Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ξεχάστε το νούμερο που ξέρατε από εχθές τα μέτρα έγιναν 8 δις



Σε περιβάλλον έντονων πιέσεων πρόκειται να βρεθούν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης, οι οποίοι αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Β.Σόιμπλε, καθώς και με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το χρέος στο επίκεντρο των επαφών.

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι θεωρεί μη ρεαλιστικό τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τον πετύχει μια φορά με «ηρωικές προσπάθειες», αλλά σίγουρα δεν θα είναι διατηρήσιμο. Ετσι έκανε σαφές ότι το Ταμείο επιμένει σε σκληρά μέτρα ή σε γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Ο Ντεϊσελμπλούμ σχολιάζοντας είπε ότι το 3,5% είναι ηρωικό αλλά εφικτό για το 2018, καθώς είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν θέλει να εγκαταλείψει τον στόχο της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Πρόσθεσε, πάντως, ότι από κει και πέρα «υπάρχει ένα ρίσκο το οποίο πρέπει να συζητήσουμε».

Τα παραπάνω σχόλια δείχνουν ότι Ευρώπη και ΔΝΤ αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν στο εξής στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΤΟΜΣΕΝ: ΜΕΤΡΑ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Εμμένει στις απόψεις του ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ότι χωρίς μέτρα 8 δισ. ευρώ ο «μη ρεαλιστικός» στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 είναι ανέφικτος.

Ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, ενώ επιμένει και στη μείωση του αφορολόγητου.

Ανοιχτός εμφανίζεται σε ό,τι αφορά τους τρόπους που θα επιλεχθούν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία -όπως λέει- θα μπορούσε να συνδεθεί με εφαρμογή ενός προγράμματος τα επόμενα δύο έτη.

Σημειώνει δε ότι το θέμα του χρέους δεν έχει ακόμη συζητηθεί επαρκώς, αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο δημοσιονομικό και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δύο θέματα (μεταρρυθμίσεις και χρέος) «θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ του ΔΝΤ».

Πάντως στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τόμσεν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα, αλλά και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Η προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι εντυπωσιακή σε κάθε σύγκριση, σημείωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελλάδα δυσκολεύεται να διατηρήσει, την τελευταία διετία, αυτή την προσαρμογή. Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα, αλλά το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, είπε.

Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα, σημείωσε.

Ο Τόμσεν υπογράμμισε πως ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο «πάνω σκέλος». Όπως είπε, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Η φοροδιαφυγή αυξάνει και τα έσοδα μειώνονται λόγω του φορολογικού συστήματος. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων.

Επανέλαβε δε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά. Το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες, είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Η ανακούφιση χρέους πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, αν δεχτούμε ότι θα κινηθούμε με τον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018, σημείωσε ο Πολ Τόμσεν.

Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα χρέους, είπε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής.

Η μείωση του δημοσίου χρέους δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα, εξήγησε.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει το ΔΝΤ μια χώρα εκτός από την χρηματοδότηση, υποστήριξε ο κ. Τόμσεν, κινούμενος και σε αυτό το θέμα στη γραμμή Λαγκάρντ.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα πρέπει να «βγαίνει» για να μπορεί να κατατεθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου και να λάβει έγκριση.

Διευκρίνισε πάντως, πως αυτή την στιγμή το Ταμείο συζητά ακόμα συμμετοχή και στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο ίδιος απάντησε πως είναι πιθανό να γίνει αυτό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.



Πηγή : eleftheria.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου