Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ενισχύεται με 400 αστυνομικούς ο Έβρος



Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ με την απόφαση για έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Ειδικότερα, οι απειλές της Τουρκικής πλευράς για το νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο πρόκαλεσαν την ενίσχηση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. Σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε η μεταφορά επιπλέον 400 αστυνομικών στα σύνορα απο διάφορες υπηρεσίες. Πρόκειται για δυνάμεις των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και συνοριοφύλακες.

Επισημαίνεται πως ήδη στον Έβρο βρίσκονται 100 άτομα της Frontex οι οποίοι θα έπρεπε να φύγουν στις 6 Ιουλίου αλλά θα υπάρξει αίτημα παραμονής τους και όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον 3 σημεία: Στις Φέρες, στον Άρδα και στο Τυχερό. 

Παράλληλα, σημειώνεται πως στον Έβρο βρίσκονται ήδη 400 αστυνομικοί μόνιμοι μόνιμη δύναμη, 200 ακόμη εθελοντές αστυνομικοί βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα, 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη απο το σχέδιο Ασπίδα και επιπλέον 400, 1100 στο σύνολο.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ ήδη έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα.  


Πηγή: skai.gr




Ακατάλληλοι αστυνομικοί στις ΗΠΑ οδήγησαν σε φρικτό θάνατο κρατούμενο



Αποπέμφθηκαν εχθές Τρίτη από την αστυνομία τέσσερις ακατάλληλοι για αστυνομικοί στη Μινεάπολις των ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού άνδρα, τον οποίο όπως φαίνεται σε βίντεο τον έχουν ακινητοποιήσει μπρούμυτα στο έδαφος με το πρόσωπο στον δρόμο την ώρα που εκείνος παραπονιέται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ ένας από τους ακατάλληλους αστυνομικούς έχει το γόνατό του στον λαιμό του επί αρκετά λεπτά με αποτέλεσμα να τον πνίξει.

Η συμπεριφορά αυτή των ακατάλληλων αστυνομικών δημιούργησε αναταραχές και χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ. Η κατάσταση ξέφυγε και ξέσπασαν επεισόδια όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα.

Για αρκετά λεπτά ο κρατούμενος διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογκάει και βαριανασαίνει, ο ανεύθυνος και ακατάλληλος αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος, ενώ ο δεύτερος ακατάλληλος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.



«Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του», ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί συνεχίζουν να τον πατάνε στο λαιμό και να περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει μετά από αρκετά λεπτά.

Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Το FBI ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.


Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί μέχρι 31 Ιουλίου



Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, πλέον από έδρας ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα επαναπροσδιορίζει της ματαιωθείσες υποθέσεις, ενώ παράλληλα ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί από 1-6-2020 έως 31-7-2020.

Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά με διαδοχικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις κατ’ εξουσιοδότηση της -από 11 Μαρτίου 2020- Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

Η τροπολογία αποσκοπεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων των διαδίκων που προκύπτουν από τη ματαίωση των υποθέσεων.

Ακόμα, λαμβάνονται μέτρα προς αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλα τα δικαστήρια (όλων των βαθμών) της χώρας. Τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια. Ειδικότερα:

1. Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9η Μαρτίου 2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

2. Το δεύτερο την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων.

3. Το τρίτο αφορά διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

4. Το τέταρτο αφορά διατάξεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Αναλυτικά, το κείμενο της τροπολογίας καθώς και η αιτιλογική έκθεση έχουν ως εξής:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

“Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (A’ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα” (Α΄90) και άλλες διατάξεις”.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ……

Διατάξεις για την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης

1. Το χρονικό διάστημα της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής (13.3.2020 – 31.5.2020) δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων, καθώς και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων. Μετά τη λήξη της παραπάνω αναστολής οι προθεσμίες αυτές τρέχουν για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία. Ειδικότερα, οι προθεσμίες της παρ. 2 του άρθρου 215, των παρ. 1 και 2 του 237 και του άρθρου 238 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών, ένδικων μέσων και πρόσθετων λόγων δεν συμπληρώνονται, αν δεν παρέλθουν επιπλέον τριάντα (30) ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη τους.



2. Σε περίπτωση που η συζήτηση υπόθεσης οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας και με οποιαδήποτε διαδικασία ματαιώθηκε διαρκούσης της αναστολής, δηλαδή μέχρι και τις 31.5.2020, ορίζεται αυτεπαγγέλτως, με πράξη του προέδρου του τμήματος ή του δικαστή, ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο και κατά προτεραιότητα εντός του χρονικού διαστήματος από 1.7.2020 έως 15.7.2020 ή από 1.9.2020 έως 15.9.2020. Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τον γραμματέα στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας του δικαστηρίου. Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα μπορεί να γνωστοποιείται η νέα δικάσιμος με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

3. Στις εκκρεμείς υποθέσεις της παλαιάς τακτικής διαδικασίας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, καθώς και στις εκκρεμείς δίκες ενώπιον του Εφετείου, που αφορούν εφέσεις κατά ερήμην αποφάσεων, που είχαν εκδοθεί κατά την ίδια διαδικασία, αν ο χρόνος πριν από τη δικάσιμο, που πρέπειτο αργότερο να κατατεθούν οι προτάσεις και οι αντικρούσεις των διαδίκων, εμπίπτει στο χρονικό διάστημα της αναστολής, οι δε διάδικοι δεν έχουν καταθέσει ήδη προτάσεις και αντικρούσεις με τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα και διαδικαστικά έγγραφα, οι σχετικές δίκες, που έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 31.5.2020, αναβάλλονται αυτεπαγγέλτως και με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του αρμόδιου δικαστή, ορίζεται οίκοθεν ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο και κατά προτεραιότητα εντός του χρονικού διαστήματος από 1.7.2020 έως 15.7.2020 και από 1.9.2020 έως 15.9.2020. Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τον γραμματέα στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας του δικαστηρίου. Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα μπορεί να γνωστοποιείται η δικάσιμος που ορίστηκε με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

4. Με την επιφύλαξη των άρθρων 237 και 238ΚΠολΔ στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, όπως και στον Άρειο Πάγο, κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 15.9.2020, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ή ο αρμόδιος δικαστής κατανέμει χρονικά εντός της αυτής ημέρας τις εγγεγραμμένες στο πινάκιο ή έκθεμα υποθέσεις και ο καταμερισμός αυτός με πρωτοβουλία του γραμματέα γνωστοποιείται ακολούθως, και πάντως το αργότερο την προηγούμενη της δικασίμου εργάσιμη ημέρα, στους διαδίκους ή στους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στον οικείο δικηγορικό σύλλογο και προσθέτως στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, εφόσον είναι γνωστή, ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα. Στις υποθέσεις αυτές παρέχεται η δυνατότητα αναβολής ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241ΚΠολΔ. Η αναβολή μπορεί να δοθεί και χωρίς παράσταση των πληρεξούσιων δικηγόρων στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υπόθεσης από το οικείο πινάκιο ή έκθεμα κατά την ημέρα της δικασίμου, εφόσον οι δικηγόροι αυτοί διατυπώσουν σχετικό αίτημα σε κοινή ανέκκλητη δήλωσή τους, κατά την παρ. 2 του άρθρου 242ΚΠολΔ και κατ’ απόκλιση τηςπαρ.2του άρθρου 115ΚΠολΔ, η οποία υποβάλλεται στην οικεία γραμματεία του δικαστηρίου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας.



5. Στις ίδιες υποθέσεις, εφόσον όλοι οι διάδικοι δεν επιθυμούν να εξετάσουν κατά τη συζήτηση των υποθέσεων μάρτυρα, μπορούν να το δηλώσουν στη γραμματεία του δικαστηρίου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας, προκειμένου η συζήτησητης υπόθεσής τους να τεθεί στην αρχή του πινακίου ή εκθέματος. Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τη συζήτηση των υποθέσεων της παρ.3.

6. Οι διάδικοι μπορούν να προσκομίσουν ένορκες βεβαιώσεις που λαμβάνονται ενώπιον δικηγόρου της έδρας του δικαστηρίου ή της κατοικίας ή της διαμονής του μάρτυρα κατά τη διαδικασία των άρθρων 422 έως 424 του ΚΠολΔ, όπως αυτή συμπληρώνεται με τα επόμενα εδάφια. Η ένορκη βεβαίωση δεν μπορεί να ληφθεί ενώπιον των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων. Αμέσως μετά τη λήψη της ένορκης βεβαίωσης, ο δικηγόρος ενώπιον του οποίου αυτή δόθηκε την αποστέλλει ηλεκτρονικά στο δικηγορικό σύλλογο στον οποίο ανήκει και λαμβάνει ηλεκτρονική απόδειξη λήψης. Με την ηλεκτρονική απόδειξη η ένορκη βεβαίωση αποκτά βέβαιη χρονολογία και μοναδικό αριθμό. Ο δικηγόρος χορηγεί αντίγραφα της ένορκης βεβαίωσης μαζί με την ως άνω ηλεκτρονική απόδειξη λήψης. Όμοια αντίγραφα χορηγεί και ο οικείος δικηγορικός σύλλογος μέσω της διαδικτυακής πύλης portal.olomeleia.gr.

7. Αν οι προθεσμίες του άρθρου 228, της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 591, της παρ. 2 του άρθρου 686 και της παρ. 3 του άρθρου 748ΚΠολΔ, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες προθεσμίες κλήτευσης των διαδίκων έληγαν ή λήγουν εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής και ο υπολειπόμενος χρόνος συμπλήρωσής τους, όπως οριοθετείται στην παρ. 1, δεν επαρκεί για την τήρηση των προθεσμιών αυτών, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά μετά από αίτημα οποιουδήποτε των διαδίκων, ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 ΚΠολΔ.

8. Προσωρινές διαταγές των άρθρων 691Α και 781 του ΚΠολΔ, καθώς και προσωρινές διαταγές ή διατάξεις αποφάσεων επί αιτήσεων αναστολής της εκτέλεσης ή της εκτελεστότητας σε υποθέσεις κάθε φύσης και διαδικασίας, οι οποίες χορηγήθηκαν μέχρι τη ματαιωθείσα λόγω της αναστολής των δικών συζήτηση της σχετικής αίτησης ή ορίστηκε ότι ισχύουν υπό τον όρο διεξαγωγής της συζήτησης αυτής, λογίζονται αυτοδικαίως παραταθείσες μέχρι τη νέα δικάσιμο που ορίζεται σύμφωνα με την παρ.7.

9. Όταν το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής δεν επαρκεί για να τηρηθούν, σε σχέση με την ορισθείσα δικάσιμο, οι προθεσμίες άσκησης των πρόσθετων λόγων ή της αντέφεσης, η συζήτηση αναβάλλεται υποχρεωτικώς με αίτημα των διαδίκων, ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241ΚΠολΔ. Στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου η κατά τα άνω άσκηση των προσθέτων λόγων αναίρεσης στη νέα δικάσιμο είναι παραδεκτή. Στις άνω περιπτώσεις η μη άσκησητων πρόσθετων λόγων ή της αντέφεσης από τον διάδικο που ζήτησε την αναβολή, έχει ως συνέπεια την επιβολή ποινής τάξεως κατά το άρθρο 205ΚΠολΔ.



10. Στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου, όταν η κατά την παρ. 1 του άρθρου 570ΚΠολΔ προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων ή η κατά την παρ. 3 του άρθρου 570 ΚΠολΔ προθεσμία κατάθεσης των εγγράφων έληξε ή λήγει εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, όμως η συζήτηση της αναίρεσης έχει προσδιορισθεί σε χρόνο βραχύτερο της συμπλήρωσης των ως άνω προθεσμιών, δικαιούται οέχων το αντίστοιχο βάρος διάδικος να υποβάλει αίτημα αναβολής της συζήτησης της αναίρεσης. Στις περιπτώσεις αυτές το δικαστήριο υποχρεούται να χορηγήσει αναβολή, ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241ΚΠολΔ.Αν ο διάδικος δεν προβεί στις ενέργειες για τις οποίες του χορηγήθηκε η αναβολή, του επιβάλλεται ποινή τάξης κατά το άρθρο 205ΚΠολΔ.

11. Πλειστηριασμοί που αφορούν κινητή περιουσία του οφειλέτη (με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, των οποίων η ημέρα πλειστηριασμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 31.7.2020 ματαιώνονται. Με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος ορίζεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας και με την αρχικά εκτιμηθείσα αξία και τιμή πρώτης προσφοράς (δεύτερο εδάφιο της παρ. 1, περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 954 και παρ. 2 του άρθρου 993ΚΠολΔ), νέα ημέρα πλειστηριασμού μετά την 31η.7.2020, τηρουμένων των νόμιμων προθεσμιών και ιδίως της περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 954 και της παρ. 2 του άρθρου 993, της παρ. 2 του άρθρου 1011ΑΚΠολΔ ή της ειδικής νομοθεσίας (ιδίως του ν.δ.17.07/13.08.1923, Α’ 224). Εντός της αυτής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, ο επισπεύδων υποχρεούται να προσδιορίσει νέα ημέρα πλειστηριασμού και για τους πλειστηριασμούς που ήδη ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Αν ο επισπεύδων δεν προσδιορίσει νέα ημέρα πλειστηριασμού εντός της άνω προθεσμίας, τότε κάθε δανειστής, εφόσον έχει απαίτηση κατά του οφειλέτη, η οποία στηρίζεται σε εκτελεστό τίτλο, αφού επιδώσει σε εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, επιταγή προς εκτέλεση, μπορεί να επισπεύσει τον πλειστηριασμό τηρουμένων των προθεσμιών των παραπάνω άρθρων. Τα χρονικά διαστήματα της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής, καθώς και του προσδιορισμού του νέου, κατά τα ως άνω, πλειστηριασμού, δεν υπολογίζονται στις άνω προθεσμίες της περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 954, της παρ. 2 του άρθρου 993, της παρ. 2 του άρθρου 1011Α και της παρ. 1 του άρθρου 1019ΚΠολΔ. Προκειμένου για πλειστηριασμούς κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 90), ισχύουν οι εκεί προβλεπόμενες διατάξεις, ο δε πλειστηριασμός ορίζεται επίσης σε νέα ημερομηνία μετά τις 31.07.2020.

12. Στις περιπτώσεις ορισμού ημέρας πλειστηριασμού κατ’ εφαρμογή της παρ. 1,του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 966ΚΠολΔ, όταν οποιαδήποτε προθεσμία εμπίπτει, έστω και μερικώς, εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, ο πλειστηριασμός ματαιώνεται και ορίζεται νέα ημέρα πλειστηριασμού, τηρουμένων των προθεσμιών που προβλέπονται στις διατάξεις αυτές.

13. Οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται σύμφωνα με το άρθρο 973, την παρ. 4 του άρθρου 1006 και την παρ. 4 του άρθρου 1011ΑΚΠολΔ, με ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής έως τις 15.6.2020, ματαιώνονται και ορίζεται νέα ημέρα πλειστηριασμού τηρουμένων των προθεσμιών που προβλέπονται στη διάταξη αυτή.

14. Η έναρξη ισχύος των άρθρων 6 και 7 του ν. 4640/2019 (Α’ 190) μετατίθεται αναδρομικώς για την 1η.7.2020, ως προς τις υποθέσεις της περ. β του άρθρου 44 του ν. 4640/2019.

15. Για το χρονικό διάστημα της αναστολής (13.3.2020 – 31.5.2020) δεν τρέχουν τόκοι επιδικίας.

16. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου ισχύουν από 1.6.2020 έως 15.9.2020.

17. Οι υποθέσεις αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 9.3.2020 έως 12.3.2020 λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 9.3.2020 στο ισόγειο του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Αθηνών, επαναφέρονται προς συζήτηση αυτεπαγγέλτως σε νέα δικάσιμο, που ορίζεται με πράξη της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του άνω Δικαστηρίου. Η εγγραφή των υποθέσεων στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος αναρτάται στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr και γνωστοποιείται από τον γραμματέα στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους. Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα μπορεί να γνωστοποιείται η νέα δικάσιμος με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων.

ΑΡΘΡΟ ….

Διατάξεις για την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων

1. Οι νόμιμες προθεσμίες άσκησης όλων των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας(ν. 4620/2019, Α’ 96) και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ένδικων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ένδικων βοηθημάτων, που ανεστάλησαν σύμφωνα με τις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17734/12.3.2020 (Β’ 833), Δ1α/Γ.Π.οικ. 21159/27.3.2020 (Β’1074), Δ1α/Γ.Π.οικ. 24403/11.4.2020 (Β’ 1301), Δ1α/Γ.Π.οικ. 26804/25.4.2020 (Β’ 1588) και την κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ 30340/15.5.2020 (Β’ 1857), συνεχίζουν να τρέχουν από την έναρξη ισχύος της παρούσας και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η προβλεπόμενη στο νόμο διάρκειά τους, προσαυξανόμενη σε κάθε περίπτωση κατά δέκα (10) επιπλέον ημέρες.

2. Οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και οι αιτήσεις που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 τουΠοινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) και 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ (π.δ. 283/1985, Α’ 106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ, δύνανται, μαζί με τα συνοδευτικά αυτών αποδεικτικά έγγραφα, να υποβάλλονται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για την ορισθείσα δικάσιμο ειδοποιείται ο αιτών ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του με κάθε πρόσφορο μέσο και επισυνάπτεται στη δικογραφία σχετική βεβαίωση ειδοποίησης του αρμόδιου γραμματέα. Κατά την εκδίκαση των αιτήσεων αυτών το δικαστήριο συνεδριάζει με μόνη την παρουσία του πληρεξούσιου δικηγόρου του αιτούντος, ο οποίος, στην περίπτωση που κρατείται, δεν μετάγεται. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο αιτών δεν έχει διορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο, δύναται να υποβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο υπόμνημα ενώπιον του δικαστηρίου.

3. Αν κατά την ενημέρωση των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους για τη λήψη αντιγράφου εισαγγελικής πρότασης κατά την παρ. 3 του άρθρου 138, την παρ. 2 του άρθρου 308 και την παρ. 2 του άρθρου 309 του ΚΠΔ, ο ενδιαφερόμενος διάδικος ή πληρεξούσιος δικηγόρος γνωστοποιήσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία κατά δήλωσή του επιθυμεί να λάβει αντίγραφο της εισαγγελικής πρότασης, ο αρμόδιος γραμματέας υποχρεούται να αποστείλει την εισαγγελική πρόταση με τον τρόπο αυτό.Στην περίπτωση αυτή η ειδοποίηση αποδεικνύεται από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκτύπωση του οποίου επισυνάπτεται στη δικογραφία. Η υποβολή υπομνημάτων κατά τα άρθρα 308 και 309 ΚΠΔ διενεργείται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

4. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου ισχύουν από 1.6.2020 έως 15.9.2020.

ΑΡΘΡΟ ……

Διατάξεις για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Σεπερίπτωση ματαίωσης της συζήτησης οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων (13.3.2020 – 31.5.2020), επαναπροσδιορίζεται η συζήτησή της οίκοθεν με πράξη του προέδρου του οικείου δικαστικού σχηματισμού σε προσεχή δικάσιμο, χωρίς νέα κλήτευση των διαδίκων, εφόσον αυτοί είχαν κληθεί νόμιμα στη ματαιωθείσα συζήτηση. Οι διάδικοι ενημερώνονται από την ανάρτηση των πινακίων στους αντίστοιχους δικαστικούς σχηματισμούς και την εμφάνιση των εκθεμάτων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δικαστηρίου, οι οποίες, στην περίπτωση αυτή, γίνονται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη δικάσιμο.

ΑΡΘΡΟ …..

Διατάξεις για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια

Σεπερίπτωση ματαίωσης της συζήτησης οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής (13.3.2020 – 31.5.2020), επαναπροσδιορίζεται η συζήτησή της οίκοθεν με πράξη του Προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο σε προσεχή δικάσιμο, χωρίς νέα κλήτευση των διαδίκων, εφόσον αυτοί είχαν κληθεί νόμιμα στη ματαιωθείσα συζήτηση. Οι διάδικοι ενημερώνονται από την ανάρτηση των πινακίων στα αντίστοιχα τμήματα και την εμφάνιση των εκθεμάτων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δικαστηρίου, οι οποίες, στην περίπτωση αυτή, γίνονται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη δικάσιμο».

«ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

“Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (A΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα” (Α΄90) και άλλες διατάξεις”

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά με διαδοχικές κοινές υπουργικές αποφάσεις κατ’ εξουσιοδότηση της από 11 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του”. Οι διατάξεις αυτές, που έχουν ως κύριο γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων που προκύπτουν από την ματαίωση των υποθέσεων και μέριμνα για τη μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή του συγχρωτισμού, χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια, απ’ τα οποία: α) Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9.3.2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, β) το δεύτερο την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, γ) το τρίτο διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο και δ) το τέταρτο διατάξεις που αφορούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1

Ειδικότερα, ως προς την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης ρυθμίζονται με τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες ισχύουν κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως και 15.9.2020, τα θέματα που αφορούν:

1) Κάθε είδους προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων, ενώ ταυτόχρονα τίθεται η πρόβλεψη ότι οι προθεσμίες της παρ. 2 του άρθρου 215, της παρ. 1 και 2 του 237και του άρθρου 238 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών, ένδικων μέσων και πρόσθετων λόγων, δεν συμπληρώνονται, αν δεν παρέλθουν επιπλέον τριάντα ημέρες από την προβλεπόμενη στο νόμο λήξη τους.

2) Τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό της συζήτησης κάθε υπόθεσης που ματαιώθηκε διαρκούσης της αναστολής, δηλαδή μέχρι και την 31η.5.2020,σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο, χωρίς την υποχρέωση της εκ νέου κλήτευσης των διαδίκων, με την πρόβλεψη ότι η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, ισχύει ως κλήτευση αυτών. Επίσης, προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων και όχι επί ποινή ακυρότητας, προβλέπονται η γνωστοποίηση της νέας δικασίμου από τον γραμματέα του δικαστηρίου στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας αυτού και επιπλέον η δυνατότητα αποστολής από τον γραμματέα ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων της νέας δικασίμου ή η ανάρτησή της στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

3) Την αυτεπάγγελτη αναβολή των υποθέσεων με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του αρμόδιου δικαστή, που έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τη λήξη της αναστολής (31.5.2020) και αφορούν εκκρεμείς δίκες της παλαιάς τακτικής διαδικασίας ενώπιον του πολυμελούς πρωτοδικείου, καθώς και εφέσεις που εκδικάζονται ενώπιον του Εφετείου κατά ερήμην αποφάσεων, που είχαν εκδοθεί κατά την ίδια διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος πριν από τη δικάσιμο, κατά τον οποίο πρέπει το αργότερο να κατατεθούν οι προτάσεις και οι αντικρούσεις των διαδίκων, εμπίπτει στο χρονικό διάστημα της αναστολής και οι διάδικοι δεν έχουν καταθέσει προτάσεις και αντικρούσεις με τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα και διαδικαστικά έγγραφα. Ταυτόχρονα προβλέπεται ο οίκοθεν προσδιορισμός νέας ημέρας και ώρας συζήτησης στο ακροατήριο σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο, χωρίς την υποχρέωση της εκ νέου κλήτευσης των διαδίκων, με την πρόβλεψη ότι η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, ισχύει ως κλήτευση αυτών. Επίσης, προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων και όχι επί ποινή ακυρότητας, προβλέπεται η γνωστοποίηση της νέας δικασίμου από τον γραμματέα του δικαστηρίου στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας αυτού και επιπλέον η δυνατότητα αποστολής από τον γραμματέα ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων με τη νέα δικάσιμο ή η ανάρτησή της στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

4) Τον χρονικό καταμερισμό εντός της αυτής ημέρας όλων των εγγεγραμμένων στο πινάκιο ή έκθεμα υποθέσεων, πλην εκείνων της νέας τακτικής διαδικασίας και τη γνωστοποίηση αυτού, το αργότερο την προηγούμενη της δικασίμου εργάσιμη ημέρα, στον οικείο δικηγορικό σύλλογο και προσθέτως με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, εφόσον είναι γνωστή, ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής ατελώς, κατά την εκφώνηση της υπόθεσης από το οικείο πινάκιο ή έκθεμα κατά την ημέρα της δικασίμου, χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 ΚΠολΔ και χωρίς παράσταση των πληρεξούσιων δικηγόρων στο ακροατήριο, αφού υποβληθεί το αργότερο έως τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας κοινή ανέκκλητη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων κατά την παρ. 2 του άρθρου 242 του ΚΠολΔ.

5) Τη δυνατότητα η υπόθεση να τίθεται προς συζήτηση στην αρχή του πινακίου ή του εκθέματος μετά από σχετική δήλωση των διαδίκων, στην περίπτωση που η συζήτηση αυτής διεξάγεται χωρίς την εξέταση μάρτυρα.

6) Τη δυνατότητα λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρου της έδρας του δικαστηρίου ή της κατοικίας ή της διαμονής του μάρτυρα, πλην των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, καθώς και τον τρόπο χορήγησης των σχετικών αντιγράφων.

7) Την υποχρεωτική αναβολή των υποθέσεων ατελώς, στην περίπτωση που οι προθεσμίες κλήτευσης των διαδίκων έληγαν ή λήγουν εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής και ο υπολειπόμενος χρόνος συμπλήρωσής τους δεν επαρκεί για την τήρηση τους, χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 του ΚΠολΔ.

8) Την αυτοδίκαιη παράταση μέχρι τη νέα δικάσιμο που θα ορισθεί σύμφωνα με την ανωτέρω παρ. 7, της ισχύος των προσωρινών διαταγών και διατάξεων αποφάσεων επί αιτήσεων αναστολής της εκτέλεσης ή της εκτελεστότητας σε υποθέσεις κάθε φύσης και διαδικασίας, οι οποίες χορηγήθηκαν μέχρι τη ματαιωθείσα λόγω της αναστολής των δικών συζήτηση της σχετικής αίτησης ή ορίστηκε ότι ισχύουν υπό τον όρο διεξαγωγής της συζήτησης αυτής.

9) Την υποχρεωτική αναβολή ατελώς των υποθέσεων με αίτημα των διαδίκων καιχωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 του ΚΠολΔ, στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής δεν επαρκεί για να τηρηθούν, σε σχέση με την ορισθείσα δικάσιμο, οι προθεσμίες άσκησης των πρόσθετων λόγων ή της αντέφεσης, με τη ρητή πρόβλεψη ότι στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου η κατά τα άνω άσκηση των προσθέτων λόγων αναίρεσης στη νέα δικάσιμο είναι παραδεκτή.

10) Την υποχρέωση του δικαστηρίου να χορηγήσει αναβολή ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 του ΚΠολΔ, ύστερα από σχετικό αίτημα του έχοντος το αντίστοιχο βάρος διαδίκου, στην περίπτωση που η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων της παρ. 1 τουάρθρου 570 ή η προθεσμία κατάθεσης των εγγράφων της παρ. 3 τουάρθρου 570 του ΚΠολΔ έληξε ή λήγει εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής και η συζήτηση της αναίρεσης έχει προσδιορισθεί σε χρόνο βραχύτερο της συμπλήρωσης των ως άνω προθεσμιών.

11) Τη ματαίωση των πλειστηριασμών που αφορούν κινητή περιουσία του οφειλέτη (με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, που έχουν ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 31.7.2020, πρόβλεψη για τον επαναπροσδιορισμό τους, καθώς και ζητήματα υπολογισμού προθεσμιών που αφορούν στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.

12) Τη ματαίωση πλειστηριασμού που η ημέρα ορισμού του έγινε κατ’ εφαρμογή της παρ. 1,του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 966 του ΚΠολΔ, στην περίπτωση που οποιαδήποτε προθεσμία εμπίπτει, έστω και μερικώς, εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, καθώς και πρόβλεψη για τον εκ νέου προσδιορισμό του.

13) Τη ματαίωση πλειστηριασμών που επισπεύδονται σύμφωνα με το άρθρο 973, την παρ. 4 του άρθρου 1006 και την παρ. 4 του άρθρου 1011Α του ΚΠολΔ και έχει ορισθεί ημέρα διεξαγωγής έως τις 15.6.2020, καθώς και πρόβλεψη για τον εκ νέου προσδιορισμό τους.

14) Την έναρξη ισχύος των άρθρων 6 και 7 του ν. 4640/2019 για τιςαγωγές της περ. β του άρθρου 44 του ν. 4640/2019 που κατατίθενται από την 1η.7.2020 και εφεξής.

15) Τη μη επιβολή τόκων επιδικίας για το χρονικό διάστημα της αναστολής (13.3.2020 – 31.5.2020).

16) Τη χρονική διάρκεια ισχύος των διατάξεων (1.6.2020 έως 15.9.2020).

Επιπλέον, προβλέπεται ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 9.3.2020 έως 12.3.2020, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 9.3.2020, στο ισόγειο του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Αθηνών, σε νέα δικάσιμο, που ορίζεται με πράξη της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του άνω Δικαστηρίου, χωρίς κλήτευση των διαδίκων, με τη πρόβλεψη ότι η εγγραφή των υποθέσεων στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, ισχύει ως κλήτευση αυτών. Επίσης, προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων και όχι επί ποινή ακυρότητας, προβλέπεται η γνωστοποίηση της νέας δικασίμου από τον γραμματέα του δικαστηρίου στους δικηγορικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς και η ανάρτησή της στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr, καθώς και η δυνατότητα γνωστοποίησης της νέας δικασίμου με αποστολή από τον γραμματέα ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων, εφόσον είναι γνωστή.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2

Σχετικά με την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων με τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες ισχύουν κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως και 15.9.2020, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν:

1) Την επανέναρξη των προθεσμιών άσκησης όλων των προβλεπομένων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96, ΚΠΔ) και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή με τις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17734/12.3.2020 (Β΄ 833), Δ1α/Γ.Π.οικ. 21159/27.3.2020 (Β’1074), Δ1α/Γ.Π.οικ. 24403/11.4.2020 (Β’ 1301), Δ1α/Γ.Π.οικ. 26804/25.4.2020 (Β’ 1588) και την κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ 30340/15.5.2020 (Β’ 1857). Προς τον σκοπό της αποφυγής του συνωστισμού, προβλέπεται η παράταση των ως άνω προθεσμιών για δέκα επιπλέον ημέρες μετά τη λήξη τους, ήτοι μετά την πάροδο του προβλεπόμενου από το τον ΚΠΔ και τους ειδικούς ποινικούς νόμους χρονικού διαστήματος.

2) Τη δυνατότητα υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 επ. ΚΠΔ, ακύρωσης της διαδικασίας, κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής, κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας, κατά τα άρθρα 80 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95)και 82 του προϊσχύοντος ΠΚ (πδ 283/1985, Α’ 106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύοντος ΠΚ.

3) Τον τρόπο ειδοποίησης των διαδίκων και τη συζήτηση των ως άνω αιτήσεων επ’ ακροατηρίου, έτσι ώστε αφενός να διασφαλίζονται πλήρως τα δικονομικά δικαιώματα του αιτούντος, αφετέρου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στις περιπτώσεις που η φυσική παρουσία του διαδίκου ή/και του πληρεξουσίου του δεν είναι απαραίτητη.

4) Τη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εκ μέρους των διαδίκων/αιτούντων διαβίβαση και υποβολή των αιτήσεων που καταγράφονται στην πρώτη παράγραφο και των υπομνημάτων που υποβάλλονται μετά το πέρας της ανακρίσεως κατά τα άρθρα 308 και 309 ΚΠΔ, καθώς και για την διαβίβαση προς τους διαδίκους αντιγράφου των εισαγγελικών προτάσεων, κατά τα οριζόμενα την παρ. 3 του άρθρου 138, την παρ. 2 του άρθρου 308 και την παρ. 2 του άρθρου 309 του ΚΠΔ.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3

Η συζήτηση των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα έπρεπε κανονικά να επαναπροσδιοριστεί με κλήση των διαδίκων για τις προσεχείς δικασίμους. Ωστόσο, ο επαναπροσδιορισμός αυτός ανατρέπει τον προγραμματισμό και προσθέτει υπέρμετρο βάρος στους επιμελητές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να επιτυγχάνεται, πάντα, σύντομη δικάσιμος. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται ότι η συζήτηση των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής, επαναπροσδιορίζεται οίκοθεν, χωρίς νέα κλήτευση των διαδίκων, εφόσον αυτοί είχαν ήδη κλητευθεί νόμιμα κατά τη ματαιωθείσα δικάσιμο, ώστε ο επαναπροσδιορισμός να γίνεται σύντομα και οι συγκεκριμένοι διάδικοι να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από άλλους διαδίκους. Οι διάδικοι λαμβάνουν γνώση για τη νέα δικάσιμο, τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν από αυτήν, από την ανάρτηση των πινακίων και την εμφάνιση των εκθεμάτων στην ηλεκτρονική σελίδα του κάθε δικαστηρίου.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4

Ο επαναπροσδιορισμός της συζήτησης των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού γίνεται με την ίδια ως άνω διαδικασία και για τους ίδιους λόγους».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εξόρμηση της Τροχαίας για την αποτροπή διεξαγωγής αυτοσχέδιων αγώνων στη Λ. Βουλιαγμένης και στην Πετρούπολη



Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για την αντιμετώπιση - πρόληψη των αυτοσχέδιων αγώνων, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής πραγματοποίησε, βραδινές ώρες της 25-5-2020, ειδική εξόρμηση στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης και στην Πετρούπολη.

Ειδικότερα αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), πραγματοποίησαν τροχονομικούς ελέγχους οδηγών και οχημάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν οι (77) ακόλουθες παραβάσεις:

(26) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
(6) για αντικανονικούς υαλοπίνακες (φιμέ),
(5) για πρόκληση υπερβολικού θορύβου (ηχομέτρηση),
(3) για στέρηση άδειας οδήγησης,
(3) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
(20) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
(1) για επικίνδυνους ελιγμούς και,
(13) για διάφορες άλλες τροχαίες παραβάσεις.
Επιπλέον αφαιρέθηκαν:

(23) άδειες ικανότητας οδήγησης,
(25) άδειες κυκλοφορίας και,
(25) ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας.
Ακινητοποιήθηκαν (2) οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και σε άλλες περιοχές της Αττικής.


«Έθαψαν» 73χρονο τον περασμένο μήνα αλλά χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ζει και φιλοξενείται σε ίδρυμα!»



Μια απίστευτη ιστορία που διαδραματίστηκε στο νησί της Ρόδου αποκαλύπτει η ΡΟΔΙΑΚΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και απόλυτα διασταυρωμένα στοιχεία, τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου, εντοπίστηκε νεκρός σε αποθήκη - γιαπί στην οδό Μιχαήλ Πετρίδη ένας συμπολίτης μας.

Δεδομένης της διεύθυνσης αλλά και του σημείου που βρέθηκε το άψυχο σώμα του άγνωστου άνδρα, οι αρμόδιες αρχές υπέθεσαν ότι πρόκειται για συγκεκριμένο άτομο που διαμένει εκεί και το οποίο είχε μεταφερθεί και άλλες φορές στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Δεν βρέθηκε πάνω του κανένα χαρτί που να πιστοποιεί την ταυτότητά του.

Το πτώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη και κλήθηκε αμέσως  η αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της Ρόδου και εκεί φαίνεται ότι συγγενικό του πρόσωπο βεβαίωσε ότι πρόκειται για τον 73χρονο  που διέμενε στην αποθήκη αυτή. Ενημερώθηκαν όλοι οι συγγενείς και ακολούθησε κηδεία από γνωστό γραφείο τελετών στη Ρόδο την επόμενη μέρα.

Χθες το βράδυ όμως, τα παιδιά του ενημερώθηκαν ότι  ο… υποτιθέμενος νεκρός, ήταν ζωντανός και φιλοξενούνταν στο ίδρυμα των Κολυμπίων!! Η έκπληξη και το σοκ όλων ήταν μεγάλο!

Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να συνέλθουν και στη συνέχεια  τους γνωστοποιήθηκε αρμοδίως ότι διέμενε στο ίδρυμα χρονίων παθήσεων στην περιοχή των Κολυμπίων Ρόδου έπειτα μάλιστα από παρέμβαση των αρμοδίων κοινωνικών υπηρεσιών του τόπου μας!

Στα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας πάντως, ο 73χρονος έχει καταχωρηθεί ως νεκρός! Κι αυτό που απομένει τώρα είναι να διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική ταυτότητα του πτώματος που βρέθηκε στο σημείο της αποθήκης και το οποίο ετάφη στις 25 του περασμένου μήνα στο νεκροταφείο Ρόδου.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η εισαγγελία της Ρόδου ενώ βέβαιο θεωρείται ότι από αύριο το πρωί η ασφάλεια Ρόδου θα ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί. Δεν αποκλείεται επίσης να διαταχθεί και η εκταφή του πτώματος, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι ύποπτο.

Μαρτυρίες γειτόνων που συγκέντρωσε η ΡΟΔΙΑΚΗ πάντως, φανερώνουν ότι κάποιες φορές στο σπίτι του 73χρονου συμπολίτη μας, σύχναζε και ένας φίλος του.

Εξαφάνιση ατόμου πάντως, δεν είχε δηλωθεί έως και χθες το βράδυ.


Πηγή : rodiaki.gr


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Bild


Τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊου εξήγησε σε συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Bild» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της χώρας με ασφαλή τρόπο σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της συνέντευξης επικεντρώνεται στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, στο σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν και στις αντιδράσεις που συγκεντρώνει ενόψει και της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους Λιάνα Σπυροπούλου και Paul Ronzheimer, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα διακρίνεται, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα, για την υψηλή αξιοπιστία: «αποτελούμε θετικό παράδειγμα και αυτό δημιουργεί στον κόσμο αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης στη δυνατότητα του κράτους να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά» σημειώνει.

«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σ’ αυτές με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι στο επόμενο στάδιο δεν θα εξετάζονται υποχρεωτικά όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα μας, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ώστε να προληφθεί τυχόν έξαρση της επιδημίας. Τα τεστ, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, θα συνοδεύονται από την αξιοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πολύτιμες υγειονομικές πληροφορίες στους ταξιδιώτες, αλλά και από την ενίσχυση των εξεταστικών δυνατοτήτων στα νησιά.

«Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε μία εφαρμογή (application) που θα τους παρέχει βασικές πληροφορίες και οδηγίες και θα μαθαίνουν που βρίσκεται η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. Επίσης, θα φροντίσουμε να υπάρχουν επαρκή τεστ σε όλα τα νησιά, ακόμη και στα μικρά, σε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιος να υποβληθεί σε τεστ. Θα υπάρχει η δυνατότητα, αν συμβεί οτιδήποτε, να διακομιστεί κάποιος σε ένα από τα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας. Συνεπώς, μελετάμε προσεκτικά την κατάσταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα οργανώσουμε τις υπηρεσίες υγείας κατά τρόπο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Θα εφαρμόζουμε και βασικούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ό,τι αφορά την εμπειρία στην Ελλάδα. Πράγματα απλά όπως το να τηρούνται οι αποστάσεις, να προστατεύεται το προσωπικό στις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία φορώντας μάσκα. Βλέπετε, εδώ, όλοι φορούν τις μάσκες τους. Θέλουμε να απολαμβάνουν όλοι μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία. Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε ακόμη με τα νυχτερινά κέντρα, ίσως να υπάρξουν εδώ κάποιοι περιορισμοί, αλλά όσον αφορά στη βασική εμπειρία, δηλαδή να πάει κάποιος στην παραλία, να πάει σε μια ωραία ταβέρνα, σε ένα εστιατόριο, θα είναι όλα ακριβώς ίδια, απλώς με μερικές πρόσθετες προφυλάξεις. Οι παραλίες άνοιξαν ουσιαστικά πριν από περίπου δέκα ημέρες. Επικράτησε τάξη, τηρήθηκαν οι αποστάσεις για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες και όλα έγιναν με πολύ οργανωμένο τρόπο. Προσδοκούμε λοιπόν ότι το ίδιο θα συμβεί και όταν ανοίξουμε τις πύλες μας για τον τουρισμό» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ουσιαστικά, η ζωή στη Ελλάδα το καλοκαίρι είναι έξω. Άρα θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητες εσωτερικού χώρου, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι εύκολο, διότι κανείς δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να μένει μέσα σε εσωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, θέλει να έρθει στην Ελλάδα επειδή μπορεί να είναι έξω διαρκώς. Εκτός από τις ώρες ύπνου, ουσιαστικά μπορεί να είναι κανείς έξω όλες τις υπόλοιπες ώρες» προσθέτει.

Παγκόσμια κρίση, προτεραιότητα η εργασία

Για τη ζημιά που προκαλεί στην οικονομία η κρίση του κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση και βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, για όλες τις χώρες. Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μία βαθιά ύφεση. Ελπίζουμε ότι θα είναι μεν βαθιά αλλά σύντομη και ότι το 2021 θα καλύψουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος. Σωστά επισημάνατε ότι τα πηγαίναμε πολύ καλά πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, εκλεγήκαμε τον περασμένο Ιούλιο, θέσαμε σε εφαρμογή ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξης της εργασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού: «Δώσαμε στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, πρόσθετη ευελιξία, ώστε να προσλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους και το κράτος θα καλύψει τον υπόλοιπο “λογαριασμό”, όπως έχει κάνει έως τώρα και όπως θα πρέπει να κάνει σε περιόδους κρίσης».

«Σημαντικό πρώτο βήμα το σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν»

Ερωτηθείς για το σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «είναι μια φιλόδοξη πρόταση που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια μίας κρίσης που μας πλήττει όλους. Και ελπίζω ότι και η Επιτροπή θα κινηθεί σε παρόμοια κατεύθυνση».

«Πρόκειται για μία πανδημία που μας έχει πλήξει όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, η Επιτροπή μπορεί να δανειστεί με πολύ χαμηλά επιτόκια και να στηρίξει τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια. Θα είναι για το καλό της Ευρώπης συνολικά. Θα είναι για το καλό όλων των κρατών μελών και είναι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις μικρότερες χώρες, τις λεγόμενες “4 φειδωλές” χώρες, πώς αυτός είναι ο σωστός τρόπος να δράσουμε», αναφέρει, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ «αντιμετωπίζει την παρούσα περίσταση ως μία ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω μάλιστα ότι είναι σημαντικό και για τη δική υστεροφημία το γεγονός ότι προβαίνει σε μία τομή και προτείνει κάτι που δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές στη Γερμανία μέχρι πρότινος, εξηγώντας ταυτόχρονα για ποιους λόγους το κάνει. Πιστεύω ότι αυτή η πρόταση θέτει τα θεμέλια για κάτι σημαντικό και είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στον επόμενο Συμβούλιο Κορυφής».

Παίρνοντας θέση απέναντι στις απόψεις όσων (στη Γερμανία και αλλού) επισείουν το κίνδυνο της διαφθοράς, ότι τα χρήματα προς την Ελλάδα ενδέχεται «να διοχετεύονταν στη λάθος κατεύθυνση», ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει «θέσει τον πήχη πολύ υψηλά όσον αφορά στην ακεραιότητα και τη διαφάνεια».

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα σχετικά με το πώς διατίθενται τα χρήματα σήμερα. Το υφιστάμενο πρόγραμμα SURE, το οποίο αφορά την στήριξη της προσωρινής απασχόλησης, θα διατεθεί για την στήριξη νέων ανθρώπων» τονίζει και αναφέρει ως παραδείγματα αξιοποίησης των χρήματων την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και τη διασφάλιση της πράσινης μετάβασης.

«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες. Η τελευταία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού ήταν ένα φόρουμ στο Βερολίνο. Ήταν η τελευταία δημόσια εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκα και νομίζω ότι ήταν η τελευταία δημόσια εκδήλωση και για την Καγκελάριο Μέρκελ. Ήμασταν μαζί στο φόρουμ, στις 9 Μαρτίου όπου μιλήσαμε με γερμανικές εταιρείες και τις παροτρύναμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο συνεχίζει να ισχύει. Έχουμε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μια σημαντική εμπορική έκθεση, όπου φέτος η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ελπίζω ότι τον Σεπτέμβριο θα μπορέσω να υποδεχτώ εκεί την Καγκελάριο στη ΔΕΘ και ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επιχειρηματολογία εξηγώντας για ποιους λόγους είναι προς το συμφέρον και των γερμανικών εταιρειών να τα πάει καλά η Ελλάδα».

Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας περί νέας απόπειρας να προωθηθούν πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα και την Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός στέλνει για ακόμη μια φορά ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

«Καταστήσαμε πολύ σαφές ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της και ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν υπήρξε συστηματική προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να προωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, είπαμε όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει και υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Τρεις ημέρες αργότερα, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε την βόρεια Ελλάδα και προσέφερε στην Ελλάδα απόλυτη πολιτική στήριξη, καθώς ενεργούσαμε και για λογαριασμό της Ευρώπης. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα. Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και δικαιούται να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη. Αυτό το είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν εξαρχής, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες εκβιασμού. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια ειλικρινή συζήτηση για το πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια συμφωνία, την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία λειτούργησε σχετικά καλά και μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις απειλές και τις κινήσεις που ενθαρρύνουν απεγνωσμένους ανθρώπους να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα παρόλο που ξέρουν ότι θα αποτύχουν. Ας συζητήσουμε ειλικρινά με την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα, και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με απειλές ή ακόμα και εκβιασμούς. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και, εφόσον χρειαστεί, θα το ξανακάνουμε».


Δομές φιλοξενίας της… παρανομίας: Οι ΜΚΟ και 3.000 μετανάστες φαντάσματα


Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες των όσων συμβαίνουν στις δομές φιλοξενίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η περίοδος του κορονοϊού και η παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στις δομές αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια τα όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια και όμως μένουν κρυφά. Στις δομές που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, μεγάλες ομάδες δεν έχουν καν καταγραφεί και παραμένουν «αόρατες» από το κράτος. Βιασμοί, απόπειρες δολοφονίας, διακινήσεις ναρκωτικών, πορνεία δεν δηλώνονται ποτέ στις Αρχές και όσα στελέχη ΜΚΟ ενημερώνονται για το ζήτημα δεσμεύονται και καταστατικά να μην το αναφέρουν.

Έτσι η Ελληνική Αστυνομία είναι με δεμένα χέρια καθώς καμία ανεπίσημη καταγγελία δεν φτάνει στα χέρια της, οι «αιφνίδιοι έλεγχοι» μόνο αναστάτωση και αναταραχές μπορούν να φέρουν μέσα στις δομές και το ελληνικό κράτος τώρα ξεκινά να ανακτά τον έλεγχο, αρχικά της διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», περίπου 3.000 μετανάστες είναι «φαντάσματα», ενώ σιτίζονται, φιλοξενούνται και είναι αποδέκτες όποιων προνομίων μέσα στις δομές. Πρακτικά, όμως, ουδέποτε έγινε η καταγραφή τους, έτσι είναι αόρατοι για το ελληνικό κράτος. Και ενώ δεν έχει γίνει καταγραφή στα νησιά όπου έγινε η άφιξή τους, αφού κατάφεραν να περάσουν παράνομα, ζουν μέσα στις δομές της ενδοχώρας. Αυτό με την έγκριση των όποιων διαχειριστών των δομών, διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ.
Μία από τις πιο δύσκολες δομές είναι αυτή της Μαλακάσας.

Η συντριπτική πλειονότητα στην παλιά δομή της Μαλακάσας είναι χωρίς καταγραφή. Από τους 1.800 μετανάστες και αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται εκεί, οι 1.150 δεν έχουν καταγραφεί! Πρακτικά, όποιος θέλει μένει, όποιος θέλει από τους φιλοξενούμενους φεύγει με τη βοήθεια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι υπάρχουν πολλές εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και ενισχύονται από το άβατο ανωνυμίας μέσα και έξω από τη δομή.

Αυτό φάνηκε και από τις εντάσεις που σημειώθηκαν την περίοδο του υγειονομικού αποκλεισμού, όταν έγιναν συλλήψεις ατόμων που έσπασαν την καραντίνα, αλλά και από τις θλιβερές καταγγελίες κατοίκων της περιοχής -όπως και στο Κρανίδι- οι οποίοι εξετάστηκαν για κορονοϊό καθώς είχαν έρθει σε επαφή επί πληρωμή με γυναίκες που ζουν στη δομή. Οι κάτοικοι από την Κυριακή βρίσκονται επί ποδός για τις καταγγελίες για μικρές εστίες φωτιάς που βάζουν μετανάστες γύρω από τη δομή για να ψήσουν τρόφιμα, με το υπουργείο Μετανάστευσης να έχει ήδη ενημερώσει για το ζήτημα -μετά τις καταγγελίες του δημάρχου Ωρωπού- την Πολιτική Προστασία για ενίσχυση με 24ωρο πυροσβεστικό όχημα στη Μαλακάσα. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη Μαλακάσα θα είναι η πρώτη δομή στην οποία θα τοποθετηθούν κλειστές μπάρες και κάρτες εισόδου-εξόδου και με ηλεκτρονική καταγραφή του δακτυλικού αποτυπώματος.

Αν και η συντριπτική πλειονόυηυα των «αχαρτογράφητων» μεταναστών είναι στη Μαλακάσα, δεν είναι οι μόνοι. Οι 3.000 είναι ένα χαρακτηριστικό νούμερο του μπάχαλου που υπήρχε μέχρι τώρα στις ανοικτές δομές σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο αναφέρει ότι 100.000 άτομα ζουν στις δημόσιες δομές στην ενδοχώρα, τα νησιά αλλά και σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενώ η Υπατη Αρμοστεία αναφέρει 120.000. Οι δομές, ωστόσο, μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο για κλειστές και ελεγχόμενες εγκαταστάσεις είναι χώροι φιλοξενίας, χωρίς φύλακες, έλεγχο του ποιος είναι μέσα, και φυσικά το αν δεν τηρεί τους νόμους τι συνέπειες θα έχει.

Αυτή την εβδομάδα διορίστηκαν οι 32 διοικητές σε υφιστάμενες δομές και είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Μετανάστευσης θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης και του ελέγχου και στις δομές της ενδοχώρας. Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό θα είναι όταν γίνει και η ανάληψη των καθηκόντων των συμβασιούχων εργαζομένων.

Παρόμοια στοιχεία καταγράφονται και στα Οινόφυτα, τη Ριτσώνα, τη Θήβα, τη Βόλβη, τα Διαβατά, το Κουτσόχερο, τον Ελαιώνα και την Κόρινθο.

Συμμορία κρατούσε όμηρο για λύτρα Ιρανό 

Η υπόθεση απαγωγής στον Σκαραμαγκά είναι μία από τις σπάνιες υποθέσεις που έφτασαν στην Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα υπήρξε και προφυλάκιση, ενδεικτική του τι συμβαίνει εκεί. Ωστόσο, όπως αναφέρουν μέλη ΜΚΟ στον «Ε.Τ.», που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τα περιστατικά βίας είναι καθημερινότητα και δεν μπορούν να καταγγελθούν από τους ίδιους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θύματος αλλά και της ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τουλάχιστον τρία άτομα που έμεναν στη συγκεκριμένη δομή κρατούσαν όμηρο έναν Ιρανό πρόσφυγα μέσα σε ένα κοντέινερ, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Χαϊδαρίου να τον απελευθερώνουν και να συλλαμβάνουν 4 διαμένοντες στις δομές, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Από την προανάκριση προέκυψε πως οι τέσσερις κατηγορούμενοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη οργάνωση, αποτελούμενη από τουλάχιστον δώδεκα άτομα συριακής καταγωγής. Οι κακοποιοί βιντεοσκόπησαν τον ξυλοδαρμό του θύματος με κινητό τηλέφωνο και έστειλαν το οπτικό υλικό μέσω messenger στη μητέρα του, που το τελευταίο διάστημα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ιράν. Λίγο νωρίτερα την είχαν καλέσει στο τηλέφωνο και έβαλαν το γιο της να μιλήσει μαζί της για να της ζητήσει να τους στείλει το ποσό των 2.000 ευρώ ως λύτρα για την απελευθέρωσή του. Λίγη ώρα μετά έσπασαν το κινητό του τηλέφωνο.


Αναστασία Βαμβακά
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΜΚΟ αποκαλύπτει για την υγεία του Ερντογάν: Εκανε εγχείρηση για καρκίνο του εντέρου, υποφέρει από επιληπτικά σοκ



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου, για τον οποίο υπεβλήθη σε εγχείριση, ενώ υποφέρει από κρίσεις επιληψίας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Nordic Monitor.

Το δίκτυο Nordic Monitor, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πραγματοποιεί έρευνες αναφορικά με ακραίες δυνάμεις και βίαιες εξτρεμιστικές τάσεις στην Ευρώπη και αλλού, φιλοξενεί νέο δημοσίευμα για την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από δύο χρόνια διέρρευσε πως ο Τούρκος πρόεδρος λιποθύμησε ενώ επισκεπτόταν τζαμί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δίκτυο, υπάρχουν πλέον αποδείξεις πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου, παρά τα όσα έχει δηλώσει το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου, ενώ υποβλήθηκε υπό άκρα μυστικότητα σε εγχείριση για το πρόβλημα αυτό.

«Οι σύμβουλοι του προέδρου τον παρουσιάζουν συχνά σαν απολύτως υγιή και υποτιμούν κάθε ζήτημα υγείας που μπορεί να είδαν όλα αυτά τα χρόνια το φως της δημοσιότητας» σημειώνει το δημοσίευμα που υποστηρίζει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεβλήθη σε χειρουργείο στις 26 Νοεμβρίου του 2011, σε ηλικία, τότε, 57 ετών. Ο καρκίνος διεγνώσθη έπειτα από εξετάσεις και αφότου ο Τούρκος πρόεδρος έδειχνε να ταλαιπωρείται από εντερικά προβλήματα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαγνώστηκε με καρκίνου δευτέρου βαθμού

Αφού υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και κολονοσκόπηση, διαπιστώθηκε ένα κακοήθες αδένωμα, που έμοιαζε με προπομπό καρκίνου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε πιο ενδελεχείς εξετάσεις διαπιστώθηκε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαγνώστηκε με καρκίνο δεύτερου ή πρώιμου τρίτου σταδίου.

Το περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζήτησε άμεσα έναν χειρουργό που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επέμβαση και ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ήταν εχέμυθος, ώστε να μην διαρρεύσει η κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου. Έπειτα από έρευνα του Φαχρετίν Κότσα, που ανέλαβε αργότερα χρέη υπουργού Υγείας, κατέληξαν στον αναγνωρισμένο γιατρό στην Τουρκία, Ντουρσούν Μπουρά.


Η εγχείριση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με το γραφείο του Τούρκου προέδρου να ανακοινώνει πως ο ηγέτης της γείτονος χώρας υπεβλήθη σε εγχείριση έπειτα από ενοχλήσεις στην πέψη, αλλά χωρίς να αναφέρεται πουθενά οποιαδήποτε διάγνωση για καρκίνο. Αργότερα, κάποιος γιατρός από την ομάδα που εγχείρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δρ. Μεχμέτ Φουζούν, ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά, πως ο πρόεδρος υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης πολύποδα από το έντερο. Ωστόσο, τόνιζε πως ο πολύποδας δεν ήταν κακοήθης.

Το εξιτήριο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ειλεοστομία

Στις 30 Νοεμβρίου του 2011, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο με τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του να γίνονται πλάι στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τρεις μέρες αργότερα.

Για μεγάλο διάστημα, ο Ερντογάν έφερε ειλεοστομία και χρειάστηκε να ζει καθημερινά με παρά φύση έδρα, ώσπου να επουλωθεί το τραύμα από την αφαίρεση εντέρου εξαιτίας του χειρουργείου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο στις 11 Φεβρουαρίου του 2012, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αφαίρεση της ειλεοστομίας.

Τα προβλήματα επιληψίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Εκτός όμως από την εγχείριση που πέρασε «στα ψιλά» στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως υποφέρει και από κρίσεις επιληψίας. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, τον Οκτώβριο του 2006, καθώς βρισκόταν στο αυτοκίνητο με προορισμό του τουρκικό κοινοβούλιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη ένα τέτοιο επιληπτικό επεισόδιο.

Οι φρουροί του σάστισαν τόσο που τον κλείδωσαν άθελά τους στο αυτοκίνητο και χρειάστηκε να σπάσουν τα τζάμι της πόρτας προκειμένου να βγάλουν τον Τούρκο πρόεδρο, που οδηγήθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Άγκυρας.

Η επίσημη αιτιολογία για την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πως ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν σε περίοδο νηστείας και υπέφερε από χαμηλή πίεση, παρότι έχαιρε άκρας υγείας. Το δημοσίευμα αναφέρει όμως, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεβλήθη σε εξετάσεις, ενώ φημολογείται πως εξετάστηκε και από ειδικό νευρολόγο, την Φετιχέ Σουμέρ Γκιουλάπ, η αναφορά της οποίας για την κατάσταση της υγείας του δεν βρέθηκε ποτέ.

Οι επιληψίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυκλοθυμία

Οι ισχυρισμοί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποφέρει από επιληψία επανήλθαν έπειτα από αναρτήσεις στο Twitter του Φουάτ Αβνί τον Μάιο του 2016. Ο άνδρας που φαίνεται πως γνωρίζει εκ των έσω πράγματα και καταστάσεις στο προεδρικό μέγαρο, υποστήριζε πως τα περιστατικά επιληψίας αυξάνονταν διαρκώς με τους γιατρούς να φοβούνται πως θα υποστεί ένα κατά τη διάρκεια ομιλίας μπροστά σε κοινό.

Το Nordic Monitor υποστηρίζει πως όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίρνει την φαρμακευτική του αγωγή, δεν κινδυνεύει να υποστεί κάποιο επεισόδιο επιληψίας. Επιπλέον, το δημοσίευμα, αναφέρει πως η κατάσταση αυτή της υγείας του Τούρκου προέδρου εξηγεί τα συχνά του ξεσπάσματα, τις κυκλοθυμικές τάσεις και το οξύθυμο των αντιδράσεών του κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων. Το έντονο στρες και η έλλειψη ύπνου, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο για τον Τούρκο πρόεδρο, χειροτερεύουν τα επιληπτικά σοκ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Πηγή: iefimerida.gr 


Τι αλλάζει στις ισορροπίες στη Λιβύη; Ρωσικά μαχητικά Su-24 και MiG-29 στα χέρια του Χαφτάρ



Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το αρχηγείο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αφρική (US AFRICOM), η Ρωσία απέστειλε μαχητικά Mig29 και Sukhoi 24 στη Λιβύη για να βοηθήσουν το στρατό του Χαφτάρ (LNA) στον πόλεμο με το στρατό του Σάρατζ (GNA).

Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται πως ο αμερικανικός στρατός είπε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να υποστηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ, μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Τουρκία και τους συμμάχους του στην Τρίπολη. 

«Για πολύ καιρό, η Ρωσία αρνήθηκε την πλήρη έκταση της συμμετοχής της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη», δήλωσε την Τρίτη ο στρατηγός του στρατού διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρική, Στίβεν Τάουνσεντ. «Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία τώρα». 


Η ανάπτυξη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα MiG 29, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν από τις ΗΠΑ. 

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λιβύης είπε ότι ο Χαφτάρ έλαβε 6 MiG 29 και δύο αεροσκάφη Sukhoi SU-24 από μια ρωσική βάση. 

Τις προηγούμενες ημέρες Ρωσία και Τουρκία είχαν συμφωνήσει για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Ωστόσο, η άφιξη των πολεμικών αεροπλάνων υποδηλώνει μια πιθανή ανανέωση των όπλων πριν από τις πιθανές διαπραγματεύσεις.



Σε αντίθεση με την έκδηλη παρέμβαση της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι είναι υπέρ του Χαφτάρ, καθώς επίσης και τους δεσμούς της με μισθοφόρους που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία Wagner, με επικεφαλής έναν έμπιστο του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Τα ρωσικά αεροσκάφη «είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη στον αγώνα του Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας», σύμφωνα με τη δήλωση των ΗΠΑ. 

«Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, εκτιμάται μάλιστα ότι τα μαχητικά ήταν βαμμένα για να καλύψουν τη ρωσική τους καταγωγή».

«Δεδομένου του πόσο κοντά είναι το Wagner στο Κρεμλίνο, η ανάπτυξη αυτών των μαχητικών, όπως η ανάπτυξη μισθοφόρων τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν πρέπει να θεωρείται απλή εμπορική συναλλαγή», δήλωσε ο Emad Badi, εμπειρογνώμονας στο Atlantic Council της Λιβύης. «Στόχος είναι μια στρατηγική κίνηση που θα ενισχύσει την πολιτική πρωτεύουσα της Μόσχας στη Λιβύη».


Πηγές: Bloomberg, Liveumap
skai.gr


























Κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Παύλου Πολάκη από τον πρ. πρόεδρο των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ



Σε συντηρητική κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Παύλου Πολάκη προχώρησε ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής.

Ο κ. Πουλής γράφει ότι ο Πολάκης υποχρεούται να του καταβάλει 3.607 ευρώ για αποζημίωση και να διαγράψει από το προφίλ του στο Facebook, την υβριστική και δυσφημιστική ανάρτηση που είχε κάνει σε βάρος του. Ακόμα να δημοσιεύσει στο προφίλ του και την καταδικαστική για αυτόν απόφαση του δικαστηρίου.

app-facebook
Stamatis Poulis
τη Δευτέρα
Προχώρησα στη συντηρητική Κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Παύλου Πολάκη, όπως ακριβώς προβλέπει ο Νόμος, στο πλαίσιο εφαρμογής της τελεσίδικης Δικαστικής απόφασης με την οποία καταδικάστηκε ως κοινός υβριστής, με αποκλειστικό στόχο να δυσφημίσει έμενα και την οικογένειά μου. Σύμφωνα με αυτήν, υποχρεούται να μου καταβάλλει το ποσό των 3.607€, να διαγράψει από το προφίλ του στο facebook την υβριστική και δυσφημιστική ανάρτηση και να προβεί στη δημοσίευση της καταδικαστικής για αυτόν απόφασης.
Γιατί όπως ακριβώς ορίζεται σε αυτήν, θα πρέπει να μάθει να πληρώνει για τις ύβρεις του. Είναι δύσκολη η ζωή Παύλο για έναν υβριστή. Θα το καταλάβεις κάποια στιγμή, που θα πάει...