Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Μία στις 4 επιχειρήσεις εστίασης μπορεί να μην ανοίξει ποτέ


Κλειστό υπολογίζεται ότι παραμένει ένα 30% με 35% των επιχειρήσεων εστίασης, ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών (περίπου 25% του συνόλου) μπορεί να μην ανοίξει καθόλου. Ακόμη, πάντως, και όσες έχουν ανοίξει, καταγράφουν μειωμένο τζίρο, αφενός λόγω της κακοκαιρίας το πρώτο διάστημα μετά την άρση της απαγόρευσης για τη λειτουργία της εστίασης, αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αφετέρου λόγω της διστακτικότητας μεγάλης μερίδας καταναλωτών να επισκεφθούν ένα εστιατόριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), πάνω από 70% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με ζημίες.

Κάποιες, βεβαίως, από τις επιχειρήσεις εστίασης που σήμερα είναι κλειστές, αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων.

Το πλήγμα είναι μεγάλο κυρίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, καθώς και για όσες βρίσκονται σε χώρους όπως τα αεροδρόμια –εν προκειμένω πρόκειται κατά βάση για καταστήματα αλυσίδων της οργανωμένης εστίασης– αλλά και σε εμπορικά κέντρα, λόγω της μη λειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η κίνηση είναι μειωμένη και στα εστιατόρια που βρίσκονται στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στις εθνικές οδούς και δεν παρατηρήθηκε σημαντική αναθέρμανσή της ούτε κατά το πρόσφατο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Μιλώντας σε συζήτηση που διοργανώθηκε χθες στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο γνωστός σεφ κ. Δημήτρης Σκαρμούτσος υποστήριξε  ότι το 30% με 35% των επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να ανοίξουν μετά το lockdown, ενώ το 20% έχει ανοίξει δοκιμαστικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μείωση του τζίρου φτάνει το 40%, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες οι οποίες οφείλονται στις ελλείψεις που προκλήθηκαν λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και στις μεταφορές.

Φοβούνται

Σύμφωνα με έρευνα της IRI, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Π. Μπορέτο, εμπορικό διευθυντή και αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρείας, στο πλαίσιο διαδικτυακού σεμιναρίου το 45% των καταναλωτών εμφανίζεται διστακτικό να καταναλώσει φαγητό και ποτό εκτός σπιτιού και να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ.

Αποθαρρυντικά, ειδικά για τις τουριστικές περιοχές, είναι επίσης τα ευρήματα σχετικά με τον προγραμματισμό διακοπών των Ελλήνων το φετινό καλοκαίρι. Καταρχάς το 21% δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές και θα παραμείνει στο σπίτι. Το 18% δηλώνει ότι θα πάει στο χωριό του, το 16% ότι θα πάει στο εξοχικό του και το 8% ότι θα πάει σε εξοχικό φιλικού ή συγγενικού του προσώπου. Μόλις 20% ανέφερε ότι θα μείνει στις διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου