Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Συνέχεια στην κόντρα με τον Καμμένο δίνει η Ντόρα για την ονομασία των Σκοπίων



Συνέχεια στην χθεσινή «κόντρα» στην Ολομέλεια της Βουλής που προέκυψε για την αποδεκτή ονομασία των Σκοπίων μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και της Ντόρα Μπακογιάννη, δίνει με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η βουλευτής της ΝΔ. 

Στην ερώτηση που υπογράφει πρώτη η Ντόρα Μπακογιάννη και συνυπογράφουν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο «γαλάζιος» βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, ζητούν μετά τις κατά καιρούς αντικρουόμενες απόψεις υπουργών της κυβέρνησης  και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Χαρακτηριστικά επισημάνουν πως τη χθεσινή αναφορά στη Βουλή του Πάνου Καμμένου, σχετικά με την αποδεκτή ονομασία των Σκοπίων, σημειώνοντας πως ο ίδιος «κατέστησε σαφές ότι η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών τον Απρίλιο του 1993, δεν έχει αλλάξει» Παράλληλα όμως, σημειώνουν στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι «εσείς, αντίθετα, έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (π.χ άτυπη σύσκεψη των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε., Ρίγα, Μάρτιος 2015)». Επίσης, «αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων νυν βουλευτές και υπουργοί, έχουν κατά καιρούς εκφράσει την άποψη υπέρ της διατήρησης της σημερινής συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή «Μακεδονία»( π.χ., άρθρο –διακήρυξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο « Όχι στον εθνικισμό και τις συναινέσεις που τον συντηρούν», Αυγή, 13/3/2008)».

Κατόπιν αυτών καλούν τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αποσαφηνίσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων; 



Πηγή : newsit.gr


Καταπέλτης η εισαγγελέας για 110 άτομα που κατηγορεί ως "μέλη παραδικαστικού κυκλώματος"




Μεγάλο "παραδικαστικό κύκλωμα" που φέρεται να καταπατούσε ακίνητα - φιλέτα, να ιδρύει εικονικές εταιρείες, μέχρι και να στήνει πλειστηριασμούς, εξαπατώντας τα ελληνικά δικαστήρια, αποκαλύπτει μέσα από την πολυσέλιδη πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών, η εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτα Φάκου.

Πρόκειται για το κρίσιμο βήμα σε μια 10ετή έρευνα που ξεκίνησε από τον ενδελεχή έλεγχο του εισαγγελέα Εφετών και κατέληξε στους ειδικούς εφέτες - ανακριτές, Νικήτα Χριστόπουλο, Στυλιανό Δαρέλλη και Μερόπη Πουλάκη.

Η κα. Φάκου ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 110 άτομα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και μεταξύ αυτών :

- Προφυλακισμένου πολιτικού μηχανικού.

- Γνωστού ιερέα που είχε εμπλακεί και σε άλλη υπόθεση.

- Γνωστού, από την τηλεόραση, δικηγόρου, καθώς και άλλων επιχειρηματιών, γνωστών συνδικαλιστών και γνωστού επικοινωνιολόγου που είχε σχέσεις με την εκκλησία και φέρονται μαζί με τον ιερωμένο να απόσπασαν χρήματα απο άλλον ιερέα με την υπόσχεση ότι θα τον απαλλάξουν από δικαστική εκκρεμότητα.

Προτείνεται, επίσης, η παραπομπή γνωστού συμβολαιογράφου, ο οποίος φέρεται να συνέταξε τα πλαστά συμβόλαια. Στους βασικούς κατηγορουμένους συμπεριλαμβάνεται, επίσης, πρώην δικαστής, δικηγόρος, αλλά και η κόρη επιχειρηματία media, η οποία φέρεται να συνέταξε προχρονολογημένο συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη μεταφορά των χρεών του καναλιού σε δική της εταιρείας ακινήτων.

Εκ των έσω

Η υπόθεση "ανοίχτηκε" εκ των έσω, όταν ένας δικηγόρος που εμφανίζεται επίσης ως  μέλος του κυκλώματος (εκτίει μάλιστα ποινή ισοβίων για την άλλη μεγάλη υπόθεση της Αιξωνής), συνεργάστηκε το 2009 και φέρεται να έδωσε στοιχεία. Κατά το κατηγορητήριο, εντόπιζαν ακίνητα - φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρείες, τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησία άλλων μελών του κυκλώματος. Μάλιστα, έφθαναν, με παράνομο τρόπο, να δημιουργούν διαδικασίες πλειστηριασμών, εξαπατώντας και τα αρμόδια δικαστήρια. Φέρονται να υπόσχονταν και διασυνδέσεις με τη Δικαιοσύνη, έναντι αμοιβής περί τα 25.000 ευρώ.



Παναγιώτης Στάθης
Πηγή : capital.gr


'Ο νοών...νοείτω'' Ο Συνδέσμος 1974 σχολιάζει για την χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή





Απόσπασμα από την ομιλία του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας 5 Μαίου 1979


Κωνσταντίνος Καραμανλής 

Ο κάθε πολίτης πρέπει να συμμετέχει στην κατανομή του εθνικού προϊόντος κατά το μέτρο της συμβολής του στην δημιουργία του .

Για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ή δημοκρατία,πρέπει κάθε πολίτης να είναι απαλλαγμένος από την αβεβαιότητα για το μέλλον, εξασφαλίζοντας μόνιμη απασχόληση ,δίκαιη αμοιβή του μόχθου του και πλήρη ασφάλιση για το μέλλον αυτού και των παιδιών του.

Όταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της δημοκρατίας,κλονίζεται ή εμπιστοσύνη του στην ιδέα τής Δημοκρατίας. Και τότε κερδίζει έδαφος η προπαγάνδα των ολοκληρωτικων κινημάτων,που προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι,αν αποδεχθεί να θυσιάσει τις ελευθερίες του,θα τον οδηγήσουν σε κάποια γη της επαγγελίας. Αλλά ή κατάργηση της ελευθερίας του θα τον οδηγήσει στην βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Αντίθετα στην δουλειά του θα προσθέσει και την στέρηση,γιατί, όπως απέδειξε ή πράξη, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα υστερούν σε ανάπτυξη έναντι των δημοκρατικών. 

'Εξ άλλου, όταν ένας λαός ευρίσκεται στο έλεος μιας αυθαίρετης εξουσίας,χάνει την δυνατότητα να καταστήσει σεβαστά τα δικαιώματά του,με την ελεύθερη κριτική και την συνδικαλιστική του δράση.


Σημείωση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1974: ''Ο νοών...νοείτω''


«Άπλωνε το χέρι του, τρέμαμε για βιασμό» από τον ερωτύλο πρέσβη




«Είχαμε ενημερώσει τον πρώην υφυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για όσα συνέβαιναν αλλά μας είπε να κάνουμε υπομονή» λένε τα θύματα του πρέσβη - Η «κόκκινη βίλα» και οι μαύροι χειρισμοί ενός ροζ σκανδάλου

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας μετακόμισε τον Ιούλιο του 2014 στην «κόκκινη βίλα», όπως αποκαλούν το σπίτι του αποθανόντος Δημήτρη Μητροπάνου στο Παλαιό Ψυχικό. Πρόκειται για μια όχι και τόσο καλά συγκαλυμμένη ειρωνεία της τύχης, αν σκεφτεί κανείς τι συνέβαινε στην προηγούμενη πρεσβευτική κατοικία η οποία, αν και όχι κόκκινη, έκρυβε ένα ροζ σκάνδαλο. Αυτή στην οποία διέμεινε για περίπου οκτώ μήνες ο Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες. Ο άνθρωπος που κατάφερε να αφήσει το στίγμα του όχι τόσο για τη σύσφιξη των σχέσεων Βενεζουέλας - Ελλάδας, όσο για την προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων του ίδιου με κάθε υφισταμένη του.

Η υπόθεση υπερβαίνει αυτή ενός πικάντικου σκανδάλου. Προκάλεσε, εξάλλου, τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και Μαξίμου. Δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο εκεί. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Βουλή. Εβδομήντα βουλευτές της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά., κατέθεσαν ερώτημα προς τον πρωθυπουργό. Ζητούν απαντήσεις για το περιεχόμενο της περίφημης επιστολής Τσίπρα που αποκάλυψε στο προηγούμενο φύλλο του το «ΘΕΜΑ», αλλά και για τον χειρισμό μιας κατάστασης που αν δεν ήταν για κλάματα θα ήταν για γέλια.

«Καθημερινή κόλαση»

Πριν φτάσουμε, όμως, στην περίφημη επιστολή είναι σημαντικό να ξετυλίξουμε τον μίτο της Αριάδνης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τότε που πέντε εργαζόμενες ζούσαν μια «καθημερινή κόλαση» στον χώρο εργασίας τους και σε συνάντησή τους, η οποία έγινε υπό καθεστώς απόλυτης συνωμοτικότητας αλλά και φόβου, αποφάσισαν ότι η κατάσταση χρήζει άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης. Σε αυτή τη συνάντηση συμφώνησαν να ενημερωθεί το Καράκας για όλα αυτά που συνέβαιναν τόσους μήνες. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις τους, όλες κατέληξαν ότι η ισχύς εν τη ενώσει ήταν μονόδρομος. Θα έστελναν ενυπόγραφα τις καταγγελίες τους με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα έδινε λύση στο ζήτημα χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα. «Στείλαμε τις επιστολές και περιμέναμε εναγωνίως απάντηση. Γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι δεν είχαν κανέναν σκοπό να μας προστατεύσουν», αποκαλύπτει πρώην εργαζομένη.

Ως εφιαλτική ενθυμείται η ίδια κοπέλα την καθημερινότητά της στην πρεσβεία της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης παραμονής του Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες στη θέση του πρέσβη. «Προσπαθούσα, όπως και τα υπόλοιπα κορίτσια, να είμαι αόρατη. Είχαμε συμφωνήσει να αποφεύγουμε να μένουμε μόνες μαζί του, καθώς γνωρίζαμε ότι σχεδόν όλες όσες ήμασταν κοντά του είχαμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστεί σεξουαλική παρενόχληση».

Κι όμως, μόλις λίγους μήνες νωρίτερα η ίδια γυναίκα και οι συνάδελφοί της ανέμεναν με αδημονία την έλευση του νέου πρέσβη. Διέθετε, άλλωστε, εντυπωσιακές αποσκευές: υψηλές διασυνδέσεις στο καθεστώς του Τσάβες και ακαδημαϊκές περγαμηνές. «Είχαμε την εντύπωση ότι ήταν δραστήριος, μορφωμένος και ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος». Η αλήθεια είναι, όμως, ότι και πριν από την έλευσή του ακόμα υπήρχαν κάποιες φήμες για το «χούι» του και τη δράση του από καταγγελίες γυναικών από την πρεσβεία της Ουκρανίας και της Ουρουγουάης. Ο πρέσβης δεν άργησε να αποκαλύψει μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα του, εκείνη που είχαν στο παρελθόν την ευκαιρία να υποστούν άλλες γυναίκες που είχαν εργαστεί δίπλα του. Αυτά, όμως, ήταν ακόμα άγνωστα για τις πέντε γυναίκες που έσπευσαν να συμβάλουν στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή προσαρμογή του απαιτητικού άνδρα στο νέο του πόστο.

Πολύ σύντομα η καθεμία από αυτές αντιμετώπισε απρεπείς ερωτήσεις, σχόλια και αγγίγματα. Οι ανεξέλεγκτες ορμές του πρέσβη δεν άργησαν να γίνουν το κοινό μυστικό στην πρεσβεία. «Μείνετε μακριά του! Αποφύγετε να είστε μόνες στο αυτοκίνητο ή στο δωμάτιο μαζί του», συμβούλευε η μία εργαζόμενη την άλλη. Ομως ο πρέσβης συνέχιζε να παρενοχλεί ανενόχλητος τις γυναίκες που τον περιέβαλλαν, αγνοώντας ακόμα και τρίτα πρόσωπα που γίνονταν μάρτυρες της συμπεριφοράς του.

Ολες ήλπιζαν ότι οι απεγνωσμένες και επανειλημμένες επιστολές τους προς το Καράκας θα έδιναν τέλος στο μαρτύριό τους. Τα γεγονότα που ακολούθησαν όμως τις ξάφνιασαν. «Οταν επέστρεψε από το Καράκας ανενόχλητος πάθαμε σοκ. Ημασταν όλες σίγουρες ότι θα είχε αντικατασταθεί, ή τουλάχιστον θα επέστρεφε με την ουρά στα σκέλια». Τουναντίον!

Η πρώην υπάλληλος διηγείται γλαφυρά πώς η αλαζονεία του εκτοξεύθηκε. Οι ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές του συνοδεύονταν πια και με διάθεση εκδικητικότητας. «Δεν ήταν, άλλωστε, λίγες οι φορές που μας έτριψε κυριολεκτικά στη μούρη την ανωτερότητά του σε σχέση με εμάς. “Εγώ είμαι φίλος του Νικολάς”, έλεγε», εννοώντας τον Μαδούρο. «Τι είστε εσείς; Ποιες είστε εσείς; Μπορεί να φύγετε αύριο». Πράγματι, ο πρέσβης ήταν στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Νικολάς Μαδούρο, κάτι που φρόντιζε να θυμίζει διαρκώς στους υφισταμένους του.

Στο σκοτάδι το υπουργείο

Ακόμα κι όταν οι καταγγελίες τους έπεσαν στο κενό, οι εργαζόμενες της πρεσβείας δεν απευθύνθηκαν ποτέ στο υπουργείο Εξωτερικών, τουλάχιστον όχι επίσημα. Στέλεχος του υπουργείου υποστηρίζει ότι αν κάποιος γνώριζε την κατάσταση αυτή ήταν η Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου. Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι το γεγονός έγινε ευρέως γνωστό αμέσως μετά την εσπευσμένη αποχώρηση του Γκονσάλες και όχι πριν. Μέχρι τότε το θέμα είχε συζητηθεί σε κάποια διπλωματικά πηγαδάκια, χωρίς όμως ποτέ να φτάσει στην κορυφή. 

Ακόμα και ο προκάτοχός του, ο Τσάβες Σαμούνδιο, ο οποίος είχε μετακινηθεί ως πρεσβευτής στη Γερμανία και γνώριζε με λεπτομέρειες τα καθέκαστα, τα εξομολογήθηκε μόνο μετά την εσπευσμένη αποπομπή του Γκονσάλες. Τότε ανέφερε το πρόβλημα σε Ελληνες διπλωμάτες με τους οποίους είχε διατηρήσει φιλικές σχέσεις και μετά την αποχώρησή του από την Αθήνα.
Η κόρη και η Κουμουνδούρου

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την πρεσβεία της Βενεζουέλας έστρεψαν εξαρχής τις ελπίδες των εργαζομένων γυναικών στην Κουμουνδούρου. Κομβικό ρόλο έπαιξε ένα πρόσωπο-κλειδί. Ηταν η κόρη υψηλόβαθμου τότε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που εργαζόταν στην πρεσβεία. Χάρη στην άριστη γνώση των ισπανικών και τις πολιτικές της γνωριμίες, ήταν εκ των πραγμάτων το δεξί χέρι του πρέσβη. 

Τον συνόδευε στις επαφές του με Ελληνες αξιωματούχους και σε όλες σχεδόν τις δημόσιες εμφανίσεις του. Η ίδια βίωσε σύντομα την ανάρμοστη συμπεριφορά του. Δυστυχώς, ούτε το εντυπωσιακό αριστερό «πεντιγκρί» της στάθηκε ικανό για να την προστατέψει από καθημερινές παρενοχλήσεις, παρόμοιες με αυτές που αντιμετώπιζαν οι συναδέλφισσές της.

Η κοπέλα ενημέρωσε τον πατέρα της. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο ίδιος ανέλαβε να «καθαρίσει», διαβεβαιώνοντας τις κοπέλες ότι θα επιληφθεί του θέματος. Τις προέτρεπε να μη δράσουν μόνες τους και ότι είναι «καλύτερα για όλους το θέμα να λυθεί διακριτικά και εσωτερικά». Ο λόγος του φάνηκε να έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς όχι μόνο επισκεπτόταν συχνά την πρεσβεία, αλλά και διατηρούσε στενές σχέσεις με το καθεστώς Τσάβες και μετέπειτα με το περιβάλλον του Μαδούρο. 

Αυτός ήταν, εξάλλου, και ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οργανώνοντας και το τότε ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα σε Αργεντινή και Βραζιλία. Ο ίδιος ταξίδευε συχνά στη Βενεζουέλα, την οποία είχε γνωρίσει και σε άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Εκείνη την περίοδο μάλιστα βρισκόταν ιδιαίτερα κοντά στον πρέσβη, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής βίωνε έντονες ταραχές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευε ως «προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ισπανίας και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών».

Το συγκεκριμένο στέλεχος συνόδευσε και τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρεσβεία, όπου και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη. Οι κρούσεις προς το Καράκας έπεσαν στο κενό και η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να διαβεβαιώνει τις γυναίκες ότι γρήγορα θα βρεθεί μία λύση, αλλά η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Αυτές ήταν που επέμειναν να παρέμβει για το αντίθετο, αυτές ήταν που απαίτησαν την εμπλοκή του τότε προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι παρακλήσεις τους έπιασαν τόπο και ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε. Η επιστολή, σύμφωνα με μαρτυρίες, γράφτηκε όχι από τον ίδιο, αλλά από το στέλεχος του κόμματος και πατέρα ενός εκ των θυμάτων του πρέσβη. 

Πηγές ισχυρίζονται ότι την έγραψε σε άψογα ισπανικά, αλλά και σε μια γλώσσα που η Ολγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «διπλωματική» και οι γνωρίζοντες «συντροφική-μπολιβαριανή». Προτού ακόμα σταλεί η επιστολή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέπτονταν εκείνη την περίοδο την πρεσβεία είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα, χωρίς όμως να υποπτεύονται τις διαστάσεις του. «Ακούγονταν πολλά κουτσομπολιά για τη συμπεριφορά του πρέσβη. Πολλοί γνώριζαν ότι ήταν μπερμπάντης και έφερνε σε δύσκολη θέση τις γυναίκες εργαζόμενες της πρεσβείας, αλλά ελάχιστοι, νομίζω, γνώριζαν με λεπτομέρειες τι ακριβώς συνέβαινε», μας είπε στέλεχος της Κουμουνδούρου τονίζοντας, ότι «υπήρχε διάθεση συγκάλυψης ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μην παρασυζητηθεί και βγει παραέξω».

Απολύσεις

Παρά την έκταση που πήραν οι πρόσφατες αποκαλύψεις η πρεσβεία της Βενεζουέλας αρνήθηκε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις του «ΘΕΜΑτος» για την απομάκρυνση των τεσσάρων εκ των πέντε υπαλλήλων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι τέσσερις απολύθηκαν πολλούς μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2015, με πρωτοβουλία του νέου πρέσβη, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γκονσάλες. Αιτιολογία για τις συγκεκριμένες απολύσεις δεν υπήρξε. Είναι αλήθεια ότι απολύθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία πολλών ετών. Πηγές κάνουν λόγο για «παραιτήσεις» που δεν συνοδεύτηκαν από αποζημιώσεις, αλλά και για καθεστώς τρομοκρατίας των εργαζομένων. 

Σήμερα, πηγές αναφέρουν ότι η κόρη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εργάζεται στην πρεσβεία, διατηρώντας μάλιστα εξαιρετικές σχέσεις με τον νέο πρέσβη. Αμέσως μετά την άφιξή του, άλλωστε, ο νεαρός σε ηλικία Φαρίντ Φερνάντες κυριολεκτικά όργωσε την Ελλάδα με τη βοήθεια της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία οργάνωσε ομιλίες σε όλη την επικράτεια.

Ο Μαδούρο συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα !

Αποφάσισε να αλλάξει και τον σημερινό πρέσβη και να επαναπροσλάβει τις εργαζόμενες που απολύθηκαν τότε

Η υπόθεση του σκανδάλου στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα και η εμπλοκή του κ. Τσίπρα έφτασε στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικολάς Μαδούρο έκρινε ότι η υπόθεση, αν και αποκαλύφθηκε σε μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, «μπορεί να βλάψει την εικόνα της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη για το καθεστώς περίοδο». 

Γι’ αυτό, λοιπόν, συνήλθε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων της κυβέρνησης, το οποίο συζήτησε τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος», εξέτασε όλα τα δεδομένα και τις πολιτικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα και, όπως μεταφέρει πηγή από το προεδρικό μέγαρο, έκρινε ότι «πρέπει να καθαριστεί άμεσα η εικόνα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα». 

Το Συμβούλιο εισηγήθηκε στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο την άμεση αντικατάσταση του σημερινού πρέσβη της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες και την επαναπρόσληψη των τεσσάρων γυναικών που δέχθηκαν τις σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην πρέσβη Φρανκλίν Γκονσάλες και απολύθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν ο Νικολάς Μαδούρο κάνει δεκτή την εισήγηση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο αντικαταστάτης του σημερινού πρέσβη και να κινηθεί η διαδικασία για την επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, από το περιβάλλον του πρώην πρέσβη Φρανκλίν Γκονσάλες που κατηγορείται για τις σεξουαλικές επιθέσεις, ο διπλωμάτης έχει ενημερωθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, έχει μελετήσει τα δημοσιεύματα του «ΘΕΜΑτος» και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που ακολούθησαν, τα οποία του εστάλησαν από την Αθήνα, και είναι αρκετά ανήσυχος και ενοχλημένος για τη διάσταση που πήρε το θέμα. 

Σκέφτεται, μάλιστα, μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος, να στείλει επιστολή συγγνώμης στις πρώην εργαζόμενες της πρεσβείας. Ο Φρανλίν Γκονσάλες σήμερα μένει στο Καράκας και διδάσκει στο πανεπιστήμιο. 
Ι.Π.

«Απλωνε το χέρι του, τρέμαμε για βιασμό»

«Ολα τα θύματα των παρενοχλήσεων ενημερώσαμε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργό που έφυγε το καλοκαίρι, για όσα συνέβαιναν. Απευθυνθήκαμε σε αυτόν γιατί μπαινόβγαινε στην πρεσβεία, αλλά μας είπε να μην το καταγγείλουμε και να κάνουμε υπομονή»

Απολυμένες, άνεργες, εξουθενωτικά ταραγμένες από τις βαρύτατες ταπεινώσεις, τις προσβολές και τους εξευτελισμούς εξαιτίας των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που υπέστησαν, οι πρώην εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα εξομολογούνται με λεπτομέρειες τον εφιάλτη που βίωσαν. Και προχωρούν σε αποκαλύψεις και καταγγελίες όχι για να προβάλουν μάταια ηθικά αιτήματα δικαίωσης, αλλά επειδή αισθάνονται ότι το οφείλουν στον εαυτό τους και στη βάναυσα θιγμένη αξιο­πρέπειά τους. 

Τη σιωπή των πέντε γυναικών εργαζομένων, που επί οκτώ ολόκληρους μήνες υφίσταντο τις εξευτελιστικές και ταπεινωτικές για την αξιοπρέπειά τους σεξουαλικές παρενοχλήσεις του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονσάλες, αποκαλύπτεται ότι την είχε ζητήσει πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κόρη του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα του λάγνου πρέσβη.
 
Οπως καταγγέλλουν στο «ΘΕΜΑ» δύο από τις υπαλλήλους οι οποίες έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη μέσα στην πρεσβεία αλλά και στην πρεσβευτική κατοικία στο Ψυχικό, το τότε στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα υφυπουργός τούς ζήτησε να μην αποκαλύψουν το σκάνδαλο. Αρχικά τους συνέστησε υπομονή και κατόπιν, προφασίστηκε τον κίνδυνο πρόκλησης διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βενεζουέλα.

Το ίδιο πρώην κυβερνητικό στέλεχος και πατέρας ενός εκ των θυμάτων που δέχθηκε ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουα­λικού χαρακτήρα από τον «άτακτο» πρέσβη θεωρείται ότι ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος, η οποία, σύμφωνα με άνθρωπο που έζησε από κοντά εκείνα τα γεγονότα, «πανικοβλήθηκε γιατί έκρινε ότι αν η υπόθεση αυτή δημοσιοποιηθεί, θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των στενών σχέσεων που διατηρούσε με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, την περίοδο μάλιστα που το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ετοιμαζόταν να κατακτήσει την εξουσία». 

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την ίδια αξιόπιστη πηγή, συντάχθηκε και απεστάλη επιστολή με κανόνες απόλυτης εμπιστευτικότητας, η οποία έφθασε χέρι με χέρι στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα και στη συνέχεια στον Νικολάς Μαδούρο, από τον οποίο ζητούνταν να λυθεί διακριτικά το θέμα, προειδοποιώντας τον μάλιστα ότι αν η υπόθεση δημοσιοποιηθεί «θα βλάψει την Αριστερά στην Ελλάδα και στη Βενεζουέλα». 

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιστολή ήταν μάλλον άκομψη για τα διακρατικά ειωθότα, λόγω των θεσμικών αξιωμάτων αποστολέα και παραλήπτη. Ειδικότερα, για την επίμαχη παράγραφο συμπεραίνουν ότι το νομικό και διπλωματικό επιτελείο του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης όφειλε να έχει ενημερώσει τον συντάκτη της επιστολής ότι η ελληνική νομοθεσία έχει τυποποιήσει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας ως ποινικό αδίκημα σε συνάρτηση με την εκμετάλλευση της κατοχής δημόσιας θέσης εξουσίας. 

Η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» προκάλεσε πολιτική αναταραχή ακόμη και στη φλεγόμενη, κυριολεκτικά, Βενεζουέλα, όπου ο πανικόβλητος πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε και γι’ αυτό το θέμα έκτακτο συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων. Εν μέσω γενικότερης κρίσης, εκτεταμένης ασιτίας του πληθυσμού, αλλεπάλληλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λεηλασιών και πυρπολήσεων καταστημάτων, ο Νικολάς Μαδούρο φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη έννοια μην τυχόν θιγεί ο ηθικός πυρήνας της επαναστατικής κυβέρνησής του. 

Ωστόσο, οι εξομολογητικές μαρτυρίες των θυμάτων του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα αποδίδουν ολοκληρωμένη τη διάσταση της επιχείρησης συγκάλυψης, του κυνισμού, της υποκρισίας και της αυθάδους ανηθικότητας ενός καθεστώτος που περιφρονεί τους έντιμους και αξιοπρεπείς ανθρώπους. Πόσο μάλλον, επιδεικνύει κατάχρηση δύναμης όταν πρόκειται για ανυπεράσπιστες εργαζόμενες γυναίκες. 
 
Σε ερώτηση αν ο φόβος ήταν καθημερινό φαινόμενο στην πρεσβεία τους μήνες που προηγήθηκαν της αποπομπής του, η απάντηση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε: «Νομίζω ότι εκτός από την ταπείνωση του να εργάζεσαι και να περνάς μπροστά από τον προϊστάμενό σου, ο οποίος απλώνει το χέρι του σε κάθε ευκαιρία για να αρπάξει το στήθος ή τα οπίσθιά σου, υπήρξε και θεμιτός φόβος ότι μπορεί να εκδηλώσει ακόμα πιο επιθετική συμπεριφορά». Μετά από λίγα δευτερόλεπτα σιωπής ψελλίζει τη λέξη «βιασμός». «Φτάσαμε κοντά και σε αυτό…» λέει, υπονοώντας ότι οι εργαζόμενες έτρεμαν μήπως η επίμονη σεξουαλική παρενόχληση μετατραπεί σε κακοποίηση.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 

Πρώην υπάλληλος διοικητικών υπηρεσιών της πρεσβείας, η οποία ήταν ένα από τα πέντε θύματα, αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» δυσάρεστα στιγμιότυπα από το παρασκήνιο της αποσιώ­πησης του σκανδάλου, εντοπίζοντας τη μεροληπτική συμπεριφορά του πρώην κομματικού στελέχους και τέως υφυπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

- Ο πρέσβης γνώριζε ότι η μια υπάλληλος της πρεσβείας ήταν κόρη του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ; Ναι, το ήξερε. Και την παρενοχλούσε σεξουαλικά. Δεν φοβόταν να προσβάλει και εκείνη, δεν ξέρω γιατί. 

- Οταν ο πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έμαθε ότι ο πρέσβης παρενοχλούσε σεξουαλικά ακόμη και την κόρη του τι έκανε; Μας είπε να κάνουμε υπομονή. Μας συνέστησε να μη βγει το θέμα παραπέρα γιατί η δημοσιοποίησή του θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας - Βενεζουέλας και επιπλέον θα χάσουμε όλες τη δουλειά μας. Μας συμβούλευσε να φεύγουμε από το γραφείο ομαδικά, όλες μαζί. Να μη μένει καμία στην πρεσβεία μόνη της με τον πρέσβη. Μας είπε ότι αν βγει αυτή η υπόθεση σε κάποια εφημερίδα, θα υπάρξει πρόβλημα. Είπε ό,τι κάνουμε να το κάνουμε διακριτικά για να μη δημοσιοποιηθεί.

- Σας απείλησε εμμέσως;  Μας τόνισε ότι για να μη χάσουμε τη δουλειά μας δεν πρέπει να πούμε τίποτα και να είμαστε διακριτικές. Μας είπε ότι ναι μεν δεν είναι σωστό αυτό που κάνει ο πρέσβης, αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή.

- Ως ενδεχόμενο αντάλλαγμα για την υπομονή σας, του ζητήσατε κι εσείς κάτι; Εμείς του ζητήσαμε να το πει στον Αλέξη Τσίπρα και ο Τσίπρας να παρέμβει και να στείλει μια επιστολή στον Μαδούρο. Εμείς είχαμε ήδη στείλει επιστολές στον Μαδούρο, αλλά δεν έδωσε σημασία. Στείλαμε επιστολή πάλι τον Ιανουάριο του 2013. Ο πρέσβης εκλήθη τότε στη Βενεζουέλα, μετέβη, αλλά επέστρεψε χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Στο μεταξύ, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας την επιστολή στον Μαδούρο. 

- Αλλαξε έκτοτε κάτι στη συμπεριφορά του πρέσβη; Οταν πέθανε ο Ούγκο Τσάβες, τον Μάρτιο του 2013, ξανακάλεσαν τον πρέσβη να πάει στη Βενεζουέλα. Εκείνη τη φορά έμεινε πολλές μέρες εκεί. Εμείς μείναμε μόνες μας στην πρεσβεία εκείνο το διάστημα. Για πολύ καιρό η πρεσβεία είχε μείνει χωρίς διπλωμάτες. Οταν επέστρεψε, ήταν πολύ σοβαρός μαζί μας, δεν μας έδινε πολλή δουλειά και μας είχε στην άκρη. Δεν μας μιλούσε καθόλου, ήταν απόμακρος. Προφανώς του είχαν πει στη Βενεζουέλα ότι εμείς οι πέντε ήμασταν που είχαμε στείλει καταγγελία στον Μαδούρο. Αργότερα τον ξανακάλεσαν στη Βενεζουέλα και όταν επέστρεψε στην Αθήνα, απλώς ετοιμάστηκε για να φύγει. Τελικά από την πρεσβεία έφυγε στις 5 Ιουλίου του 2013.

- Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κάνατε καταγγελία; Εδώ στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε τίποτε, γιατί εμείς τα θύματα δεν του καταγγείλαμε τίποτε απ’ όσα συνέβαιναν εντός της πρεσβείας.

- Γνωρίζατε αν ο πρέσβης είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά και άλλες γυναίκες εκτός από εσάς; Είχαμε μάθει ότι παρενοχλούσε και άλλες γυναίκες Ελληνοβενεζουελάνες και Βενεζουελάνες από τη λατινοαμερικανική κοινότητα της Αθήνας οι οποίες δεν εργάζονταν στην πρεσβεία. Κι εκείνες, όμως, φοβήθηκαν να το πουν. Οποια γυναίκα έβλεπε, την παρενοχλούσε. Τους έπιανε το στήθος. Πήγαινε και στα λάτιν κλαμπ για να βρει εκεί Βενεζουελάνες. Ακουσα και για την ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου έμενε ο πρέσβης στη Φιλοθέη ότι την παρενοχλούσε. Παρότι όλες αντιδρούσαν, καμία δεν κατήγγειλε την επιθετική συμπεριφορά του. 

Εβαλε καθρέφτη για να βλέπει τα οπίσθια των γυναικών 

Οι αποκαλύψεις για τις αισθησιακές ιδιαιτερότητες που μεταφράζονταν σε διάθεση ερωτικής απόκλισης, κοινώς «βίτσια», του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας προκαλούν αίσθηση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντροπιασμένων θυμάτων από τις ηδυπαθείς πρακτικές του. Οπως διηγείται στο «ΘΕΜΑ» πρώην υπάλληλος στην πρεσβεία, ο Φρανκλίν Γκονσάλες είχε τοποθετήσει απέναντι από το γραφείο του έναν μεγάλο καθρέφτη για να παρατηρεί λεπτομερειακά τα οπίσθια των γυναικών υπαλλήλων όταν έμπαιναν μέσα! Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία άλλης εργαζόμενης, ο πρέσβης παρενοχλούσε ακόμη και γυναίκες που συναντούσε στο σούπερ μάρκετ όταν πήγαινε να κάνει τα ψώνια του. Στο στόχαστρό του μπήκε ακόμη και γυναίκα πρώην αντιδήμαρχος μεγάλου δήμου της Αθήνας, την οποία παρενοχλούσε σεξουαλικά και μάλιστα της έστελνε SMS με πονηρό περιεχόμενο. 

- Πότε δεχθήκατε πρώτη φορά σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρέσβη; Τον Δεκέμβριο του 2012 είχα πάει στο γραφείο του, όπου με άρπαξε και άρχισε να με φιλάει στο πρόσωπο και στα μάτια. Τον ρωτάω έκπληκτη «Γιατί το κάνετε αυτό;». Και μου απαντάει «Μου αρέσει να σε φιλάω». «Μην το ξανακάνετε», του απάντησα. «Ελα μωρέ», μου λέει, «εγώ είμαι Βενεζουελάνος όπως κι εσύ». Εγώ δεν ήξερα τι να κάνω, με έπιασε κρίση πανικού και άρχισα να κλαίω. Με ρώτησε μια συνάδελφος τι συνέβη και δεν είπα τίποτα. Είπα απλώς ότι ο πρέσβης με μάλωσε για κάτι. Αλλη φορά με φώναξε πάλι και άρχισε να με χαϊδεύει στην κοιλιά. Και του λέω «Τι κάνετε πάλι;» και μου απάντησε: «Αφού μου αρέσεις».

- Επαναλείφθηκαν εκ μέρους του αυτές οι προσβλητικές οχλήσεις; Κάθε φορά που πήγαινα στο γραφείο έκανε το ίδιο. Μετά προσπαθούσα να μην πηγαίνω στο γραφείο του και να του μιλάω μόνο από το τηλέφωνο. Ηταν δύσκολο γιατί δεν ήξερες τι να κάνεις. Οταν περπατούσε εκείνος πάντα κοιτούσε τα οπίσθιά μου. Στο παλαιό κτίριο της πρεσβείας, απέναντι ακριβώς από το γραφείο όπου ο ίδιος καθόταν, είχε τοποθετήσει δήθεν διακοσμητικά έναν μεγάλο καθρέφτη και όποια γυναίκα έμπαινε μέσα κοιτούσε στον καθρέφτη τα οπίσθιά της! Ηταν πολύ άβολο αυτό. Οταν ήμασταν πλάτη στον καθρέφτη, κοιτούσε συνεχώς τα οπίσθιά μας. Μια μέρα τον είδα μπροστά μου να κάνει το ίδιο σε μια συνάδελφο. Της έκανα νόημα να απομακρυνθεί από τον καθρέφτη, να πάει λίγο πιο πέρα για να μη φαίνονται τα οπίσθιά της…

- Εκτός από το να κοιτάει πονηρά, προέβαινε και σε ανήθικες χειρονομίες; Εμένα, προσωπικά, με έπιανε στην κοιλιά και στο στήθος και με φιλούσε στο πρόσωπο. Μια μέρα μου είπε: «Ελα στο γραφείο μου». Με πιάνει και μου λέει: «Κάθισε στα πόδια μου»! Λέω: «Τι κάνετε; Θα σας κάνω μήνυση». «Δεν θα τολμήσεις», μου λέει. Του λέω: «Αφήστε με αλλιώς θα γίνει της κακομοίρας». 

- Γιατί δεν φοβόταν; Δεν ξέρω.

Ανάμεσα στα θύματα του πρέσβη ήταν και υπάλληλος στην πρεσβευτική κατοικία. Η ίδια περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» τα όσα έζησε επί οκτώ μήνες στην πρεσβευτική κατοικία στο Ψυχικό. «Ηρθε ημίγυμνος με ένα μπουκάλι λάδι για μασάζ και με διέταξε να του κάνω μασάζ. Οταν του είπα ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να κάνω μασάζ στον εκάστοτε πρέσβη, η απάντησή του ήταν: «Μα εγώ θέλω να κάνουμε σεξ»!

- Πώς εμφανίστηκε μπροστά σας; Μόνο με τα εσώρουχά του. Οταν σου συμβαίνει αυτό, είναι πολλά τα συναισθήματα που σε διακατέχουν, έκπληξη, αιφνιδιασμός, αμηχανία, φόβος. Δεν είναι κάτι που μπορείς να το διαχειριστείς άμεσα. Τα χάνεις. Ιδιαίτερα όταν είναι ο προϊστάμενός σου και βρίσκεσαι μόνη μαζί του. 

- Πώς αντιδράσατε; Του είπα ότι δεν είναι δουλειά μου να κάνω μασάζ, η δουλειά μου είναι άλλη, αλλά αυτός συνέχισε. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα από τις πολιτισμένες απαντήσεις μου. Συνέχισε να προκαλεί κρατώντας και δείχνοντας το μπουκάλι με το λάδι. Εκεί πια προσπάθησα να φύγω. Μου έπιασε το χέρι και επιχείρησε να με τραβήξει κοντά του. Προσπάθησα να ξεφύγω και ευτυχώς τα κατάφερα. Μετά όμως είναι πολύ δυσάρεστο το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι. Διότι πάντα έχεις την αίσθηση ότι θα ξανασυμβεί, όπως και ξανασυνέβη.

- Ασκησε βία εις βάρος σου; Ναι, σε μένα άσκησε βία. Σύμφωνα με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας με τις άλλες εργαζόμενες άσκησε και σε εκείνες βία. Κάθε φορά που έβρισκε κάποια από εμάς μόνη και σε τόπο που να μπορεί να δράσει γινόταν πάντα το ίδιο. Σε μένα έπιανε τα οπίσθια και το στήθος μου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος να πει κάτι άλλο για να καταλάβει τι σημαίνει αυτό.

- Φοβηθήκατε ότι μπορεί να σας διώξει; Σαφέστατα. Περνάει από το μυαλό σου ότι όλο αυτό -δεν μπορεί- θα έχει αντίκτυπο στη δουλειά σου. Φοβάσαι. Πηγαίνεις κάθε πρωί στη δουλειά και σκέφτεσαι «ελπίζω να μη με δει γιατί αν με δει, μπορεί να του έρθει επιθυμία να θελήσει να με παρενοχλήσει και τότε θα πρέπει να του πω όχι, και αν του αρνηθώ θα θυμώσει και θα με διώξει». Οταν κάθε πρωί ξεκινάς να πας στη δουλειά με αυτή τη δυσάρεστη σκέψη, το πράγμα γίνεται αβάσταχτο. 

- Αυτό συνεχίστηκε για καιρό;  Βέβαια, για όσο διάστημα ήταν εδώ. Περίπου για 8 μήνες. 

Οταν αντιδρούσατε, ο πρέσβης σάς απειλούσε;
Ελεγε «θα σου μειώσω τον μισθό. Θα φύγεις». Δεν χρειαζόταν να πει κάτι άλλο. «Αν αντιδράσεις, θα φύγεις, θα απολυθείς», έτσι μας έλεγε.

- Σας έστελνε και μηνύματα στο κινητό με αυτό το περιεχόμενο; Ναι, ναι. Εγραφε «κάτσε φρόνιμα αλλιώς θα φύγεις».

- Στις ελληνικές αρχές δεν καταγγείλατε αυτά που συνέβαιναν; Οχι, εμείς είπαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να εκθέσουμε αυτό το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Κάναμε την καταγγελία μας εκεί που άρμοζε, δηλαδή στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. 

- Δεν το καταγγείλατε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; Οχι, γιατί θεωρήσαμε ότι η αρχική μας καταγγελία θα πρέπει να γίνει στον επίσημο εργοδότη μας, που είναι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Παρότι όμως στείλαμε επιστολή στον Μαδούρο, για μήνες συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση, δεν άλλαξε τίποτα. 

- Γνωρίζατε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έστελνε επιστολή στον Μαδούρο; Το γνωρίζαμε. Γνωρίζαμε ότι είχε τη διάθεση να μας βοηθήσει και να στείλει μια επιστολή στο Καράκας για να λυθεί το θέμα εσωτερικά και να μη δημοσιοποιηθεί.

- Γνωρίζατε ότι σε βάρος του Φρανκλίν Γκονσάλες υπήρχαν καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις στις πρεσβείες όπου υπηρετούσε προηγουμένως; Ναι βέβαια, στην Ελλάδα ήρθε με το… βιογραφικό του! Κατέφθασε με καταγγελίες από την πρεσβεία της Ουκρανίας για σεξουαλική παρενόχληση. 

Επίσης από την πρεσβεία της Ουρουγουάης υπήρχαν καταγγελίες για απόπειρα βιασμού. Αυτά τα μάθαμε από συναδέλφους μας στις εκεί πρεσβείες. 

- Κι εκεί έμεινε ατιμώρητος, όπως και στην Ελλάδα; Ναι, όπως και στην Ελλάδα.

- Πολλοί δεν ξέρουν πώς είναι να εργάζεσαι σε τέτοιο περιβάλλον. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι εφιαλτικό. Προσπαθείς να κοιμηθείς το βράδυ και αναρωτιέσαι τι θα σου συμβεί. Βασανίζεσαι. Επιπλέον, εκτός από την παρενόχληση, κινδυνεύεις και να απολυθείς. Κάποια στιγμή σε πιάνει πανικός. Παλεύεις να βρεις τρόπο να μην πας στη δουλειά σου ή να πας και να προσποιείσαι ότι είσαι αόρατος γιατί δεν θέλεις να σε δει. Και μετά μου λένε για ωριμότητα... 

«Εκδικητικές» απολύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο θεωρούσε ότι παρότι είχαν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από το σκάνδαλο στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα και την απομάκρυνση του πρέσβη Φρανκλίν Γκονσάλες, οι γυναίκες που είχαν δεχθεί τις σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούσαν «ανοικτή απειλή» για το καθεστώς, αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε η υπόθεση αυτή να διαρρεύσει και να βλάψει πολιτικά τον Μαδούρο αλλά και τους πολιτικούς συμμάχους του στην Αθήνα 

Επιπλέον, ο Φρανκλίν Γκονσάλες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να απολύσει τις γυναίκες που τον είχαν καταγγείλει για να τις εκδικηθεί. Τελικά, τον περασμένο Οκτώβριο ο νέος πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες, πήρε εντολή από τον Νικολάς Μαδούρο να απολύσει όλες τις υπαλλήλους που είχαν δεχθεί τις σεξουαλικές επιθέσεις, εκτός από την κόρη του πρώην υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενες αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά και κατέθεσαν αγωγή κατά της πρεσβείας για την απόλυσή τους, που έγινε χωρίς καμία αιτιολογία και κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πρώην εργαζόμενης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αντικαταστάτης του μπερμπάντη ηδονοθήρα, εκδήλωσε από την αρχή της τοποθέτησής του στο διπλωματικό πόστο εχθρική συμπεριφορά προς τις γυναίκες υπαλλήλους που είχαν κάνει την καταγγελία στον Μαδούρο. 

- Ο νέος πρέσβης Φαρίντ Φερνάντες πώς σας αντιμετώπισε; Μου είπε ότι θα απολυθώ γιατί δεν υπακούω τις εντολές του πρώτου γραμματέα και μιας άλλης ανώτερης υπαλλήλου. Εγώ του απάντησα ότι από την αρχή που ήρθε μου μιλούσε πολύ άσχημα και το ίδιο και ο πρώτος γραμματέας. Εκείνοι μου είπαν ότι θέλουμε κάποια γυναίκα «με υψηλό επίπεδο». Είναι δυνατόν να μου πουν εμένα για επίπεδο; 

Το δικό τους επίπεδο ανταποκρινόταν, άραγε, στα καθήκοντά τους;  Ακούστε. Ο πρώτος γραμματέας δεν έχει βγάλει ούτε το Λύκειο, εργαζόταν ως ντελιβεράς στη Βενεζουέλα. Και η άλλη κυρία στις εντολές της οποίας δήθεν δεν υπάκουα ήταν μια ηθοποιός. Είπα στον πρέσβη ότι την πείρα που έχω εγώ εσείς δεν τη διαθέτετε. Τον ρώτησα αν με απολύει επειδή κατήγγειλα τον προηγούμενο πρέσβη. «Οχι», μου είπε. Τότε τον ξαναρωτάω ευγενικά: «Είναι άραγε σύμπτωση ότι απολύετε μόνο τις γυναίκες που είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Φρανκλίν Γκονσάλες;». «Μπορώ να σου δώσω συστατικές επιστολές», μου απάντησε. «Εμένα ποιος θα με πάρει τώρα που με διώχνετε; Ποια πρεσβεία θα με προσλάβει;», είπα. 

- Τελικά; Τελικά απολυθήκαμε οι συγκεκριμένες που κάναμε την καταγγελία. Τώρα είμαι άνεργη. Η απόλυση ήταν άδικη. Για όλες μας. Ημασταν πολύ καλές στη δουλειά μας..

- Έχετε κινηθεί δικαστικά; Ναι, έχουμε κάνει αγωγή εναντίον της πρεσβείας για τη χωρίς καμία αιτιολογία απόλυσή μας. Ζητάμε την επαναπρόσληψή μας. Γυναίκες που εργαζόμασταν επί 22 χρόνια, προσφέραμε με αξιοπρέπεια και εντιμότητα τις υπηρεσίες μας και είχαμε τις καλύτερες συστατικές επιστολές από τους προηγούμενους πρέσβεις δεν γίνεται να απολυόμαστε έτσι αναίτια και να μας πετάνε στον δρόμο.


Πηγή : protothema.gr



Βίντεο-σοκ: Ποδοσφαιριστής πεθαίνει απο γροθιά!



Άσχημη κατάληξη είχε ο καβγάς που σημειώθηκε μεταξύ ποδοσφαιριστών στον αγώνα της Σαν Χόρχε ντε Βίλα Ελίδα με τη Ντιφενσόρες ντε Κολόν για το περιφερειακό πρωτάθλημα Αργεντινής.

Το θύμα ο Μίκαελ Φάβρε της Σαν Χόρχε ζήτησε το λόγο από αντίπαλό του για ένα σκληρό μαρκάρισμα που δέχθηκε ,τότε ο αντίπαλος Φάβιο Λαρόσα της ντε Κολόν μπήκε στον καβγά και χτύπησε τον Φάβρε με γροθιά στο πρόσωπο που είχε ώς αποτέλεσμα ο παίχτης της Σαν Χόρχε να βρεθεί στο έδαφος και αν αφήσει την τελευταία του πνοή..









Ο Χρυσόγονος «καρφώνει» την κυβέρνηση και θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τον «κόφτη»



ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: «ΟΥΔΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕΣΩ INTERNET!»

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες του Newsbomb.gr, ότι έχουν αρχίσει για τα καλά τα όργανα μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στον απόηχο της χθεσινής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου της ντροπής στη Βουλή. Μετά την παραίτηση της βουλευτή Β’ Αθηνών Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία καταψήφισε τα άρθρα του νέου νόμου για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον «κόφτη», ήρθε σήμερα (23/05/2016) η οργισμένη αντίδραση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος έθεσε ανοικτά ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό ρύθμισης των δημοσιονομικών.

«Πρέπει να εξετάσουμε αν ο κόφτης έχει θέματα συνταγματικότητας ως προς το άρθρο 78 του Συντάγματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84 FM».


Μάλιστα, φανερά ενοχλημένος, ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν του εστάλη ποτέ το σώμα του πολυνομοσχεδίου, ώστε να αποφανθεί σχετικώς επί της συνταγματικότητας των επιμέρους άρθρων.

«Ουδείς μου το έστειλε (σ.σ. το πολυνομοσχέδιο) από την κυβέρνηση, για να αποφανθώ περί της συνταγματικότητας των μέτρων. Από το Internet διάβασα το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο Κ. Χρυσόγονος.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Θα εκπλαγώ αν πάρουμε τώρα μια λύση για την υπερχρέωση. Δε θεωρώ ότι θα είναι στο ύψος των περιστάσεων».

«Στόχος είναι να βγούμε στις αγορές το 2019», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση του διδύμου Τσίπρα-Καμμένου έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού πλέον ακόμη και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη της γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη.
Το χθεσινό, όμως, «έγκλημα», που συντελέστηκε στη Βουλή, δεν μαζεύεται πλέον με τίποτα... 



Πηγή : newsbomb.gr


Λευτέρης Αυγενάκης «Έρχεται ο κόφτης του ελληνικού λαού για τον Τσίπρα»



Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δόσεων, αποτελεί όντως μεγάλη επιτυχία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση; Η πρόταση της Ν.Δ για την ελάφρυνση ποια είναι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντλούσαν επί χρόνια πολιτικό κεφάλαιο βασιζόμενοι στην ονομαστική μείωση του χρέους. Σήμερα πανηγυρίζουν ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας άνοιξε η συζήτηση για το χρέος. Η ρύθμιση και όχι του κούρεμα του χρέους όμως παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018. Να σημειωθεί ότι δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ήδη περικοπεί από το 2012 και μάλιστα κατά 130 δις ευρώ.  Ακόμα και τώρα, δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος παρά μόνο μια γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση. Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον.                                      

Η Ν.Δ θα εμμείνει στο αίτημα για εκλογές ή θα αλλάξει πλέον το στρατηγικό της στόχο;  Το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» πιστεύετε ότι ισχύει ακόμη;

Και βέβαια θα παραμείνει σταθερή στο αίτημα για εκλογές. Το αίτημα για εκλογές δεν υπεβλήθη από εμάς λόγω δυσκολιών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν είναι μόνο η οικονομία που επιβάλλει τις εκλογές. Είναι η παιδεία, η υγεία, ασφάλεια κλπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συνειδητοποιήσει ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση βουτηγμένη στο ψέμα, την ανυποληψία και την τραγική αποτυχία. Η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση, που δυστυχώς -μονίμως και συνειδητά- χωρίζει και διχάζει την κοινωνία. Οι λόγοι που ζητάμε εκλογές είναι επειδή ως ΝΔ επιδιώκουμε να βάλουμε ένα τέλος στο διασυρμό της πατρίδας μας.

Θεωρείτε ότι  το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή,  θα ψηφιστεί απόψε τα μεσάνυχτα χωρίς διαρροές από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως συνέβη και με το ασφαλιστικό;

Θεωρώ ότι έχει τόσο πολύ υπερβεί κάθε όριο ψέματος και αναξιοπιστίας ο κ. Τσίπρας, που μπορεί, πλέον, να φέρει στη Βουλή οτιδήποτε και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα να τα ψηφίζει αβίαστα. Δεν έχουν κανένα απολύτως δισταγμό, κανένα απολύτως φραγμό. Το μόνο που θέλουν είναι με κάθε μέσο να κρατηθούν στην εξουσία. Όμως πολύ σύντομα θα αναγκαστούν υπό το βάρος της ωμής διακυβέρνησης και της κοινωνικής κατακραυγής να την εγκαταλείψουν. Σύντομα θα ενεργοποιήσει ο ελληνικός λαός τον «κόφτη» για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κινητικότητα στον πολιτικό χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Σας ανησυχεί το γεγονός να προκύψουν νέοι κομματικοί σχηματισμοί που θα προξενήσουν εκλογική «ζημιά» στη Ν.Δ;

Καθόλου. Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και μια ξεκάθαρη πρόταση για την χώρα μας. Δεν έχει να φοβηθεί ούτε τα θνησιγενή κόμματα που γεννώνται στα ακροδεξιά της πολιτικής γεωγραφίας, ούτε αυτά που γεννώνται στα αριστερά της βέβαια. Και να σας πω και κάτι επιπλέον. Η ΝΔ μέσα στη θύελλα της μνημονιακής πραγματικότητας έχει αντέξει και ο λόγος είναι ότι στη συνείδηση των πολιτών η ΝΔ έχει κυβερνήσει με υπευθυνότητα και σύνεση παρά τα λάθη και τις αστοχίες  και βέβαια στο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας ξέρουν πολύ καλά τι είναι χρήσιμο και ασφαλές για τη χώρα. Στόχος μας όμως σήμερα δεν είναι η επιστροφή στην εξουσία. Είναι η αξιόπιστη και ποιοτικά αναβαθμισμένη διακυβέρνηση του τόπου.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών, πως θα βλέπατε μια πιθανή συνεργασία με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη; Ισχύει το ίδιο και με το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε το δρόμο για διεύρυνση της Ν.Δ. με νέα πρόσωπα, αλλά και βέβαια το άνοιγμα σε πολίτες που εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές ιδεολογικές σχέσεις που είχαν με άλλα κόμματα. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα η ΝΔ έχει την ιστορική ευκαιρία να εκφράσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι με τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου που πιστεύουν στην απελευθερωτική δύναμη που μπορούν να δώσουν στην ελληνική οικονομία καίριες μεταρρυθμίσεις, και που πιστεύουν στην ανάγκη για θεσμική αναβάθμιση της χώρας, έχουμε πολλά περιθώρια συνεργασίας.

Ως νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ποιες προτεραιότητες θέτετε για αλλαγές στο κόμμα;

Βασική μου προτεραιότητα είναι η Πολιτική Επιτροπή να αποτελέσει ένα όργανο σύνθεσης απόψεων, θέσεων και αντιλήψεων που θα δημιουργεί τις κατευθυντήριες αρχές του κομματικού προγραμματισμού και όχι ένας παραγκωνισμένος κομματικός θεσμός νομιμοποίησης προηλειμμένων αποφάσεων. Επίσης στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε ένα αναβαθμισμένο μοντέλο λειτουργίας στο κόμμα μας και βέβαια βασική μας προτεραιότητα είναι η ΝΔ να αναπνεύσει μέσα από το άνοιγμα στην κοινωνία, τους νέους, τους επιστήμονες, την παραγωγική Ελλάδα και να φέρουμε στη ΝΔ όλους όσοι μας είχαν γυρίσει την πλάτη στο παρελθόν. Η ΝΔ της επόμενης ημέρας θα αποτελεί ένα πολιτικό μηχανισμό παραγωγής πολιτικής. Δουλειά σκληρή, καθημερινή, χωρίς παραγοντισμούς και βέβαια ανανέωση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποια εντολή πήρε από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος;

Το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σηματοδότησε τη νέα αφετηρία της παράταξής μας, την εκκίνηση ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας. Κατά γενική ομολογία συντελέστηκε μια σειρά καίριων και ρηξικέλευθων αλλαγών στο εσωτερικό της παράταξής μας. Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι πολίτες, πολίτες που θέλησαν να συμπορευτούν με ιδέες και προτάσεις, και να συμμετέχουν σε αγώνες για την αναγέννηση της Πατρίδας μας, ήταν το αίτημα για μια Ελλάδα με αδιαπραγμάτευτο δημοκρατικό, ευρωπαϊκό χαρακτήρα και μια παράταξη της λογικής, του μέτρου, των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ομαλότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης που μπορεί να προκαλέσει την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας αλλά και να βάλει τη Χώρα σε τροχιά ευρύτερης ανάκαμψης.





Γιάννης Αργυρόπουλος
Πηγή : “ΠΑΤΡΙΣ” Ηλείας


Θέμα χρόνου η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών



Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Όσο και εάν κυβερνητικά στελέχη "ξορκίζουν” το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας που θα μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), ο δρόμος για την πώλησή της έχει ανοίξει. Το ότι οι κρατικές εταιρείες δεν θα γλυτώσουν την ιδιωτικοποίηση είναι κοινή παραδοχή εδώ και χρόνια. Ωστόσο πλέον, για πρώτη φορά, μετά τη διακυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη, μπαίνει στο τραπέζι η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, ζήτημα-ταμπού για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση

Η επιδείνωση των μεγεθών των αστικών συγκοινωνιών, που υπήρξε ραγδαία μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την υιοθέτηση μέτρων, όπως το "ελευθέρας” του περασμένου Ιουλίου λόγω δημοψηφίσματος, ή η οριζόντια, δωρεάν, μετακίνηση ανέργων, έχουν καταστήσει υποχρεωτική, στο άμεσο μέλλον, την είσοδο στις αστικές συγκοινωνίες ιδιωτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, μετά την αναμενόμενη ψήφιση του εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου, η είσοδος ιδιωτών είναι υπόθεση χρόνου αλλά και του κατά πόσο καλά θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της η νέα διοίκηση της ΕΕΣΠ.

Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε, χθες, η Βουλή (Υποκεφάλαιο Ε', άρθρο 204), ο σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) είναι η διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων με στόχο την μακροπρόθεσμη επαύξηση της αξίας τους, "με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”.

Παράλληλα, το νέο σχήμα, η ΕΕΣΠ:

- δεν θα ανήκει όχι μόνο στον δημόσιο, αλλά ούτε καν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

- θα διαθέτει διοικητικό συμβούλιο που θα εποπτεύεται από το Εποπτικό Συμβούλιο του οποίου ο πρόεδρος, όπως και ένα ακόμη μέλος, θα είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

- θα έχει διευθύνοντα σύμβουλο που θα αποτελεί επιλογή του Εποπτικού Συμβουλίου, με τη συμβολή του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, να περιορίζεται στην διατύπωση απλής γνώμης εντός δέκα ημερών

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, εάν και εφόσον οι επικεφαλής της ΕΕΣΠ συμμορφωθούν με το σκοπό του υπερταμείου, δηλαδή την μακροπρόθεσμη επαύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, τότε θα έρθουν τα "πάνω-κάτω” στις υπερζημιογόνες εταιρείες αστικών συγκοινωνιών, η ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και η ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ). Με άλλα λόγια, η απόλυτα ελεγχόμενη από την Ε.Ε. και τον ΕΜΣ διοίκηση του υπερταμείου θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να πράξει τα δέοντα ώστε, σε πρώτη φάση, να περιοριστούν οι ζημιές στις αστικές συγκοινωνίες και σε δεύτερη φάση να αυξηθεί η υπεραξία τους. Να σημειωθεί ότι εάν υπάρξει υπεραξία, αυτή θα μεταφερθεί κατά το ήμισυ για την αποπληρωμή του χρέους.

Τα παραπάνω δύο, στην ιδιωτική οικονομία βάσει των κανόνων της οποίας θα λειτουργεί το υπερταμείο (που θα ορίζει το μέλλον των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών), πραγματοποιούνται με δραστική περικοπή μισθολογικού και μη κόστους, συγχωνεύσεις και βέβαια την είσοδο ιδιωτικού χρήματος. Άλλωστε, πόσο λαμπρό θα μπορούσε να είναι το μέλλον μιας εταιρείας που δεν είναι σε θέση ούτε να προμηθευτεί καύσιμα ή να συντηρήσει τα οχήματά της;

Γ. Μανιάτης:  Σχεδόν 100 εκατ. το έλλειμμα του 2016

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης έχει αναφέρει ότι η περιουσία που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, οι γραμμές του μετρό, οι σήραγγες, οι σταθμοί, τα μηχανήματα, τα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ, τα αμαξοστάσια, τα τραμ, μπαίνουν ως εγγύηση στο Υπερταμείο.

"Παρέλαβαν τις συγκοινωνίες υγιείς και πλεονασματικές! Μέσα σε 1,5 χρόνο τις κατάντησαν ξανά ελλειμματικές. Σχεδόν σε 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το έλλειμμα του 2016. Από τα 2.000 λεωφορεία κυκλοφορούν λιγότερο από 1.000. Παρέλαβαν συγκοινωνίες, θα παραδώσουν συντρίμμια" έχει σημειώσει


Πηγή : capital.gr


Σοκ με άμεσο διπλασιασμό φόρου σε μπύρα & επίσπευση τέλους Internet



Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση φέρνει νωρίτερα το διπλασιασμό του φόρου στη μπύρα, άμεσα από την πρώτη Ιουνίου αντί του 2018, αλλά και το τέλος του 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ ένα εξάμηνο νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου, αντί της 1ης Ιουλίου του 2017.

Την ίδια ώρα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής καταργείται και η απαλλαγή από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επισφραγίζεται η φοροθύελλα που περιλαμβάνει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, με μείωση του αφορολογήτου από τις 300 στις 200 χιλιάδες ευρώ, αύξηση των συντελεστών και κατάργηση της απαλλαγής για τα αγροτεμάχια.

Παράλληλα επιβάλλεται αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24% και κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τον ΦΠΑ σε: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, Σίφνο.

Επιβάλλεται επίσης για πρώτη φορά ΕΦΚ σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και καφέ, αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα και επιβάλλεται τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

Αυξήσεις φωτιά έρχονται και στα καύσιμα, καθώς το πετρέλαιο κίνησης ακριβαίνει κατά 10 λεπτά το λίτρο, η αμόλυβδη βενζίνη κατά 3,7 λεπτά, το υγραέριο κίνησης κατά 12,4 λεπτά και το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι από τον Οκτώβριο 6,2 λεπτά ακριβότερο.


Πηγή : megatv.com



Ηλιάκης: Τα αποκαλυπτικά ημερολόγια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων



Σαν σήμερα, πριν δέκα χρόνια, ο Κώστας Ηλιάκης χάθηκε στον εναέριο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης. Το F 16 του συγκρούστηκε με τουρκικό αεροσκάφος που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Κρήτη και να εντοπίσει τις θέσεις των S 300.Για τις συνθήκες κάτω από  τις οποίες έγινε η σύγκρουση,έχουν γραφτεί πολλά και όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια δολοφονική ενέργεια του Τούρκου χειριστή.

Τα όσα ακολούθησαν το χαμό του Κώστα Ηλιάκη και την επιχείρηση έρευνας-διάσωσης περιγράφονται με λεπτομέρειες στα ημερολόγια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Μέσα από τις καταγραφές των γεγονότων αποκαλύπτεται πόσο "φοβισμένα" είχε αντιμετωπιστεί η κρίση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο μαχητικών στον αέρα και η βιασύνη της ελληνικής πλευράς να παραδοθεί ο Τούρκος πιλότος στο πλήρωμα τουρκικού ελικοπτέρου έρευνας διάσωσης.


23 Μαίου 2006. 

Τέσσερα ελληνικά F-16,διατάσσονται να απογειωθούν από αεροδρόμιο της Κρήτης,με αποστολή την αναγνώριση-αναχαίτιση, τεσσάρων τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκαφός της τουρκικής ΠΑ. Οι έλληνες χειριστές ενημερώνονται ότι στη θαλάσσια περιοχή ,πλέει και τουρκική φρεγάτα. 

Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4 ,μέχρι τα παράλια της Κρήτης. Η εμμονή της Άγκυρας να εντοπίσει τις θέσεις που είχαν αναπτυχθεί τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300,ήταν πια γνωστή στους έλληνες χειριστές.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι,τα ελληνικά F-16,είχαν προσεγγίσει το τουρκικό σχηματισμό. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος κατόπιν εντολής από το ΑΤΑ,για να καταγράψει τον εξοπλισμό του. 

Χωρίς καμμία προειδοποίηση ο τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι,πραγματοποίησε ένα φονικό ελιγμό πέφτοντας με το F-16 του,πάνω στη καλύπτρα του αεροσκάφους του Κ.Ηλιάκη,ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία. Ο τούρκος πιλότος κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά βρέθηκε στη θάλασσα.

Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο χειρισμός μιας κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις ανεξέλγκτες. Μαχητικά οπλιμσμένα αεροσκάφη και των δύο χωρών απογειώνονται και πετούν προς τη περιοχή μεταξύ Καρπάθου-Κρήτης. Μυρίζει μπαρούτι και μια σπίθα αρκεί για να προκαλέσει έκρηξη.

Στο υπόγειο του ΥΕΘΑ, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται ήδη ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Πανγιώτης Χινοφώτης. Σύντομα έφθασε και ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Έχει διαταχθεί ήδη πλήρης ετοιμότητα αλλά είναι σαφές ότι οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν απαιτούν λεπτότητα.

To On Alert, δημοσιεύει τα ημερολόγια του ΕΘΚΕΠΙΧ. Καταγράφουν λεπτό προς λεπτό ότι συνέβη εκείνο το τραγικό μεσημέρι της 26ης Μαίου 2006 στην περιοχή μεταξύ Καρπάθου-Κρήτης. Πως ενοπίστηκε ο Τούρκος πιλότος που σκότωσε τον Κ.Ηλιάκη ,πως αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια από ελικόπτερο Super Puma τραβώντας ακόμη και πιστόλι εναντίον των πιλότων μας και τελικά πως αποφασίσαμε να τον παραδώσουμε!


Σ΄ αυτή τη σελίδα περιγράφονται οι πρώτες ενέργειες που έγιναν,ώστε η ελληνική στρατιωτική μηχανή να τεθεί σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Το ελικόπτερο Super Puma, έχει ήδη διαταχθεί να απογειωθεί και το πετρελαιοφόρο πλοίο CENTURY έχει ενημερώσει ότι πλέει προς τη περιοχή όπου έχει εντοπιστεί ο Τούρκος πιλότος Ιμπραήμ Χάλι.

Το δεξαμενόπλοιο μαζεύει από τη θάλσσα τον Τούρκο,ο οποίος έχει εντοπιστεί από το ελικόπτερό μας ,αλλά αρνείται την βοήθειά του.

Η ομάδα διάσωσης αποβιβάζεται στο δεξαμενόπλοιο κι έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο χειριστή. Παρά το σοκ της εγκατάλειψης ο Χάλι είναι σκληρός. Εκτελώντας προφανώς τις εντολές των ανωτέρων του αρνείται πεισματικά να μπει στο ελικόπτερο. Ξέρει ότι έχει προκαλέσει το θάνατο ενός Έλληνα πιλότου κι αυτό μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Όταν πιέζεται από τους Έλληνες,τραβάει πιστόλι και απειλεί! Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και η ένταση,όχι μόνο στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου ,αλλά και στον αέρα είναι τεταμένη. Εκείνη τη στιγμή στον αέρα βρίσκονται 120 μαχητικά αεροσκάφη,ελληνικά και τουρκικά,όλα πάνοπλα! Ήδη έχει φθάσει και τουρκικό ελικόπτερο για να πάρει τον Τούρκο.

Η ώρα είναι 14.29. Η εντολή που φθάνει από το ΕΘΚΕΠΙΧ είναι μεν σαφής αλλά προκαλεί απορίες:

“Εντολή Α/ΓΕΕΘΑ για παράδοση τούρκου πιλότου στο τουρκικό πλήρωμα διάσωσης με τρόπο όμως ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς τη τουρκική πλευρά.Η παράδοση να καταγραφεί από κάμερα”.



Η ουσία του θέματος είναι ότι οι Τούρκοι που εκείνη την ημέρα προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν τις θέσεις των συστημάτων S-300, κατόρθωσαν ασκώντας στρατιωτική πίεση στην Ελλάδα να επιβάλουν τις θέσεις τους. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Τούρκος που έπεσε στο Αιγαίο παραδίνονταν μ΄ αυτό το τρόπο στους συμπατριώτες του. Αφού πρώτα είχε σκοτώσει έναν Έλληνα χειριστή.



Πηγή : onalert.gr



Μάνα κουράγιο


Του Χρήστου Χωμενίδη

"Επειδή σπούδασα το παιδί μου, πρέπει δηλαδή να μου πάρουν το σπίτι; Τι άνθρωποι είναι αυτοί; - ποια γη τους γέννησε;"

Η άγνωστή μου κυρία είχε βγει στα ερτζιανά και μοιραζόταν με τους ακροατές το δράμα και το δίκιο που την έπνιγε. Ο λυγμός στη φωνή της δεν άφηνε αμφιβολία πως πίστευε απολύτως ό,τι έλεγε. Στο μυαλό της η ιστορία ήταν σπαραχτικά απλή: Το σύστημα είχε δολίως φράξει το δρόμο του μοναχογιού της προς τις εγχώριες ιατρικές σχολές. Εκείνη τότε, ως μάνα-κουράγιο, είχε υπογράψει κάτι χαρτιά σε μια τράπεζα και είχε πάρει κάποια λεφτά όχι για να τα ξοδέψει σε λούσα και σε διασκεδάσεις αλλά για να τον στείλει στη Ρουμανία. Και αντί σήμερα να την ευγνωμονούν που τον στερήθηκε επί τόσα χρόνια ώστε να τον αποδώσει στην κοινωνία γιατρό, την τιμωρούν! Απειλούν να βγάλουν το πατρικό της στο χωριό στο σφυρί! Ο ραδιοφωνικός παραγωγός την ενεθάρρυνε πληροφορώντας της πως τα τηλέφωνα έχουν σπάσει από μηνύματα συμπαράστασης. Πριν διακόψει δε για διαφημίσεις, έπαιξε το "Άντρα μου Πάει", τον θρήνο των γυναικών από τα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας που οι άντρες τους έφευγαν μετανάστες...

Δεν χρειαζόταν να είσαι επαΐων του οικονομικού δικαίου για να βάλεις την ιστορία στις αληθινές της διαστάσεις. Αποτυχόντος του παιδιού στις Πανελλαδικές, η μάνα συνάπτει ενυπόθηκο δάνειο ώστε να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Καθώς το δάνειο παύει να εξυπηρετείται, η τράπεζα την ενημερώνει ότι θα εκπλειστηριάσει το ακίνητο, το οποίο δεν αποτελεί καν πρώτη κατοικία.

Η οφειλέτις θα μπορούσε να προβάλλει αρκετές ενστάσεις απέναντι στην τράπεζα. Να επιμείνει στην εκμετάλλευση της απειρίας και της καλής της πίστης. Ακόμα και στα μικρά γράμματα, τα οποία –εσφαλμένα πλην ανθρώπινα– δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει. Να σημειώσει εν κατακλείδι την καταβαράθρωση των οικονομικών της εξαιτίας της κρίσης, που δεν της επιτρέπει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ο νόμος ο ίδιος επιβάλλει στον δικαστή να συνυπολογίσει τυχόν απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών προτού εκδώσει την ετυμηγορία του.

Όμως όχι! Η μάνα τού εκ Ρουμανίας πτυχιούχου δεν επικαλείται τίποτα από τα παραπάνω. Αδράχνει την ευκαιρία που της προσφέρει ένας ή πέντε ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικά κανάλια. Και αυτοπαρουσιάζεται–γενικώς και αορίστως– ως θύμα του συστήματος. Σαν μια απλή, αγνή γυναίκα που την έμπλεξαν οι κακοί στα σατανικά δίχτυα τους, στον λαβύρινθο περίπλοκων νομικών διατυπώσεων, με τελικό σκοπό να της στερήσουν το σπίτι όπου γεννήθηκε. Σαν ένας άνθρωπος που δίνει μάχη υπέρ βωμών και εστιών.

Δεν χρειάζεται να καλπάζει ο νους σου για να φανταστείς την πιθανή συνέχεια: Η Μάνα (το αρχικό γράμμα γίνεται κεφαλαίο), επιστρέφει στο χωριό και ταμπουρώνεται στο πατρικό της. Τη συνοδεύουν κάμερες και καλοθελητές, οι οποίοι, προσδοκώντας δικά τους οφέλη, της παροξύνουν το φρόνημα. Την πείθουν πως δεν είναι ο Μανώλης Γλέζος –ποιος Γλέζος;– μα η μετεμψύχωση του ίδιου του καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι. Η Μάνα σκίζει σε απευθείας μετάδοση το έγγραφο που της παραδίδει ο δικαστικός επιμελητής. Το δίκιο της, το προσωπικό της δίκιο, ξεπερνά κάθε έννοια απρόσωπου, τουτέστιν γενικής εφαρμογής, δικαίου. Πλήθος ομοϊδεατών της  –κυρίως δε πλήθος περίεργων– την αποθεώνει. "Από το να το παραδώσεις στους τραπεζίτες, στους δανειστές, βάλ’του φωτιά και καψ’το!" την προτρέπουν. Για να την ερεθίσουν κι άλλο, της υπενθυμίζουν την ηρωική προγονική παράδοση. Παραλείπουν μονάχα να της πουν ότι οι πρόγονοί της  –ασχέτως των επαναστάσεων στις οποίες συμμετείχαν– πλήρωναν τακτικά και αγόγγυστα τα χρέη τους. Πως στην παλιά Ελλάδα, στην οποία αναφέρεται ώστε να νομιμοποιήσει τη στάση της, το δίκαιο, η μπέσα, ο λόγος τιμής, αποτελούσε κανόνα απαράβατο. Ότι οι παππούδες δεν σύναπταν δάνεια εάν δεν ήταν απολύτως βέβαιοι πως θα μπορούσαν να τα ξεπληρώσουν. 

Η Μάνα-Κουράγιο βιώνει τις οργασμικότερες στιγμές της. Πιστεύει ακράδαντα ότι στο τέλος και το σπίτι της θα σώσει και ηρωίδα θα γίνει. Απολαμβάνει ήδη μια διασημότητα που επιδρά επάνω της σαν το μεθυστικότερο ποτό.

Ώσπου ο εκπρόσωπος της τράπεζας, με υποδειγματική ψυχραιμία, την ενημερώνει αναφορικά με τις συνέπειες των πράξεων της: Άμα βάλει μπουρλότο στο σπίτι, χώρια που δεν θα πάψει να χρωστάει την αξία του, θα βρεθεί πιθανότατα και στη φυλακή για εμπρησμό. Εάν ανατιναχθεί μαζί με το έχειν της, θα μετακυλήσει απλώς τα χρέη στα παιδιά της. 

Η Μάνα-Κουράγιο αρχίζει να κλονίζεται. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας, ψυχραιμότατος, κοιτάζει μια εκείνην και μια το ρολόι του. Το συγκεντρωμένο πλήθος τής ζητάει να ανατιναχτεί. "Εάν με βοηθούσατε, εάν οργανώνατε ρεφενέ για να ξεπληρώσουμε το δάνειο;" ψελλίζει η Μάνα. "Είσαι με τα καλά σου, κυρά μου;" την αποπαίρνουν. "Εμείς, που στερηθήκαμε τον άρτο πριν από σένα, διψάμε για θεάματα! Άναψε τώρα αμέσως το φιτίλι!"

Η Μάνα συνειδητοποιεί επιτέλους σε τι παγίδα έχει πέσει. Με ένα διακριτικό της νεύμα, καλεί τον εκπρόσωπο της τράπεζας παράμερα. Του λέει, της λέει, φαίνεται λογικός τελικά άνθρωπος. Γυρίζει η Μάνα την πλάτη στο πλήθος, φοράει τα γυαλιά της και υπογράφει φαρδιά-πλατιά το Τρίτο Μνημόνιο.



* Ο κ. Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας
Πηγή : capital.gr


Κύπρος: Η αποχή, η «βουτιά» για ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ και τα μικρα κόμματα η «ταυτότητα» των εκλογών



Πολυκομματική βουλή ανέδειξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, με το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, να εξασφαλίζει για πρώτη φορά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση

Η μεγάλη αποχή, η πτώση των παραδοσιακών κομμάτων, και η είσοδος νέων κομμάτων στη Βουλή, είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Κύπρο. 

Δεν μπορεί επίσης να μην σημειωθεί η είσοδος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) στο κυπριακό κοινοβούλιο με δύο βουλευτές για πρώτη φορά από την ίδρυση του.  Η νέα βουλή θα είναι οκτακομματική, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στον τρόπο λειτουργίας του Σώματος όσο και στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο κατά παράδοση συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πριν λίγους μήνες τα δύο μεγάλα κόμματα άλλαξαν τον εκλογικό νόμο καθορίζοντας το όριο εισόδου στη Βουλή στο 3,6% από το 1,8%, με στόχο να αποτραπεί η είσοδος μικρών κομμάτων και κυρίως του ΕΛΑΜ. Ο ΔΗΣΥ είχε προτείνει όπως το όριο πάει στο 5% αλλά διαφώνησε το ΑΚΕΛ και έτσι υπήρξε συμβιβασμός στο 3,6%

Η αποχή για πρώτη φορά έφθασε στο 33,26% παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης προς τους νέους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποχή αφορά τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Στη πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού από τους νέους ψηφοφόρους άνω των 18 ετών μόνο ο ένας στους τρεις επέδειξε ενδιαφέρον εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Τα τελικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με το Κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών, σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν:362.541 (66.74%) Αποχή:180.645 (33.26%) Έγκυρα:351.390 (96.92%) 'Ακυρα:7.673 (2.12%) Λευκά:3.478 (0.96%).

Τα οκτώ κόμματα, που εισέρχονται (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην Βουλή εξασφάλισαν:

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%(-3,7%)
ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 25,67%(-7,1%)
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%(-1,3%)
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%(-2,8%)
Συμμαχία Πολιτών 6,01%(+6%)
Αλληλεγγύη 5,24%(+5,2%)
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 4,81%(+2,6%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%(+2,6%)

Τα υπόλοιπα κόμματα:

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ 1.16%
4.088 +1.2%

ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ 0.87%
3.072 +0.9%

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΑΙΑ 0.58%
2.033 +0.6%

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (Ο.Α.Δ) 0.28%
983 +0.3%

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 0.16%
561 +0.2%

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 0.05%
187 +0.1%

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 0.04%
150 +0.0%

ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 0.02%
66 +0.0%

ΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΗΣ 0.01%
46 +0.0%

ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ 0.01%
31 +0.0%

Ήττα ΑΚΕΛ



Το ΑΚΕΛ είχε βάλει ως στόχο να εξασφαλίσει ποσοστό 27%, όσο ήταν και το ποσοστό που κατέγραψε στις ευρωεκλογές. Ωστόσο σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα εξασφάλισε ποσοστό 25,67% που είναι και το χαμηλότερο στην ιστορία του κόμματος που πρόσφατα γιόρτασε τα 90χρονα του. Η πτώση του από τις εκλογές του 2011 καταγράφηκε στο 7,1% με απώλεια 40.000 ψήφων. Το ΑΚΕΛ χάνει 3 έδρες και από τις 19 που είχε στη προηγούμενη Βουλή εξασφαλίζει μόνο 16.

Ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό και το απέδωσε εν πολλοίς στη μεγάλη αποχή. Σημείωσε ότι ουδείς στο κόμμα είναι αιχμάλωτος της καρέκλας, αλλά όπως είπε το αποτέλεσμα θα εξεταστεί από τα συλλογικά όργανα. «Είναι προφανές ότι πρέπει να βελτιωθούμε», παρατήρησε.

Στελέχη του ΑΚΕΛ ανέφεραν στο protothema.gr πως είναι προφανές ότι η ήττα οφείλεται στη πολιτική που ασκήθηκε την περασμένη πενταετία από τη κυβέρνηση Χριστόφια την οποία οι πολίτες θεωρούν υπεύθυνη για τη κατάρρευση της οικονομίας. Η έλλειψη διάθεσης του ΑΚΕΛ να αναγνωρίσει την αποτυχία Χριστόφια, στοίχισε στο κόμμα και για αυτό αναμένεται να υπάρξει αυτοκριτική.

Διαχείριση από ΔΗΣΥ


Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ κατέγραψε πτώση η οποία στοίχισε 3 έδρες και από τις 21 που είχε στη προηγούμενη Βουλή εξασφαλίζει 18.

Ο ΔΗΣΥ είχε πτώση κατά 3,7% σε σχέση με το 2011, χάνοντας 30.000 ψήφους Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις δηλώσεις του σημείωσε ότι το κόμμα του παραμένει πρώτο και είναι η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και που παρ’ όλα αυτά παρέμεινε πρώτη δύναμη με σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους. Απέδωσε μέρος της μείωσης των ποσοστών και στο γεγονός ότι η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε χωρίς να παραδώσει την έδρα της στην Ευρωβουλή και ίδρυσε δικό της κόμμα. Τα πράγματα λόγω της μείωσης του αριθμού των βουλευτών του ΔΗΣΥ, δυσκολεύουν για τη κυβέρνηση Αναστασιάδη καθώς απαιτούνται πολυμερείς συμμαχίες για να δημιουργηθεί πλειοψηφία που θα εγκρίνει τα κυβερνητικά νομοσχέδια στη Βουλή. Στόχος του ΔΗΣΥ ήταν να εξασφαλίσει συνολικά 29 βουλευτές μαζί με το ΔΗΚΟ ώστε τα δύο κόμματα να εγκρίνουν από κοινού νομοσχέδια που σχετίζονται με την οικονομία.

Άθλος για το ΔΗΚΟ


Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) του Νικόλα Παπαδόπουλου κατάφερε παρά την μικρή μείωση των ποσοστών του να διατηρήσει τις 9 έδρες που είχε και στη προηγούμενη Βουλή. Το γεγονός αυτό το χαρακτήρισε «άθλο» ο κ. Παπαδόπουλος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΗΚΟ είχε να αντιμετωπίσει έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση με πολλά κορυφαία στελέχη του να απέχουν από τις εκλογές. Το αποτέλεσμα δίνει την ευκαιρία στον Νικόλα Παπαδόπουλο να εδραιωθεί στην ηγεσία και στο ΔΗΚΟ να παίξει καθοριστικό ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Καθίζηση ΕΔΕΚ


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ χάνει δύο έδρες και διατηρείται αποδυναμωμένο στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του, Μ. Σιζόπουλο να έχει να αντιμετωπίσει έντονη κριτική. Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας και ο ίδιος θα συνεχίσει τις αλλαγές ανανέωσης οι οποίες όμως σε εκλογικά ποσοστά οδήγησαν με σημαντική πτώση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Σιζόπουλος με δυσκολία κατάφερε να εκλέγει στη Λεμεσό στη δεύτερη κατανομή.

Συμμαχία Πολιτών – Αλληλεγγύη

Στη Βουλή εισέρχονται τόσο η Συμμαχία Πολιτών του πρώην υπουργού εξωτερικών Γ. Λιλλήκα όσο και η Αλληλεγγύη της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους με τρεις έδρες για το κάθε κόμμα. Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν θεωρούνται ως νίκη για τα δύο κόμματα που κινούνται περίπου στον ίδιο χώρο με ταυτόσημες σχεδόν απόψεις στο κυπριακό. Άγνωστο παραμένει αν η κα Θεοχάρους θα εγκαταλείψει την έδρα της στην Ευρωβουλή και όπως είπε η ίδια αυτό θα αποφασιστεί σήμερα. Θεωρείται μάλλον απομακρυσμένο να επιλέξει την έδρα στη Κυπριακή Βουλή, γιατί αν παραιτηθεί από ευρωβουλευτής η έδρα τρης πηγαίνει στον ΔΗΣΥ και στον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Στ. Ζένιο με τον οποίο η κα Θεοχάρους βρίσκεται «στα μαχαίρια».

Επιτυχία Οικολόγων


Το Κίνημα Οικολόγων το οποίο είχε να αντιμετωπίσει μαζική διαρροή στελεχών του κατάφερε και να αυξήσει τα ποσοστά του αλλά και να εκλέξει δύο βουλευτές αντί του ενός που είχε στις προηγούμενες εκλογές.

ΕΛΑΜ και κρυφή ψήφος


Το ΕΛΑΛ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαινόταν να μένει εκτός Βουλής. Όπως αποδείχθηκε, οι ψηφοφόροι του απέφευγαν να δηλώσουν την επιλογή τους και το 3,7% που εξασφάλισε χθες αποτέλεσε έκπληξη. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα πως το ΕΛΑΜ είχε αποκλειστεί από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ κατά τη προεκλογική περίοδο και τα στελέχη του δεν εμφανίζονταν.

Η λίστα με τους 56 βουλευτές που εκλέγονται για την επόμενη πενταετία


ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΔΗΣΥ

Αβέρωφ Νεοφύτου
Στέλλα Κυριακίδου
Νίκος Τορναρίτης
Σόλωνας Κασίνης
Δημήτρης Δημητρίου
Νίκος Νουρής

ΑΚΕΛ

Άντρος Κυπριανού
Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Στέφανος Στεφάνου
Άριστος Δαμιανού
Γιώργος Λουκαίδης

ΔΗΚΟ

Νικόλας Παπαδόπουλος
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου
Μαρίνος Μουσιούττας

ΕΔΕΚ

Κωστής Ευσταθίου

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γιώργος Λιλλήκας

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δημήτρης Συλλούρης

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιώργος Περδίκης
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

ΕΛΑΜ

Χρίστος Χρίστου

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΔΗΣΥ

Ευθύμιος Δίπλαρος
Ελένη Σταύρου
Αντρέας Κυπριανού

 ΑΚΕΛ

Αντρέας Καυκαλιάς
Κώστας Κώστα
Αδάμος Αδάμου
Γεώργιος Γεωργίου

ΔΗΚΟ

Πανίκος Λεωνίδου
Άγγελος Βότσης

ΕΔΕΚ

Μαρίνος Σιζόπουλος

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Παύλος Μυλωνάς

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ελένη Θεοχάρους

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

ΔΗΣΥ

Κυριάκος Χατζηγιάννης
Γιώργος Κάρουλας
Ονούφριος Κουλλάς
Γιώργος Γεωργίου

ΑΚΕΛ

Σκέυη Κουκουμά
Χριστάκης Τζιoβάνης
Νίκος Κέττηρος

ΔΗΚΟ

Ζαχαρίας Κουλίας

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Άννα Θεολόγου

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Μιχάλης Γιωργάλλας

ΕΛΑΜ

Λίνος Παπαγιάννης

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΣΥ

Αννίτα Δημητρίου
Ζαχαρίας Ζαχαρίου

ΑΚΕΛ

Γεώργιος Γεωργίου
Ευανθία Σάββα

ΔΗΚΟ

Γιώργος Προκοπίου
Χρίστος Ορφανίδης

ΠΑΦΟΣ

ΔΗΣΥ

Κώστας Κωνσταντίνου

ΑΚΕΛ

Ανδρέας Φακοντής

ΔΗΚΟ

Χαράλαμπος  Φακοντής

ΕΔΕΚ

Ηλίας Μυριάνθους

ΚΕΡΥΝΕΙΑ

ΔΗΣΥ

Μάριος Μαυρίδης
Μαριέλλα Αριστείδου

ΑΚΕΛ

Ελένη Μαύρου


Πηγή : protothema.gr