Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την απερχόμενη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στις κοινές δηλώσεις τους ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:


Η  λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό αποτελεί μια χρήσιμη παρακαταθήκη στον προβληματισμό για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε οι παλιές αστοχίες να μετουσιωθούν σε νέες ευκαιρίες.

Το γαλλογερμανικό Σύμφωνο και η Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής Ελλάδος - Γαλλίας μπορούν υπό προϋποθέσεις να συγκροτήσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Στους δύο αυτούς πυλώνες μπορεί να στηριχθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα των επόμενων δεκαετιών, βαθαίνοντας τη Δημοκρατία, περιορίζοντας τις ανισότητες στο εσωτερικό του και απλώνοντας την επιρροή του σε πεδία όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό.

Αγωνίζομαι -και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι- για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Φοβάμαι, όμως, ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Και είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλλουν. Γιατί, όπως λέμε στην Ελλάδα, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις με τους γείτονες μας. Πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως δεν ανέχεται ούτε απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της.

Παρά την μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε καταβάλλει δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου. Επισήμανε παράλληλα ότι «αρχίζει να διαμορφώνεται μια συναίνεση σχετικά με την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης. Ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορα μας πιο αποτελεσματικά. Και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου