Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Έξι μήνες πάλεψε με τον κορωνοϊό 43χρονος στρατιωτικός - «Να ακούτε τους επιστήμονες»

 


Η ιστορία του δίνει μια απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19. Η περιπέτειά του ξεκίνησε την περασμένη Πρωτομαγιά και χρειάστηκαν έξι ολόκληροι μήνες για να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο λόγος για τον 43χρονο υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, Γιώργο Αυγέρο, που διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό τον περασμένο Μάιο και μετά από πολλές ημέρες στην εντατική, βρίσκεται και πάλι μαζί με την οικογένειά του.

Ο 43χρονος Γιώργος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με προβλήματα στο αναπνευστικό, την 1η Μαΐου και νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες στην κλινική Covid, όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε και στις 7 Μαΐου διασωληνώθηκε.

Ύστερα από 39 βασανιστικές ημέρες, στις 15 Ιουνίου ο Γιώργος διαγνώστηκε αρνητικός. Η κατάστασή του όμως παρέμενε σοβαρή και έτσι κρίθηκε ότι η νοσηλεία έπρεπε να συνεχιστεί στη Γενική ΜΕΘ.

Το πρωί της 21ης Ιουλίου, 82 ημέρες μετά την εισαγωγή του, ο 43χρονος υπαξιωματικός βγήκε από το νοσοκομείο.

Χρειάστηκαν, όμως, ακόμη 2,5 μήνες στο Αττικό Κέντρο Αποκατάστασης και το 401 Νοσοκομείο, ώστε τέλη Οκτωβρίου πια να επιστρέψει σπίτι του.

«Να ακούτε τους επιστήμονες», τονίζει ο Γιώργος με την ευχή κανένας άνθρωπος να μη χρειαστεί να περάσει όσα πέρασε εκείνος.

«Να ακούτε τους επιστήμονες και να μην πιστεύετε ότι σας λένε διάφοροι. Χάρη στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό εγώ κατάφερα να επιστρέψω σπίτι μου. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους, στο Νοσοκομείο Λαμίας και ειδικά στους ανθρώπους της ΜΕΘ, στο προσωπικό του Αττικού Κέντρου Αποκατάστασης και του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου», λέει συγκινημένος ο κ. Αυγέρος στο lamiareport.

«Με αγωνία ζούσαν καθημερινά οι δικοί μου άνθρωποι για να βγω νικητής. Και στη συνέχεια, πολλές ακόμη ώρες για να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου και εντέλει να επιστρέψω στο σπίτι μου», προσθέτει ο 43χρονος στρατιωτικός.




Η Μαραθωνοδρόμος Δήμητρα Ιορδανίδου είναι η άτυχη ποδηλάτισσα που σκοτώθηκε στο τροχαίο


 

Θλίψη έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη το τραγικό δυστύχημα με θύμα την 40χρονη αθλήτρια και ποδηλάτισσα Δήμητρα Ιορδανίδου, η οποία παρασύρθηκε από φορτηγό ενώ πήγαινε στη δουλειά της με το ποδήλατό της, όπως συνήθιζε να κάνει κάθε μέρα. 

Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη τη στιγμή που το φορτηγό έστριβε στη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Κατσιμίδη και ο οδηγός δεν είδε την 40χρονη που και εκείνη έστριβε την ίδια στιγμή με το ποδήλατό της, με αποτέλεσμα να την παρασύρει και το ποδήλατό της να σφηνωθεί κάτω από τις ρόδες του φορτηγού.

Το ποδήλατο όπως φαίνεται στις φωρογραφίες έχει συνθλιβεί κάτω από τις ρόδες του φορτηγού.

Η άτυχη γυναίκα, αρχικά διασωληνώθηκε μέσα στο ασθενοφόρο, ωστόσο είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά της.



Η Δήμητρα Ιορδανίδου ήταν αθλήτρια με πολλές διακρίσεις στο τρέξιμο έχοντας κατακτήσει και την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου το 2011. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνταν και με το τρίαθλο. Πρόκειται για μια σπουδαία αθλήτρια που θα λείψει από το κόσμο του αθλητισμού.




Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Sky News και τον δημοσιογράφο Adam Boulton

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ομιλία του στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, συνομίλησε σε ζωντανή μετάδοση με τον δημοσιογράφο Adam Boulton, στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ακολουθεί, σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά, ολόκληρη η συνέντευξη:


Adam Boulton: Καλώς ήρθατε κ. Πρωθυπουργέ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.


Adam Boulton: Μιλώντας για τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά και για την ενέργεια και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εσείς, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεστε ίσως σε πλεονεκτική θέση χάρη στην ηλιοφάνεια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όντως, έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με σχετικά χαμηλό κόστος. Αλλά ταυτόχρονα, όπως είπατε, η Μεσόγειος πραγματικά δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διότι ασφαλώς πρώτη προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουμε να κινηθούμε πέρα και πάνω από τους ευρωπαϊκούς στόχους, τους οποίους έχουμε θέσει συλλογικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση.


Adam Boulton: Ποιες θεωρείτε πως είναι οι δράσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε να αποτραπεί η επανάληψη αυτού που συνέβη στην Ελλάδα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που πρέπει να κάνουμε βραχυπρόθεσμα είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τις πυρκαγιές και να αξιοποιήσουμε από κοινού τους πόρους μας (σε επίπεδο ΕΕ) σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία. Ξέρουμε τι λειτουργεί και τι δε λειτουργεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές δεν θα πάψουν να μας απασχολούν, πάντοτε ήταν ένα χαρακτηριστικό του οικοσυστήματος της Μεσογείου, αλλά πλέον γίνονται πολύ πιο έντονες. Υπάρχει περιθώριο πολύ μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως γνωρίζετε, έχουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό από όπου μπορούμε να αντλούμε πόρους και αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για περισσότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως εστιάζουμε στην καλύτερη διαχείριση των δασών και σε περισσότερους πόρους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Adam Boulton: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ. Το βλέπετε όμως ως σύμμαχο, ειδικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάμαι όταν ζητούσαμε τη συνδρομή τους (για τις πυρκαγιές) ότι οι Βόρειες χώρες δεν διαθέτουν ανάλογη εμπειρία. Αλλά με χαροποιεί που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει τους δικούς του φιλόδοξους στόχους. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να είναι απόλυτα αφοσιωμένος στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο. Και νομίζω πως κάθε χώρα έχει τομείς με φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, εμείς πρωταγωνιστούμε στην παγκόσμια ναυτιλία. Επομένως καλώ τους εφοπλιστές μας να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πράσινη μετάβαση επενδύοντας περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας.


Ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο στο θέμα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Πρόκειται για μεγάλο θέμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα είναι ένα σημαντικό θέμα και για την Ελλάδα. Θα παρουσιάσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιό μας για τη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι πολύ καλές. Αυτός είναι ένας ακόμα τομέας όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο.


Adam Boulton: Μιλήσατε επίσης και για τις διασυνδέσεις με την Αφρική, λόγω της γεωγραφικής σας θέσης. Πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόλις υπογράψαμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση. Και το σκεπτικό είναι πολύ απλό: αν η βόρεια Αφρική μπορεί να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χάρη στον ήλιο, τότε πρέπει να διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας. Και η ταχύτερη οδός για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Επομένως, σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε μια ηλεκτρική διασύνδεση 3 GW η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της βόρειας Αφρικής στο επίπεδο της ηλεκτροπαραγωγής.


Και, βεβαίως, το επόμενο βήμα είναι το υδρογόνο. Όταν αρχίσει η παραγωγή υδρογόνου, και μιλάμε για πράσινο υδρογόνο, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική θέση της, είναι το «φυσικό» σημείο εισόδου: για την ηλεκτρική ενέργεια σήμερα και για το υδρογόνο αύριο. Ασφαλώς και για το φυσικό αέριο σήμερα γιατί θα εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον. Οραματίζομαι λοιπόν μία Ελλάδα που θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο, ο οποίος θα διασυνδέει τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.


Adam Boulton: Αναφερθήκατε στη ναυτιλία. Η Ελλάδα κατέχει, νομίζω, περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου στόλου. Η ναυτιλία είναι μια από τις δραστηριότητες που ευθύνονται περισσότερο για τις εκπομπές αυτή τη στιγμή, εννοώ ο παγκόσμιος στόλος. Πώς μπορεί να σταματήσει αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας θέσουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο. Το 90% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται μέσω πλοίων. Η ναυτιλία ευθύνεται για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών. Δεν είναι κάτι ασήμαντο, αλλά δεν είναι κάτι τεράστιο. Θα πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Η ναυτιλία θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιό της. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις λύσεις που αναπτύσσονται αυτή την στιγμή.


Adam Boulton: Μιλάμε άραγε για πυρηνοκίνητα πλοία ή για πλοία που κινούνται με υδρογόνο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, το υδρογόνο είναι μάλλον το πιο πιθανό σενάριο. Αλλά εμείς είμαστε οι διαχειριστές και θα πρέπει να συνεργαστούμε με τα ναυπηγεία, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους κατασκευαστές μεγάλων μηχανών. Αυτοί είναι που θα καθοδηγούν τις τεχνολογικές καινοτομίες. Η ναυτιλία θα είναι ο πελάτης της τεχνολογίας που αυτοί θα παράγουν. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε μια εικόνα για το μέλλον της ναυτιλίας. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ινστιτούτο ερευνών για να διερευνήσουμε το μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας. Γιατί ειλικρινά προς το παρόν δεν έχουμε την απάντηση.


Adam Boulton: Και τι θα γίνει με τον τουρισμό; Είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα. Είναι εφικτός ο πράσινος τουρισμός;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και μάλιστα μας ενθουσιάζει η προοπτική να κάνουμε τα νησιά μας, ιδίως τα μικρότερα νησιά μας, πλήρως αειφόρα. Την Παρασκευή θα βρίσκομαι σε ένα μικρό ελληνικό νησί, τη Χάλκη, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Ρόδο. Εκεί θα παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη λύση για το πώς μπορεί να γίνει η απανθρακοποίηση ενός σχετικά μικρού νησιού. Ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πολύ ενδιαφέρον project σε ένα άλλο νησί, την Αστυπάλαια, σε συνεργασία με την Volkswagen, όπου ουσιαστικά μετατρέπουμε το νησί σε ένα εργαστήριο ηλεκτροκίνησης. Τα νησιά δεν καταναλώνουν τόση πολλή ενέργεια.


Adam Boulton: Αλλά οι πτήσεις καταναλώνουν…


Κυριάκος Μητσοτάκης Οι πτήσεις καταναλώνουν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για τη ναυτιλία και τα πλοία που καλύπτουν μικρές αποστάσεις, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να είναι στο μέλλον ηλεκτρικά. Όταν μιλάμε για το ίδιο το νησί, μπορεί εύκολα να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, και να την αποθηκεύσει, μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια να γίνει πλήρως ουδέτερο όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα στο ορατό μέλλον. Είμαστε λοιπόν πολύ αισιόδοξοι για αυτές τις προοπτικές. Ειδικά τα μικρότερα νησιά μας μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Και για τα μεγαλύτερα νησιά, φυσικά, η λύση είναι η διασύνδεσή τους. Η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κρήτη, μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν πλήρως εξαρτημένη από γεννήτριες ντίζελ.


Εγκαταστήσαμε διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και πλέον μπορούμε τόσο να μεταφέρουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην ηπειρωτική χώρα, όσο και να έχουμε εισροή ενέργειας -όποτε τη χρειαστούμε- από τα ηπειρωτικά.


Adam Boulton: Θα λέγαμε λοιπόν ότι είστε αισιόδοξος για τις δυνατότητες της Ελλάδας…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πάντα αισιόδοξος. Και νομίζω ότι η Ελλάδα, μολονότι έχει σχετικά μικρό αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να είναι ηγέτης σε ορισμένους τομείς που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.


Adam Boulton: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.



Παραίτηση Ζάεφ: Στον αέρα οι Πρέσπες – Έκθετος ο Τσίπρας

 


Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φέρνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Αν και ο ίδιος ο Ζάεφ είχε διολισθήσει σε εθνικιστικές επιλογές προκειμένου να «φλερτάρει» με την κοινή γνώμη της χώρας του, χειροκροτώντας τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ή βγάζοντας φωτογραφίες δίπλα σε σχολικούς χάρτες που έγραφαν «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», η άνοδος του VMRO επιβεβαιώνει, δυστυχώς, όλους τους φόβους της αντιπολίτευσης το 2018, που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πολλές φορές και μέσα και έξω από τη Βουλή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπρεπε να κυρωθεί διότι αν κυρωθεί θα αποτελεί μια πραγματικότητα, μια δέσμευση της χώρας έναντι και της διεθνούς κοινότητας.

Δυο λόγοι

Χθες που έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας του κόμματός του στις τοπικές εκλογές στη χώρα του και η Βόρεια Μακεδονία εισήλθε σε πολιτική κρίση, έγινε κατανοητό ποιος ήταν ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας πίεζε για κύρωση των τριών συμβάσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Και αν ο πρώτος ήταν προφανής, να δημιουργήσει εσωτερικό ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία, ο δεύτερος είναι η διαφαινόμενη άνοδος του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και οι αλλαγές που αυτή θα φέρει, ενδεχόμενη άνοδός τους στην εξουσία. Τι θα είναι η συμφωνία από αύριο, μετά την παραίτηση Ζάεφ; «κενό γράμμα» ή θα εφαρμοστεί κατά το δοκούν σε βάρος της Ελλάδας;

Αυτό φοβάται σήμερα ο κ. Τσίπρας που προσπαθεί να πει ότι είναι σημαντικό ζήτημα η κύρωση των τριών συμφωνιών, όταν «παίζεται» αυτή τη στιγμή όλη η συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε σημασία στην ανάγκη να αλλάξει όσα τότε ζητούσε η αντιπολίτευση και να «δέσει» τα όποια θετικά για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας φοβάται μην επέλθει, τόσο νωρίς, η πλήρης επιβεβαίωση της τότε αντιπολίτευσης, της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής που τον προειδοποιούσαν αφενός για τα τετελεσμένα και δεδικασμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών που έχουν κάνει εδώ και τρία χρόνια την εμφάνισή τους και αφετέρου για το ενδεχόμενο αυτή να εφαρμοστεί από τη Βόρεια Μακεδονία μόνο ως προς τα δικαιώματά τους και όχι ως προς τις υποχρεώσεις τους. Οταν δηλαδή του έλεγαν ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής και δεν είναι καλά δεμένη, τουλάχιστον ως προς τα σημεία που ήταν θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

Στρουθοκαμηλισμός

Και αν επί Ζάεφ η εθνική ομάδα της γείτονας βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως «εθνική ομάδα της Μακεδονίας» με τη σχετική ένδειξη στην ενδυμασία της, φέρνοντας τον κ. Τσίπρα σε αμήχανη θέση να λέει «ήταν ένα απλό σηματάκι» και να κατηγορεί την κυβέρνηση η οποία δήθεν δεν μερίμνησε ώστε να αποφευχθεί αυτό, τώρα η προσπάθειά του να λέει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες επειδή δεν κύρωσε τις συμφωνίες, μοιάζει με αυτή της στρουθοκαμήλου που βάζει το κεφάλι της στο χώμα για να γλιτώσει τον κίνδυνο.

Ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αυτή θα είναι μάλλον και η πιθανότερη εξέλιξη, όσο και αν οι συνταγματολόγοι της γείτονος ψάχνουν να βρουν τι προβλέπει το Σύνταγμα στην περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού.

Το βέβαιο είναι ότι με την υπογραφή μίας συμφωνίας που παρά το ότι ετοιμάστηκε και υπογράφηκε στον κατάλληλο χρόνο, με μία πιο αδύναμη από την Ελλάδα χώρα, ήταν σαφέστατα κατά των συμφερόντων της Ελλάδας και δημιουργούσε για την Ελλάδα περισσότερα προβλήματα από αυτά που δήθεν έλυνε, ο κ. Τσίπρας έβαλε την Ελλάδα σε περιπέτειες. Τις οποίες μάλιστα δεν θα κληθεί να διαχειριστεί ο ίδιος.

Πρόωρες

Το ερώτημα που θα τεθεί άμεσα στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στη διεθνή κοινότητα αν γίνουν πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει – όπως φαίνεται τώρα – το VMRO-DPMNE, είναι: Θα ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία των Πρεσπών όπως λέει τώρα, θα την εφαρμόσει κατά το δοκούν σε βάρος της Ελλάδας ή θα πάρει την εξουσία και μετά θα κάνει «kolotoumba»;

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει στο τρίτο, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρή κριτική. Κριτική, η οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με το αμήχανο επιχείρημα «φταίει η κυβέρνηση της Ν.Δ. που δεν έχει κυρώσει τις τρεις συμφωνίες στη Βουλή».

Λες και αν τις είχε κυρώσει, το VMRO θα άλλαζε ρότα…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση : Η δωρεά οργάνων είναι δωρεά ζωής

 


«Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη μεγαλύτερη πράξη ανιδιοτελούς αγάπης για τους πάσχοντες συμπολίτες μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την επίσκεψή της στο 100ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας. 

Με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, 1η Νοεμβρίου, η κ. Σακελλαροπούλου μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΜ (Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων) Γιώργο Παπαθεοδωρίδη, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τον Γιάννη Μπολέτη, πρόεδρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρουν παρουσίασαν στα παιδιά ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ωνάση για τη υγιεινή ζωή και τη δωρεά οργάνων, τους «Οργανούληδες». 





Άλλο καραγκιοζιλίκι! Βουλευτής του ΜεΡΑ25 μπήκε στην βουλή για να δείρει

 


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες μια φωτογραφία του προκλητικού νούμερου και  βουλευτού του ΜέΡΑ25, Μαρίας Απατζίδη, η οποία εμφανίστηκε στη Βουλή με μπλούζα κατά της αστυνομικής βίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την επίθεση που δέχθηκε στις 25 Οκτωβρίου από αστυνομικό κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τον θάνατο του 18χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα.

Η προκλητική βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής του κόμματος Βαρουφάκη φορούσε μπλούζα η οποία ανέγραφε το εξής: «Όπου δεν πίπτει ανάπτυξη, πίπτει ξύλο - ΝΔ Ναι, Δέρνουμε!». Η ξεφτίλα της Απατζίδη είχε και συνέχεια γράφοντας πώς : 

«Μήνυμα ενάντια στο αυταρχικό και αστυνομικό κράτος των κ.κ. Mητσοτάκη και Θεοδωρικάκου έστειλε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη εισερχόμενη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με ένα μπλουζάκι που ανέγραφε: Όπου δεν πίπτει ΑΝΑΠΤΥΞΗ πίπτει ΞΥΛΟ. ΝΔ Ναι, Δέρνουμε!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter το ΜέΡΑ25.



Η ομιλία του νούμερου ΜεΡΑ25 Απατζίδη στη Βουλή και οι αντιδράσεις

«Ο παρτενέρ μιας κακής κυβέρνησης είναι η κακή αστυνομία! Η κοινωνία έχει βαρεθεί να μετρά νεκρούς εξαιτίας της δικής σας πολιτικής ανικανότητας. Ο συνδυασμός της εμμονής σας στην αυτορρύθμιση της αστυνομίας. Ζούμε σε εμπόλεμη ζώνη! Τα αυτονόητα δικαιώματα δεν είναι τέτοια. Οι διαδηλωτές τρώνε ξύλο, πάτε να δημιουργήσετε νέο διχασμό. Θέλετε πάλι μια Αθήνα να φλέγεται; Δεν βλέπετε ότι ο τραμπισμός δεν περνά στον λαό;», είπε η Μαρία Απατζίδη από το βήμα της Βουλής και συνέχισε: «Παραβρεθήκαμε δύο βουλευτές του ΜέΡΑ25 στη διαδήλωση, δήλωσα την ιδιότητά μου στους επικεφαλής αστυνομίας! Το αποτέλεσμα είναι εμφανές! Όταν υπέδειξα ότι είμαι βουλευτής, η απάντηση ήταν "δεν με νοιάζει"! Το ζήτημα είναι, αν έχουν το θράσος να χτυπούν μια βουλεύτρια, τι μπορούν να κάνουν σε άλλους ανθρώπους».

Η επίμαχη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της πλειοψηφίας, Χρ. Μπουκώρου, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε πως η καταγγελλόμενη πράξη θα πρέπει να διερευνηθεί, δήλωσε: «Δεν μπορεί το βήμα της Βουλής να γίνεται μέσο για μηνύματα με τρόπο που είναι πέραν του κοινοβουλευτικού διαλόγου! Σε ό,τι αφορά το μήνυμα που επιχειρείται να περάσει, είναι πρόσφατες οι ανακοινώσεις του υπουργού για βελτίωση λειτουργίας της αστυνομίας! Και αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το οποίο η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά! Όπως λειτουργούν τα δημοκρατικά κράτη λειτούργησε και η χώρα μας. Απαράδεκτο να χρησιμοποιείται το βήμα της Βουλής για εκπομπή μηνυμάτων. Να είμαστε προσεκτικοί στην αίθουσα. Δεν θέλω να μιλήσω προσωπικά. Η δύναμη της εικόνας στο βήμα, δεν διαβάσατε το μήνυμα στην μπλούζα της συναδέλφου! Σεβαστές οι απόψεις των κομμάτων και των συναδέλφων! Αυτό καυτηριάζουμε και μόνο».

Εννοείται ότι πρέπει να γίνει άμεσα άρση ασυλίας και η εισαγγελία πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά με το νούμερο Απατζίδη που απειλεί ότι θα δείρει.



Καταγγελία-σοκ για τον Τάσο Ξιαρχό – «Αγόρια μαθητές του έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση»

 


«Κοπέλες που έχουν υπάρξει μαθήτριες του Τάσου στις σχολές, όπου έχουν δεχθεί “χονδροφοβία”», λέει ο Ηλίας Γκιώνης για τον Τάσο Ξιαρχό.

Στο Πρωινό και τον Θάνο Βάγιο έδωσε συνέντευξη ο Ηλίας Γκιώνης. Ο ινφλουένσερ και ακτιβιστής μίλησε για τη δικαστική διαμάχη που έχει με τον Τάσο Ξιαρχό, αποκαλύπτοντας ο ίδιος πως ο γνωστός χορευτής παρενοχλούσε σεξουαλικά αγόρια μαθητές του, ενώ έκανε και μπούλινγκ στα κορίτσια που ήταν μαθήτριές του, λόγω των κιλών τους.

«Ο Τάσος Ξιαρχό έχει μια συνέπεια στο να αναπαράγει κακοποιητικό υλικό στο Instagram. Είναι στενάχωρο να γίνεται αυτό και ειδικά από άτομα που έχουν μια τόσο μεγάλη πλατφόρμα 50.000 followers, ασκούν επιρροή στο πλήθος. Έχει υπάρξει ένα προηγούμενο με εμένα και τον Τάσο πριν από δύο μήνες. Έχουν υπάρξει πολλά… Έχει ανεβάσει ανήλικο κοριτσάκι στην παραλία… Αυτό που έγινε με εμάς είναι ότι του έκανα μια δημόσια κριτική στο Instagram και ακολούθησε μια προσωπική διαμάχη μεταξύ εμού και του Τάσου, όπου ξεκίνησε να με βρίζει», είπε αρχικά ο Ηλίας Γκιώνης.

Ο Ηλίας Γκιώνης είπε στη συνέχεια: «Κι επειδή ο κόσμος το έβλεπε αυτό στο Instagram, άρχισε να μου στέλνει καταγγελίες εναντίον του Τάσου κι εγώ ξεκίνησα να τις ανεβάζω και να κάνω stories με αυτά που μου έστελνε ο κόσμος. Ο Τάσος συνέχισε να με βρίζει, έψαχνε να βρει που μένω και όλα αυτά υπάρχουν στο δικό μου προφίλ στο Instagram. Το ένα κομμάτι ήταν κοπέλες που έχουν υπάρξει μαθήτριες του Τάσου στις σχολές, όπου έχουν δεχθεί “χονδροφοβία”. Και αγόρια μαθητές του, οι οποίοι έχουν δεχτεί και live και μέσω μηνυμάτων σεξουαλική παρενόχληση από τον Τάσο».

«Ο Τάσος μου έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, κάτι που εγώ το έμαθα από το αστυνομικό τμήμα. Κι εγώ με τη σειρά μου επικοινώνησα με τον δικηγόρο μου και όλη αυτή η δικαστική διαμάχη είναι σε εξέλιξη. Περιμένω να μου έρθει και επίσημα η καταγραφή της μήνυσης που μου έχει κάνει κι εγώ με τη σειρά μου θα φροντίσω να απαντήσω στον Τάσο. Θεωρώ ότι θέλει βοήθεια, ελπίζω να έχει ανθρώπους δίπλα του που θα τον βοηθήσουν», πρόσθεσε επίσης ο Ηλίας Γκιώνης.



Πηγή: zappit.gr 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Βloomberg και τη δημοσιογράφο Francine Lacqua


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ομιλία του στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη (COP26), συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στην τηλεόραση του Βloomberg.


Ακολουθεί, σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά, ολόκληρη η συνέντευξη:


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη στο Bloomberg. Βρισκόμαστε στη Γλασκώβη, στο COP26. Σε τι βαθμό έχετε την πεποίθηση ότι θα έχουμε κάποιου είδους ψήφισμα που θα κάνει πραγματική διαφορά, και ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι φύσει αισιόδοξος. Οπότε, ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και πάλι, μιλώντας ως εκπρόσωπος μιας χώρας που προκαλεί σχετικά χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από την πλευρά μας προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θέτουμε πολύ φιλόδοξους στόχους, αλλά και πρωτοστατούμε σε ορισμένους τομείς όπου πιστεύουμε ότι έχουμε ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση θεμάτων, είτε προσαρμογής είτε άμβλυνσης των επιπτώσεων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, είδαμε τρομερές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυστυχώς αυτό δεν ήταν μόνο ελληνικό πρόβλημα. Η Μεσόγειος είναι, δυστυχώς, μία περιοχή όπου η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται έντονα. Παρατηρήσαμε τα ίδια προβλήματα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που βλέπουμε είναι πυρκαγιές που γίνονται πολύ πιο έντονες και είναι πολύ πιο δύσκολο να περιοριστούν. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια ξεκάθαρη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διαχειριστούμε καλύτερα τα δάση μας, και φυσικά, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενισχύσουμε την πολιτική προστασία συνολικά. Αυτό, ωστόσο, έχει να κάνει με τον περιορισμό των διαστάσεων του προβλήματος και δεν αντιμετωπίζει τις γενεσιουργούς αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Όμως θα ζούμε με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για το ορατό μέλλον. Και η πρώτη μας προτεραιότητά είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών.


Για το λόγο αυτό έχουμε συγκροτήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου συγκεντρώνουμε τους πόρους μας και προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση αυτών των φυσικών καταστροφών που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.


Francine Lacqua: Πείτε μας ορισμένα πράγματα για τον κλιματικό νόμο. Τι θα περιλαμβάνει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε το πρώτο κλιματικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Θεωρώ πως θέτει μια πολύ ολοκληρωμένη δομή διακυβέρνησης που θα μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τις πολιτικές μας για το κλίμα τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό μας στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 και να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο μέχρι το 2050.


Βέβαια έχουμε και αρκετές πολύ συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την Ελλάδα, σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και σταδιακής απαλλαγής από τον άνθρακα. Στην περίπτωσή μας τον αποκαλούμε λιγνίτη, είναι ένα είδος καφέ άνθρακα. Και ελπίζουμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες μας το αργότερο μέχρι το 2028, νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Επίσης, θα φέρουμε ένα νέο σχέδιο νόμου και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στη Μεσόγειο, καθώς έχουμε μεγάλες δυνατότητες.


Francine Lacqua: Νόμιζα ότι θα τις κλείνατε μέχρι το 2025. Τελικά είναι μέχρι το 2028;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το αργότερο έως το 2028 και ελπίζουμε ότι θα γίνει μέχρι το 2025. Θέλουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Θέσαμε ως στόχο το 2028 το αργότερο αλλά ελπίζω να τα καταφέρουμε ως το 2025.


Francine Lacqua: Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις σε αυτή τη μετάβαση; Πώς θα διασφαλίσετε την παροχή ενέργειας όταν καταργήσετε τον λιγνίτη…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Όσο κι αν προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές και το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις -είμαστε ευλογημένοι καθώς έχουμε πολλή ηλιοφάνεια και άνεμο- και πάλι χρειάζεται ένα μεταβατικό καύσιμο. Και αναμένουμε πως το φυσικό αέριο θα είναι αυτό το μεταβατικό καύσιμο έως ότου οι ΑΠΕ διεισδύσουν ευρύτερα και λύσουμε και το πρόβλημα αποθήκευσης. Επομένως, καθώς απομακρυνόμαστε από τον άνθρακα, θα χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο.


Francine Lacqua: Ανησυχείτε ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά τη μετάβαση πολύ πιο δύσκολη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ανησυχία. Όντως βλέπουμε βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Έχουμε προβλέψει ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά. Γιατί το τελευταίο που θέλουμε να συμβεί είναι ο κόσμος να απογοητευτεί με την πολιτική για το κλίμα σε περίπτωση που κληθεί να πληρώσει το κόστος της μετάβασης.


Δεν έχουμε το περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των πολιτών. Και αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και στις περιοχές της Ελλάδας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη λιγνιτοπαραγωγή διαθέτουμε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουμε νέες βιομηχανίες, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τον λιγνίτη προς ένα, ευελπιστούμε, πιο παραγωγικό και καλύτερο μέλλον, με καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.


Οπότε γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή δεν είναι μια εύκολη άσκηση. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ακόμη και όταν σήμερα οι άνθρωποι ανησυχούν για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ φθηνότερες από το φυσικό αέριο σήμερα, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα με άφθονη ηλιοφάνεια, όπου το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και από τον άνεμο είναι μικρότερο από την εισαγωγή φυσικού αερίου. Δεν παράγουμε το δικό μας φυσικό αέριο, επομένως εξαρτόμαστε πολύ από την αγορά και από τη μεταβλητότητα των τιμών.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι οι πολίτες ανησυχούν λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου; Μιλήσατε για επένδυση 5 δισεκατομμυρίων, τι γίνεται με τις επιδοτήσεις; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η χώρα σας για να απαλύνει τον πόνο από την αύξηση των τιμών;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά ουσιαστικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Θέλω να διασφαλίσω ότι οι πολίτες δεν θα δουν σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Και στηρίζουμε επίσης νοικοκυριά που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης. Επομένως, υπάρχουν πολλά χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν για να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας.


Οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και οι υψηλοί λογαριασμοί φυσικού αερίου, πολύ απλά δεν είναι αποδεκτοί, και γιατί οι πολίτες ενδέχεται να θεωρήσουν ότι αποτελούν συνέπειες της μετάβασης, ενώ αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και, φυσικά, πρέπει επίσης να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχαμε μια πολύ διεξοδική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα; Ενδεχομένως ναι, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου ως υπερεθνική οντότητα (ως ΕΕ), να αυξήσουμε την αγοραστική μας δύναμη.


Και φυσικά, εάν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να τις δούμε προσεκτικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν οφείλονται στην ακραία μεταβλητότητα όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου.


Francine Lacqua: Περιμένετε μεγαλύτερη μεταβλητότητα κατά τους χειμερινούς μήνες;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι έχουμε δει τα χειρότερα, αλλά πάντα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Το καλό με την Ελλάδα είναι ότι δεν εξαρτόμαστε τόσο από το φυσικό αέριο για τη θέρμανση, καθώς βρισκόμαστε πιο κοντά στο Νότο. Ωστόσο, εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς καταργούμε σταδιακά τον άνθρακα.


Francine Lacqua: Καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες, μιλάμε για τον Covid, για την έξαρση, μιλάμε για πιθανές πληθωριστικές πιέσεις και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός είναι μια πραγματική ανησυχία για όλους μας αλλά ελπίζω ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη ασυμμετρία μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και της παγκόσμιας ζήτησης. Συνολικά είμαι πολύ θετικός για τις προοπτικές της οικονομίας. Αναθεωρούμε συνεχώς επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη είναι στο 6,1%. Δεν θα εκπλαγώ αν κινηθεί υψηλότερα από αυτό το επίπεδο. Είχαμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Έχουμε εισροή σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Δημιουργούμε πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία μειώνεται. Ο τεχνολογικός τομέας ανθεί και έχουμε επίσης 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID. Επομένως, πιστεύω ότι είμαστε σε καλή θέση για να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις που αφορούν στην παγκόσμια οικονομία.


Francine Lacqua: Αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τον πληθωρισμό. Πότε λοιπόν θα ξέρουμε αν ο πληθωρισμός είναι παροδικός…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα ξέρουμε πιθανότατα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το θετικό στοιχείο είναι ότι έχουμε στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίας. Οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί, άρα υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε κοινωνικό επίπεδο μια προσωρινή, όπως ευελπιστώ, αύξηση των τιμών.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πολύ.



GPO: Στις 11 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

 


Σε μια δύσκολη για τον τόπο και την κυβέρνηση συγκυρία, με την πανδημία να παραμένει βραχνάς, αλλά και την ακρίβεια να προκαλεί μεγάλες αβεβαιότητες στους πολίτες, η ΝΔ με 35,5% (ποσοστό αυξημένο κατά 0,2% από την προηγούμενη μέτρηση), διατηρεί προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 24,5%(που χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση). 

Τα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνουν το γιατί η κυβέρνηση προηγείται, και είναι ξεκάθαρο ότι φταίει η ακατάλληλη επιλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει ακόμα και είναι αγκάθι για το κόμμα. 

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει μεγάλη υπεροχή στα ερωτήματα για το ποιος γνωρίζει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας (45,7% έναντι 25,1% του κ. Τσίπρα), ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση (43,7% έναντι 28,8%) και ποιος μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις στη χώρα (50,4% έναντι 18,8%). 

Αυτό δείχνει ότι η φαιδρή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, δεν αφήνουν περιθώρια στους πολίτες, από το να στηρίξουν μια σοβαρή κυβέρνηση και ένα σοβαρό πρωθυπουργό.

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :












O αποτυχημένος, απαξιωμένος και απομονωμένος Ερντογάν παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα τον στρίμωξε


 

Όπως πήγε στην σύνοδο G20, ο Ερντογάν, σίγουρα δεν έφυγε. Και αυτό γιατί πήγε με αυτοπεποίθηση, και έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι, γιατί κατάλαβε ότι δεν τον υπολογίζουν όπως παλιά, και αναγκάστηκε μετά την απαξίωση, να μην πάει ούτε στην σημαντική σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη,

Το χειρότερο του είναι ότι η Ελλάδα είναι πλέον υπολογίσιμη και σοβαρή χώρα διεθνώς και αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει.

Αφού είχε φάει το χαστούκι από τον Μπάιντεν για τα F16 που δεν πρόκειται ποτέ να τα αποκτήσει, ο απαξιωμένος Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραστεί στην ιδιαίτερα σημαντική σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, γιατί, όπως υποστήριξε, η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας για την ασφάλειά του και δεν του παρείχε ασφάλεια με αυτή που προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Όταν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκώβη» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι πέραν του ζητήματος της ασφάλειας, υπήρχαν αιτήματα και για την εικόνα της χώρας του. 

Ο δείχνοντας το πόσο στριμωγμένος είναι ο Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα. Μάλιστα, στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πώληση των Rafale στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είπε ότι η Αθήνα «έχει χρήματα», με τον Ερντογάν να του απαντά όπως κάνουν οι κουτσομπόλες της γειτονιάς, λέγοντας ότι «σε ξεγελάνε», αφήνοντας άφωνο τον Μακρόν με την φαιδρότητα του.

Η αθλιότητα του Τούρκου έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί και να προειδοποιήσει τον Μακρόν λέγοντας «Πρόσεξε σε κοροϊδεύουν, αυτοί δεν έχουν χρήματα. Γνωρίζω πως μόνο στην Δύση χρωστάνε 400 δις ευρώ»!! Αυτή ήταν η φράση του φαιδρού Τούρκου στον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε ο ίδιος σε Τούρκους δημοσιογράφους χωρίς ίχνος ντροπής για την κατάντια του.




Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε θεραπεία κατά της λευχαιμίας.

 


Σύμφωνα με το newsitamea.gr, ένα νέο φάρμακο μπαίνει στην τελική ευθεία των ερευνών, με την υπόσχεση να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου.

Ανάμεσα, μάλιστα, στους επικεφαλής της ομάδας που το ανέπτυξαν είναι ένας Έλληνας ερευνητής, ο Δρ. Κωνσταντίνος Τζελέπης του Milner Therapeutics Institute στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπότροφος του οργανισμού Leukaemia UK.

Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα  «Πρώτο Θέμα», η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίθηκε τόσο σπουδαία από την επιστημονική κοινότητα, ώστε έγινε το μοναδικό φάρμακο μη σχετιζόμενο με την COVID-19 που εν μέσω πανδημίας πήρε το πράσινο φως να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές. Αυτές αναμένεται να αρχίσουν το 2022 και, αν όλα πάνε καλά, μέχρι το 2024 ή το 2025 θα είναι διαθέσιμο σε ασθενείς με λευχαιμία.

Όπως έχουν δείξει οι πρώτες μελέτες, μπορεί να αυξήσει από δύο έως και τρεις φορές το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Όπως έχουν δείξει οι πρώτες μελέτες, μπορεί να αυξήσει από δύο έως και τρεις φορές το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Όλα αυτά χωρίς να προκαλεί επιπλοκές ή παρενέργειες. Μπορεί, μάλιστα, να συνδυαστεί με άλλα θεραπευτικά σχήματα, ήδη διαθέσιμα, για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Τζελέπης: «Αυτό το φάρμακο αποτελεί το πρώτο στο είδος του. Είναι ένας εντελώς νέος τύπος θεραπείας. Η ικανότητα του φαρμάκου στο να σκοτώνει τα λευχαιμικά κύτταρα και να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σε πειραματόζωα μεταμοσχευμένα με λευχαιμικά κύτταρα ενήλικων και παιδιατρικών ασθενών είναι πολλά υποσχόμενη.

Και ελπίζουμε να δούμε παρόμοια αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που ξεκινάμε στο πρώτο μισό του 2022. Επίσης, πιστεύουμε ότι αυτός ο νέος τύπος θεραπείας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μορφές επιθετικών καρκίνων, βάζοντας ένα νέο όπλο στη φαρέτρα μας ενάντια σε αυτές τις τραγικές ασθένειες του 21ου αιώνα».

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:





Άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ethnos.gr

 


Πώς θα πετύχουμε ανάπτυξη για όλους

Η Ελλάδα αλλάζει και είναι έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο άλμα προόδου. Το 2022 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, με διάρκεια σε βάθος χρόνου και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τα οφέλη της, θα αφορούν το κράτος, τις επιχειρήσεις και, κυρίως, τους πολίτες. Με άλλα λόγια, θα είναι ανάπτυξη για όλους.

Η αισιοδοξία αυτή δεν αποτελεί προϊόν επιθυμίας ή βούλησης. Αλλά συμπέρασμα στο οποίο οδηγούν οι αριθμοί. Τα περίπου 70 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα, τα επόμενα χρόνια, κινητοποιώντας, παράλληλα, και δεκάδες δισεκατομμύρια ιδιωτικών επενδύσεων. Και ακόμη, τα 35 δισεκατομμύρια της αύξησης των καταθέσεων, από τα οποία 20 αφορούν αποταμιεύσεις νοικοκυριών.

Το θετικό κλίμα διαμορφώνει, επίσης, και η υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες, παρά την πανδημία. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι της τελευταίας δεκαετίας. Και λειτουργούν 46.000 περισσότερες επιχειρήσεις ακόμη και από την περίοδο πριν από την επίθεση του Κορωνοϊού.

Το ίδιο σηματοδοτούν οι αυξήσεις των εξαγωγών, της μεταποίησης και των κατασκευών. Ενώ και τα έσοδα του τουρισμού ήδη ξεπερνούν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στην πατρίδα μας βρίσκεται, τώρα, στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας.

Η Ελλάδα προσανατολίζεται, πλέον, στην εξωστρέφεια, στην τεχνολογία και τις εξαγωγές. Και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Microsoft, η Cisco, η Digital Realty, η Pfizer την επιλέγουν για να κάνουν επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ αποκτά νέους πόρους, ώστε να τους διαθέσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου της. Σε ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών και σε καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ενώ αναγεννώνται και εθνικές παραγωγικές δυνάμεις που έμεναν επί χρόνια σε αδράνεια.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένας από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές του κλάδου, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στην εταιρία, σε συνεργασία με την ΟNEX.

Ολοκληρώνεται, έτσι, ένα συντονισμένο σχέδιο ενεργοποίησης των τριών ναυπηγείων -Σύρου, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας- που έμεναν κλειστά. Ναυπηγεία, τα οποία θα λειτουργήσουν και πάλι, προσφέροντας θέσεις εργασίας και δημόσιο πλούτο. Αλλά και δίνοντας νέα ζωή στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες που άλλοτε τροφοδοτούσαν ολόκληρες περιοχές.

Στο μέτωπο των μεγάλων έργων, τέλος, επενδύσεις, όπως του Ελληνικού και της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν ξεμπλοκάρει και προχωρούν. Κατασκευάζεται, ήδη, ο οδικός άξονας Ε-65 και έχει, επιτέλους, δρομολογηθεί ο ΒΟΑΚ της Κρήτης. Ενώ η Ελλάδα, όπως διαπίστωσαν οι επισκέπτες της, φέτος το καλοκαίρι, διαθέτει, πλέον, 14 ανακαινισμένα αεροδρόμια. Και είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν τέσσερα σημαντικά λιμάνια μας για να ακολουθήσουν ακόμη έξι.

Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών. Όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα εξωστρεφής. Όσο, κυρίως, γιατί ενσωματώνει ως συγκριτικά της πλεονεκτήματα τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη οικονομία.

Ακριβώς γι’ αυτό, προωθούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εκσυγχρονίζουν συνολικά το παραγωγικό μας πρότυπο. Και τις οποίες δεν ανέστειλαν ούτε οι δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης. Τολμηρές τομές στην Παιδεία, στην οικονομία, στην εργασία, στην ασφάλιση και στο κοινωνικό κράτος, παντού. Και καθώς, σταδιακά, η πανδημία υποχωρεί, οι κρίσιμες αυτές αλλαγές επανέρχονται ως κεντρική μας προτεραιότητα.

Η ανάγκη για απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια, μάς έχει οδηγήσει στον φιλόδοξο στόχο το αργότερο μέχρι το 2028 να απεμπλακούμε από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη. Και γι΄ αυτό η πράσινη μετάβαση θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 25 δισ. ευρώ επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως, η περιπλοκότητα αυτής της μετάβασης και το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται, σε συνδυασμό με ασυμμετρίες, όπως αυτές που παρατηρούνται, σήμερα, στην αγορά του φυσικού αερίου, δημιουργούν αβεβαιότητες. Προχωράμε, έτσι, σε έκτακτα μέτρα ανακούφισης. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Υπάρχουν, ωστόσο, και οι ευρύτερες γεωστρατηγικές επιλογές με επίκεντρο την Ενέργεια. Εμβληματική πρωτοβουλία στον τομέα αυτόν αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για κατασκευή υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, παρέχοντας στην Ευρώπη φθηνό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής. Καθιστώντας, όμως, ταυτόχρονα, και την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι προσπάθειες να γίνει η χώρα μας το φυσικό σημείο εισόδου της ευρωπαϊκής ηπείρου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Κάτι που συζήτησα εκτενώς και στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής μου στη Σαουδική Αραβία.

Σημαντικό στόχο μας αποτελεί, επίσης, η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας. Η χώρα δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά εξαρτημένη από τις υπηρεσίες. Η ανταγωνιστική βιομηχανική παραγωγή αποτελεί μεσοπρόθεσμο στόχο. Γι’ αυτό και πρόθεσή μας είναι έως το 2030 η συμμετοχή της στο ΑΕΠ από 9,5% πέρυσι να φτάσει το 15%. Δηλαδή, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Κλειδί» η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων

«Κλειδί» για την επιτυχία μίας τέτοιας εξέλιξης είναι η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. Γι΄ αυτό και, μεταξύ άλλων, δίνουμε κίνητρα για την ενίσχυσή τους. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που συγχωνεύονται, στο εξής θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο. Δηλαδή με συντελεστή μόνο 15,5%.

Αποδίδουμε, όμως, μεγάλη σημασία, και στη χρηματοδότησή τους. Σε αυτό, άλλωστε, αποσκοπούν και οι παρεμβάσεις μας στο τραπεζικό σύστημα, που φέρνουν, ήδη, χειροπιαστά αποτελέσματα: τα «κόκκινα» δάνεια έχουν περιοριστεί κατά 50% και σύντομα θα καταγράφονται με μονοψήφιο ποσοστό.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι, σήμερα, η χώρα επιχειρεί ένα ψηφιακό άλμα. Το πιστοποιούν οι σχεδόν 1.300 υπηρεσίες που ήδη προσφέρει το gov.gr και τα 300 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές που υπολογίζεται ότι θα γίνουν μέσα στο 2021. Η ευρύτατη και σωτήρια χρήση του «112». Αλλά και δράσεις πολύτιμες, όπως οι εμβολιασμοί της Επιχείρησης «Ελευθερία» και η έκδοση των πιστοποιητικών της. Η ψηφιακή μετάβαση, λοιπόν, θα συνεχιστεί με πρωτοπόρο το κράτος και συμπαραστάτη την έρευνα και την καινοτομία που προσφέρει η ιδιωτική δημιουργία.

Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες

Όλα τα θετικά στοιχεία που συνοδεύουν σήμερα την ελληνική οικονομία, μεταφράζονται σταδιακά σε χειροπιαστό όφελος για κάθε Έλληνα. Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Η ανάπτυξη οφείλει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους και από ένα δίχτυ προστασίας ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Κάτι που, προφανώς, μεταφράζεται σε πολιτικές κατευθύνσεις, μέτρα και πρόνοιες. Γιατί αυτό επιδιώκει μία πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση: ανάπτυξη και διάχυση των ωφελημάτων στην κοινωνία. Όχι ανακύκλωση της μιζέριας.

Στη διάρκεια της πανδημίας εξελίχθηκε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ύψους 41 δισ. ευρώ, υπέρ του κόσμου της εργασίας. Δεσμευτήκαμε για την προστασία του εισοδήματος, μειώσαμε φόρους και εισφορές. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εξακολουθεί να ανακουφίζει παραπάνω από 500.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ενώ προχωρήσαμε και σε έκτακτα μέτρα στήριξης, άνω των 500 εκατομμυρίων, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Το ενδιαφέρον μας είναι σταθερά στραμμένο στη μεσαία τάξη, στους νέους.

Σήμερα, με λιγότερα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που μεγεθύνουν το εισόδημα και προστατεύουν την ιδιοκτησία. Και αύριο, με καλύτερους μισθούς ως μέρισμα της κοινωνίας από τη μεγέθυνση του πλούτου της χώρας.

Κρίσιμο παράγοντα για την αδιάλειπτη αναπτυξιακή πορεία αποτελεί η πολιτική σταθερότητα. Άλλωστε οι προοπτικές που δημιουργήσαμε συνδέονται με το γεγονός ότι έχουμε μια σταθερή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που συντονίζει τα βήματα της χώρας με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Εφαρμόζουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας μέχρι το τέλος της τετραετίας

Για όλα τα παραπάνω μιλάω και θα συνεχίσω να μιλάω, χωρίς να παρασυρθώ σε άγονες και επιζήμιες τοξικές αντιπαραθέσεις. Εφαρμόζουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας μέχρι το τέλος της τετραετίας. Και τότε θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης, σε σύγκριση με τα ψέματα και τα ολέθρια λάθη της προηγούμενης. Θα είναι εκείνη η ώρα που θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της προόδου και να μην επιστρέψει σε ένα παρελθόν, που νομίζω κανένας πολίτης δεν θέλει, πλέον, να θυμάται.



Όταν φαιδρά στήνεις fake news, σε κάνουν ξεφτίλα και αναίσθητη δεν ζητάς ούτε συγνώμη

 


Εχθές παρακολουθήσαμε την προσπάθεια της Έλενας Ακρίτα να στήσει άλλο ένα fake news για να κάνει φαιδρή αντιπολίτευση και τελικά όπως και τα προηγούμενα κατέληξε να ξεφτιλιστεί.

Η Έλενα Ακρίτα, γύρευε που, βρήκε ένα video από προσωπικές στιγμές του καθηγητή Βασιλακόπουλου, το έκανε ανάρτησή στο Facebook και για να το κάνει πιο φαιδρό αναρωτήθηκε αν ευσταθούν οι φήμες που θέλουν το συγκεκριμένο βίντεο να προέρχεται από εκπομπή της Ανίτας Πάνια και αν ο κ. Βασιλακόπουλος είχε συμμετάσχει σε αυτή, αναζητώντας σύντροφο.

Ισχύει ότι ο γιατρός Βασιλακόπουλος έψαχνε ταίρι στην κ. Αννίτα Πάνια;
Από θαύμα ζούμε τελικά;

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μάλιστα, απάντησε με σχόλιο στην ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, ενώ δημοσίευσε και στο δικό του προφίλ στο Facebook την απάντησή του. «Αγαπητή κ. Ακρίτα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το βίντεο είναι από το μεζεδοπωλείο Καπνικαρέα, χρόνια δυστυχώς πριν, όπου εμφανίζεται ο φίλος μου και καταπληκτικός Μουσικός Βαγγέλης Μουτσάτος, που ευτυχώς παίζει μπουζούκι ακόμα στο ίδιο μαγαζί κάθε Τετάρτη. Σας προσκαλώ όποια Τετάρτη θέλετε, για μια ωραία βραδιά στην Καπνικαρέα. Σημειώνω ότι με το χρόνο έχω βελτιωθεί και φαλτσάρω λιγότερο», και τελείωσε λέγοντας :  Για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου. Προφανώς ουδέποτε συμμετείχα σε εκπομπή της κ. Πάνια. Πίστευα ότι η γελοιότητα έχει όριο. Τελικά δεν έχει…

app-facebook
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
15 ώρες πριν

Για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου. Προφανώς ουδέποτε συμμετείχα σε εκπομπή της κ. Πάνια. Πίστευα ότι η γελοιότητα έχει όριο. Τελικά δεν έχει…





Αστυνομικοί αγοράζουν κάλτσες και ένα ζευγάρι παπούτσια σε άστεγο

 


Ανθρωπιά επέδειξαν για μία ακόμη φορά τα μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έτυχε να βρεθούν στην οδό Ερμού, δίπλα ακριβώς σε έναν άστεγο άνδρα, που ζητούσε την οικονομική βοήθεια των περαστικών μαζί με τα τρία παιδιά του.

Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο που ανήρτησε στο Twitter η ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί μπήκαν στο κατάστημα που βρισκόταν ακριβώς από πίσω από τον άστεγο και αγόρασαν για αυτόν κάλτσες και ένα ζευγάρι παπούτσια. 

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η στιγμή που ο άνδρας, σαστισμένος από την κίνηση των αστυνομικών, παραλαμβάνει το δώρο και τους ευχαριστεί.