Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Μέτρο 23 και για τις αυτόχθονες φυλές

 



Σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας για τον πρωτογενή τομέα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση δύο σημαντικών πληρωμών προς παραγωγούς και κτηνοτρόφους της χώρας. Συνολικά 132.584 δικαιούχοι λαμβάνουν ποσό που αγγίζει τα 175,47 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη κρίσιμων τομέων της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Μέτρο 23

  • Η μεγαλύτερη πληρωμή αφορά την πρώτη εκκαθάριση του Μέτρου 23, το οποίο –όπως τονίζεται– αφορά την «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024».
  • Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 131.444 παραγωγούς, ενώ το συνολικό ποσό της καταβολής φτάνει τα 157.466.387,8 ευρώ.
  • Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από τις καταστάσεις πληρωμής δεν έχουν συμπεριληφθεί γεωργοί και μελισσοκόμοι:
    • που εμφανίζονται να μη συμμορφώνονται με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ή
    • που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλες ελεγκτικές αρχές.

Για τις δηλώσεις που δεσμεύθηκαν, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι παραγωγοί θα πληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι έλεγχοι σε σχέση με τα ΑΤΑΚ και το ΚΑΕΚ των ακινήτων δεν πρέπει να συγχέονται με το εν λόγω ζήτημα.

  • Οι πληρωμές του Μέτρου 23 χαρακτηρίζονται ως αφορολόγητες, ακατάσχετες και μη εκχωρήσιμες.
  • Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται συμπληρωματική πληρωμή, με ανακατανομή πιστώσεων.

Αυτόχθονες φυλές

  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά την πρώτη εκκαθάριση του 2024 στην Παρέμβαση Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», με 1.104 δικαιούχους και ποσό 18.006.337,61 ευρώ.
  • Η πληρωμή βασίστηκε στο προσδιορισθέν ζωικό κεφάλαιο μετά το σύνολο των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, ενώ εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες μειώσεις ή κυρώσεις όπου υπήρχαν αποκλίσεις με το αιτούμενο ζωικό κεφάλαιο.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας:

  • Το Μέτρο 23 ενεργοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, δίνοντας ουσιαστική ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς που βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλες απώλειες. Με τις σημερινές καταβολές, που ξεπερνούν τα 157 εκ. ευρώ, στηρίζουμε έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα προετοιμάζουμε το έδαφος για τα επόμενα βήματα.
  • Η ροή των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ομαλοποιείται και μέσα στον Δεκέμβριο η συνολική στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
  • Αυτό που σήμερα ξεκινά να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς των παραγωγών είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου: να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν τα μέσα να σταθούν με αξιώσεις απέναντι στις κρίσεις και οι αγρότες μας να συνεχίσουν να παράγουν με αξιοπρέπεια και προοπτική.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου