Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Οι ισραηλινοί σκότωσαν και τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

 


Νεκρός είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην Γάζα.

Ο Σινουάρ, θεωρείται από τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 και η είδηση του θανάτου του, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ανάρτηση προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. «Κατά τη διάρκεια επιχείρησης μαχητών του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Η IDF και η Shin Bet ερευνούν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να είναι ο Yahya Sinwar. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», αναφέρουν.



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

 




Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.


Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας απασχολήσουν τρία θέματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο Zelenskyy και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει.

Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδος, η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: η Ουκρανία θα είναι αυτή η οποία θα επιλέξει τον χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει, όμως, να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.

Θα έχουμε μία πρώτη συζήτηση για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Draghi μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και να ξαναπώ ακόμα μία φορά ότι, όπως είμαστε σήμερα, οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να μπορούμε να τους πετύχουμε.

Θα μας απασχολήσει πολύ και το ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης. Και με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική, είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε, καθώς φαίνεται, να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές.

Εκεί θέλω να υπενθυμίσω ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας από το 2016.

Προσβλέπω, λοιπόν, σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την Ευρώπη, αλλά ζήτημα το οποίο, θέλω να τονίσω, δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Οπότε πιστεύω ότι μπορούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε αυτή τη συζήτηση, μεταφέροντας την ελληνική εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δημοσιογράφος (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά): Ποια είναι η άποψή σας για τους κόμβους επιστροφής;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι επιστροφές είναι το κομμάτι που λείπει από τη μεταναστευτική μας πολιτική. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ αυστηρή, αλλά -πιστεύουμε- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Με χαροποιεί το γεγονός ότι σταδιακά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναγνωρίσει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Αλλά βέβαια, όπως γνωρίζετε, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα επιστροφών.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά όσους δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπω στο να μάθω περισσότερα για τις καινοτόμες λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαίρομαι για το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να σκεφτούμε «έξω από το κουτί» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πιεστικό πρόβλημα. Σας ευχαριστώ.



Άρση βουλευτικής ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη

 


Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με 224 ψήφους υπέρ, 46 κατά, και 2 παρών. Είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη κατά την συζήτηση της άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο Υπουργός σε βάρος του.

Περιεχόμενο της μήνυσης είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις του Χανιώτη βουλευτή που στρέφεται κατά του Υπουργού, κατηγορώντας τον χρηματισμό στην υπόθεση νοβάρτις, παρ’ότι η Δικαιοσύνη έχει αρχειοθετήσει την υπόθεση.

«Όλες οι αρχές είπαν στην κοινωνία ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι αθώος. Είπε ότι δεν παίρνω τίποτα πίσω. Τι άλλο πρέπει να κάνω. Να πάω στον Πάπα της Ρώμης; Να πάω στον Πρόεδρο της Αμερικής; Όταν ένας πολιτικός αντίπαλος έχει αθωωθεί δεν μπορείτε να συνεχίσετε να τον σπιλώνετε», δήλωσε από τα έδρανα της πλειοψηφίας ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στρεφόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Πείτε μου εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην άρση τι άλλο πρέπει να κάνω; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να σταματήσει να με συκοφαντεί; Ποια είναι η αντιπρότασή σας να λέτε όχι; Δεν είστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κα Ακρίτα; Εγώ δεν είμαι άνθρωπος τι είμαι ζώο; Τι μου λέτε; Να μην αρθεί η ασυλία του; Να με συκοφαντεί κάθε μέρα και εγώ να μην μπορώ να κάνω τίποτα;».

«Με πολύ μεγάλο σεβασμό στη συναδελφική σχέση μας θέλω να σας παρακαλέσω ούτε τα εσωκομματικά σας να σας επηρεάσουν γιατί είναι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά σεβόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο να επιτρέψετε να δικαστεί ο κ. Πολάκης και αν το δικαστήριο τον δικαιώσει με γειά του και χαρά του. Δεν το θεωρώ πολύ πιθανό πάντως κ. Πρόεδρε. Αν στο τέλος της συνεδρίασης πει συγγνώμη και αναιρέσει θα αποσύρω την μήνυση γιατί για εμένα η μήνυση είναι το έσχατο μέσο». Πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του κ. Πολάκη, υπογράμμισε: «Αυτά τα 4 χρόνια έγινε έλεγχος στους λογαριασμούς μου, των εταιριών μου,. Η κα Τουλουπάκη φώναξε τους πελάτες έναν - έναν στο γραφείο της. Πήραν καταθέσεις και μετά από 3 χρόνια η Τουλουπάκη δεν βρήκε τίποτα και γι’ αυτό δεν με κάλεσε καν για εξηγήσεις. Ο κ. Πολάκης δεν έχει μεγάλη εξειδίκευση με το δικαστικό μας σύστημα. Λέει δεν είναι αθώωση είναι αρχειοθέτηση. Τώρα οι νομικοί στην αίθουσα λογικά γελούν, η αρχειοθέτηση είναι ανώτερη της αθώωσης. Για να αθωωθείς πρέπει να έχει προηγηθεί δικαστήριο. Να υπάρχει δηλαδή κατηγορία. Έγινε έρευνα και δεν βρέθηκαν αποχρώσεις ενδείξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος».




Ένοχοι Αγοραστός και άλλοι 3 για την πλημμύρα από τον Ιανό

 


Ένοχοι για την κατηγορία της πρόκλησης της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας στη δίκη για τον Ιανό, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Το δικαστήριο επέβαλε και στους τέσσερις ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι για αυτή την κατηγορία.

Επίσης, κρίθηκαν όλοι αθώοι για την ανθρωποκτονία από αμέλεια.




Συμπλοκή Πακιστανών και Αλβανών κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού

 



Συμπλοκή κρατουμένων με επτά τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις φυλακές Δομοκού.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε πτέρυγα του ισογείου του Καταστήματος Κράτησης μεταξύ αλλοδαπών βαρυποινιτών, Αλβανών και Πακιστανών, και είχε ως αποτέλεσμα, να τραυματιστεί βαρύτατα στο σώμα και στο κεφάλι ένας 32χρονος Πακιστανός ο οποίος δέχθηκε χτυπήματα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα.

Οι άλλοι έξι τραυματίες που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας, έφεραν θλαστικά χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους και κάποιοι εξ αυτών σημάδια από αιχμηρό αντικείμενο.

Στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο - κελί του νοσοκομείου Λαμίας, παρέμεινε για νοσηλεία ένας ακόμη Πακιστανός, ηλικίας 30 ετών.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας, ενώ σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.


Πηγή: lamiareport.gr



Ένοχος ο 28χρονος που έμπαινε σε αυλές και μύριζε τα παπούτσια των γειτόνων του



Ένοχος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 28χρονος που έμπαινε στις αυλές σπιτιών των γειτόνων του και μύριζε… τα παπούτσια τους.

Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης ενός μήνα, με τριετή αναστολή, για την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, υπό τον όρο της παρακολούθησης θεραπευτικού προγράμματος σε αρμόδια κοινωνική δομή, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο άντρας συνελήφθη τη προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από μήνυση που κατέθεσε 40χρονος γείτονάς του, ο οποίος τον εντόπισε για πολλοστή φορά να εισέρχεται στην αυλή του, να περιεργάζεται και να μυρίζει τα παπούτσια της οικογένειάς του. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο 28χρονος έμπαινε και σε άλλες αυλές και έκανε την ίδια πράξη.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε την κατηγορία και δήλωσε μετανιωμένος. Όπως είπε, μπήκε συνολικά τρεις φορές στις αυλές των σπιτιών, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει γιατί το έκανε.

«Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς έφτασα να κάνω αυτή τη πράξη. Νιώθω μεγάλη ντροπή και απογοήτευση για τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Θα ζητήσω υποστήριξη να δω τι συμβαίνει και να μη γίνει χειρότερο. Εργαζόμουν για να βοηθήσω τους γονείς μου και σταμάτησα το καλοκαίρι, είμαι μοναχοπαίδι. Παράλληλα διατηρώ μια σχέση, έπεσαν πολλά μαζί μετά το καλοκαίρι», ανέφερε.

Σχετικά με τα καταγγελλόμενα περιστατικά, παραδέχθηκε ότι μπήκε στις αυλές των γειτόνων του, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα έκανε κάτι κακό.



Κάτι δεν πάει καλά στον σιδηρόδρομο και έχει γεμίσει επικίνδυνους υπαλλήλους - Εισαγγελική έρευνα για το τρένο του Προαστιακού που μπήκε στο Μετρό

 


Από την τραγωδία των Τεμπών έπρεπε να έχουν ξηλωθεί οι πάντες στον σιδηρόδρομο, και να έχει στηθεί από την αρχή με διοίκηση και υπαλλήλους που δεν είναι ανεπαρκείς και επικίνδυνοι. Αντίθετα όπως φαίνεται και μέχρι σήμερα παραμένουν να λειτουργούν τον σιδηρόδρομο επικίνδυνα για την ασφάλεια άτομα.

Ευτυχώς μια νέα τραγωδία έσωσε η τηλεδιοίκηση που λειτουργεί σωστά!!!

Την δικαιολογημένη και επιβεβλημένη παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αριστείδη Κορέα, προκάλεσε το νέο περιστατικό με τρένο του Προαστιακού το οποίο παραλίγο να μπει στο δίκτυο του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ειδικότερα, ο κ. Κορέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας μετά την αποκάλυψη του παραπάνω περιστατικού, το οποίο έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιο ατύχημα. Στο πλαίσιο της επείγουσας έρευνας την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Ανδρέου θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα.

Περιστατικό με παρ' ολίγον εισόδου συρμού του Προαστιακού σε γραμμή του Μετρό στην Δουκίσσης Πλακεντίας σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) το οποίο επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Τερεζάκη που μίλησε στον Real FM και τον Νίκο Στραβελάκη, τη λάθος εντολή έδωσε ο σταθμάρχης για τον οποίο είπε ότι έχει δώσει ήδη εντολή απομάκρυνσης για επανεκπαίδευση. Αντί να πεί ότι απωλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες κοροιδεύει τον κόσμο και τον εξοργίζει.

Όπως είπε για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα των υπαλλήλων «πιθανότατα εκείνη την ώρα έπρεπε να μπει το Μετρό αλλά λόγω καθυστέρησης προηγήθηκε ο Προαστιακός χωρίς να αλλάξει χάραξη ο τηλεδιοικητής. Αυτό έγινε 500 μέτρα πριν να ξεκινήσει η σήραγγα».

Κατά τον κ. Τερεζάκη «ο μηχανοδηγός παραβίασε δύο φωτοσήματα, που του έδειχναν ότι μπαίνει σε γραμμή του μετρό και δεν σταμάτησε και ελέγχεται γι' αυτό».

«Το λάθος το έκανε ο σταθμάρχης καθώς έκανε μια χάραξη που αντί για τον προαστιακό, έστελνε τον συρμό στο μετρό. Από τα ευρήματα της επανεκπαίδευσης θα δούμε πού και αν θα συνεχίσει».

Ερωτηθείς, δε, για το αν η τηλεδιοίκηση έπιασε το λάθος του σταθμάρχη, ο κ. Τερεζάκης απάντησε «η τηλεδιοίκηση έδειχνε τα σήματα αλλά δεν αντιλήφθηκε το λάθος του σταθμάρχη γιατί εκείνος χάραξε σωστή διαδρομή, δεν έστειλε δηλαδή το τρένο σε γραμμή αντίθετης πορείας».

Στο έγγραφο της ομοσπονδίας για ό,τι συνέβη το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου περιγράφεται ότι ο μηχανοδηγός του συρμού του Προαστιακού αντιλήφθηκε ότι τα κλειδιά ήταν στραμμένα σε λάθος πορεία και τον έστελνε στο υπόγειο δίκτυο όπου δεν μπαίνει ο Προαστιακός.

Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρει η ΕΦΣΥΝ η οποία έφερε στη δημοσιότητα το περιστατικό, ο μηχανοδηγός του συρμού του Προαστιακού  αρχικά προσπάθησε να επικοινωνήσει 2-3 φορές μέσω ασυρμάτου με το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών χωρίς, όμως, να λάβει απάντηση. Τότε ο ίδιος φέρεται να αποφάσισε να μπει με πολύ μικρή ταχύτητα στην λάθος γραμμή με αποτέλεσμα όταν το τρένο πέρασε έναν αισθητήρα να «χτυπήσει» η τηλεδιοίκηση στο ΣΚΑ και έτσι να αποφευχθεί το ατύχημα.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train για το συμβάν

«Η Hellenic Train ανακοινώνει ότι διερευνά τα αίτια του περιστατικού, που σημειώθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, κατά το οποίο συρμός του Προαστιακού παραβίασε τις ενδείξεις εισόδου στη γραμμής του ΜΕΤΡΟ στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Η διερεύνηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η πειθαρχική διαδικασία για την απόδοση ευθυνών. Το προσωπικό που εμπλέκεται στο περιστατικό έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η εταιρεία ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλες τις διαδικασίες της και εφαρμόζει σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης και αξιολόγησης για το προσωπικό της.

Η Hellenic Train παραμένει προσηλωμένη στη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, αναλαμβάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες όπου απαιτείται».



Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

 


Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου. 

Η Βάσω Παπανδρέου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.



Η Γερμανία για τα Eurofighter ζητά από τον Ερντογάν γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα παραβιάζει το εναέριο χώρο της Ελλάδας


 

Το Βερολίνο ζητά από τον Ερντογάν διαβεβαιώσεις για την πώληση των Εurofighter» αναφέρει σε δημοσίευμά του το Middle East Eye.

«Η Γερμανία ζητά γραπτές τουρκικές εγγυήσεις ότι δεν θα παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο»

«Η Γερμανία θα καταγράψει πρόοδο στο αίτημα του Eurofighter, μόνο εάν η Τουρκία θα δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι το αεροσκάφος δεν θα χρησιμοποιηθεί για παραβίαση του αμφισβητούμενου ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μια προϋπόθεση που η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι Γερμανοί είπαν επίσης ότι δεν θα προωθήσουν τα τουρκικά αιτήματα για χερσαία όπλα, όπως κινητήρες και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για το τουρκικό εθνικό σχέδιο αρμάτων μάχης και άλλα, εκτός εάν η Άγκυρα παράσχει ξανά εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιθετικούς στρατιωτικούς δράσεις στο εξωτερικό» σημειώνει επίσης.

Η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την πιθανή πώληση έως και 40 πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η πηγή είπε ότι η κίνηση ήταν απλώς ένας γραφειοκρατικός ελιγμός για να καθυστερήσει η πώληση όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Είναι σαν να αναφέρεστε σε θέματα στις υποεπιτροπές που γνωρίζετε ότι δεν θα σημειώσουν καμία πρόοδο», πρόσθεσε μια δεύτερη πηγή.






Β-2 συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθι στην Υεμένη



Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν πέντε υπόγειες αποθήκες όπλων των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, διευκρινίζοντας ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν βομβαρδιστικά stealth τύπου B-2 Spirit.

«Σήμερα, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών B-2 έπληξαν με ακρίβεια πέντε υπόγειες θωρακισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης», αναφέρει η ανακοίνωση του Λόιντ Όστιν, ο οποίος επισημαίνει ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες χρησιμοποιούσαν τέτοια οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή της Ερυθρά Θάλασσας.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν, ενέκρινα αυτά τα στοχευμένα πλήγματα για να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την ικανότητα των Χούθι να συνεχίσουν την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους και για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις και το προσωπικό των ΗΠΑ σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου», σημειώνει ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ότι συλλέγει στοιχεία για τον αντίκτυπο των σημερινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον υποδομών των Χούθι στην Υεμένη, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν απώλειες αμάχων.

Την είδηση επιβεβαίωσε το προσκείμενο στους Χούθι τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah πως οι ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας εξαπέλυσαν επιθέσεις τα ξημερώματα εναντίον της πρωτεύουσας Σανάα και της πόλης Σάαντα (βορειότερα).



Συνεχίζει Τραμπ να παραμυθιάζει τον κόσμο ότι «μετανάστες στο Οχάιο που τρώνε κατοικίδια»

 



Η γνωστή συνταγή Τράμπ, ψέκα, fake news, διχασμός και πόλωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε λέγοντας ψέματα, επανέλαβε χθες σε προεκλογική εκδήλωση τον ψευδή ισχυρισμό ότι Αϊτινοί μετανάστες στο Οχάιο τρώνε κατοικίδια των γειτόνων τους.

Μιλώντας σε φόρουμ της Univision στη Φλόριντα, που συντόνιζε ο μεξικανός δημοσιογράφος Ενρίκε Ασεβέντο, ο Τραμπ ρωτήθηκε από ένα μέλος του ακροατηρίου κατά πόσον πιστεύει αυτή την ιστορία για το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Κι επέμεινε: «σας λέω αυτά που έχουν αναφερθεί».

«Το μόνο που κάνω είναι να αναφέρω», είπε ο Τραμπ χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις πηγές του, λέγοντας μόνο ότι πρόκειται για «εφημερίδες» γενικά και αόριστα χωρίς να αναφέρει τα ονόματα αυτών. Ο Τράμπ επανέλαβε τα fake news χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις ότι η κοινότητα των μεταναστών «τρώνε κι άλλα πράγματα που δεν πρέπει».

Ο Τραμπ τις προηγούμενες εβδομάδες έχει αναφερθεί με έμφαση στον παραπάνω ισχυρισμό του, που έχει γίνει διαδοθεί ευρέως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι μετανάστες από την Αϊτή στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο κλέβουν τα κατοικίδια των κατοίκων ή άγρια ζώα από τα πάρκα, προκειμένου να τραφούν.

Φυσικά και δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι οι μετανάστες από την Αϊτή τρώνε κατοικίδια και αξιωματούχοι από το Οχάιο – συμπεριλαμβανομένων και Ρεπουμπλικάνων – έχουν επαναληπτικά δηλώσει ότι η ιστορία αυτή δεν είναι αληθινή.




Βίντεο από τον σεισμό των 5,9 ρίχτερ στην Τουρκία

 


Ο σεισμός 5,9 ρίχτερ, σημειώθηκε στην περιοχή Kάλε της Μαλάτια και η δόνηση έγινε αισθητή και στις γύρω επαρχίες στην Ανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.46 π.μ., σε βάθος περίπου 10,07 χιλιομέτρων.

Στις κάμερες αποτυπώθηκε ο πανικός καθώς και ο κίνδυνος που προκλήθηκε από τον σεισμό, με πιο χαρακτηριστικό ένα στιγμιότυπο όπου μια γυναίκα γλίτωσε σχεδόν για εκατοστά από ένα μοιραίο χτύπημα από συντρίμμια που βρέθηκαν στο έδαφος.







Συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί στη Χίο, για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης

 


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο διήμερο στη Χίο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, -5- άτομα – αλλοδαποί (21χρονος, 33χρονος, 27χρονος, 29χρονος και 28χρονος), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κατά περίπτωση, για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες χθες (15-10-2024), ο 21χρονος, ο 33χρονος, ο 27χρονος και ο 29χρονος, βρισκόμενοι στον αερολιμένα Χίου, επιχείρησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με προορισμό την Αθήνα, χρησιμοποιώντας, κατά περίπτωση, δελτία ταυτότητας Αρχών Ιταλίας και Γαλλίας, τα οποία ήταν πλαστά, καθώς και δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που ανήκει σε άλλο πρόσωπο (αλλοδαπό).

Κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί, προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα έγγραφα από τον 28χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε πρωινές ώρες σήμερα (16-10-2024) στην πόλη της Χίου και συνελήφθη.

Τα προαναφερόμενα έγγραφα κατασχέθηκαν, ενώ το προανακριτικό έργο διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου.



Συνελήφθη 44χρονος που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, φαρμακεία και ξενοδοχεία στην Βορειοανατολική Αττική

 


Συνελήφθη πρωινές ώρες της 15-10-2024 στην περιοχή του Αμαρουσίου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, 44χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για ληστείες κατ΄ εξακολούθηση, απόπειρα κλοπής, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών και υπεξαίρεση.

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγεγραμμένων ληστειών σε καταστήματα, φαρμακεία και ξενοδοχεία σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, κατόπιν αξιοποίησης πληροφορικών δεδομένων και στοιχείων, ταυτοποιήθηκε ο 44χρονος ως δράστης των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων και συνελήφθη.

Ως προς τον τρόπο δράσης του, ο 44χρονος τουλάχιστον από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αφού κατόπτευε τους χώρους που στοχοποιούσε και επιβεβαίωνε τη μη ύπαρξη πελατών, εισερχόταν σε αυτούς και με την απειλή όπλου ή μαχαιριού αφαιρούσε χρηματικά ποσά.

Επέλεγε να δρα κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες και κινούταν με δίκυκλο, το οποίο του εξασφάλιζε ευελιξία κινήσεων στους οδικούς άξονες.

Για να δυσχεράνει την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του, φρόντιζε να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του χρησιμοποιώντας κράνος με λογότυπο γνωστής εταιρίας διανομής, μάσκα  και γυαλιά ηλίου, εναλλάσσοντας ρουχισμό ενώ κάλυπτε με πετσέτα ή σακούλα την πινακίδα του επιχειρησιακού του δικύκλου.

Μετά από έρευνα στην οικία και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -0,8- γραμμ. ηρωίνης,
  • πιστόλι τύπου REPLICA,
  • κινητό τηλέφωνο,
  • ρουχισμός και κράνος που φορούσε κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιαστήκαν -13- περιπτώσεις ληστειών και απόπειρα κλοπής σε Κηφισιά, Πεύκη και Μαρούσι.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Προφυλακιστέος ο Αλβανός που συνελήφθη με εκρηκτικά σε τυχαίο έλεγχο της ΕΛΑΣ

 


Προφυλακιστέος κρίθηκε εχθές Τετάρτη 16/10 μετά την απολογία του στην αρμόδια ανακριτική αρχή ο 39χρονος, με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τη σύντροφό του σε τυχαίο έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας και έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχαν στο όχημά τους όπλο, πυροκροτητές και εκρηκτικές ύλες.

Αντίθετα, η σύντροφος του 39χρονου, η οποία συνελήφθη μαζί του, μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με τον όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 39χρονος κατά την απολογία του φέρεται να υποστήριξε πως το πιστόλι και τις σφαίρες τα είχε για δίκη του προστασία λόγω παλιάς βεντέτας. Επίσης, φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι μετέφερε εκρηκτικά, τα οποία ανήκαν σε έτερο πρόσωπο, σύμφωνα με την υπεράσπισή του.

Από την πλευρά της η σύντροφος του 39χρονου φέρεται να δήλωσε πλήρη άγνοια και να είπε πως είδε το όπλο και τα εκρηκτικά όταν τα εντόπισαν οι αστυνομικοί.



Η Ολλανδία θέλει να στέλνει στην Ουγκάντα τους λαθρομετανάστες χωρίς άδεια παραμονής

 



Την πιθανότητα να στέλνονται στην Ουγκάντα οι αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, συζήτησε μια υπουργός προερχόμενη από το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας, καθώς η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας για την Ανάπτυξη, Ραϊνέτε Κλέφερ, επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα την Ουγκάντα και συζήτησε το θέμα με υπουργούς αυτής της χώρας, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NOS.

«Θέλουμε να φρενάρουμε τη μετανάστευση και είναι σημαντικό οι αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Και αυτό κάποιες φορές καθυστερεί. Διατηρούμε μια σχέση πολλών ετών με την Ουγκάντα και είναι μια φιλόξενη χώρα», διαβεβαίωσε η υπουργός.

Η Κλέφερ είναι μέλος του Κόμματος Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού βουλευτή Χέερτ Βίλντερς.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις αυτές, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι η Κλέφερ «συζήτησε εν τάχει ορισμένες πιθανότητες υποδοχής» των μεταναστών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγκάντας. «Το σχέδιο αυτό είναι ακόμη στα σπάργανα» και η ολλανδική κυβέρνηση «θα πρέπει πρώτα να ερευνήσει τις προθέσεις της Ουγκάντας και το τι είναι νομικά εφικτό και επιθυμητό», πρόσθεσε ο Γερούν φαν Ντόμελεν.

Το PVV του Βίλντερς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο ηγέτης του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει «την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» που έχει εφαρμοστεί ποτέ για να αντιμετωπιστεί η «κρίση ασύλου» στην Ολλανδία, όπως την αποκαλεί.


Πηγή



Με 170 χλμ έτρεχε το ΙΧ με τον Ρομά που σκότωσε την 37χρονη μητέρα στην Νέα Κίο

 


Με 170 χιλιόμετρα την ώρα, όπως προέκυψε από σχετική ανάλυση, έτρεχε το ΙΧ που χτύπησε και σκότωσε έξω από βενζινάδικο στη Νέα Κίο 37χρονη μητέρα δύο παιδιών και τραυμάτισε άλλους τρεις. 

Το αυτοκίνητο που προκάλεσε το δυστύχημα έκανε, σύμφωνα με κατοίκους της Νέας Κίου, κόντρες εκείνο το πρωινό, στην παραλιακή της περιοχής. Μέσα σε αυτό βρίσκονταν δύο άτομα που τραυματίστηκαν, για τα οποία είχαν γίνει καταγγελίες στις Αρχές το προηγούμενο διάστημα, για συμμετοχή σε παράνομους αγώνες ταχύτητας.

Το αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα για να κάνει προσπέραση, όταν ο οδηγός ξαφνικά πατάει φρένο, αλλά είναι αδύνατον να διατηρήσει τον έλεγχο. Το όχημα συνεχίζει και τελικά καρφώνεται στο αυτοκίνητο της άτυχης μητέρας.

«Με 180 χλμ χτυπάει πλαγιομετωπικά τη Νάντια, τη διαλύει κυριολεκτικά και μετά χτυπάει ένα δεύτερο τζιπ», περιγράφουν συγγενείς της 37χρονης, που μίλησαν στο Mega.

Πίσω από την άτυχη γυναίκα ήταν ένα αυτοκίνητο, με τον οδηγό του να τραυματίζεται.

Ο ίδιος μιλάει για το δυστύχημα και τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε:

«Πηγαίναμε προς Ναύπλιο με τη συγχωρεμένη. Εγώ πίσω, αυτή μπροστά. Με 60χλμ πηγαίναμε, δεξιά στη λωρίδα μας, κανονικά. Εμείς πηγαίναμε για Ναύπλιο, αυτός ερχόταν από Ναύπλιο. Ερχόταν με πολλά χιλιόμετρα, με 160, 170 κάπου εκεί. Χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και με το πίσω αριστερό μέρος τρακάρει πρώτα στην μπροστινή μου και μετά σε εμένα».

Kατάφερε να βγει από το αυτοκίνητό του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το όχημα της 37χρονης, αναφέροντας ότι «με το που έγινε το ατύχημα, πριν έρθουν η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, κατέβηκα να δω αν ζούσε ή αν πέθανε η Νάντια μπροστά μου. Ανοίγω την πόρτα και δεν υπήρχε τίποτα. Το σώμα της είχε μπει λογικά κάτω από το αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε το σώμα της στη θέση του οδηγού».

«Δεν θυμάμαι αν πάτησα φρένο. Πήγαινε με 170, 160 και έχασε τον έλεγχο. Του έφυγε το αυτοκίνητο. Δεν έκανε κόντρες, μόνος του ήταν», περιγράφει ο οδηγός.






Καταγγελία Μπακογιάννη - Μέχρι και το καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων παράτησε ο Δούκας

 


Την εγκατάλειψη του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων από τη δημοτική Αρχή δηλαδή τον Χάρη δούκα που έχει εκλεγεί με 60.000 ψήφους από τους 460.000 στο σύνολο των ψηφοφόρων της Αθήνας, καταγγέλλει η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του πρώην δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη. 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι το καταφύγιο βρίσκεται στο έλεος της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης, ενώ κάνει λόγο για «ομηρία των εργαζομένων». Ζητεί δε να βρεθεί άμεσα λύση, αλλά και να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Καταφύγιο, την κατάσταση των φιλοξενούμενων ζώων, τη συνεργασία με τους εθελοντές και για το αν είναι στις προθέσεις είναι να κλείσει.

«Το πρότυπο "Καταφύγιο του Σωκράτη" αποτελεί έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων που δημιουργήθηκε το 2021. Το ξεκινήσαμε με πολλή αγάπη και επαγγελματισμό και το λειτουργήσαμε με τη στήριξη των φιλόζωων εθελοντών, προκειμένου τα ζώα να διαβιούν αξιοπρεπώς σε έναν χώρο λειτουργικό, καθαρό, υγιεινό, ασφαλή και προσβάσιμο στους ανθρώπους που θέλουν να τον επισκεφθούν για να υιοθετήσουν ένα από τα ζωάκια», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Σήμερα, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες εθελοντών, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, το καταφύγιο βρίσκεται στο έλεος της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης. Αυτό διαπιστώθηκε άλλωστε και στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος είναι πλέον ανύπαρκτος, η αρμοδιότητα πηγαίνει από αντιδήμαρχο σε αντιδήμαρχο, γιατί, καθώς φαίνεται, η φροντίδα των αδέσποτων αποδεικνύεται "καυτή πατάτα" και οι εργαζόμενοι είναι σε ομηρία.

Τα ίδια τα ζώα... Κύριος οίδε.

Να βρεθεί άμεσα λύση για τους εργαζόμενους

Με τη Δημοτική Αρχή, έναν χρόνο μετά, να ζητάει... ακόμη λίγο χρόνο, οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κίνδυνου και να επισημάνουμε τα εξής, πριν να είναι πολύ αργά.

1. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να βρει άμεση λύση με τους εργαζόμενους που αυτήν τη στιγμή έχει απομακρύνει από το καταφύγιο. Τέσσερεις μήνες δούλεψαν χωρίς σύμβαση. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να υπογράψουν ότι βρίσκονται στον χώρο ως εθελοντές, για να αποποιηθεί κάθε νομικής ευθύνης. Και σήμερα είναι απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο καταφύγιο, καθώς τους έχει ανακοινωθεί ότι πρέπει να σταματήσουν να προσέρχονται στην εργασία τους.

2. Να μας ενημερώσει για τις συνθήκες που επικρατούν στο καταφύγιο. Πώς καθαρίζεται και από ποιον; Σε τι κατάσταση βρίσκονται πλέον οι υποδομές; Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να συντηρεί τον περιβάλλοντα χώρο, τα κλουβιά και 110 ζώα;

3. Να μας απαντήσει υπεύθυνα για το τι έγινε τον Αύγουστο με τη σκυλίτσα που μόλις είχε γεννήσει και πέθανε αυτή και μερικά από τα κουτάβια της εντός του καταφυγίου, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

4. Να μας ενημερώσει για την κατάσταση των φιλοξενούμενων ζώων, πόσες υιοθεσίες έχουν συντελεστεί αυτόν τον έναν χρόνο και για τον τρόπο λειτουργίας του καταφυγίου.

5. Να μας ενημερώσει για το κομβικό και σπουδαίο έργο των εθελοντών και για τον τρόπο συνεργασίας της μαζί τους.

6. Να βάλει φρένο στη φημολογία που ξεκίνησε η ίδια και θέλει το καταφύγιο να κλείνει. Υπεύθυνα και σοβαρά.

7. Να φροντίσει άμεσα να στελεχώσει το δημοτικό κτηνιατρείο, ένα έργο που της παραδόθηκε ολοκληρωμένο και που αυτήν τη στιγμή υπολειτουργεί».

«Ο δήμαρχος μπορεί να γύρισε τώρα στον Δήμο του, αλλά τα προβλήματα δεν έφυγαν ποτέ. Ήρθε η ώρα να αρχίσει να ασχολείται σοβαρά με την Αθήνα», καταλήγει η ανακοίνωση.




Η πρώτη δέσμη των κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας πρέπει να περιλάβει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

 



Από τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη κατά την άφιξή του στη Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Αλβανίας στο Λουξεμβούργο:

  • Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Μια πορεία, η οποία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
  • Η Ελλάδα τήρησε, στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις.
  • Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα. Και μάλιστα, η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση, των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια.


Τέσσερα θετικά νέα για τους φορολογούμενους και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας

 



Τέσσερις διαφορετικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

Συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, θεσπίζεται αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα και πλήρης απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των φιλοδωρημάτων.
  • Δεύτερον, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι».
  • Τρίτον, ορίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με ενίσχυση των εκπτώσεων για όσους πολίτες υποβάλλουν νωρίτερα τις δηλώσεις και κυρώσεις σε επικεφαλής φορέων που καθυστερούν την διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, ως εξής:
    • 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
    • 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
    • 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Επιπλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.

  • Τέταρτον, εισάγονται ορισμένες διοικητικές αλλαγές στην ΑΑΔΕ με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.