Έντυπη Έκδοση Καθημερινής
Σάββατο 16 Απριλίου 2016
«Οχι» Σόιμπλε για το χρέος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, επέμεινε χθες ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε και αυτός από την πλευρά του ότι δεν χρειάζεται κανένα μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ολα αυτά στην Ουάσιγκτον, όπου έχει μεταφερθεί αυτό το Σαββατοκύριακο η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με διμερείς συναντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών και αξιωματούχων στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Ο κ. Τόμσεν είπε ότι οι συζητήσεις για το χρέος μόλις ξεκινούν και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν γρήγορα. Οπως τόνισε ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν επιμένει σε «κούρεμα», αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτυγχάνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Εργαζόμαστε για την παράταση των λήξεων και να κλειδώσουμε ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, είναι συζητήσεις που δεν έχουν πραγματικά ξεκινήσει». Οσο για το πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση, η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να εφαρμοσθεί εντός του προγράμματος, αλλά τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να γίνει όλη μπροστά, μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια».
Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε απάντησε σε δική του συνέντευξη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους της. «Δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από «αυτό που πρέπει να κάνουμε». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι για τη Γερμανία η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και πίεσε την Ελλάδα για περαιτέρω παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, εξάλλου, ο κ. Τόμσεν είπε ότι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σημαίνει πολλή λιτότητα και μέτρα ύψους 4,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ (περίπου 8 δισ. ευρώ). Αυτά είναι πολλά, εκτίμησε, αλλά αν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν, το Ταμείο θα το δεχθεί, εφόσον βέβαια δει ρεαλιστικά μέτρα που θα επιτυγχάνουν τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόσθεσε ότι «δεν είναι αξιόπιστο να υποθέτει κανείς ότι αυτός ο στόχος μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες, ειδικά με τόσο υψηλή ανεργία» στη χώρα. «Αυτό που λέμε είναι ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του θα πρέπει να βασίζεται σε στόχους οι οποίοι είναι πιο ρεαλιστικοί... είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται ένας χαμηλότερος στόχος όσον αφορά το χρέος».
Οσο για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι αν η Αθήνα και τα κράτη-μέλη δεν λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει με άλλους τρόπους, όπως ένα πλαίσιο επιτήρησης μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα όλες οι προσπάθειες και οι προσδοκίες είναι ότι θα μπορέσει να υπάρξει ένα κανονικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, είχαν συναντήσεις χθες με τον Γάλλο υπουργό, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προειδοποίησε μετά τη συνάντηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Απριλίου, η καθυστέρηση θα λειτουργήσει εις βάρος και της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ σημείωσε ότι αναζητείται λύση για την αξιολόγηση στο τρίγωνο Γερμανία - Ελλάδα - ΔΝΤ. Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει επίσης συναντήσεις με τον κ. Σόιμπλε και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον πρόεδρο της EKT, Μάριο Ντράγκι, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κύκλος των επαφών του κ. Τσακαλώτου θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο τελευταίος δήλωσε χθες ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε συνέντευξή του στο CNBC, εκτίμησε ότι «εάν συγκεντρωθούμε στο σημείο που βρισκόμαστε... θα την έχουμε πολύ πριν από το καλοκαίρι». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα έρθουμε στο θέμα του χρέους, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο διεθνής οργανισμός στηρίζει την Ελλάδα στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. «Χρειαζόμαστε πραγματικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να υπάρχει η σωστή ισορροπία και να υπάρχει η σταθερή ισορροπία που χρειαζόμαστε». Εφικτή θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Οπως εκτίμησε, έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, της φορολόγησης των φυσικών προσώπων, της είσπραξης των φόρων και του ασφαλιστικού.
Έντυπη Έκδοση Καθημερινής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου