Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Είναι για να φεύγουν νύχτα! Βάζουν ΦΟΡΟ και στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ σε pc,smartphone & tablet



Τα διαβάζουμε και δεν τα πιστεύουμε!!

Έπρεπε να έχουν φύγει από εχθές γιατί θα πληρώσουμε την ανεπάρκεια τους και την ανικανότητα τους πολλές φορές και με διάφορους αντικοινωνικούς τρόπους.

Ενημερωνόμαστε απο το star.gr

Μια αποκάλυψη που θα αφήσει άφωνους τους Έλληνες έκανε το βράδυ της Παρασκευής  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Ο εκδότης των εφημερίδων “Real News” και “Αγορά” αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει χαράτσι στο ίντερνετ!

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγορά» που κυκλοφορεί το Σάββατο, «έρχεται- μεταξύ άλλων –και φόρος στο ίντερνετ. Είναι η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές στην τελευταία συνάντηση τους».

«Μιλάμε για φορολογική παράκρουση. Στο σχέδιο της συμφωνίας, το οποίο δημοσιεύει η «Αγορά», αναγράφεται σαφώς ότι αποφασίστηκε να εισαχθεί ένας φόρος στους συνδρομητές της ευρυζωνικότητας, ουσιαστικά δηλαδή σε όλους όσοι έχουν σύνδεση ίντερνετ, είτε είναι για επαγγελματική, είτε για ιδιωτική χρήση, είτε είναι μέσω υπολογιστών, είτε είναι μέσω τάμπλετ, κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών», εξήγησε ο γνωστός δημοσιογράφος και σχολιαστής του κεντρικού δελτίου του Star.

Παράλληλα, ο κ.Χατζηνικολάου αποκάλυψε, ότι «έρχεται και αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης έρχεται και φοροκαταιγίδα στα ΙΧ».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση υποσχόταν Wi-Fi,  φτάσαμε τώρα να φορολογείται το ίντερνετ», κατέληξε ο γνωστός δημοσιογράφος.


Ο Πάπας και ο Πατριάρχης με μήνυμα ανθρωπιάς στη Λέσβο




Οι τρεις προκαθήμενοι με την επίσκεψή τους στέλνουν το μήνυμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, απέναντι στον πόλεμο, τον πόνο και την εκμετάλλευση.



Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίσσονται στο Hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη το οποίο επισκέπτονται ο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Εγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».

Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.

Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν. Πολλές γυναίκες μουσουλμάνες με μαντήλια δίνουν το χέρι τους προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλάνε το χέρι.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τον Πάπα εκφράζοντας την ελπίδα από αυτήν την επίσκεψη να αρχίσει μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό πρόβλημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν, κάνοντας λόγο για παραλογισμό και απαξίωση του ανθρώπου. 

Ο Φραγκίσκος θα πάρει πρόσφυγες μαζί του στην Ιταλία

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα  έφτασε στις 10:20 ώρα Ελλάδος στην Μυτιλήνη.

Επιστρέφοντας στη Ρώμη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θα πάρει μαζί του 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς την Παρασκευή το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθούμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το απόγευμα της Παρασκευής επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hot spot της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.




Με πληροφορίες απο το ρεπορτάζ του thetoc.gr


Όταν ο Καμμένος ήταν στη ΝΔ ήταν καλά τα δάνεια, σχολίασε ο Λεβέντης




Βέβαιος ότι η Ένωση Κεντρώων στις επόμενες εκλογές θα είναι τρίτο κόμμα και στις μεθεπόμενες πρώτο κόμμα δήλωσε ο Λεβέντης. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί δε φέρνει απλή αναλογική.

"Δεν τα γνώριζε;" διερωτήθηκε, δίνοντας μόνος του την απάντηση: "Τότε ήταν καλά τα δάνεια γιατί συνέτειναν σε δημοιυργία καμπάνιας μεγάλης και στην άγραν ψήφων".

Ο κ.Λεβέντης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις επιθέσεις στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι "χωρίς ΔΝΤ μία χώρα δε βγαίνει στις αγορές", αλλά κυρίως γιατί εγκαταλείπει την απλή αναλογική.

"Σε λίγο θα φύγετε και θα ντρέπεστε που δεν θα έχετε αφήσει την απλή αναλογική. Ήταν όνειρο της αριστεράς η απλή αναλογική και την προδώσατε. Μιλάει τώρα ο Κουρουμπλής για σύστημα αναλογικό, που δίνει όμως σταθερές κυβερνήσεις. Αυτά είναι ο απόλυτος παραλογισμός", είπε.

"Ας έρθει το νομοσχέδιο να δούμε αν οι 153 είναι μπετόν αρμέ. Εύχομαι στον πρωθυπουργό να είναι, να μη ζήσει εμφράγματα. Προσέξτε όμως κ.Τσίπρα και σας το λεει ο φίλος του πατέρα σας, να μην έχετε αποχωρήσεις και μετά την ψήφιση. Αν έχετε 153 επειδή ο άλλος δε θέλει να χαρακτηριστεί προδότης, δε σημαίνεί οτι δε θα αποχωρήσει μετά. Και ο Σακκελαρίδης είχε ψηφίσει, αλλά έφυγε", συνέχισε ο κ.Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της ΕΚ άφησε υπόνοιες και για σχέδιο εξόντωσης του δικού του κόμματος και ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ.

"Στέλνει η ΕΚ ανακοινώσεις και δε βλέπω τίποτε στα κανάλια. Αυτό το συνδυάζω με το γκάλοπ που έγινε από πασοκικής προσέγγισης κανάλι εχθες που μας πήγε από 4,5% στο 3% και το ΠΑΣΟΚ από 4,5% στο 6% και μπαίνουν στο μυαλό μου κάποιες σκέψεις", είπε, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι: "Οποιο σχέδιο υπονόμευσης κι αν υπάρξει, η νεολαία δε θα αφήσει την ΕΚ έξω από τη Βουλή, θα την καταστήσει τρίτο κόμμα γιατί χρειάζεται κάποιος να τα λέει". Και ο Καμμένος με αναφορά σε νταβατζήδες

Ο κ.Λεβέντης επανέλαβε ότι δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός, δήλωσε όμως: "Βλέπω ότι οι προτάσεις που κάνω εδώ από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Να ετοιμάζεστε σε αυτές τις εκλογές η ΕΚ να είναι τρίτο κόμμα και στις άλλες πρώτο."


Πηγή : news247.gr


Ο Γκρούεφσκι πάει για εκλογές αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα



Προς εκλογές στις 5 Ιουνίου μέσα σε κλίμα αδιαφάνειας, αλληλοσπαραγμού και σοβαρών δημοκρατικών ελλειμμάτων οδεύουν τα Σκόπια, με την αντιπολίτευση να διακηρύσσει πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο νέο εκλογικό «φιάσκο», την πολιτική κρίση στη χώρα να βαίνει... επιδεινούμενη ειδικά μετά τις τελευταίες κατάφωρες παρεμβάσεις του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ υπέρ «ημετέρων», και τις διεθνείς εκκρεμότητες να παραμένουν (δυσκολεύοντας έναν «έντιμο συμβιβασμό» σε θέματα όπως το ονοματολογικό).

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ διαλύθηκε (την προηγούμενη εβδομάδα), οι σχετικές υπογραφές έπεσαν (μόλις χθες), και η χώρα πηγαίνει πλέον επίσημα σε εκλογές στις 5 Ιουνίου εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας... χωρίς ωστόσο να πληροί καμία από τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο διεθνής παράγοντας (και αποδέχθηκαν οι Σκοπιανοί) ως απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση.

Οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν διάσπαρτοι από ψηφοφόρους-φαντάσματα (σε μια χώρα με πληθυσμό 2 εκατ. υπάρχουν 1,8 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι), και στο μιντιακό τοπίο εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία πολυφωνία, ενώ παράλληλα το κόμμα (εν προκειμένω το VMRO-DPMNE του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι) εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει.

Βαθαίνει η κρίση
Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο που δείχνει βέβαιο είναι η... συνέχιση της βαθιάς πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη γειτονική χώρα ήδη από το 2014.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις φοβούμενη νέα αδιέξοδα. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς πρόκειται την ερχόμενη Κυριακή να συναντηθεί στο Λουξεμβούργο με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο και θα ενημερώσει επισήμως για τις ελληνικές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, το εσωτερικό χάος που επικρατεί στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να λειτουργήσει υπονομευτικά προς τις ελληνικές διαθέσεις.

Οι Σκοπιανοί εκτιμούν ότι η βαθιά εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζουν αποτελεί επιχείρημα υπέρ των θέσεών τους (για την ανάγκη ένταξης σε ΕΕ, ΝΑΤΟ), κι όχι εμπόδιο όπως θα περίμενε κανείς. Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν βάζουν νερό στο κρασί τους αλλά αντιθέτως... τροφοδοτούν την εσωτερική αστάθεια, με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι παράλληλα να ζητάει εκλογές «εδώ και τώρα», βέβαιος ότι θα επικρατήσει εξασφαλίζοντας έτσι τη «δημοκρατική νομιμοποίηση» που τόσο επιθυμεί.

Οι δυτικοί (Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Βρυξέλλες) προφανώς και δυσφορούν βλέποντας την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ να διαιωνίζεται και τις πιέσεις τους να πέφτουν στο κενό.
Ταυτόχρονα ωστόσο, επιμένουν να θέλουν να δουν θετικές εξελίξεις το συντομότερο (ει δυνατόν πριν από τις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ, ΕΕ το καλοκαίρι), πράγμα που μετακυλίει μέρος των πιέσεων και προς την ελληνική πλευρά.

Ενταξη
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, που ενδεχομένως να ξεκινήσουν μέσα στο 2016 (όπως θα επιθυμούσαν τα Τίρανα), και το Μαυροβούνιο που «φλερτάρει» πλέον έντονα με το NATO όπως άλλωστε και η Βοσνία, συμπαρασύρουν ως παράλληλες εξελίξεις και την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων δημιουργώντας σχετικές πιέσεις προς όλες τις πλευρές (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης).

Προεδρικό χέρι στη Δικαιοσύνη

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA να υπερασπίζεται τις βιαιότητες των Σκοπιανών στην Ειδομένη, λέγοντας ότι η χώρα του «κάλυψε την ανυπαρξία του ελληνικού κράτους». Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο ίδιος πρόεδρος έμελλε να επιβεβαιώσει την ασυδοσία του σκοπιανού κράτους, παρεμβαίνοντας κατά της ανεξαρτησίας της σκοπιανής Δικαιοσύνης, την οποία μάλιστα κατηγόρησε ότι καθοδηγείται από τη διεθνή κοινότητα. Επικαλούμενος το «εθνικό συμφέρον», ο Ιβάνοφ βγήκε την περασμένη Τρίτη και προχώρησε στην αμνήστευση συνολικά 56 πολιτικών, κυβερνητικών στην πλειονότητά τους (μεταξύ αυτών και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι) που ελέγχονται επί του παρόντος για υποθέσεις διαφθοράς από τη νεοσυσταθείσα ειδική Εισαγγελία της χώρας.
Αντιδράσεις

Στο άκουσμα της είδησης ξέσπασαν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν μάλιστα και από επεισόδια με την αστυνομία, οι οποίες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές να ανεμίζουν σε κάποιες περιπτώσεις σημαίες της Αλβανίας καθώς και της... Τουρκίας, δείγμα της εντεινόμενης ρήξης μεταξύ σλαβόφωνων και Αλβανών. Ενδεικτικές του αλληλοσπαραγμού ήταν άλλωστε και οι αντισυγκεντρώσεις που διοργάνωσαν υποστηρικτές της παράταξης του Γκρούεφσκι, οι οποίοι μάλιστα επιτέθηκαν ενάντια στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, εξαπολύοντας κατηγορίες όπως «προδότης» και «μισθοφόρος των ξένων». Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έσπευσαν να εκφράσουν ανοιχτά τη δυσφορία τους για την απόφαση του Ιβάνοφ να τορπιλίσει το έργο της Δικαιοσύνης, με το σλαβόφωνο κατεστημένο, ωστόσο, της ΠΓΔΜ να μην κάνει ούτε βήμα πίσω.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Πηγή : ethnos.gr


Μέτρα από τον ΕΟΦ λόγω έλλειψης φαρμάκων



Σε προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 σκευασμάτων στα οποία καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Μεταξύ αυτών των σκευασμάτων είναι γνωστές ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιθρομβωτικά, αντιεπιληπτικά και στατίνες για τη χοληστερίνη.

Στην απόφασή του ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, τονίζοντας ότι η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Υπενθυμίζει δε, ότι η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, επίσημα στοιχεία ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά θα προσκομίσει τη Δευτέρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ο Σύλλογος ήδη έχει προχωρήσει από τις 8 Απριλίου 2016 στην επίδοση εξώδικου διαμαρτυρίας προς την εταιρεία AMGEN Ελλάς ΕΠΕ για το θέμα της έλλειψης του φαρμάκου Prolia.



Έντυπη Καθημερινή


Νομίζατε ότι η κυρία Μακρή χάθηκε; Εμφανίστηκε με νέα γκάφα ενισχύοντας την πολιτική παρακμή




Ένα έγγραφο με την υπογραφή του στελέχους του Ποταμιού σε κάποια αγγλική εταιρεία ανάρτησε η Ραχήλ Μακρή, νομίζοντας τι έχει πιάσει λαβράκι και για να δηλώσει παρών έπειτα από την ανακοίνωση του νέου κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

 Όμως η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ίδιο το βουλευτή του Ποταμιού κύριο Θεοχάρη και έτσι μας θύμισε το πρόσφατο παρελθόν της που έλεγε ότι ήθελε για όποιον ήθελε.

Νόμιζε λοιπόν ότι έκανε αποκαλύψεις λέγοντας : "Βρε τα σιγανά ποταμάκια. Τι είναι αυτές οι εταιρίες Χάρη Θεοχάρη κομπιουτερά, πρώην γραμματέα εσόδων από μεγαλοοφειλέτες;" όλα αυτά με νόημα σίγουρη ότι έχει πιάσει λαβράκι και χωρίς να δίνει όμως παραπάνω εξηγήσεις περί τίνος πρόκειται.

Η απάντηση όμως από τον Χάρη Θεοχάρη την έκανε να μην ξαναμιλήσει αφού ήταν : "Η εταιρία ήταν διαχειρίστρια της πολυκατοικίας που έμενα και ήμουν ο διαχειριστής. Ζούσα στην Αγγλία, δεν είναι offshore".

Πολλά σχόλια στο social media με γέλια για την γκάφα της Μακρή και το σχόλιο μας έλειψες αλλά η ουσία είναι ότι δεν χρειάζεται τέτοιους πολιτικούς η Ελλάδα γιατί είναι πολύ πληγωμένη από την παρακμή.





Κύριε Παπαδόπουλε έχεις δήθεν παραιτηθεί και άλλες φορά να το προσέξεις αυτό!!



Άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις!!

Έχουν παρασυρθεί τα στελέχη και οι βουλευτές του Σύριζα με το λέτε ότι θέλετε δώστε σανό στον κόσμο κάντε τους ήρωες γιατί χανόμαστε!!

Ο κύριος Παπαδόπουλος έχει παραιτηθεί και έχει απειλήσει με παραίτηση ηρωικά πολλές φορές και εχθές το έκανε για ακόμα μία φορά.

Σε περίπτωση ουέ και αλίμονο σας  που αποφασιστεί αύξηση του ΦΠΑ απο 23 σε 24% θα παραιτηθώ δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Σάκης Παπαδόπουλος.

Σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega άλλαξε γνώμη και είπε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί μόνο για την αύξηση του ΦΠΑ και πως σκοπεύει να εκφράσει τη διαφωνία του. 

Υποστήριξε μάλιστα πως κανένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι δεν πρέπει να ψηφιστεί! Γιατί μήπως και αλλάξεις γνώμη κύριε Βουλευτά;

Είπε : «Αν υπάρξουν μέτρα τα οποία να είναι υπεράνω της συμφωνίας της 13ης Ιούλη, έχουμε φτάσει στα όριά μας, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι εξαντλούνται τα προσωπικά μου όρια με τον συμβιβασμό της συμφωνίας του καλοκαιριού, τότε ο έντιμος δρόμος που έχουμε όσοι διαφωνούμε με τη λήψη άλλων μέτρων είναι να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση, θα παραιτηθούμε», ανέφερε αλλά θα το κάνει αυτή την φορά η να ' χαμε να λέγαμε μήπως και γλιτώσουμε το κάζο;


Και αναρωτιόμασταν γιατί λείπεις; Μαγείρευες; Φωτίου: «Εγώ θα έλεγα χειρότερα από τον Πολάκη»



Διαβάζουμε στο protothema.gr και δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε την κυρία Φωτίου γιατί είχε χαθεί τόσο καιρό; Στην κουζίνα ήταν και μαγείρευε τα γεμιστά του λαού;

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε πως τον κατανοεί πλήρως - Κουμουτσάκος: Οι αθλιότητες Πολάκη είναι πλέον η αυθεντική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την στήριξή της στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη εξέφρασε με δηλώσεις της το πρωί του Σαββάτου και η Θεανώ Φωτίου.

Μετά την άρνηση επί της ουσίας του πρωθυπουργού να καταδικάσει τις δηλώσεις Πολάκη, παρά το γεγονός ότι δύο φορές τον προσκάλεσε να το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, σήμερα και η κα. Φωτίου με τον τρόπο της στήριξε τον Παύλο Πολάκη.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου της  Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη στάση του πρωθυπουργού σχολίασε πως «από χθες, με τη βούλα του πρωθυπουργού, οι αθλιότητες Πολάκη έγιναν η αυθεντική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα».

Η αναπληρώτρια υπουργός μάλιστα, όχι μόνον αρνήθηκε να καταδικάσει τις δηλώσεις, αλλά είπε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά πως τον κατανοεί πλήρως, διότι είχε προκληθεί προηγουμένως και είναι λογικό να είχε εκνευριστεί. 

«Το πόσο έξαλλος μπορεί να είσαι και να χάσεις την ψυχραιμία σου και να πεις αυτά που είπε 
μπορώ να το καταλάβω μια χαρά όπως και ο κάθε Έλληνας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα έλεγε αυτό που είπε ο Πολάκης για τον δημοσιογράφο, ότι δηλαδή έπρεπε να τον βάλει τρία μέτρα κάτω από τη γη, εκείνη απάντησε ότι θα έλεγε χειρότερα.

«Μπορεί να έλεγα τίποτα χειρότερο», σημείωσε η κυρία Φωτίου, ενώ στο σημείο αυτό υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν άτομα που θέλουν να κάνουν τον λαό να πιστέψει ότι δεν είναι η καθηγήτρια του πολυτεχνείου, αλλά «μια γυναικούλα που δεν ξέρει τι της γίνεται». 

«Τιμή μου και περηφάνια μου να μαγειρεύω και να τιμώ τα γεμιστά του λάου», υπογράμμισε.


Επιστήμονες ανακάλυψαν το πώς δεν θα ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά



Πολλοί άνθρωποι χάνουν βάρος με δίαιτα και άσκηση, αλλά αργότερα τους είναι πολύ  δύσκολο να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος σε υγιή επίπεδα, με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά.

Ερευνητές στη Δανία διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν κιλά μπορούν να μην τα ξαναπάρουν,  αν καταφέρουν να το διατηρήσουν σταθερό για ένα έτος και να εκπαιδεύσουν εκ νέου τον εαυτό τους σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες απ’ ότι στο παρελθόν.

Η μελέτη έδειξε ότι χρειάζεται περίπου ένα έτος ώστε δύο ορμόνες, που ρυθμίζουν την όρεξη, να πέσουν σε ένα χαμηλότερο «σημείο ρύθμισης» για το σωματικό βάρος μετά την απώλεια κιλών. Έως ότου αυτές οι ορμόνες να προσαρμοστούν στη νέα σωματική κατάσταση του ατόμου, ο οργανισμός ουσιαστικά «αντιστέκεται» στη νέα κατάσταση και έχει την τάση να θέλει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Έτσι γίνεται πολύ δύσκολο για το άτομο να κρατήσει μακριά τα χαμένα κιλά, αλλά και ν’ αλλάξει τις συνήθειες (διατροφή, άσκηση κλπ) που θα τον κρατήσουν μακριά από παχυσαρκία.


Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Endocrinology, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 20 παχύσαρκων, αλλά υγιών ατόμων, τα οποία έχασαν κιλά ίσα με το 13% του βάρους τους μέσα από συντονισμένη προσπάθεια διάρκειας 8 εβδομάδων και δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια μπήκαν σ’ ένα πρόγραμμα συντήρησης για 1 χρόνο, με τους ερευνητές να παρακολουθούν τα επίπεδα του πεπτιδίου-1 (GLP-1 , όμοιο με το γλυκαγόνο), του πεπτιδίου-ΥΥ (ΡΥΥ), της γκρελίνης, τους ινσουλινοτρόπου πολυπεπτιδίου και της γλυκαγόνης κάθε εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των GLP-1 και ΡΥΥ, τα οποία αναστέλλουν την όρεξη, αυξήθηκαν, ενώ η γκρελίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την πείνα, αρχικά αυξήθηκε αμέσως μετά την απώλεια βάρους, αλλά επανήλθε σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η αύξηση της γκρελίνης έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι το σώμα νομίζει ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή για να διατηρήσει τα προηγούμενα κιλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά οι άλλες δύο ορμόνες αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, καθώς το σώμα «αποδέχτηκε» τη νέα κατάσταση σωματικού βάρους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αν ένα υπέρβαρο άτομο είναι σε θέση να διατηρήσει την αρχική απώλεια βάρους για ένα χρόνο το σώμα του τελικά θα «δεχτεί» το νέο αυτό βάρος και ως εκ τούτου δεν θα αντιστέκεται στην αλλαγή, όπως συνήθως συμβαίνει, όταν θεωρεί ότι του λείπουν θερμίδες».



Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : upi.com, iatropedia.gr


Κάνουν κριτική, αλλά μένουν στις καρέκλες οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ




Το δικό της σάιτ απέκτησε η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ - Είμαστε «ρεύμα» όχι κόμμα μέσα στο κόμμα υποστηρίζουν οι διαφωνούντες, που διατηρούν όμως τα αξιώματά τους στην κυβέρνηση και τη Βουλή

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Τσακαλώτος. Τόσο για την οικονομική πολιτική, όσο και για το προσφυγικό. Δημιούργησαν και το δικό τους σάιτ υπό τον τίτλο commonality.gr.

Η συμφωνία του Ιουλίου, δηλαδή το μνημόνο, «απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα» επισημαίνουν και προειδοποιούν πως «τείνει, να γίνει αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει ως σοβαρό κίνδυνο: να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός του περασμένου καλοκαιριού σε στρατηγική επιλογή».
  
Αμφισβητούν την εσωκομματική δημοκρατία λέγοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό κυβερνητισμό. Διαφωνούν και με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Είμαστε «ρεύμα» όχι κόμμα μέσα στο κόμμα υποστηρίζουν τα στελέχη τα οποία πολλοί θεωρούν τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησαν και τη δική τους ξεχωριστή διαδικτυακή παρουσία.

Δείτε το κείμενο της συντακτικής επιτροπής:

Aγαπητοί φίλοι -ες

Και το όνομα αυτού... "commonality"

Όσοι και όσες εμπλεκόμαστε σε αυτή τη νέα προσπάθεια ξεκινάμε το διαδικτυακό μας ταξίδι με την πεποίθηση ότι θα σας έχουμε πολύτιμους συνεπιβάτες. Αυστηρούς κριτές αλλά - ελπίζουμε - δίκαιους.

Αποτελούμε πράγματι μια κοινότητα ιδεών, αριστερών ριζοσπαστικών ιδεών. Μας ενδιαφέρουν εξίσου τα τοπικά, τα καθημερινά, αλλά και τα πολύπλοκα παγκόσμια. Εδώ που τα λέμε, τη στιγμή που τα λέμε, δεν είναι καθόλου αυτονόητο τι συνιστά εγχώριο και τι διεθνές και παγκόσμιο. Μια πρώτη περιήγηση στα άρθρα μας, θα σας πει περισσότερα για το ποιοι είμαστε και πώς ακριβώς σκεφτόμαστε www.commonality.gr  

Και επειδή «πρεμιέρα» χωρίς εκπλήξεις δεν γίνεται, εδώ θα βρείτε ένα κείμενο 11 σημείων, σκέψεις πάνω στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, συμβολή της «Πρωτοβουλίας 53+» στον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ. 

H  ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα των προβληματισμών και των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Πρωτοβουλίας μελών 53+ και αποτελεί συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο.

Υπάρχει ένα αρχικό ερώτημα που τίθεται ενδεχομένως εύλογα από μέλη του κόμματος, αλλά και φίλους μας: «Γιατί τώρα;» Γιατί τώρα η σύσκεψη της τάσης ή του ιδεολογικοπολιτικού μας ρεύματος; Γιατί δίνουμε συνέχεια σε μια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και καιρό συγκρότησης ενός ανοιχτού ρεύματος ιδεών; Γιατί επιμένουμε σε ένα κόμμα πολυτασικό, με συλλογική λειτουργία, πλουραλιστικό, αλλά όχι με κακοφωνίες και παραγοντισμούς. 

Αρχικά να σημειώσουμε ότι πρώτα απ’ όλα είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και ότι η παρουσία μας δεν συγκροτεί ένα κόμμα μέσα στο κόμμα ή ένα μηχανισμό αναπαραγωγής στελεχών και μικροεξουσίας. Η τάση μας, το ρεύμα ιδεών μας, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα εσωτερικών ανασυνθέσεων, συναντήσεων διαφορετικών τάσεων και συλλογικοτήτων μέσα από τη συζήτηση και τη δράση, μέσα από τον θεωρητικό και πολιτικό διάλογο, αλλά και την ανάγκη ο διάλογος αυτός να είναι μέρος της δουλειάς του συνόλου του κόμματός μας. Λειτουργούμε ανοιχτά, συναντιόμαστε στα γραφεία του κόμματος, η πρόσκληση για συζήτηση αφορά όλες και όλους. 

Αλλά το αρχικό ερώτημα παραμένει: γιατί σήμερα δίνουμε συνέχεια στη προσπάθειά μας; Είναι σαφές ότι κάθε τάση, για να υπάρχει και να συμβάλλει στο διάλογο και τη συνεχή προσπάθεια για σύνθεση εντός του κόμματος, δεν μπορεί παρά να καταθέτει προτάσεις, σκέψεις και προβληματισμούς με τον πιο ανοιχτό τρόπο. Και εμείς ως αριστερή, ριζοσπαστική και κινηματική τάση αυτό ακριβώς κάνουμε. Καταθέτουμε, λοιπόν, έντεκα σημεία που θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να τα συζητήσουμε -ενόψει και του συνεδρίου- σε βάθος, με ανοιχτή καρδιά, με ειλικρίνεια, με απόλυτη συντροφικότητα.

Είναι σαφές, βέβαια, ότι η τάση μας, το ιδεολογικοπολιτικό μας ρεύμα, έχει μια ολόκληρη πορεία. Δεν αρχίζουμε σήμερα. Τα θεμέλια έχουν μπει ακόμα και σε εκείνη την περίοδο που αρκετοί και αρκετές από μας ανήκαμε σε διαφορετικές συσπειρώσεις ή τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μας ένωνε η προσπάθεια για ένα κόμμα της αριστεράς που θα λειτουργεί αλλιώς, δηλαδή δημοκρατικά, συλλογικά, αντιιεραρχικά. Ένα κόμμα, δηλαδή, που δεν θα στηρίζεται στον έναν ή σε λίγους, αλλά στο σύνολο των ανθρώπων του. Ένα κόμμα που δεν θα λειτουργεί ως επικοινωνιακό «στούντιο» ή ως «φρούριο», αλλά ως ένας πολιτικός οργανισμός ζωντανός, ζωηρός, με συνεχή επικοινωνία με την ίδια την κοινωνία και τις κινηματικές της συλλογικότητες. Ένα κόμμα που η διαφάνεια θα είναι κυρίαρχη, αλλά και ορατή και στην ίδια την κοινωνία.

Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει, όλους και όλες εμάς που κινούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ρεύμα του κριτικού μαρξισμού, ο στρατηγικός μας στόχος, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό μετασχηματισμό, από τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Η αντικαπιταλιστική προοπτική, λοιπόν, δένεται με την ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και συνεχών ρήξεων, με τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών.

Μας ενώνουν οι κοινές μας απόψεις για την ανάγκη της γυναικείας απελευθέρωσης, η γυναίκα ελεύθερη από τον άντρα και οι δύο ελεύθεροι από τον καπιταλισμό. Μας ενώνει η πεποίθησή μας ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της ταξικής πάλης και ότι η μάχη, παράδειγμα για τις Σκουριές, έχει κεντρικά πολιτικά και αξιακά στοιχεία.

Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει η πεποίθησή μας ότι τα λεγόμενα «μικρά» ζητήματα, για κάποιους «περιθωριακά» (κλασικό παράδειγμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό), μπορεί να είναι κορυφαία, και για μας οι πολλαπλές κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες, συνεπώς και τα δικαιώματα, συνιστούν κόκκινη κλωστή, στην πορεία του κοινωνικού μετασχηματισμού, στην πορεία για την ανατροπή σε όλα τα επίπεδα.

Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, το πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων και της ταξικής πάλης. Αλλά την ίδια στιγμή μας ενώνει η εκτίμηση ότι το σημερινό οικοδόμημα της ΕΕ είναι εχθρικό στην κοινωνία των πολλών και είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε, μαζί με τους Ευρωπαίους συντρόφους μας, εναλλακτικές, δρόμους και τρόπους επαναθεμελίωσης σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή. Στη σημερινή φάση η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι αποσυνθετικές τάσεις, με αφορμή την οικονομική κρίση, αλλά και το προσφυγικό, σε κρατικό επίπεδο προκύπτουν από τα δεξιά με φασίζοντα χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη για να έχει προοπτική, με βάση τις ανάγκες των λαών της, δεν μπορεί παρά να είναι δημοκρατική, αλληλέγγυα και φιλειρηνική. Όσο επικρατούν οι λογικές της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ξενοφοβίας, όσο σηκώνονται τείχη ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο ενισχύονται οι εθνικισμοί, όσο οι ανισότητες μεγεθύνονται και δημιουργούνται στρατιές ανέργων και νεόπτωχων, όσο καλλιεργείται και εν πολλοίς εφαρμόζεται η ιδέα των πολλών ταχυτήτων, όσο τις αποφάσεις τις παίρνουν μη εκλεγμένοι «θεσμοί», η Ευρώπη χάνει δυναμική, κατακερματίζεται, παύει να έχει προοπτική.

***

 1. Ενώ η «συμφωνία» του καλοκαιριού, εκείνη τουλάχιστον την περίοδο εξηγήθηκε -και σωστά- ως προϊόν αδίστακτου εκβιασμού, ως πραξικόπημα -εύστοχα είχε ειπωθεί «με το πιστόλι στον κρόταφο»-, σταδιακά η πολιτική αυτή εξήγηση αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή να εκλαμβάνεται από τον λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Η σύγκριση μνημονίων, «το δικό μας είναι καλύτερο των άλλων», φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά δημιουργεί μια στρεβλή αντίληψη και εντέλει μας βάζει στο κάδρο «όλοι ίδιοι είναι». Γιατί μπορεί η «συμφωνία» που υπογράφηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο» να είναι ηπιότερη σε σχέση με όσα ήταν έτοιμη να υπογράψει η ΝΔ -αυτό είναι γεγονός-, ωστόσο απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα.

Τείνει, δηλαδή, να γίνει αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει ως σοβαρό κίνδυνο: να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός του περασμένου καλοκαιριού σε στρατηγική επιλογή. Εμείς επιμένουμε και το θέτουμε κάθε φορά, ότι η επισήμανση αυτή «το μνημόνιο δεν είναι δικό μας» σε συνδυασμό με το παράλληλο πρόγραμμα, είναι φράση-κλειδί για τη σχέση με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και την πορεία απεγκλωβισμού από επιτροπεία και μνημόνιο.

 2. Το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι ούτε εφεύρεση ούτε κόλπο και χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική προβολή του. Στην ουσία το «παράλληλο» συνιστά πρωταρχικό κομμάτι της στρατηγικής μας, που εκ των πραγμάτων έρχεται σε σύγκρουση με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Το παράλληλο πρόγραμμα «υπονομεύει» το μνημόνιο ή, για να το πούμε διαφορετικά, λειτουργεί ανταγωνιστικά και εντάσσεται σαφώς σε μια συγκρουσιακή διαδικασία στη βάση ενός συνολικού πολιτικού σχεδίου απεγκλωβισμού. Αν το αποχρωματίσουμε ή το ουδετεροποιήσουμε, του αφαιρούμε ζωτικό χώρο και ακυρώνουμε σε θεωρία και πράξη τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά. Η υστέρηση που υπάρχει ως προς τους βηματισμούς του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρό λάθος και μειώνει τη βάση επικοινωνίας μας με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα ή με ριζοσπαστικά τμήματα, που την περασμένη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από το κόμμα μας.
Το παράλληλο πρόγραμμα, σύμφωνα με την αντίληψή μας, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ταυτόχρονα με το μετασχηματισμό του κράτους, αλλά και την αλλαγή του παραγωγικού παραδείγματος.
Όσο, λοιπόν, καθυστερούμε, θα ενισχύονται οι ενστάσεις και οι αμφιβολίες, καθώς τα όποια μνημονιακά μέτρα σωρευτικά με την πεντάχρονη πολιτική λιτότητας, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Παρ’ όλα αυτά, τα παραδείγματα είναι αρκετά, ώστε να καταγραφεί η πολιτική και ιδεολογική αντίθεση, να ενισχύσει τις κοινωνικές συμμαχίες και να αναπτερώσει την ελπίδα ότι η πορεία του κοινωνικού μετασχηματισμού δεν είναι κενός λόγος, ότι, επίσης, το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι φαντασίωση ή άλλοθι, αλλά μια δυνατότητα, που ωστόσο χρειάζεται επιμονή, σχέδιο, προτεραιότητες.
Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση -παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις-, η αντιμετώπιση του προσφυγικού, τουλάχιστον μέχρι τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η κοινωνική και ταξική μεροληψία υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων (ΔΕΗ, νερό, σίτιση, κοινωνικά προγράμματα, κάρτα αλληλεγγύης, ανασφάλιστοι και υγεία, 100 δόσεις), η παιδεία, το σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια, η ιθαγένεια, τα ΜΜΕ και η διαπλοκή, η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, των φυλακών τύπου Γ κ.ά διαθέτουν στον πυρήνα τους στοιχεία μιας φιλολαϊκής, ταξικά προσανατολισμένης και αντιαυταρχικής πολιτικής.
Θεωρούμε ότι το παράλληλο πρόγραμμα πρέπει να επιταχυνθεί, να εμπλουτιστεί με συγκεκριμένες προτεραιότητες (π.χ. εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις κ.ά.) και να είναι αντικείμενο αυτοτελούς συζήτησης στα όργανα, αλλά και στο σύνολο του κόμματος και της Νεολαίας του.

Με βάση τα παραπάνω θα χρειαστεί άμεσα και ενόψει συνεδρίου να σχεδιαστεί και να εκπονηθεί οδικός χάρτης για όσο το δυνατόν γρηγορότερο απεγκλωβισμό από την επιτροπεία, αλλά και το μνημόνιο. Ο οδικός χάρτης δεν μπορεί παρά να είναι το συνολικό πολιτικό μας σχέδιο, που να περιέχει ρωγμές, υλοποίηση ριζοσπαστικών τομών, ιδεολογική αντεπίθεση, προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Ο οδικός χάρτης πρέπει να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης που να χαρακτηρίζεται από απόλυτη ειλικρίνεια, σαφές σχέδιο και εναλλακτικές λύσεις.

3. Το κόμμα μας το έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα (περίπου) το ερώτημα «πάση θυσία στην κυβέρνηση;» Απαντάμε: Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό. Να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη. Σήμερα οι ασθενέστεροι και οι κοινωνικά αδύναμοι, παρά τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις τους, στηρίζουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Και γι’ αυτό άλλωστε σύσσωμο το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο επιτίθεται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία.

4. Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση. Και αυτό όχι απλώς λόγω ιδεολογικής εμμονής ή ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η πλατφόρμα Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που ηγεμονεύει στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ πόλο και σκιαγραφεί με καθαρό τρόπο ότι τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και σε ευρύτερα κοινωνικά ζήτημα υπάρχει χαοτική διαφορά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα άλλα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΕΝ. Κεντρώων), εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είχε και δεν έχει πολιτική αποτροπής στο προσφυγικό, συμπλέοντας στην ουσία με το ακροδεξιό-αντιπροσφυγικό μέτωπο που δημιουργείται στην Ευρώπη. Τα κόμματα αυτά, λοιπόν, με τον δικό τους τρόπο το καθένα, επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης. Η ΝΔ το τελευταίο διάστημα ζητάει εκλογές. Τα άλλα κόμματα προωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ιδέα μιας «άλλης κυβέρνησης» από τη σημερινή Βουλή ή οικουμενικής.
Ουσιαστικά μιλάμε για δύο αντίπαλα πολιτικά σχέδια, για δύο ανταγωνιστικούς κόσμους, για δύο διαφορετικά αξιακά φορτία. Θα το τονίσουμε για άλλη μια φορά: δεν υπάρχουν εθνικά σχέδια, ούτε η διχασμένη έτσι κι αλλιώς κοινωνία έχει ανάγκη από εθνικές συναινέσεις. Η κοινωνική πόλωση, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους συνεννοήσεις, για οικουμενικές ή άλλου τύπου κυβερνήσεις. Αντίθετα είναι η στιγμή των διαχωριστικών γραμμών με βάση τις ανάγκες των πολλών και κυρίως αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

5. Και αν η επισήμανση αυτή στο σύνολο του κόμματός μας είναι κεκτημένο και δεν αμφισβητείται, η συζήτηση για τις περιβόητες «προσχωρήσεις», «διευρύνσεις», «συμπράξεις» επανέρχεται και μάλιστα σε λάθος κατεύθυνση. Στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, προσέβαλαν τον κόσμο της Αριστεράς με τις θεωρίες για την «αριστερά του τίποτα», αγνόησαν τη συλλογική έκφραση, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες, που τους χρωστάμε κιόλας… Είναι μια λογική παλαιάς κοπής άσκησης της πολιτικής, ξένη προς τις δικές μας αρχές, που όχι μόνο δεν προσθέτει, αλλά ενίοτε αφαιρεί ή δημιουργεί αμφιβολίες και ερωτηματικά στον κόσμο μας. Συνεπώς, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά: Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο, που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων ή σε όσες και όσους από θέση ευθύνης έχουν αποδείξει στην πράξη, όχι απαραίτητα την αριστερή τους ταυτότητα, αλλά ότι ο αξιακός τους κόσμος μπορεί να συμβαδίζει με το αξιακό φορτίο της αριστεράς. Να το πούμε αλλιώς. Με τον κόσμο αυτόν δεν θα συναντηθούμε στη μέση του δρόμου -λίγο αυτοί αριστερότερα λίγο εμείς δεξιότερα-, αλλά στο έδαφος των κοινωνικών αναγκών, είτε αυτές αφορούν τον κόσμο των φτωχών είτε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

6. Από την πλευρά μας παρακολουθούμε, συμμετέχουμε και είμαστε ενεργοί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και διεργασίες. Αντιμετωπίζουμε με χαρά και αισιοδοξία τα δρώμενα σε Πορτογαλία και Ισπανία, που προσθέτουν δυνάμεις στο αριστερό μπλοκ. Εντούτοις, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί ιδιαίτερα η σαφής άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που βάζει τη σφραγίδα της στις πολιτικές εξελίξεις, η υιοθέτηση της ακροδεξιάς, ξενοφοβικής ρητορικής, δυστυχώς και πρακτικής, από δεξιά ή και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και κυβερνήσεις άλλων χωρών. Είναι μια αρνητική εξέλιξη και θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε και να συμβάλουμε στη δημιουργία ρωγμών, έτσι ώστε να μην αφήσουμε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ο σκοταδισμός. Η εμμονή στην αδιέξοδη για τους λαούς πολιτική της λιτότητας, οι διχαστικές επιλογές, οι καταστροφικές για την ίδια την Ευρώπη πολιτικές που εφαρμόζονται ή εκπονούνται διαμορφώνουν ένα τοπίο που μας υποχρεώνει να συζητήσουμε για την Ευρώπη και την προοπτική της χωρίς προαπαιτούμενα και δογματικές εμμονές. Η εύλογη αγωνία μας για την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη, για την ανάγκη ρωγμών, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε τακτικισμούς, σε κινήσεις που ενδεχομένως να μας εγκλωβίσουν σε διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για παράδειγμα, που έχει πρώτη ευθύνη για τις δραματικές, ως προς τη ζωή των ανθρώπων, εξελίξεις, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προνομιακός μας σύμμαχος ή να θεωρηθεί ότι υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις σύγκλισης της Αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία, που σε μια σειρά χώρες -και στη δική μας- συμπλέει απολύτως με τη Δεξιά ή ακόμα χειρότερα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, με αρνητικό πρόσημο στο προσφυγικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Φάιμαν στην Αυστρία. Προφανώς βλέπουμε με ενδιαφέρον μετατοπίσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες ρήξεις στα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ρήξεις και μετατοπίσεις με το βλέμμα προς τα αριστερά. Τέτοιου είδους διεργασίες ασφαλώς μας αφορούν, καθώς διευρύνουν τις δυνατότητες και την πολιτική επιρροή της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο φάκελος «Ευρώπη» ανοίγει εκ νέου και το επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε ανοιχτή εκδήλωση για το θέμα.

7. Τα ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση, τον τρόπο άσκησης της «εξουσίας», οι ανοιχτές θύρες, οι διορισμοί και η τοποθέτηση στελεχών σε νευραλγικές θέσεις έχουν απασχολήσει τις οργανώσεις μελών. Επιμένουμε σε μια ανοιχτή διακυβέρνηση, με συνεχή διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες. Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό μοντέλο, που να αποκρούει φαινόμενα γραφειοκρατίας και αυταρχικών συμπεριφορών και να εντάσσει στη λογική της τις «πλατείες», την άμεση δηλαδή σχέση με τον κόσμο που κινείται και κάτι έχει να πει. Το μοντέλο της συζήτησης για το νομοσχέδιο της δημόσιας διοίκησης, για παράδειγμα, δείχνει δρόμους μιας διαφορετικής σχέσης της κυβέρνησης με τις κοινωνικές συλλογικότητες και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όσο, λοιπόν, η κυβέρνηση αξιοποιεί την αντίληψη του κοινωνικού ελέγχου και των ανοιχτών θυρών, τόσο θα μειώνεται η υπονόμευσή της, από την «αόρατη», αλλά πραγματική προς ώρας εξουσία. Το ξήλωμα του «παλαιού», δηλαδή της αόρατης αυταρχικής εξουσίας είναι αναγκαίο. Όσο αυτή παραμένει στη θέση της, στη λογική «το κράτος έχει συνέχεια», τόσο θα ακυρώνονται νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες. Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Απαιτούνται τομές ιδιαίτερα σε χώρους που μπορεί –είναι μάλλον βέβαιο‒ να τους βρούμε μπροστά μας. Απάντηση σε αυτό βέβαια δεν είναι «οι δικοί μας», επειδή απλώς είναι δικοί μας, αλλά οι δομικές αλλαγές που θα αφήσουν σε βάθος χρόνου ίχνη μιας ριζικά διαφορετικής αντίληψης και πρακτικής για την οργάνωση του κράτους και της κοινωνίας.

8. Με αφορμή το προσφυγικό φάνηκε, πλέον, ότι μια σειρά κοινωνικά ζητήματα μπορεί να… μετασχηματιστούν από «μικρά» σε κορυφαία. Υπό αυτή την έννοια, η πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια σύνθετη υπόθεση. Ο στόχος της κοινωνικής απελευθέρωσης έχει μια καθολικότητα και αφορά το σύνολο των πολλαπλών κοινωνικών αντιθέσεων. Η ανάγκη, λοιπόν, ενίσχυσης των πλευρών αυτών της πολιτικής μας που βαθαίνουν τη διαχωριστική γραμμή Αριστεράς-Δεξιάς και περιγράφουν την ολιστική αντίληψή για την κοινωνία του μέλλοντος, είναι επιτακτική. Οι μικρές ή μεγαλύτερες ρήξεις με το παλαιό φθαρμένο και αυταρχικό σύστημα, η ανάδειξη νέων κοινωνικών ζητημάτων, η στήριξη κοινωνικών μειοψηφιών, που επιδιώκουν την ορατότητα και τη δικαιοσύνη, είναι απολύτως κρίσιμα ζητήματα. Θεωρούμε ότι ζητήματα όπως: Διαχωρισμός κράτους εκκλησίας με ό,τι αυτό σημαίνει, η κοινωνική πολιτική σε όλο της το εύρος, οι συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κοινωνική οικονομία και οι συνεταιρισμοί, ο άμεσος εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας, η διάλυση των ακροδεξιών θυλάκων που δρουν ακόμα και σήμερα και συνεργάζονται ανοιχτά με τη ναζιστική συμμορία και οι τολμηροί βηματισμοί που πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς καμία καθυστέρηση στις δίκαιες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι τομές που αφορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, οι Ρομά, οι αντιρρησίες συνείδησης, ζητήματα που αφορούν τις εξαρτήσεις, η συνέχιση των τομών στο χώρο της φυλακής στην κατεύθυνση της λιγότερης φυλάκισης και της επανένταξης, η αντιαυταρχική, αντικατασταλτική και αντιαπαγορευτική πολιτική, συγκροτούν πλαίσιο αριστερού κοινωνικού ριζοσπαστισμού, που απαντά και σε ιδεολογικό επίπεδο στο σκοταδισμό του νεοφιλελεύθερου αυταρχικού πόλου, του πόλου της Δεξιάς και των συμμάχων της.

9. Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να έχουμε δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας με τον κόσμο της Αριστεράς με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές ιστορικές πολιτικές διαδρομές, ιδιαίτερα με αυτές και αυτούς που πορευτήκαμε από κοινού και εντός του κόμματός μας. Παρά το πολωτικό κλίμα, σε ορισμένες περιπτώσεις τους αποκλεισμούς του χώρου μας, ενίοτε τους φανατισμούς που οδηγούν σε ανθρωποφαγία, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ιδέα της ενότητας της Αριστεράς μέσα από τις διαφορές και στην ανάδειξη μιας κουλτούρας διαλόγου, που στο παρελθόν είχε φανεί ότι ως ένα βαθμό την είχαμε κατακτήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να αποτελέσει και στο μέλλον φορέα ενότητας της Αριστεράς.
Σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε με ανοιχτό και ενωτικό πνεύμα χωρίς σεχταρισμούς και επικίνδυνους αποκλεισμούς, να είμαστε στο δρόμο, στους χώρους αντίστασης, στα συνδικάτα, στις αλληλέγγυες δομές που στηρίζουν μέσα από μια διαφορετική και συμμετοχική αντίληψη τον κόσμο των φτωχών και των αδικημένων, τον κόσμο της προσφυγιάς και των μεταναστών. Θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία του κινήματος, θα ενισχύουν το ριζοσπαστισμό, την ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή.

10. Η επιμονή μας στα ζητήματα δημοκρατίας μέσα στο κόμμα θα κορυφωθεί ενόψει συνεδρίου, καθώς, παρά τα θετικά βήματα, υπολειπόμαστε κατά πολύ από μια λειτουργία που θα κατοχυρώνει τη συμμετοχή του μέλους και συνολικά του κόμματος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το συνέδριο θα πρέπει να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε σχέση με τις δομές του κόμματος, δομές τέτοιες που να ενισχύουν τη συλλογική λειτουργία, τον αποφασιστικό ρόλο του μέλους και θα αποδυναμώνουν φαινόμενα ατομικών στάσεων, παραγοντισμού και αρχηγισμού κάθε μορφής. Δομές που θα αποτρέπουν φαινόμενα ιδιοτελούς αξιοποίησης των κομματικών θέσεων και θα διαφυλάσσουν την αυτονομία του κόμματος από την κυβέρνηση, αλλά και από εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων, για τα οποία θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποφασιστική συρρίκνωσή της επιρροής τους.
Την περίοδο αυτή, που το κόμμα μας συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχουμε μια πρόσθετη δυσκολία. Η «καθοδήγηση», το «κέντρο» δηλαδή, μετατοπίζεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου. Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά το κόμμα, τις θέσεις και τις δράσεις του δεν μπορεί να γίνει δεκτό και σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει το κόμμα στην αναγκαία επικοινωνία του με τα κινήματα και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.
Το κόμμα μας έχει τα εκλεγμένα όργανά του, τις διαδικασίες του, τις αποφάσεις του. Οι «δύο οπτικές», κόμματος και κυβέρνησης, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν λόγω του ρόλου που έχει ο καθένας, είναι υποχρεωτικό να συναντώνται δημιουργικά, να είναι αντικείμενο αλληλοενημέρωσης, όσμωσης και εντέλει κοινών αποφάσεων.
Το κόμμα, άλλωστε, δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης. Αντίθετα η κυβέρνηση οφείλει να επικοινωνεί με ουσιαστικό τρόπο με τις στρατηγικές επιλογές της κομματικής συλλογικότητας.
Υπό αυτή την έννοια ήμασταν και είμαστε επίμονοι στη διεξαγωγή του συνεδρίου σε ημερομηνίες εντός του «πολέμου» και όχι σε μια, ας πούμε, ουδέτερη περίοδο όπου όλα θα έχουν λήξει.

11. Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η Πρωτοβουλία Μελών 53+ έχει καταθέσει δημόσια τις απόψεις της, τόσο για τη συνολικά θετική στάση του χώρου μας όλο το προηγούμενο διάστημα, στάση μη αποτροπής και αλληλεγγύης, όσο και για τη συμφωνία της ΕΕ με την τουρκική κυβέρνηση, για την οποία θεωρούμε ότι εγείρει σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Η συμφωνία αυτή μετατρέπει το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό σε ελληνοτουρκικό, κλείνει τα σύνορα των επιμέρους ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και συνολικά της Ευρώπης, και αμφισβητεί στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει για μας προμετωπίδα στον αγώνα που δίνουμε και βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή αντίληψη. Υπό αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας και του προσφυγικού δικαίου, ενάντια σε λογικές και πρακτικές της κυρίαρχης Ευρώπης, που αντικειμενικά ενισχύουν το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, αλλά και την ισλαμοφοβία.

Πρωτοβουλία Μελών 53+            


Πηγή : protothema.gr


Λαμποράλ Κούτσα - Παναθηναϊκός 82-78



Ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο break, αλλά επιστρέφει απ' τη Βιτόρια με το 2-0 της Λαμποράλ Κούτσα (82-78) να καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή του στα playoffs της Euroleague. Ποτέ ανατροπή σειράς απ' το 2-0.

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε βελτιωμένος στο Game 2, ο Δημήτρης Διαμαντίδης λίγο έλειψε στο τέλος να κάνει μόνος του το break, ωθώντας σε παράταση με απίστευτο τρίποντο, το 1-1 ήταν κοντά, αλλά... Η Λαμποράλ Κούτσα πανηγύρισε εκ νέου στη Fernando Buesa Arena, έκανε το 2-0 κι η προημιτελική σειρά θα επιστρέψει εκεί μόνο σε περίπτωση αντίστοιχου 2-0 στο ΟΑΚΑ.

Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει απ' αυτό το σκορ, αλλά ας γίνει το 2-2 και μετά βλέπουμε...

Το Game 3 είναι προγραμματισμένο στις 19/4 (21:15/novasports 2) στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, αφού ήδη υπάρχει sold out.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε πολλά πράγματα, όπως η έλλειψη δημιουργίας στην επίθεση (6ασ. για το 13-19 στο 9' κι άλλες 3ασ. μέχρι την επόμενη για το 62-55 στο 34'), τα 3φ. του Όγκνιεν Κούζμιτς στο 14' (25-27), την αστοχία του πίσω απ' τα 6,75μ. (0/3+2/9+1/5+4/7+0/5 τα τρίποντά του ανά περ.), αλλά ποτέ τον... κακό εαυτό του. Λάθος στο πρώτο σκάσιμο της μπάλας (Μίροσλαβ Ραντούλιτσα), μεταφορά της μπάλας (Τζέιμς Φελντέιν), σύγκρουση παικτών του (Διαμαντίδης & Ουίλιαμς) του στέρησαν μία μοναδική ευκαιρία στη νίκη, την οποία ξαναπήρε η Λαμποράλ Κούτσα, η οποία ευστόχησε σχεδόν σ' όλες τις καθοριστικές επιθέσεις. Εξαιρείται η τελευταία της κανονικής διάρκειας (κλέψιμο του Νικ Καλάθη στον Ντάριους Άνταμς και σίδερο σε τρίποντο του Μάικ Τζέιμς... ραβέρσα τρίποντο), αλλάς ας μη τα θέλει όλα δικά της.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γιάννης Μπουρούσης (14π. με 3/12δίπ., 1/3τρίπ., 5/6β., 5/6β., 9ρ., 2ασ., 2κλ., 1κοψ., 3λ. σε 35:49) ήθελε να τα κάνει όλα μόνος του στην παράταση, αλλά ο Ντάριους Άνταμς (24π. με 1/6δίπ., 5/11τρίπ., 7/8β., 4ρ., 2ασ., 1κλ., 2λ.) ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά και στην παράταση, σκοράροντας και τις καθοριστικές ελεύθερες βολές για το τελικό 82-78 στα -5,1".

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Παίκτες όπως οι Καλάθης (4π. με 2/4δίπ., 0/4τρίπ., 4ρ., 4ασ., 1κλ. σε 31:28), Φελντέιν (5π. με 1/3δίπ., 1/4τρίπ., 4ρ., 1κλ., 2λ. σε 18:53) & Φώτσης (2π. με 1/1δίπ., 0/2τρίπ., 3ρ. σε 8:20) δεν προσέφεραν τ' αναμενόμενα στον Παναθηναϊκό.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Οι Διαμαντίδης & Ουίλιαμς τράκαραν μεταξύ τους στο 43' (78-75) κι ο Ντάριους Άνταμς με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έκανε το 80-75 στο ίδιο λεπτό. Ακολούθησαν άστοχα τρίποντα εκατέρωθεν (Ουίλιαμς, Μπέρτανς & Χέινς) κι άστοχο δίποντο του Γιάννη Μπουρούση, ο Έλιοτ Ουίλιαμς με 1/2 ελεύθερες βολές (80-76) στα -1:13 απέτυχε να μειώσει τη διαφορά στη μία κατοχή, αλλά κάλλιο αργά παρά... αργότερα ο ίδιος μετά από άστοχο δίποντο του Μάικ Τζέιμς με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό μείωσε σε 80-78 στα -47,8". Ο Γιάννης Μπουρούσης προσπάθησε να το πάρει πάνω του, αστόχησε από κοντά στα -28", αλλά το ίδιο έκανε κι ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ακόμη πιο κοντά στα -13". Ο Δημήτρης Διαμαντίδης σταμάτησε το χρόνο στα -5,1", αλλά δεν περίσσευε μετά απ' τις 2/2 ελεύθερες βολές του Ντάριους Άνταμς...

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Λαμποράλ Κούτσα κρατά το πολύτιμο 2-0 κι ο Παναθηναϊκός τα +12 ριμπάουντ (39ρ. έναντι 51ρ.).

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Αμφότερες οι ομάδες ξεχνάνε την αναλογία ασίστ (15-17)/λάθη (14-15) κι επιπλέον η Λαμποράλ Κούτσα πώς σπατάλησε διαφορά 6 πόντων στα τελευταία 27,9" της κανονικής διάρκειας κι ο Παναθηναϊκός τα 7/28 τρίποντα (25%).

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 38-36, 54-51, 73-73, 82-78

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέιμς 13 (1τρίπ., 9ρ., 3ασ., 2κλ., 2λ.), Πλάνινιτς, Μπουρούσης 14 (3/12δίπ., 1/3τρίπ., 5/6β., 9ρ., 2ασ., 2κλ., 1κοψ., 3λ. σε 35:49), Μπλάζιτς 4 (5ρ., 2ασ., 3λ.), Ντιόπ Ιλ. 2, Τιγ 10 (6ρ., 2ασ., 2κλ., 3κοψ.), Άνταμς 24 (5τρίπ., 4ρ., 2ασ., 2λ.), Κορμπάτσο, Μπέρτανς 15 (4τρίπ., 3ρ., 3ασ., 2κλ.)

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 8 (2τρίπ., 2ρ.), Πάβλοβιτς 3 (2ρ.), Φώτσης 2 (3ρ.), Ραντούλιτσα 10 (6ρ., 2ασ., 2λ.), Φελντέιν 5 (1τρίπ., 4ρ., 2λ.), Διαμαντίδης 17 (3τρίπ., 4ρ., 6ασ.), Γκιστ 6 (10ρ., 4ασ., 2κοψ., 4λ.), Καλάθης 4 (4ρ., 4ασ.), Κούζμιτς 11 (8ρ.), Ουίλιαμς 12 (1τρίπ., 2ρ., 3λ.), Χάντερ

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2015-16

PLAYOFFS

ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0
Game 1: Λαμποράλ Κούτσα-Παναθηναϊκός 84-68
Game 2: Λαμποράλ Κούτσα-Παναθηναϊκός 82-78 παρ. (73-73)
Game 3: Παναθηναϊκός-Λαμποράλ Κούτσα 19/4 21:15 (novasports 2)
Game 4: Παναθηναϊκός-Λαμποράλ Κούτσα* 21/4 21:15 (ΕΡΤ2)
Game 5: Λαμποράλ Κούτσα-Παναθηναϊκός* 26/4 21:45 (novasports 2)



Πηγή : gazzetta.gr 



Νεκροί, ζημιές και έκρηξη ηφαιστείου από τον σεισμό στην Ιαπωνία



Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 760 τραυματίστηκαν εξαιτίας του νέου ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νήσο Κιούσου της Ιαπωνίας, που είχε ήδη πληγεί από σεισμό την Πέμπτη. Τουλάχιστον 200.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση στη νομαρχία Κουμαμότο. 

Κατά το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή ένα χιλιόμετρο από την πρωτεύουσα της νομαρχίας σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είχε μέγεθος 7 βαθμών. Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία έκανε την εκτίμηση ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,3 βαθμών. Αρχικά η ιαπωνική υπηρεσία υπολόγισε το μέγεθος της δόνησης σε 7,1 βαθμούς. 

Μετά τον ισχυρό σεισμό, μια μικρή ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στο όρος Άσο της νότιας Ιαπωνίας σήμερα, περίπου τις 08:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), με την τέφρα να είναι ορατή σε ύψος περίπου 100 μέτρων, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK. 


Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία διατήρησε το επίπεδο συναγερμού για το συγκεκριμένο ενεργό ηφαίστειο, όπου έχουν σημειωθεί εκρήξεις και στο παρελθόν, στο δεύτερο επίπεδο της πενταβάθμιας κλίμακας. 

Νύχτα αγωνίας 



«Φύγαμε από το σπίτι εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων που δεν σταματούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χισάκο Ογκάτα, 61 ετών, που κατέφυγε μαζί με την κόρη της σε ένα πάρκο στη Κουμαμότο, όπως ακόμη περίπου πενήντα άνθρωποι που κάθονταν πάνω σε κομμάτια μπλε πλαστικού. «Φοβηθήκαμε πολύ, αλλά ευτυχώς είμαστε ζωντανές», πρόσθεσε. 

«Ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά ακίνητα», ενώ «μεγάλες ζημιές διαπιστώθηκαν σε τεράστιες περιοχές», ανακοίνωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, κάνοντας λόγο για 76 περιπτώσεις ανθρώπων που αποκλείστηκαν ή θάφτηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια.


Επιβεβαιώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μια κατοικία στο Γιατσουσίρο, νότια της Κουμαμότο, δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του δήμου, ο Κιιτσίρο Τεράντα. 

Εννιά άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί σε έναν πρώτο σεισμό, μεγέθους 6,5 βαθμών, που σημειώθηκε την Πέμπτη κι είχε ασυνήθιστα μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Οι δονήσεις κατέστρεψαν σπίτια στην μικρή πόλη Μασίκι της νομαρχίας Κουμαμότο (900 χλμ. από το Τόκιο). Αναφέρθηκαν σχεδόν 900 τραυματίες, ανάμεσά τους περίπου 50 σε σοβαρή κατάσταση. 

Οι νοσηλευόμενοι και το προσωπικό ενός νοσοκομείου της Κουμαμότο, το κτίριο του οποίου είχε πάρει επικίνδυνη κλίση, απομακρύνθηκαν από αυτό ενώ πλησίαζε το ξημέρωμα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 


Πλάνα από ελικόπτερα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση απεικόνιζαν μια γιγάντια κατολίσθηση λάσπης και τεράστιων βράχων προς την κατεύθυνση μιας κοιλάδας κοντά στο χωριό Μινάμι-Άσο. 


«Λάβαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ένα σπίτι και ότι μια γέφυρα έπεσε. Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι μετασεισμοί δεν σταματούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της νομαρχίας Κουμαμότο, ο Ρίχο Τατζίμα. 

Ο σεισμός «ήταν αληθινά πολύ ισχυρός. Πολύς κόσμος στον δρόμο είχε καταληφθεί από πανικό», είπε άλλος αξιωματούχος της νομαρχίας, ο Σοτάρο Σακαμότο. 

Το αεροδρόμιο της πόλης Κουμαμότο έκλεισε λόγω της πτώσης μέρους της οροφής στον χώρο των αναχωρήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. 


Σωστικά συνεργεία έβγαλαν σώο και αβλαβές από τα συντρίμμια ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών, έξι ώρες και πλέον μετά τον σεισμό. Η οικογένεια του βρέφους επίσης επέζησε. 

Δεκάδες σπίτια, στην πλειονότητά τους παλιά και ξύλινα, καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς από τις πρώτες σεισμικές δονήσεις, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής σεισμόπληκτων, όπου τους μοιράστηκε ρύζι και πόσιμο νερό. 


Περίπου 6.500 άνδρες -πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιώτες- αναπτύχθηκαν στην περιοχή. 

Καμιά ανωμαλία δεν καταγράφηκε στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Σεντάι, ανακοίνωσε η εταιρεία Kyushu Electric Power. Και οι υπόλοιπες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, στο Εχίμε και στο Γκενκάι, επίσης δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK. 

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμενόταν να επισκεφθεί την περιοχή εντός της ημέρας, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε πως η επίσκεψή του ακυρώθηκε. 

Η Ιαπωνία, στο υπέδαφος της οποίας συναντώνται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, δοκιμάζεται κάθε χρόνο από το 20% και πλέον των ισχυρότερων σεισμών που καταγράφονται στη Γη. Οι Ιάπωνες συναισθάνονται ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 18.500 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα. 



Πηγή: newsbeast.gr


«Οχι» Σόιμπλε για το χρέος



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, επέμεινε χθες ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε και αυτός από την πλευρά του ότι δεν χρειάζεται κανένα μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ολα αυτά στην Ουάσιγκτον, όπου έχει μεταφερθεί αυτό το Σαββατοκύριακο η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με διμερείς συναντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών και αξιωματούχων στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι οι συζητήσεις για το χρέος μόλις ξεκινούν και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν γρήγορα. Οπως τόνισε ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν επιμένει σε «κούρεμα», αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτυγχάνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Εργαζόμαστε για την παράταση των λήξεων και να κλειδώσουμε ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, είναι συζητήσεις που δεν έχουν πραγματικά ξεκινήσει». Οσο για το πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση, η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να εφαρμοσθεί εντός του προγράμματος, αλλά τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να γίνει όλη μπροστά, μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια».

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε απάντησε σε δική του συνέντευξη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους της. «Δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από «αυτό που πρέπει να κάνουμε». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι για τη Γερμανία η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και πίεσε την Ελλάδα για περαιτέρω παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, εξάλλου, ο κ. Τόμσεν είπε ότι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σημαίνει πολλή λιτότητα και μέτρα ύψους 4,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ (περίπου 8 δισ. ευρώ). Αυτά είναι πολλά, εκτίμησε, αλλά αν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν, το Ταμείο θα το δεχθεί, εφόσον βέβαια δει ρεαλιστικά μέτρα που θα επιτυγχάνουν τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόσθεσε ότι «δεν είναι αξιόπιστο να υποθέτει κανείς ότι αυτός ο στόχος μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες, ειδικά με τόσο υψηλή ανεργία» στη χώρα. «Αυτό που λέμε είναι ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του θα πρέπει να βασίζεται σε στόχους οι οποίοι είναι πιο ρεαλιστικοί... είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται ένας χαμηλότερος στόχος όσον αφορά το χρέος».

Οσο για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι αν η Αθήνα και τα κράτη-μέλη δεν λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει με άλλους τρόπους, όπως ένα πλαίσιο επιτήρησης μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα όλες οι προσπάθειες και οι προσδοκίες είναι ότι θα μπορέσει να υπάρξει ένα κανονικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, είχαν συναντήσεις χθες με τον Γάλλο υπουργό, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προειδοποίησε μετά τη συνάντηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Απριλίου, η καθυστέρηση θα λειτουργήσει εις βάρος και της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ σημείωσε ότι αναζητείται λύση για την αξιολόγηση στο τρίγωνο Γερμανία - Ελλάδα - ΔΝΤ. Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει επίσης συναντήσεις με τον κ. Σόιμπλε και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον πρόεδρο της EKT, Μάριο Ντράγκι, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κύκλος των επαφών του κ. Τσακαλώτου θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο τελευταίος δήλωσε χθες ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε συνέντευξή του στο CNBC, εκτίμησε ότι «εάν συγκεντρωθούμε στο σημείο που βρισκόμαστε... θα την έχουμε πολύ πριν από το καλοκαίρι». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα έρθουμε στο θέμα του χρέους, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο διεθνής οργανισμός στηρίζει την Ελλάδα στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. «Χρειαζόμαστε πραγματικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να υπάρχει η σωστή ισορροπία και να υπάρχει η σταθερή ισορροπία που χρειαζόμαστε». Εφικτή θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Οπως εκτίμησε, έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, της φορολόγησης των φυσικών προσώπων, της είσπραξης των φόρων και του ασφαλιστικού.


Έντυπη Έκδοση Καθημερινής


Τσίπρας και Μητσοτάκης τρώγονται σαν τα κοκόρια στις πλάτες των Ελλήνων



Σε μία ακόμη άνευ ουσίας προσωπική μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετατράπηκε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την ίδια ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η νέα φοροεπιδρομή είναι έτοιμη να «γονατίσει» ακόμα περισσότερο το μέσο Έλληνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των τραπεζικών κομματικών δανειοδοτήσεων και των δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις ΜΜΕ, αλλά και για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις πολιτικές του θέσεις γενικότερα στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Υποσχέθηκε, δε, ότι «μετά από έξι χρόνια θα δούμε φως με προστασία πρώτης κατοικίας, προστασία ανασφάλιστων, νέο φορολογικό που ρίχνει βάρη στα υψηλά εισοδήματα και ασφαλιστικό που καθιστά βιώσιμα τα ταμεία» - Μητσοτάκης: Έκανες την Ελλάδα Banana Republic. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών. Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των υπουργών σας. Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα.

«Οι δέκα Παπασταύρου, η ταμπακέρα, τα θαλασσοδάνεια και οι βασιλικότεροι του βασιλέως»
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να τηρηθούν οι «κόκκινες» γραμμές και η συμφωνία του Ιουλίου.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, αντί να δώσει απαντήσεις για τη σχέση της με το κύκλωμα εκβιαστών, αντί να δώσει απαντήσεις για τον κ. Παπασταύρου και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά με τις κρυμμένες λίστες στα συρτάρια, απειλεί με μηνύσεις.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο των δέκα Παπασταύρου, διότι μπορεί να είναι ένα πρόσωπο αλλά είναι σε δέκα διαφορετικές λίστες, έχουμε φτάσει να βλέπουμε και συγγενικά πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, καταφέρατε να αποκρύψετε το προηγούμενο διάστημα, και αντί να πείτε ότι πρέπει να δώσετε κάποιες εξηγήσεις, ακολουθείτε την τακτική των μηνύσεων, όπως και στο κρίσιμο θέμα των εκβιαστών και των pay rolls που από ό,τι φαίνεται είχατε απέναντι, ως κόμμα, με ένα αρκετά σημαντικό μίσθωμα, καμία απάντηση», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Δεν λέτε τίποτε για την ταμπακιέρα. Μηνύσεις και αγωγές. Ξέρετε πώς το λέει αυτό ο λαός μας κ. Μητσοτάκη; Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Κάνετε εσείς μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα οποία απασχολούν τον πολίτη. Και αυτό που απασχολεί τον πολίτη είναι πώς έφτασε ως εδώ η χώρα. Πώς έφτασε ως εδώ μια χώρα η οποία διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Μια χώρα που ήταν στις 22 πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Ποιο ήταν αυτό το σύστημα; Ποια ήταν αυτή η παρέα;».

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση και τη χώρα κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό τον κατηγόρησε, αναφέροντας σε έντονο ύφος: «Πηγαίνετε στο εξωτερικό και προσπαθείτε να δυσφημίσετε τη χώρα, όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα. Η ανίκανη παρέα -λέτε- που κυβερνά τη χώρα πρέπει να φύγει. Αυτή η παρέα που λεηλάτησε τον εθνικό πλούτο, που μείωσε τον εθνικό πλούτο και κατάφερε να διευκολύνει την εξαγωγή των χρημάτων στο εξωτερικό, αυτή η παρέα θα λογοδοτήσει ποτέ; Φαίνεται φτάνει η ώρα που θα λογοδοτήσει.

Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου που βρέθηκε ακόμη και στα Panama Papers, συνεχίζετε φυσικά, να καλύπτετε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά και να μη δίνετε καμία απάντηση, όταν μάλιστα αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια»!

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως για το μόνο που ο πρόεδρος της ΝΔ ξέρει να παίρνει ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν «καταφέρεται εναντίον της χώρας, υπέρ τρίτων», ακόμη και όταν κάποιοι απειλούσαν την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμα τον πρόεδρο της ΝΔ πως, όταν έκλεισαν τα σύνορα στη βαλκανική διαδρομή, είχε σπεύσει ουσιαστικά να υπερασπιστεί αυτούς που έκαναν μονομερή ενέργεια λέγοντας ότι φταίει η κυβέρνηση που δεν ξέρει τι υπογράφει στις Συνόδους Κορυφής.

«Πρόσφατα επιτέθηκαν αστυνομικοί των Σκοπίων στα σύνορα σε πρόσφυγες και πήρατε τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Ουσιαστικά είπατε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση που δεν είχε εκεί την αστυνομία να αποτρέψει τους πρόσφυγες και γι' αυτό συνέβησαν όσα συνέβησαν!», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι και εσχάτως, όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα από όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο, έσπευσε να πάρει τη θέση του Ταμείου.

«Και σας ρωτώ, κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστείτε ποτέ στις κρίσιμες στιγμές τα συμφέροντα της χώρας; Ή θα υπερασπίζεστε συνεχώς τις θέσεις τρίτων σε βάρος της χώρας; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε, ακόμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί περιγράφει με μελανά σημεία τη χώρα και την περιγράφει ως έναν απέραντο καταυλισμό όταν στην Ευρώπη και τον κόσμο υπάρχει ένα κλίμα αναγνώρισης της Ελλάδας ως της χώρας εκείνης που ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε μια πρωτοφανή προσφυγικό κρίση.

«Αύριο σε ένδειξη αυτής αναγνώρισης έρχεται στη Λέσβο ο πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είναι λοιπόν εικόνα απαξίωσης για τη χώρα αυτή; Είναι εικόνα μιας χώρας που διαλύεται η εικόνα αυτή; Ή μήπως εικόνα μιας χώρας και ενός λαού που, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, οικονομικές δυσκολίες, έδωσε από το υστέρημά του και ανέδειξε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ακόμα και αυτό που όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν, το κυρίαρχο δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων, σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια», είπε ο Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή.

«Κανείς άλλος δεν έχει σπεύσει να το πει αυτό. Ούτε το ΔΝΤ», συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην «Ουάσινγκτον Ποστ» τόνισε: «Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως! Θα ήθελα να δώσετε εξηγήσεις τι εννοείτε όταν λέτε "ταυτίζομαι απόλυτα με τις απόψεις του ΔΝΤ στα θέματα της αγοράς εργασίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων;"».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα πως με τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά δυσφήμισε τη χώρα και ζήτησε εκλογές λίγο πριν από την κρίσιμη αξιολόγηση, αναδεικνύοντας σε όλο τον πλανήτη την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία στη μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας. «Αυτός είναι ο στόχος σας αλλά δεν θα σας γίνει η χάρη. Με αυτές τις ακραίες θέσεις ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σας εμπιστευθεί», είπε, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κρατήσει τις «κόκκινες» γραμμές -και θα τις κρατήσει τις «κόκκινες» γραμμές- εκείνος σπεύδει να ταυτιστεί με τις θέσεις του ΔΝΤ για το lock out, τις ομαδικές απολύσεις, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Την ίδια ώρα στο μόνο πράγμα που εξέφρασε τη διαφωνία του με το Ταμείο ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σε αυτό που λέει το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι δεν το θεωρεί τόσο σημαντικό όσο τις μεταρρυθμίσεις. «Μετά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο ίσως πρέπει να μπείτε και εσείς στο πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους. Δηλαδή να συνεχίσει το χρέος να λειτουργεί ως μηχανισμός επιβολής της λιτότητας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών.

«Η χώρα δεν είναι μόνη. Η χώρα και έχει δίκιο και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής», υποστήριξε.
«Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από τα wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτών συνομιλιών, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα από πού διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες. Αντί να συνταχθείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, [φτάσατε] να παίρνετε τη θέση των δανειστών», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η απόφαση Ντράγκι για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελεί και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης»
O διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα πως αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση ύψους 18,5 δισ. ευρώ, κι αυτό -προσέθεσε- δεν αποτελεί μόνο μια ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας, αυτό αποτελεί και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό θα συμβεί «θέλετε, δεν θέλετε, χωρίς επιπλέον μέτρα, όπως επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ».

«Η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας περί κατάρρευσης και συρρίκνωσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας, κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Έχετε το θράσος κύριε Μητσοτάκη να συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με τα δάνεια ενός κόμματος που εκείνη την εποχή, την εποχή των παχιών αγελάδων, είχε ένα 3% και φυσικά για τα δάνεια που έπαιρνε, είχε βάλει υποθήκη το κτίριο των γραφείων του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Εσείς ποια υποθήκη έχετε βάλει; Ποιες εξασφαλίσεις δώσατε για τα εκατομμύρια της χρηματοδότησης από τις τράπεζες κύριε Μητσοτάκη;», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή όσα ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. «Συγκρίνετε δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ με έναν δανεισμό της τάξης των 8 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως αν εφαρμοστεί η εξαγγελία της ΝΔ ότι θα ξεχρεώνει τα δάνεια από την κρατική χρηματοδότηση, τότε θα κάνει πάνω από 80 χρόνια για να τα αποπληρώσει.

«Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία μας και στα ταμεία σας. Αλλά να βγάλετε και τα τιμολόγια του κ. Μαυρίκου, κύριε Μητσοτάκη, γιατί δεν τα έχετε βγάλει όλα», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για δάνειο περί των 8 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ έβαλε υποθήκη το ακίνητο στην Κουμουνδούρου για να αναρωτηθεί ποια υποθήκη έβαλε για τα δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ η Νέα Δημοκρατία.

Σχολιάζοντας δε τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη για την πορεία έρευνας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των κ.κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ επιχειρεί έναν άθλιο συμψηφισμό με τον κ. Παπασταύρου αν και οι υποθέσεις κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί και ενώ η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 1 μέλους από τη ΝΔ, και ενώ από τα 6 μέλη οι 4 είναι δικαστικοί λειτουργοί. «Επιχειρείτε έναν άθλιο συμψηφισμό και μια καθαρή υπόθεση επιχειρείτε να την βάλετε απέναντι από τη Siemens και τα θαλασσοδάνεια», είπε ο πρωθυπουργός.

Η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, αναρωτήθηκε «ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα ταμεία; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;».

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μάλιστα το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα-ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ. «Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσθέτοντας ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ έλαβε 301 εκατομμύρια ευρώ, ως κρατική χρηματοδότηση, από το 1999 έως σήμερα, το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. «Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με αέρα», είπε και προσέθεσε ότι «ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Ποιος; Τα μέλη σας; Μακάρι. Θα σας στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εμείς λοιπόν δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός»!

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προαναγγείλει την ανάληψη δράσεων «για να ξηλωθεί όλο αυτό το σάπιο οικοδόμημα».

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί το επόμενο διάστημα στην υιοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού και των πολιτικών κομμάτων.

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας αλλά και σύστημα ελέγχου για χορήγηση δανείου προς τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για κάθε ρύθμιση, διαγραφή ή άλλη διευθέτηση χρέους των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφενός να ελέγχεται αν πληρούνται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες και αφετέρου να ενημερώνεται η ελληνική Βουλή και οι πολίτες για το ύψος του τραπεζικού δανεισμού κάθε κόμματος και για κάθε διευκόλυνση προς αυτά.

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, στις οποίες είχε αναφερθεί κατά την Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα φροντίσει να καταργηθούν.

Μέσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι και η ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια». «Δεν πρόκειται δηλαδή αυτό το θέμα να κλείσει επειδή ψηφίστηκε κάποτε μια τροπολογία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετασθεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων σε αυτά.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «για μας λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και στη νομιμοποίηση ιδιωτικών χορηγιών, αλλά στο να υπάρχει χρηματοδότηση με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι στις 31.12.2015, το ύψος δανεισμού του κλάδου των ΜΜΕ προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη συχνοτήτων.

Είπε ακόμα ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης τα ΜΜΕ δανειοδοτούνταν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις ακόμη κι όταν οι τράπεζες απέκλειαν τη μεγάλη πλειονότητα των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Προσέθεσε δε στο σημείο αυτό ότι αντί αυτά τα δάνεια να εξοφλούνται, αναχρηματοδοτήθηκαν έως τον Γενάρη του 2015. «Η σημερινή συνεδρίαση και υπερψήφιση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εξετάσει τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ αλλά και γιατί αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες! Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτόν τον τόπο! Παρά τις απειλές παρά τους εκβιασμούς! Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω! Και θα περάσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και προκοπής, για τον ελληνικό λαό που τόσα έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Πηγή : newsbomb.gr