Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε θεραπεία κατά της λευχαιμίας.

 


Σύμφωνα με το newsitamea.gr, ένα νέο φάρμακο μπαίνει στην τελική ευθεία των ερευνών, με την υπόσχεση να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου.

Ανάμεσα, μάλιστα, στους επικεφαλής της ομάδας που το ανέπτυξαν είναι ένας Έλληνας ερευνητής, ο Δρ. Κωνσταντίνος Τζελέπης του Milner Therapeutics Institute στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπότροφος του οργανισμού Leukaemia UK.

Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα  «Πρώτο Θέμα», η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίθηκε τόσο σπουδαία από την επιστημονική κοινότητα, ώστε έγινε το μοναδικό φάρμακο μη σχετιζόμενο με την COVID-19 που εν μέσω πανδημίας πήρε το πράσινο φως να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές. Αυτές αναμένεται να αρχίσουν το 2022 και, αν όλα πάνε καλά, μέχρι το 2024 ή το 2025 θα είναι διαθέσιμο σε ασθενείς με λευχαιμία.

Όπως έχουν δείξει οι πρώτες μελέτες, μπορεί να αυξήσει από δύο έως και τρεις φορές το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Όπως έχουν δείξει οι πρώτες μελέτες, μπορεί να αυξήσει από δύο έως και τρεις φορές το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Όλα αυτά χωρίς να προκαλεί επιπλοκές ή παρενέργειες. Μπορεί, μάλιστα, να συνδυαστεί με άλλα θεραπευτικά σχήματα, ήδη διαθέσιμα, για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Τζελέπης: «Αυτό το φάρμακο αποτελεί το πρώτο στο είδος του. Είναι ένας εντελώς νέος τύπος θεραπείας. Η ικανότητα του φαρμάκου στο να σκοτώνει τα λευχαιμικά κύτταρα και να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σε πειραματόζωα μεταμοσχευμένα με λευχαιμικά κύτταρα ενήλικων και παιδιατρικών ασθενών είναι πολλά υποσχόμενη.

Και ελπίζουμε να δούμε παρόμοια αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που ξεκινάμε στο πρώτο μισό του 2022. Επίσης, πιστεύουμε ότι αυτός ο νέος τύπος θεραπείας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μορφές επιθετικών καρκίνων, βάζοντας ένα νέο όπλο στη φαρέτρα μας ενάντια σε αυτές τις τραγικές ασθένειες του 21ου αιώνα».

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου