Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Βρετανία : «Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα που κατακερματίστηκε» γράφει σε επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Μ. Βρετανίας

 



Επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, με την οποία ζητά την επιστροφή στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η εν λόγω επιστολή έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Εκ μέρους εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και άλλων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου -ανθρώπων που εκτιμούν βαθύτατα τις πολιτιστικές και πνευματικές παραδόσεις της Βρετανίας και της Ελλάδος- θα ήθελα να σας απευθυνθώ, με μεγάλο σεβασμό, για ένα ζήτημα που έχει προσφάτως κεντρίσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και που μας απασχολεί ιδιαιτέρως.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παγκόσμιας συζήτησης σχετικά με πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες, το ενδιαφέρον επαναστρέφεται στα υπέροχα Μαρμάρινα Γλυπτά που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αι. και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα κειμήλια, που περιλαμβάνουν περίπου το μισό διάζωμα που κάποτε κοσμούσε τον Παρθενώνα, αντανακλούν την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα της Αθήνας στη χρυσή εποχή της.

Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση αυτής της ευρύτερης παγκόσμιας συζήτησης, θα ήθελα να σας παροτρύνω να εξετάσετε τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως μια ξεχωριστή περίπτωση, που απαιτεί μια τολμηρή και προοδευτική λύση που θα βελτίωνε ιδιαιτέρως τις σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες, τους Βρετανούς και όλους όσοι εκτιμούν την ελληνική κληρονομιά.

Όπως γνωρίζετε, τα Γλυπτά που βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο αποτελούσαν μέρος ενός ενιαίου μνημείου, το οποίο κατακερματίστηκε (περιγράφηκε ακόμη και από τους δράστες του ως «κάπως βάρβαρη») ύστερα από ιδιωτική πρωτοβουλία ενός διπλωμάτη, κάτι που θα ήταν αδιανόητο να συμβεί σήμερα, και που αμφισβητήθηκε έντονα ακόμα και την εποχή εκείνη.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του ιστορικού William St Clair, ο οποίος ερεύνησε βαθιά το ζήτημα, οι πράκτορες του Λόρδου Έλγιν χρησιμοποίησαν «πειθώ, απειλές και δωροδοκίες» για να πείσουν τις Οθωμανικές Αρχές στην Αθήνα να επιτρέψουν μια επιθετική απογύμνωση του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της Ακρόπολης. Στη μακρά και κατά βάση πλούσια ιστορία του βρετανικού επιστημονικού ενδιαφέροντος για την ελληνική κληρονομιά, αυτό σίγουρα δεν είναι ένα επεισόδιο που μπορεί να κάνει κάποιον υπερήφανο.

Δύο αιώνες αργότερα, συζητείται το ενδεχόμενο της επανένωσης των Γλυπτών που χωρίστηκαν τόσο ξαφνικά, και υπάρχει ένα προφανές μέρος για να εκτεθούν, η γκαλερί του Μουσείου της Ακρόπολης που φιλοξενεί ήδη περίπου το ένα τρίτο του διαζώματος, μέσα στο ελληνικό φως, με τον Παρθενώνα σε κοντινή απόσταση.

Ως κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου σεβόμαστε το Βρετανικό Μουσείο ως κέντρο ακαδημαϊκής αριστείας και κατανοούμε τη φιλοδοξία του να παρουσιάσει τη μεγαλοπρέπεια της παγκόσμιας ιστορίας. Κατανοούμε, επίσης, την ανεξάρτητη ιδιότητα του Μουσείου και τις νομικές υποχρεώσεις των επιτρόπων του για την προστασία της συλλογής.

Ωστόσο, μαζί με πολλούς Βρετανούς επιστήμονες, προσωπικότητες του πολιτισμού, πολιτικούς και απλούς πολίτες, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αναγνώριση του Μουσείου θα ενισχυόταν και δεν θα μειωνόταν, εάν πραγματοποιούνταν η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Όπως ο νόμος τροποποιήθηκε για να καταστήσει δυνατή την αποκατάσταση των έργων τέχνης που κατασχέθηκαν από τους ναζί, δεν είναι αδύνατο -με καλή θέληση- να βρεθούν νομικές λύσεις που θα διευκόλυναν την αποκατάσταση της ολότητας αυτού του μοναδικού διαζώματος.

Οι Βρετανοί και οι Έλληνες συνεργάζονται ήδη πολύ παραγωγικά στη μελέτη της ελληνικής κληρονομιάς και στην παρουσίασή της στον κόσμο. Ανάμεσα στους καρπούς αυτής της συνεργασίας είναι η γενναιόδωρη παροχή κονδυλίων από Έλληνες ευεργέτες σε βρετανικά πανεπιστήμια, το ακμάζον Βρετανικό Σχολείο της Αθήνας, ένα αναγνωρισμένο Ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου που προωθεί την ακαδημαϊκή συνεργασία, έρευνες που περιλαμβάνουν αρχαιολογία, συνέδρια και διαλέξεις, η ισχυρή ελληνική παρουσία ανάμεσα στο προσωπικό και τους φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων, καθώς και, πρόσφατα, η επιλογή μιας πρότασης Βρετανού αρχιτέκτονα για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η τρομερή αδικία που διαπράχθηκε στην Ακρόπολη πριν από 200 χρόνια. Θα λέγαμε ότι η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ελλάδος θα μπορούσε να ανέλθει σε νέα ύψη, με τεράστιο όφελος για όλους, εάν αυτό το πρόβλημα επιλυόταν.

Καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την αναγέννηση της Ελλάδος, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αυτό αίτημα».



Απειλεί ο Μεντβέντεφ για να μην συλληφθεί ο ΡώSSος εγκληματίας πολέμου Πούτιν

 


Όσο και να προσπαθούν να το απαξιώσουν το ένταλμα σύλληψης στον ΡώSSο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γεγονός και κάποια στιγμή θα εκτελεστεί για να οδηγηθεί ο δικτάτορας στο δικαστήριο για τις ποινικές του ευθύνες.

Και επειδή φοβούνται οι ΡώSSοι, και γνωρίζουν ότι το ένταλμα δεν ανακαλείται και απλά κάποια στιγμή θα εκτελεστεί ειδικά ένα βγει ο εγκληματίας πολέμου, από την χώρα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απειλεί λέγοντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα να συλληφθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από ξένη χώρα μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου» εναντίον της Μόσχας.

Οι ΡώSSοι δεν έχουν καταλάβει όπως και ο Χίτλερ ότι έρχεται το πολιτικό τέλος του δικτάτορα και θα αντιμετωπίσει εάν δεν αυτοκτονήσει και αυτός τις ποινικές του ευθύνες για τα εγκλήματα πολέμου.

«Ας το φανταστούμε (…) Ο αρχηγός κράτους μιας πυρηνικής δύναμης μεταβαίνει ας πούμε για παράδειγμα στη Γερμανία και συλλαμβάνεται. Τι είναι αυτό; Μια κήρυξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε χθες, Τετάρτη (22/3) το βράδυ ο Μεντβέντεφ, νομίζοντας ότι ο Πούτιν θα μπορεί να κυκλοφορεί πλέον όπου θέλει, αλλά δεν μπορεί και θα συλληφθεί.

Αν αυτό συμβεί, τότε «όλες οι δυνατότητές μας, πυραυλικές και άλλες, θα πέσουν πάνω στην Μπούντεσταγκ, το γραφείο του καγκελαρίου και ούτω καθεξής», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος συνηθίζει να απειλεί χωρίς να φοβίζει κανένα.

Η παραστατική αυτή προειδοποίηση έγινε αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στη Χάγη, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ένταλμα σύλληψης εναντίον του δικτάτορα Πούτιν. 

Χθες, Τετάρτη, το ΔΠΔ κατήγγειλε τις «απειλές» εναντίον του που προέρχονται από τη Μόσχα, αφού η ρωσική δικαιοσύνη ανακοίνωσε πως αρχίζει ποινική έρευνα σε βάρος δικαστών του και του εισαγγελέα του, του Καρίμ Καν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μεντβέντεφ είχε ήδη απειλήσει το ΔΠΔ με πυραυλικό πλήγμα, καλώντας τους δικαστές του «να κοιτάζουν προσεκτικά τον ουρανό».

Η Ρωσία, η οποία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, χαρακτήρισε «άκυρο και μηδέποτε γενόμενο» το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν, αλλά είναι άκυρο μόνο για την Ρωσία, αλλά έγκυρο και άμεσα εκτελεστό για τον υπόλοιπο κόσμο.





Αιώνιος φοιτητής ο Φίλης κάνει τον τομεάρχη παιδείας και υπόσχεται να γυρίσει τα πανεπιστήμια χρόνια πίσω

 


Αιώνιος φοιτητής ο Νίκος Φίλης, χωρίς να έχει πάρει μέχρι σήμερα πτυχίο για να ξέρει τι σημαίνει διάβασμα και μόχθος για τις σπουδές, παραμένει τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα διετέλεσε και υπουργός παιδείας, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τα πανεπιστήμια παρουσίασε ο χωρίς πτυχίο Νίκος Φίλης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Με το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεσμεύεται όπως δεσμεύεται από το 2015, για διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας και την κατάθεση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξήγγειλε τρεις άξονες κυβερνητικής πολιτικής, με 30 δεσμεύσεις:

Οι απαραίτητες, επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων Μητσοτάκη - Κεραμέως μέσα σε αυτά και να μην χρειάζεται διάβασμα για να περάσεις σε μία σχολή, όπως είναι για παράδειγμα: η άμεση επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις Συγκλήτους, η επιστροφή της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια με εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των διατάξεων που καθιστούν τα πτυχία των αναξιολόγητων κολεγίων ισοδύναμα με των δημόσιων ΑΕΙ και άλλα.

Είπε και άλλα, που ντρεπόμαστε να τα πούμε γιατί γυρνάνε όλα όσα είπε την παιδεία χρόνια πίσω τότε που πήγε ο ίδιος φοιτητής και φοιτητής έμεινε!!!



Συνεχίζεται η ανομία στα πανεπιστήμια άφαντη η πανεπιστημιακή αστυνομία

 


Θλιβερές εικόνες από φθορές και βανδαλισμούς στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Μεγακλής Ρογκάκος.

Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές κακοποιοί, αλωνίζουν στους χώρους των πανεπιστήμιων, και η πολυδιαφημισμένη "πανεπιστημιακή αστυνομία" άφαντη από παντού, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προστατέψει τα ιδρύματα, για να μην χαλάσει το χατήρι στους ακροαριστερούς.

Στις φωτογραφίες που ανάρτησε στο Facebook ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, φαίνονται συνθήματα γραμμένα με σπρέι πάνω σε γλυπτά ή σε τοίχους, ζημιές και γκράφιτι.



Έπαινοι του Bloomberg για την ελληνική οικονομία - Μητσοτάκης : Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα

 



Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας σε ανάρτηση του σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. 

«Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει συγκεκριμένα στον τίτλο του σχετικού κειμένου το Bloomberg. Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στα αγγλικά: Greece’s GDP expansion “outpacing major economies” since 2019 and an NPL’s reduction rate “unsurpassed by the banking industry anywhere, according to data compiled by Bloomberg”. Good news and more good news to come soon.

«Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg»

καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα”

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στα αγγλικά:

Greece’s GDP expansion “outpacing major economies” since 2019 and an NPL’s reduction rate “unsurpassed by the banking industry anywhere, according to data compiled by Bloomberg”.

Good news and more good news to come soon.

 




Αυτός που κατηγορούσε τον πάτερ Αντώνιο είναι ένας από τους μαστροπούς της 14χρονης

 



Ένας από τα τρία καθάρματα μαστροπούς της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη είναι ο Ελλάδιος Σ., που έχει συλληφθεί και εμπλέκεται και στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, γιατί έβγαινε στα κανάλια και κατηγορούσε τον πάτερ Αντώνιο της Κιβωτού.

Ο κακοποιός Ελλάδιος τραβούσε βίντεο με τον βιασμό της μικρής σε ξενοδοχείο του Μεταξουργείου με έναν Γεωργιανό bodyguard υψηλών προσώπων. Συγγενής του Ελλάδιου μίλησε στο Star και είπε για τον μαστροπό «είναι ένα παράσιτο, ζει εις βάρος άλλων».

«Έχει κάνει φυλακή τέσσερα χρόνια για ληστείες κλοπές εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς. Κανένας από την οικογένεια δεν θέλει να έχει επαφή μαζί του εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα δημιουργούσε προβλήματα. Θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτό που έκανε! Να μείνει στη φυλακή. Έχει αδερφές, έχει ανιψιές σε τέτοια ηλικία. Πήγε σε ένα κοριτσάκι να το εκμεταλλευτεί. Μόνο αηδία μου προκαλεί αυτός ο άνθρωπος» συμπλήρωσε ο συγγενής του Ελλάδιου.



Ο Ελλάδιος Σ.  ενώ αρχικά, έβγαινε στα κανάλια και κατηγορούσε τον πατέρα Αντώνιο στη συνέχεια άλλαξε γραμμή και προέβαινε σε θερμές δηλώσεις υπέρ του κατηγορούμενου ιερέα. Ο Ελλάδιος Σ. μαζί με τον μαστροπό «Ταχίρ» και έναν άλλο Έλληνα, κατηγορούνται για μαστροπεία και αρπαγή ανηλίκου.

Σύμφωνα με την δικογραφία, : «Ο “Ταχίρ” και ο Ελλάδιος Σ. κατόπιν σχετικών ερωτήσεων παραδέχθηκαν ότι κατά το χρονικό διάστημα από 23:00 της 19ης Μαρτίου έως 05:30 της 20ης Μαρτίου, βρίσκονταν στο ξενοδοχείο (αναφέρεται το όνομα του ξενοδοχείου) το οποίο βρίσκεται επί της οδού (αναφέρεται η οδός) στο Μεταξουργείο από κοινό με την ανήλικη και έναν ακόμη φίλο τους ονόματι “Ρουσλάν” αγνώστων λοιπών στοιχείων, ηλικίας περίπου 22 ή 23 ετών με αριθμό τηλεφώνου (αναφέρεται ο αριθμός). Ο “Ταχίρ” και ο Ελλάδιος Σ. ανέφεραν ότι ο Ρουσλάν προέβη σε συνουσία με την ανήλικη ενώ οι ίδιοι παρακολουθούσαν τραβώντας βίντεο».



Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

 



Νέα σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αφού παρουσίασε τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στη συνέχεια κατέληξε ότι «δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16.

Σε 90 δευτερόλεπτα o Μενέντεζ «ξεγύμνωσε» την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάζει, καταλήγοντας σε ερώτηση προς τον κ. Μπλίνκεν «πώς χαρακτηρίζετε μία τέτοια χώρα;». Όταν, δε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε «ένας προκλητικός σύμμαχος», ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επανήλθε και είπε: «Αυτή η χώρα είναι η Τουρκία. Μια χώρα που κάνει όλα αυτά τα πράγματα δεν αξίζει να λάβει τα F-16».

Μενέντεζ: Τι αποκαλείτε μία χώρα:

Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα εδαφικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση;

Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας;

Που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ;

Που έχει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στη φυλακή από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και φυλακίζει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο πριν από τις εκλογές;

Που επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ για να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα της;

Που δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;

Που συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ, όπως οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας;

Που σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ;

Που συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη;

Που αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης;

Που έχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO;

Που συλλαμβάνει και φυλακίζει αμερικανικό προσωπικό;


Μπλίνκεν: Νομίζω ότι θα το έλεγα ότι ένας προκλητικός σύμμαχος

Μενέντεζ: Λοιπόν, καλώ τη χώρα αυτή Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι μια τέτοια χώρα … ότι αξίζει να πουλήσουμε τα F-16 σε αυτήν.




Είδαμε την συνέντευξη Ανδρουλάκη, είναι δυνατόν ο Ανδρουλάκης να είναι αρχηγός κόμματος;




Πραγματικά πολύ αναρωτιούνται πώς έγινε ο Ανδρουλάκης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και με ποια κριτήρια;

Καταρχήν δεν πείθει και το χειρότερο δεν έχει σοβαρό πολιτικό λόγο για να πεις τον θέλω σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

«Όχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ, από τον χώρο της νέας Βιβλιοθήκης της Βουλής, στο παλιό Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.  

Διευκρίνισε δε ότι μιλά για αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, όπως και για πρωθυπουργό που θα είναι πολιτικός, χωρίς να «φωτογραφήσει» κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι είπε ότι το κόμμα του την τελευταία 20ετία είχε πρωθυπουργό μόνον για τρία χρόνια. 

Ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες, αλλά με τέτοιο πολιτικό λόγο δεν πρόκειται να το πετύχει και πρέπει να μας πεί και τι θα κάνει την επόμενη ημέρα αφού δεν θα έχει πετύχει τον στόχο του να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος του.

Πρόσθεσε, «η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Δηλαδή; Μα όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Δηλαδή λέει Τσίπρας, Μητσοτάκης. Εγωιστής είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Και δεν είναι εγωιστές αυτοί οι δύο που λένε ή εγώ ή αυτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να διαφανεί και μία προτίμηση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη συμμετοχή του κόμματός του - αποκλείοντας παράλληλα τον Γιάνη βαρουφάκη επειδή «έπαιξε με τη δραχμή». 



ΕΣΗΕΑ: Η προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων δεν θα περάσει

 



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την απόπειρα εκφοβισμού που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «άγνωστοι, που υπογράφουν ως Ρουβίκωνας, έγραψαν χθες το βράδυ απειλητικά συνθήματα στην εξώπορτα της οικίας του συναδέλφου.

Για μία ακόμα φορά, το Δ.Σ. τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων δεν θα περάσει. Οι πράξεις βίας δεν θα σταθούν εμπόδιο στο έργο τους. Οι δημοσιογράφοι επιτελούν το καθήκον της ενημέρωσης των πολιτών και κρίνονται καθημερινά από αυτούς».



Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

 



1. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Είναι άλλο ένα ψέμα. Δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση. Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και δεν είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Η νομολογία του ΣτΕ προσδιορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Για πρώτη φορά όμως στο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση με το άρθρο 1 της αιτιολογικής έκθεσης και το άρθρο 3 του νομοσχεδίου θωρακίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των παρόχων ύδατος.

Δεν εκχωρούμε καμία αρμοδιότητα υδατικής πολιτικής προς μια Ρυθμιστική Αρχή. Αναφέρεται ρητά ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο αρμόδιος φορέας που χαράσσει την πολιτική για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων.

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου αναφέρεται ρητά ότι μεταφέρεται η αρμοδιότητα «εποπτείας και ελέγχου» και μόνο.

 

2. Άρα, γιατί υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης;

Διότι χρειάζεται να διασφαλίσουμε διαφάνεια και λογοδοσία, ιδιαίτερα επειδή οι πάροχοι ύδατος είναι δημόσια μονοπώλια. Πρέπει να εξασφαλίσουμε χαμηλές τιμές και το ότι η τιμολόγηση του νερού γίνεται σύμφωνα με το νόμο ενώ η ποιότητα του πρέπει να καταμετράται συστηματικά και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

 

3. Ποιες είναι οι παθογένειες, οι οποίες πρέπει να εκλείψουν;

Είναι αρκετές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  • Μεγάλος κατακερματισμός των υπηρεσιών ύδατος σε πολλούς παρόχους (295 αυτή τη στιγμή).
  • Ανεπαρκής έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και των βασικών κέντρων κόστους.
  • Ανεπαρκή στοιχεία: Μόλις το 42% των οργανισμών υποβάλει συστηματικά τα στοιχεία που υποχρεούται από τον νόμο στην πλατφόρμα του συστήματος.
  • Ανομοιομορφία σε ό,τι αφορά στο ποσοστό ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Το επίπεδο ανάκτησης του κόστους των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, πλην ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ που είναι πιο οργανωμένες, κυμαίνεται από 21% έως 202%.
  • Το 2019, το συνολικό ποσοστό απωλειών των παρόχων φτάνει έως και το 62%, και κατά μέσο όρο έχουμε απώλειες που φτάνουν το 35,6%, σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που δηλώνουν ότι έχουν 65% απώλειες στο νερό.
  • Έλλειψη συστηματικής αποτύπωσης της κατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να προτεραιοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα.
  • Έλλειψη κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος.

Πρόσθετο στοιχείο: 2015 - 2019, Κυβέρνηση Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Επιβλήθηκαν στις ΔΕΥΑ συνολικά 9 πρόστιμα. Αντίθετα την τελευταία τριετία, κατά την διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν επιβληθεί 62 πρόστιμα.

 

4. Αφού η διαχείριση του νερού στην Ελλάδα γίνεται από δημόσιους παρόχους, τι την θέλουμε τη Ρυθμιστική Αρχή;

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου η διαχείριση του νερού γίνεται από δημόσιους φορείς, υπάρχουν Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές. Η ρύθμιση της αγοράς δεν χρειάζεται μόνο για τη ρύθμιση του ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτών. Χρειαζόμαστε και δημιουργούμε ισχυρούς δημόσιους φορείς διαχείρισης ύδατος.

 

5. Με δεδομένο ότι κι εσείς λέτε πως οι πάροχοι είναι φυσικά μονοπώλια, γιατί απαιτείται ρύθμιση;

Προχωρούμε σε μια δομική μεταρρύθμιση για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Όλα έρχονται στο φως, η ποιότητα, οι απώλειες και η υπερανάκτηση του κόστους του νερού όποτε συμβαίνει. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μόνο μια ισχυρή, δημόσια και ανεξάρτητη αρχή, μπορεί να ασκεί αποφασιστικά έλεγχο για την ασφάλεια και την ποιότητα του νερού ιδιαίτερα όταν έχουμε δημόσιους μονοπωλιακούς οργανισμούς!

 

6. Δηλαδή δεν γίνεται να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση των υδάτων στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου;

Δίνουμε την εποπτεία σε μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή. Και αυτός είναι δημόσιος έλεγχος. Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι αυτό που λέει το όνομά τους: Ανεξάρτητες! Δεν υπάγονται σε ιεραρχικό έλεγχο εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού. Τα μέλη τους, έχουν λειτουργική ανεξαρτησία. Άλλωστε η Ρυθμιστική Αρχή ΔΕΝ έχει αρμοδιότητα τιμολόγησης, μόνο εποπτείας και ελέγχου, τίποτα άλλο.

 

7. Ποιες αρχές ελέγχουν την ασφάλεια του πόσιμου νερού, πώς και πότε;

Το υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, με την αντίστοιχη νομοθεσία για το πόσιμο νερό σε εφαρμογή της αντίστοιχης ενωσιακής, από την οποία έχουμε ζητήσει να προστεθούν κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Πλέον, μέσα από τα στοιχεία και τους δείκτες που υποχρεώνουμε τους παρόχους να υποβάλλουν στην Αρχή, μπαίνει μια τάξη και εξασφαλίζεται διαφάνεια και έλεγχος αναφορικά με την τήρηση των υποχρεώσεων συστηματικής παρακολούθησης από τους παρόχους της ποιότητας του πόσιμου νερού.

 

8. Τι ποινές προβλέπονται για μη τήρηση κείμενης νομοθεσίας;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν σύστημα κυρώσεων για την μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, θεσπίστηκε η ΚΥΑ τιμολόγησης, η οποία δεν περιέχει καθόλου κυρώσεις.

Σήμερα, καλύπτουμε αυτό το κενό, με το άρθρο 18 θεσπίζοντας συγκεκριμένες άμεσες και έμμεσες κυρώσεις, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών σε ένα φυσικό αγαθό. Θωρακίζουμε τον έλεγχο του κράτους επί των υπηρεσιών ύδατος με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται η ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων και συγκρατείται το κόστος για τον πολίτη, σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει η Πολιτεία.

 

9. Τι αλλάζει σε όλα τα παραπάνω με την νέα Ρυθμιστική Αρχή;

Η νέα Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων έχει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των διοικητικών κενών που υπάρχουν.

Η νέα Εθνική Ρυθμιστική Αρχή στοχεύει σε 3 βασικούς άξονες:

  1. Αύξηση της λογοδοσίας των δημοσίων και δημοτικών Παρόχων Υπηρεσιών Ύδατος, με προώθηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των υπηρεσιών.
  2. Ενίσχυση της εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών Παρόχων Υπηρεσιών Ύδατος, με γνώμονα την αποτελεσματική και οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση για τους πολίτες.
  3. Συμμόρφωση των δημόσιων και δημοτικών Παρόχων Υπηρεσιών Ύδατος με τη σχετική νομοθεσία, και την επιβολή προστίμων, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Διασφαλίζεται:

  • Η ποιότητα των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας.
  • Ο καθορισμός ενός σαφούς και διαφανούς συστήματος κοστολόγησης και τιμολόγησης, βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, προς όφελος των καταναλωτών.
  • Η αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, μέσω της υποχρέωσης σύνταξης πενταετών επιχειρησιακών σχεδίων, και ετήσιου προγραμματισμού.

 

10. Τι επιτυγχάνεται με αυτές τις αλλαγές;

  • Λειτουργικό και σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης μέσω μιας Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία και τη διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων.
  • Την προώθηση συνθηκών ίσης πρόσβασης, της ασφάλειας εφοδιασμού και της εξοικονόμησης ύδατος. Με λίγα λόγια περισσότερο και καλύτερο νερό για τους πολίτες.


Στη Βουλή o «Κώδικας Μετανάστευσης»

 




Κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης». Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρείται η κωδικοποίηση υφιστάμενων διατάξεων αλλά και η αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για θέματα νόμιμης εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου Κώδικα Μετανάστευσης. Με σημαντικές καινοτομίες όπως:

  1. Συγκεντρώνονται όλες οι κατηγορίες και τύποι αδειών διαμονής που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο σε ένα ενιαίο κείμενο. 
  2. Ομογενοποιούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης των αδειών διαμονής ανά κατηγορία. Περαιτέρω καθιερώνεται ενιαία διαδικασία για την έκδοση αδειών διαμονής με τις οποίες παρέχεται δικαίωμα εργασίας, ενώ αυξάνεται η διάρκειας ισχύος της αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής από 2 σε 3 έτη.
  3. Θεσμοθετείται η ηλεκτρονική υποβολή του συνόλου των δικαιολογητικών αποκλειστικά σε μία «πύλη εισόδου» (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Μετανάστευση»).
  4. Αναμορφώνεται η διαδικασία μετακλήσεων με την εισαγωγή πρόβλεψης για την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ετησίως αντί έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης ανά διετία, με την οποία θα καθορίζονται σε επίπεδο επικράτειας οι ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες και θα δίνεται έμφαση στον καθορισμό αριθμού θέσεων εργασίας και όχι ειδικοτήτων.
  5. Καθιερώνεται για όλες τις εργασιακού τύπου άδειες διαμονής, ενιαία και ευέλικτη διαδικασία για την εισδοχή (έκδοση θεώρησης εισόδου) πολιτών τρίτων χωρών.
  6. Αίρεται η απαγόρευση αλλαγής σκοπού διαμονής για συγκεκριμένες κατηγορίες αδειών διαμονής, άρση που συνεπάγεται ευελιξία στην κάλυψη θέσεων απασχόλησης, καθώς δεν θα απαιτείται η έξοδος από τη χώρα του πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει σε αυτή νομίμως και η επανείσοδός του κατόπιν έκδοσης νέας θεώρησης εισόδου.
  7. Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εργασία υψηλής ειδίκευσης σε πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα με θεώρηση εισόδου Schengen (τουριστική VISA C) ή σε όσους απαλλάσσονται από αυτή την υποχρέωση και βρίσκουν εργασία ως εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης.
  8. Αυξάνεται η διάρκεια ισχύος άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς (φοίτηση ή γέννηση στην Ελλάδα), από 5 σε 10 έτη και θεσμοθετείται πλέγμα προστασίας πολιτών τρίτων χωρών που εισήλθαν στη χώρα ως  ασυνόδευτοι ανήλικοι που ενηλικιώνονται.
  9. Στους κατόχους αδειών διαμονής δεκαετούς διάρκειας, παρέχεται η δυνατότητα μετάπτωσης στην άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος, που προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο.
  10. Περιπτώσεις που υπάγονταν ως διακριτές κατηγορίες στους ανθρωπιστικούς λόγους ή στα μέλη οικογένειας Ελλήνων και ομογενών, υπάγονται πλέον σε μία κατηγορία άδειας διαμονής για κατά περίπτωση χορήγηση.
  11. Η προβλεπόμενη ΚΥΑ καθορισμού των δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για έκδοση ή ανανέωση άδειας διαμονής θα επικαιροποιηθεί και θα καταβληθεί προσπάθεια να μειωθούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να καθιερώνεται η αυτεπάγγελτη ηλεκτρονική αναζήτησή τους από τη Διοίκηση, όπου είναι τεχνικά δυνατόν.


Η Ελλάδα παρατηρητής στην Κοινότητα Καραϊβικής CARICOM

 



Η Κοινότητα της Καραϊβικής (Caribbean Community/CARICOM) αποδέχθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023,  το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή της Ελλάδας στην CARICOM με καθεστώς παρατηρητή.

  • Η Κοινότητα της Καραϊβικής αποτελείται από 15 μέλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα νησιωτικά κράτη.
  • Η Γενική Γραμματεία του ανωτέρω περιφερειακού Οργανισμού χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων φιλικών της σχέσεων με τα κράτη-μέλη της CARICOM, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι προσβλέπει στη διεξαγωγή ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και στη συνεργασία με την Ελλάδα.
  • Η εξέλιξη αυτή  αντικατοπτρίζει τις διευρυνόμενες σχέσεις της χώρας μας με τα κράτη της περιοχής, δίνει νέες ευκαιρίες συνεργασίας μαζί τους, ιδίως σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η νησιωτικότητα, και αναδεικνύει τον ολοένα και πιο σημαντικό διεθνή ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος δεν περιορίζεται πλέον σε στενό περιφερειακό γεωγραφικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί η πρόσφατη επίσκεψη  του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε χώρες Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (6-11.02.2023), καθώς και η  υπογραφή της Συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας με καθεστώς παρατηρητή στο SICA, «Συστήμα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής» (SICA – Central American Integration System) (24.02.2023)




Νέα εποχή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

 



Υπεγράφη την Τρίτη η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.), έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρείας μέλος του Υπερταμείου, και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες Grimaldi Euromed S.p.A. – Mινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. – Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ επίκειται στο άμεσο μέλλον η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗΓ Α.Ε. από τη Βουλή.

Με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών βαίνει προς ολοκλήρωση η αξιοποίηση ενός ακόμα περιουσιακού στοιχείου που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με το Ταμείο, μια νέα εποχή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής συνολικά.



Ρεκόρ πενταετίας ως προς τη φορολογική συμμόρφωση


 


Ρεκόρ πενταετίας ως προς τη φορολογική συμμόρφωση καταγράφηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη ακρόαση φορέων του σχεδίου νόμου «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως είπε:

  • Το 83,3% της κοινωνίας μπόρεσε και πλήρωσε εμπροθέσμως όλους τους φόρους. Ειδικά στα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό ανήλθε το 2022 στο 75% από το 68% που ήταν το 2018. Συνεπώς είχαμε την υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση το 2022, που σημαίνει ότι οι πολίτες μπόρεσαν να πληρώσουν τους φόρους εξ αιτίας των μειώσεων φόρων. Τώρα, ταυτόχρονα εισάγουμε και ένα ευνοϊκό πλαίσιο με 120 ή 75 δόσεις για να βοηθήσουμε κατηγορίες συμπατριωτών μας.
  • Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει πλαίσιο ρυθμίσεων 120 ή 75 δόσεων.


Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο θεοδωράκη

  • Έχω πει εξαρχής ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Μπορώ να σας πως μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνονταν τον Ιούλιο διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη, πολύ πιθανόν, και θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο.  Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων την οποία πρέπει να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.
  • Θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη για αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη -γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία- διότι αυτή είναι η σωστή λύση για την χώρα. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει -και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της Κυβέρνησής μου σήμερα- ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή Κυβέρνηση, δυσαρεστώντας πολύ συχνά την Παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί.
  • Η πρώτη κάλπη θα μας πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει την χώρα. Η δεύτερη κάλπη, εφόσον χρειαστεί, που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί, θα μας υποδείξει και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
  • Αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Εγώ δεν την υπερασπίζομαι άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση. Θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν «προοδευτική διακυβέρνηση» στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές, όχι μετά τις εκλογές.


Επιπλέον 352 νέοι επιχειρηματίες θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ


 


Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα εξέτασης των ενστάσεων για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση των ενστάσεων, θα χρηματοδοτηθούν 352 νέες επιχειρήσεις επιπλέον των 1.020 επιχειρήσεων που είχαν ήδη εγκριθεί στο τέλος Ιανουαρίου

  • Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει (από 1 Ιανουαρίου 2022) πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας. 
  • Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής: 
    • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης
    • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων της δράσης
    • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων της δράσης.
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 47.656.000 ευρώ και  συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία - ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. 
  • Ο Β' κύκλος του προγράμματος θα ανακοινωθεί εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος. 


Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό -Έλεγχος και λογοδοσία σε όλους τους παρόχους νερού για την προστασία των καταναλωτών

 



Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.  Στα δημόσια μονοπώλια -όπως υπογράμμισε χθες στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου- είναι απαραίτητο να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία, αλλά και ρύθμιση της τιμολογιακής τους πολιτικής από την Πολιτεία με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.  Γκρέμισε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης» του νερού και υπογράμμισε  την ανάγκη λογοδοσίας των φορέων διαχείρισης υδάτων επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα:

  • Η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία διότι ειδικά όταν έχουμε δημόσια μονοπώλια, εκεί χρειάζεται να υπάρχει τόσο η ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής όσο και ο έλεγχος και η εποπτεία για τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν.
  • Η Πολιτεία δεν εκχωρεί καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού υδατικής πολιτικής προς μία ρυθμιστική αρχή. Αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο αρμόδιος φορέας που χαράσσει την πολιτική για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων.
  • Ανατίθενται στη Ρυθμιστική Αρχή αρμοδιότητες μόνο εποπτείας και ελέγχου, σε καμία περίπτωση ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής.
  • Δεν προβλέπεται και δεν υποκρύπτεται καμία παρούσα ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης υδάτων.
  • Θωρακίζεται η λογοδοσία των φορέων διαχείρισης ύδατος και η διαφάνεια, υπέρ των καταναλωτών.
  • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό το πεδίο της Ρυθμιστικής και Ελεγκτικής εποπτείας των φορέων που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στη γεωγραφική περιοχή τοπικής τους αρμοδιότητας, δηλαδή σε Δήμους, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ) κλπ.
  • Υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος. Μόλις το 38% αναρτά τα στοιχεία που οφείλει και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες.
  • Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν.
  • Μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή είναι δημόσιος έλεγχος. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε Κυβέρνηση αν θα επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους; Αυτά είναι ρουσφέτια, όχι εκείνα που αναπόδεικτα κατηγορεί την Κυβέρνηση.
  • Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019 επιβλήθηκαν συνολικά μόλις 9 πρόστιμα. Επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το διάστημα 2019- 2020 επιβλήθηκαν συνολικά 62 πρόστιμα.
  • Δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου προς ψήφιση είναι αντισυνταγματικές.

 




Εκκινεί σταδιακά η λειτουργία των τρένων

 



Η Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών: Πρώτον, να συμβάλει -στο βαθμό που την αφορά- έτσι ώστε η διερεύνηση να φτάσει μέχρι τέλους και να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου -όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- να μην ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί τα βαθιά και βαριά αισθήματα που δημιούργησε η τραγωδία αυτή.

  • Άμεση προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες στο Γολγοθά που ανεβαίνουν. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων, ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους.
  • Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με απόλυτη ασφάλεια και αναπτύσσουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, έτσι ώστε το σύστημα τηλεδιοίκησης να εγκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό:
    • Συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στον ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train. Στόχος είναι αφενός, να επιτηρούνται καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και, αφετέρου, να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σιδηρόδρομο.
    • Αύριο, Τετάρτη, εκκινεί σταδιακά  η λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται και νέες γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη πριν από το Πάσχα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας, όπως είναι η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας. Ειδικά για τις σήραγγες αναβαθμίζεται η επιτήρηση με ηλεκτρονικές κάμερες, ενώ -έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση- θα υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, μόνο μία αμαξοστοιχία εντός των τούνελ. 
    • Παράλληλα -όπως ήδη έχει ανακοινωθεί- μέχρι την πλήρη λειτουργία της τηλεδιοίκησης θα υπάρξει στελέχωση των σταθμών με 2 σταθμάρχες, μείωση της ταχύτητας σε τμήματα του δικτύου που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση, στελέχωση των προαστιακών συρμών με 2 μηχανοδηγούς και με 1 συνοδό, στελέχωση των InterCity που κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με 3 συνοδούςέναντι των 2 που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

 




12 ερωτήσεις – απαντήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

 



1. Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ;

Η απόφαση είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο πράγματα: στην ανάγκη στήριξης των εργαζομένων και ιδίως των χαμηλόμισθων, που έχουν πληγεί από τον εισαγόμενο πληθωρισμό και στην ανάγκη να μην θιγούν οι αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τη διεθνή οικονομική κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Είναι επίσης χρυσή τομή ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν από εργαζόμενους και εργοδότες. Θα ήταν εύκολο για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση, ιδίως ενόψει εκλογών και δεδομένου ότι η αύξηση επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν όμως υπεύθυνο, καθώς θα υπονόμευε τις βάσεις, στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας και, τελικά, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ελήφθησαν υπόψη η μείωση της ανεργίας από 17,5% το καλοκαίρι του 2019 σε 10,8% τον Ιανουάριο του 2023, η ανάπτυξη της οικονομίας, που αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος, η άνοδος των εξαγωγών και ο υψηλός πληθωρισμός, αλλά, από την άλλη πλευρά, συνυπολογίστηκαν μεγέθη ,όπως η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων, έτσι ώστε η απόφαση να είναι πράγματι βιώσιμη.

Έτσι, αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ το μήνα ή 910 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί και, αντιστοίχως, του κατώτατου ημερομισθίου στα 34,84 ευρώ.

2. Ωστόσο, από ορισμένες πλευρές επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη αντισταθμίσει την αύξηση αυτή. Γιατί δεν προχωρήσατε σε μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων στα εισοδήματα;

Ο πληθωρισμός είναι πράγματι υψηλός τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Όμως, δεν είναι ακριβές ότι είναι υψηλότερος από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο γενικός δείκτης τιμών αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 15,1% το 2023 σε σχέση με το 2019, ενώ η σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά το ίδιο διάστημα θα ανέρχεται σε 20%. Συγκεκριμένα, από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019 ο κατώτατος μισθός, αυξάνεται τώρα στα 780 ευρώ.

Άρα, ο κατώτατος μισθός στην τετραετία 2019-2023 θα έχει αυξηθεί σαφώς περισσότερο από τον πληθωρισμό. Η δε αύξηση του καθαρού κατώτατου μισθού είναι ακόμα υψηλότερη (21,8% έναντι 15,1% του πληθωρισμού).

3. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ωστόσο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήταν διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος το 2021 ήταν 8,3% και το 2022 5,9%.

Η δέσμευση αυτή όχι μόνο τηρείται στο ακέραιο, αλλά και με το παραπάνω. Λαμβάνοντας υπόψη την ύφεση του 2020, αλλά και το προσδοκώμενο ποσοστό ανάπτυξης για το 2023 (1,8%), συνάγεται ότι το ΑΕΠ στην τετραετία 2019-2023 θα έχει παρουσιάσει ποσοστό αύξησης 6,5% (από 190,5 σε 202,77 δισ. ευρώ). Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο διάστημα είναι 20%. Δηλαδή, υπερτριπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ!

4. Ποιο είναι το τελικό καθαρό ποσό που θα βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι από 1ης Απριλίου 2023;

Το καθαρό ποσό, αφού αφαιρεθούν από τα 780 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος, διαμορφώνεται στα 667 ευρώ (από 548 ευρώ το 2019). Το ποσό αυτό, όμως, πολλαπλασιάζεται επί 14, καθώς κάθε χρόνο καταβάλλονται δώρα και επίδομα άδειας.

Έτσι, με αναγωγή σε 12μηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός φτάνει στα 778 ευρώ το μήνα (από 639 ευρώ το 2019). Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ (από 7.667 ευρώ το 2019).

Συνεπώς, η αύξηση από το 2019 είναι 1.669 ευρώ τον χρόνο ή, εναλλακτικά, τρεις επιπλέον καθαροί μισθοί τον χρόνο.

5. Ο νέος κατώτατος μισθός υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο. Ποια θα είναι η φορολογική επιβάρυνση των αμειβόμενων με αυτόν;

Ακόμη και αν λογαριάσει κανείς την επίδραση της φορολογίας, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι, όπως ήδη τονίστηκε, σημαντικά κερδισμένοι.

Συγκεκριμένα, ενώ το ετήσιο καθαρό εισόδημα του 2022 ήταν 8.597 ευρώ, τώρα πλέον διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ. Με άλλα λόγια, το καθαρό τους εισόδημα, αφού πληρωθούν οι όποιοι φόροι, θα είναι κατά 739 ευρώ μεγαλύτερο. Κάθε αντίθετη άποψη είναι απολύτως αβάσιμη.

6. Πόσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα επηρεαστούν άμεσα οι αποδοχές τους από 1ης Απριλίου; Και ποιες εκτιμώνται οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας;

Ο αριθμός των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό το 2022 μειώθηκε κατά 60.000 άτομα (από 646.000 σε 585.000). Αυτό συνέβη, επειδή η ανάπτυξη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας οδήγησαν συνολικά σε αύξηση των μισθών πάνω από τον κατώτατο, κάτι που πιστοποιείται τόσο από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ όσο και από τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» (τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν ότι οι μέσες μηνιαίες αποδοχές το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε). Το ίδιο αναμένουμε να συμβεί με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω στη χώρα μας οι μισθοί.

7. Ποια επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και πώς διαμορφώνονται από 1ης Απριλίου;

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο, από την 1η Απριλίου, διαμορφώνεται σε 479 ευρώ το μήνα (από 438 ευρώ προηγουμένως και 399 ευρώ το 2019). Η σωρευτική αύξηση του επιδόματος ανεργίας από το 2019 είναι 80 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά..

8. Τι ισχύει με τις τριετίες;

Το καθεστώς που διέπει τις τριετίες δεν αλλάζει. Εδώ και έντεκα χρόνια, με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, εφαρμόζεται η ίδια νομοθεσία. Το καθεστώς αυτό, βάσει της νομοθεσίας, θα αλλάξει, όταν η ανεργία περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

Συνεπώς, από την αύξηση που ανακοινώθηκε για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο ωφελούνται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο μικτός κατώτατος μισθός για τους εν λόγω εργαζόμενους μπορεί να φτάσει έως και τα 1.183 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, το δε ετήσιο όφελος σε σχέση με το 2019 κυμαίνεται από 2.002 ευρώ έως 2.366 ευρώ.

9. Ποιες θέσεις διατύπωσαν οι επιστημονικοί και οι κοινωνικοί φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης;

Όλοι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης, αλλά με σημαντικές αποκλίσεις ως προς το ύψος της. Συγκεκριμένα:

  • Η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και η πλειονότητα των εκπροσώπων των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ), πρότειναν μία «λελογισμένη αύξηση» του κατώτατου μισθού στα όρια το προσδοκώμενου πληθωρισμού, εστιάζοντας στην ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
  • Το ΚΕΠΕ, μολονότι αναγνωρίζει ότι «μία αύξηση άνω του 3-4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας», εντούτοις καταλήγει ότι θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη αύξηση, αντίστοιχη αυτής που δόθηκε πρόσφατα στους συνταξιούχους, «επειδή οι υπόλοιπες χώρες, με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε, αναμένεται να αυξήσουν αξιόλογα τις κατώτατες αμοιβές τους».
  • Η ΓΣΒΕΕ προτείνει μία αύξηση της τάξης του 8% «ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας των χαμηλόμισθων εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα αναλώνεται σε ομάδες αγαθών που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών».
  • Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση της τάξης του 15,8%, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 826 ευρώ.

10. Υπάρχει κίνδυνος η αύξηση του κατώτατου μισθού να οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας, απολύσεις και αύξηση της ανεργίας;

Όπως επισημάνθηκε, κατά τη λήψη της απόφασης, σταθμίστηκαν προσεκτικά τα οικονομικά δεδομένα, οι αντοχές των επιχειρήσεων, οι ανάγκες των εργαζομένων και οι θέσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Ο νέος κατώτατος μισθός ισορροπεί ανάμεσα στις προτάσεις που έκαναν οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν το 2022 δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Αντίθετα, παρά την αύξηση όχι μόνο του κατώτατου, αλλά και του συνόλου των μισθών, η ανεργία παρέμεινε σε πτωτική τροχιά, ενώ οι εξαγωγές και ο τουρισμός κινήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, που σημαίνει ότι δεν επλήγη η διεθνής ανταγωνιστική θέση της χώρας.

11. Πού κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, μετά την αύξηση, που αποφασίστηκε;

Ο νέος κατώτατος μισθός είναι ο δέκατος υψηλότερος σε σύνολο 22 κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Η Ελλάδα προηγουμένως ήταν στη 13η θέση. Ανάλογη εξέλιξη παρατηρείται στην κατάταξη του ελληνικού κατώτατου μισθού σε σχέση με την αγοραστική δύναμη: ενώ, δηλαδή, μέχρι χθες, η Ελλάδα ήταν στη 18η θέση σε σύνολο 22 κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ανεβαίνει στη 13η θέση.

12. Θεωρείτε ότι ο κατώτατος μισθός, όπως διαμορφώνεται από 1ης Απριλίου, αποτελεί επαρκές εισόδημα για έναν εργαζόμενο;

Μην ξεχνάμε ότι ο κατώτατος μισθός είναι το ελάχιστο όριο αποδοχών, δηλαδή το κατώφλι ασφαλείας που θέτει η Πολιτεία ως ελάχιστο ύψος αμοιβής της εργασίας. Πέραν αυτού, πρέπει να συνυπολογίζει κανείς τα επιδόματα και τις παροχές που ήδη ίσχυαν για τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (π.χ. στεγαστικό επίδομα, επίδομα παιδιών) και ενισχύθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις νέες επιδοτήσεις/εισοδηματικές ενισχύσεις για τα νοικοκυριά, που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης (προπληρωμένες κάρτες για αγορές καυσίμων και ειδών σούπερ μάρκετ, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κ.ά.). Ενδεικτικά:

  • Ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό με δύο παιδιά λαμβάνει, πέραν από τον μισθό του, 3.780 ευρώ τον χρόνο από τα στεγαστικά επιδόματα και το επίδομα τέκνων.
  • Το market pass διαμορφώνεται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό σε 132 ευρώ και για ζευγάρι με δύο παιδιά στα 312 ευρώ.
  • Στον τομέα της ενέργειας, το επίδομα θέρμανσης από 184 ευρώ μεσοσταθμικά έχει ανέβει στα 242 ευρώ, ενώ, λόγω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, το έλαβαν 290.000 περισσότεροι δικαιούχοι.
  • Επιπλέον με τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται κάθε μήνα στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται έως και το 90% της αύξησης των τιμολογίων, με ποσό που υπερβαίνει τα 8,2 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένει η πρόκληση για περαιτέρω σημαντική αύξηση των μισθών στην Ελλάδα, η οποία πρωτίστως μπορεί να στηριχθεί από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.