Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Τσίπρας και Μητσοτάκης τρώγονται σαν τα κοκόρια στις πλάτες των Ελλήνων



Σε μία ακόμη άνευ ουσίας προσωπική μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετατράπηκε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την ίδια ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η νέα φοροεπιδρομή είναι έτοιμη να «γονατίσει» ακόμα περισσότερο το μέσο Έλληνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των τραπεζικών κομματικών δανειοδοτήσεων και των δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις ΜΜΕ, αλλά και για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις πολιτικές του θέσεις γενικότερα στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Υποσχέθηκε, δε, ότι «μετά από έξι χρόνια θα δούμε φως με προστασία πρώτης κατοικίας, προστασία ανασφάλιστων, νέο φορολογικό που ρίχνει βάρη στα υψηλά εισοδήματα και ασφαλιστικό που καθιστά βιώσιμα τα ταμεία» - Μητσοτάκης: Έκανες την Ελλάδα Banana Republic. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών. Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των υπουργών σας. Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα.

«Οι δέκα Παπασταύρου, η ταμπακέρα, τα θαλασσοδάνεια και οι βασιλικότεροι του βασιλέως»
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να τηρηθούν οι «κόκκινες» γραμμές και η συμφωνία του Ιουλίου.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, αντί να δώσει απαντήσεις για τη σχέση της με το κύκλωμα εκβιαστών, αντί να δώσει απαντήσεις για τον κ. Παπασταύρου και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά με τις κρυμμένες λίστες στα συρτάρια, απειλεί με μηνύσεις.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο των δέκα Παπασταύρου, διότι μπορεί να είναι ένα πρόσωπο αλλά είναι σε δέκα διαφορετικές λίστες, έχουμε φτάσει να βλέπουμε και συγγενικά πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, καταφέρατε να αποκρύψετε το προηγούμενο διάστημα, και αντί να πείτε ότι πρέπει να δώσετε κάποιες εξηγήσεις, ακολουθείτε την τακτική των μηνύσεων, όπως και στο κρίσιμο θέμα των εκβιαστών και των pay rolls που από ό,τι φαίνεται είχατε απέναντι, ως κόμμα, με ένα αρκετά σημαντικό μίσθωμα, καμία απάντηση», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Δεν λέτε τίποτε για την ταμπακιέρα. Μηνύσεις και αγωγές. Ξέρετε πώς το λέει αυτό ο λαός μας κ. Μητσοτάκη; Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Κάνετε εσείς μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα οποία απασχολούν τον πολίτη. Και αυτό που απασχολεί τον πολίτη είναι πώς έφτασε ως εδώ η χώρα. Πώς έφτασε ως εδώ μια χώρα η οποία διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Μια χώρα που ήταν στις 22 πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Ποιο ήταν αυτό το σύστημα; Ποια ήταν αυτή η παρέα;».

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση και τη χώρα κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό τον κατηγόρησε, αναφέροντας σε έντονο ύφος: «Πηγαίνετε στο εξωτερικό και προσπαθείτε να δυσφημίσετε τη χώρα, όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα. Η ανίκανη παρέα -λέτε- που κυβερνά τη χώρα πρέπει να φύγει. Αυτή η παρέα που λεηλάτησε τον εθνικό πλούτο, που μείωσε τον εθνικό πλούτο και κατάφερε να διευκολύνει την εξαγωγή των χρημάτων στο εξωτερικό, αυτή η παρέα θα λογοδοτήσει ποτέ; Φαίνεται φτάνει η ώρα που θα λογοδοτήσει.

Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου που βρέθηκε ακόμη και στα Panama Papers, συνεχίζετε φυσικά, να καλύπτετε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά και να μη δίνετε καμία απάντηση, όταν μάλιστα αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια»!

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως για το μόνο που ο πρόεδρος της ΝΔ ξέρει να παίρνει ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν «καταφέρεται εναντίον της χώρας, υπέρ τρίτων», ακόμη και όταν κάποιοι απειλούσαν την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμα τον πρόεδρο της ΝΔ πως, όταν έκλεισαν τα σύνορα στη βαλκανική διαδρομή, είχε σπεύσει ουσιαστικά να υπερασπιστεί αυτούς που έκαναν μονομερή ενέργεια λέγοντας ότι φταίει η κυβέρνηση που δεν ξέρει τι υπογράφει στις Συνόδους Κορυφής.

«Πρόσφατα επιτέθηκαν αστυνομικοί των Σκοπίων στα σύνορα σε πρόσφυγες και πήρατε τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Ουσιαστικά είπατε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση που δεν είχε εκεί την αστυνομία να αποτρέψει τους πρόσφυγες και γι' αυτό συνέβησαν όσα συνέβησαν!», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι και εσχάτως, όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα από όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο, έσπευσε να πάρει τη θέση του Ταμείου.

«Και σας ρωτώ, κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστείτε ποτέ στις κρίσιμες στιγμές τα συμφέροντα της χώρας; Ή θα υπερασπίζεστε συνεχώς τις θέσεις τρίτων σε βάρος της χώρας; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε, ακόμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί περιγράφει με μελανά σημεία τη χώρα και την περιγράφει ως έναν απέραντο καταυλισμό όταν στην Ευρώπη και τον κόσμο υπάρχει ένα κλίμα αναγνώρισης της Ελλάδας ως της χώρας εκείνης που ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε μια πρωτοφανή προσφυγικό κρίση.

«Αύριο σε ένδειξη αυτής αναγνώρισης έρχεται στη Λέσβο ο πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είναι λοιπόν εικόνα απαξίωσης για τη χώρα αυτή; Είναι εικόνα μιας χώρας που διαλύεται η εικόνα αυτή; Ή μήπως εικόνα μιας χώρας και ενός λαού που, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, οικονομικές δυσκολίες, έδωσε από το υστέρημά του και ανέδειξε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ακόμα και αυτό που όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν, το κυρίαρχο δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων, σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια», είπε ο Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή.

«Κανείς άλλος δεν έχει σπεύσει να το πει αυτό. Ούτε το ΔΝΤ», συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην «Ουάσινγκτον Ποστ» τόνισε: «Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως! Θα ήθελα να δώσετε εξηγήσεις τι εννοείτε όταν λέτε "ταυτίζομαι απόλυτα με τις απόψεις του ΔΝΤ στα θέματα της αγοράς εργασίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων;"».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα πως με τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά δυσφήμισε τη χώρα και ζήτησε εκλογές λίγο πριν από την κρίσιμη αξιολόγηση, αναδεικνύοντας σε όλο τον πλανήτη την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία στη μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας. «Αυτός είναι ο στόχος σας αλλά δεν θα σας γίνει η χάρη. Με αυτές τις ακραίες θέσεις ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σας εμπιστευθεί», είπε, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κρατήσει τις «κόκκινες» γραμμές -και θα τις κρατήσει τις «κόκκινες» γραμμές- εκείνος σπεύδει να ταυτιστεί με τις θέσεις του ΔΝΤ για το lock out, τις ομαδικές απολύσεις, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Την ίδια ώρα στο μόνο πράγμα που εξέφρασε τη διαφωνία του με το Ταμείο ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σε αυτό που λέει το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι δεν το θεωρεί τόσο σημαντικό όσο τις μεταρρυθμίσεις. «Μετά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο ίσως πρέπει να μπείτε και εσείς στο πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους. Δηλαδή να συνεχίσει το χρέος να λειτουργεί ως μηχανισμός επιβολής της λιτότητας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών.

«Η χώρα δεν είναι μόνη. Η χώρα και έχει δίκιο και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής», υποστήριξε.
«Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από τα wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτών συνομιλιών, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα από πού διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες. Αντί να συνταχθείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, [φτάσατε] να παίρνετε τη θέση των δανειστών», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η απόφαση Ντράγκι για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελεί και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης»
O διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα πως αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση ύψους 18,5 δισ. ευρώ, κι αυτό -προσέθεσε- δεν αποτελεί μόνο μια ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας, αυτό αποτελεί και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό θα συμβεί «θέλετε, δεν θέλετε, χωρίς επιπλέον μέτρα, όπως επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ».

«Η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας περί κατάρρευσης και συρρίκνωσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας, κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Έχετε το θράσος κύριε Μητσοτάκη να συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με τα δάνεια ενός κόμματος που εκείνη την εποχή, την εποχή των παχιών αγελάδων, είχε ένα 3% και φυσικά για τα δάνεια που έπαιρνε, είχε βάλει υποθήκη το κτίριο των γραφείων του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Εσείς ποια υποθήκη έχετε βάλει; Ποιες εξασφαλίσεις δώσατε για τα εκατομμύρια της χρηματοδότησης από τις τράπεζες κύριε Μητσοτάκη;», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή όσα ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. «Συγκρίνετε δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ με έναν δανεισμό της τάξης των 8 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως αν εφαρμοστεί η εξαγγελία της ΝΔ ότι θα ξεχρεώνει τα δάνεια από την κρατική χρηματοδότηση, τότε θα κάνει πάνω από 80 χρόνια για να τα αποπληρώσει.

«Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία μας και στα ταμεία σας. Αλλά να βγάλετε και τα τιμολόγια του κ. Μαυρίκου, κύριε Μητσοτάκη, γιατί δεν τα έχετε βγάλει όλα», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για δάνειο περί των 8 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ έβαλε υποθήκη το ακίνητο στην Κουμουνδούρου για να αναρωτηθεί ποια υποθήκη έβαλε για τα δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ η Νέα Δημοκρατία.

Σχολιάζοντας δε τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη για την πορεία έρευνας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των κ.κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ επιχειρεί έναν άθλιο συμψηφισμό με τον κ. Παπασταύρου αν και οι υποθέσεις κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί και ενώ η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 1 μέλους από τη ΝΔ, και ενώ από τα 6 μέλη οι 4 είναι δικαστικοί λειτουργοί. «Επιχειρείτε έναν άθλιο συμψηφισμό και μια καθαρή υπόθεση επιχειρείτε να την βάλετε απέναντι από τη Siemens και τα θαλασσοδάνεια», είπε ο πρωθυπουργός.

Η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, αναρωτήθηκε «ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα ταμεία; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;».

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μάλιστα το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα-ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ. «Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσθέτοντας ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ έλαβε 301 εκατομμύρια ευρώ, ως κρατική χρηματοδότηση, από το 1999 έως σήμερα, το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. «Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με αέρα», είπε και προσέθεσε ότι «ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Ποιος; Τα μέλη σας; Μακάρι. Θα σας στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εμείς λοιπόν δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός»!

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προαναγγείλει την ανάληψη δράσεων «για να ξηλωθεί όλο αυτό το σάπιο οικοδόμημα».

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί το επόμενο διάστημα στην υιοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού και των πολιτικών κομμάτων.

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας αλλά και σύστημα ελέγχου για χορήγηση δανείου προς τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για κάθε ρύθμιση, διαγραφή ή άλλη διευθέτηση χρέους των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφενός να ελέγχεται αν πληρούνται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες και αφετέρου να ενημερώνεται η ελληνική Βουλή και οι πολίτες για το ύψος του τραπεζικού δανεισμού κάθε κόμματος και για κάθε διευκόλυνση προς αυτά.

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, στις οποίες είχε αναφερθεί κατά την Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα φροντίσει να καταργηθούν.

Μέσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι και η ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια». «Δεν πρόκειται δηλαδή αυτό το θέμα να κλείσει επειδή ψηφίστηκε κάποτε μια τροπολογία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετασθεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων σε αυτά.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «για μας λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και στη νομιμοποίηση ιδιωτικών χορηγιών, αλλά στο να υπάρχει χρηματοδότηση με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι στις 31.12.2015, το ύψος δανεισμού του κλάδου των ΜΜΕ προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη συχνοτήτων.

Είπε ακόμα ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης τα ΜΜΕ δανειοδοτούνταν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις ακόμη κι όταν οι τράπεζες απέκλειαν τη μεγάλη πλειονότητα των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Προσέθεσε δε στο σημείο αυτό ότι αντί αυτά τα δάνεια να εξοφλούνται, αναχρηματοδοτήθηκαν έως τον Γενάρη του 2015. «Η σημερινή συνεδρίαση και υπερψήφιση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εξετάσει τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ αλλά και γιατί αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες! Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτόν τον τόπο! Παρά τις απειλές παρά τους εκβιασμούς! Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω! Και θα περάσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και προκοπής, για τον ελληνικό λαό που τόσα έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Πηγή : newsbomb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου