Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Ανησυχία σε Ρωσία και Τουρκία για την έκδοση NAVTEX - Ενεργοποιούν Τσίπρα κατά Μητσοτάκη


Εκδόθηκε η NAVTEX για το πλοίο Sanco Swift που θα ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, κάτι που δεν αρέσει σε Βλαντιμίρ Πούτιν και φυσικά σε Ταγίπ Ερντογάν.

Ούτως η άλλος η επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα, η διπλωματία της Ελλάδας και η οικονομική της πορεία, ανησυχεί και δεν αρέσει στον Τούρκο.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν έναν αποδεδειγμένα στενό σύμμαχο και αυτός είναι το εύκολο υποχείριο Αλέξης Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτούν και δίνουν τα ρέστα τους χρησιμοποιώντας τον μεγαλύτερο ανήθικο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της χώρας, για να κάνουν ζημιά και στον Μητσοτάκη, και την Ελλάδα.

Δεν είναι λίγα τα μηνύματα και τα δημοσιεύματα,  για υπόγειες διαδρομές χρημάτων, και συνομιλιών, με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να ανεβάσουν έναν εύκολο Αλέξη Τσίπρα, γυρίζοντας την Ελλάδα μας χρόνια πίσω σε όλα τα επίπεδα.

Άλλωστε έχει αρχίσει η "επίθεση" κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ με λάσπη, ψέμα, στημένες κατηγορίες σε όλα τα επίπεδα, ακριβώς στα πρότυπα Ρωσίας - Τουρκίας όπως πορεύονται και τα δύο καθεστώτα, με αυτό τον φαιδρό τρόπο, κάτι που παίζει στα δάχτυλα ο Αλέξης Τσίπρας και ξέρει να κάνει πολύ καλά, αφού δεν διαθέτει ίχνος πατριωτισμού και ηθικής.

Και επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δύσκολος αντίπαλος για Ρωσία, Τουρκία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil - ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα πάει μπροστά και να έχουμε τον νου μας!!!




Έφτασαν στην Τανάγρα τα δυο νέα ολοκαίνουργια Rafale

 


Δυο καινούρια του κουτιού, μονοθέσια μαχητικά Rafale τύπου H3R προστέθηκαν σήμερα στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα Rafale έφτασαν στο αεροδρόμιο της Τανάγρας σε μια συμβολική ημέρα για την Αεροπορία, ανήμερα της γιορτής του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Σε αντίθεση με τα έξι μεταχειρισμένα Rafale που έχουν ήδη παραληφθεί τους προηγούμενους μήνες, τα δυο αεροσκάφη που έφτασαν τώρα στη χώρα μας, είναι καινούρια.

Στο βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας διακρίνεται ο κύκλος που κάνουν τα αεροσκάφη πάνω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας πριν προσγειωθούν, ενώ τα υποδέχονται με μια αψίδα νερού προτού τροχοδρομήσουν.

Συνολικά, πλέον, από τη συνολική παραγγελία των 24 γαλλικών μαχητικών, η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει τα οκτώ. Βάσει της αρχικής συμφωνίας, από τα 24 αεροσκάφη, τα 12 θα είναι κανούρια και τα άλλα 12 μεταχειρισμένα.





Ιταλός ΥΠΕΞ για μεταναστευτικό: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα νοτιοανατολικά σύνορα όλης της ΕΕ»

 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε στην διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

«Η Ιταλία πρέπει να έχει την στήριξη της Ευρώπης διότι το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο θέμα, που πρέπει να λυθεί σε επίπεδο της ΕΕ. Δεν υπάρχει μόνον η ροή μεταναστών από την Αφρική προς την Μεσόγειο και την Ιταλία, υπάρχει και η βαλκανική ροή, η οποία περνά από την Ελλάδα και στην συνέχεια κατευθύνεται προς την Βόρεια Μακεδονία και τη βόρεια Ευρώπη, αγγίζοντας και τα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας», δήλωσε ο Ταγιάνι. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, «οι ΜΚΟ συμπεριφέρονται με έναν κάπως ιδιαίτερο τρόπο: σώζουν τη ζωή ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα, και καλά κάνουν. Αλλά στη συνέχεια τους φέρνουν όλους στα ιταλικά λιμάνια». «Η Ιταλία υποδέχεται όλους όσοι έχουν προβλήματα: παιδιά, αρρώστους, γυναίκες... Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, διότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί παραβίαση του νόμου», είπε στην Rai o Αντόνιο Ταγιάνι.

Τόνισε ότι η Ιταλία προτίθεται να υπογράψει νέο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για το μεταναστευτικό, προκειμένου να λυθεί το θέμα στην πηγή του. «Για να αφαιρούνται οι μηχανές από τις βάρκες που μεταφέρουν τους μετανάστες, ώστε να σταματήσει η δράση των δουλεμπόρων, οι οποίοι είναι πραγματικοί εγκληματίες».

«Στην Ευρώπη δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι πρόκειται για ιταλικά αλλά και ευρωπαϊκά σύνορα. Όπως επίσης, τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το ίδιο ισχύει για την Ισπανία», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη - Πελοπόννησο



Η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες του πλοίου SANCO SWIFT σε Κρήτη και Πελοπόννησο, εξέδωσε την Τρίτη με ταχείες διαδικασίες το Πολεμικό Ναυτικό. Η NAVTEX εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του ΠΝ. 

Η NAVTEX προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οποία όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινούν άμεσα σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.




Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil - ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».



Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα απαγορεύσει τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης

 



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.

Francine Lacqua: Με χαροποιεί ιδιαίτερα που υποδέχομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας. Νομίζω πως πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη της ημέρας, από εδώ, από το Σαρμ Ελ Σέιχ. Είστε αισιόδοξος πως θα γίνουν πράγματα; Γνωρίζουμε ότι αυτή η σύνοδος COP27 δεν θα μας δώσει βαρυσήμαντους τίτλους. Δεν αναμένουμε τεράστιες δεσμεύσεις. Αυτό που περιμένουμε είναι χρήματα. Θα πάρουμε χρήματα από τις πλούσιες χώρες για τις φτωχότερες για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πρόοδο που θα σημειωθεί σε αυτό το ζωτικής σημασίας μέτωπο. Σωστά επισημαίνετε πως το πραγματικό ερώτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η χρηματοδότηση της μετάβασης και το πώς θα καταστήσουμε πιο προσιτή για τις φτωχότερες χώρες, τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.


Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δυναμική, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μεγάλων εταιρειών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, και θεωρώ πως όλοι καταλαβαίνουμε, κάθε μέρα που περνάει, ότι μια νέα κρίση που συνδέεται με το κλίμα αναδύεται κάπου. Γνωρίζουμε πως η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε και αυτό γίνεται κοινός τόπος και κάτι που απαιτεί άμεση αντίδραση.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, πόσο δύσκολο είναι να δοθούν χρήματα για επιχειρησιακά ζητήματα ή σχετικά θέματα, ενώ είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση ενεργειακής ασφάλειας που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη, φυσικά, σε συνδυασμό με το κόστος ζωής το οποίο αυξάνεται. Και ενώ πολύς κόσμος πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε πως θα πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της πράσινης μετάβασης. Επιτρέψτε μου να σας δώσω το παράδειγμα της Ελλάδας. Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 10 ύψους GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν από δέκα ημέρες είχαμε μια όμορφη ημέρα, με ηλιοφάνεια και ανέμους. Για πέντε ώρες ολόκληρη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας βασίστηκε στις ΑΠΕ. Και κατανοούμε πως η έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές είναι πιο οικονομική αλλά και γεωπολιτικά ασφαλέστερη, ενώ, πέραν αυτών, συνεισφέρει επίσης στη μείωση των εκπομπών ρύπων.


Μιλάμε λοιπόν για θετικά project από άποψη Καθαρής Παρούσας Αξίας (NPV) και για το λόγο αυτό αναμένω σημαντική επιτάχυνση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.


Francine Lacqua: Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια αλλάζουν τα σχέδιά σας; Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βραχυπρόθεσμα ναι. Σκοπεύουμε να παρατείνουμε την παραγωγή από άνθρακα, πιθανώς για δύο-τρία χρόνια. Αλλά η απομάκρυνση από τον άνθρακα είναι μία απόφαση που έχουμε λάβει και δεν θα αλλάξει. Αυτό που θα αλλάξει είναι η διαφοροποίηση στις προμήθειες όσον αφορά το φυσικό αέριο. Γνωρίζουμε πως θα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον.


Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και την παροχή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, στην κεντρική Ευρώπη και -γιατί όχι- στην Ουκρανία. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος αυτός γίνεται πολύ σημαντικός και για άλλες χώρες.


Francine Lacqua: Επιδιώκετε την κατασκευή ενός καλωδίου, από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, που θα εισαγάγει πράσινη ενέργεια. Και την ίδια στιγμή μία σύνδεση, για παράδειγμα με τη Γερμανία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις με την κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε όμως να είμαστε και η χώρα διαμετακόμισης, που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη βόρεια Αφρική. Συζητάμε με τους Αιγύπτιους. Προχωράμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, για ένα καλώδιο 3 GW που θα συνδέσει την Αφρική με την Ελλάδα. Και, φυσικά, για να έχει κάποιος ένα καλώδιο 3 GW χρειάζεται 10 GW εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Francine Lacqua: Όταν εξετάζετε την κρίση που αντιμετωπίζουμε και την επιστροφή σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που καίνε άνθρακα, πιστεύετε γενικά ότι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η μετάβαση θα διαρκέσει περισσότερο; Στη συνέχεια θα μπούμε πιο δυναμικά στην πράσινη μετάβαση ή απλά θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος; Μιλάμε λοιπόν για μετάθεση στο μέλλον;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην πραγματικότητα, πρέπει να γίνει ταχύτερα, ειδικά όταν…


Francine Lacqua: Πρέπει. Θα γίνει όμως;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να γίνει ταχύτερα. Και όταν εξετάζουμε πώς αξιοποιούμε τα κεφάλαιά μας, τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και τα ιδιωτικά κεφάλαια, γνωρίζουμε -για παράδειγμα- ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση των υποδομών σε ό,τι αφορά τα δίκτυά μας. Αυτό για εμάς είναι απολύτως υψίστης σημασίας, διότι σε κάποιο σημείο δεν θα μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εάν δεν έχουμε περισσότερες επενδύσεις στα δίκτυα. Αλλά η ασφάλεια εφοδιασμού καθίσταται τεράστιο ζήτημα. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι η ασφαλέστερη, η καθαρότερη και η φθηνότερη μορφή ενέργειας σήμερα, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, μιλήστε μου λίγο για την κρίση όσον αφορά το κόστος ζωής. Από πλευράς ανάπτυξης η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά σε σύγκριση με άλλα κράτη. Η κρίση στο κόστος ζωής εξακολουθεί να υφίσταται και επηρεάζει πολλούς πολίτες σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι και γι’ αυτό στηρίζουμε τους πολίτες με διάφορα μέσα. Οι επιδόσεις της οικονομίας ξεπερνούν τις προβλέψεις, η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 6% φέτος. Αυτό μάς δίνει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Και, φυσικά, είμαστε μάλλον η μόνη χώρα που μπόρεσε να ανακυκλώσει τα κέρδη από τους παραγωγούς ενέργειας ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Στην πραγματικότητα έχουμε φορολογήσει -μπορεί να ακούγεται κάπως σοσιαλιστικό ή κομμουνιστικό- αλλά επιβάλαμε φόρο 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Επομένως, ανακτούμε σημαντικό ποσό χρημάτων από τους παραγωγούς ενέργειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.


Francine Lacqua: Η Ελλάδα πέρασε από ένα τεράστιο πρόγραμμα λιτότητας, με συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν ξέρω αν έχετε συμβουλές ή αν είχατε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν για τους πολύ δύσκολους δύο μήνες που είδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ ότι αυτό που είδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σαφές: δεν μπορείς να ξεγελάσεις τις αγορές. Αν προσφέρεις ένα πρόγραμμα που δεν είναι καλά χρηματοδοτημένο, οι αγορές θα θέσουν ερωτήματα, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μικρή ή μεγάλη χώρα. Έχουμε διδαχθεί τα μαθήματά μας στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε λοιπόν πως ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι δημοσιονομικά βιώσιμο.


Επαναλαμβάνω, ο λόγος για τον οποίο τα πάμε καλά είναι ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε την υψηλή ανάπτυξη με μια μετρημένη δημοσιονομική πολιτική. Έχω απορρίψει αιτήματα, για παράδειγμα, για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, η οποία θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό μας χωρίς να οδηγήσει απαραίτητα σε χαμηλές τιμές. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι πρέπει να λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης και να εστιάζουμε με ακρίβεια στη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζω ότι το Σαββατοκύριακο έγινε επίσης πολύς λόγος για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αυτά που γνωρίζετε; Είναι ακριβές ότι δημοσιογράφοι και άλλοι παρακολουθούνταν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύτως όχι. Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρω ότι δεν πρόκειται να μου μιλήσετε για την αμερικανική πολιτική αλλά, όπως γνωρίζετε, έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να αλλάξουν το χαρακτήρα ορισμένων αποφάσεων σχετικά με τη φορολογία, το ανώτατο όριο χρέους, κατά συνέπεια των οικονομικών πολιτικών που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Πώς επηρεάζει αυτό την Ευρώπη; Τι είδους εταίρο χρειάζεται η Ευρώπη όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να μιλήσω για την ελληνοαμερικανική σχέση, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και αναμένω ότι θα παραμείνει έτσι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ, σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο Κογκρέσο, προσδοκώ ότι αυτό δεν θα αλλάξει.


Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ, όπως πάντα, για τον χρόνο σας. Ελπίζω να σας δω στο Λονδίνο πολύ σύντομα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.



Όλοι δείχνουν Τσίπρα πίσω από Βαξεβάνη και αυτός κάνει επερωτήσεις για το στημένο δημοσίευμα

 


Δέν υπάρχει σοβαρός πολίτης αυτής της χώρας, που να μην έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο δικτάτορας Πούτιν, και ο Τούρκος Ερντογάν, δεν θέλουν την πρόοδο της χώρας, δεν θέλουν την ενδυνάμωση της χώρας, δεν θέλουν να παίζει ρόλο η Ελλάδας έχοντας μια σοβαρή κυβέρνηση, όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 :«Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη, κ. Χατζηνικολάου, κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος έχει αρχίσει έρευνα για το documento και τον εκδότη του, και αναμένονται ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, ακόμα και εάν η έρευνα ακουμπάει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να έχει οδηγηθεί για πολλά στο ειδικό δικαστήριο.

Και επειδή είναι θρασύτατος ο Αλέξη Τσίπρας, ανήθικος, και πολιτικά τελειωμένος, παίζει το χαρτί του μέχρι τέλους και όπου βγει, με αποτέλεσμα παρά τον θόρυβο και τις καταγγελίες ότι κρύβεται πίσω από το δημοσίευμα να καταθέτει ερώτηση στον Μητσοτάκη για την λάσπη που ο ίδιος ο Τσίπρας με εντολές η όχι από ξένα συμφέροντα, πετάει.


Αυτό που περιμένει όλη η Ελλάδα είναι η κυβέρνηση να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από το δημοσίευμα του documento γιατί είναι σίγουρο ότι δεν είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι γιατί όσοι αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν έχουν καταφύγει με μηνύσεις και αγωγές στην δικαιοσύνη.




Η Γεροβασίλη είναι σίγουρη ότι την παρακολουθούσαν - Ρώτησε τον Τσίπρα; Η ίδια ξέρει καλά πώς γίνονται!

 


Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ευθέως σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, ότι είναι σίγουρη ότι την παρακολουθούσαν και επέμενε.

Ξεκάθαρα η ερώτηση που έπρεπε να της γίνει είναι εάν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν την παρακολουθεί ακόμα; Και αυτή η ερώτηση έχει βάσει δεν είναι στημένο δημοσίευμα, έχουν κάνει επώνυμη καταγγελία τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τους παρακολουθούσε ο Τσίπρας μέσα από το Μαξίμου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε Λαφαζάνη, Βαλαβάνη, Πανούση, Κοτζιά και Βαρουφάκη και προσθέτουμε τις καταγγελίες της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου "Ο Τσίπρας ήθελε να μου δείξει υποκλοπές της ΕΥΠ στο Μαξίμου"

Η Όλγα Γεροβασίλη ξέρει πώς γίνεται το παιχνίδι αφού είχε ομολογήσει το 2019 πώς παρακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλους τους πολίτες στα social media.

Σε μια έμμεση ομολογία προχώρησε το 2019 η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ότι οι πολίτες παρακολουθούνται για τα όσα γράφουν στα social media, με αφορμή τις προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά και τον σάλο που προκλήθηκε από αυτές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, η Όλγα Γεροβασίλη προσπάθησε να αιτιολογήσει τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών στα Γιαννιτσά πριν από την ομιλία του Φώτη Κουβέλη.

«Τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών δυστυχώς διάφορες οργανωμένες ομάδες – και το λέω με στοιχεία, διότι αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου κατ’ έντονο τρόπο – και συγκεκριμένα άτομα καλούν σε βίαιη δράση πολίτες. Αν κάνετε έναν κόπο να περιτρέξετε το Διαδίκτυο (σ.σ. απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους) θα το βρείτε από μόνοι σας», είπε η υπουργός σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η αστυνομία.

«Βεβαίως η ΕΛΑΣ έχει και τις δικές της πληροφορίες ως οφείλει. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε επικεφαλής που ορίζει το σχέδιο ασφάλειας για οποιαδήποτε μαζική συγκέντρωση…..παίρνει μέτρα ασφαλείας για την προστασία του γεγονότος…. Ένας από τους μηχανισμούς είναι η προληπτική προσαγωγή….πολλές απ’ τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα οι προσαγωγές έχουν ονοματεπώνυμα και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν, αυτό είναι μέρος της δουλειάς….», συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας «διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει ήδη συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, τότε είναι πράξη βίας».

Αυτή πάντως δεν είναι ήταν η πρώτη φορά που υπουργός παραδέχεται έμμεσα το ενδιαφέρον που δείχνει η κυβέρνηση για τις συμπεριφορές των πολιτών στα social media. Το 2017, η δήλωση του υπουργού επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος είχε αναφερθεί στο «μηνιαίο report με το οποίο παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media», είχε επίσης προκαλέσει συζήτηση και αντιδράσεις.



Τι απαντά ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη

 


Ο Νίκος Χατζηνικολάου ρώτησε τον Πρωθυπουργό: Πόσο βλάπτουν, κατά την εκτίμησή σας, την εικόνα της κυβέρνησής σας όλες αυτές οι υποθέσεις; Χθες άκουσα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ολυμπιακού, τον κ. Βρέντζο, να μιλά για εγκληματική οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου, να καταγγέλλει την Ομοσπονδία και να συνδέει την υπόθεση αυτή με τις παρακολουθήσεις, με τις υποκλοπές και με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Μαξίμου, τον κ. Δημητριάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Τα άκουσα και εγώ αυτά, για εγκληματική οργάνωση, κατά τον εκπρόσωπο της ομάδος, στο ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Είμαι Ολυμπιακός προσωπικά. Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;

Αυτό ως προς το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος. Θα σας πω όμως και κάτι ευρύτερο, κ. Χατζηνικολάου. Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι.

Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά, κ. Χατζηνικολάου…».

Ο κύριος Μαρινάκης στη δήλωσή του δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο για τη δήλωση του κ. Βρέντζου!

Ο  ιδιοκτήτης του ομίλου Alter Ego Media και του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης με δήλωσή του απάντησε στα όσα είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του αποδέχθηκε την ύπαρξη δικτύου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το κακόβουλο λογισμικό predator, από συγκεκριμένους κύκλους. Αρνήθηκε βεβαίως τη δική του συμμετοχή. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Ωστόσο δεν αρκεί η κατηγορηματική άρνηση του. Οφείλει πράξεις και κινήσεις συγκεκριμένες προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον από το υπαρκτό, επικίνδυνο και βαθιά αντιδημοκρατικό δίκτυο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς.

Οι δε αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα.

Εμείς τις ίδιες αρχές και αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας υπηρετήσαμε εξ αρχής και σε αυτές επιμένουμε. Χωρίς αναστολές, χωρίς φόβο και με το αυτό πάθος».



Που είναι τα μέλη και τα στελέχη της κυβέρνησης που αναφέρει το documento; Γιατί δεν κινούνται νομικά;

 


Κάθε λογικός και σοβαρός άνθρωπος σε αυτή την χώρα αναρωτιέται, πώς αφού μία εφημερίδα με εμπλέκει και λέει ότι με παρακολουθούσαν, εγώ δεν έχω βγάλει έστω και μία ανακοίνωση ότι θα κινηθώ ποινικά και αστικά ζητώντας τα στοιχεία;;;;;;

Δεν αναφερόμαστε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν παρακολουθούσε η κυβέρνηση και σίγουρα ήταν σε συνεννόηση με την εφημερίδα του Βαξεβάνη, αναφερόμαστε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν είναι φαιδρά όπως τα στελέχη του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως και να έχει το πράγμα και για να βοηθηθεί η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι 33 να πάνε στην δικαιοσύνη και να καταθέσουν μήνυση και αγωγή κατά της εφημερίδας documento, κατά του εκδότη της ζητώντας τα στοιχεία με τα οποία δημοσιοποιήθηκε το όνομα τους και την τόσο σοβαρή κατηγορία και τα στοιχεία πρέπει να είναι αδιάσειστα!!

Και το βασικότερο όλων, ποιός ξέρει ένα ο Βαξεβάνης δεν έχει καταγεγραμμένες παράνομες συνομιλίες όλων αυτών που λέει; Πώς τις απέκτησε; Με τι λογισμικό; Εάν και εφόσον; Όλα στο φως και οι ένοχοι επιτέλους στην φυλακή.



Γνώριμος των Αρχών ο αλλοδαπός κακοποιός της Νίκαιας

 



Γνώριμος των ελληνικών Αρχών ο αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη για απόπειρα βιασμού και άγριο ξυλοδαρμό μιας 20χρονης κοπέλας στην Νίκαιο. Το 2018 είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη για απόπειρα βιασμού κατά μιας γυναίκας και αποφυλακίστηκε από τις φυλακές των Γρεβενών τον Απρίλιο του 2022 ενώ το 2016 είχε συλληφθεί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και η ποινή του τότε είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Όπως καταγράφεται σε βίντεο-ντοκουμέντο του Star μετά την άγρια επίθεση του «δράκου» στην 20χρονη, η κοπέλα τρομοκρατημένη από τα χτυπήματα του δράστη στο κεφάλι, χτυπά τις πόρτες των σπιτιών στη Νίκαια ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια. 



Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες της 6-11-2022 στη Νίκαια, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) 28χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού και σωματικές βλάβες.

Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες της 6-11-2022 ο 28χρονος ακολούθησε ημεδαπή την ώρα που μετέβαινε στην οικία της και την ακινητοποίησε με σκοπό να τη βιάσει. Η παθούσα προσπάθησε να τον αποτρέψει καλώντας σε βοήθεια και τότε ο 28χρονος της επιτέθηκε με γροθιές στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τη. Λόγω εξωτερικού παράγοντα δεν αποπεράτωσε την εγκληματική του πράξη και τράπηκε σε φυγή.

Στη συνέχεια, ανωτέρω αστυνομικοί, έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις, κατάφεραν να εντοπίσουν ύποπτο, ο οποίος οδηγήθηκε στο Τ.Α. Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη και εξακριβώθηκε ως δράστης των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία από το Τ.Α. Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.

Επίσης, διερευνάται, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά σε συνεργασία με το Τ.Α. Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, η συμμετοχή του και σε τυχόν άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων αδικημάτων σε βάρος γυναικών.



14χρονος μαθητής πήγε να μπει με μαχαίρι στην Βουλή και συνελήφθη

 


Στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης του σχολείου στο Κοινοβούλιο, ένας μαθητής είχε επάνω του μαχαίρι. 

Ένα γυμνάσιο με μαθητές από την Αργυρούπολη είχαν προγραμματισμένη εκπαιδευτική εκδρομή στην Βουλή. Καθώς τα παιδιά έφθασαν στον χώρο του Κοινοβουλίου ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικοί να τα στοιχίζουν για να εισέλθουν, αφού πρώτα περάσουν από τα μηχανήματα X-ray.

Kάποια στιγμή στην διαδικασία ελέγχου, όταν περνάει ένας 14χρονος μαθητής ένας αστυνομικός συνειδητοποιεί ότι το παιδί οπλοφορεί με ένα μαχαίρι.

Ο 14χρονος μαθητής συνελήφθη αμέσως. Στο άκουσμα της είδησης αυτής το σοκ τόσο για τους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τα παιδιά όσο και για τους γονείς του 14χρονου ήταν πολύ μεγάλο.




Moody’s: Αναβάθμισε κατά μία έως δύο βαθμίδες έξι ελληνικές τράπεζες

 


O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αναβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων έξι ελληνικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την αυτοτελή βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) τριών από τις τράπεζες αυτές.

Οι προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των καταθέσεων για δύο τράπεζες, άλλαξαν σε σταθερές από θετικές μετά τις αναβαθμίσεις τους, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες παρέμειναν θετικές.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank ο οίκος αναβάθμισε την αυτοτελή πιστοληπτική αξιολόγηση στο b1 από b2 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων στο Ba2 από B1.

Για την Εθνική Τράπεζα, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο b1 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3.

Για την Eurobank, η αυτοτελής αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο b1 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3.

Για την Τράπεζα Αττικής, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο caa3, ενώ το αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Caa1 από Caa2.

Για την Παγκρήτια Τράπεζα, η αυτοτελής αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο caa2 από caa3 και το αξιόχρεο των καταθέσεων στο Β3 από Caa2.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Moody’s, οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν από τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, τις σημαντικές ενισχύσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, τη βελτίωση των κερδών από τις βασικές πηγές δραστηριότητάς τους, και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας, από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της.

Βασικός μοχλός για τις νέες αξιολογήσεις είναι η βελτιωμένη οικονομική θέση της Ελλάδας, με καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες, που προσφέρουν ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες της χώρας.

Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε σοκ. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι ο Moody’s αναβάθμισε το μακροοικονομικό προφίλ για την Ελλάδα σε «μέτριο» από «αδύναμο» και αναθεώρησε επίσης ανοδικά τις υποθέσεις της για την αξία των ανακτήσεων, σε ένα σενάριο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, που είναι ο βασικός μοχλός για τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των καταθέσεων και για τις έξι τράπεζες.

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον, σηματοδοτούν επίσης χαμηλότερους κινδύνους για τα προφίλ φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών», σημειώνει ο οίκος.

Ο ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις, θα οδηγήσουν σε μία ισχυρή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 5,3% το 2022 με βάση τις προσδοκίες του οίκου, υψηλότερα σε σχέση με την αύξηση 2,2% για το μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας διαχέονται σε ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις και εξασθενούν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από τις άλλες χώρες της ΕΕ», σημειώνεται.

Οι πιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 9,5% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2022, από περίπου 40% τον Δεκέμβριο του 2019 και σχεδόν 50% το 2015. «Αυτό έχει βελτιώσει επίσης την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες».

«Με δεδομένες τις παραπάνω βελτιώσεις στην οικονομία, ο Moody’s αναθεώρησε τις υποθέσεις του για την αξία ανάκτησης σε ένα σενάριο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ευνοεί τα συνολικά πιστωτικά προφίλ και το αξιόχρεο των καταθέσεών τους», σημειώνει ο οίκος.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Μητσοτάκης : Ο Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον Βαξεβάνη

 



Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ξεκαθάρισε ότι όλη αυτή η λάσπη είναι στημένη απο τον φαιδρό και χυδαίο Αλέξη Τσίπρα που κρύβεται πίσω απο τον Βαξεβάνη.

«Είναι δυνατόν η πολιτική ζωή του τόπου να πέφτει τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα στοιχείο;»  σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας για τις παρακολουθήσεις. «Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο».

«Ο κ. Βαξεβάνης είναι γνωστός, έχει μια ιστορία, είναι ο μόνος δημοσιογράφος που εμπλέκεται ανοιχτά και με αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου σε ροή ρωσικού χρήματος προς την πατρίδα μας. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας, δικιά του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση που εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός που μας κατηγορεί, ότι οι κατηγορίες ευσταθούν», είπε ο Πρωθυπουργός.

Επεσήμανε πως «ο ίδιος, επειδή δεν έχει κάνει ποτέ σε κανέναν αγωγή, στηρίζεται στη Δικαιοσύνη και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία, και αν αυτά δεν προσκομιστούν, τότε ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης, αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος, το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα».



H αλήθεια για τη θεσμοθετημένη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών

 



Τι προβλεπόταν και τι ισχύει σήμερα


Το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει σήμερα ήρθε να αντικαταστήσει το άδικο και εξοντωτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθεστώς που θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου και συνέδεε το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αποτέλεσμα ήταν τότε χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να εκφράσουν την αγωνία τους μέσα από «το κίνημα της γραβάτας».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε και κατήργησε άμεσα το σύστημα αυτό, αντικαθιστώντας το με ένα νέο σύστημα που είναι δίκαιο και αναλογικό των αναγκών αλλά και της εισφοροδοτικής ικανότητας των ελευθέρων επαγγελματιών. Έκτοτε προβλέπονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες και μια ειδική κατηγορία (για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας) όπου αναλόγως με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που επιλέγει ο ελεύθερος επαγγελματίας καθορίζεται και το ύψος της σύνταξης που θα λάβει μελλοντικά.

Ποια θα είναι η αναπροσαρμογή των εισφορών τη νέα χρονιά


Για την επόμενη χρονιά, ο νόμος 4670/2020 προβλέπει αναπροσαρμογή του ύψους των καταβαλλόμενων εισφορών από 1/1/2023 που συνδέεται με το ύψος του πληθωρισμού. Στο σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος σε ποσοστό 9%, η επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας δεν θα ξεπεράσει τα 19 ευρώ τον μήνα (60 λεπτά του ευρώ περίπου την ημέρα). Η αναγκαιότητα της αύξησης είναι επιβεβλημένη και συνδέεται με την ίδια την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος αλλά και με τη δυνατότητα των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών να λάβουν μελλοντικά αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι συντάξεις φτώχειας. Συγκεκριμένα:


Πρώτον, σήμερα ισχύει το παράδοξο ο εργοδότης που έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση -όπως έχει κάνει η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών- να πληρώνει για δικές του εισφορές λιγότερα χρήματα από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε υπάλληλό του και ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό! Αυτό προκύπτει από τον εξής υπολογισμό:

Πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο περίπου 1,3 εκατ. (δηλαδή το 80% του συνόλου) έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας 210 ευρώ τον μήνα (για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη). Το ετήσιο ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται επομένως σε 2.520 ευρώ.

Αντιστοίχως, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ανέρχονται σε 225,4 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή για 14 μισθούς), δηλαδή 2.705 ευρώ κάθε έτος.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών (που περιλαμβάνει και πολλούς γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, εμπόρους κλπ) που επέλεξαν την 1η ασφαλιστική κατηγορία πληρώνουν 7,3% λιγότερες εισφορές για την ασφαλιστική τους κάλυψη από ό,τι οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Επιπρόσθετα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά, οι ασφαλιστικές εισφορές του μισθωτού θα αυξηθούν, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά με τις εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία.


Δεύτερον, οι καταβαλλόμενες εισφορές συνδέονται άμεσα με το ύψος της σύνταξης που θα λάβει ο κάθε ασφαλισμένος. Με απλά λόγια, όσο υψηλότερες εισφορές καταβάλλει τόσο υψηλότερη σύνταξη θα λάβει. Το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών έχει επιλέξει την χαμηλή 1η ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας 210 ευρώ τον μήνα. Ένα ενδεχόμενο πάγωμα στην αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων εισφορών θα οδηγούσε σε συντάξεις φτώχειας για τους ίδιους αλλά και σε σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Μάλιστα οι συντάξεις που θα λάβουν -αν δεν αυξηθούν οι εισφορές- κινδυνεύουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που θα λάβουν οι μισθωτοί υπάλληλοι τους, ακόμα και οι πλέον χαμηλόμισθοι. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος επέλεξε την 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη στα 40 έτη 387,6 ευρώ, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αύξηση στις καταβαλλόμενες εισφορές του. Ο μισθωτός που σε όλη του τη ζωή λάμβανε τον κατώτατο μισθό (με την υπόθεση ότι αυτός δεν θα αυξηθεί επίσης στα επόμενα 40 χρόνια) θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 415,9 ευρώ. Άρα ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός και ένας έμπορος θα λάβουν μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη 28,3 ευρώ το μήνα από έναν μισθωτό με τον κατώτατο μισθό.  

Τρίτον, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι αναδιανεμητικό, που σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Οι αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/2023 που θα δουν πάνω από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πρέπει να καλυφθεί και μέσω των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυταπασχολούμενων. Διαφορετικά το ασφαλιστικό σύστημα θα μπει και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του. Επομένως:

Πόσο δίκαιο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούν στους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό;

Πόσο αποδεκτό είναι από τους ελεύθερους επαγγελματίες να οδηγηθούν σε πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών και, επομένως, σε συντάξεις φτώχειας στο μέλλον;

Και πόσο πολιτικά ορθό είναι να θέσουμε σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος δημιουργώντας αυξανόμενα ελλείμματα;

Οι ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που έγιναν τα τελευταία χρόνια


Μέσα στα τελευταία 3,5 χρόνια η Κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση κατά 4,4 μονάδες των καταβαλλόμενων εργοδοτικών εισφορών. Περίπου το 1/3 αυτής της μείωσης το είδαν ως αύξηση στα εισοδήματα τους οι μισθωτοί και τα υπόλοιπα 2/3 ως μείωση οικονομικών βαρών οι εργοδότες. Πρόκειται για μια σημαντική ελάφρυνση όχι μόνο των μισθωτών αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών που απασχολούν υπαλλήλους.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων απέναντι στις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν στην αγορά.

Επομένως, τόσο στη περίπτωση των μισθωτών όσο και στην περίπτωση των μη μισθωτών η Κυβέρνηση κινείται με όρους δικαιοσύνης και αφαίρεσης οικονομικών βαρών.




Καθολική απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών

 


Η Εξεταστική Επιτροπή PEGA που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ευρώπη δεν εντόπισε αποδείξεις για τη χρήση λογισμικού αυτού του είδους από τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνάντηση εργασίας που είχε με μέλη της Επιτροπής ανέπτυξε την ξεκάθαρη τη θέση της Κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού». Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το νέο περιοριστικό πλαίσιο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών. Έτσι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα προβλέψει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν:


Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.

Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.

Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.




Σε εξέλιξη η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας

 


Τη στιγμή αυτή -πέρα από το «καλάθι του νοικοκυριού»- βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.. Πρόκειται για μέτρα άμεσου χαρακτήρα που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή, καθώς και σε μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1η του χρόνου. Προβλέπονται ανάμεσα στ’ άλλα:

Στήριξη 250 ευρώ το Δεκέμβριο σε 2.300.000 ευάλωτους συμπολίτες μας με σημαντικά διευρυμένη περίμετρο.

Πρόσθετη μηνιαία δόση των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον μιάμιση δόση στα επιδόματα παιδιού τον Δεκέμβριο.

Διάθεση για φέτος 300 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά) για το επίδομα θέρμανσης.

Οριζόντια επιδότηση 0,25 λεπτών για όλους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατάργηση για όλους -δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους- της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αύξηση στις συντάξεις μετά από πολλά χρόνια, για σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Αύξηση έως 2.000 ευρώ του σπουδαστικού επιδόματος στέγης για τους πιο αδύναμους φοιτητές.

Στήριξη με περίπου 150 εκατ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος ή κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Μονιμοποίηση της μείωσης των 3 μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.

Διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.




Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολική αναδιαμόρφωση της αγοράς ακινήτων


 

Η Νέα Δημοκρατία κατανόησε εξαρχής τον ρόλο και τη σημασία της αγοράς ακινήτων στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο, συμπεριέλαβε στον στρατηγικό σχεδιασμό της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και δυναμικού σχέδιο για την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, αλλά και την ολική αναδιαμόρφωσή της. Σχέδιο που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:

Υλοποίησε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα:

Μείωσε μόνιμα τον ΕΝΦΙΑ, κατά 35%, μεσοσταθμικά, με συνολικό όφελος 920 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Και προχώρησε στην κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά.

Νομοθέτησε, πρόσφατα, την παράταση της αναστολής, έως το τέλος του 2024, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Αναστάλθηκε τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Θέσπισε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.

Κατάργησε τον φόρο γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.

Καθιέρωσε φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων. Πρόσφατα ανακοινώσαμε αύξηση στο όριο για τη χορήγηση άδειας Golden VISA στα 500.000 ευρώ, περιορίζοντας ορισμένες στρεβλώσεις.

Εξορθολόγησε τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως είναι οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

Προωθεί μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας:

Ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνθηκε η φορολογητέα βάση και κατέστη εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας.

Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης (valuemaps) του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους πολίτες, μέσω του gov.gr. Μάλιστα, η εφαρμογή αυτή απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εφαρμοσμένης ιδέας στα βραβεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022.

Εκσυγχρόνισε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά και να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Βεβαίως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτό το κομμάτι, απαιτείται περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, όπως είναι η σημερινή.

Θέσπισε σαφείς και διαφανείς κανόνες σύστασης και λειτουργίας family offices για τη διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μέσω των οποίων ενισχύεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας.

Χορήγησε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και της αγοράς ακίνητων.

Έθεσε τα θεμέλια, ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση – κατά τον βέλτιστο τρόπο και με συγκεκριμένα κριτήρια – της δημόσιας περιουσίας. Κάτι που θα οδηγήσει σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, αφού πέρα από την είσπραξη του κατάλληλου τιμήματος, η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημόσιου και στην κοινωνική συνοχή. Συγκεκριμένα, και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ:

Κατάφερε, με εντατική και μεθοδική προσπάθεια, επιδεικνύοντας προσήλωση στον στόχο, να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταβίβασης της «Ελληνικόν Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο.

Ολοκλήρωσε μία εκ των μεγαλύτερων – σε αντίτιμο – αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, με την πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και με προβλεπόμενες επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ.

Ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της «Εγνατίας Οδού» με ικανοποιητικούς όρους και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία, με την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, για τους λιμένες Καβάλας και Ηγουμενίτσας, προχωράμε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου και αναμένεται η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον λιμένα Βόλου.

Ολοκλήρωσε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, προχωράμε την παραχώρηση των τουριστικών λιμένων Πύλου και Αργοστολίου και τη δημιουργία νέας μαρίνας στην Κέρκυρα.

Αξιοποίησε εκτάσεις και ακίνητα του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι οι Γούρνες στον Νομό Ηρακλείου, το Golf – Βόρειο Αφάντου στη Ρόδο και το ακίνητο στην Ηρακλείτσα Καβάλας.

Προχώρησε στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας, έχοντας ολοκληρώσει τη μεταβίβαση του «Ξενία» και των Ιαματικών πηγών στα Λουτρά Κύθνου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων και θα εκκινήσουμε τον διαγωνισμό για τις Ιαματικές Πηγές στις Θερμοπύλες, στον Κονιαβίτη και στην Υπάτη, στη Φθιώτιδα.

Προχώρησε, με ταχύτητα, την υλοποίηση του κυβερνητικού πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με χώρους διοίκησης και ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Το έργο της υλοποίησης του κυβερνητικού πάρκου είναι εμβληματικό για την οικονομία της χώρας και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξή της. Θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αναβάθμιση των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών.

Υλοποίησε πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια. Επιγραμματικά, οι κύριοι άξονες της νέας στεγαστικής μας πολιτικής είναι:

Η χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης, για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια.

Η αύξηση, τουλάχιστον κατά 50%, του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Η επιδότηση σε νέους για την αναβάθμιση και την ανακαίνιση της ιδιοκατοικούμενης κατοικίας.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια, με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κενών κατοικιών.

Η δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας, μέσω ΣΔΙΤ.

Η αξιοποίηση της ακίνητη περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της θεσμοθέτησης ενός νέου εργαλείου, την «κοινωνική αντιπαροχή».

Η ενεργοποίηση του Προγράμματος «Εστία 2», όπου το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα, προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

Η υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης πάνω στους παραπάνω άξονες οδήγησε σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων όπως αποτυπώνεται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να επανέρχονται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία αποτελούσαν και επίπεδα ρεκόρ.




Μητσοτάκης : Ντροπή και αίσχος να λένε ότι παρακολουθώ υπουργούς

 


Για «απίστευτο ψέμα», όπως άλλωστε κατάλαβε και όλη η Ελλάδα, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το χυδαίο και στημένο δημοσίευμα του Documento με ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, που σύμφωνα με την εφημερίδα, παρακολουθούνταν με το παράνομο λογισμικό predator.

«Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος. Έχουμε ένα δημοσίευμα που παρουσιάζει μια σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτό πράγματι συνέβαινε και χωρίς καμία σύνδεση με εμένα προσωπικά που κατηγορούμαι ότι ήμουν ο ιθύνων νους αυτής της σκευωρίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είναι δυνατόν η πολιτική ζωή του τόπου να πέφτει τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα στοιχείο;»  σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας για τις παρακολουθήσεις. «Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο».

«Ο κ. Βαξεβάνης είναι γνωστός, έχει μια ιστορία, είναι ο μόνος δημοσιογράφος που εμπλέκεται ανοιχτά και με αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου σε ροή ρωσικού χρήματος προς την πατρίδα μας. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας, δικιά του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση που εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός που μας κατηγορεί, ότι οι κατηγορίες ευσταθούν», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, ουδέποτε ισχυρίστηκα πως δεν υπάρχει παρακολούθηση, και κέντρο, που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση. Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συκοφαντίες και παρομοίασε τη συγκεκριμένη υπόθεση με την υπόθεση της Novartis λέγοντας χαρακτηριστικά: «η ίδια υπόθεση, σου πα μου πες, την ίδια ιστορία βλέπουμε με τους ίδιους υποκινητές». Σημείωσε, δε, πως ακόμη ένας στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασπορά διχόνοιας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει στη Βουλή και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για να πάρει, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκκωφαντική απάντηση από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Εδώ και 7 χρόνια στοχοποιούμαι προσωπικά γιατί έχω αναλάβει να σύρω τη χώρα σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν έχει αποφύγει καμία συζήτηση στη Βουλή.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται τις προϋποθέσεις, που έθεσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όπως είπε ο ίδιος, κατηγορώντας τον ότι αμφισβητεί ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αυτό της ομαλής εναλλαγής στην εξουσία. «Ακολουθεί την ίδια τακτική με τους λαϊκιστές σε άλλα μέρη του κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε: «υποχρέωση μου είναι να οδηγήσω την χώρα με ασφάλεια προς τα εμπρός και να μην επιτρέψω να βουλιάξει στο βούρκο».

Σε ερώτηση, δε, κατά πόσον επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις απάντησε πως «οι εκλογές θα γίνουν όπως το έχω πει το 2023, στο τέλος της 4ετίας» προειδοποιώντας ότι «δεν θα συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές, η χώρα έχει Σύνταγμα».  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε εκ νέου πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτήν την ιστορία δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, τεχνικά δεν είναι τόσο απλό».




Μητσοτάκης: Ξεκινά έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης η Εxxon Mobil

 



Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας παίζει με την χώρα στήνοντας κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δουλεύει για να πάει η χώρα καλύτερα.

Ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες έρευνες από την Exxon Mobil στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον ANT1 ,ενώ σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι τυης Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή. 


Το  σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής: 

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως ακούω συνεχώς την Τουρκία να προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Εμείς κάνουμε τίποτα, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Άμεσα, τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τις επόμενες μέρες.