμένου να ανακοπεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, άρχισαν να ανακοινώνουν από χθες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες με την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης φυσικών προσώπων, με ενήμερα στεγαστικά δάνεια που θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου.


Το πρόγραμμα -όπως επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- προστατεύει τα συνεπή νοικοκυριά από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, θέτει το επιτόκιο βάσης σε χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος Μαρτίου, περιλαμβάνει και τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε άλλα νομίσματα, έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και λειτουργεί επ’ ωφελεία των πελατών σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων.

Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να προβούν -άμεσα- και μη συστημικές τράπεζες, καθώς και οι διαχειριστές δανείων και απαιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και νομοθέτησε τη δυνατότητα διεύρυνσης κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, παρατείνοντας κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα. Τονίζεται ότι η υλοποίηση και των δύο προγραμμάτων επιβαρύνει, αποκλειστικά, το τραπεζικό σύστημα, και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να στηρίξουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου, εξαιτίας της άσκησης πιο συσταλτικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλει, χωρίς να δημιουργούνται πρόβλημα στην ευστάθειά του, να εξαντλεί τις δυνατότητες στήριξης, ενίσχυσης και επιβράβευσης των δανειοληπτών, συνεκτιμώντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην καθημερινότητά τους, τα περιθώρια που έχουν και τους εποπτικούς κανόνες.