Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Συγκάλυψη ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα, κακοποίησης 5 γυναικών από τον πρέσβη της Βενεζουέλα


 Πέντε Ελληνίδες ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και στο χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013. Οι τρεις από αυτές απολύθηκαν. Η μία βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να κινηθεί νομικά και να δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2019. Ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να αποζημιωθεί. Μία δεύτερη γυναίκα η Σ.Μ. έχει κινηθεί και αυτή νομικά αλλά ακόμα η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί και έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία.

"Μου έσκισε τα ρούχα να με βιάσει"

Όσο περνούσαν οι ημέρες ο Φράνλκιν Γκονζάλες εκτραχύνονταν όλο και περισσότερο: "Ένα πρωί ετοίμαζα φαγητά στην κουζίνα και ήρθε με το εσώρουχο του. Μου ζήτησε να πάω αμέσως στο δωμάτιο του. Νόμιζα πως κάτι συνέβη. Γνώριζα πως στο σπίτι βρίσκονταν και η αδελφή του και έτσι δεν πήγε ο νους μου στο κακό. Όταν μπήκα στο δωμάτιο μου έκανε επίθεση, με έπιασε με βία από το στήθος και το λαιμό. Με τράβαγε, μου έσκισε τα ρούχα και επιχείρησε να με βιάσει. Φώναζα δυνατά. Ένιωθα πως σταμάτησε ο χρόνος. Δεν ξέρω από που και πως εμφανίστηκε ξαφνικά η αδελφή του που κυριολεκτικά με γλίτωσε από τα χέρια του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα. Έκλαιγα και ντρεπόμουν. Έχασα την αυτοεκτίμηση μου. Ένιωθα συνένοχη χωρίς να έχω κάνει το παραμικρό. Φοβόμουν, ήξερα πως εάν μιλήσω θα χάσω τη δουλειά μου".

Η απίστευτη περιπέτεια της Ξένιας Μπουζαρανίδου που εδώ και 8 χρόνια αναζητά δικαίωση για τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες, την οποία συγκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.



Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις της κ. Ξένιας Μπουζαρανίδου, της γυναίκας που κακοποιήθηκε σεξουαλικά μαζί με άλλες 4 Ελληνίδες από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες, στην "Κοινωνία Ώρα ΜEGA".

Η κ. Μπουζαρανίδου, εργαζόταν ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, και κακοποιήθηκε μαζί με άλλες 4 κοπέλες από τον τότε πρέσβη και όπως δηλώνει, πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει "πολιτική ωριμότητα" και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Παράλληλα υπάρχει και το ντοκουμέντο επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο λέγοντας του ότι θα συγκαλύψει το έγκλημα για να μην χάσει τις εκλογές.



Τι είπε η κακοποιημένη γυναίκα, για το έγκλημα που συγκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ :

"Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων 4 γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει" τονίζει, κάνοντας λόγο ότι ο πρέσβης έμπαινε στον χώρο εργασίας της με τα εσώρουχα και προσπαθούσε να την απομονώσει.

"Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου 7χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου", προσθέτει.

Όπως αναφέρει και όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, προκειμένου να απομακρυνθεί ο πρέσβης.

"Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά", αναφέρει η σεφ.

"Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα", συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την κ. Μπουζαρανίδου, από τις πέντε γυναίκες που κακοποίησε και παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρέσβης της Βενεζουέλας, η ίδια και άλλη μια προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. "Οι υπόλοιπες φοβήθηκαν" υποστηρίζει.

Αφότου αντικαταστάθηκε ο επικίνδυνος κακοποιός πρέσβης της Βενεζουέλας, η σεφ απολύθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. Μάλιστα, δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά, καθώς όταν πήγαινε σε νέους εργοδότες και αυτοί τηλεφωνούσαν στην τέως εργασία της, εκείνοι την δυσφυμούσαν ως κακή υπάλληλο.

Παρότι η κ. Μπουζαρανίδου δικαιώθηκε δικαστικά και η υποθεσή της τελεσιδίκησε, ακόμα δεν έχει εκτελεστεί η απόφαση.

"Η απόφαση με δικαιώνει πανηγυρικά. Λέει ότι απολύθηκα λόγω της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που υπέστην. Επιδικάζει μια ηθική βλάβη, κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απόλυση" επισημαίνει.

"Εξοργίστηκα και βγήκα να μιλήσω. Ακούγοντας να μιλάνε για το θέμα τους πολιτικούς, χρησιμοποίησαν και τη δική μου υπόθεση. Απλά υποκρινόντουσαν. Υπέστη μια κακοποίηση, έκανα καταγγελία. Έγινε δικαστήριο, δικαιώθηκα. Και τα τελευταία χρόνια κανείς δεν εκτελεί την απόφαση του δικαστηρίου. Και εξοργίζομαι όταν ακούω τους πολιτικούς μας να λένε "βγείτε και μιλήστε". Μιλήσαμε. Και μετά; Τι θα γίνει μετά;" καταλήγει.




Συμπάθεια στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους είχε ο 25χρονος δράστης στο Καπιτώλιο

 



Το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον έγινε χθες Παρασκευή στόχος νέας επίθεσης, όταν νεαρός Αφροαμερικανός που ασπαζόταν το Ισλάμ έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε αστυνομικούς, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας έναν άλλον, προτού πέσει νεκρός από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Η αστυνομία δεν έχει κατονομάσει επίσημα τον δράστη, που βγήκε από το αυτοκίνητο κραδαίνοντας μαχαίρι προτού πέσει νεκρός. Όμως αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως επρόκειτο για τον Νόα Γκριν, 25χρονο Αφροαμερικανό.



Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook κλπ, ο δράστης εξέφραζε τη συμπάθειά του για τον ηγέτη του κινήματος «Έθνος του Ισλάμ», τον Λούις Φάρακαν, που επικρίνεται συχνά για τις αντισημιτικές του δηλώσεις.

Η διεύθυνση του ιστότοπου facebook αντέδρασε το βράδυ δημοσιοποιώντας ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως απενεργοποίησε τους λογαριασμούς του φερόμενου ως δράστη στο Facebook και στο Instagram και διαμηνύει πως θα αφαιρεί «κάθε» ανάρτηση που «εξυμνεί», ή «υποστηρίζει» είτε «την επίθεση ή τον ύποπτο».






Έτοιμο το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Δήμο Αθηναίων

 


Στον Βοτανικό θα λειτουργήσει σύντομα το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο του Δήμου. Εκεί έχει ήδη διαμορφωθεί ένας όμορφος και λειτουργικός χώρος προσωρινής φιλοξενίας, χωρητικότητας 90 θέσεων, με άπλετο χώρο προαυλισμού και πλήρη εξοπλισμό, ώστε τα αδέσποτα να ζουν σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες.

Ο χώρος που φιλοξενούνται φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως, ενώ καθημερινά απασχολούνται πέντε άτομα τόσο για την καθαριότητα, όσο και για την κοινωνικοποίηση των σκύλων. Η τελευταία γίνεται σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτές αλλά και απλούς πολίτες που αγαπούν τα ζώα.

Ακόμη, στο καταφύγιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση κι ένα δωμάτιο προσομοίωση δωματίου σπιτιού (με έπιπλα, κλ.π), με στόχο την εξοικείωση των σκύλων με το σπιτικό περιβάλλον, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο "έτοιμοι" όταν βρεθεί το παντοτινό τους σπίτι.



Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου Αθηναίων θα ονομαστεί "Το καταφύγιο του Σωκράτη" στη μνήμη ενός από τους πιο εμβληματικούς αδέσποτους σκύλους του κέντρου της Αθήνας που έχασε τη ζωή του σε ένα τραγικό δυστύχημα. Μάλιστα μέσα στο καταφύγιο έχει δημιουργηθεί από την ομάδα της Urban Act και τον καλλιτέχνη "Life in Colour" ένα πολύ όμορφο γκράφιτι με τον Σωκράτη, ως φόρος τιμής σε όλα τα άστεγα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο παρά τη θέλησή τους.

Βασικός στόχος του καταφυγίου είναι οι αδέσποτοι φίλοι μας να βρουν σύντομα μια φιλόξενη στέγη, μια νέα οικογένεια που θα τα προσέχει και θα τα φροντίζει.

Για αυτό τον λόγο έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα www.animalscityofathens.gr

, μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τα ζώα προς υιοθεσία.

Όμως η δημιουργία του καταφυγίου είναι μόνο ένα κομμάτι από το πάζλ των δράσεων του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα της πρωτεύουσας. Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας του Δήμου, αλλά και δεκάδες εθελοντές βρίσκονται καθημερινά σε κάθε σημείο της πόλης για να στειρώνουν, να περιθάλπουν και να φροντίζουν τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 420 υιοθεσίες σκύλων και 70 γατιών, καθώς και 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε 614 σκυλάκια και 1.400 γατάκια.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί οι σελίδες Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων στο Facebook και Animals_CityofAthens στο Instagram αυξάνοντας τους τρόπους επικοινωνίας του πολίτη με την Υπηρεσία, αλλά και το Μητρώο Εθελοντών όπου έχουν εγγραφεί ήδη 600 εθελοντές.

Τέλος, η δημοτική αρχή υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα τοποθέτησης μικρών σπιτιών για αδέσποτες γάτες, το οποίο σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες γειτονιές της πόλης. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 16 σπιτάκια, αλλά και 60 ταΐστρες και ποτίστρες, έτσι ώστε τα αδέσποτα ζώα να προστατεύονται από το κρύο και να βρίσκουν καθημερινά τροφή και νερό.



Σημείωμα πιτσιρικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην ΠΥΡΚΑΛ



Μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, άφησε ο μικρός Νικόλας, ώστε να το δει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην ΠΥΡΚΑΛ το πρωί του Σαββάτου. 

Το μήνυμα αναφερόταν στο αίτημα όλων των παιδιών που περνάνε και αυτά πρωτόγνωρες στιγμές και παρακαλούν να ανοίξουν τα σχολεία, για να ξανά βρεθούν με τους συμμαθητές τους. 






επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ για τη δημιουργία του πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

 


Την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», το οποίο θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα Υπουργείων και άλλων οργανισμών, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ιστορική βιομηχανική μονάδα.

Η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημοσιο σε 7 έως 8 χρόνια.

«Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξιοποίηση του ακινήτου επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία. Συνάδει, δε, πλήρως με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι η απομάκρυνση του εργοστασίου από τον αστικό ιστό έχει ζητηθεί από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του 1996.

«Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τα ακίνητα που θα εκκενώσει το Δημόσιο θα μπορούν να αξιοποιηθούν για οικιστικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Κερδισμένοι οι πολίτες και η πολιτεία

Σήμερα το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση Υπουργείων. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των Υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις που ενοικιάζονται δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Δεδομένης της εξοικονόμησης πόρων από τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τα έργα και την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν, η ανάπτυξη του πάρκου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δημόσια ταμεία σε βάθος 25 έως 30 ετών.

Προτείνω να ονομαστεί «Ανδρέας Λεντάκης»

«Η ονομασία του χώρου αυτού, ως “κυβερνητικό πάρκο”, σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις ομιλίες σας, ότι ίσως αδικεί πραγματικά το χαρακτήρα του. Διότι, ναι μεν είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσουμε στο χώρο αυτό μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες, πάνω από όλα όμως, θα είναι ένα πάρκο, ένας χώρος αναψυχής για τους δημότες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε, «αυτή η απόφαση θα είναι μια απόφαση που θα ήθελα να την πάρετε εσείς στο δημοτικό σας συμβούλιο. Σκεφτόμουν ότι η πιο σωστή ονομασία αυτού του χώρου θα ήταν κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης». Για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον Δήμο, διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού και άλλαξε την όψη της πόλης και για να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεση μεταξύ ενός σχεδίου το οποίο έχει χαρακτηριστικά εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά τοπικά. Η απόφαση, όμως, τελικά, της ονοματοδοσίας θα είναι μια απόφαση την οποία θα πάρετε εσείς, καθώς ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πρωτίστως αφορά εσάς».

Η μετεγκατάσταση προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων κατά 60 έως 70%, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι βιοκλιματικές. Το «πράσινο» αποτύπωμα της επένδυσης θα συμπληρωθεί από έργα ανάπλασης που θα τη συνοδεύσουν για την ανάπτυξη υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το αναμορφωμένο συγκρότημα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό «Δάφνη» του Μετρό, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ και τα σχέδια για την νέα Γραμμή 4 προβλέπουν την κατασκευή ενός ακόμα σταθμού στην περιοχή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των εννέα Υπουργείων που θα μεταφερθούν στο νέο πάρκο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Ο Δήμαρχος της πόλης Τάσος Μπινίσκος τόνισε πως πρόκειται για «ένα έργο που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών μας» καθώς στη θέση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων θα δημιουργηθούν χώροι άθλησης και αναψυχής, ενώ και οι υπόλοιποι ομιλητές, αναφέρθηκαν τόσο στα οφέλη της απόδοσης του τεράστιου συγκροτήματος στους πολίτες, όσο και στις οικονομίες κλίμακος στη λειτουργία του κράτους και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων που θα επιτευχθούν από τη μετεγκατάσταση των 9 Υπουργείων.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού


Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τον Δήμο Υμηττού-Δάφνης, καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου, κατά την άποψή μου, τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα.

Προσέξτε να δείτε ποια κατάσταση κληρονόμησε αυτή η Κυβέρνηση. Ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο ουσιαστικά του Δήμου, περίκλειστος, στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Ταυτόχρονα, μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτίρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας.

Προσφέρεται, λοιπόν, στη λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου, μια μοναδική ευκαιρία μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μια θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση σε καινούργια κτίρια, φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους.

Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής Υπουργός, η κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή για τα δεδομένα ενός ουσιαστικά μητροπολιτικού χώρου, μεικτού χώρου στο κέντρο μιας πόλης, και ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού.

Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά και την κτηματαγορά της Αττικής. Αρκεί να δείτε το παράδειγμα του παλιού Υπουργείου Παιδείας, το οποίο όταν έφυγε από το κτίριο της Μητροπόλεως, μετετράπη σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο. Το ίδιο ακριβώς θα μπορέσει να συμβεί και με μια σειρά από σημαντικά εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της πόλης: αυτά τα κτίρια τα οποία είναι ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου, ενώ τα κτίρια τα οποία είναι νοικιασμένα θα μπορέσουν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις.

Η συνολική εξοικονόμηση πόρων όμως -και συγκρατήστε το παρακαλώ αυτό- σε ορίζοντα 30ετίας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, το σχέδιο αυτό θα εκπονηθεί με τη μορφή της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκτιμούμε ότι, εφόσον τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει (το 2025 -το αργότερο του 2026), όμως τμήματα του χώρου θα μπορούν να αποδίδονται στην τοπική κοινωνία και πολύ νωρίτερα.

Κλείνοντας, κύριε Δήμαρχε, επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά σε μια κουβέντα που μου είπατε όταν μπήκα στο χώρο ότι, ήδη, τα παιδιά του Δήμου σας, σας ρωτούν πότε θα μπορέσουν να κάνουν ποδήλατο εντός αυτού του χώρου. Η απάντηση είναι σύντομα και βέβαια η ονομασία του χώρου αυτού, ως «κυβερνητικό πάρκο», σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις ομιλίες σας ότι ίσως αδικεί πραγματικά το χαρακτήρα του. Διότι, ναι μεν είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσουμε στο χώρο αυτό μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες, πάνω από όλα όμως, θα είναι ένα πάρκο, ένας χώρος αναψυχής για τους δημότες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Και ίσως, λοιπόν (αλλά αυτή η απόφαση θα είναι μια απόφαση που θα ήθελα να την πάρετε εσείς στο δημοτικό σας συμβούλιο), σκεφτόμουν ότι η πιο σωστή ονομασία αυτού του χώρου θα ήταν κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον Δήμο, διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού και άλλαξε την όψη της πόλης και για να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεση μεταξύ ενός σχεδίου το οποίο έχει χαρακτηριστικά εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά τοπικά. Η απόφαση, όμως, τελικά, της ονοματοδοσίας θα είναι μια απόφαση την οποία θα πάρετε εσείς, καθώς ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πρωτίστως αφορά εσάς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές αστικές αναπλάσεις, ξεκινώντας προφανώς με το σημαντικότατο έργο του Ελληνικού, προχωρώντας στην αξιοποίηση των χώρων στο πάρκο, στο Τατόι, τη μεταστέγαση των φυλακών Κορυδαλλού, τον παλιό βιομηχανικό χώρο της «ΧΡΩΠΕΙ», ο οποίος θα μετατραπεί σε πάρκο τεχνολογίας, την απόδοση στον Δήμο Αγίων Αναργύρων του παλιού χώρου στάθμευσης τρένων. Έρχεται, λοιπόν, να προστεθεί σε αυτόν τον κύκλο των σημαντικών αστικών αναπλάσεων και η σημερινή μας παρέμβαση με τη δημιουργία αυτού του νέου, μεικτού χώρου στον οποίον θα στεγαστούν 9 Υπουργεία και πολλές σημαντικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργεί και ένας σημαντικός χώρος αναψυχής και πρασίνου για τους δημότες του Δήμου Δάφνης και Υμηττού, αλλά και για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αθήνας.

Εύχομαι και ελπίζω και είμαι σίγουρος το έργο αυτό να προχωρήσει με την ταχύτητα που του αρμόζει έτσι ώστε σύντομα να μπορούμε να είμαστε μάρτυρες των πρώτων εργασιών, καταρχάς μεταγκατάστασης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο και στη συνέχεια της αξιοποίησης αυτού του πραγματικά μοναδικού, αυτού του πανέμορφου χώρου ο οποίος μέσα στα επόμενα χρόνια θα αλλάξει εντελώς μορφή προς όφελος πρωτίστως των δημοτών του Δήμου σας.


Σας ευχαριστώ πολύ.





Ακροαριστεροί κακοποιοί έγραψαν πάνω στα γκράφιτι για την επανάσταση στην Αργυρούπολη

 


Ακροαριστεροί ανθέλληνες κακοποιοί κατάστρεψαν τα γνωστά γκράφιτι του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης που έγιναν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι ανθέλληνες κακοποιοί έγραψαν επάνω στα γκράφιτι και με φλόγιστρο αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά από τα πρόσωπα στα γκράφιτι.






Σωματοφύλακας του Τραμπ περιγράφει : Ο εριστικός με τη Μελάνια πρόεδρος, τα μπέργκερ, η εμμονή με τα μαλλιά του

 


Πώς μπορεί να είναι η ζωή για έναν σωματοφύλακα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του; Ο Κέβιν Μακ Κέι, που εργάστηκε για τον Τραμπ στη Σκωτία, αποκαλύπτει.

Ο Μακ Κέι ισχυρίζεται πως η δουλειά του (εργάστηκε για τον Τραμπ επί πέντε χρόνια και απολύθηκε το 2012) κατέστρεψε τη ζωή του και πως ο τέως Αμερικανός πρόεδρος του χρωστάει ακόμη λεφτά για κάτι cheeseburgers που του είχε αγοράσει από τα McDonald’s.

Το περιστατικό με τα burgers

Όπως αποκαλύπτει: «Μου οφείλει ακόμη λεφτά για τα McDonald’s. Μου είπε ότι θα μου τα δώσει, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Όσο καιρό δούλευα μαζί του, σκεφτόμουν ότι δεν μπορεί, θα μου πει κάποια στιγμή "έλα Κέβιν, πάρε τα λεφτά που σου χρωστάω", αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Νόμιζα ότι ήταν εντάξει τύπος όταν άρχισα να δουλεύω γι’ αυτόν, αλλά υποθέτω ότι, όπως όλοι έχουμε δει, είναι άνθρωπος που δεν κρατάει τον λόγο του».

Το σπίτι στο κτήμα του Ντόναλντ Τραμπ στη Σκωτία

Μιλώντας για το περιστατικό με τα burgers, είπε: «Ήταν το 2008, όταν ο μελλοντικός πρόεδρος κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο του Αμπερντίν στη βορειοανατολική Σκωτία, μετά από επίσκεψη στο αγαπημένο του γήπεδο του γκολφ, Trump International. Την ώρα που φτάσαμε στη Γέφυρα του Ντον, ζήτησε να σταματήσουμε στα McDonald’s για να πάρουμε φαγητό για την πτήση στη Νέα Υόρκη. Ήμασταν σε ένα κομβόι 6 Range Rovers με περίπου 15 άνδρες με κοστούμια μέσα, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, πολλοί έμειναν έκπληκτοι όταν σταματήσαμε στο πάρκινγκ του McDonald’s. Ο Τραμπ δεν είχε μαζί του λίρες Αγγλίας και με ρώτησε εάν θα μπορούσα να πληρώσω εγώ. Απάντησα θετικά και πήρα την παραγγελία για όλους -περίπου 20 cheeseburgers και πατάτες, με περίπου 10-15 αναψυκτικά».

Και συνεχίζει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ παρήγγειλε το συνηθισμένο του: δύο cheeseburgers με πατάτες και μία Coca-Cola διαίτης. Αυτό έτρωγε πάντα και πάντα ήθελε να έχει φαγητό McDonald’s στο ιδιωτικό του τζετ. Πλήρωσα συνολικά 95 λίρες και παρόλο που μου είπε ότι θα μου τα δώσει, δεν το έκανε ποτέ».

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Daily Mail», ο Κέβιν Μακ Κέι λέει για πρώτη φορά πως είδε τον Τραμπ να είναι εριστικός με τη σύζυγό του Μελάνια, να χτυπά τους εργολάβους του και να εκφοβίζει τους μη συνεργάσιμους γαιοκτήμονες, ενώ πάλευε να κρατήσει στη θέση τους τα μαλλιά του στον δυνατό σκωτσέζικο άνεμο.

Η γνωριμία του σωματοφύλακα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την περίοδο που ήταν σωματοφύλακάς του, ήταν τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να χτίσει το ονειρικό του γήπεδο γκολφ στο Μπαλμέντι της Σκωτίας, κοντά στη γενέτειρα της μητέρας του. Προσλήφθηκε για τη δουλειά, καθώς προηγουμένως ήταν σωματοφύλακας διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Μπρίτνεϊ Σπίαρς.

Μιλώντας από το σπίτι του στο Αμπερντίν, ο Κέβιν είπε: «Με πλησίασε ο συντονιστής του έργου του κτήματος το 2007 και με ρώτησε εάν θα με ενδιέφερε να μπω στην ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μόλις είχε αγοράσει γη για γήπεδο του γκολφ. Δεν τον είχα ακούσει ποτέ, αλλά μου είπε ότι ήταν δισεκατομμυριούχος από την Αμερική και πως ήθελε να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα γκολφ στον κόσμο, οπότε του είπα ''ναι''».

Ο Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει για γκολφ σε δικό του γήπεδο, στη Σκωτία

«Έπρεπε να φροντίζω το σπίτι στο κτήμα, στο οποίο έδωσε το όνομα της μητέρας του, και να φροντίζω την οικογένεια όταν ερχόταν. Ήταν μια 12ωρη δουλειά, 7 ημέρες την εβδομάδα, και γνώρισα για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ήρθε αργότερα εκείνη τη χρονιά για να δώσει συνέντευξη Τύπου. Ήταν όλο επαίνους, όταν συστηθήκαμε, και μου είπε: "Έχω ακούσει πολλά για σένα και για την καλή δουλειά που κάνεις". Φαινόταν ένας πολύ καλός άνδρας, ευχάριστος και γοητευτικός».

Έξαλλος με τους ντόπιους γαιοκτήμονες -Τι έκανε σε έναν κάτοικο επειδή δεν του άρεσε το σπίτι του

Η διάθεσή του όμως άρχισε να αλλάζει από το δεύτερο ταξίδι του στη Σκωτία, όταν κάποιοι ντόπιοι γαιοκτήμονες αρνήθηκαν να του πουλήσουν τη γη τους. Όπως λέει ο σωματοφύλακας: «Τη δεύτερη φορά που συναντηθήκαμε, μου είπε: "Θέλω να δώσεις σε αυτούς τους μ@@@ ένα σκληρό μάθημα". Ήθελε να αναβοσβήνουμε τα φώτα και να πατάμε τις κόρνες των αυτοκινήτων μέσα στη νύχτα, απλώς γιατί ήθελε να την "πει" σε κάποιον. Ο λόγος ήταν επειδή δεν του πωλούσαν τη γη, αλλά αυτό ήταν δικό τους θέμα και δεν ήθελα να αναμειχθώ. Του απάντησα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Κομβόι αυτοκινήτων μεταφέρει τον Ντόναλντ Τραμπ στο κτήμα του στη Σκωτία

«Μια φορά, μετέφερα τον Τραμπ στο κτήμα του, όταν μου ζήτησε να σταματήσω και μου έδειξε ένα ακίνητο που ανήκε σε έναν ντόπιο. Είπε στον εργολάβο που κατασκεύαζε το έργο: "Δεν μου αρέσει η εμφάνιση αυτού του σπιτιού. Θα σου δώσω 10.000 λίρες επιπλέον εάν βάλεις δέντρα γύρω από αυτό το σπίτι". Έβαλαν τα δέντρα λίγο αργότερα και άκουσα πως είχε το θράσος να δώσει τον λογαριασμό του άνδρα στον οποίο ανήκε το σπίτι. Τέτοιου είδους άνδρας είναι».

Η Μελάνια Τραμπ ήταν υπάκουη, έκανε ό,τι της έλεγε, χωρίς να ρωτά

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε επίσης από τον Κέβιν, κάποια άλλη στιγμή, να πάρει τη Μελάνια και τον γιο τους, Μπάρον, από το αεροδρόμιο του Αμπερντίν, όταν είχαν πετάξει με το ιδιωτικό του αεροπλάνο στο Παρίσι το 2011. Όπως λέει: «Ήταν η μόνη φορά που είχε έρθει εδώ και ήταν φανταστική. Έδειχνε σαν μια σύζυγος που φρόντιζε την οικογένειά της πολύ και έκανε ό,τι της έλεγε, χωρίς να ρωτήσει. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ της ζητούσε να κάνει κάτι, εκείνη το έκανε αμέσως. Η Μελάνια ανησυχούσε πολύ για τον Ντόναλντ όταν προσγειώθηκε. Με ρώτησε μάλιστα: "Πώς είναι ο Ντόναλντ; Κοιμάται καλά, τρώει;". Ο Τραμπ ήταν πολύ αγχωμένος εκείνη την εποχή. Κοιμόταν ελάχιστα, μόλις 4-5 ώρες. Πήγαινε για ύπνο στη μία μετά τα μεσάνυχτα και σηκωνόταν από τις 5. Δεν έτρωγε τίποτα όλη την ημέρα, παρά μόνο το βράδυ -και τότε συνήθως προτιμούσε μπριζόλα. Η Μελάνια δεν βγήκε καθόλου από το κτήμα όσο ήταν εδώ και φαινόντουσαν να τα πηγαίνουν καλά, αν και ήταν λίγο εριστικός μαζί της. Πάντα ήταν έτσι. Μια μέρα του έδωσε ένα φλιτζάνι καφέ και της απάντησε με έντονο ύφος: "Δεν το θέλω αυτό, θα το συζητήσουμε αργότερα". Δεν ξέρω εάν ήταν ο καφές που τον ενόχλησε ή κάτι άλλο. Δεν διαφωνούσε με τη γυναίκα του μπροστά σε άλλους ανθρώπους».

Το θέμα με τα μαλλιά του

Σε ένα άλλο περιστατικό, που αποκαλύπτει τα νεύρα τού Τραμπ, ο Κέβιν λέει: «Ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος όταν ανακαινίστηκαν τα γραφεία του κτήματος και οι κατασκευαστές είχαν βάλει λάθος παράθυρα. Τον θυμάμαι να λέει: "Ποιος παρήγγειλε αυτά τα παράθυρα;". Ο οικοδόμος τού είπε ότι εκείνος τα είχε παραγγείλει. Και ο Τραμπ τότε του απάντησε: "Δεν πληρώνω γι’ αυτό το χάλι. Δεν παρήγγειλα ποτέ αυτά τα παράθυρα και δεν τα ζήτησα ποτέ. Θέλω να διορθωθεί το θέμα". Έτσι διαπραγματευόταν με όλους. Δεν έκανες παζάρια μαζί του».

Πάντως, ένα πράγμα για το οποίο δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί ποτέ ήταν ο τοπικός καιρός. Όπως λέει ο πρώην σωματοφύλακάς του: «Έβαζε λακ στα μαλλιά του διαρκώς και, πιστέψτε με, είναι αληθινά τα μαλλιά του. Ο άνεμος, όμως, από τη Βόρεια Θάλασσα που φυσούσε στο κτήμα τον δυσκόλευε πολύ γιατί δεν στέκονταν ποτέ στη θέση τους».

Ο Κέβιν θυμάται επίσης το αφεντικό του να λέει ότι του είχε ζητηθεί να κατέβει υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2012, αλλά αρνήθηκε.

Την ίδια χρονιά, ο σωματοφύλακάς του κλήθηκε στο γραφείο της εκτελεστικής αντιπροέδρου του Trump International, Σάρα Μαλόν, και απολύθηκε χωρίς εξήγηση.


Πηγή: iefimerida.gr 



Λακόπουλος: Δεν υπάρχει κάποιος να αποσύρει τον αλαφροΐσκιωτο Πολάκη;


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, επανέρχεται με ένα ακόμη κείμενo του στο οποίο χαρακτηρίζει «αλαφροΐσκιωτο» τον Παύλο Πολάκη.

Το κείμενο του Γιώργου Λακόπουλου κατά Πολάκη :

«Σήμερα στην πολιτική το ερώτημα για τον Παύλο Πολάκη είναι: δεν υπάρχει κανένας να τον αποσύρει;

Ο Νίκος Φίλης, ο Στ. Κούλογλου και ο Νίκος Μπίστης, έβαλαν το δάκτυλο επί των τύπο των ήλων και ανακούφισαν όσους προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Έκτος απ όσους έχουν ξεμείνει στην πολιτική του «Πες τα Μένιο».

Και οι τρείς είπαν ότι δεν νοείται οκτώ δεκαετίες μετά την Κατοχή, βουλευτής της Αριστεράς να παραληρεί στο Κοινοβούλιο για τις τραγωδίες της.

Η σημερινή ΝΔ είναι πολλά αρνητικά μαζί. Αλλά δεν είναι «η παράταξη του δοσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού» και του Τσολάκογλου.

Η «εκτέλεση του Μπελογιάννη τέτοια μέρα» από κάποιους «χοίρους», έγινε με κυβέρνηση Πλαστήρα.

Επιπλέον η Κολοκοτρώναινα δεν τεκνοποιούσε με τον βιολογικό πρόγονο του Βελουχιώτη.

Ο Παύλος Πολάκης τους απάντησε με πλακίτσα: «Σπίτι όλοι καλά; Χαιρετίσματα και χρόνια πολλά! Καλό ξημέρωμα». Ήτοι: «είμαι άνδρας και το κέφι μου θα κάνω και θα πω και μια κουβέντα παραπάνω».

Με όρους καταγωγής: είμαι «μαυροπουκαμισάς» και λογαριασμό δεν δίνω. Με όρους πολιτικής: «είμαι η φωνή του λαού». Εκλεγμένος. Με όρους τσαμπουκά: «μόνος μου και όλοι σας».

Αυτό που λέει: «σας έχω». Πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστές, «λαμόγια», «βοθροκάναλα», τον «ρε αρχιτραπεζίτη», τον «ρε Μητσοτάκη», τον «δεν θα που πει ο κοινοτικός επίτροπος ποτέ θα κόψω το κάπνισμα». Ακόμη και τον Φουρθιώτη.

Όμως κακά τα ψέματα. Η μόνη χρησιμότητα του Πολάκη στο δημόσιο βίο είναι η ίδια με του Πάγκαλου το 2015, όταν βρίζοντας ασύστολα τον Τσίπρα, τον βοηθούσε να κερδίσει.

Σήμερα δεν υπάρχει καλύτερος φίλος της κυβέρνησης, για να αλλάξει την κουβέντα όταν ζορίζεται. «Ναι αλλά εσείς έχετε τον Πολάκη». Ο μόνος ισχυρισμός της που διαπερνά οριζόντια την κοινωνία.

Και άλλοτε ακούσθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φωνές «σταματήστε τον». Ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας: «Πάρτε του το πληκτρολόγιο».

Αλλά ο πρώην υπουργός του ισχυρίζεται ότι από αυτόν αντλεί νομιμοποίηση: «Είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά».

Ωστόσο οι τρείς έδειξαν ότι ο Πολάκης είναι κυρίως εσωκομματικό πρόβλημα. Ειδικά σε ένα κόμμα που έχει επικεφαλής πολιτικό με υποδειγματική δημόσια συμπεριφορά, ευπρέπεια λόγου και ήθος στις αναμετρήσεις με τους αντιπάλους του.

Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρνούνται τον επιχρωματισμό της πολιτικής δράσης τους από την βορβορώδη λογοδιάρροια του Πολάκη.

Κάνει μπαμ από μακριά ότι κάτι δεν πάει καλά με τον άνθρωπο. Κάτι στον ψυχικό κόσμο και τη διανοητική του σφαίρα, τον σακατεύει ως πολιτικό. Αυτοτραυματίζεται.

Η εντιμότητα που τον διακρίνει, το μαχητικό ταπεραμέντο και η ικανότητα να βρίσκει σκοτεινές πλευρές του αντιπάλου, θα τον είχαν κάνει στέλεχος πρώτης γραμμής, αν δεν είχε ακράτεια απρεπούς συμπεριφοράς.

Αλλά το θυμικό του, η ματιά του στα πράγματα, η περιθωριακή κουλτούρα του και η αργκό που πλασάρει ως πολιτικό λόγο, τον καθιστά συμφορά για το κόμμα του. Είναι περίεργο ότι ο Ν. Παππάς τον δέχθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή.

Μόνο η παθολογική προσέγγιση τον απαλλάσσει από την κατηγορία του προβοκάτορα. Αν δεν μιλούσαμε για πολιτική, θα προκαλούσε ίσως συμπάθεια ως αλαφροΐσκιωτος, με προβληματική κοινωνική συμπεριφορά.

Δεν έχει συναίσθηση τι κάνει. Ενδεχομένως πιστεύει ότι κατανικάει τον αντίπαλο. Αν και δεν φαίνεται να έχει καθαρό ποιος είναι ο αντίπαλος.

Παλιότερα στις μικρές κοινωνίες έλεγαν για την αντισυμβατική συμπεριφορά: «Μα δεν έχει κανέναν να τον φροντίσει;». Σήμερα στην πολιτική το ερώτημα για τον Παύλο Πολάκη είναι: δεν υπάρχει κανένας να τον αποσύρει;».





Δεν ανοίγουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη


 

Την αναστολή ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη αναμένεται να ανακοινώσει το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί πως δεν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις τρεις αυτές περιοχές, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη, τέθηκαν επί τάπητος σε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, με φόντο την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Η επιδημιολογική εικόνα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Β. Παπαευαγγέλου, δήλωσε ότι στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κρουσμάτων άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Όπως εξήγησε, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID στην Κοζάνη είναι οριακή. Επιπλέον, κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%.

Επίσης, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ χτες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 13,2%, το οποίο χαρακτήρισε «εξωπραγματικό».

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχει αυτή την στιγμή 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα.

«Άρα στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας» συνέχισε.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. «Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID» πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, «από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062. Εάν στην παραπάνω εικόνα προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Για αυτό και σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων στις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι την Παρασκευή είχαμε 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%.

Παράλληλα, στην Αχαΐα κατεγράφησαν 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα Νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, να έχουν αυξηθεί κατά 164,29%. «Και στην Κοζάνη, τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και εχθές, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει από το Σάββατο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται πως, με την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης –εφόσον πραγματοποιηθούν οι σχετικές ανακοινώσεις- από το Σάββατο και για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με αποστολή του SMS με τον κωδικό 6 και μόνο για άσκηση. Η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει την Τετάρτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ο υφυπουργός είχε ανακοινώσει από τη Δευτέρα ανοίγει και το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας. Θα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13032, εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών. Οι αγορ’ες θα γίνονται με τη διαδικασία του click away και του click in shop, κατόπιν ραντεβού.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ