Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Καθολική απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών

 


Η Εξεταστική Επιτροπή PEGA που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ευρώπη δεν εντόπισε αποδείξεις για τη χρήση λογισμικού αυτού του είδους από τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνάντηση εργασίας που είχε με μέλη της Επιτροπής ανέπτυξε την ξεκάθαρη τη θέση της Κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού». Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το νέο περιοριστικό πλαίσιο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών. Έτσι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα προβλέψει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν:


Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.

Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.

Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου