Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ο υπερτιμημένος και πλήρως αποτυχημένος Τσίπρας





Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

O Τσίπρας ως πρωθυπουργός έχει ήδη αποτύχει και όσο παραμένει στο τιμόνι της διακυβέρνησης δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα.

Τι έχει κάνει ο Τσίπρας και η ανίκανη κυβέρνηση του αυτούς τους 6 μήνες;

Eπί 6 μήνες είδαμε την χώρα να διαλύεται με δική του αποκλειστικά ευθύνη: Τα κρατικά ταμεία άδειασαν. Άρπαξε τα χρήματα άλλων φορέων για να πληρώνει συντάξεις μισθούς. Έκλεισε τις τράπεζες. Δεν έχει πια χρήματα για συντάξεις έχει απλήρωτα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχει διαλυθεί η υγεία. Έχει διαλυθεί η οικονομία της χώρας με εκατοντάδες λουκέτα και εκατοντάδες ημερήσιες απολύσεις εργαζομένων. Οδήγησε την χώρα σε ένα δημοψήφισμα που το κέρδισε χωρίς να έχει νόημα εξαπατώντας τον λαό και αμέσως μετά έφερε το χειρότερο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα, με ένα νόμο και ένα άρθρο ακριβώς όπως θα το καταργούσε.

Φυσικά να μην ξεχάσουμε το θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ, ο μισθός θα φτάσει τα 751 ευρώ, όλο έλεγε ότι καθαρογράφεται η συμφωνία που τορπίλιζε εγκληματικά και με ανευθυνότητα ο Βαρουφάκης εν γνώση του Τσίπρα και το τελευταίο οι τράπεζες θα ανοίξουν σε 48 ώρες μην ανησυχείτε.

Έχει καταστρέψει ο Τσίπρας την Ελλάδα και τους Έλληνες!! Και μη μου πείτε ότι  οι προηγούμενοι γιατί αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση! Οι προηγούμενοι έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάντια μας έφτασαν όμως την χώρα σε ένα σημείο που δεν θα είχε την σημερινή κατρακύλα ανευθυνότητας και βρόμικων σχεδίων των ίδιων των στελεχών της κυβέρνησης σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Ο Τσίπρας μας αποτελείωσε εκεί που είπαμε να χαλαρώσουμε!!!

Δεν με πείθει κανένας και τίποτα ότι ο Τσίπρας δεν γνώριζε τα σχέδια των Λαφαζάνη και Βαρουφάκη και δεν είναι άμοιρος ευθυνών  όπως θέλουν να περάσουν κάποιοι, γιατί εάν συμβαίνει πραγματικά αυτό θα πρέπει να φύγει από τώρα και να ζητήσει συγνώμη στον ελληνικό λαό για την συμμορία που έβαλε να κυβερνήσει αλλιώς να αντιμετωπίσει και αυτός τις ποινικές ευθύνες των στελεχών τους.

Φυσικά και υπάρχουν ποινικές ευθύνες ιδιαίτερα για τον Βαρουφάκη και φυσικά για τον Λαφαζάνη και σήμερα από ότι ενημερώνομαι ξεκινάει έρευνα για τον Βαρουφάκη από την δικαιοσύνη και την Γ.Γ.Ε. και πιστεύω να ακολουθήσει έρευνα για τα σχέδια του ντου από παντού στο νομισματοκοπείο από την συμμορία Λαφαζάνη.

Ο υπερτιμημένος λοιπόν Τσίπρας ανίκανος να ελέγξει τα στελέχη του και στηριζόμενος πλέον στην αντιπολίτευση αφού είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών όπως φαίνεται τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει όμως την ικανότητα να συνεχίζει να κυβερνά γιατί δεν μπορεί, δεν ξέρει και κάνει μεγάλο κακό.

Και αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας υπερτιμημένος αποδεδειγμένα αποτυχημένος πρωθυπουργός της πλέον κακής κυβέρνησης μετά την μεταπολίτευση είναι ακόμα δημοφιλής; Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν για αυτό πάμε από το κακό στο χειρότερο και είναι κρίμα για τα παιδιά που μεγαλώνουμε γιατί τους αφήνουμε αποκαΐδια και κανένα μέλλον.



Σχέδιο «κλειστές εφορίες κάθε Τετάρτη» κατά της φοροδιαφυγής



Πρωτοφανής επιχείρηση για να πετύχει πλήγμα στο φορολογικό έγκλημα από το οικονομικό επιτελείο - Εξετάζεται οι εφορίες να κλείνουν μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα ώστε να βγουν από τα γραφεία τους και οι 1.500 ελεγκτές των ΔΟΥ - Στόχος οι σαρωτικοί έλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις

Ενα πρωτοφανές επιχειρησιακό σχέδιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να πετύχει πλήγμα στο φορολογικό έγκλημα. Στο εξής οι εφορίες δεν θα κλείνουν μόνο λόγω απεργίας, αλλά και για να αναχαιτίσουν τη φοροδιαφυγή!

Η «κυνηγετική περίοδος» ξεκίνησε και, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα το νιώσει αυτό ολόκληρη η αγορά. Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής μάλιστα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφωνας Αλεξιάδης, επιστρατεύει όλους τους -μέχρι πρότινος συναδέλφους του- εφοριακούς υπαλλήλους.

Έχοντας την ατυχία να παραλάβει τη μεγαλύτερη καυτή πατάτα που πήρε ποτέ στα χέρια του νέος υπουργός (μαύρη τρύπα 2,361 δισ. στις εισπράξεις φόρων στο α’ εξάμηνο του 2015 και μεγάλες αυξήσεις έμμεσων φόρων που δεν τις επέβαλε ο ίδιος αφού δεν ήταν ποτέ ούτε βουλευτής ούτε υπουργός), δεν διστάζει να καταφύγει και σε μη συμβατικές λύσεις. Για τον λόγο αυτό εξετάζει άμεσα, σε συνεννόηση με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, να κλείνουν για το κοινό οι εφορίες για μία ή δύο ημέρες κάθε εβδομάδα (κάθε Τετάρτη για παράδειγμα) ώστε να βγάλει από τα γραφεία και τους 1.500 ελεγκτές των ΔΟΥ και να τους ρίξει κατευθείαν στη φωτιά για να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά.
 
Ελεγχοι κατά ριπάς

Το σχέδιό του αυτό είχε εμμέσως προαναγγείλει και ο ίδιος, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του, την περασμένη Δευτέρα. Με 28 χρόνια θητείας στο υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός, ο νέος αναπληρωτής υπουργός γνωρίζει ότι οι εφορίες έχουν αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια από προσωπικό λόγω των αθρόων παραιτήσεων υπαλλήλων σε μέση ηλικία.

Ο ίδιος εξήγγειλε ελέγχους κατά ριπάς για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ότι «όχι μόνο το ΣΔΟΕ, όχι μόνο η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), αλλά και ολόκληρο το Δημόσιο θα μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα λόγια του, το σχέδιο Αλεξιάδη θέλει να κινητοποιήσει ολόκληρο το Δημόσιο. Εκτός του ότι επιστρατεύει όλους τους εφοριακούς για να πραγματοποιούν ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ζητάει τη συνεργασία και της Οικονομικής Αστυνομίας. Επιπλέον ήδη έχει σταλεί σήμα του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προς όλες τις Διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα, για να είναι έτοιμοι να σπεύδουν και να συνδράμουν άμεσα με άνδρες και περιπολικά κάθε φορά που διενεργείται μαζικό κυνήγι φοροδιαφυγής από εφοριακούς σε κάποια περιοχή της χώρας. Η κυβέρνηση ξεκινά τον αγώνα της κατά της φοροδιαφυγής από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τα εμπορικά σημεία και όπου αλλού πραγματοποιείται διακίνηση προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίες των πολιτών, από τους οποίους και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά ενημέρωση και συνεργασία.

Ανάλογες εντολές έδωσε με εγκύκλιό της και η κυρία Σαββαΐδου, με την οποία ορίζεται ότι:

■ Τα ελεγκτικά συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

■ Θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

■ Οι φοροελεγκτές θα ζητούν και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης να τους επιδείξουν τις αποδείξεις των αγορών τους. Επειδή καταργήθηκε πλέον η υποχρέωση τήρησης ειδικών πληροφοριών (π.χ. πρόσθετα βιβλία) για όλες τις κατηγορίες υπόχρεων (π.χ. γιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.), οι ελεγκτές εντέλλονται να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που έλαβαν και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο παραστατικά.

■ Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) οι ελεγκτές πρέπει να μπαίνουν στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.ά. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε κέντρα αισθητικής κ.ά.

■ Ιδιαίτερα θα ελέγχεται αν προκύπτουν υπόνοιες μετακύλισης του φόρου στον χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν, μάλιστα νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ.



Πηγή


Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται ο Βίτσας



Yπερ της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές «αμέσως μετά» την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές τάχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο παρά εκλογές» τόνισε ο κ. Βίτσας, απορρίπτοντας το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Διαμήνυσε προς τους διαφωνούντες ότι «η διαφορετικότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει την ενότητα» και συμπλήρωσε: «Καλύτερα να χρεοκοπήσει μια πολιτική ρητορική, παρά μια κοινωνία».

Ο κ. Βίτσας είπε πως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία σε πολλούς τομείς και συντονισμένες δράσεις ώστε να επιτευχθεί σταδιακά μια συνολική αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου. «Αυτό σημαίνει αναδιάταξη και του ιδιωτικού τομέα, που είναι πλήρως συνδεδεμένος με το Δημόσιο» υποστήριξε.

Σχετικά με το «Σχέδιο Β» που φέρεται ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Βίτσας τόνισε πως ο στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής να υπάρξει μια ωφέλιμη συμφωνία, προσθέτοντας πως «δεν δίνει μεγάλη σημασία» σε οτιδήποτε βρίσκεται στο περιθώριο αυτής της προσπάθειας



Πηγή


Ρύθμιση "ανάσα" για τις ακάλυπτες επιταγές




Περίοδο χάριτος τουλάχιστον δύο μηνών  εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση για την εξόφληση των επιταγών που βρίσκονται ήδη χωρίς αντίκρισμα στα χέρια χιλιάδων επιχειρηματιών και επαγγελματιών λόγω των capital controls.
Η νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το εκτεταμένο πλέον πρόβλημα των επιταγών και θα αναστέλλει τον κίνδυνο υπαγωγής των επιχειρηματιών στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο, προσφέροντας "ανάσα" στην αγορά και δίνοντας μικρή πίστωση χρόνου στους υπόχρεους εκδότες μέχρι να "ανασυνταχθούν".
Το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τον τελευταίο μήνα καθώς πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν "αδειάσει" από τις εκροές και οι επιταγές βρέθηκαν χωρίς αντίκρισμα, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αύξηση των υποχρεώσεων τους λόγω της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και άλλων φορέων την οποία φέρεται να αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησής τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς οι κάτοχοί τους να κινδυνεύουν με υπαγωγή στον "Τειρεσία".
Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαβεβαίωσε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων/νο Μίχαλο. Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, δεν θα μπαίνουν στον "Τειρεσία" μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, μετά την τραπεζική αργία περίπου μία στις τρεις επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν αντίκρισμα, με αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει ο νόμος που προβλέπει προθεσμία οκτώ ημερών μετά τις 20 Ιουλίου (λήξη τραπεζικής αργίας) πριν σφραγιστούν, και 30 ημερών πριν από την ενεργοποίηση της μαύρης λίστας του "Τειρεσία", η αγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα.
Ακόμη πιο προωθημένη είναι η εισήγηση του ΠΑΣΟΚ την οποία κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για τις ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές, προτείνοντας να μην αναγγέλλονται όσες επιταγές εκδοθούν ή λήγουν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2015 εφόσον εξοφληθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Βασίλης Γεώργας

capital.gr


Σήκωσαν τα μανίκια τα τεχνικά κλιμάκια



Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια θα γίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πού και με ποιους θα συναντιούνται οι επικεφαλής της πάλαι ποτέ τρόικας, που έχει αποκτήσει και τέταρτο μέλος.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα φτάσουν στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα καταλύσουν τελικά σε γνωστό ξενοδοχείο, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το υπουργείο Οικονομικών.

«Εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Νομίζω ότι προχωράμε με οργανωμένο τρόπο και ελπίζουμε όλα να θα πάνε καλά στο τέλος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ωστόσο, πριν αρχίσει για τα καλά η διαπραγμάτευση η εκπρόσωπος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι τα δύο πολυνομοσχέδια, που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ήταν αρκετά για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις αλλά δεν φτάνουν για να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, σημειώνουν ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12/7/2015), ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων.
Δρακόντεια μέτρα

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης της αντιπροσωπείας, σε εφαρμογή μπήκε το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τη φύλαξή της. Τα τεχνικά κλιμάκια, ομάδες εργασίας άλλα και στελέχη των τριών θεσμών βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, θα ελέγχονται όλες οι διαδρομές και οι κινήσεις τους ενώ το σχέδιο της Αστυνομίας θα κορυφωθεί όταν φθάσουν στην Ελλάδα οι τρεις επικεφαλής.
Τα 54 άτομα που έφθασαν στην Αθήνα θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα μιας ειδικής ομάδας αστυνομικών και αναμένεται καθημερινά για τις μετακινήσεις και τα ραντεβού τους να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που θα ξεπερνά τα 250 άτομα.

Το συγκεκριμένο δίχτυ προστασίας, θα αποτελείται από αστυνομικούς της Τροχαίας και της Αντιτρομοκρατικής μέχρι ομάδες της ΕΚΑΜ, ελικόπτερα και συνοδευτικά οχήματα που θα αναλαμβάνουν με διακριτικότητα και χωρίς να γίνονται αντιληπτά να επιτηρούν τις κινήσεις των μελών της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικό σημείο των μέτρων είναι το ξενοδοχείο Χίλτον. Εκεί όπου θα υπάρχουν δυνάμεις των ΜΑΤ άλλα και αστυνομικοί με πολιτικά στους χώρους που θα διαμένουν που θα φθάνει ακόμη και σε "αποκλεισμούς" σημείων όπου θα έχουν καταλύσει οι ομάδες εργασίας.

Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αστυνομικοί σε περίπτωση που υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν στελέχη της τρόικας, ενώ υπάρχει και μέριμνα αν τυχόν υπάρξει πρόβλημα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων των στελεχών ή των συναντήσεων που θα έχουν με Έλληνες αξιωματούχους



ethnos.gr


Πιθανή η αύξηση των διδακτικών ωρών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία



Λύση για να καλυφθούν τα περίπου 20.000 κενά στα σχολεία αναζητεί το υπουργείο Παιδείας, με τον αρμόδιο υπουργό Αριστείδη Μπαλτά να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Μπαλτάς θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να βρεθούν πιστώσεις για επιπλέον 5.000-6.000 θέσεις.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μπαλτάς διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το παν «για να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη κατάσταση», ενώ στην ερώτηση εάν εξετάζεται από το υπουργείο το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ο κ. Μπαλτάς απάντησε ότι δεν θέλει να δεσμευθεί με ένα ναι ή όχι. Είπε, όμως, χαρακτηριστικά: «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση όλοι πρέπει να βάλουμε τον όβολο μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μια ή δυο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης νομίζω ότι θα το δεχθεί. Ο καθένας οφείλει να συμβάλει με τον τρόπο του για να ξεπεραστεί η κρίση».

Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με αναπληρωτές καθηγητές και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες γιατί «τα λεφτά λείπουν» και έχει αναβληθεί η διαδικασία πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη 2.500-3.000 θέσεων.

Και αυτό, διότι για να γίνουν οι προσλήψεις πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και να δημοσιευθεί προκήρυξη, με αποτέλεσμα, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί να μην προλάβουν να είναι τον Σεπτέμβριο στα σχολεία.

Ωστόσο, όπως είπε, ο στόχος του υπουργείου είναι «να μπει το παιδί την πρώτη μέρα του σχολείου και να έχει καθηγητή και να κάνει το μάθημά του κανονικά». Σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο, ανέφερε ότι έχει περάσει από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα εκδώσει τη σχετική του έκθεση, ώστε το πολυνομοσχέδιο να πάει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να ακολουθήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφισή του από τη Βουλή.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει τον λόγο για τον οποίο το νομοσχέδιο αποτελεί casus belli και υποστήριξε ότι ο τόσος θόρυβος οφείλεται είτε σε παρανόηση, είτε σε διαστρέβλωση.



Πηγή : tanea.gr


Αλ. Τσίπρας: Λύση με έκτακτο συνέδριο



Σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συγκληθεί και πάλι σήμερα το απόγευμα, παραπέμφθηκε η λήψη των κρίσιμων αποφάσεων όσον αφορά τις διαδικασίες υπό τις οποίες το κόμμα θα οδηγηθεί σε συνέδριο, όπως ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι η προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση προσεγγίζουν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες τις διαδικασίες που θα πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να επέλθει η εσωκομματική «κάθαρση».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε απευθυνόμενος στην Πολιτική Γραμματεία να δρομολογηθεί το συντομότερο η συνεδριακή διαδικασία όπως προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος. Επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος», φρόντισε ωστόσο να διαπιστώσει ότι «το ζήτημα είναι υπαρκτό» αναφορικά με τις διαφορές «στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και τη μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη». Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την ανάγκη για «συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης», λέγοντας ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα μάχης που πρέπει να δώσει η Αριστερά. Ουσιαστικά προέταξε το επιχείρημα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να συνεχίσει καλύτερα τη διαπραγμάτευση, ενώ μπορεί να ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας με πιο σωστό τρόπο για τα πλέον αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, καλώντας, εμμέσως, να στηριχθεί από όλες τις πλευρές το εγχείρημα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση του κ. Τσίπρα, από την πλευρά των στελεχών της πλειοψηφίας έγινε αναφορά στην ανάγκη να αντιστοιχηθούν τα κομματικά δεδομένα με την αυξημένη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική βάση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, κάτι που προϋποθέτει, στην πορεία προς το συνέδριο, άνοιγμα της κομματικής βάσης. Ωστόσο, η άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι ότι, κατά πρώτον, προκειμένου να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, θα πρέπει να υπάρξει καταγγελία των αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου, κάτι που δεν έχει γίνει από καμιά πλευρά. Επιπλέον, υποστηρίζοντας την άποψη πως μπορεί το διαρκές συνέδριο να αντιμετωπίσει την επιτακτική ανάγκη ενός εντατικού εσωκομματικού διαλόγου, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επισήμαναν ότι το διαρκές συνέδριο έχει εξουσιοδότηση για όλα τα ζητήματα εκτός από αυτά που αφορούν τη σύνθεση των οργάνων. Αναφορικά με το θέμα των εσωκομματικών διεργασιών, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης φρόντισε στην ομιλία του χθες να τονίσει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα που έχουν τεθεί στο περιθώριο, φρόντισε, ωστόσο, να προειδοποιήσει ότι «θέλουμε συλλογικές διαδικασίες που δεν θα έχουν σχέση με νοσηρά φαινόμενα, σήμα κατατεθέν στο παρελθόν για τα κόμματα εξουσίας», και μίλησε για διεργασίες με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου δράσης του «όχι».

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα επόμενα βήματα στο εσωκομματικό μέτωπο θα γίνει προσπάθεια να συγκερασθούν σήμερα. Η πρόταση από την πλειοψηφία ήταν, πάντως, να συγκληθεί την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να εγκρίνει τη δρομολόγηση των διαδικασιών για συνέδριο. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κ.Ε. ή το 1/4 των οργανώσεων μελών ή το 15% των μελών του κόμματος, και το συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πολύ σε τρεις μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.

Έντυπη Καθημερινή


Γ. Πανούσης: Ο Βαρουφάκης δρα στο όριο υπονόμευσης της δημοκρατίας



Ο Τσίπρας σύντομα θα έλθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του και την Ιστορία - Από πού αντλεί τη νομιμοποίηση η Αριστερή Πλατφόρμα για να οδηγήσει την χώρα στο κράτος της δραχμής και της κοινωνικών συγκρούσεων; - Ο Στρατός δεν έχει καμία δουλειά στην ασφάλεια, δεν υπήρχε συζήτηση με τον κ. Καμμένο - Η Ζωή πολύ δύσκολα θα κρατηθεί για τα επόμενα 3,5 χρόνια στην θέση της

Λάβρος εναντίον του κ. Βαρουφάκη ,εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.
Θεωρεί ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ «παίζει στο όριο της υπονόμευσης της Δημοκρατίας», ενώ τόνισε πως η προσωπική του απαξία είναι ισχυρότερη από το όποιο ειδικό δικαστήριο.

Σε ότι αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι «Ο Τσίπρας είναι σε δύσκολη θέση. Βλέπω ότι προσπαθεί για την ενότητα, όμως δεν βγαίνει εύκολα. Θα έρθει σύντομα σε σύγκρουση με τον εαυτό του και με την Ιστορία. Πρωθυπουργός γίνεσαι με τις ψήφους. Ηγέτης όμως με τις σημαντικές αποφάσεις

Σε ερώτηση αν γνώριζε όλα όσα βγαίνουν στην δημοσιότητα για την δραστηριότητα του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Προφανώς δεν το γνώριζα. Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε Σύνταγμα και νόμους, αυτά πρέπει να τηρούμε. Παίζουν στο όριο της υπονόμευσης της δημοκρατίας. Να μη μιλήσω για εσχάτη προδοσία. Χρειάζεται προσοχή. Αν θες να παίξεις στην αστική δημοκρατία θα πρέπει να τηρείς τους όρους. Όλα αυτά περί νομίσματος, δεν είναι απλά προσωπικά δεδομένα. Είναι μια υπονόμευση της δημοκρατίας. Αισθάνεται κανείς ότι από μόνοι τους έχουν καθιερώσει μια λαϊκή δημοκρατία χωρίς θεσμούς».

Ερωτώμενος αν όλα αυτά χρήζουν δικαστικής έρευνας, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Προφανώς χρήζουν δικαστικής έρευνας. Όμως αυτά τα πράγματα αργούν. Το πρώτο στάδιο είναι η πολιτική απαξία. Ότι κάποιοι έγιναν ανάξιοι κατοχής τέτοιων αξιωμάτων. Αυτό είναι συμβολικά πιο ισχυρό από τα ειδικά δικαστήρια. Η οικονομική πολιτική μπορεί να αποτύχει, να έχει λάθος. Από την άλλη υπάρχει ο δόλος. Αν είναι σχέδιο. Ο ίδιος καίει τον εαυτό του και στο επίπεδο το νομικό. Είχε σχέδιο και δείχνει σχέδιο. Δεν αντεκδικείται τον Τσίπρα. Παίζει ένα παιχνίδι, έναν ρόλο. Αυτή η ιστορία έχει μια πολιτική χροιά. Κάπου θα καταλήξει πολιτικά. Μπορεί να έχει να κάνει με κόμμα, με προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού, στην δημιουργία ενός άλλου ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως έχει μια πολιτική χροιά».

Για το αν υπήρχε σχέδιο της αστυνομίας ο κ. Πανούσης ήταν κατηγορηματικός ότι ετοιμάστηκε με δική του πρωτοβουλία. «Έγινε δυο μήνες πίσω.  Όταν γινόντουσαν οι πρώτες συζητήσεις. Η ασφάλεια της χώρας πρέπει να έχει ένα σχέδιο και στις δύο εκδοχές. Ποιες επιπτώσεις θα είχε το όχι, ποιες δυνάμεις θα αντιδρούσαν βίαια, το ίδιο και για το ναι. Έπρεπε να ξέρει ο Πρωθυπουργός. Η αντίδραση της αστυνομίας μετά το κλείσιμο των τραπεζών ήταν στο σχέδιο. Όταν πάρθηκε η απόφαση έγινε ειδική συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ευτυχώς ο λαός ήταν ώριμος.

Και η αστυνομία έδρασε συμφιλιωτικά. Δεν είχαμε παρατράγουδα. Ο Στρατός δεν έχει καμία δουλειά στην ασφάλεια, δεν υπήρχε συζήτηση με τον κ. Καμμένο. Ο στρατός δεν έχει καμία ανάμιξη σε μία δημοκρατία. Plan B θα έπρεπε να έχουν άλλα υπουργεία, το υπουργείο Υγείας για φάρμακα, άλλοι οργανισμοί για τρόφιμα».

Ερωτώμενος για το αν γνώριζε τα σχέδια περί IOU's και όσα ακούστηκαν για τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, δήλωσε: «Για τα IOU's είχα ακούσει. Τα όσα λέγονται για τον κ. Λαφαζάνη δεν τα γνωρίζει. Όλες αυτές οι κουβέντες περί επίθεσης στο Νομισματοκοπείο είναι λίγο light. Πρέπει όμως να δούμε την δημοκρατία μας. Αν ο καθένας πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει με βίαιο τρόπο επειδή εκπροσωπεί ότι νομίζει όπως νομίζει είναι λάθος.

Και αυτή η ακραία μορφή της μετάβασης σε ένα νέο νόμισμα θυμίζει έντονα ένα μονοκομματικό κράτος. Πως θα πάμε στο δελτίο, πώς θα αντέξουμε σε συγκρούσεις στην ελληνική κοινωνία, ποιό θα είναι αυτό το κράτος. Πώς φαντάζονται αυτό το κράτος της δραχμής; Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτονται. Ποιο κράτος θα τα κάνει όλα αυτά; Από που αντλούν τη νομιμοποίηση δεν έχω καταλάβει.

Για την κατάσταση στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πανούσης ήταν απόλυτα αντίθετος με ότι συμβαίνει: «Χρειαζόμαστε μια νέα Αριστερά. Πρώτα κάνεις σοβαρό κράτος και μετά αριστερά. Να εμπεδώσεις πρώτα την δημοκρατία. Δεν μπορείς να μην έχεις κράτος και δημοκρατία και να μιλάς αριστερά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν περάσαμε από τον Διαφωτισμό, από την αστική ολοκλήρωση. Δεν υπάρχει κράτος, σοβαρό με αρχές, να χτίσεις την δημοκρατία και πάνω σ' αυτό να κάνεις το αριστερό πείραμα. Χρειαζόμαστε βαθύτερες αλλαγές, για να υπάρχει αριστερά. Όσο για την κυβέρνηση, το έχω ξαναπεί.

 Είναι μία τρικομματική κυβέρνηση. Υπάρχει μια μόνιμη διαφωνία. Μόνιμα απέναντι στον πρωθυπουργό. Υπάρχει πρόβλημα. Ο Τσίπρας είναι σε δύσκολη θέση μπορεί να νιώσει ότι τους προδίδει. Βλέπω ότι προσπαθεί για την ενότητα, δεν βγαίνει εύκολα. Ο Τσίπρας μπορεί, αλλά με ποιες δυνάμεις; Αν φοβάται να συνεργαστεί με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και εμμένει να είναι ένα κομμάτι με αυτές τις απόψεις, θα έρθει σύντομα σε σύγκρουση με τον εαυτό του και με την Ιστορία. Πρωθυπουργός γίνεσαι με τις ψήφους, ηγέτης με σημαντικές αποφάσεις».

Για την κυρία Κωνστατοπούλου ο κ. Πανούσης βλέπει πολύ δύσκολο να κρατηθεί για τα επόμενα 3,5 χρόνια στην θέση της. Και λέει ότι «Δεν προβλέπεται βοηθός πρωθυπουργού. Κάθε ένας έχει τον δικό του χώρο ευθύνης. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει μια τάση να επεκτείνεται, να τραβάει στα άκρα της αρμοδιότητες της, δεν γίνεται αυτό». Ενώ σε ότι αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, όπως δεν ήταν και πριν. Απλά θα παραμείνει στην θέση του όσο έχει την στήριξη του πρωθυπουργού και της αστυνομίας.

Σχετικά με την ασφάλεια των εκπροσώπων της τρόϊκας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι όλο αυτό το κρυφτούλι της κυβέρνησης τον βρίσκει αντίθετο, και διαφωνεί με τους χειρισμούς των υπουργών.

Όσο για το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι διαφωνούσε με την διενέργειά του, κυρίως γιατί «Γαλουχούμε στην ένταση τον κόσμο, στους διχασμούς. Τι χρειαζόταν αυτό τον ελληνικό λαό; Γιατί βάλαμε όλα αυτά τα διλήμματα;» αναρωτήθηκε.



Πηγή


Κατεπείγουσα έρευνα εναντίον Βαρουφάκη διέταξε η Σαββαΐδου


Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και η Κατερίνα Σαββαΐδου μετά τα δημοσιεύματα για το plan b Βαρουφάκη.
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου έχει ήδη διατάξει:
1) κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
2) και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.
Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.
Στη Βουλή οι δύο μηνύσεις και προβληματισμός σε νομικούς κύκλους
Τον δρόμο για τη βουλή θα πάρουν πιθανότατα την Τρίτη οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Γιάννη Βαρουφάκη, από τον Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να στείλουν ένα δημοσίευμα χωρίς μηνυτήρια αναφορά στη βουλή.
Εκτός και εάν, υπάρξει τελικά αναφορά στην Εισαγγελία που να σχετίζεται με τα επίδικα δημοσιεύματα, ή αν τελικά η ίδια η βουλή αποφασίσει να παρέμβει, όπως προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει στη δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.
 Πηγή: iefimerida.gr


Βαρουφάκης στη Δανάη: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»



Άρθρο στο περιοδικό New Yorker

Το περίφημο αμερικανικό περιοδικό αποκαλύπτει το διάλογο του τέως ΥΠΟΙΚ με τη σύζυγό του τη νύχτα των δραματικών αποφάσεων - Πώς έφτασε στην παραίτηση

Την προσωπικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη «σκιαγραφεί» ο δημοσιογράφος Ian Parker στο φημισμένο περιοδικό New Yorker.

Σε ένα εκτενέστατο κείμενο, ο αρθογράφος παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία του τέως υπουργού Οικονομικών από την Αμερική στην Ελλάδα και προσπαθεί να εξηγήσει την προσωπικότητά του, αλλά και τις πολιτικές που τον οδήγησαν να είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Το άρθρο ξεκινά το βράδυ της 4ης Ιουλίου, τη νύχτα πριν το δημοψήφισμα. Όπως αναφέρεται, ο κ. Βαρουφάκης καθόταν ήσυχος σε ένα ρεστοράν της Αθήνας, φορώντας ένα T-shirt με το διάγραμμα της πολιτείας του Τέξας, στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του οποίου, το Όστιν, ήταν καθηγητής.

Μετά από μήνες σε σκληρές διαπραγματεύσεις, ήταν πια ήρεμος και σε καλή φόρμα. Κατά την άποψη του αρθρογράφου, η πίστη του Βαρουφάκη ήταν ότι θα επικρατούσε το «ναι», κάτι που θα τον οδηγούσε σε παραίτηση και θα τον απάλλασσε από την υποχρέωση να συνεχίσει τις επαφές στις Βρυξέλλες και τις δύσκολες ώρες με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών.

Στο ρεστοράν βρισκόταν με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου και το φίλο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος λειτουργούσε ως άμισθος σύμβουλος μιας άτυπης διεθνούς ομάδας που συμπεριλάμβανε και τον Τζέφρεϊ Σακς, έναν οικονομολόγο από το πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ο τελευταίος ήταν και ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της θέσης του Βαρουφάκη ότι, αν δεν επιτύχει μείωση του χρέους, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Από το τραπέζι πέρασε για ένα σύντομο χαιρετισμό και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, με τον οποίον είχε μια σύντομη, αλλά εγκάρδια συνομιλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει και ο Τσίπρας είχε οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα. Στις 28 Ιουνίου, η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA και οι ελληνικές τράπεζες έμειναν σχεδόν χωρίς ρευστό. Την Κυριακή ο Βαρουφάκης προχώρησε σε μία κίνηση που ο ίδιος ονόμασε έναν "τραγικό μηχανισμό", την επιβολή των capital controls. Την επόμενη νύχτα, είπε στη Δανάη Στράτου, επιστρέφοντας στο σπίτι: "Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες"». Ή, όπως γράφει ακριβώς το κείμενο, με την τυπική αγγλική φράση: «Ηoney, I just shut the banks».

Στη συνέχεια το κείμενο κάνει μία λεπτομερή αναφορά σε όσα γίνονταν στη χώρα μας εκείνες τις ημέρες. «Οι Έλληνες μπορούσαν να παίρνουν μόλις 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ και μία βυθισμένη οικονομία βυθιζόταν ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση έκανε μυστικά σχέδια για ένα δεύτερο νόμισμα στη μορφή των ΙΟU. Τρεις ημέρες μετά την αδυναμία πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ, ο Kλάους Ρέγκλινγκ ειδοποίησε τον Βαρουφάκη ότι ο ΕFSF θα μπορούσε να ζητήσει πίσω τα χρήματά του. Η απάντηση του Βαρουφάκη θυμισε κάτι από τον Λεωνίδα, το βασιλιά της Σπάρτης: "Molon labe" ή αλλιώς "Έλα να τα πάρεις"».

«Μετά από μήνες στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτικού θεάματος, ο Βαρουφάκης κρατάει για τον εαυτό του τον τίτλο του αντισυμβατικού. Στο τραπέζι εκείνο το βράδυ διηγήθηκε μια ιστορία για ένα βουλευτή από το κόμμα της Μέρκελ που του είχε πει: "Ξέρω ότι είσαι άθεος, αλλά θα προσευχηθώ για σένα"».

Λίγο μετά μίλησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το τι θα γίνει αν ψηφιστεί "ναι" και, όταν το έκλεισε, είπε: "Τα έξυπνα παιδιά στου Μαξίμου θα παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας και δεν θα τις αφήσουν". Παρ' όλα αυτά όλοι στο τραπέζι, με πρώτο τον Γκάλμπρεϊθ, πίστευαν ότι θα υπερίσχυε το "όχι". Ο Βαρουφάκης δεν έδειχνε να ανησυχεί, "αύριο το βράδυ θα ταξιδεύω προς το ηλιοβασίλεμα" είπε στην παρέα. Και λίγο μετά όλοι μαζί τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους ανέφεραν τη γνωστή φράση του Τσε "Hasta la victoria siempre ! " και η παρέα χαλάρωσε μέσα σε γέλια».

Έπειτα από μια αναδρομή στην πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική κρίση, αλλά και πλείστες αναφορές στο προσωπικό «στόρι» του Γιάνη Βαρουφάκη, το άρθρο αναφέρει πως ήταν ο πρώτος που έβαλε στο τραπέζι την έννοια της πτώχευσης και του Grexit, με όποιο καταστροφικό αποτέλεσμα θα είχε αυτό για την Ευρώπη.

Ακολουθούν στιγμές όπως το δημοσίευμα στο Paris Match που σχολιάστηκε τόσο πολύ στην Ελλάδα, αλλά και σκληρές συναντήσεις στα Eurogroup, όπου από ένα σημείο και μετά βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, με πολλούς εχθρούς ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και κάποιους φίλους, όπως τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, για τον οποίον αναφέρει ότι «είμαστε σαν αδέλφια».

Οι μήνες που μεσολάβησαν ήταν δύσκολοι για τον Έλληνα υπουργό, καθώς όλοι ακολουθούσαν τη δική τους ατζέντα, χωρίς να θέλει κανείς να πάρει μια ουσιαστική απόφαση για το ελληνικό πρόβλημα. Παράλληλα, ο ίδιος ετοιμάζει ένα Plan B σε περίπτωση Grexit, όμως ο Τσίπρας το απορρίπτει.

Το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ήταν ένα καθοριστικό σημείο, καθώς εκεί ο Βαρουφάκης βγήκε εκτός παιχνιδιού της διαπραγμάτευσης. Είναι η αρχή του τέλους για τον ίδιο στο υπουργείο του. «Αν συνέχιζα μπορεί να έκανα πολύ κακό στον Τσίπρα» λέει ο ίδιος.

Στις 25 Ιουνίου δόθηκε στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο που δεν μπορούσε να δεχθεί. Η Ελλάδα οδηγείται σε δημοψήφισμα. Και χωρίς να δοθεί μια παράταση στο πρόγραμμα που έληγε στις 30 Ιουνίου, ήταν αναγκασμένος να κλείσει τις τράπεζες, για να τις προστατέψει.

Το βράδυ όταν βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Βαρουφάκης πήγε στο Μαξίμου και είδε τον Τσίπρα. «Βάλε με ξανά ή άλλαξέ με» του είπε. Όμως, τίποτα δεν έγινε και ο Βαρουφάκης το επόμενο πρωί υπέβαλε την παραίτησή του. Παρά το γεγονός ότι διαφωνεί κάθετα με τη νέα συμφωνία, ψήφισε «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία, για να στηρίξει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Τσίπρα.

Και το δημοσίευμα κλείνει με το τι του έμεινε απ' όλη αυτή την πορεία και την παραίτηση. Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη είναι χαρακτηριστική: «Μπορώ να διαγράψω το τηλέφωνο του Σόιμπλε από το κινητό μου. Σε προσωπικό επίπεδο μου είναι συμπαθής. Είναι ένας άνθρωπος που έχει ένα όραμα. Ένα λάθος όραμα όμως. Αλλά το πιστεύει. Και έχει αρχές. Εκτιμώ τους πολιτικούς που είναι πιστοί στις αρχές τους».


Πηγή : protothema.gr


Σπινέλλης (πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων): Τι πραγματικά σημαίνει η «υποκλοπή των ΑΦΜ»


Ο πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης, αναλύει τι πραγματικά σημαίνει η υποκλοπή ΑΦΜ και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό για τους πολίτες και τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. 
Το άρθρο του κ. Σπινέλλη στο protagon έχει ως εξής: 
«Αν αληθεύουν τα όσα απίστευτα γράφονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κυριακής, σχετικά με σχέδιο «υποκλοπής» των ΑΦΜ για να γίνονται πληρωμές, χρήσιμο είναι να επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε, με βάση αυτά που έχουν δημοσιευτεί, ποιο θα ήταν πραγματικά το σχέδιο. Παραθέτω λοιπόν μερικές εύλογες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.
Γιατί ήθελε ο κ. Γ. Βαρουφάκης να υποκλέψει τους ΑΦΜ; Δεν υπήρχε κανένας λόγος ο υπουργός Οικονομικών να «υποκλέψει» τους ΑΦΜ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου του έχουν το δικαίωμα να επεξεργάζονται στοιχεία με τους ΑΦΜ για κάθε νόμιμη χρήση. Πιθανολογώ ότι ο κ. Βαρουφάκης εννοούσε να  «εκμεταλλευτεί» τους ΑΦΜ, για σκοπό διαφορετικό από αυτόν που έχουν σχεδιαστεί (τη φορολογία), ως μέρος ενός συστήματος παράλληλων πληρωμών. Μπορεί, όπως συνηθίζει, να χρησιμοποίησε μια πιο ποιητική αγγλική λέξη, π.χ. "usurp" ή "appropriate", που σημαίνουν «σφετερίζομαι» ή «ιδιοποιούμαι», και αυτό τελικά να μεταφράστηκε ως «υποκλέπτω».
Άρα τι σκόπευε να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με τους ΑΦΜ; Το πιθανότερο είναι ότι θα συνέδεε κάθε ΑΦΜ με έναν «λογαριασμό» μέσω του οποίου θα μπορούσαν να γίνονται πληρωμές με ένα είδος παράλληλου νομίσματος. Δηλαδή, το κράτος θα μπορούσε άμεσα να πληρώσει όλες τις πολλές και υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του (προς προμηθευτές, επιστροφές ΦΠΑ, κ.λπ.) πιστώνοντας τους λογαριασμούς ΑΦΜ των δικαιούχων με τα αντίστοιχα ποσά. Αντίστοιχα το κράτος θα μπορούσε να «πληρώσει» με τον τρόπο αυτό μισθούς και συντάξεις. Επειδή σίγουρα θα υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις, πιστεύω ότι ένα τμήμα των οφειλών (π.χ. 70%) θα πληρώνονταν με αυτό τον τρόπο και ένα τμήμα με κανονικά ευρώ μέσω των τραπεζών.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι κάτοχοι των ΑΦΜ με τα «χρήματα» στους νέους τους λογαριασμούς; Υποθέτω ότι οι κάτοχοι των ΑΦΜ με «χρήματα» στο λογαριασμό τους (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, προμηθευτές του δημοσίου, εξαγωγικές επιχειρήσεις) θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα ποσά από τον δικό τους λογαριασμό σε λογαριασμό άλλου ΑΦΜ (όχι σε λογαριασμό ευρώ σε τράπεζα.)  Η διαδικασία αυτή θα γίνονταν από μια φόρμα αντίστοιχη με αυτές του TaxisNet. Το υπουργείο Οικονομικών είχε τη δυνατότητα να νομοθετήσει ότι τα ποσά των λογαριασμών ΑΦΜ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάθε πληρωμή στην Ελλάδα. Αυτό θα συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι θα συνιστούσε τη θέσπιση ενός παράλληλου νομίσματος μέσα στην ευρωζώνη. Αν ψηφιζόταν ένας τέτοιος νόμος, οι τιμές για πληρωμές με αυτό το νόμισμα θα αυξάνονταν αμέσως, μια και α) το νόμισμα ΑΦΜ δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό και β) όλοι θα περίμεναν η κυβέρνηση να κατακλύσει την αγορά με το πληθωριστικό αυτό νόμισμα. Το σίγουρο είναι ότι οι ατυχείς κάτοχοι αυτών των ποσών θα μπορούσαν να πληρώσουν με το νόμισμα αυτό τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος (φόρους, τέλη και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης).
Θα μπορούσε αυτό το σύστημα να λειτουργήσει; Το θεωρώ πολύ απίθανο. Τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών στηρίζονται σε πανίσχυρες υποδομές, εξαιρετικά συστήματα ασφάλειας, ανθρωποέτη ανάπτυξης και δοκιμών. Και η πιο απλή αλλαγή (π.χ. η προσαρμογή για το έτος 2000) απαιτεί έτη προετοιμασίας. Ίσως μια νεοφυής επιχείρηση στην Καλιφόρνια να μπορούσε να στήσει ένα τέτοιο σύστημα σε 1–2 μήνες. Αλλά εμείς μιλάμε για το ελληνικό δημόσιο που διαχρονικά δυσκολεύεται να παράσχει στους πολίτες και τις πιο απλές υπηρεσίες.
Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις λειτουργίας του συστήματος αυτού για τη χώρα; Αντίθετη προς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης, η μονομερής εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος θα έδειχνε έμπρακτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη διάθεσή μας να αποχωρήσουμε από το  ευρώ. Όπως φάνηκε από τις διαπραγματεύσεις, θα μας έκαναν τη χάρη αυτή χωρίς δυσκολίες. (Αλλά μάλλον και χωρίς να έχουμε διασφαλίσει και την απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια). Μετά από μια τέτοια ενέργεια, η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν αμφίβολη.  Θα χάναμε έτσι πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ η αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εθνικές περιπέτειες.
Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις λειτουργίας του συστήματος αυτού στους πολίτες και στην οικονομία; Με τις βασικές μόνο γνώσεις οικονομικών που διαθέτω, θεωρώ ότι, στην απίθανη περίπτωση που το σύστημα μπορούσε να δουλέψει, οι επιπτώσεις για όλους μας θα ήταν καταστροφικές. Είναι σίγουρο ότι με την ανακοίνωσή του οι τράπεζες θα έκλειναν και θα επιβάλλονταν δρακόντειοι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων, αφού όλοι θα ήθελαν να διασφαλίσουν τα πραγματικά τους ευρώ του τραπεζικού συστήματος και όχι αυτά του παράλληλου νομίσματος. Χωρίς υποστήριξη από την ΕΚΤ (αφού θα είχαμε αποχωρήσει από την ευρωζώνη) οι τράπεζες δύσκολα θα άνοιγαν ξανά πριν (μήνες αργότερα) γίνει ολοκληρωτική μετάβαση όλων των λογαριασμών στο νέο νόμισμα. Αρχικά η οικονομία ίσως να είχε περισσότερη ρευστότητα, αφού τα πραγματικά ευρώ που πηγαίνουν σήμερα στο κράτος θα αντικαθιστούνταν από το παράλληλο νόμισμα. Όμως, χωρίς τα χαρτονομίσματα που μας διασφαλίζει η ΕΚΤ πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αφού θα ήσαν αδύνατες οι συναλλαγές με το εξωτερικό. Επίσης, χωρίς δάνεια από την ΕΚΤ που να αντισταθμίζουν το εμπορικό μας έλλειμμα πολλές εισαγωγές δεν θα μπορούσαν να γίνουν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. (Εκεί πάνε σήμερα τα περισσότερα χρήματα των εισαγωγών μας.) Έτσι θα κατέρρεαν και οι εξαγωγές μας, που εξαρτώνται από εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην υλοποίηση του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» με (ονομαστικές) αυξήσεις σε μισθούς του δημοσίου, συντάξεις και αθρόες προσλήψεις. Όμως όλα αυτά θα πληρώνονταν με υπερπληθωριστικό χρήμα που θα είχε να αγοράσει όλο και λιγότερα παραγόμενα και εισαγόμενα αγαθά. Όπως έχουμε δει στην Ελλάδα πριν το ευρώ αλλά και σε άλλες χώρες με πολιτικά ελεγχόμενη κεντρική τράπεζα, αυτό θα οδηγούσε σε υψηλότατο πληθωρισμό και καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης των δύσμοιρων που θα πληρώνονταν στο παράλληλο ή νέο εθνικό νόμισμα. Τέλος, αποκομμένες από την ευρωζώνη και τα κεφάλαια των τραπεζών, χιλιάδες επιχειρήσεις θα έκλειναν, οδηγώντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία.
Γιατί ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να προβληματίστηκε με το ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο του «ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα»; Πολλοί πιστεύουν ότι στο παρελθόν η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων δεν δρούσε πάντα αυστηρά υπηρεσιακά, αλλά δεχόταν πολιτικές παρεμβάσεις. Τέτοιες θα μπορούσε π.χ. να είναι συστάσεις για το ποιους ιδιώτες και ποιες επιχειρήσεις να ελέγξει και ποιες όχι ή ποιους προϊσταμένους να ορίσει στις εφορίες. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες παρεμβάσεις μειώνουν την αποτελεσματικότητα της φορολογικής αρχής και τραυματίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις της με τον πολίτη. Για τον λόγο αυτό με τον ν. 4093/2013 συστήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που απολαμβάνει μεγαλύτερη θεσμική ανεξαρτησία. (Όχι πλήρη, θυμηθείτε την «παραίτηση» του κου Χ. Θεοχάρη.) Βασικό στοιχείο αυτής της ανεξαρτησίας είναι η αρχή της νομιμότητας: δηλαδή ότι η υπηρεσία δεν κάνει ό,τι της ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός, αλλά μόνο ό,τι προβλέπει ο νόμος. Λογικό είναι αυτό να εμποδίζει τα φερόμενα ως σχέδια του κου Βαρουφάκη.
Γιατί φέρεται να υπήρχε σχέδιο να «χακάρουν» το λογισμικό του υπουργείου; Το θέμα είναι αρκετά τεχνικό, αλλά θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδια για τα πληροφοριακά συστήματα της φορολογίας (το λογισμικό — software — π.χ. το TaxisNet) είναι η (φερόμενη ως μη συνεργάσιμη) Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ αρμόδια για τους υπολογιστές που τρέχουν τα συστήματα αυτά είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην οποία φέρεται να υπηρετεί ο άνθρωπος-κλειδί. Με κατάλληλους χειρισμούς κάποιος που έχει τον έλεγχο των υπολογιστών μπορεί, χωρίς να έχει εξουσιοδότηση, να αποκτήσει τον έλεγχο του λογισμικού που τρέχει σ’ αυτούς. Ο όρος «χακάρουν» που δημοσιεύτηκε, μπορεί λοιπόν να αναφέρεται σε ένα τέτοιο σχέδιο».


Πηγή: iefimerida.gr