Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ο Πάπας και ο Πατριάρχης με μήνυμα ανθρωπιάς στη Λέσβο




Οι τρεις προκαθήμενοι με την επίσκεψή τους στέλνουν το μήνυμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, απέναντι στον πόλεμο, τον πόνο και την εκμετάλλευση.



Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίσσονται στο Hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη το οποίο επισκέπτονται ο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Εγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».

Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.

Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν. Πολλές γυναίκες μουσουλμάνες με μαντήλια δίνουν το χέρι τους προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλάνε το χέρι.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τον Πάπα εκφράζοντας την ελπίδα από αυτήν την επίσκεψη να αρχίσει μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό πρόβλημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν, κάνοντας λόγο για παραλογισμό και απαξίωση του ανθρώπου. 

Ο Φραγκίσκος θα πάρει πρόσφυγες μαζί του στην Ιταλία

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα  έφτασε στις 10:20 ώρα Ελλάδος στην Μυτιλήνη.

Επιστρέφοντας στη Ρώμη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θα πάρει μαζί του 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς την Παρασκευή το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθούμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το απόγευμα της Παρασκευής επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hot spot της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.




Με πληροφορίες απο το ρεπορτάζ του thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου