Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Συνελήφθη 20χρονος Σύρος στο λιμάνι του Πειραιά για παρενόχληση Ελληνίδας



Ο 20χρονος, ο οποίος επέβαινε σε επιβατηγό πλοίο, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου Χανιά-Πειραιάς και προσέγγισε 26χρονη Ελληνίδα προβαίνοντας σε άσεμνες πράξεις εναντίον της.

Η 26χρονη, όταν έφθασε το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, κατήγγειλε το περιστατικό στα στελέχη του Λιμενικού και κατέθεσε αμέσως μήνυση. Το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά έχει στα χέρια του το βιντεοληπτικό υλικό από το πλοίο, ενώ ο 20χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πειραιά.



Ο Μητσοτάκης ξεφτιλίζει Τσίπρα και αναδεικνύει τα ψέματα και την προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του επιτέθηκε στον Τσίπρα για τα όσα είπε για το Eurogroup καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε λέγοντας ψέματα και εξαπατώντας τον ελληνικό λαό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα το 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε σωστά την συγκεκριμένη παράγραφο και επεσήμανε ότι: «Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε σε πλεόνασμα το 2021 αλλά επιβεβαιώνουμε ότι αυτός ο κανόνας δεν θα ισχύσει αν υπάρχει ανάγκη. Ψεύδεστε για ακόμη μια φορά. Ψεύτη σας λέει και ο κ. Κοτζιάς. Και οι δικοί σας ψεύτη σας λένε. Ντροπή σας κ. Τσίπρα. Ή θα πρέπει να απολύσετε τους συνεργάτες σας σας ή για ακόμη μια φορά θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι απλά διαστρεβλώνετε τα πράγματα και παραπλανάται τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Bίντεο ντοκουμέντο με την στιγμή διαφυγής της κατηγορούμενης με το βιτριόλι και η πρώτη απόπειρα


Νέο αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει την 35χρονη να φεύγει τρέχοντας λίγο μετά την επίθεση στην Ιωάννα και να επιβιβάζεται στο ταξί.  Και καταγράφει και την πρώτη απόπειρα που δεν κατάφερε να εκτελέσει την εγκληματική πράξη.





ΟΗΕ: «Φρίκη» για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων στην Ταρχούνα



Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Πέμπτη «φρίκη» μετά τις πληροφορίες για την εύρεση ομαδικών τάφων σε περιοχή που έπεσε την περασμένη εβδομάδα στα χέρια των δυνάμεων οι οποίες ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και πολεμούν εδώ και πάνω από έναν χρόνο εναντίον αυτών του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.


Την 5η Ιουνίου, δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, εξεδίωξαν τα στρατεύματα του Χάφταρ από την Ταρχούνα, το τελευταίο στρατηγικής σημασίας οχυρό τους στο δυτικό τμήμα της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας όπου επικρατεί χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Με τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας, βασικού συμμάχου της, η ΚΕΣ ανέκτησε έτσι τον έλεγχο όλου του δυτικού τμήματος της χώρας, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μείζων επιτυχία γι’ αυτή απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή της η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) «καταγράφει με φρίκη τις πληροφορίες για τουλάχιστον οκτώ ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι στην Ταρχούνα», 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Απευθύνει έκκληση να διενεργηθούν «αποτελεσματικές και διαφανείς έρευνες για τις φερόμενες υποθέσεις παράνομων θανάτων». Χαιρετίζει επίσης τη δημιουργία χθες Πέμπτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΚΕΣ επιτροπής έρευνας, καλώντας τη να «εγγυηθεί την ασφάλεια των χώρων όπου βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι, να αναγνωρίσει τα θύματα, να εξακριβώσει τα αίτια των θανάτων και να παραδώσει τα πτώματα» στις οικογένειές τους.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου απέκτησε πρόσβαση σε έναν από τους ομαδικούς τάφους αυτούς στην Ταρχούνα, όπου πολλά πτώματα ανασύρθηκαν και απομακρύνθηκαν από τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο την προηγουμένη, σύμφωνα με αστυνομικούς επιτόπου.

Κουρέλια από κομματιασμένα ρούχα ήταν ακόμη ορατά σκορπισμένα κοντά σε τάφους σκεπασμένους με φρέσκο χώμα.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία να ερευνήσουμε όλους τους ομαδικούς τάφους για να αναγνωρίσουμε τα πτώματα και να τα παραδώσουμε στις οικογένειές τους» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΚΕΣ, ο Φάτχι Μπασάγα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Ταρχούνα.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» να αποκατασταθεί η τάξη στην πόλη και να αποφευχθούν «επεμβάσεις» στο έργο της δύναμης στην οποία ανατέθηκε από το υπουργείο να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ταρχούνα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του δημόσιου νοσοκομείου στην Ταρχούνα, τον Αμπουράουι αλ Μπουζέντι, βρέθηκαν επίσης «160 πτώματα» στο νεκροτομείο από τις δυνάμεις της ΚΕΣ όταν έφθασαν στην πόλη.

Τα πτώματα «μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη και στη Μισράτα από την Ερυθρά Ημισέληνο», πρόσθεσε ο διευθυντής του νοσοκομείου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταρχούνα, χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω εξήγηση.

Πριν από μερικές ημέρες, η UNSMIL είχε εκφράσει «ανησυχία» για τις πληροφορίες περί της εύρεσης πτωμάτων στο νοσοκομείο και είχε καλέσει την ΚΕΣ να αρχίσει άμεσα αμερόληπτη έρευνα το ταχύτερο.

Μετά την κατάληψη της πόλης, η ΚΕΣ είχε προειδοποιήσει τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη σε αυτή εναντίον πράξεων αντιποίνων ή λεηλασιών, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες θα έχουν ποινικές συνέπειες, και τις κάλεσε να προστατεύσουν «τις ζωές, την αξιοπρέπεια και τις περιουσίες» των πολιτών στην Ταρχούνα.

Μοιάζοντας να θέλουν να συνεχίσουν την έφοδό τους μετά τις ήττες που κατάφεραν στους αντιπάλους τους τις τελευταίες εβδομάδες, τα στρατεύματα της ΚΕΣ άρχισαν την 6η Ιουνίου επιχείρηση για την κατάληψη της Σύρτης, πόλης όπου βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης και θεωρείται πύλη προς το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Όμως την προέλασή τους σε αυτή την πόλη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, επιβραδύνουν αεροπορικές επιδρομές του ΛΕΣ, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ.

Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Μετά την αποτυχία της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που διέταξε να αρχίσει τον Απρίλιο του 2019 με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης (δυτικά), της έδρας της ΚΕΣ, ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας.

Χθες Πέμπτη η Τουρκία φάνηκε να προκρίνει την πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός που έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη, αφού προηγουμένως απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία που έκανε η Αίγυπτος, σύμμαχος του Χάφταρ.

Οι ΗΠΑ εξάλλου κάλεσαν τα αντιμαχόμενα μέρη να ξαναρχίσουν «το ταχύτερο» διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπουργεία Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επίσης κάλεσαν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Από τον Απρίλιο του 2019 όλες οι προσπάθειες να σταματήσουν οι εχθροπραξίες απέτυχαν, εν μέσω της εντεινόμενης εμπλοκής ξένων δυνάμεων στη σύρραξη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Μία στις 4 επιχειρήσεις εστίασης μπορεί να μην ανοίξει ποτέ


Κλειστό υπολογίζεται ότι παραμένει ένα 30% με 35% των επιχειρήσεων εστίασης, ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών (περίπου 25% του συνόλου) μπορεί να μην ανοίξει καθόλου. Ακόμη, πάντως, και όσες έχουν ανοίξει, καταγράφουν μειωμένο τζίρο, αφενός λόγω της κακοκαιρίας το πρώτο διάστημα μετά την άρση της απαγόρευσης για τη λειτουργία της εστίασης, αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αφετέρου λόγω της διστακτικότητας μεγάλης μερίδας καταναλωτών να επισκεφθούν ένα εστιατόριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), πάνω από 70% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με ζημίες.

Κάποιες, βεβαίως, από τις επιχειρήσεις εστίασης που σήμερα είναι κλειστές, αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων.

Το πλήγμα είναι μεγάλο κυρίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, καθώς και για όσες βρίσκονται σε χώρους όπως τα αεροδρόμια –εν προκειμένω πρόκειται κατά βάση για καταστήματα αλυσίδων της οργανωμένης εστίασης– αλλά και σε εμπορικά κέντρα, λόγω της μη λειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η κίνηση είναι μειωμένη και στα εστιατόρια που βρίσκονται στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στις εθνικές οδούς και δεν παρατηρήθηκε σημαντική αναθέρμανσή της ούτε κατά το πρόσφατο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Μιλώντας σε συζήτηση που διοργανώθηκε χθες στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο γνωστός σεφ κ. Δημήτρης Σκαρμούτσος υποστήριξε  ότι το 30% με 35% των επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να ανοίξουν μετά το lockdown, ενώ το 20% έχει ανοίξει δοκιμαστικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μείωση του τζίρου φτάνει το 40%, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες οι οποίες οφείλονται στις ελλείψεις που προκλήθηκαν λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και στις μεταφορές.

Φοβούνται

Σύμφωνα με έρευνα της IRI, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Π. Μπορέτο, εμπορικό διευθυντή και αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρείας, στο πλαίσιο διαδικτυακού σεμιναρίου το 45% των καταναλωτών εμφανίζεται διστακτικό να καταναλώσει φαγητό και ποτό εκτός σπιτιού και να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ.

Αποθαρρυντικά, ειδικά για τις τουριστικές περιοχές, είναι επίσης τα ευρήματα σχετικά με τον προγραμματισμό διακοπών των Ελλήνων το φετινό καλοκαίρι. Καταρχάς το 21% δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές και θα παραμείνει στο σπίτι. Το 18% δηλώνει ότι θα πάει στο χωριό του, το 16% ότι θα πάει στο εξοχικό του και το 8% ότι θα πάει σε εξοχικό φιλικού ή συγγενικού του προσώπου. Μόλις 20% ανέφερε ότι θα μείνει στις διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης: Όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σημεία των απαντήσεων του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση)

Για τη διαχείριση της πανδημίας

«Είχα μία επιλογή ανάμεσα στις οικονομικές συνέπειες, τις οικονομικές επιπτώσεις των ενεργειών που θα λαμβάναμε, και την προστασία των ανθρώπινων ζωών, όσων κατοικούν στην Ελλάδα, τους Έλληνες αλλά και τους πρόσφυγες, που εξ ορισμού ήταν πιο ευάλωτοι. Επιπλέον, γνώριζα ότι έχουμε ένα τραυματισμένο σύστημα υγείας κι έναν σχετικά ηλικιωμένο πληθυσμό, επομένως δεν είχαμε σπουδαία “χαρτιά” στην αρχή της πανδημίας. Και αυτό με έπεισε ότι έπρεπε να αντιδράσω νωρίτερα παρά αργότερα».

«Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, νομίζω ότι όσοι επιχειρηματολογούσαν κατά των lockdowns, επειδή ήθελαν να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα, έκαναν λάθος. Νομίζω ότι οι χώρες που είχαν καλές επιδόσεις στον περιορισμό της επιδημίας, στην πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι αυτές που θα αναδυθούν ισχυρότερες καθώς εισερχόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης».

Δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας

«Η πανδημία δεν έχει νικηθεί και δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες όπου οι ειδικοί μας λένε ότι χρειάζεται -στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μέρη όπου πρέπει να έχουμε στενές επαφές- να προσέχουμε τα ευάλωτα πρόσωπα και να έχουμε καλές επιδόσεις στην ιχνηλάτηση επαφών. Κάναμε εξαιρετική δουλειά στην ιχνηλάτηση στην Ελλάδα και καταφέραμε να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα».

Κύριος στόχος στην οικονομία η στήριξη της απασχόλησης

«Οι αγορές εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και καταλαβαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να γίνουν μεγάλες κρατικές δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά για να προστατευθούν θέσεις εργασίας. Πρέπει να ξοδεύουμε χρήματα σοφά και το έχουμε πράξει. Συγκροτήσαμε ένα πολύ μεγάλο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα στήριξης: 14 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις. Κύριος στόχος μας ήταν να στηρίξουμε την απασχόληση».

«Γνωρίζουμε όμως ότι έχουμε μεγάλη “κληρονομιά”, μεγάλο δημόσιο χρέος. Σε αντίθεση με τις προτροπές της αντιπολίτευσης να ξοδέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο, εμείς θέλουμε να έχουμε απόθεμα “πυρομαχικών”, διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Και, φυσικά, μολονότι η ευρωπαϊκή πρόταση (για ταμείο ανάκαμψης) είναι πολύ φιλόδοξη και τολμηρή, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, άρα δεν μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα που δεν έχουμε ακόμα. Πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πρόταση, να υπογραφεί, να σφραγιστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο, και μετά θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλο περιθώριο έχουμε ώστε να κινηθούμε και πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο».

«Αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από την κρίση του 2010. Δεν υπάρχει ηθική διάσταση τώρα. Δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” τύποι. Ουδείς ωφελήθηκε από την καλοσύνη των άλλων, πρόκειται για συμμετρικό σοκ που επηρεάζει τους πάντες. Αυτό, πιστεύω, σε έναν βαθμό επηρέασε τον τρόπο σκέψης της Γερμανίας».

«Η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την κρίση. Ήταν μια αναπάντεχη -για κάποιους- επιτυχία (surprise story). Ουδείς περίμενε ότι η Ελλάδα θα τα πήγαινε τόσο καλά. Νομίζω ότι το brand της χώρας ενισχύθηκε. Πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα έγινε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους».

«Οι Έλληνες εμπιστεύονται το κράτος ξανά. Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο στη δική μου πολιτική ζωή, πάντοτε υπήρχε δυσπιστία για το τι μπορεί να κάνει το κράτος».

Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά απάντηση και από την Ευρώπη

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα, ούτε στο ελάχιστο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας».

«Όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ – Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης. Όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, και καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δύο ημέρες αργότερα η ηγεσία της ΕΕ επισκέφτηκε τα βορειοανατολικά σύνορά μας σε μία ένδειξη αλληλεγγύης».

«Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί».

«Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες».

Αν δεν αντέχεις τη ζέστη, μη μπαίνεις στην κουζίνα

«Το μεγάλο δίδαγμα που άντλησα είναι πώς λαμβάνεις γρήγορα αποφάσεις, υπό εξαιρετικά μεγάλη πίεση και με περιορισμένες πληροφορίες. Συγκεντρώνεις όσες πληροφορίες μπορείς, αλλά ποτέ δεν θα είσαι απόλυτα σίγουρος, αν περιμένεις ώστε να φτάσεις στο σημείο να είσαι απόλυτα σίγουρος τότε δεν θα λάβεις καμία απόφαση. Σε κάποιο σημείο πρέπει να εμπιστευτείς τα δεδομένα και το ένστικτό σου και να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό».

«Όπως λέτε εσείς οι αγγλοσάξονες, αν δεν αντέχεις τη ζέστη μη μπαίνεις στην κουζίνα».




Αναζητείται 10χρονη στην Θεσσαλονίκη


Σε εξέλιξη είναι επιχειρήσεις αναζήτησης της αστυνομίας για τον εντοπισμό 10χρονης, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν σήμερα το μεσημέρι από την περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως έγινε γνωστό, η μαθήτρια δεν επέστρεψε στο σπίτι της μετά το σχολείο, γεγονός που κινητοποίησε τους οικείους της με αποτέλεσμα να απευθυνθούν στις αρχές.

Έκτοτε διεξάγονται έρευνες που μέχρι στιγμής δεν έχουν καρποφορήσει. Την εξαφάνισή της γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της και το «Χαμόγελο του Παιδιού».


Ιμάμογλου σε Φόρουμ Δελφών: Εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας για εσωτερικούς λόγους



Για εργαλειοποίηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον ομόλογό του της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 


Ο συντονιστής της συζήτησης των δύο δημάρχων, διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς ρώτησε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης αν συμφωνεί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό (για την Αγία Σοφία) εργαλειοποιείται προς χάρη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης επισήμανε πως και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις και ανέφερε πως κάποιες φορές, σε  κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα  τις δύσκολες προκλήσεις. 

Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, μιλώντας για τη διπλωματία των πόλεων που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.

Μιλώντας για την Αθήνα και την πανδημία, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως για εκείνον η κρίση αποτέλεσε μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσει μία σειρά δομικών προβλημάτων της πόλης, και είπε πως ήρθε η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις. Ο δήμος άρχισε να ψηφιοποιείται και δημιουργήθηκε ένα νέο κέντρο για τους άστεγους, για τους ναρκομανείς, και δόθηκε κατ’ οίκον βοήθεια σε αυτούς που είναι ευάλωτοι για να μην είναι μόνοι τους. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο που ξεκίνησε σήμερα, και είπε πως πιστεύει πως θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της πόλης, αλλά την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Για το μεταναστευτικό, και οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν πως πρόκειται διεθνές πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ο δήμαρχος της Αθήνας είπε πως η Αθήνα είναι πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γιατί είναι η μόνη πόλη που έχει κέντρο φιλοξενίας μέσα στην πόλη, έχει εκατοντάδες διαμερίσματα για τη φιλοξενία των προσφύγων και προγράμματα για την ενσωμάτωσή τους. 

Για τον τουρισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραδέχτηκε πως η πόλη του έχει πρόβλημα και ο ίδιος δεν βλέπει να καλυτερεύει η κατάσταση μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης είπε πως θα υπάρξει πρόβλημα φέτος με τον τουρισμό, αλλά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες. Η κανονικότητα αρχίζει να επιστρέφει, άνοιξαν τα καταστήματα, τα καφέ κλπ. Η συζήτηση δεν είναι για αυτό το καλοκαίρι, αλλά και για το επόμενο, είπε ο κ. Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε πως προσδοκά να δουλέψει με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τόνισε πόσο τυχεροί είναι που και οι δύο αυτές πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία. Πρέπει να τα προστατεύουμε τα μνημεία μας, είπε ο κ. Μπακογιάννης.

«Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη  και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Και οι δύο θέλουμε να πάμε μπροστά τις πόλεις μας και είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας», κατέληξε ο Κώστας Μπακογιάννης. 

Πηγή: skai.gr




Σε καραντίνα ο Εχίνος μετά τα 15 κρούσματα - Μέτρα και στην Ξάνθη


Σειρά γενικών περιοριστικών μέτρων για την ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και ειδικότερων μέτρων για την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων ημερών.

Μετά την επιβεβαίωση 15 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την Πέμπτη, οι μετακινήσεις πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικά καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση στη λειτουργία λαϊκών αγορών.

Επιπλέον, ειδικότερα μέτρα ανακοινώθηκαν για την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, που αφορούν στην κίνηση και στις συναθροίσεις πολιτών και εργαζόμενων, στη λειτουργία σχολείων και στις δραστηριότητες των αγροτών.

Στο μεταξύ, είπε στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, αύριο το πρωί έχει προγραμματισθεί σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς προέκυψαν και νέα 15 θετικά κρούσματα στην περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με το Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:

1. Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:

· Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

· Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου

2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:

· Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων

· Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης

· Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή

· Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας

· Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών

· Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον Δήμο Μύκης στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων

· Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης:

· Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί

· Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ισχύσουν από την 12-06-2020 και ώρα 06:00 και για επτά (7) ημέρες, ήτοι μέχρι την 06:00 της 19-06-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε σχετικά: «Είχαμε επανειλημμένα ενημερώσει ότι όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κορωνοϊού θα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας. Σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Ξάνθης, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. αλλά και τις Αρχές της περιοχής και πάντα ακλουθώντας τις συμβουλές των ειδικών θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε όσο έχουμε επιτύχει ως τώρα και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Τα μέτρα αυτά υπέρ τοπικού χαρακτήρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί».


Πηγή : protothema.gr


Δίωξη για κακούργημα στην 35χρονη με το βιτριόλι!



Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ασκήθηκε σε βάρος της 35χρονης που κατηγορείται για την επίθεση με βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα, στις 20 Μαΐου στην Καλλιθέα.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην κατηγορούμενη αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και το πλημμέλημα της απείθειας.

Η κατηγορούμενη

Η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία της για τις δύο κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν και κυρίως για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Μία κλήση που έκανε η 35χρονη φερόμενη ως δράστης της επίθεσης με το βιτριόλι σε Ασιάτη κηπουρό για ένα θέμα ανθοκομικής, με την τηλεκάρτα που χρησιμοποίησε για να καλέσει το ραδιοταξί (σ.σ. για να μεταβεί στο σημείο της επίθεσης στην Καλλιθέα), ήταν αυτή που έλυσε για τους αστυνομικούς τον γρίφο με τον σοβαρό τραυματισμό της 34χρονης λογίστριας από ρίψη καυστικού υγρού το πρωί της 20ης Μαΐου στη λεωφόρο Θησέως.

Το μοιραίο αυτό σφάλμα οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. στην ταυτότητα της 35χρονης, αφού οι αστυνομικοί που ανέλυσαν την τηλεκάρτα του ΟΤΕ  εντόπισαν τον αλλοδαπό -κατάγεται από το Μπαγκλαντές- αποδέκτη του τηλεφώνου της.

Το έργο της  ΕΛΑΣ διευκολύνθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι η 35χρονη κάλεσε εκ νέου τον αλλοδαπό τεχνικό -αφού αρχικά δεν είχε βρει τον ίδιο στο τηλέφωνο αλλά  κάποιον ομοεθνή φίλο του- από το ίδιο το κινητό της τηλέφωνο. Έδωσε έτσι στους αστυνομικούς την δυνατότητα να πληροφορηθούν τα στοιχεία της, το προφίλ της στο Facebook, το στίγμα του κινητού της, το κρίσιμο διήμερο που προχώρησε στην επίθεση στην Καλλιθέα κλπ.