Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ρύθμιση "ανάσα" για τις ακάλυπτες επιταγές




Περίοδο χάριτος τουλάχιστον δύο μηνών  εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση για την εξόφληση των επιταγών που βρίσκονται ήδη χωρίς αντίκρισμα στα χέρια χιλιάδων επιχειρηματιών και επαγγελματιών λόγω των capital controls.
Η νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το εκτεταμένο πλέον πρόβλημα των επιταγών και θα αναστέλλει τον κίνδυνο υπαγωγής των επιχειρηματιών στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο, προσφέροντας "ανάσα" στην αγορά και δίνοντας μικρή πίστωση χρόνου στους υπόχρεους εκδότες μέχρι να "ανασυνταχθούν".
Το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τον τελευταίο μήνα καθώς πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν "αδειάσει" από τις εκροές και οι επιταγές βρέθηκαν χωρίς αντίκρισμα, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αύξηση των υποχρεώσεων τους λόγω της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και άλλων φορέων την οποία φέρεται να αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησής τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς οι κάτοχοί τους να κινδυνεύουν με υπαγωγή στον "Τειρεσία".
Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαβεβαίωσε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων/νο Μίχαλο. Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, δεν θα μπαίνουν στον "Τειρεσία" μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, μετά την τραπεζική αργία περίπου μία στις τρεις επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν αντίκρισμα, με αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει ο νόμος που προβλέπει προθεσμία οκτώ ημερών μετά τις 20 Ιουλίου (λήξη τραπεζικής αργίας) πριν σφραγιστούν, και 30 ημερών πριν από την ενεργοποίηση της μαύρης λίστας του "Τειρεσία", η αγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα.
Ακόμη πιο προωθημένη είναι η εισήγηση του ΠΑΣΟΚ την οποία κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για τις ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές, προτείνοντας να μην αναγγέλλονται όσες επιταγές εκδοθούν ή λήγουν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2015 εφόσον εξοφληθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Βασίλης Γεώργας

capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου